![]() |
Tak - wgralem. Wydaje mi sie, ze ngrywa sie teraz nieco lepiej.
W porownaniu z 3.04 i na plytkach Verbatim |
problem mam taki ze mam duzo filmow dvd i nie moge skopiowac ani zrobic obrazu na dysku caly czas bledy odczytu wywala (probowalem rozne programy )
a u kolesia na palniku liteona wszystkie te plytki spokojnie kopiuje wiec prawda problem z odczytywaniem (wiec zastanawiam sie nad kupnem innej nagrywary ale jakiej ???) dla mnie to duza wada . Po co mi taki palnik jak nie radzi sobie z odczytem a co za tym idzie nagraniem pozniej na plyte pozdro |
Jeśli to tłoczone DVD - to dziwna sprawa. Jeśli nagrywane płytki na Liteonie kupla, i jeszcze do tego nienajlepszej firmy nośniki - to norma niestety :P
Jeśli masz tylko jeden napęd DVD w kompie to rzeczywiście może być dużą przeszkodą odczyt NEC-a. |
mam lg dvd ale jeszcze gozej odczytuje niz nec
no a plytki sa lipne najtansze ale niemoje ja nagrywam na lepszych i odczyt dobry pozniej jest |
Hej witam wszystkich! Posiadam nec 3540 i ostatnio wgralem sobie nowego biosa k038 i kurcze swieci mi sie caly czas dioda od hd ktora powinna migac w rytm pracy dysku:) Dziala poprawnie po wysunieciu tacki od napedu. Poradzcie co robic, moj pomysl to czekac na nowy bios jezeli wszystko inne jest z nia ok.Pozdro 4all
|
Cytat:
G |
Odświeżam ;-)
Odświeżam temat ... zmieniłem komputer ... a konkretnie płytę główną - Gigabyte K8NS-939-Pro ; procesor - Athlon64 3000+ Venice E3 ; pamięci - 2x 512 MB TwinMOS CS2.5 (pracują w dualchanel; 200 Mhz) i oczywiście zasilacz - Fortron FSP350-60MDN ... Zakładałem , że to powinno wystarczyć ;-)) dysk i nagrywarka podpięte na osobnych taśmach oczywiście 80 żyłowych ... dysk pracuje w trybie UDMA 133 ...
Wynik całek zmiany : - przy prędkości x4 nagrywa tyle co pokazuje Nero, że powinien ... no może kończy "lead-out" pare sekund po terminie ... - przy prędkości x8 nagrywa w czasie jaki powinien ~ przy x 6 ;-((( - przy x12 też przekracza czas podany przez Nero - i trwa to mniej więcej tyle ile Nero podaje dla prędkości x8 ... Czy to normalne ??? Na razie nagrywałem na płytkach Platinium x8 (bios nagrywarki pozwala je ustawić x12) - płytki nie były zapychane po brzegi - ale prawie - tak ~ 4,05 do 4,10 GB ... Przy weryfikacji w Nero prędkośc startuje od ~x6 - dochodzi do prawie x13 a pod koniec mocno spada nawet do x4 ... Podumowując: jest znaaaacznie lepiej ale czy idealnie ? czy tak powinno być - czy jednak nagrywarka coś świruje ? ... w sumie mam ją na gwarancji ... ale czy są podstawy do reklamacji ?... ... no bo chyba konfiguracja kompa nie jest już za słaba ?;-) |
ja uzywalem juz duzo programow i zaden nie dal rady zrobic kopii ale tylko z plytami nagranymi na liteonie.
