![]() |
masz szczescie, ja musze jeszcze miesiac na nowa nagrywarke poczekac;)
|
Na jaką szybkość jest ustawiony Rip-Lock w NEC'u 3520A ?
W Pionierku A06 mam max x2.1 przy zrzucaniu płytek, a tutaj czego mam się spodziewać? Pozdrawiam. |
Cytat:
Jak powiada Pismo: Łk 10:20 20. Jednak nie z tego się cieszcie, że duchy się wam poddają, lecz cieszcie się, że wasze imiona zapisane są w niebie. Zapisane są właśnie za pomocą Litków... FzL |
Cytat:
Platinum ...oki jade kupić z 50szt :) ...czy może lepiej dołożyć do 2zł za TDK+x8? (platinum x8 -1,40) -co radzicie? |
Dołóż do verbatimkow, chociaz tdk tez sa dobre, nie zaluj na plytki
|
Z tego co wiem to 4x:)
|
A byś płytke odczytywał przy tym "teście" 8x to by czegos takiego nie było :D Nie koniecznie źle nagrana...
|
Cytat:
|
Cytat:
No właśnie. Czy jest już nowe firmware do 3520? I jak je uaktalnić? Czy tak jak sterowniki, a może inaczej. Może jakiś instruktarz? Bardzo proszę. |
Cytat:
Sprawdziło się:) platinumy x8 ..nagrywa mi x12 (w Shrinku nie mam możliwości zmniejszenia prędkości) TDK x8 ..nagrywa x16 ....ale wykresiki są idealne i nie ma problemów z odczytem:) |
Od niedawna posiadam nagrywarke NEC 3520a z FW 1.04, nagralem juz kilka plyt DVD i CDR bez problemu, ale ostatnio natrafilem na taki problem. Zrobilem obraz plytki Esperanza DVD+R 4x z gra przy pomocy programu DVD Decrypter, nastepnie przy pomocy tego samego programu nagralem obraz na Verbatim DVD+R 1-4x z predkoscia 4x. Nagranie zakonczylo sie pomyslnie ale podczas instalowania gry wyskakuja mi bledy odczytu plikow. Sprawdzalem plytke programem CD-DVD Speed -> ScanDisc, ktory wskazal ze plytka nie zawiera bledow. A jeszcze jedno przed nagraniem na Verbatim wczesniej sprawdzalem obraz gry nagrywajac go na TDK DVD+RW 1-4x z predkoscia 4x i tam nie bylo rzadnych bledow.
Moze wiecie gdzie tkwi problem i mi w tym pomozecie bo ja jestem nowisjuszem w tych sprawach. |
sprawdz sobie czy gra instaluje sie z plytki tej pierwszej Esperanzy
|
gra na plytce Esperanza chodzi bez zarzutow
|
Mój nec (3520) po wypaleniu kilku płyt padł. Pojawiają się jakieś błędy w początkowych sektorach i płyty nie są do odczytania. Co za gó...o. Próbowałem DVD+,-R,(nawet Verbatimy) CD-R (RW). Odradzam ten sprzęt.
|
hmm... a moze pownienes sprobowac poprostu jakims programem pokroku CloneDVD2 albocos... jak plytka nie jest jakos specjalnie oryginalna to po co sie bawic od razu w decryptera?
pozdro ;) |
ja również mam tego neca i narazie nie narzekam.....ale powiadam....narazie....zobaczymy co czas pokaze.
|
Cytat:
|
Mój nec (3520) po wypaleniu kilku płyt padł. Pojawiają się jakieś błędy w początkowych sektorach i płyty nie są do odczytania. Co za gó...o. Próbowałem DVD+,-R,(nawet Verbatimy) CD-R (RW). Odradzam ten sprzęt.
|
Cytat:
To jest super sprzęt. Cichy, szybki i skuteczny. Nagrywa każde badziewie. Nawet te za 85 gr na bazarze. Tacka wychodzi bezszelestnie. Jeszcze rok a NEC zasypie świat swoimi produktami zobaczycie. |
Nie ma rzeczy idealnych, bezawaryjnych Nawet Nec może paść;D Widocznie trafiłeś na wadliwy model. Ale nie ma problemu jak jest na gwarancji to ci wymienią ;D i bedziesz mógł palić płytki bez problemu (mam nadzieje)
Jutro bede miał Neca 3520 <jupi> |
Cytat:
|
Mam pytanie: gdzie sie sprawdza date produkcji nagrwarki. Kupilem jakis tydzien temu Nec;a 3520A. Chcialbym sie dowiedziec kiedy zostala wyprodukowana??
