![]() |
System to win XP sp2 ASPI mam zainsatolane dobrze a DMA jest włączone. Wszystko nagrywałem w nero 6606. U kumpla na kompie działo sie to samo, a jego liteOn 1633 hula aż miło wiec to z nagrywarką chyba coś nie tak. Aha ma jeszcze problemy z odczytem CD - czyta ale przy kopiowaniu nie przekracza 1000kb/s :/ HELP Me i z góry dzięki :)
|
Mam NECa 3520 i na poczatku tez powoli mi kopiowalo, pomoglo wlaczenie Nero DriveSpeed i ustawienie wiekszej predkosci transferu dla NECa.
|
Nec dobiera chyba prędkość nagrywania odpowiednio do jakości nośnika. W trakcie nagrywania bada jakość płytki i automatycznie dobiera odpowiednią prędkość.
|
Pomocy.
Mam pytanko poprzednio jak flaszowałem bios (3520). To urzywałem biosy wersji bin i programu NECWinFlash.exe. Teraz nie moge znaleść biosu bin a tylko exe. Zależy mi na jakiejś wersji nieoficjalej z "RPC1 and Rip Lock Patches". Kiedy klikam ten plik exe nic się nie dzieje. Gdzie można ściągnąć plik bin lub co zrobić z exe. Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi? |
taa
Tez mam neca 3520A i podobny problem - czy to nagrywanie czy odczyt strasznie przymula kompa. U kumpla na kompie too samo. A gdy wlożyłem do siebie jego LiteOna 1653 to nagrywał normalnie, wiec to chyba nie wina kompa. Mój NEC ma jeszcze problem z CD - bardzo wolno odczutuje (max 1MB/s). :( podczas gdy DVD czyta w miare normalnie z tym ze tez sporo błędów zanjduje :/ :\
|
Pomocy.
Mam pytanko poprzednio jak flaszowałem bios (3520). To urzywałem biosy wersji bin i programu NECWinFlash.exe. Teraz nie moge znaleść biosu bin a tylko exe. Zależy mi na jakiejś wersji nieoficjalej z "RPC1 and Rip Lock Patches". Kiedy klikam ten plik exe nic się nie dzieje. Gdzie można ściągnąć plik bin lub co zrobić z exe. Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi? Posty: 35 |
Cytat:
:bicz: |
Cytat:
|
Cytat:
nie mam co prawda przekonania do marki LG lecz jestem zwolennikiem konstruktywnej krytyki. przykro mi ale siejesz ..zamet.. |
Błyskawiczny zaskok. I o to chodzi:)
maniek |
nforce mcp2 ide controler!!ale teraz mam biosa 2c8 i narazie zadna plytka sie nie zrypala!!
|
NEC a LG
O LG wypowiadal sie specjalnie nie bede. Natomiast napisze o NECu 2 zdania. NEC nie ma najlepszej korekcji przy odczycie - wypala ladnie ale z czytaniem moze miec czasem problemy - nawet tego co sam wypiekl. Jednak zdziwilem sie 2 razy kiedy to naped DVDROM ktory go u mnie wspomaga przykleknal na 2 plytach - 1 CD i 1 DVD natomiast NEC je zezarl. Dziwne... O ASUSie owym napisalem tutaj zeby wszyscy wiedzieli co to za szro..... sprzet :D
Ogolnie NEC ma + za wypieki i maly - za korekcje bledow. Poza tym jest szybkim czytnikiem (do x16) plyty nagrywane. Okolo 5 minut DVD5 leci na dysk twardy. Pisze o modelu ND-3500AG. Pzdr. I porsza was piszcie o swoich napedach ;] |
Kiedyś nie lubiałem LG (z powodu DVD-ROM'u oraz nagrywarek 52x (wszystkich LG))...
Teraz kupiłem palarke LG (wcześniej mialem NEC'a 3520A) i uważam że jest lepsza, nie znacznie, ale lepsza. Ma inną strategie zapisu bodajże i dla tego chyba szybciej płytki wypala. LG posiada (przynajmniej w Bydgoszczy) bardzo dobry serwis, napęd w moich przypadkach było można odebrać następnego dnia (wymiana na nowy - DVD-ROM kiedyś)... Mogłeś ankiete zrobić. Każdy chwali to co ma.... |
Hehe, no proszę...założenie tej dysykusji było zarazem moim pierwszym postem, i po miesiącu ciszy pojawiły się kolejne wypowiedzi...jak fajnie 8 )
A ja wybrałem już miesiąc temu, i był/jest to...Benq 1620@Pro ;) Całkiem fajna nagrywareczka, BTW 8 ) |
No to w takim razie tak 3mać :)
|
Ilość załączników: 1
Mam tego Nec-a od 3 dni, wszystko ok, jak narazie zero problemów.