Nec dobra nagrywarka ale do dupy korekcja bledow wiec u mnie jest na koncu. Mialem nowego neca tez nie dal rady Potem byl lg i to samo bylo caly czas mielil i nic Na koncu testowalem pioneera i o dziwo zrobil obraz bez problemu Nigdy wiecej neca ani lg . Nie mowcie ze jest dobra bo slaba korekcja to juz duzy minus Nagrywarki liteony sa najpopularniejsze a neci sobie niestety z nimi nie radza Moim zdaniem liteon jest lepszy od neca A Ja musze wybulic sie na nowa nagryware pioneera (za liteonem nie przepadam) |
Jakiegoś masz pecha strasznego. Mój kumpel ma litka i mój NEC 2500A bez problemu czyta płytki, które od niego przynoszę :->
|
Normalne, to samo mam w NEC-u i Plextorze.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
uff... ulżyło mi ... czyli jest ok ... jednak jak ktoś "wiedzący" wytłumaczy to wszystko staje sie jasne ;-))) dzięki !
|
Problem z nagrywarką NEC 3540A
Witam
Mam 2xNEC 3540A Problem w tym że... Zarówno przy jedej jak i przy drugiej (mam biosy w nich róźne) Przy nagrywaniu płyty TDK DVD+R 8x ... na początku płyty jest wszystko okej, ale puźniej gdy prędkość zapisu wzrasta do 6x lub 8x (chwilowo moze?) to bufor jest 87-91%...a powinien 98-99% Przy odczycie ....to 16x ładnie idzie jak burza 22mb/s Napędy są podpięte na jednej 80żylowej taśmie DMA is ON :) Nie mam możliwości sprawdzenia na innych płytach, lecz...jutro zobacze...tylko czemu akurat na tych TDK skoro mam ich ...tyle ze lepiej kupic nowa nagrywarke niz wyrzucac te płyty Może to jakaś wina sprzętu (w sensie konfiguracji?!) |
no bo to juz jest wiekszy transfer z dysku, normalne? jaki dysk? RPM/cache? zreszta co sie tym przejmowac?, to nie znaczy ze plyty Ci sie zle nagrywaja(bo nie nagrywaja sie zle?:) )
|
Cytat:
.... Dysk WD Raptor 10000rpm SATA-150 8MB Cache oraz z innego z ncq 160gb 7200rpm 8mb tak samo Płytka nagrywa sie good, ale jak tak bufor skacze to wiecej jest błedow c1 itp. |
Koledzy.... :czytaj: Forum.
Każdy napęd ze zmiennym OPC ma skaczący bufor. To prawidłowość. W miejscach rekalibracji bufor ma prawo spaść do 0. Proponuję zrobić zapis testowy w Nero. Wykres pokaże miejsca rekalibracji. W tych miejscach zawsze maleje bufor. :) |
Cytat:
rozwiazanie masz pod post nad tym :) |
Ok, rozumiem, ale...czemu skacze 87-91% a nie 98-99% ?? Bo ja wiem ze to normalne....
LG tak nie miało.... ASUS tak nie miał.... Lite-ON tak nie miał... PLEXTOR tak nie miał... BENQ jeszcze nie używałem ;p |
u mnie też skacze, nagrywam z WD Caviar 120.8 7200
widocznie taki urok tego NECa. |
Cytat:
D2D? W sklepie? Zewnętrzna u producenta czy jak!? |
gwarancję mam sklepu - 24 miesiące (już wgrałem patchowany bios :> ale mam kopię oryginału :spoko: )
|
i ten bios cos zmienil czy nadal to samo?
|
mogę ustawić bitsetting dla DVD+R na DVD-ROM, zdjęty riplock i dodany patch RPC1
tłoczona płytka, której wczoraj nie widział dzisiaj poszła. |
w wiekszosci przypadkow to winda windowsa, sobie ubzdura ze pusta plyta, albo jej brak albo jeszcze lepiej ze to plyta Audio. czasami pomaga restart a czasami zmiana z maaster na slave, zmiana biosu na jaki kolwiek innny, nawet straszy, tak ze niby nowy hardware.Lub reinstall.