|
Na gornej sciance obudowy chyba po prawej stronie nieopodal modelu, lub u dolu
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
Cytat:
A co według ciebie mogłem spiepxxxxyć. Jednego dnia nagrywa drugiego nie. Może coś mi doradzisz co spawdzić. Próbowałem Nero 6603, 6606, Alkohola (nieudana próba nagrania obrazu na cdr przez tego neca), wszystkich płyt Cd i dvd. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Duzo z WAS pisalo o problemach z Neckiem 3520A. Ja kupilem go jakis tydzien temu, sprawdzilem wyprodukowany zostal w styczniu 2005. Wypalilem dotychczas 4 plyty - 3 samsungi DVD+R x4 i TDK DVD+R x8 i wszystko bylo w porzadku. Czyli mam rozumiec ze modele wyprodukowane w 2005 roku powinny byc spoko????
|
Mam tego neca od 30 grudnia, wypaliłem na nim już kiladzisąt płyt (tanich, drogich, dwuwarstwowych, plusy, minusy itp). i nie miałem z tymi płytami żadnych problemów. Nagrywarka jest z grudnia. Czyta też wszystko...
|
tak :tak:
|
Cytat:
maniek |
Cytat:
Mój też był ze stycznia, a co się z nim stało to przeczytaj wyżej. |
Cytat:
Mi kiedyś padła grafa od Leadteka, ale wiem, że jakbym teraz kupował jakiegoś GeForce'a to pewnie i tak byłby to Leadtek. Masz nagrywarę na gwarancji, to ją oddaj i dostaniesz nową, ja nie widzę problemu. |
Cytat:
Może miałeś pecha ? |
Cytat:
Nie płacze chciałem tylko koledze powiedzieć że na to nie ma reguły. |
pomocy dysk z danymi w nero i NEC 3520
Ilość załączników: 1
Proszę o wyrozumiałość jestem nowicjuszem. Mam nero 6606 i nagrywarkę NEC 3520. Kiedy wkładam nośnik Verbatima DVD+RW i włączam nero ustawiam ISO, nadaje nazwe płycie kopiuje 6 katalogów z filmami divx i nero automatycznie pokazuje prędkość 4X i klikam wypal i zaczyna się najpierw formatowanie (???), później wypalanie, płytka wyjeżdza, ładuje ją z powrotem i wszystko cacy. Jednak kiedy wkładam nośnik Verbarim DVD+R, zaznaczam ISO, nadaje nazwę płycie, nero proponuje prędkość 8x (a to nośni 4x, więc zmieniam) i kopiuje te same katologi z filmami klikam wypal i całośc zaczyna się od wypalania. Wszystko dobiega szczęśliwego końca ale kiedy wkładam płyte do napędu pojawia się napis że "dysk nie sformatowany albo system windows nie może odczytać nieprawidłowy format". Stacjonarny odtwarzacz (Manta) też tego nie czyta. Tak dzieje się z wszystkimi nośnikami...Co robie źle. Czy aktualizować bios nagrywarki, skąd go pobrać, czy jes orginalny (nie utracę gwarancji).
Zauwarzyłem że jak zrobiłem DVD-ROM UDF to poszło dobrze. Jaka jest różnica między ISO a UDF? Wybaczcie i zrozumcie nowicjusza. Z góry dziękuje. |
Sprawa nr 1. Nie ma się czemu dziwić,że płyta DVD-RW się formatuje skoro jest to płyta wielokrotnego zapisu. Można ją mazać i nagrywać powtórnie jak dyskietkę więc to normalne zjawisko:) To,że płyta x4 nagrywa się x 8 to też nic dziwnego,ale racja,że zmieniasz tak jak podaje producent. Zgodnie ze specyfikacją no i czym wolniej tym lepiej w większości przypadków więc 4x to dobry wybór. Sprawa następna.
