![]() |
A ja mam NEC 3520A i nie narzekam czyta wszystkie płyty bez problemu a i nagrywa też idealnie :P
Mój kumpel kupiłe sobie NEC 3540 i też mu dobrze służy Nec the best Inny kumpel kupił LiteOna i po tygodniu oddał do servisu || |
Cytat:
Nec nagrywa dobrze na wybranych nośnikach. A idealnie każdej płytki nie nagrywa żaden napęd. :taktak: :) |
Cytat:
|
Cytat:
Ocenimy. :spoko: Nec'iem 3520 można testować w Nero Disc Quality. Na początek mały przyklad, porównanie i ocena. http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3831 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3832 :) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
EDIT Pierwszy test płyta Verbatim DVD-R nagrana 16x |
W temacie jest Nec 3540.
Dużo testów szkoda, że bez błędów Jitter (są wyjątki z błędami Jitter) ??? http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=136927 :) |
a jakie plyty cdr lub Dvd polecacie do tego napedu??
|
Ja niestety neca nie polecam beznadziejna korekcja błędów
|
Czy znacie linka do polskiej strony i gdzie jest recenzja tego Nec-a?
bo z tej recenzji nie zabardzo wiem o co chodzi... |
Mam tą nagrywarke od prawie miesiąca, nie ma z nią prawie "żadnych" problemów, poza jedną płytką TDK DVD-R, kórą kumpel mi nagrał na LITEON.
PI Errors -712,39 PI Failures - 308,86. Co chyba nie świadczy dobrze o LITEON. Nagrywam na TDK DVD+R, Sony DVD+R i Esperanza DVD+R. |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Poniżej screeny z odczytu Platinum i Sony.
I cyfra prędkość dedykowana, II cyfra prędkość z jaką nagrano płytę. Pozdr. |
sony najgorzej nie wyszlo, ale testowwanie kiedy plyta nie jest zapelniona mija sie z celem, chociaz po platinum i tak widac, ze nic specjalnego (nie to co dawniej:()
|
Jak będę miał dłuższy film to nagram i wrzucę screena.
Pozdr. |
Problem z NEC ND-3540a
Ilość załączników: 3
Witam
Dzisiaj kupiłem sobie nagrywarkę NEC ND-3540a i mam z nią pewien problem. Otóż sprawa wygląda tak: Podczas przeprowadzania testu transferu w Nero CD-DVD speed, wykres dość mocno mnie zaniepokoił (screeny testów zarzucam w załącznikach). Po pierwszym teście uświadomiłem sobie, że napęd jest podłączony do drugiego kanału IDE w trybie master, ale za pomocą 40 żyłowej taśmy. Przerzuciłem go na pierwszy kanał i na 80 żyłową taśmę. Tryb DMA jest aktywny w każdym przypadku. Dodam jeszcze, że napęd ten nawet po 1-minutowym odczycie płyty DVD mocno ją nagrzewał. Dodatkowo po przeprowadzeniu testu na transfer z magistrali w CD-DVD speed wynik miałem za każdym razem 13-14 MB/s, przy czym na podobnym sprzęcie transfer sięgał 24MB/s... Wszystkie moje próby uporania się z problemem spełzły na niczym. Na chwilę obecną podejżewam o ten problem płytę główną, ale czy to prawda, to się okaże... Tym samym proszę Was o pomoc i radę. Mój sprzęt to: AMD Athlon XP 2000+ 512MB DDR RAM Dysk WDC 80 GB WD 800BB-00CJA1 CD-RW: Lite-On CD-RW 52327S DVD-RW: NEC ND-3540a Pł. gł. Jetway V333DA Grafika: ATI Radeon 9100 64MB Zasilacz Topower 350W P5 |
Oglądając te screeny z ciekawości zrobiłem sobie test DVD + R TDK i wygląda on "nieco" inaczej. Napęd jest podpięty jako Master na drugim kanale IDE razem z CD - RW.