Pozdrawiam. |
A ja mam puste karty gwarancyjne, wypełnie jak sie popsuje :D
|
Cytat:
Jednak często producent zaznacza max termin sprzedaży od daty dostawy. Najczęściej jest to trzy miesiące. :) |
Witam
Mam podobny problem z Nec3450A ,podczas zapisu DVD Video bufor sprzętowy jest opróżniany do ok75% natomiast ten drugi jest cały.W teście jakości po 30% występują zwiększone błędy PI dalej do końca testu jest już nie najgorzej.Oczywiście ustawienia DMA ok,Nec na osobnym kanale, HDD WD caviar 80GB 8MBcache (prędkość zapisu X4,X8) Pozdrawiam PS z Litkiem nie miałem tych problemow |
Cytat:
Litek ma stałe OPC. Bufor jest na tym samym poziomie. W Necu jest zmienne OPC. :spoko: :) |
Konkretnie o Nec 3540, Benq 1640, Lg 4163!!!
Witam wszystkich.
Mam do Was bardzo wazne pytanie... Mianowicie moj kolega bardzo prosil mnie o wiedze na temat nagrywarki Benq DW1640... Zamierza kupic jedna z 3 nagrywarek:Nec 3540A, Benq DW 1640 albo Lg 4163B i wg niego ich jakosc jest w takiej kolejnosci w jakiej napisalem. Nie wiem co mu odpowiedziec poniewaz na temat Benq 1640 nic nie wiem. Wiem tylko, ze ze jej poprzedniczka byla bardzo chwalona i podobno lepsza od Neca. Ja sam jestem posiadaczem Nec i chwale ja sobie - szczegolnie za bardzo dobry zapis... Jednak on slyszal od wielu osob ze Benq DW 1640 Bije Neca 1640 na leb na szyje - chodzi mi szczegolnie o jakosc zapisu... Napiszcie tez moze cos na temat Lg - bo sam sie kiedys nad nia zastanawialem. Jesli chodzi o NEc to wg mnie jest dobra - nagrywam na niej plyty i odczytuje na bardzo starej odtwarzarce DVD, ktora odczyta naprawde tylko bardzo dobrze nagrane plyty - np. plyty nagrane na Samsung czy slabym Liteonie nie odczyta, nie skopiuje - pojawia sie tylko blad danych CRC przy kopiowaniu, mimo ze takze takie plyty nagrywam z predkoscia 2,4x... Do tego wszystkiego dodam moze jeszcze ceny - wiem ze cena nie jest wyznacznikiem jakosci ale moze cos w tym jest... Nagrywarka Benq 1640 jest najtansza z tych wszystkich, duzo tansza od Nec(ale pewnie firma jest mniej znana...), najdorozsza w naszym sklepie jest Lg 4163 z tych 3 powyzej wymienionych... Bardzo Was prosze o konkretne podejscie to tego tematu... Szczegolnie zalezy mi o jakosc zapisu tych 3 nagrywarek, w zadnym wypadku nie zalezy mu na predkosciach nagrywania czy zapisie DL - choc chyba jest on we wszystkich trzech nagrywarkach... Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Konkret pierwszy - BenQ 1640 :czytaj:
Konkret drugi - Nowy bios A104 do LG GSA-4163 :czytaj: Konkret trzeci - masz u siebie w kompie :taktak: Ponadto odsyłam do lektury TUTAJ :czytaj: A więcej konkretów na forum :czytaj: Temat ten nie wniesie nic nowego poza tym, że zwolennicy Neca będą chwalili Neca Wyznawcy LG nie dadza spaść z ołtarza LG, a posiadacze BenQ będą wyrażać się w samych superlatywach o tym sprzęcie Ponadto temat stanie się kolejną przyczyną sporów, kłótni, utyskiwań i złośliwości Każdy chwali to co ma i tylko kwestia ilu zwolenników za którym napędem się tu opowie To tyle konkretów Oczywiście nikt nie musi sie ze mna zgadzać :nie: Ale to i tak niczego nie zmieni :czytaj: :nieee: :czar: |
Cytat:
|
|
generalnie podejrzewam ze którąkolwiek nagrywajke z tych trzech co wymieniłeś byś nie kupił to jeśli trafisz na nie zepsuty egzemplarz i nie wysypie się w ciągu kilkunastu dni to bedzie CI długo służył i bedziesz z niego zadowolony. Jeśli natomiast czegoś CI by brakowało to i tak za chwile o ile juz nie ma wyjdzie nowy firmware który załata niechcianą dziure.
