![]() |
Cytat:
maniek |
Cytat:
|
PROBLEM z ZRIPOWANIEM FILMÓW NEC 3520a
mam problem niemoge zripowac filmów na dysk orginalnego (płytki są nieporysowane). Urzywam najnowszego Decryptora i biosa "3520_3.22_RPC+RL".Są to filmy SUSPECT ZERO, ANAKONDY POLOWANIE na KRWAWĄ ORCHIDEĘ (obie są na płytach w kolorze czerwonym).Gdy włanczam DVDDecryptora i mam wrzuconą płytkę wyskakuje w oknie LOG takie coś , a w miejscu gwiazdek sa żółte trojkąty z wykrzyknikiem :
*08:31:59 Possible Structure Protection Found! *08:31:59 7 areas have been marked as 'suspect'. *08:31:59 Dummy sectors will be inserted where necessary. Gdy naciskam przycisk i film zaczyna zrzucać się na dysk przy pierwszym pliku VTS_01_1.VOB lecą błędy.Dokładnie tak samo jest na drugim filmie.W czym leży wina.Może w Biosie albo to jakieś zabezpieczenie.Jeśli ktoś zrzucał jeden z tych filmów na NEC 3520a i poszło wszystko OK to neich napisze jaki BIOS ma wgrany.Prosze o pomoc |
:O płyty w kolorze czerwonym? znaczy od spodu? :O
|
Cytat:
|
tak w czerwonym
|
Te filmidła zripowałem benq 1620 programen dvddecrypter 3.5.4.0 bez problemu.
zapiasłem je jako ISO, potem do DEAMON Tools i przerobiłem Shrinkiem |
Skaczący bufor i NEC 3520A
Witam,
Mam NEC 3520A i bufor co jakiś czas mi skacze do 7, 20% - czym to może być spowodowane?? Ponoć trzeba wgrać jakiś driver ASPI - ale skąd to wziąść, i czy to napewno to?? Mam Windows XP PRO... Wie ktoś co może być przyczyną?? Pozdrawiam, North :) |
sprawdz czy masz włączone DMA
a co do ASPI to GOOGLE twoim przyjacielem - sprawdz |
a skąd to DMA wziąść??
;) |
podobno ta nagrywara tak ma :)
|
Cytat:
|
a zmiana biosu na ten nec3520_125 coś da??
mam to nero -ale tu chyna nie ma nic o DMA.....::/ |
:)
DMA włączasz jak opisane tutaj: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/w.../winxptips.php a ASPI stąd : http://cdrinfo.pl/software/stronaid.php?id=1191035445 Instalujesz, resetujesz, działasz. |
Ilość załączników: 1
DMA -> menedrzer użądzeń -> pomocniczy kanał
Edtit Dorian był szybszy :P |
A ja w menedżerze urządzeń jak klikne dwa razy na Kontrolery IDE ATA/ATAPI to nie mam Podstawowy kanał IDE ani też nie mam Pomocniczy kanał IDE ,mam tylko NVIDIA NForce 2(tm) SPP/IGP ATA Controller ,wiecie dlaczego tak mam??.Czyli nie mam włączone DMA ??.Może to być wina przez to że w Nero nie moge zadnej płyty nagrac bo jak nagrywam w Nero to komputer sie blokuje.Ktoś
pomoże czego to może być wina.Nagrywarka to Pioneer 108. |
Odinstaluj sterowniki do nForce i zainstaluj od nowa ale już bez IDE SW.
Dodatkowo 80 żyłowy kabel zobacz czy masz. |
no niby ustawiłem ale mam Tryb Ultra DMA a nie DMA 2 a nagrywarke mam na kablu ATA 100.
|
Cytat:
mgit :piwo: :glaszcze: :) |
Cytat:
maniek |
To jest spowodowane opec, czyli metoda testowania nosnika w czasie nagywania przez neca, bufor spada do 7%-20% srednio co 13%.Jak tak jest, to jest normalnie, nie masz czym sie martwic:)Mozesz mi kliknac w podpis jak ci pomoglem i odpowiedzialem na twoje pytanie:)
|
chodzi o ten bufor co się pokazuje przy nagrywaniu płyty - 1 pasek to postęp, 2 pasek bufor nagrywarki chyba i ten 3 (taki mały) to właśine ten o który mi chodzi - jest w okolicach tego lead in/out...
ja też mam tam nForce2 - to po prostu na brutala skasować w menagerze urządzeń czy to się jakoś ladnie deinstaluje??;) |
Proponuje Ci szybko leciec do serwisu i wymienic na moedl z 2005 roku zanim zaczna sie problemy, a w serwisie nasciemniaj ze Ci plytek nie chce czasem nagrywac i chcesz wymiany. Poza tym chyba zakazano sprzedazy nekow z 2004 ze wzgeldu na ich wadliwosc.... ale pewien nie jestem
|
Nec ND-3520 firmware v3.04 officjalnie ??
