Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

slawekj 25.05.2005 22:33

Cytat:

Napisany przez Ceki
Czas zapisu płyty DVD+R DL 7,84 GB prędkość x4 wiekszość nagrywarek nagrała płytki Verbatim w 25 minut (średnio) a Platinum aż w 45 minut !!! jednak co firma to firma. Verbatim :)

Niestety jest to błąd. :taktak:

Mogę oczywiśsie tylko przedstawić dlaczego dla LG 4163B i BenQ 1620.
Verbatim +R DL na MKM 001 można nagrać na LG i BenQ max 4x i dlatego taki czas.
Platinum +R DL na RITEK D01 na LG i BenQ max 2,4 i czas jest 45 minut.
Jest to pomyłka i powinna być napisana prędkość 2,4.
Podana prędkość dotyczy ustawień dla nagrania.
Jednak bios nagrywarek nie dopuszcza takiej prędkości i napęd nagrywa z prędkością 2,4. :spoko:

:)

pawrut 28.05.2005 13:13

NEC 3520A a płyty DVD dwustronne 9,4GB

Witam.
Kupilem ostatnio płytę DVD DWUSTRONNĄ 9,4 GB, ale mój NEC jej nie czytał.
Czy wystarczy aktualizacja biosu?
Pablo.
???

sonon 28.05.2005 13:51

Sprawdź :-P

Jak nie czytał - nagrał i nie czytał czy nie widział nośnika po włożeniu do napędu?

RedNacz 28.05.2005 13:53

Moj NEC ND-3540A nie chce czytać DVD+R które nagrał

Nie wiem w ogóle o co chodzi...

Nie dość, że po włożeniu do nagrywarki płytki EMTEC DVD+R certyfikowanej na x8 NERO pokazuje, że jest w stanie ją nagrywać tylko x2.4 to jeszcze po nagraniu jej w ogóle nie czyta... wywala, że płyta jest czysta w WINXP SP2. Ale w nero jak klikam ikonke info o płycie to pokazuje, że jest nagrana sesja i jej dokładną wielkość. Wkładałem do odtwarzacza DVD LG w kompie siostry, ale jest to samo.. tzn nie widzi płyty w ogóle.

Moje pytania:

1. Dlaczego certyfikowane na x8 płyty DVD+R nagrywa z prędkością x2.4. Skoro wcześniej udało mi się bez problemu nagrać DVD-RW Verbatima x4.
2. Dlaczego jej (DVD+R) w ogóle nie widać po nagraniu w systemie.

Proszę o szybką odpowiedź. Może uda mi się skoczyć i kupić płyty jeszcze dziś.

sonon 28.05.2005 14:57

Bo to strasznie, ale naprawdę strasznie niefajne płyty. Nie kupuj tego więcej. Kup jakiś lepszy nośnik: TDK, Verbatim, Mexell. Jak Ci szkoda kasy to może Platinum+, eProformance+.

RedNacz 28.05.2005 15:09

Mnie nie szkoda kasy :)

Kupie verbatimu DVD-R.. dzieki.. mam nadziej, ze pomoze...

demek 28.05.2005 16:39

mialem ten sam problem na mojej nagrywarce ale chwile pozniej wyszedl nowy bios wiec wgralem i problem znikl - emtec x4 a wypalil mi go x2 - a pozniej x4 normalnie

reignman 28.05.2005 17:48

Problem z Nec 3520A

Witam,
Jestem tu nowy i pewnie mnie zaras ktos zjedzie za zakladanie nowego watku (o ile w tej kwesii taki juz byl) no ale raz sie zyje :)
Problem w moim przypadku polega na tym, ze jak nagrywam na plytce DVD+R pare odcinkow serialu to potem dla pewnosci (mojej) kopiuje je spowrotem na HDD zeby sprawdzic czy naped czyta plytke. Z reguly nie ma z przeczytaniem problemu. Natomiast problem pojawia sie przt plytkach DVD+RW i CD-RW. Problem polega na tym, ze tak jak przy DVD+R nagrywam kilka odcinkow serialu i potem dla pewnosci kopiuje na dysk. Niestety tu pojawia sie problem. Przy kopiowaniu pierwszego odcinka dochodzi do pewnego miejsca i dalej nie idzie. Natomiast pozostale odcinki da sie bez problemu skopiowac. Co sie tyczy plyt CD-RW problem jest taki, ze o ile nagram na nia jeden film (700MB) to da sie to bez problemu skopiowac na dysk, ale gdy nagram dwa odcinki serialu (2x350MB) to tego pierwszego nie da sie odczytac, tzn skopiowac, a drugi odcinek idzie bez zarzutu.
Staram sie nagrywac zawsze na markowych plytach (TDK, Sony, Verbatim) wiec jakosc nosnika jest - no przynajmniej powinna byc - dobra. Do nagrywania uzywam Nero. Dzis sciagnalem 6.6.0.13 i dalej wyskakuje mi taki problem.
Prosze o pomoc.
Z gory dziekuje i pozdrawiam

RedNacz 28.05.2005 19:39

Ale czy to nie dziwne ze wypala ta plyte dokladnie tak jak wypalalby ja w trybie DUAL LAYER ?? Czyli x2.4.

Moze ja cos zwalilem w nagrywaniu. Niestety na nagrywarkach DVD to ja sie w ogole nie znam... a juz na pewno nie orientuje sie w tej calej masie pierdzielonych nośników...