|
Cytat:
Moje subiketywne opinie, mam tego lg, chodzi swietnie, zero problemow z odczytaniem czegokolwiek[ a nie jestem zwolenikiem tej marki] nec, wydaje mi sie ze jednak odpada, a benq, hm. to tez jest dobry zakup. benq ma ma mozliwosc sprawzdania bledow, ale to taki hm.. dodatek? jezeli bedziesz maniakiem testow to jak najbardziej :) pozdrawiam. |
Cytat:
Cytat:
Być może w chwili gdy piszę tego posta na świat wychodzi właśnie bios 106, kto wie? :idea: :mruga: |
Cytat:
pozdrawiam. |
Wzielismy Benka. Wlanie ja bedziemy testowac, ale nie wiemy nawet jak sprawdzic jaki bios mamy aktualnie... Myslimy o aktualizacji boisu przed testami, juz mamy pozyczony UPS - jakby cos, tylko komplenie nie znamy sie na tym,tzn czytalem kiedys o tym ale nigdy tego nie robilem, ale pewnie zaraz cos na forum znajdziemy... Acha, podobno przy upgrade trzeba miec podlaczona tylko jedna nagrywarke na Secondary. Nie moze byc na Primary? Primary mamy akurat wolne bo dysk jest S-ATA... i dlatego tak ja podlaczylismy...
|
Acha, poki jeszcze pamietam: juz mialismy male problemy z czyszczeniem plyty DVD-RW Sony - pojawial sie komunikat, ze plyta nie jest plyta wielokrotngo zapisu;-). W koncu mozna bylo ja wyczyscic - tylko trzeba bylo wziac "calkowite czyszczenie nosnika"... Czyli chyba upgrade jest konieczny...
|
Cytat:
|
Problem z NEC 3520
Witam!
Mam problem z NEC 3520. Płytki DVD nagrywa, odtwarza, natomiast CD nie widzi, ani CD-R, ani tłoczonej. Zmiana fiemware'u nic nie pomaga. Macie jakiś pomysł? |
Cytat:
Prawdopodobnie padł jeden z laserów :taktak: |
Cytat:
a do sprawdzenia obecnej wersji służy choćby programik QSuite v2.0 do pobrania z tego miejsca. Ważne sprawy przy zmianie BIOSU: brak płytki w napedzie - podstawa, nie zaszkodzi gdy napęd sam na taśmie, wyłaczyć programy antywirusowe itp. |
a dlaczego nie Pioneer? ???
|
hmm, właśnie poszedł do serwisu, ciekawe co przyjdzie?
|
Pioneer jest pewnie troche lepszy, ale mysle ze wersja 109 nie jest taka super rewelacja... Pioneer jest duzo drozszy i moze dlatego...
|
Do Angolek: Niestety linki nie dzialaja, nie wiem czemu... Wszedlem na strone Benq, ale nie maja nic do mojego modelu nagrywarki chyba - wszedlem w dzial nagrywarki DVD i nie ma DW 1640... Chyba ze cos zle szukam. Nie moge znalezc na tej stronie Q Suite, czytalem jego opis itp ale w dziale Download nie moge tego znalezc:-(. Byc moze moja nagrywarka ma inne oznaczenie niz DW 1640? Jesli znasz odpowiedz to daj znac...