|
A spróbuj jeszcze przeprowadzić test transferu "z magistrali" (jakoś tak się to nazywa - nie wiem, bo nie mam teraz nero na kompie w pracy 8 ) )
Wydaje mi się, że to jest właśnie problem z transmisją danych - niezależny od napędu. Ale czekam na wasze opinie... |
"Nie dobrze to niestety świadczy o korekcji twojej nagrywarki i taka jest prawda"
Myślisz że odtwarzacze DVD mają lepszą korekcję błędów niż nagrywarka? Rozbraja mnie tekst w stylu, liteon jest super bo ma dobrą korekcję błedów. Do odczytu wystarczy dobry DVD ROM, nie trzeba wydawać pieniędzy na nagrywarkę. A dobra nagrywarka to taka, która zapisze nośnik z taką jakością, że da się go odczytać nawet w sprzęcie ze słabą korekcją błędów. |
Cytat:
|
Może i NEC nie słynie z najlepszej korekcji błędów, ale dobra nagrywarka powinna zapisać ten nośnik z mniejszą ilością błędów, a nie tak jak
LITEON - PI Errors -712,39 PI Failures - 308,86. Skoro wszystkie LITEONY tak zapisują to współczuje posiadaczom napędów tej firmy, oraz posiadaczom napędów innych firm co muszą je otworzyć. |
Cytat:
Pozostałe TDK nagrywał super i nie było żadnych problemów z odtwarzaniem na jakimkolwiek sprzęcie. Wystarczy spojrzeć na screeny poniżej. To walnięte TDK ma ponad 900 PI. To dobre znikomą ilość. |
oczywiście nowe sterowniki 4in1 są?!
|
Problem po prostu polega na tym, że płytki są badziewiasto nagrane, a NEC najlepszą korekcją nie grzeszy.
Widać, że napęd zaczyna odczyt prawidłowo, dalej zaczynają się schody. Gdyby problem tkwił w za wolnym transwerze do pontrolera, odczyt zaczynał by się od mniejszej prędkości. P.S. Na czym i jak dawno temu nagrałeś te płytki? Przeprowadź proszę test jakości (Disc Quality Test). |
Cytat:
|
Traci rytm, bo nie radzi sobie z korekcją. Zauważ, że napęd powinien odczytywać w trybie CAV. Ekstrapolując początkową, gładką część krzywej odczytu widać, że powinna ona dojść do ok. 16x przy końcu płyty. Gdyby tak nie miało być napęd musiał by odczytywać płytę w trybie P-CAV a tego nie robi (poza przypadkami gdy nie wyrabia się z korekcją tak jak w tym przypadku, chociaż tutaj nie mamy w zasadzie do czynienia z "normalnym" trybem P-CAV, tylko Nero tak wykrywa.
Zawszę mogę się mylić, ale jestem pewien swojej opinii na 99,9%. Ale najlepiej będzie jak poczekamy na skan płytki. P.S. Oczywiście może to być problem sprzętowy, ale raczej związany z uszkodzeniem nagrywarki niż jakością transweru pomiędzy nagrywarką a kontrolerem. |
Test odczytu wyrażnie pokazuje żle nagraną płytkę. :taktak:
Na potwierdzenie prośba do Kolegi @wooqasz o zrobienie testu w Nero Disc Quality. :) |
Hmmmmmmm.... dziwne!!! Ta sama płytka (obrazek 1 i 3) odczytywana na podpiętych dwóch róznych taśmach daje inny obraz skanu? Absurd, przecież robił to ten sam napęd!!!
|
Cytat:
|
faktycznie właśnie zwróciłem na to uwagę! Jeśli nagrywał te płyty jeden napęd to zwracam honor, może być to wina złej jakości nagrania.
|
Więc tak:
Płytki nie są "badziewiasto nagrane". Spośród tych trzech, pierwsza została wypalona na liteonie 1673 o ile się nie mylę, kolejna na NEC-u ND-3520A a ostatnia na tym moim NEC-u NA-3540A. W każdym przypadku nagrywanarki te były podłączone do mojego komoa i te inne sprzęty problemów nie sprawiały, co by raczej wykluczało uszkodzenie płyty głównej. Dodam iż nie należę do tych osób, które "nie dbają" o nośniki optyczne. Każda z wymienionych płyt nie posiada jakichkolwiek uszkodzeń fizycznych. Podczas próby przeprowadzenia testu jakości pojawia się błąd treśi: "błąd podczas inicjowania testu". Test wykonałem za pomocą funkcji "scandisk" Na screenie test jakości nośnika Verbatim wymienionego wcześniej. |
Cytat:
|
Masz najnowszą wersję Nero CD-Speed?
|
Cytat:
|
To pobierz z netu 4.01. Wtedy test jakości powinien działać.
|
Właśnie widzę, już się robi... :)
|
Cytat:
Czyli nadal nierostrzygniete. Jednak każda płyta była nagrana w innych warunkach a wyniki odczytu są mocno zblizone. |
ok, z tym się zgadzam. Jutro sprawdzę te płytki na innych sprzętach, ale najpierw muszę się uporać z egzaminem na studiach...