Wg słownika: ISO - Norma definiująca hierarchiczny system plików na płytach CD-ROM. Międzynarodowy standard zapisu plików i folderów pozwala na dostęp do danych niezależnie od używanego systemu operacyjnego. UDF - (Universal Disc Format) - format używany przy zapisie płyt CDR/CDRW/DVD metodą pakietową, co minimalizuje ryzyko powstawania błędów typu "Buffer Under-Run", zgodny z ISO9660. Metoda ISO to standard, metoda UDF to metoda zapisu pakietowego czyli po uprzednim sformatowaniu płyty ( np. dołączonym do Nero programem InCd można używać płyty jak dyskietki...mazać co się chce i nagrywać co się chce używając menadżera plików lub Total Commander'a itp. ) . Sprawa wygląda jednak tak ,że NEC nie obsługuje metody transferu pakietowego więc lepiej zostawić UDF w spokoju. Sprawa następna. Do filmów zalecam program DVD Decrypter . Program służy do zrzucania obrazu płyty DVD np. z filmem na dysk. Umie również od razu z punktu programu taką płytę wypalić. Ustawiamy w ustawieniach Dvd Decryptera: Mode/ Iso read - program zgra obraz płyty na dysk Mode/ Iso write - program nagra ten sam obraz na płytę zmieniając płytę np DVD+R wymienioną przez Ciebie w DVD-ROM akceptowalną przez każdy stacjonarny odtwarzacz - również Twoją Mantę. I ostatnia sprawa. W żadnym wypadku nie utracisz gwarancji wgrywając nowy firmware więc nie ma strachu. Firmware do pobrania stąd: ( oryginał ) http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520_104_6st.zip i spatchowany - polecam http://www.micheldeboer.nl/firmware/LD3520_1U4.zip Spatchowany firmware umożliwia wyłączenie blokady regionów, bitsetting i blokady prędkości rippowania płyty. Zawsze w razie awarii nagrywarki można wrócić ze spatchowanego firmware do oryginalnego, więc korzyści wymierne. Pozdrawiam. |
Wielkie dzięki Dorian ale co powiesz o tym błędzie. Robie zwykły dysk z danymi ładuje po 700 MB x 6 katalogów, próbowałem robić płyte jedno i wielosesyjną i zawsze na różnych płytach wypala się bez problemu tylko później taki napis?? Oszaleje zaraz. Co robie źle, Expresem też tak się kończy. Kupie jeszcze jedną i zaznacze w Nero by sprawdził po nagraniu z orginałem.
|
Cytat:
Niestety tutaj odpadam . Nie mam stacjonarnego odtwarzacza z divx . Nagrywasz dobrze z tym,że nie wiem jaką masz Mantę - ale czy ona obsługuje standard DVD-RW lub DVD+R. Jeśli nie to byś chyba musiał zmienić płytę programowo na DVD-ROM. No i tutaj też jestem zielony bo nigdy tego nie robiłem ( a nie chcę przeczytać posta jakiegoś, źle zrozumieć i podać Ci błędne informacje). Przykro mi ,ale musisz poczekać na inną odp . lub poszperać na tym forum. Jest duża dyskusja o bitsettingu dla Nec'a 3500. U Ciebie na pewno będzie robić się to tak samo. Powodzenia ! |
Dorian a czy mógłbyś jeszcze podpowiedzieć jak wgrać firmware
|
Firmware do NEC ND-3520A
jaki na dzień dzisiejszy jest najlepszy firmware do nec 3520?
skąd pobrać? jak zainstalować? |
Ok dzięki. Manta to 007 i czyta raczej wszystko do tej pory. Jak miałbyś trochę cierpliwości to opisz jak wgrać ten bios. Mam go i program "necflash_wingui", w jednym katalogu. I co dalej?
|
NEC 3520 downgrade biosu, ktoś próbował ???
jak w temacie
zaczalem od 1.04 retail biosu potem wskoczylem na nec3520_124.zip Original 1.24 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520) i jeszcze pozniej na nec3520_125.zip Original 1.25 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520) myslicie ze moge wcisnac w niego z powrotem nec3520_124.zip Original 1.24 firmware (I-O Data rebadged to NEC 3520) bez zadnych problwmow ktos probowal ?? na 1.25 zwiekszyl mi sie czas dostepu. (szukalem - nie znalazlem) |
czy ktoś może mi podpowiedzieć co mam nie tak że gdy chcę sformatować płytę DVD-RW + i - lub CD-RW wyskakuje mi "Błąd zapisu na dysku w G:\ Proszę potwierdzić że dysk jest zgodny z napędem oraz to że nie jest porysowany lub uszkodzony" zmiana firmwaru z 1.04 na 1.24 i 1.25 nic nie pomogły, w komputerze kolegi działa wszystko poprawnie.
|
wlasnie zobaczylem ze pojawila sie 7 edycja firmware, wie ktos co ona zmienia? badz dodaje?
|
hmm ale ciągle 1.04 :( , to powoli staje się już nudne. Może wydaliby by w końcu nowy firmware...
|
wszystko masz napisane na stronie bchela :)
pozdro ;) |
Witam!