Dzieki. |
|
A ja mam inny problem . Plyty typyu platinym czy tdk zamiast nagrywac 8x nagrywa 4x co moze byc tego przyczyna ???
|
Vizzard nie denerwuj sie ;-). Linki nie dzialaly gdy je sprawdzalem okolo poludnia, pewnie mieli jakies problemy z serwerem. Teraz juz wszystko jest ok. Nie moglem tego znalezc poniewaz nie wiedzialem ze nalezy szukac mojej nagrywarki w dziale "Storage", myslalem ze nalezy szukac w "Nagrywarki DVD"...- jest tak zarowno na benq.pl jak i benq.com. Jesli nie wiesz co mam na mysli to wejdz na strone i wybierz "serwis i wsparcie" (mozesz tez In English) i sprobuj wybrac potem "Nagrywarki DVD" albo "DVD-Rewriter, tam nie bedzie mojej nagrywarki i stad bylo moje pytanie... Trzeba wejsc w "Storage" albo "Optical Storage" (na benq.com) i tam dopiero jest moj model. A linki teraz juz dzialaja, ale mimo to dzieki za powyzsza odpowiedz:-).
Pozdrawiam. |
Do Angolek: Mam bios w wersji BSGB czyli jeszcze starsza niz napisales... Czyli moge bezposrednio wersje BSKB zapodac, tak? I bede mial ulepszenia wszystkich poprzednich wersji biosu - BSHB, BSJB i na koncu BSKB, tak? Bo chyba nie musze robic wszystkich wersji po kolei...
|
Cytat:
Nowy BIOS uaktywnia m.in. dobrodziejstwa z QSuite 2.0 -SolidBum, OverSpeed |
Cytat:
wypaliłem na swoim NECu dopiero kilka płyt, a już jedna Verbatim DVD+R x 8 (nie będę pisał, że 4.7GB bo to nie ten dział || ) wypalała się tak (bios by @Liggy - CD Freaks System Admin :spoko: ) początek 4x potem chwilę 6x i do końca 4x :| nie wiem co ta nagrywarka kombinuje, BenQ 8x ustawiłem na 12x i doszedł do 10.4x, a z Verbatimem taka ścina??? |
ja mam taki sam bios jak ty ale kazda plytke nagrywa mi 4x nie szybciej nie wiem co jest
|
Cytat:
włączone, zainstalowane? |
tak aspi i dma wporzadku
|
Też miałem ten problem
Miałem ten sam problem. Kiedyś nagrywałem płytę CD-R i obciążyłem strasznie kompa (skype i parę innych programów). 60% procesora pożerały mi inne programy. Zrąbała się płyta mimo że Buffer Underun Protection był włączony. Wyskoczył napis failed. Od tamtego czasu nie czytało w ogóle cd-r ani cd-rw. Po prostu po włożeniu płyty nagrywarka ich nie widziała. Co gorsza sklep w którym ją kupiłem zbankrutował, a gwarancję miałem tylko sklepową. Znalazłem firmę, która serwisuje napędy neca. Jest to firma CSS Beskidy. Tam ją wysłałem kurierem na ich koszt. Naprawili ją, więc nie jest to jakiś zupełny przypadek skoro tobie też padła. W opisie naprawy napisali "naprawa PCB". Nie wiem co to znaczy. Od tamtego czasu działa dobrze, ale średnio jestem z niej zadowolony. Ogólnie ma trochę problemy z czytaniem płyt DVD. Moją CD od płyty głównej w ogóle nie chce rozpoznać, podczas kiedy zwykły cdrom który mam prócz nagrywarki czyta tę płytę (jest trochę porysowana). To dobrze nie świadczy o tej nagrywarce. Drugi raz bym jej nie kupił :\
|
no i potwierdza się sprawa z Verbatimami od MCC003 :(
palą się 4x chwilę 6x i do końca 4x (( |
Ok, upgrade do wersji BSKB udany. Czy ktos moze mi poktrotce wyjasnic dzialanie (najlepiej wszystkich rzeczy;-)) w Q-Suite 2.0. Nie znam sie na tym za bardzo i z wiekszosci tych mozliwosci jestem "siny".