Co za idiota to wymyslil to ja nie wiem.... :bicz:

sonon 28.05.2005 19:51

To nie jest dziwne - napęd ma w biosie zapisaną taką strategię dla tego nośnika (a może nie ma strategii i dlatego nagrywa najwolniej jak potrafi). Z tymi Emtecami miałem swego czasu tak samo na swoim NEC-u 2500A.

RedNacz 28.05.2005 20:25

Cytat:

Napisany przez sonon
To nie jest dziwne - napęd ma w biosie zapisaną taką strategię dla tego nośnika (a może nie ma strategii i dlatego nagrywa najwolniej jak potrafi). Z tymi Emtecami miałem swego czasu tak samo na swoim NEC-u 2500A.

Czyli co teraz??

sonon 28.05.2005 20:30

Unikać tych płyt ;-) Najpewniej jak pojawi się nowszy bios to będzie potrafił nagrać te płyty, tak więc na razie proponuję, jeśli jakieś Ci zostały, schować je do szuflady i niech czekają na lepsze czasy, ewentualnie oddać (sprzedać) je posiadaczowi innego palnika. Jeśli inne płyty będą się nagrywały normalnie nie ma się absolutnie czym przejmować.

RedNacz 29.05.2005 01:04

Nadal potrzebuje, zeby ktos wyjasnil mi dlaczego on nagrywa mi te plyty w trybie dualnym... dlaczego x2.4.. i przede wszystkim.. dlaczego sam ich nie czyta...

Wiem niby, ze to znana przypadlosc napedow.. ale mam wrazeni, ze tu chodzi o cos innego...

Bartez 29.05.2005 04:02

To nie jest żaden tryb dualny. Prędkości dla DVD+R/RW są x1, x2.4, x4, x8 itd.

Tak jak ktoś wyżej napisał, napęd nie ma prawdopodobnie zapisanej strategii dla tego nośnika, więc nagrywa najwolniej, jak to możliwe.

VIZZARD 29.05.2005 10:45

Cytat:

Napisany przez RedNacz
Nadal potrzebuje, zeby ktos wyjasnil mi dlaczego on nagrywa mi te plyty w trybie dualnym... dlaczego x2.4..

No cóż!

Tryb dualny ... :idea:

Najprawdopodobniej chodzi tu o sam sposób nagrywania

Tryb dualny w przypadku DVD+R wygląda tak

Że z matematyki "minus" i "minus" daje "plus"

I tak zapewne jest w tym przypadku

Najpierw nagrywa jeden tryb "minus"

Potem drugi tryb "minus"

Poprzez nałożenie dwóch warstw "minus" uzyskuje się "plus"

Ponieważ operacja ta przebiega dwukrotnie

Dlatego też trwa dwa razy dłużej

A to, że Nec nie widzi później tej płyty - to pewnie dlatego

Że płyty nie są przystosowane do full-duala

A tylko do pół-full-duala, gdzie wymagane jest nagranie duala w jednym nagraniu :taktak:

Jeżeli nie chcesz uwierzyć w to co napisali koledzy

To lepiej uwierz w to co powyżej :czytaj:

:czar:

pawrut 29.05.2005 11:41

nie widział nośnika po włożeniu do napędu, (przed nagraniem płyty)

Popielaty 29.05.2005 12:02

Co to za płyta (jakiej firmy).

RedNacz 29.05.2005 12:50

Chyba nie wierze w to co napisal VIZZARD... przekombinowales :)...

Anyway... mam czekac na nowy bios (ktorego oczywiscie nie ma) i to juz wszystko...

Zostalem bez plyt do nagrywania innym slowem... bo on mimo, ze nagrywa je z x2.4 to nadal ich nie czyta!!

VIZZARD 29.05.2005 13:02

Cytat:

Napisany przez RedNacz
Chyba nie wierze w to co napisal VIZZARD... przekombinowales :)...

Anyway... mam czekac na nowy bios (ktorego oczywiscie nie ma) i to juz wszystko...

Zostalem bez plyt do nagrywania innym slowem... bo on mimo, ze nagrywa je z x2.4 to nadal ich nie czyta!!

Faktycznie!

Z tym drugim trybem "minus" to już rzeczywiście przegięcie

Wtopiłem totalnie :zawstydz:

Chyba muszę przestać czytać Komputer Świat :czytaj: <= :nieee:

||

Calme 29.05.2005 18:36

Recenzja NEC ND-3540A

Witam
Serwis Trustedreviews przedstawił krótką recenzję nowej nagrywarki ze stajni NEC'a - modelu ND-3540A. Zapraszam do zapoznania się i dyskusji. :)

Bartez 29.05.2005 20:16

Raczej można to uznać za preview, a nie review, bo nie ma tam ani jednego testu jakościowego :)

Koolo 29.05.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez Bartez
Raczej można to uznać za preview, a nie review, bo nie ma tam ani jednego testu jakościowego :)

Może tym razem test na cdrinfo będzie w miarę szybko ???

Bartez 29.05.2005 20:42

Cytat:

Napisany przez Koolo
Może tym razem test na cdrinfo będzie w miarę szybko ???

Jeżeli tylko uda się zdobyć napęd, to why not :)

bart87 29.05.2005 22:46

Przede wszystkim sprawdź na innym czytniku DVD tak nagrane przez siebie płyty (z Twojej wypowiedzi nie wynika, że to zrobiłeś :nie: ).
Później ewentualnie możesz powiadomić o nowościach w temacie.