|
trzymam kciuki!!! Kopa w d... powodzenia
|
he :) Thx
Bedzie git 8 ) A tym czasem zamieszczam screeny z testów. |
Cytat:
:) |
Tylko dlaczego tak jest ? Używam raczej tylko dobrych nośników...
|
Trefne płytki czasem się trafiają.
|
Ale po kolei? I to Verbatim i TDK? Nie wydaje mi się. Jeszcze potestuje te płytki na innych napędach i zobaczę co wtedy. Jeśli na innych będzie poprawa, to się będę kłócił z hadlowcem z pewnej hurtowni :klotnia: o wymianę...
|
Powiedzcie mi jeszcze chłopaki czy bios z NEC 3540A umożliwia scaning nagranych DVD PI/PIF i CD C1/C2 w Nero DVD Speed albo Kprobe? NEC 3520 chyba miała taką możliwość, LiteOny napewno. A jak jest w najnowszym cacku NEC'a?
Pozdro, |
Payti, jeśli jeszcze nie masz litka 1693 to tak trzymaj :) . Slawekj dobrze mówi "LiteOn skończył się na modelu 832S".
Ja wymieniłem 812s na 1693 no i niestety 1693 gorzej radzi sobie z odczytem płyt, nawet niektórych "wcale nie widzi". Jeśli już wymieniać i zależy Ci na testowaniu płytek to benq 1640. |
Benq 1640 mówisz? A ten NEC 3540A może skanować PI/PIF czy nie?
|
Nie jestem pewny jak to wygląda, ale chyba nie. Ponoć Pioneer 109 ma taką możliwość, ale ogólnie wiadomo, że do testowania płytek nadają się plextory, liteony i benq.
|
No ok bo stoje przed poważnym wyborem, 812@832 już nie mam, kaska jest. tylko co wybrać? Przeglądałem wszystkie opinie o LiteOn 1693S, NEC 3540A, LG 4163B no i o BENQ 1640 poczytam. Generalnie zawsze jest sytuacja taka, że gro userów jest za danym modelem, a gro przeciw. I co tu wybrać? Zależy mi głównie na jakości nagrywania płyt i możliwości by tą jakość sprawdzić.
|
No więc chyba można tak powiedzieć.
Jakość odczytu: LG 4163B i BENQ 1640 Jakość nagrania: NEC 3540A, LG 4163B i BENQ 1640 Test jakości nagrania: LiteOn 1693S i BENQ 1640 Masz odpowiedź : BENQ 1640 Wadą BENQ 1640 jest dostępność :( . Zaznacze, że nie wiem czy nec testuje jakość nagrania płyty ale raczej nie, oraz LiteOn 1693 na WYBRANYCH nośnikach zapisuje b.dobrze. Obecnie kupiłbym Benq 1640 - po prostu zawiodłem się na odczycie litka. Może nowy bios coś wniesie. Acha - mój 1693 ma totalne problemy z płytami dvd-rw nagranymi na innych nagrywarkach, nie wiem jeszcze jak z dvd+rw. |
OK a co powiecie na Pioneer DVR-109XL w kontekscie BenQ 1640?
Moje podejście do zakupu nagrywareczki troszkę się zmieniło bo właśnie dziś odkryłem, że DVD-ROM, który jeszcze mam w kompie to model DVD-ROM DVD-16X6S DSG2 i jest to jakiś OEM LiteOn'a i skanuje PI/PIF w Kprobe :) Także niekoniecznie muszę kupić nagrywarkę umożliwiającą pomiary błędów. W Japonii już mają LG-4167B i jak myślicie czy będzie to jakaś rewelacja? Kiedy powinna pojawić się u nas? A może warto poczekać na nowego Pionieer'a DVR-110 XL lub skusić się na BenQ 1640 (choć strasznie z wyglądu mi nie podpadła 1640'tka, ale to bym przeżył :)) Pozdrówka, |
Dokładnie. Potestuj wszystkie płytki na innych napedach ale równiez na twoim podłączonym do innego kompa.
Jak przygotowania do egazaminu? |
Przetestuję, to podrzucę wyniki...
A co do egzaminu, to już po nim. Nie było tak źle, pan profesor słabo pilnował 8 ) |
Ok, właśnie bawiłem się w testy PI/PIF z tego mojego DVD-ROM DVD-ROM DVD-16X6S DSG2 i zastanawia mnie jedna rzecz. Prędkośc była ustawiona x4 a w 'Current' -> 'Speed' podczas odczytu wzrastało od 3 - 15.5x ? Czy zatem taki test i wynik jest miarodajny i wiarygodny? Poniżej screen z Kprobe z wynikiem. Testowana była tłoczona płytka DVD z 'Szósty zmysł' z jakiejś gazetki.