Z gory dzieki. |
Cytat:
|
Czytam go caly czas, tylko jest cholernie dluuuuugi, ale chyba dam rade do wieczora :P. Dzieki.
|
LiteOn ma świetną korekcje, więc czyta prawie wszystko. Niestety zapisuje słabo. NEC zapisuje dobrze, ale ma nienajlepszą korekcję, co tłumaczy słaby odczyt kiepsko nagranych na LiteOnie płyt. Niestety nowy firmware tutaj niewiele pomoże.
|
Firmware do Nec ND-3500A i ND-3500AG
Mam nagrywarke Nec ND-3500AG. Czy cos sie stanie jak zainstaluje do niej bios do ND-3500A ?
|
Nic .... to ta sama nagrywarka, tylko różnie oznaczana. Już nie pamiętam o co chodziło z tymi literkami, oem czy box, czy coś takiego.
Przejrzyj ten wątek. :czytaj: |
Cytat:
:czar: |
DVD-ROM a nec 3500
Witam
posiadam nagrywarkę neca 3500 Jak nagrywam w nero to mam komunikat że jest tworzone dvd-rom Jednak tak się w rzeczywistości nie dzieje Pytam więc jak mozna zrobić płytę DVD-ROM na moim necu 3500 (bios mam 2,16 i nie zmieniałem bo nagrywarka mi dobrze nagrywa i nie mam z nią problemów) Jeżeli jest to możliwe to jakiego programu trzeba urzyć i jak to zrobić? Za porady dziękuję i pozdrawiam |
Musisz wgrać inny bios 2.16 nie obsługuje Bitsettingu dla DVD+R :(
Możesz wgrać ten biosik http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500/3500-21abt.zip - jeden z najnowszych do NEC-3500 i obsługuje BitSetting :) Ps. Na tej stronie masz więcej biosów do NEC-a 3500 http://www.micheldeboer.nl/firmware/3500.html |
http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html
tutaj sa opisy jakie strategie sa uzyte w danym firmwarze oraz po krotce co kazdy z nich oferuje |
nec 3540 oem czego?
jakie są oemy neca 3540???
|
Mad Dog i I-O Data
|
Cytat:
|
Zobacz tutaj http://www.micheldeboer.nl/firmware/3540.html
Który jest najlepszy to nie wiem :( |
Witam
Ja do Neca 3540A załadowałem bios....Liggy's And Dee's NEC 1.W6 including Bitsetting, Riplock removed and RPC1 (NEW 27-08-2005) Nagrywałem na DVD+R Platinum 8.5GB DL z odczytem na stacjonarce nie ma żadnych problemów, również DVD ROM Toshiba SD1802 czyta OK :) znajdziesz na tej stronie http://www.micheldeboer.nl/firmware/3540.html Nie zapomnij zrobić Backup orginalnego biosu nagrywarki. Pozdrawiam |
jak to pisać nec 3540 usterka:>
Nazwę to umownie że nec się zepsuł. Najpierw przestała świecić dioda potem przestał czytać płyty a potem zdechł totalnie wieszając mi kompa bezsensownie. Jak to opisać aby uznali reklamację?:)))))))
|
NEC's death baby, NEC's death ;)
|
Cytat:
|
to bardzo proste podczas flashowania walnales reset :D
|
Cytat:
|
wyladowal sie kolega w pozlacane szpilki? jest tak bylo to kolega nic nie zaprogramuje juz i trza sprzet reklamowac :D
|
Cytat:
|
Zepsułeś i chcesz naciągnąć serwis na to, więc myśl sam, jak to opisać. Kłóda.
|
Zmiana Regioinu w DVDrw NEC 3540A
Witam. Mam problem. Mam zablokowany Region w nagrywarce NEC3540A (wykorzystalem limit wszystkich zmian). Co mam zrobic aby ponownie uzyskac dostep do Region 2 ???