;)

reignman 30.05.2005 07:48

No faktycznie nie napisalem nic o tym.
Wiec sprawa wyglada tak. Nagralem na DVD+RW i ani moj sprzet ani sprzet kumpla nie odczytal pierwszego pliku na plytce, z reszta nie bylo problemu. Jak sprawdzilem to u siebie to tez sie nie dalo. Wiec zrobilem pelne kasowanie plyty (myslalem, ze to cos pomoze) i nagralem jeszcze raz. Niestety wyskoczyl ten sam problem. Pozniej przyszedl kumpel i nagrywalem mu na DVD+R pare odcinkow serialu (350MB), a na DVD+RW nagralen 6 plikow po 700MB (obie plyty byly jego). DVD+R jego sprzet nie odczytal za pierwszym razem (ale on ma w laptopie jakies badziewie Generic DVD+RW RW8165), natomiast skopiowal calosc bez problemu z DVD+RW. Jak juz skopiowal to nagral na DVD+RW (dalem mu moja DVD+RW Sony do sprawdzenia bo przy nagrywaniu u siebie - seriali - nie dalo sie skopiowac pierwszego odcinka) pare plikow 700MB na nia. No i nagral i skopiowal to u siebie na dysk. Najpierw myslalem, ze plyta ma jakas skaze dlatego nie dziala ale z tego wynika, ze albo cos z moim NEC'iem jest nie tak albo system juz mam stary i wypadalo by go postawic na nowy.
Wczoraj zawiozlem nagrywarke kumplowi i dzisiaj ja beda sprawdzac na jakims innym psrzecie. Moze mu sie uda przyniesc mi jeszcze jedna nagrywajke NEC'a zeby sprawdzic czy tez bedzie sie tak samo zachowywala.

Mariosss 30.05.2005 09:56

Witam
Czy ktoś mi może napisać czemu nie moge odtwarzac filmów Divx nagranych przez mojego kolege na płyte DVD. Ja mam nagrywarke DVD Nec 3520 v 3,04 a kolega ma nagrywarke DVD Liteon z najnowszym biosem. Dodam ze plyty zostaly nagrane przez kolege na płyty DVD datex, hawk i DVD RW Philips. Z nagranych 5 filmów czasami moge odtworzyc jeden a czasami dwa. A koles odczytuje wszytkie idelanie nawet na kolegi czytniku DVD tez czyta idealnie. Czy Nec 3520 jest jakis trefny? Co sie dzieje? Pozdr

bart87 30.05.2005 15:34

@reignman : Troche cięzko Ciebie zrozumieć (albo ja dzisiaj tak ciężko konktaktuje ;) ), ale z tego, co zrozumiałem to problem tkwi w tym, że Twój NEC nie chce czytać nagranej przez siebie płyty DVD+RW, a na innych czytnikach jest ok.

@Mariosss - wydajesz się mieć podobny problem jak kolega @reingman.
Moje uwagi na ten temat:

Po 1. Hawk, Datex - bez komentarza, ja rozumiem - przecież NEC nagrywa wszystko na wszystkim, ale te płyty akurat w Twoim przypadku były nagrywane na LiteONie. Czepiam się, co? ||

Po 2. Twój problem również tyczy się tylko odczytu, prawda? Firmware napędu nie ma wpływu na odczytywanie danych, więc nie w tym diabeł tkwi.

Panowie, napiszcie jeszcze kiedy były wyprodukowane Wasze NEC'i (patrząc od góry na napęd, tam będzie to napisane). :czytaj:

Ja dodam od siebie, że mam NEC'a 3520 już jakiś czas (czyt. ok. 3 miesiące) i nie miałem żadnych problemów.
Powiem więcej, potrafi wyciągnąc z płyty więcej niż mój wysłużony czytnik Pioneer'a DVD-120.
Chwała mu za to. :peace:

;)

reignman 30.05.2005 16:32

Moze troche namieszalem ale wszystko zwale na to ze tak cieplo :D
Jak wczesniej wspomnialem wzial ta nagrywarke do siebie na serwis i zalozyl ja do kompa gdzie swiezo system stawiali. Testuja ja od 12tej i zadnych numerow im nie wykreca tak jak mi. Zrobie tak, ze zainstaluje system na nowo i zobacze wtedy. Jezeli sie to powtorzy to oddam spowrotem na serwis, a jak nie to bedzie znaczylo, ze mam maly smietnik a nie system :)

Pozdrawiam

Mariosss 30.05.2005 16:36

Wlasciwie to moj NEC 3520 moj stacjonarny odtwarzacz Cyberhome 462 i naped DVD w laptopie Compaqu nie chce czytac nagranej przez kolege płyty DVD. Ten kolega co ja nagrał może odczytac ta płyte na swoim Liteonie i na swoim odtwarzaczu stacjonarnym Manta 2. Ta plyte tez testowałem u innych kolegów i oni równierz moga odczytac ja bez problemu mimo ze maja jakies stare napedy DVD Combo i cos tam jeszcze. Nic z tego nie rozumie. DVD w latopie moze byc jakies słabe, ale dalczego Cyberhome i NEC nie chec czytac tej płyty. Mało tego nagrałem jescze kilka innych płyt jakis Datex i i Phipilips DVDRW na kolegi Liteonie i znowu to samo nie moge ich odczytac na moim sprzecie a na znajomych napedach DVD wszytsko smiga elegancko Czy ktos potrafi to wylumaczyc? Z góry dzieki za info

orcad 30.05.2005 21:24

Identyfikacja 3520AW bios

mam pytanko mam nagrywarke NEC 3520A po wgraniu nowego biosu 3.04 z dn. 23.04.05 zgłaszą mi sie napend DVD jako 3520AW i co to oznacza i czy można wgrać stary bios ?

bart87 30.05.2005 21:48

@Mariosss : otóz, napędy LiteON'a są niezwykłe. :taktak:
Mianowicie cechuje je pewna ciekawa cecha - kiczowate nagrywanie płyt niedrogich (czyt. baaardzo tanich).
I cóż - jeden czytnik taką płytę odczyta, drugi już niestety nie. Widocznie panowie z fabryki NEC'a nie chcą odbierać LiteON'owi tego jakże budującego tytułu.