Prośba o info co o tym sądzicie? Pozdro, |
Do testów praktycznie od zawsze używało się nagrywarek (z drobnymi wyjątkami przy cd). Więc nie wiem, czy te testy cokolwiek wnoszą.....
|
No własnie jak miałem 812@832 to też tylko jej używałem i nawet nie myślałem o czym innym. Aż tu dziś taka zagadka :) Hm ... jak myślicie, nie mam teraz porównania testów tej powyższej płyty z testami na nagrywarce :( Gdzieś na anglojęzycznych boardach widziałem też, jak ktoś wystawiał testy z CD-ROM, ale jak sądzicie czy to są miarodajne testy?
|
Ja mam NEC -a 3540A i jestem zadowolony. Jeśli wybierasz między LiteOn i Nec, to wybór wg mnie jest oczywisty - NEC. LiteOn może i robił dobre nagrywarki, ale CD - RW.
|
OK, jednak także bardzo korci mnie ten Pioneer DVR-109XL a jeśli testy PI/PIF są miarodajne z DVD-ROM (OEM LiteOn'a) to myślę, że szala się przeważy. BenQ 1640 jak widze narazie trudno dostać i z wyglądu mnie nie pasi ;( (ale toby szło przeżyć), zaś Plextor PX-740A byłby cool tym bardziej, że to jest BenQ 1640 tylko w 'budzie' Plextora ale cena jednak dużo wyższa :(
Generalnie myślę, że szala w tej chwili przeważy się jak będę pewny tych testów z DVD-ROM. pozdrówka, |
Poblem Z Nagrywaniem Dl Na Nec 3500
WITAM MAM PROBLEM Z NAGRYWANIEM dL (NARAZIE NAGRYWALEM TYLKO VERBATIM) NAGRYWARKA ZAPISUJE MI TYLKO 50-55% A POZNIEJ WYWALA BLAD ( UZYWALEM NERO I DECYPTERA I ZAWSZE BYLO TO SAMO) WYGLADA TO TAK JAKBY ZAPISYWANA BYLA TYLKO JEDNA WARSTWA UZYWAM NAJNOWSZEGO BIOSU 2.19 I NAGRYWALEM Z PREDKOSCA 4X PROSZE O POMOC CO TO MOZE BYC??? POZDRO
|
ja sie zawiodłem na NEC 3540a nie czytał płyty a jak pusciłem na LG 4163b to naped tylko zwolnił ale wsio poszło nie było problemu z przekopiowaniem filmu . A zawsze byłem pełny podziwu do NECa a tu taka plama
|
Cytat:
NEC 3540 może zwracać błędy PI/PIF, nie potrafi jednakże zwracać błędów jitter (to potrafią jedynie Plextor i BenQ) oraz nie potrafi zwracać błędów beta (to potrafi jedynie Plextor) |
Testy jakości na NEC-u należy robić z prędkością x5. Spróbuj i wrzuć obrazek jeszcze raz :)
|
No OK a jak Waszym zdaniem z tą wiarygodnością testów na DVD-ROM LiteOn'a?
|
@Payti testy raczej należy robić na nagrywarkach - DVD ROMY mają (przynajmniej powinny ;) ) lepszą korekcje błędów ( ale ten test nie nie wypadł najlepiej dla tej płyty), a tak pozatym to mam litka 1673S i nie narzekam, a testy nagranych na nim płyt też wychodzą raczej dobrze-wejdz tutaj --> http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=4355 i tutaj --> http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=4384 i jeszcze kilka dałem ( poszukaj ;) ), może troszke odstaje od benQ ale i tak jest bardzo dobrze, więc liteon jak najbardziej wchodzi w grę (1693S jest nowy to pewnie bios jest jeszcze niedopracowany i z tąd narzekania na niego)
|
Proszę bardzo. Test przeprowadziłem na płytce Verbatim 8x nagranej w moim napędzie z prędkością 8x (choć tej prędkości napęd nie osiągnął, maksymalnie było 6x - nie wiem czemu). Dodatkowo dorzucam test tej samej płytki na napędzie Lite-On 1653s.
|
Cytat:
Proponuję zrobić kilka testów na innych płytkach. |
Spróbuję i na innych płytach.