Posiadam 3520 i niestety jutro ją chyba zawioze do sklepu. Kupiłem ją 25 stycznia i jakoś malo się nagrywało bo sesja, a teraz wyszło szydło z worka :-( Nagrywarka potrafi się zawiesić przy nagrywaniu powyżej 4x, poprostu przestaje nagrywać. Poszły tak do kosza 4 płytki TDK DVD+R 8x. Z początku myślałem, że jakaś partia felerna, ale nagrywanie 4x zakończyło się sukcesem. Przed chwilą jednak jak nie umiał poczytać w celu weryfikacji płyty DVD+RW którą sam nagrał 10 sekund prędzej to miarka się przebrała. Żeby nie było Nero najnowsze, płytki TDK i komp wyrabia te ponad 8x , bo zawieszała się przy 27, 35 i 85% :-( Z nagrywarka CD miałem to samo, nawalała 3 razy i po ostatnim chodzi do dziś :-) Mam nadzieje, że aż tylu przechodził nie będę. pozdro GOLDEN!!! |
siema
Mam pytanko. Dzisiaj kupiłem NEC 3520A podłączyłem wypaliłem 2 płytki esperanza. Sprawdziłem w Nero DVD Speed i oniemiałem. od 3-3,5 gb kreska drastycznie spada. Myślałem, pewnie wina płytek, kupiłem Verbatima nagrałem jakieś anime zalegające na dysku. 3,5 gb przeszło. 4gb znowu dół. Z czego to może wynikać? Nagrywarka jest styczniowa. Nie instalowałem żadnych sterowników Aspi(cokolwiek by to miało znaczyć). Wersja firmware 1,04. (UPDATE ->1.25)Felerny model nagrywarki ? aha wszystkie wypalone płytki były + jeśli ma to znaczenie |
Cytat:
Nie ma :) ..u mnie było podobnie na esperanzach -kupiłem TDK ,Verbatimy i Platinumy ..czasami było ok ..czasami nie - taka rada olej ten test -płytka pewnie działa .kopiuje i odwarza się prawidłowo ..to coś z testem. Przykład - na wcześniejszym Lite-onie korzystałem z testu KProbe 3,2 ...jakoś nagranej płytki była REWELACYJNA ...po wrzuceniu do DVD Speed-a ...nie wierzyłem że ona ma prawo działac -..jakbym oglądał Alpy -góra ,dół (a działa już bardzo długo -była kopiowana , oglądana przez chyba 30 osób i nic jej nie jest) pozdrawiam |
Sorry ,ze tak późno odpowiadam,ale byłem w pracy. Cóż ja wgrywam biosa tym plikiem z załącznika. Po rozpakowaniu biosa macie plik *.bin. Dobrze by było gdyby nagrywarka była na kanale IDE2 jako master. W środku nie może być rzadnej płyty. Włączacie ten program co jest w załączniku ode mnie. Dajecie
"flash" , pokazujecie ścieżkę do pliku z firmware ( bin ), czekacie, i jak powie ,że można to reset. Koniec zabawy. |
a czy ktoś może mi odpowiedzieć na mój problem z 3520A co mam nie tak że gdy chcę sformatować płytę DVD-RW + i - lub CD-RW wyskakuje mi "Błąd zapisu na dysku w G Proszę potwierdzić że dysk jest zgodny z napędem oraz to że nie jest porysowany lub uszkodzony" zmiana firmwaru z 1.04 na 1.24 i 1.25 nic nie pomogły, w komputerze kolegi działa wszystko poprawnie.
|
mam jeszcze taki problem gdy chcę sformatować płytę DVD-RW + i - lub CD-RW wyskakuje mi "Błąd zapisu na dysku w G Proszę potwierdzić że dysk jest zgodny z napędem oraz to że nie jest porysowany lub uszkodzony" zmiana firmwaru z 1.04 na 1.24 i 1.25 nic nie pomogły, w komputerze kolegi działa wszystko poprawnie.