;)

Dorian 30.05.2005 22:14

Już na to odpisywałem.:) Bart ma rację - Litki same nagranych przez siebie płytek nie umieją czasem odczytać - inne napędy również . Dodatkowo takie nośniki po prostu nie będą porządnie chodzić w niczym w co je włożysz.

ryba120 30.05.2005 22:45

Posiadam dwie nagrywarki:SONY DW-D18A i NEC 3520A.
Gdy nagrywałem płytki na SONY-m, wiele razy zdarzyło mi się że inne napędy nie odczytywały tych płyt. Gdy zakupiłem NEC-a problem znikną. Wszystkie płyty które nagrałem na NEC-u bez najmniejszych problemów są odczytywane na wszystkich napędach DVD oraz większość stacjonarnych odtwarzaczy.

pawrut 31.05.2005 16:52

Esperanza dvd-r 9,4GB

loki7777 31.05.2005 17:16

dvd-r?? dl-to tak ale nie dvd-r.Moze to dwustronna, a nie dwuwarstwowa.Przykro mi to mowic,ale kup cos lepszego nniz esperke

bart87 31.05.2005 17:45

Posty kolegów @Dorian i @ryba120 nie pozostawiają wątpliwości.
Ciekawe, czy będzie odzew kibiców LiteOn'a? ||

Myślę, że temat jest wyczerpany, na zadane pytania odpowiedzi są.
Prawda, @reingman i @Mariosss?

Na koniec postawmy :piwo: - dla szczęsliwych posiadaczy LiteOn'a.
Ku ich radości!

;)

polakT 31.05.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez loki7777
dvd-r?? dl-to tak ale nie dvd-r.Moze to dwustronna, a nie dwuwarstwowa.Przykro mi to mowic,ale kup cos lepszego nniz esperke

ale wyraznie przeciez napisał ze dwustronna :D

Jak na moj gust to wina plyty, ostatnim czasem (od mmentu pjawienia sie 8x i wyzej) esperanza to shit ale 4x byly jak na cene naprawde dobre :D

Mariosss 31.05.2005 18:48

Chciałbym zebyscie mieli racje ale do konca nie jestem przekonany w koncu na innych napedach DVD te płyty działaly mimo ze ciekzo sie je kopiowało bo cos głośno az czytnik musial smigac ale odczytało. Chyba dokupie sobie jakis naped DVD dodatkowo . na allegro widzialem mozna kupic juz za 46 zł. Dzieki za odpowiedzi

epol 31.05.2005 19:08

Cytat:

Napisany przez Bartez
Jeżeli tylko uda się zdobyć napęd, to why not :)

No to prosze starac sie zalatwic naped jak najpredzej :>

bart87 31.05.2005 19:44

Cytat:

Napisany przez Dorian
Już na to odpisywałem.:) Bart ma rację - Litki same nagranych przez siebie płytek nie umieją czasem odczytać - inne napędy również . Dodatkowo takie nośniki po prostu nie będą porządnie chodzić w niczym w co je włożysz.

Masz rację, bo jeżeli włoże sobie taki nośnik np. w spodnie,
to pewnie, że nie będzie się porządnie chodzić.
Powiem więcej, będzie to bardzo uciążliwe. :taktak:
I nie ważne czy będą to spodnie od NEC'a, LiteOn'a, a nawet Plextora. :wow:
Zawsze będzie tak samo. ||

Szacuneczek.

;)

Popielaty 31.05.2005 21:20

Wypaliłem tych płyt kilka sztuk i faktycznie żadna atrakcja. Niemniej jednak wypaliłem ją na Nec'u 3520 i odczytać się dają, to ciekawe że jej nie widział.Jeżeli jednak inne płyty się wypalają poprawnie to nie ma co afery robić.

Gmork 01.06.2005 22:33

NEC 3520A i bitsetting

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum i pewnie zaraz od kogoś mi się oberwie, że nie przeczytałem archiwum, ale mówi się trudno :) Mam pytanie dotyczące bitsettingu w tym modelu, a mianowicie czy zmiana Booktype dla DVD jest możliwa tylko na stałe poprzez upgrade BIOSu czy też istnieje jakiś zewnętrzny program (jak dla Lite-On'ów), który umożliwia 'chwilową' zmianę Booktype, tzn. przed nagraniem konkretnej płyty?

Pozdrawiam
Gmork

Popielaty 01.06.2005 22:47

Bitsetting to kwestia oczywiście biosu, program służy tylko i wyłącznie do włączania lub wyłączania bitsettingu. Jeżeli zależy Ci na tym w NEC 3520 musisz wgrać jakiś zmodyfikowany bios. http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html tutaj coś znajdziesz.

VIZZARD 02.06.2005 00:03

Cytat:

Napisany przez Gmork
Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum i pewnie zaraz od kogoś mi się oberwie, że nie przeczytałem archiwum, ale mówi się trudno :) Mam pytanie dotyczące bitsettingu w tym modelu, a mianowicie czy zmiana Booktype dla DVD jest możliwa tylko na stałe poprzez upgrade BIOSu czy też istnieje jakiś zewnętrzny program (jak dla Lite-On'ów), który umożliwia 'chwilową' zmianę Booktype, tzn. przed nagraniem konkretnej płyty?