Ale nadal pozostaje pytanie, dlaczego na modelu NEC ND-3520a te wyniki są o niebo lepsze, niźli na moim... A także czemu transfer z kontrolera jest tak niski. Na moim sprzęcie wynosi on max 14 MB/s, na podobnym kompie - z nagrywarką NEC ND 3520a wynosi 24MB/s a na słabszym sprzęcie (chyba duron 1200, czy coś takiego) z nagrywarką LiteOn Lite-On 1653s wynosi 28MB/s. Jeszcze gdzieś muszę dorwać tłoczoną płytkę DVD i na niej sprzwdzić osiągi. Dodam jeszcze, że na jednej płytce "low end" - chyba mint, po nagraniu na moim sprzęcie, nie mogłem skopiować wszystkich dancyh, gdzieś przy 60% kopiowania, wystąpił błąd CRC. Z kolei na napędzie NEC ND-3520a wszystkie dane zostały skopiowane bez większych problemów... |
Ilość załączników: 4
Witam!
Nabyłem dzisiaj tego Nec`a 3540 wypalilem narazie 3 plytki bez problemow. Zastanawia mnie odczyt w Nero CD-DVD Speed jaki wykonalem. Uzylem nosnikow Hawk + i - x4 oraz TDK -8. Wykresy w Nero sa bardzo podobne do siebie. Wg mnie odczyt z TDKa powinien byc znacznie lepszy.. Postaram sie dzisiaj jeszcze umiescic odczyt z Platinum -r x8 tylko nagram Pytanie dla znawców tematu czy z odczytem jest wszystko ok? Oczwiscie firmware jest niegrzebane 1.01 |
wooqasz mam podobny problem, nabylem dzisiaj neca, nie chce jeszcze raz pisac zobacz tutaj http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=24
|
Cytat:
|
Podpiąłem pod inna tasme i teraz pracuje na DMA a nie jak przedtem na Multi
Odczyt ok, zobacz screeny |
ja już ze 3 taśmy wypróbowałem, teraz leci na nówce 80 żyłowej. Teraz mam połączone do 2 kanału IDE, ale i na 1 próbowałem. Dysk twardy mam na 1 kanale. Do tej taśmy, co nagrywarka jest jeszcze podłączone kieszeń, ale nie ma podłaczonego do niej dysku. Zaraz zrobie reinstalke systemu i zobacze jeszcze później. A jutro - jak to nie pomoże, to przejde się po znajomych z tą nagrywarką ...
|
Na początek wyłącz Caps Locka. To nieładnie krzyczeć.
A z nagrywaniem to sprawdź ASPI, DMA i jżeli masz MB na chipsecie NForce odinstaluj sterowniki IDE SW. Dla pewności nagraj jeszcze na DVD RW, bo z DL to kosztowny interes (ile tych płyt zmarnowałeś?). Z jednowarstowymi płytkami nie ma problemów? A w ogóle to DL -, czy DL +? DL minus Twoja spawara raczej nie obsługuje, więc stawiam na +. Pozdr. |
Tak tylko ku upewnieniu - taśma jest wpięta prawidłowo ( chodzi o wtyczkę od MB do MB a końcówki od napedów do napędów)
|
nec 3500
Cytat:
|
713103
|
Jak obiecałem screen z Sony DVD-R x 8, paolnej x 16 na NEC 3540a.
|
I teścik transferu.
|
Troche fatalnie jutro wrzuce swoje verby od mmc002 ocena jakosci 98% w ecc 1 i ecc8!
|
Odczyt z Platinum -R x8 nagrany 8x i test jakości
General Information Drive: _NEC DVD_RW ND-3540A Firmware: 1.01 Dysk: DVD-R (CMC MAG. AE1) Selected speed: 5 X PI errors Maksimum: 154 Średnio: 49.71 Total: 702056 PI failures Maksimum: 7 Średnio: 0.05 Total: 444 PO failures: n/a Jitter: n/a Scanning Statistics Elapsed time: 15:22 Number of samples: 16752 Average scanning interval: 8.00 ECC Glitches removed: 0 |
NEC 3540a i problem z EMTEC wypalanych na liteon
jak w temacie... zakupilem dzisiaj Nec'a i nie chc eodczytywac plyt EMTEC ktore wczesniej nagralem na Liteon'ie. nero widzi sesje nagrana na plytce ale nie chce sie wyswietlic to co jest na niej nagrane. dodam jeszcze ze emteci wypalane w liteonie nie sa czytane przez odtwarzadz dvd/dvix firmy manta... kolega tez ma liteona i mante i ma ten sam problem z emtec. czy to wina liteona czy plyt ? czy moze manty i nec'a ?