|
i dziękuję za podpowiedź z biosem
|
Cytat:
Wiesz, nie wiem. Nigdy nie spotkałem się z takim błędem. Przykro mi ale nie umiem Ci pomóc. |
Cytat:
U mnie jest odwotnie Dysany DVD-R 8x wypala cacy, DVD-RW (4x, Verbatimy) też chociaż przy kasowaniu się wieszał troche komp, za to jak wypali jakąkolwiek 4x (DVD+,-R, różnych producentów), to chociaż cały proces przebiega w nero cacy to jak ją za chwile odtwarza pojawia napis: chociaż robię zwykły dysk z danymi, 6 katalogów po 700 MB. |
Ilość załączników: 2
Właśnie doszedłem z moją spawarką do porozumienia(tak mi sie3 wydaje), zaaplikowalem jej firmware 1.25(on jest oficjalny?). Próbowałem testowac nagrane wcześniej lecz konczylo sie to na tym samym(tu musze powiedziec ze władowałem też kopię zapasową jakiegoś filmu i tez okazało się ze kreska na samym koncu spada). W końcu postanowiłem nagrać jakaś płytę i przetestować. W KOŃCU !! Bez żadnego spadku !!
PS. Już poza konkursem, może mi powiedzieć do czego ten test służy(Nero CD-DVD speed) PS2. Ten pierwszy załącznik to test filmu Arjuna. Dziwny troszke ten wykres :D |
Wiesz ja sie nad tym samym zastanawiam do mojego Nec-a. Tutaj masz biosy: http://www.micheldeboer.nl/firmware/
ja czekam az cos wyjdzie na oficjalnej stronie Nec-a i dokładnie przeczytam jeszcze co piszą: Czy mozna zmieniac, Czy zmieniasz na własną odpowiedzialność. Nie chcę stracić gwarancji. Jak chcesz sobie wgrac to wgrywaj, mozna później wrócić do oryginalnego. Tylko pamietaj - wyłączą Ci prad etc - w czasie upgrad'u - masz posprzatane!!!:(. Grzesiek |
Cytat:
Ja aktualizuje wszystko co mam od kilku lat i nigdy niemiałem problemów. Pozatym napęd to nie płyta główna, jak się nie powiedzie to jeszcze raz wgrywasz biosik. |
U mnie kilka razy Nero wywalił komunikat Error I/O i rząd cyferek.
I największa ciekawostka: kiedyś nagrałem u kumpla na Litku 6 płyt DVD, wszystkie były nagrane jako jedna kompilacja, tzn. zmieniałem tylko dane, żadnych innych ustawień. Jakimś zbiegiem okoliczności Nec niewidzi nagrywanej jako 3 płyty, a DVD-ROM LG bez problemu. Czasami przestaje to rozumieć pozdro GOLDEN!!! edit: wymienili od ręki nagrywarke, też dostalem z grudnia, ale chodzi o niebo lepiej. Wydaje mi sie że jeszcze z czytaniem nie jest tak jak różowo, ale na pewno lepiej od tamtej. I jak na razie mi żadne płytki nie wyleciały |
Cytat:
Dla przykładu: Wyciągnij sobie wtyczkę z gniazdka przy flashowaniu LG :\ I kontynuujmy tę dyskusję ... :> :mruga: |
można , już zmieniałem
|
Szkoda, że nie można na 2500A 107v2b5 :smutny:
To był dopiero bios ... :taktak: Zresztą, dalej taki jest :> :D |
hej, a mozesz mi napisać co te nowe biosy zmieniają istotnego? i jakich rogramów do tego uzyłes i skąd wziołes new biosy?.....bede wdzięczny :)
|
Cytat:
|
http://www.micheldeboer.nl/firmware/
pasowal mi 1.24, ale oczywiscie z ciekawosci wrzucilem 1.25 wyduzyl sie czas dostepu, dlatego chce zjechac na 1.24 |
tu znajdziesz wszystkie biosy do NEC-3520A http://www.micheldeboer.nl/firmware/#3520_original
A co zmieniają biosy modyfikowane? Przede wszystkim usuwają blokadę kodów regionów, czyli np. można odlądać filmy z całego świata a nie tylko z kodem na Europę. Usuwają także blokadę prędkości zgrywania DVD na dysk twardy. NEC jak się nie mylę ma orginalnie ustawione na x4, w modyfikowanych jest x16 czyli na maxa. Przydaje się to przy zgrywaniu i kopiowaniu filmów. Modyfikowane biosy dodają także nowe strategie zapisu. Np. płyty 8x napęd umożliwia zapis z prędkością 12x (sam tak nagrywam TDK 8x i zero problemów). O nowych strategiach można poczytać na forach opisujących biosy. |
nec nd-3520A i book type!