Pozdrawiam
Gmork

Dlaczego nie przeczytałeś archiwum ?!? :klnie:

:D

Zobacz TU :czytaj:

Gmork 02.06.2005 16:18

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Zobacz TU :czytaj:

Powyższy wątek nie bardzo odpowiada na moje pytanie, które może jednak zadałem zbyt nieprecyzyjnie. Chodzi mi czy w przypadku modelu NEC 3520A nagranie płyty z Booktype ustawionym na DVD-ROM jest możliwe jedynie poprzez zainstalowanie odpowiednio zmodyfikowanego BIOSa (ale wtedy każda nagrana płyta DVD+R będzie miała Booktype DVD-ROM) czy też można Booktype ustawić tymczasowo przed nagraniem jakiejś konkretnej płyty (czyt. czy standardowy BIOS na to pozwala)? Kiedyś bawiłem się Lite-On'em i tam był taki programik o nazwie Booktype i właśnie ustawienia bitsettingu dokonywało się przed nagraniem konkretnej płyty. Przy następnej (lub po resecie kompa) ustawienia te nie były zachowywane i z tego względu chciałem zapytać czy taka operacja jest możliwa przy NEC 3520A, czyli standardowo załóżmy DVD+R, a jak zechcę to DVD-ROM.

Pozdrawiam
Gmork

VIZZARD 02.06.2005 23:01

Cytat:

Napisany przez Gmork
Powyższy wątek nie bardzo odpowiada na moje pytanie, które może jednak zadałem zbyt nieprecyzyjnie. Chodzi mi czy w przypadku modelu NEC 3520A nagranie płyty z Booktype ustawionym na DVD-ROM jest możliwe jedynie poprzez zainstalowanie odpowiednio zmodyfikowanego BIOSa (ale wtedy każda nagrana płyta DVD+R będzie miała Booktype DVD-ROM) czy też można Booktype ustawić tymczasowo przed nagraniem jakiejś konkretnej płyty (czyt. czy standardowy BIOS na to pozwala)? Kiedyś bawiłem się Lite-On'em i tam był taki programik o nazwie Booktype i właśnie ustawienia bitsettingu dokonywało się przed nagraniem konkretnej płyty. Przy następnej (lub po resecie kompa) ustawienia te nie były zachowywane i z tego względu chciałem zapytać czy taka operacja jest możliwa przy NEC 3520A, czyli standardowo załóżmy DVD+R, a jak zechcę to DVD-ROM.

Pozdrawiam
Gmork

Ten wątek dokładnie odpowiada na twoje pytanie :taktak:

Wybierając ustawienie Default - booktype zmieniasz na stał

Wybierając ustawienie Current - booktype zmieniasz jednorazowo przed nagraniem danego nośnika :czytaj:

:D

chairon 03.06.2005 15:03

Co wybrać - LG GSA-4163B czy NEC ND-3520A?

Witam

Noszę się z zamiarem kupienia jakiegoś palnika, ale oczywiście zawsze pozostaje dylemat co wybrać. Polecano mi NEC ND-3520A i prawie byłem już zdecydowany, ale zacząłem buszować po różnych forach i nabrałem wątpliwości, a to za sprawą LG GSA-4163B. Spotykam się bowiem z opiniami, że LG o wiele lepiej radzi sobie z oczytem płyt (w szczególności porysowanych) aniżeli NEC i w dodatku jest od niego cichszy. Po drugie LG pozwala na zmianę BookType, a w NECu trzeba robić upgrade BIOSu, w dodatku na nieoficjalny, co wiąże się pewnie z utratą gwarancji. W sumie to sam nie wiem co o tym myśleć, bo na tym forum jest jednak sporo postów osób, które mają różnego rodzaju problemy z LG. A może dotyczy to tylko modeli wyprodukowanych w Chinach? Czytałem również recenzje i ten LG wypada całkiem nieźle, ale recenzja jest recenzją i nie wiem na ile są one wiarygodne. W sumie zdaję sobie sprawę, że zdaję pewnie to pytanie po raz 1.000.000, ale byłbym wdzięczny gdyby w miarę możliwości wypowiedziały się osoby, które miały bądź mają do czynienia z obydwoma modelami.

Przede wszystkim chciałbym wiedzieć jak ww. modele radzą sobie z nagrywaniem na tanich nośnikach i jak wygląda później ich odczyt na innych czytnikach oraz jak radzą sobie z odczytem płyt nagranych na innych nagrywarkach. Czy rzeczywiście LG umożliwia bitsetting bez konieczności wgrywania nieoficjalnego firmware? Czy rzeczywiście jest cichsza aniżeli NEC?

W zasadzie byłem już zdecydowany na LG, ale po przejrzeniu tego forum i ilości postów zawiedzonych użytkowników, to nabrałem poważnych wątpliwości. Może jednak decydować się na jeszcze inny model? W zasadzie chciałbym zmieścić się powiedzmy w 260 zł.

Z góry dziękuję za wszystkie opinie. Recenzje już czytałem, teraz chciałbym poznać zdanie konkretnych użytkowników.