Tylko nie wiem jak w nim zmienić na plusach bitsetting (DVD-ROM) i czy jest to możliwe na tej wypalarce? TDK-R TTG02 |
A JA po kilkunastu godzinach czytania o LG 4163 B i NEC'U 3520 wybralem LG ... :D
pozatym lg ma ladniejszy panel :P || :piwo: |
Jest mozliwe ale nie wiem czy na tym biosie, zajrzyj do tej stronki co podalem wyzej tam jest narzedie do zmiany bitsettingu i sie przekonasz czy mozesz na tym biosie
|
Mam tego NEC'a od 5 dni, wypaliłem 3 płyty, z tym, że jedną z nich na oryginalnym firmware'u, a dwie pozostałe na 1.26 od IO-DATA z automatyczną zmianą bitsettingu. Płytka (Supratec) wypalana na oryginalnym firmware'u została odczytana średnio (zarówno na moim lichwym Pioneer DVD-120 jak i na NEC'u), aczkolwiek wcale mnie to nie zniechęciło. Następnie wypaliłem płytkę DVD-Video (tutaj już Verbatim) i z tą było już zupełnie inaczej. Wykresy idealne, jest świetnie odczytywana - przez stacjonarkę jak i czytnik DVD z kompa.
Przed chwilą wypaliłem też płytkę Titanum (z reala - cake 10 szt. kosztował 8,99). Nie spodziewałem się niczego wielkiego.. a tu zobaczcie sami (załącznik) :D (zaznaczam, że wszystkie płyty to były +) Ogolnie rzecz biorąc polecam ten napęd wszystkim, którym przede wszystkim zależy na (bardzo) dobrej jakości nagrywania płyt DVD. A sądzę, że to i tak nie koniec możliwości naszego NEC'a (przypominam, że niedługo będziemy mieli do dyspozycji software, dzięki któremu będziemy mogli przetestować płytkę pod względem jakości ;) PI,PIF'y itd.)... |
bart87 a czyjej produkcji sa te plytki Titanum?
|
@daFojtek CD Speed pisze mi, że producentem tych płytek jest: IS01 001 ??? .
|
@Oktawian_15 :spoko:
|
A ja wybralem neca, kumpel meczy sie z porysowana plyta dvd-9 ponad 3 godziny, a nec pyka ta sama plyte w godzine:)
|
Ja mam titaniumy 8x i pod nadrukiem jest nadruk HP, plytki sa bardzo dobre, cholernie dobrze sie pala, mam plusy i na dvd-romki przerobione.
|
Cytat:
Bitsetting - działa :spoko: Nagrywarka bardzo ładnie czyta różnego radzaju płyty, ma bardzo dobrą baze nośników. |
Ten bios od neca wymiata, jakosc zapisu plyt jest bardzo dobra i plytki 4x wypal 12x robiac mniej bledow niz na x4
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Witam!
Wszyscy widze macie U8 od LD, czy ten bios jest warty wgrania, czy dalej jest nie bardzo dopracowany... poki co mam 1.25 od IO pozdro ;) |
Mozesz spokojnie wgrywac, przedtem mialem od mad doga i ten jest o wiele lepszy.
Jakosc nagrania mozna sprawdzac w nero cdspeed wciskajac F2 i patrzac na wykresik i linie jaka powstaje:) |
Cytat:
Mam pytanko ta paczka z biosikami do 3520 z strony :http://www.micheldeboer.nl/firmware zawiera 2 biosy i wgrywarki odzielne do nich: 1. LD_3520_1U8_Quiet.bin 2. LD_3520_1U8.bin czym się różnią i który wgrałeś? Pozdrawiam |
Cytat:
|
le ja ci odpowiem, bo jestem mily i nie wszyscy znaja angielski,roznia sie tym, ze LD_3520_1U8_Quiet.bin posiada ograniczenie odczytu predkosci plyt tloczonych dvd i bedzie odczytywal je wolno, aby nie halasowac, a dla +- z filmem roplock zostal usuniety czyli film bedzie kopiowal sie maksymalnie 16x. To na tyle w roznicach.Ja uzylem tego niecichego i exeka, nie lubie binow:)
|
Nec 3540A
|
@sławekj
a co w niej takiego niezwykłego?? specyfikacja standartowa dla obecnie nowych i dostępnych modeli np. liteon 1673 plex czy nawet LG4163 (podejrzewam że bedzie bios z obsługą -DL) |
Cytat:
|
juz widze, 8x +DL...