|
Płyt. Emtec to syf jak mało co.
|
no to juz dawno z kolega ustalilismy :D
tylko zastanawia mnie czemu liteon sobie z nimi radzi a wszystko inne nie ... nie orientuje sie ale zmiana softu w nec'u jezeli mozliwa wogole to pomoglaby ? |
Cytat:
[link podal @Calme :piwo: ] |
Emteci rzeczywiście do najlepszych nie należą. Dodatkowo o niektórych Litkach krąży opinia na forum,że to co nagrają potrafią przeczytać tylko one same ( a i to nie zawsze ) więc nagraj podobne Emteci na NEC'u i przekonaj się czego to wina.
|
Cytat:
Ale gdybym mial wybierac, to bym wzial neca. |
Niewiem o co Wam chodzi z tymi EMTEC'ami ;), nagrałem ich kilka (emtec DVD-R pakowane po pięc w paku w ładnych kolorowych slimach tyle, że tylko x4) zaraz poszukam to zrobię test, a nagrane na litku 1653, i mój stacjonarny cyberchome 462 i inne które kumple mają (nie wiem jakie) czytają te płyty bez problemu :) nośnik OPTODISCR004
no i znalazłem nagrana x4 http://img246.imageshack.us/img246/6...4palonax4t.png chyba nie jest najgożej, nagrana była w kwietniu |
ja dzisiaj dorwalem pustego emtec'a i wypalilem go na Nec'u i slicznie manta go czyta. nie wiem jak liteon bo go sprzedalem:) ale itak mi sie nie podobaja nadruki na emtec :PPP
|
Cytat:
|
Też mam podobny problem, kumpel nagrał mi dwie płyty na LiteOn, jedna to TDK DVD - R, a druga to Esperanza DVD + RW i z obydwoma są problemy. Przypuszczam że to wina jego napędu.
|
NEC 3520 i nowy bios
Czy wgrywał już ktoś bios 3.05 do NEC 3520. Podobno najnowszy a na stronce www.necd.de jeszcze go nie ma.
|
No zabije sie zaraz....
Nowa plytka.. DVD+R.. x16 Przyszla cala szpula ich do nas do firmy na testy... I mi kumpel nagral kilka filmow.. wracam do domu.. oczywiscie po incydencie z + zapomnialem o tym ze moja nagrywarka SYRA na takie plytki.. bo nagrywalem nonstop na -... anyway.. wkladam do napedu i .. wiadomo co.. To sie wqrzylem i zaczynam szukac nowego biosu.. znalazlem oficjalny.... flash.. GUCIO.. nieoficjalne nowiutkie bioski z przed 2 dni.. GUCIO... CO JEST!!!!!!????????? |
Bios do NEC 3540A...
Pojawił się nowy bios k038 do NEC 3540A, czy ktoś wie jakie poprawki zawiera i czy warto go wgrywać.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. |
jaki bym nie wrzucil bios to mam duzo nowych plytek ktorych nie moge skopiowac
a wszyscy ten palnik chwalili nigdy wiecej neca |
Bo nagrywa świetnie - odczytuje gorzej :>
Na czym polega Twój problem z kopiowaniem płytek? :> |
WIECE CO TO MOZE BYC !! bo ja nadal nie!!!! pomocy!!!
|
Problem z odtwarzaniem DVD na Nec'u ND-3500A
Otóż mój problem jest następujący nagrałem kilka dvd na przenośnej nagrywarce toshiba bo byłem po za domem wróciłem do domu i okazuje się że nec nie może sczytać płyt nagranych przez toshibe zaznaczam że ona nie miała żadnych problemów poradźcie co mam zrobić nie mam już dostępu do napędu toshiby a na płytkach miałem ważne dane :(
Jeżeli temat się już powtórzył bardzo przepraszam. Pozdrawiam kaldan |
No niestety korekcja błedów neca pokazuje swoje złe strony . Mozesz przegrac płytki ale i tak nec moze ich nie odtwożyc plolecam zakup jakiegośś czytnika dvd np. lg
|
Mam Combo LG i ono radzi sobie jeszcze gorzej niż Nec. A czy Nec 3540 A radzi już sobie lepiej ?? Bo zastanawiam się nad wymianą Combo na neca 3540 A :) Mam sympatie do Nec'ów :D
Pozdrawiam kaldan |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:41. |