Witam na stronie http://www.station-drivers.com/forum...hp?p=5016#5016 mamy informacje o nowym biosie do NEC ND-3520A w wersji 3.04. Dokladna lista zmian jest http://www.de.nec.de/faq_detail.php/...e/430/lang/ENG probowal Ktos juz to firmware ?? Na oficjalnej stronie Neca http://www.de.nec.de./softwareoverview2.php/id/557 mozna pobrac to firmware.
|
Ja znalazłem info o tym FW na www.rpc1.com
dokładny link do pliku: http://www.de.nec.de/software/1891_F...20A_win304.zip Na amerykańskiej stronce Neca jest info, że fw wyjdzie 1.05.2005 Czekam na jakieś testy |
Wgrałem :)
No i można testować jakość płytek :) Pozdro :piwo: |
Cytat:
Pod groźbą kary do dwóch lat pozbawienia wolności :mruga: Poza tym jeżeli zakazano sprzedaży - to mogliby je rozdać za darmochę :ja_chce: :czar: |
Cytat:
|
Firmware miałem 1.04
A nagrywarka to chyba oem (kupiona w samej folii to chyba oem? ) Pozdrawiam :) |
Ja wgralem wczoraj i jestem zadowolony;) jak narazie nagrywalem kilka cd i jedna DVD roznicy nie widzialem ale nowsze to zawsze nowsze;)
|
Prośba o testy. :taktak:
:) |
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Ja tam widzę poprawe jakości zapisu :) :)
Pierwszy załącznik to płyta Sony DVD-R 8x, palona na nowym firmware Drugi załącznik to ta sama płyta, palona tego samego dnia (dzisiaj) na starym firmware Pozdrawiam :) |
Czy do NEC-a dostawaliście firmową gwarancję NEC , czy ze sklepu ?
|
hmm faktycznie sam wrocilem do 1.04 i bez problemu zrobil - takze ta informacja o OEM w readme to jakas sciemka - testy proponuje wrzucac do watku "Testy własne NEC 3520 PI/PIF" nie bedzie balaganu i bedzie lepiej porownac mozna zmiany :)
|
To info o OEM dotyczyło napędów sprzedawanych pod inną marką, czyli np. IO-Data.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
zaczalem porownania w watku z PI/PIF - Verbarim x16 na 1 ogien i szczerze mowiac wielkich roznic nie widac test porownawczy
|
Ciekawe kiedy pojawią się płytki DVD-R DL.
A jak myślicie, będą tańsze czy droższe od "+" ? :) Pozdro ;) |
Cena pewnie będzie zbliżona, ponieważ technika wykonanie jest taka sama. Różne są tylko matryce do tłoczenia.
|
Mam ta sama nagrywarke i dokladnie ten sam problem ... bufor nagrywarki skacze mniej_wiecej od 30% do 8%. Nie wiem czy to jakas wada i leciec z tym do serwisu czy po prostu ten typ tak ma ?
Nagrane plytki dzialaja bez zarzutu na Necu, LiteOn_ie i odtwarzaczu stacjonarnym z supermarketu marki NoName. Ps: Pytanie z innej bajki Ile srednio czasu nagrywa sie plyte DVD z predkoscia x4, x8 i x16 ?? Bo nowy w tym temacie jestem :fiu: i nie wiem jak pod tym wzgledem wypada moj naped ... . |
Sorry za głupie pytanie ale sam nie umiem go rozwiązać, jak sprawdza sie wersje firmware w nagrywarce ??? Domyślam sie że jakimś programem wieć czy ten program działa na wszystkich napędach czy tylko do danej marki ??
|
np DVDinfoPRO http://www.dvd-recordable.org/module...content&id=106
jest tam tez trialowa wersja :P pozdrawim |
Cytat:
|
nom, jakość płyt jest oki - bo dzialają wszędzie :) tylko jakoś dziwnie się nagrywa ;)
|
Nec 3520a
Mam takie pytanko co do nagrywarki NEC 3520A, a ściślej do jej posiadaczy. Czy podczas nagrywania jakiej kolwiek płyty (CD-R; CD-RW; DVD) świeci się wam non-stop światełko od dysku ?? (dla zapisu płyty CD-R x16; DVD x4)
|
Witam na forum :piwo:
U mnie świeci, przy nagrywaniu, odczytywaniu, wysuwaniu tacki, a u Ciebie nie? Pozdrawiam |
Świeci :)
|
NEC 3520 > 3.04/1.F3 (Mad Dog OEM)
|
Witam!