witam.
znowu siedze i czytam :pisze: i znalazłem rozne opinie na ten temat. Chodzi mianowicie o zmiane booktype w nec-u 3520a. Czy ustawienie w nero6606 opcji dvd-rom załatwia sprawe i płytki dvd+r nagrane z zaznaczoną ta opcją będą nagrane i widziane przez odtwarzacze stacjonarne dvd jako dvd-rom? Czy moze dvd-rom ustawia sie na płytce PO jej nagraniu? (bo takie opinie tez czytałem) np za pomocą programu DVDInforpo. apropo dvdinfopro to czy wystarczy wybrac zakładke booktype, kliknąć na dvd-rom i dać SET Default DL? Czy moze są jakies lepsze programy do tego? słyszałem ze jest jakis program do ustawiania booktype ze stajni NEC, za cholere :| nie moge go znaleźć. Chciałbym Was prosic aby ktoś mi napisał jakiego programu mam uzyc do zmiany book type, czy moze nero6606 wystarczy. I jak mam sprawdzic czy płyta faktycznie jest nagrane jako DVD-ROM?? są jakies programy do testowania zapisanego formatu? chodzi mi aby sprawdzic rezultat nagrania czy płyttka ma format DVD-ROM. moje firmware to 1.04, orginalnie wgrane, nic nie zmieniałem. dziękuje za rady. :cool: |
:O :O :O o shit, własnie przeczytałem ze ta nagrywara nie obsługuje zmiany bittsettingu :O :O :O czy jesli wgram nowy nieoficjallny firmware(1.24, 1.25) to bede miał mozliwosc zmiany bitsettingu?????????
|
Modowane biosy ustawiają automatycznie DVD-ROM dla płyt DVD+R.
|
Cytat:
|
mam nec 3520 i nie chce palić dvd-rom, wgrałem bios i nic, jak palił +r tak nadal pali, nic nie pomaga. co robić??
|
Podwójnie nagrane DVD+R na NEC 3520
Witam!
Czy ktoś miał podobny przypadek? Nagrywalem na Verbatim 8x DVD+R MCC 003 z predkoscia mniejsza od dedykowanej bo 4x i w nero po zakonczeniu nagrywania wyskoczyl blad przy weryfikacji danych. Ok moze sie zdarzyc. Obejrzalem plytke i bylo widac ze jest nagrana (po odcieniu na powierzchni). Ale jak ja wlozylem to cdspeed pokazal, ze jest pusta. Z ciekawosci zapuscilem na niej jeszcze raz nagrywanie i....poszlo!! Przy weryfikacji wystapil ten sam blad. Teraz odcien zmienil sie na jeszcze ciemniejszy, plyta nie odczytuje sie. To pierwsze nagranie wygladalo tak, jakby laser przelecial po plycie z minimala moca, zmienil sie lekko jej odcien, ale nie uszkodzila sie, a nagrywarka widziala ja jako czysta i nagrala jeszcze raz, niestety niepoprawnie. Pierwszy raz spotkałem sie z czyms takim :wow: Nie moge niestety powtorzyc tego na takiej samej plycie, ale nastepna DVD-R wypalila sie ok. To wyglada mi na cos nieciekawego z nagrywarka, chyba ze plytka byla uszkodzona. Czy mozliwe, ze przez plytke laser zostal zle skalibrowany, jego moc byla taka slaba, ze za pierwszym razem faktycznie nic nie wypalil, a jedynie lekko zmienil barwe nosnika??? NEC3520 @ original I-O Data 1.25 firmware. |
Cytat:
|
Cytat:
Ale chyba po piętnastokrotnym nagraniu płytki w ten sposób Płyta przybrała barwę przypominającą RW I faktycznie później dawała się już kasować i nagrywać wielokrotnie :mruga: || |
sprzedac Neca kupic cos co to obsługuje bez wgrywania nowego softu. to jest własciwa odpowiedz.