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
potwierdzam to co napisał Generał i dodam, że nieoficjalny bios = nie oddaje się z nim nagrywarki do serwisu jakby coś się stało (nie przez bios, bo jeśli wyjmie się płytę, nie wyłączą prądu, podepnie się napęd sam na taśmie jako master, to ryzyko uwalenia jest minimalne) trzeba wgrać wtedy oryginał
|
wymieniać NEC3520 na BENQ DW1640 ?
Mam NEC'a 3520 i muszę kupić tacie jakąś nagrywarkę ... zastanawiałem się nad w/w BENQ 1640 (159 Pln chyba w wersji box choć tego nie jestem pewny)
I pytanie jest takie - zmienić sobie NEC na tegoż BENQ'a ? czy nie - tacie nie będzie sprawiać różnicy - na jego komputerze i tak nie osiągnie większej prędkości niż x2 ... A może pozostać przy NEC ? i kupić np. 3540 a może zaszaleć i 4550 ? DVD-RAM mogłoby się czasem przydać ... tyle, ze cena na tego Benq'a jest chyba niezła ... ? |
Cytat:
|
Też bym wybrał BENQ, ale 4550 kusi DVD-RAM. Gdybyś miał brać coś z NEC-a to bierz najnowszy model.
|
Cytat:
|
Jeżeli możesz poczekać z zakupem tego trzeciego napędu, to poczekaj na BENQ, który będzie obsługiwał DVD-RAM. A jak masz kasę to Plex 716.
|
Cytat:
|
Cytat:
Benq 1640, Benq 1625, Plextor px716. Boska Trójka |
NEC 3540a
Witam ! Posiadam nagrywarkę NEC 3540A z biosem K038.
Nagrywarka dosyć słabo odczytuje mi płyty bardzo często wywala błędy CRC. Przeczytałem w komentarzach o biosach do tej nagrywarki : "- LD3540 1.W5 Dla osób, które ripują filmy dvd z usuniętą blokadą RIPLOCK. Umożliwia szybki odczyt podczas ripowania." Czy jeśli wgram ten bios to coś mi to da czy lepiej kupić dvd-rom ? JEśli 2 opcja to jaki z dobrą korekcją błędów za nie dużo $$$ ? |
jest już bios 1.W7, ale wiele nie poprawi jeśli chodzi o odczyt. http://liggydee.cdfreaks.com/page/3540/
DVD-Rom - ten powinien mieć dobrą korekcję (zgodnie z tradycją DVD-Romów Toshiba) http://sklep.cdrinfo.pl/pelny_13708.html |
Cytat:
To jak myślisz, co będzie przy szybkim ripowaniu? :pytanie: |
Cytat:
|
Cytat:
Co do jakości to pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z BENQ 1640 http://homepage2.nifty.com/yss/dq60/DQ60.htm |
Witam wszystkich.
Posiadam nagrywareczkę NEC 3540A, czarna, fajna itp :) Ale jest małe ale... jest strasznie głośna. Tzn jest głośna przy odczycie płyt, przy nagrywaniu sie tak nie dzieje. Praktycznie przy odczycie każdej płytki. Nie wiem czy to normalne w tej nagrywarce czy po prostu coś jest nie tak. Prosze uzytkowników którzy jej używają o pomoc... |
Cytat:
U mnie jest cicho ,wiadomo ze ja sie rozpędzi to troche szumu robi ale bez przesady.Jesli u ciebie powodem hałasu jest predkość odczytu to możesz ją zredukowac jakims programem np.DriveSpeed jest w pakiecie Nero. |
ja miałem 3 litki i teraz nec wydaje się cichy, ale nie jest :D
faktycznie jak się rozpędzi na maksa przy odczycie to szumi, ale przy Liteonie 52327S, na którym przed chwilą robiłem ScanDisc wypalonej płyty z fotami, jest cichy jak polny zefirek w pogodne popołudnie ^_^ Liteona pokonuje jedynie odkurzacz 1800W :szczerb: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:27. |