Pozdrawiam
chairon

kataryniarz 03.06.2005 15:56

Jesli nie umiesz dokonac tak prostego wyboru :> ...dorzuce Ci do tej pary jeszcze Benq :)

sonon 03.06.2005 17:14

No to ja dorzucę Pioneer'a :)

demek 03.06.2005 17:31

z tych dwoch co podales to wziolbym nec'a ale jak koledzy proponuje pomyslec jeszcze nad benq i pioneerem :)

chairon 03.06.2005 19:21

Cytat:

Napisany przez demek
z tych dwoch co podales to wziolbym nec'a ale jak koledzy proponuje pomyslec jeszcze nad benq i pioneerem :)

Czyli najlepiej darować sobie NEC i LG i brać BenQ? Jak ten sprzęt nagrywa na tanich nośnikach i jak wygląda kwestia zmiany BookType (umożliwia standardowo czy trzeba patch'ować BIOS)?

legion 03.06.2005 20:56

a ja zapraszam tu ten temat mi smierdzi tym "co kupic"
jak juz masz kupic to moze NEC ND-3540A nowszy model :haha:
Cytat:

Napisany przez chairon
Czyli najlepiej darować sobie NEC i LG i brać BenQ?

dobre pytanie jasne ze benq'a :D

demek 03.06.2005 22:59

kazda z tych 4 jest godna uwagi:)

Paul967 05.06.2005 15:50

Cytat:

Napisany przez icemac
@vizzard masz u mnie repute :spoko:

a moze kolega z problemami sprawdzi na verbach ?

bo to chyba dobre nosniki :>

Zerkne zaraz na TDK , na Samsungach to samo.

Dorian 05.06.2005 17:30

:rotfl: Vizzard to było mistrzostwo;) Forma wzrasta:) Reputka leci :slonik:

EDIT:) Oj nie mogę Ci teraz dać, ale nie zapomnę :spoko:

darkgall 06.06.2005 00:20

nec 3520a i overburning DVD w nero6

czy ktos sie spotkal z tym problemam ze sie syplo przy overburningu na samym koncu ???

karolkiewicz 06.06.2005 07:07

płyt dvd się nie przepala, to się nie uda

darkgall 06.06.2005 23:48

to po co ta opcja i dlaczego nie ???

VIZZARD 07.06.2005 01:34

Cytat:

Napisany przez darkgall
czy ktos sie spotkal z tym problemam ze sie syplo przy overburningu na samym koncu ???

Ja się spotkałem! Ja! :ja_chce:

:czar:

gips 07.06.2005 19:01

nec 3500

posiadam neca 3500 i ma on czesto problem z czytaniem zarysowanych plytek i nie wiem czy on po prostu "tak ma" ze sobie nie radzi z odczytem (slaba korekcja bledow?) czy to moze byc np kwestia biosu? mam 2.19 ostatni z tego co wiem.
pozdr

czyx78 07.06.2005 19:11

u mnie podobnie plytka pare rys ma i filmiku nie przegram.bios też 2.19.wydaje mi się że te typy tak mają.

*Vojtas* 07.06.2005 19:29

Słaba korekcja błędów to niestety największa bolączka tych nagrywarek. NEC 3520A też nienajlepiej sobie z tym radzi. Nie wiem jak wygląda sytuacja jeżeli chodzi o NEC***8217;a 3540A. Pozostaje nadzieja, że może kiedyś to poprawią. A na razie do odczytywania przyniszczonych płyt najlepiej używać innych napędów.

pozdr.

padalec 09.06.2005 11:03

nec 3520 przestal czytac cd-r

witam i prosze o pomoc
moj nec 3520 dvd-r od tygodnia przestal widziec plyty cd-r, cd-rw i audio. czyta i nagrywa tylko dvd. wprawdzie zmienilem mu firmware, ale dzialal miesiac ok. czy ktos spotkal sie z takim problemem? prosze o jakies informacje, czy problem moze tkwic w systemie, firmware czy hardware. dzieki

nimal 09.06.2005 11:29

mialem tak w litku
srwis i wymiana na nowy model :)

tarnowitz 11.06.2005 13:08

nec 3520 zbyt dlugo nagrywa plyty

moj nec 3520 z firmware 3.04 nagrywa plyty dvd z predkoscia 4x 14 minut co jest normalne , natomiast plyty z predkoscia 8x nagrywa 13 minut probowalem na plytach benq oraz platinum ,zawsze jest tak samo.wczesniej mialem nagrywarke samsunga i bez problemu nagrywala plyty z predkoscia 8x w czasie okolo 8 minut.aspi zainstalowane , dma wlaczone.moja konfiguracja to athlon 1600xp , 384 ddr , samsung 80 gb .

epol 11.06.2005 13:58

A po co tak szybko nagrywac? Spieszy Ci sie gdzies? :D

Ja tak szybko nie pale.

PIOTR34 11.06.2005 14:01

Cytat:

Napisany przez tarnowitz
moj nec 3520 z firmware 3.04 nagrywa plyty dvd z predkoscia 4x 14 minut co jest normalne , natomiast plyty z predkoscia 8x nagrywa 13 minut probowalem na plytach benq oraz platinum ,zawsze jest tak samo.wczesniej mialem nagrywarke samsunga i bez problemu nagrywala plyty z predkoscia 8x w czasie okolo 8 minut.aspi zainstalowane , dma wlaczone.moja konfiguracja to athlon 1600xp , 384 ddr , samsung 80 gb .