|
Cytat:
|
znowu Nec...
i znowu to samo :/
qmpel podrzucil plyte DVD-RW Emtec'a abym mu przepalil no to ciach wyczyscilem, nagralem i chce sprawdzic a tu dupa nie czyta powiedzialem mu aby sprawdzil u siebie czy dziala || wrocil i skopiowal na dysk i oglada wlasnie :/ czyżby Nec ND-2500A zdychał? bios 1.09 aha on czytał swoja DVD-RW LG GSA-4160 |
Cytat:
Daj se na luz! :tak!: Co chwile bzdurny temat :czytaj: Skoro pacjent ten sam i tam sama kiła To pisz żesz w jednym temacie A nie - co ci przyjdzie do głowy - to ciach - nowy temat :sciana: A potem wszyscy się skarżą, że nic znależć nie można :klnie: Napisz sobie temat: "Nec 2500A - agonia" "My baby is going die!" :buu: I tam pisz o swoich przeżyciach A tak - co nowy nośnik - to nowy temat :podbite: Poza tym co chcesz żeby ci napisać w tym temacie? :idea: ??? |
ale na wiekszosci to juz sie zdarza :/
a emtec to chyba nie jest zly nosnik :| sporo osob tutaj ma 2500A wiec moze ktos sie z tym spotkal jak to jest mozliwe ze nagrywarka nie moze odczytac siebie ;| trzeba mi bylo brac LG :> |
Cytat:
Emtec to już niestety nie BASF :nie: I już dawno zszedł na psy! Są partie lepsze i gorsze Ale generalnie radzę się trzymać z daleka od tych nośników A zwłaszcza od RW Jest to akurat marka płyt ze środkowej półki z nośnikami Tylko raz jest na półce wyżej, a raz niżej :taktak: Poza tym napisałem ci już kiedyś o stronce z biosami do Neców Wgraj sobie np. TEN bios i posprawdzaj wtedy Wyniki powinny być lepsze :taktak: |
ładowac tego z 2500 czy 2510 ?
mam 2500A ... edit: jakbym chcial w razie czego oddac to serwisu to wolalbym wrzucic starego 1.06, da sie oczywiscie w druga strone? |
Cytat:
Chociaż niegdyś był topik na cdfreaks, że coś tam lepiej idzie w 2500A Ale pewnie do tego czasu to zniwelowano :taktak: Ładuj 2500A :mruga: |
i jest to samo :|
nie potrafi odczytac sama siebie wypalalem to na DVD+RW Vakoss'a[ nei komentuj :P ] przy 4x i 2.4x przy 4x nie potrafi czytac przy 2.4x, czyta calosc ~4-7MB/s albo nosnik, albo nagrywarka jutro kupie Verbatima DVD+RW i sprawdze jak będzie to samo to poleci do serwisu ;] |
hmm , a ponoć Liteon-y to " najgorszy syf " ;) , a wpadki ma też " wielki " NEC :fiu:
|
odczyt Nec mial zawsze jakis taki nietypowy...
ale teraz to juz przegial ;] |
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam |
LG ma takze zamiar juz niedlugo wypuscic naped 4165b o bardzo albo takich samych parametrach... pisze ze w kwietniu ma byc ale w Polsce bedzie dopiero na wakacje :D
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49650 |
To troche dziwne, bo powinien uruchomic sie programik i tam jest do wyboru flash,dump itp.Zawsze mozesz wgrac bina flasherem
|
Cytat:
|
No i skusialem sie na U8 od LD... no i chyba sie troche zawiodlem ... mialbyc sciagniety RipLock.... a powiedzcie mi jak to u was jest po jego sciagnieciu... bo mi np orginalna plyte DVD decrypterem zaczął ripować z predkoscia 2.1 a skonczyl na 5.0 wiec chyba cos jest nie takz tym zdjetym RipLockiem... ale chyba przy nim pozostane bo wykresy w cd speed prosciutkie jak szplieczki... tylko czekac na CD-DVD Speed z testem PI/PIF ;)
pozdro ;) |
Wgrałeś LD_3520_1U8 czy wersje Quiet ?