|
Wgrałem Mad Dog 1.F3 with RPC1 and Rip Lock Patches from TDB. Według opisu ze strony http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html to bios oryginalny zapewnia automatyczną zmianę book typa. Sprawdziłem na dwa sposoby 1. dvd info pro 2. stacjonarny odtwarzacz dvd (nie czyta, a w kompie czyta)
|
Cytat:
Nie jestem początkujący w nagrywaniu i wiem, że takie nagranie jest niemożliwe ale jednak. Zaznaczam, że płyta poszła do kosza, ale dziwi mnie, że nagrywarka wogóle rozpoczęła nagrywanie po raz drugi. Jechała całą płytę od początku. Po drugim nagraniu mogę stwierdzić, że to pierwsze było bardzo a to bardzo słabiutkie, bo naprawdę tylko lekko zmienił się odcień płyty. Po przejechaniu drugi raz wyglądała jak "naprawdę" nagrana. Nie wiem czy to jakiś dziwny jednorazowy błąd, czy nagrywarka pada :blee: |
Cytat:
To tylko taki żart :mruga: A co do tego zjawiska - to o ile mnie pamięć nie myli :idea: To już kiedyś ktoś pisał na forum o podobnym przypadku :taktak: |
Dzięki.
Poczekam, może ktoś będzie coś wiedział o tym. Mam tylko nadzieję, że to wina płytki a nie NECa. |
bylo kiedys takie narzedzie jak Adaptec DirectCD (cos jak InCD ale mialo wiecej opcji) i .DirectCD mial "scandiska" dla plyt Packet-Writing... pamietam ze kiedys wypalilem na plycie ok 100MB (normalnie w ISO) i wywalilo blad. Nero nie chcial juz nic na plycie wypalic. Wrzucilem plytke (CD-R) do scandiska 2 razy. Cos tam pomieszalo, wypalilo a poczatek plytki otrzymal nowa, dziwna barwe :D.
Pozostale 500MB dalo sie wykorzystac bez problemu, a w niektorych miejscach plyta wypalona byla trzykrotnie (jesli nie wiecej) . :D (dwukrotne wypalenie nie pomoglo dlatego scandiska odpalalem 2 razy). DirectCD juz chyba nie ma - ostatnia wersja wyszla pare lat temu i nie obsluguje nowych nagrywarek, ale jak ktos ma staruszka z lat 2000-2002 to moze sie pobawic w packet writing na CD-R. Pozdrawiam. |
Gdzie radzicie wziasc ta nagrywarke (NEC ND-3520A) w Proline za 259zł czy na Allegro za 255zł chodzi mi o gwarancje w razie jakby padła zeby np: po 1 roku niebyło problemów z oddaniem nagrywarki do sprzedawcy.
Pytanka jeszcze: 1. Czy kupujac w Proline bede miał nagrywarke ze stycznia 2005? 2. Czy palnik pali wam dvd jako DVD-rom? 3. Jak z zabezpieczeniami sobie radzi np: safedisc? (czy wy uzytkownicy neca sprawdzaliscie to?)bo testy widziałem ale moze z nowym biosem cos sie zmieniło. |
Cytat:
O datę produkcji zapytaj mailem Proline :taktak: Palnik nagrywa DVD+R => DVD-ROM :taktak: |
Cytat:
Ja bralem w Proline za 259zl. Mam sztuke ze Stycznia 2005r. |
NEC 3500AG - bufor zbyt duży
Witam Wszystkich!!!
Mam problem z nagrywarką NEC 3500AG. Nie chce mi nagrywać płyt DVD. Płyty CD wypala bez problemów. Używam Nero 6.6.0.6 i podczas nagrywania wyskakuje mi komunikat: "bufor zbyt duży". Inne prgramy też nie chcą mi nagrywać DVD. Już wcześniej miałem ten problem, ale po użyciu "ghost'a" i odświeżeniu systemu wszystko wróciło do normy. Teraz znów problem powrócił. Nie wiem co robić. Proszę o pomoc, bo nie mam siły co tydzień używać ghost'a. Używam Windows'a 2000. Pozdrawiam!!! |
Cytat:
maniek |
Ilość załączników: 4
POTRZEBNY FACHOWIEC. Miał ktoś taki przypadek. Log z nagrywania wyskakuje z dma - off (dla nagrywarki i dysku). A info o systemie nie pokazuje problemu z dma, i na dodatek w Menadżeże Urządzeń nie możliwości włączyć dla kanałów DMA. Podczas nagrywania pojawiaja się też dziwne błędy w Podglądzie zdażeń.