Oczywiście, że świeci. W trakcie odtwarzania miga raz szybciej raz wolniej natomiast w trakcie nagrywania jednakowo, ciągłym zielonym światłem. |
nec 3520 - bufor???
Ilość załączników: 1
Witam,
Mam pytanie. Wczoraj zakupiłem nagrywarkę Nec 3520 i przetestowałem kilka płyt DVD. Płyty nagrywają się bezproblemowo, ale w trakcie nagrywania bufor opróznia się na moment do około 7% i dioda gasnie na ułamek sekundy (kilkakrotnie w trakcie sesji). Czy to jest normalne? Testowałem różne płytki i tanie i te droższe (TDK, Sony) i zawsze tak samo. Zmieniłem wersję biosu na najnowszy i bez zmian. CZy u was też tak jest, czy może mój "palnik" jest walnięty. Załanczam wykresik sesji nagrywania płyty TDK DVD-R wykonany Nero CD Speed. |
mam ten sam problem, więc to chyba normalne ;)
|
Nagrywarka jak datowana?
|
moja jest chyba z końca grudnia....
|
Nie sprawdzałem, a to może mieć jakieś znaczenie?
northwest, a filmy nagrywane przez ciebie odtwarzają się bez problemu, czy się "przycinają". Może to ma jakiś wpływ na jakość nagrań? Niestety nie potrafię tego sprawdzić. |
Z tego co pamiętam to jest to tak dlatego ze ten ścierwojad sprawdza czy może "przyśpieszyć" nagrywanie nosnika
|
Ciekawe.... ciekawe. :taktak:
:czytaj: Podpowiem... strefowy zapis.... zmienne OPC. :) |
Sorki za zamieszanie ale Slawekj ma racje.Jestem głupi jak moja teściowa
|
czyli to jest normalne w tej nagrywarce??;)
|
Cytat:
Mogę się jedynie domyślać że może chodzić o analizę jakości płyty, ale czy możesz rozwinąć temat? |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=15 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...4&postcount=45 :) |
Dzięki za info.
Reasumując - nagrywać na markowych płytkach, nie kombinować z biosem i nie będzie problemów. |
a co myślicie o płytach platinum (dvd), dobre to?? Szukam czegoś tańszego od Verbatima/TDK ale działającego ;)
|
I wymienic nagrywarki z 2004 na te z 2005.
|
bOObi , wymienić???, ale dlaczego i jak to uzasadnić w sklepie...???
|
i jeszcze raz ja. Znalazłem testy yamahy - http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/YamahaCRW3200/6b.php3,
gdzie piszą na temat metody zapisu OPC. Ktoś wie czy to da się wyłączyć? |
A jak wgrać biosa do Nec 3520A??
Porsze o odpowiedź na adres domanziomal@interia.pl |
Wgrałem nowy bios i makabra napęd teraz przypomina odkurzacz , bardzo głosny na wer 1.04 pracował cichutko
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja kilka razy zmieniałem wersje BIOSU i zawsze nagrywarka (NEC 3520A) chodziła z tą samą głośnością. Chcę zaznaczyć, że NEC 3520A nie należy do napędów cichych. Jak wejdzie na wyższe obroty to trochę głośno pracuje. Jednak to mi nie przeszkadza bo nagrywarka ma dobrze nagrywać a nie cicho pracować. Najlepiej mieć dwa napędy. Jeden do odtwarzania, a drugi do nagrywania. |
Cytat:
|
Zle napisałem przedtem gdy wkladałem płytke w celu odtworzenia lub nagrania , czytała je cicho a od dzisiaj po update po włozeniu nosnika rozpedza sie na maksa od razu
fakt halasowała wczesniej ale nigdy na starcie od pierwszej sekundy a teraz ... |
a ja mam takie male pytanko
czy jest gdzies wersja .bin nowego oryginalnego biosa??bo przy probie wgrania wyskakuje "Target NEC ND-3520A is not found currently" pozdrawiam |
Problem z ta druga strefa pojawia sie jak odpali się Power DVD i on ustawia się do zapisu płyty w zależności od strefy a mnie chodzi o zblokowanie na MULTI strefową pracę a nie co 5 zmian pchać nowy bios :(
|
NEC 3520A i czarny panel
Jest to temat inny niz wszytskie, wiec nie krzyczec od razu :P
Biore sie za malowanie obudowy pc, ale problem w tym, ze mam bialego neca, wiec pytanie brzmi: Czy, gdzie i za ile mozna kupic czarny panel do niego? |
Cytat:
Może TU :czytaj: :mruga: |
Cytat:
|
Ale czy Nec ma w ogóle wymienny panel? :idea:
|
Cytat:
maniek |
wlasciwie to faktycznie mozna sobie pomalowac panel, ale najpierw przydalo by sie wymontowac tacke, pozniej jakas dobra nie scieralna farba do plastiku i wtedy malowac...