Jeśli ten drugi to może przez to że w tej wersji posiada ograniczenie prędkosci odczytu dla wyciszenia. Pisał już o tym "loki7777" Może w tym będzie przyczyna. |
O to chodzi ze nie wgrywalem quiet... wgrywalem normalnego :klnie:
A tobie z jaka predkoscia ripuje? pozdro ;) |
Cytat:
Kup TDK DVD+RW Jak na tym nie pójdzie To już na niczym nie pójdzie :nie: |
przyklejam się ale zauwarzyłem nowy bios do NEC-a 3500 _2.19
|
Nie podałem strony już to robię i tak chyba wszyscy wiedzą
http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html |
Zalezy tez jakie plyty ripowales dl czy sl i jakiej firmy, np badziewia z gazet nie pojda za szybko,ale +- dochodza do 16, zaczynaja od 6,5, tak jest u mnie.
|
próbował ktoś http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500_2.19.zip jakie strategi i czy to jest oficjalny?
|
Orginalka z wypozyczalni "Piraci z Karaibow"... i w dvdshrinku 4x tylko idzie, do 5 doszlo w DVD Decrypterze...
pozdro ;) |
A on nie jest dvd-9, bo jak jest to na maksa pojdzie 7:)
|
Cytat:
Cinos spróbuj na normalnych nośnikach (np. TDK) . |
Cdspeed 3,75 a Nec 3500
Wyszedł nowy cd speed który obsługuje Neca 3500 i wyższe modele na testy PI i PIF
czy ktos wie coś na temat nowego biosu do neca 3500 bo jak na narazie to nic z tego, trzeba czekac na nowy bios A może jest jakaś nieoficjalna wersja nowego biosu? |
na stronie http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html jest nowy bios do neca 3500_2.19_RPC+RL.rar. Ciekawe czy już można na nim testować płytki? Wie ktoś, czy obsługuje bitsetting?
|
no...
kupilem TDK DVD+RW 1-4x wypaliło sie jako 4x i czyta sie 5-6MB/s nosnik :/ |
Wgrałem ten nowy bios odpaliłem NeroCDSpeed_375 i niestety nic z tego test nie startuje :)
|
Tu mały teścik Platinum DVD+R palona x8 na tym nowym biosie, no dla mnie rewelacja :)
|
EMTEC to syf
|
racja EMTEC to lipa, ja miałem podobny problem. nagrałem EMTEC'a DVD-RW 2x na NEC'u ND-3500 i u mnie ją widział a na innym DVD-ROM'ie już nie :)
|
hyhy :>
a ja mam zonka ze swojym 3520A : nie pokazuje mi zawartości płytek nagranych w litku 812 i na starym CDRW TEAC 512EB. zrobie image, wrzuce w deamona i wsio ładnie. wtf? |
Cytat:
:fiu: PS. Przeskanuj plyte cdspeed'em. Zobaczymy jaka ocene wystawi. 8 ) |
A jaki masz bios?
|
No bez przesady ;)
|
Testy PI i PIF dla NEC3500A są na razie obsługiwane przez firmware 2R8, ale skąd go wytrzasnęli na cdrinfo.com - nie mam pojęcia :|
|
Cytat:
maniek |
Prosze o pomoc mam nagrywarke ND-3520A i przy przegrywaniu filmu na płytach DVD-R programem DVD shrink ostatna scena skacze na stacjonarnym DVD co mam zrobić :blee: ewentualnie czym załadować nowy bios bo linki juz na forum wykukałem lecz nbie zabardzo wiem czym to sie robi :ysz:
HELP |
czarnypl w pliku z biosem, przewaznie spakowany rarem jest exek, ktory tez jest biosem, tylko ze nie w formacie bin.Klikasz dwa razy dump stary bios na dysk, flash nowy bios do nagrywarki i gotowe.
|
Dzieki znalazłem jakies GUI pod Windoze i cos pod DOSa :) , a wiecie co może byc z tymi ostatnimi kapczerami czemu ma takie skoki ? I który najlepszy bios do nagrywania DVD ?