Masz za mało pamięci i słabszy sprzęt, ja mam podobny ale mnie nie zależy w jakim czasie nagra, tylko żeby nagrał porządnie.

czyx78 11.06.2005 15:28

ja mam neca 3500 i plytki np.verbatima x8 nagrywa ok.10 min. natomiast lg 4136b tą sama plytke nagrywa z prędkoscią x12 ok.7min dziwne LG jest szybszy no a nec wolniejszy widocznie tak musi być.a płytki tdkx4 nagrywam na necu ok.14 min.pozdro

tarnowitz 11.06.2005 16:03

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Masz za mało pamięci i słabszy sprzęt, ja mam podobny ale mnie nie zależy w jakim czasie nagra, tylko żeby nagrał porządnie.

wczesniej mialem samsunga ts-h542a i potrafil nagrac plytke z predkoscia 8x w 9 minut,wiec nie do konca moj komputer jest zaslaby

sonon 11.06.2005 19:04

Cytat:

Napisany przez tarnowitz
wczesniej mialem samsunga ts-h542a i potrafil nagrac plytke z predkoscia 8x w 9 minut,wiec nie do konca moj komputer jest zaslaby

Ewidentnie jest coś nie tak. Może coś w systemie nie tak, a może nie pasuje NEC-owi nośnik i spowalnia nagrywanie aby uzyskana jakość była wysoka. Na test kup Verbatima x8 - bardzo dobry nośnik. Jak on też Ci się wolno wypali to spróbuj podłączyć palnik do innego kompa. Jak problem pozostanie - serwis.

bbart 11.06.2005 23:17

Ja mam LG GSA-4120B i czas nagrania płytki Verbatim x8 wypełnionej po brzegi z prędkością x8 wynosi ok. 8 minut i 30 sekund

Nierealny 13.06.2005 23:46

NEC ND-3540A :( siano

Kupiłem jakis czas temu takie o to esperanzy IFPI FW09 DVD+R 4L151 nagrałem na nie sporo softu nagrywarą Lite-On SOHW-1673S. i zmieniłem ją na NEC ND-3540A i nie chce mi odczytywać zadnej płyty np. jak wgrywam z płytki giere to zatrzymuje mi się na średnio tak 80% i muli tą płyte.WTF
I tak z wszystkimi płytami liteon je pieknie czytał az zaczynam zalowac tej zmiany:(
wgrałem najnowszy biosik, nic to nie pomoglo :(
nie wiem co teraz robic. ((

sonon 13.06.2005 23:54

Nagrwać na lepszych płytach. I lepszymi nagrywarkami :> to dość powszene co Cię spotkało, że tanich płyt nagranych na litku inne napędy (szczególnie ze słabą korekcją, jak NEC właśnie) nie są w stanie poprawnie przeczytać.

Jerzyk_or 14.06.2005 08:11

Problem NERO vs NEC

Nero 6.0.0.9 nie widzi mi nagrywarki NEC 3540A - jaka moze byc przyczyna?

Konkretniej:
- przy wyborze nagrywarki widzi mi ja jako Image Recorder (Virtual Adapter) gdzie widzi ze typ plyt to DVD;CD-R/RW; DDCD-R/RW; HD-BURN
- nie widzi max speed ,firmware revision i wielkosci bufora
- oczywiscie nagrywac chce tylko image ...
- nie moge oczywiscie wyczyscic plytki RW
- sciaglem ze strony ahead NeroASPIen.exe i zainstalowalem myslac ze brakuje driverow zeby Nero mogl ja rozpoznac

Ktos moze cos poradzic ?

z.aciek 14.06.2005 08:42

nowsze nero zainstaluj.. np x.x.x.12

TucoRamirez 14.06.2005 08:49

Po prostu masz za stare Nero jak na tą nagrywarke, ewentualnie jest to kopia OEM która była dołączona do innej nagrywarki i z tą nie chodzi. Pomóc może tylko nowa wersja Nero :)

donmarianos 14.06.2005 09:18

Też tak miałem. Nowsze Nero załatwia sprawę

Nierealny 14.06.2005 12:48

ale to jest chore jak nec taki jest czuły, to dla mnie ta nagrywarka jest nic nie warta. kumpel ma 3 letnie DVD "noname" nawet nie wiem jakiej firmy to jest i chapie płytki nagrane na liteonie aż miło.

ManATMoon 14.06.2005 13:09

Cytat:

Napisany przez Nierealny
ale to jest chore jak nec taki jest czuły, to dla mnie ta nagrywarka jest nic nie warta. kumpel ma 3 letnie DVD "noname" nawet nie wiem jakiej firmy to jest i chapie płytki nagrane na liteonie aż miło.

Nec ma słabą kompatybilność z płytami nagranymi na innych napędach.
Warto było poszukać i przeczytać dokładnie forum na temat tej nagrywarki przed zakupem, np. ten wątek:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=52417

Byc może uniknąłbyś bólu.

sonon 14.06.2005 13:52

Cytat:

Napisany przez Nierealny

Jak wrzucałem swojemu NEC-owi płyty, i NEC-owi koleżanki to miał większą kompatybilność niż DVD-ROM Samsunga mojej koleżanki. Jedakże mniejszą niż DVD-ROMy firm Toshiba, LG, Liteon i nagrywarka Plextora. Tyle mogę od siebie napisać. Wrzucałem także do NEC-a płyty nagrane przez kumpla na Litku 1213 i chodziło wszystko, ale to były markowe nośniki (Verb, TDK, Memorex). Po prostu płyty słabe. Ale DVD-ROM Liteona już za 70zł można dostać :) Może warto?