Wypalane płyty dobrze są tylko + ale to nie reguła. NEC 3520 , płyta Epox 8RDA3+ (nForce 2 Ultra 400). |
Cytat:
Jeżeli tak - to wywal to I zainstaluj standardowe stery IDE :taktak: I to czym prędzej :D |
Cytat:
Znalazłem Fachowca!!!! :rozwal: dzięki. Zaktualiaowałem jeszcze raz stery do Ide ale dodałem "Podwójny kontroler ide" I na reszcie mam DMA on na dyskach i nagrywarkach. Jak na razie wypałiłem jedna płyte "+" i wszystko poszło cacy. TO buce z DGM-u(komputery), tak mi zaistalowali i zkonfigurowali system. A ja tak psioczyłem na tego neca, chyle czoło przed nim i wracam skruszony do fanklubu, jak mogłem na to nie wpaść. Dzięki WIELKIE. FORUM PANY! |
Cytat:
Fachowiec - to ja! :jezyk: :czar: |
Cytat:
Powinno ci to pomóc ;) |
Mój komputer => właściwości => sprzęt => menager urządzeń => kontrolery ide => odinstaluj kanał na którym jest Nec => reset => przeinstaluj aspi => może pomożę :)
|
NEC ND-3520A czy to normalne? :(
WItajcie
Problem mam nastepujacy: podczas nagrywania plytek dvd na tej nagrywarce (firmware 1.04, 1.24, 1.25) po prostu nie moge nic zrobic na kompie nawet ruszanie myszka powoduje spadek buforu, nie wspominajac odtwarcia okienka gg bo doprowadza to do zatrzymania nagrywarki (gasnie swiatelko na panelu). Dzieje sie tak tylko podczas nagrywania plyt dvd. Z cd jest OK. Nagrywarka jest podlaczona na master na oddzielnym kanale. Bez zadnego cdroma. Moja konfiguracja to: Athlon3200+ Abit NF7 v.2.0, Maxtor 120Gb 8Mb cache, WIn XP pro i to chyba powinno wystarczyc? Aspi zainstalowane. Do nagrywania uzywam Nero 6.6.0.5 i jak narazie 3 rodzajow plytek (fakt ze jakichs w okolicach 2 zl ale podobno nec mial nagrywac na najtanszych) Cczym to moze byc spowodowane? ??? ps. dodam tylko ze jescze nie przeinstalowywalem systemu na nowo :/ |
a mam takie pytanie...po zakupie neca 3520 zmienilem region na 2 bo byl nie ustawiony i wtedy mialem informacje ze zostaly mi 4 zmiany, dzis, tak po miesiacu zagladnalem we wlasciwosci i jest informacja ze nie ustawiowno regionu i zmian jest tylko do wykorzystania 2....czemu tak sie stalo?? ja nic nie ruszalem, z kompa nagrywarki tez nie wyjmowalem...
|
Cytat:
Albo klasycznie - na zainstalowane stery IDE SW :taktak: |
aha no to zapomnialem dodac: DMA wporzo ! a co do IDE SW to sprawa wyglada tak: stery faktycznie byly zainstalowane i dzialo sie to samo wczoraj je wywalilem poprzez "dodaj/usun programy" (wiec nie wiem czy sa do konca usuniete) ale przed chwila nagrywalem i jest to samo :( wiec chbya czeka reistall systemu
|
Cytat:
Bo one same się zainstalują znowu System tak rozpozna przy starcie Trzeba zainstalować którąś z wcześniejszych wersji dla nForce Np. 2.03 i nie instalować IDE SW Potem można uaktualnić do wersji której się chce :taktak: |
Zadziałało!!!
Wielkie dzięki!!! Ukłony dla pana, panie brodkiew007. |
Uzyj dvd region free:).Moze cos sie po******ylo, albo nowy bios wgrywales?
|
bios jest ten normalny 1.04 chyba....
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:34. |