aha tylko nie rob bledu jaki zrobil moj znajom, tez sobie chcial pomalowac komputer i rowniez przedni panel nagrywarki (cdrw) tylko ze on to robil sprajem, przez przypadek na oczko mu naleciala farba i mial duze problemy z odczytem/nagraniem plyt |
Cytat:
Cytat:
Pytam serio, bo narazie nigdzie nie widzialem ich. A moze podejdzie z innej nagrywarki? |
Cytat:
Cytat:
Może z Plextora? Tam dają dodatkowe :taktak: Świetny tuning Nec@Plex Myślę, że gra warta jest świeczki :mruga: |
Cytat:
maniek |
moze znajdziesz chetnego na zamiane.
albo idz na jakis serwis, moze beda mieli jakas padake z czarnym panelem. |
Cytat:
Cytat:
|
NEC 3520A - Problem przy nagrywaniu
Witam
Moj problem pojawia sie przy prubie nagrania plytki CD-R. Po wlaczeniu nagrywania zaraz na poczatku pojawia sie komunikat "Wystapil reset" i nagrywanie zostaje przerwane:( Nawet przy symulacji pojawia sie ten problem. Plyty DVD nagrywa normalnie. Odtwarzanie plyt DVD i CD jest OK. Co moze powodowac ten reset tuz na poczatku wypalania?? Pozdrawiam Vallord |
Jakiego programu uzywasz?
Jakie predkosci? Jakie plytki? |
Cytat:
Bo od razu następuje reset :czytaj: :D |
czy to prawda, ze NEC 3520A ma szklana optyke?
... pytam, bo sprzedawca w sklepie mi tak powiedzial, i ze szklanka optyka jest lepsza, trwalsza, daje lepsza jakosc nagrywania niz plastik. A wiec, czy to jest prawda? Aha, powiedzial tez, ze LG (4163B) ma plastikowa (i dlatego NEC jest lepszy niz LG). Wiec jak to jest ;)?
Wiecie moze, ktore z obecnie dostepnych napedow na rynku maja szklana optyke, a ktore plastikowa? Bo ja szczerze mowiac myslalem, ze teraz juz wszystkie maja plastikowa (no, moze poza Plextorkiem). |
Nagrywarka z jakiego miesiaca i jaki bios ma?
|
A ja myślalem że wszystkie mają szklaną oprócz ... Neca no i oczywiście ... Plextora... :wow:
|| ;) |
nie no bez jaj prosze ;) - jak to jest z ta optyka? czy ten gosc bredzil?
|
Dobra no to inaczej...
Jeżeli teraz się dowiesz że np. Samsung zwany szajsungiem jako jedyny ma szklaną optykę to jego właśnie zakupisz. ??? Poczytaj forum i wybierz palnik jaki według Ciebie ma najwięcej zalet w opiniach użytkowników (priorytet każdy ma inny) - po to jest miedzy innymi to forum, a nie sluchaj sprzedawców, którzy mają całkiem inne priorytety (najczęściej to sprzedać to co się nie sprzedaje) choć są też wyjątki. ;) |
ale ja nie twierdze, ze chce kupic naped xyz, bo jakis sprzedawca powiedzial, ze ma szklana optyke (naped, nie sprzedawca ;)) - tylko chce sie dowiedziec, czy ten NEC ma faktycznie SO czy tez gosc sciemnial.
|
Bez bicia przyznaję że po prostu nie wiem ???
Ale może ktoś już majstrował ;) |
moze plyty sa do dupy albo jak zawsze problem z nagraniem CD-r :D propozycja zmiany biosu na najnowszy :)
|
Większość nagrywarek dvd musi mieć szklaną optykę ponieważ podczas palenia dvd palarka ma mocniejszy laser niż w nagrywarkach cdrw (wynika to ze struktury płyty dvd), a to z kolei przerkłada się na znacznie wyższy pobór mocy i zwiększoną temperaturę. Jeżeli optyka przy tej wyskoiej temperaturze nie byłaby ze szkła, mogłaby bardzo łatwo zniekształcić się, co spowodowałoby liczne błędy w nagrywaniu ==> To moja teoria, ale nie dam sobie głowy za nią uciąć :D
|
wszystkie palniki mają optykę z tworzywa sztucznego (nie z plastiku) ze wzgledu na to iż to właśnie tworzywo ma lepsze właściwości fizyko-chemiczne niz szkło...jest tańsze w produkcji i daję się łatwiej obrabiać...to tyle odemnie..........
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:38. |