|
Cytat:
EDIT: już mam LD3520_1U8.zip - wersja quiet ;] jakoś dziewnie system zaczyna pracowac - mam nadzieje że to przejsciowe ;D 1. jak właczam FF to mi winamp trzeszczy ;] i ogolnie jest zmuła przy zapisywaniu na dysk. :/ |
Cytat:
Nie ma tak dobrze:) A tak na serio to zgodze sie z Toba ze plytka bardzo ladnie wypalona z tym jednak, ze nie jest to nic niezwyklego. Gdyby nie te dwa piki to byloby super, ale one sa i w tym momencie psuja caly wynik :taktak: Tez mam kilka-kilkanascie plyt, ktore przez cala plyte maja pif na poziomie 1-2, ale do tego maja piki na poziomie 7-8 i ocena nero zamiast 99 jest 95. Przepusc ta plyte przez cd-dvd spees i wrzuc wykres, no chyba ze nie chcesz;) |
Nec 3520A vs Lite-On 1673 vs LG 4163
Witam
Jakie są wasze opinie na temat nagrywarki Nec 3520A, Lite-On 1673 oraz LG 4163 ? Którą nagrywarkę wybrać - NEC'a, Lite-On'a czy LG ? Zamierzam kupić nagrywarkę DVD i chciałbym znać wasze opinie na temat tych nagrywarek. Mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze nagrywarki. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Na specjalne życzenie Realok'a :)
No i faktycznie ocena płytki kiepska :( Ale zbytnio się tym nie przejmuję :) |
jutro dostaniesz repute - wedle zaslug
:bluzga: dzisiaj mam pracowity dzien :> |
z tego co zauważyłem najwyższą ocenę dostaje nagrywarka LG 4163, w teście CHIP 2/2005 otrzymała pierwsze miejsce, a w serwisie komputronik w komentarzach są same dobre opinie, jak na razie jestem zdecydowany na tą nagrywarkę, czekam na dalsze informacje od Was
|
Cytat:
Bo inaczej po co robić testy. Czyta znaczy dobrze. A jak dobrze to widać. Pytanie jaki Jitter ? :) |
mam NEC'a 3520 od 2 dni :D Wypalilem narazie 2 Verbatimy DVD-R 8x Certified Advanced AZO. Ogolnie spox, tylko dziwi mnie dlaczego Easy CD/DVD Media Creator nagrywal tylko 4x skoro wybralem 8x :| Mam bios LD3520_1.U8 (nie quiet) :P
|
Moze te plyty nie leca szubciej niz 4X nie dziwi Cie to? nie kazda plyta jak pisze tak sie nagra... chociaz przy werbatimach jestes wyjatkiem, bo sie zazwyczaj pala szybciej niz jest napisane
pozdro ;) |
zobacze przy nastepnej okazji, moze to wina programu. Sproboje Nero 6.6.0.8a cos wypalic :D
|
Cytat:
|
kazda ma plusy i minusy
kazdy chwali to co ma i tak bedziesz narzekal na to co kupisz :> |
NEC 3500 + bios 2.19 + Nero CD-DVD Speed 3.75
Witam! Sprawdzal juz ktoś może tą konfigurację? Bo nie wiem czy oplaca mi sie aktualizowac bios'a... Zalezy mi tylko na tym, czy faktycznie da sie sprawdzac jakosc plyt w Nero. Jakby co to podaje linka skąd mozna sciągnąć bios 2.19:
http://www.micheldeboer.nl/firmware/ |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49814
rozwiazanie problemu chyba lezy tam :taktak: i szukaj, czytaj ze zrozumieniem bo "czerwona lampka" pod licznikiem ci swieci :> |
nie oruientujecie sie czasem czy na necu 5520 tez bedzie mozna testowac plytki? i tak mniej wiecej kiedy nowy firmware wyjdzie?
|
Z tym biosem to juz jest legenda, jest screen z cdspeed'a ale nic poza tym
|
a u nie zmianie tego biosu strasznie wydziwia sie sysstem kiedy odpalam FF ;/
winamp rwie strasznie ;/ |
Cytat:
Szczytywałem dziś płytę jednowarstwową z gazety 4.34 GB Całkowity czas szczytywania 00:15:51 zaczał od (2.2x); maxymalna 6923KB/s (5.0x); średnia ripa 4787KB/s (3,5x) |
A mi dziala:)
|
Problem z odczytem.
Witam, mam pytanie odnosnie odczytu. Wczoraj kupilem nagrywakre NEC 3520A ze standardowym biosem 1.04. Wypalilem plytke (verbatim dvd-r). Plytka ta idealnie odczytywana jest w stacjonarnym Cyberhomie, natomiast NEC po zmianie biosu na LD3520_1U8.zip nie radzi kompletnie sobie z nia. Na plycie nagrane sa divx'y, przy odtwarzaniu odczytuje chwilke, nastepnie jakby sie zawieszal aby po dluzszej chwili odtworzyc chwilke filmu.
PROSBA: co moze byc nie tak ? Macie jakies propozycje, bo jesli chodzi o jakosc zapisu jest b.dobrze, natomiast odczyt-urzadzenie NEC'a zawiodlo mnie (chyba ze zrobilem cos nie tak) peace. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:03. |