Nierealny 14.06.2005 16:50

Cytat:

Napisany przez ManATMoon
Nec ma słabą kompatybilność z płytami nagranymi na innych napędach.
Warto było poszukać i przeczytać dokładnie forum na temat tej nagrywarki przed zakupem, np. ten wątek:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=52417

Byc może uniknąłbyś bólu.

nie widzialem tego tematu :( szkoda ((

zorg 14.06.2005 23:59

http://www.cdfreaks.com/article/206/

Nierealny 15.06.2005 15:25

Cytat:

Napisany przez zorg

?? w czym mial by mi pomóc ten test

Y@nkee_PL 15.06.2005 16:17

@Nierealny... taki mały off

w ustawieniach profilu masz odpowiednią sekcje dotyczącą sprzętu, to nie tweak :jezyk:

przy okazji Jankes się kłania, może kojarzysz ;)

/off :)
Cytat:

Napisany przez Nierealny
?? w czym mial by mi pomóc ten test

hmm... w uświadomieniu w co się wpakowałeś? ||

było trzeba zostać przy Litku, sam posiadam ten model i co nie nagram to u wszystkich zawsze czyta płytki bez problemu :)

MetalSlug 15.06.2005 17:46

NEC to był faktycznie mało udany wybór...

gips 15.06.2005 19:01

heh

mam podobnie z nec 3500 tzn chodzi o korekcje bledow wystarczy mala ryska na nosniku i juz c..j wywala sie i kapota, i nei wiem na co zmienic teraz chodzi mi po glowie plex 716 ponoc ladnei wsio czyta...

Nierealny 15.06.2005 19:58

Jankes yo :)
no neca juz nigdy nie kupie boże jak można wypuścić takie gówno inaczej tego nie można nazwać ;(
ale może zrobię wałek i wymienię na starą LITE-ON 1673S :)

Y@nkee_PL 15.06.2005 20:53

hmm... weź strzel sobie ForceASPI 1.7 jeśli jeszcze nie masz, nie sądze, że coś to da ale cholera tam wie :|

Nierealny 15.06.2005 21:56

mam tą wgraną ver. aspi_471a2, ale sprawdze czy cos to da ;)

Chomiq 17.06.2005 10:03

Mam podobny problem tyle, ze nero widzi nagrywarke, ale maksymalna predkosc nagrywania wg. nero to 12x. Mam nero 6.6.0.12.

Edit.
W nero 6.6.0.14 dalej to samo:
http://img215.echo.cx/img215/6468/nero6pc.gif

Jednak tak jest tylko gdy plyta (x8 platinium) jest w napedzie. Gdy nie ma to write/read pokazuje jako x48.

Nie wiem, moze gdybym mial plyte x16 to by pokazalo normalnie, ale watpie.

bart87 17.06.2005 14:39

@Chomiq: Nie poddawaj więcej w wątpliwość swojego myślenia, bo dobrze myślisz. ;)

Kiedy płyta jest włożona do napędu Nero InfoTool pokaże Ci prędkość, z jaką maxymalnie dana płyta może być zapisana.
Oczywiście wg strategii zapisu pochodzących z firmware'u nagrywarki.

I żadne nowe Nero nic Ci nie pomoże. Tak jest i tyle.
Wniosek? Nie masz czym się przejmować.

;)

Chomiq 17.06.2005 16:41

Dzieki za potwierdzenie bystrosci mojego umyslu :), jeszcze nie jest zle ze mna.

darkness666 17.06.2005 20:56

Mam tą samą nagrywarkę (Nec Dvd-r/rw ND-3520A) i mam pytanie: jak nagrywać dwustronne płyty dvd i czym najlepiej? Najpierw nagrywamy jedną stronę, a potem przekładamy na drugą stronę i dalej nagrywamy? Ja próbowałem nagrywać tak Nero 6 i po nagraniu jednej strony chciałem nagrać następną, ale w którymś momencie wyskoczył błąd o nieudanym nagrywaniu. Możliwe, że to przez to, że podpisałem tą stronę (już nagraną) pisakiem do cd, dvd (heh taki odruch bezwarunkowy :D)? Potem chciałem nagrać to wszystko jeszcze raz, ale gdy już miałem nagrać następną stronę, poprostu program (nero 6) zakomunikował, ze nagrywanie się niepowiodło (na samym początku, 1% procesu nagrywania). O co tu chodzi? Jeżeli trza coś zmieniać w ustawieniach, uaktualnić bios lub coś innego to proszę o dokładne wytłumaczenia tego wszystkiego. Jak to jest już gdzieś na forum to proszę o podanie tych tematów. Jeżeli coś z biosem to dobrze by było gdyby ktoś odrazu podał do niego linka i czym to zmienić. Help! Aha, używam tych samych płyt ;).

bart_3d 18.06.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez darkness666
Mam tą samą nagrywarkę (Nec Dvd-r/rw ND-3520A) i mam pytanie: jak nagrywać dwustronne płyty dvd i czym najlepiej? Najpierw nagrywamy jedną stronę, a potem przekładamy na drugą stronę i dalej nagrywamy? Ja próbowałem nagrywać tak Nero 6 i po nagraniu jednej strony chciałem nagrać następną, ale w którymś momencie wyskoczył błąd o nieudanym nagrywaniu. Możliwe, że to przez to, że podpisałem tą stronę (już nagraną) pisakiem do cd, dvd (heh taki odruch bezwarunkowy :D)? Potem chciałem nagrać to wszystko jeszcze raz, ale gdy już miałem nagrać następną stronę, poprostu program (nero 6) zakomunikował, ze nagrywanie się niepowiodło (na samym początku, 1% procesu nagrywania). O co tu chodzi? Jeżeli trza coś zmieniać w ustawieniach, uaktualnić bios lub coś innego to proszę o dokładne wytłumaczenia tego wszystkiego. Jak to jest już gdzieś na forum to proszę o podanie tych tematów. Jeżeli coś z biosem to dobrze by było gdyby ktoś odrazu podał do niego linka i czym to zmienić. Help! Aha, używam tych samych płyt ;).

Płytka 2-stronna jes traktowana jak 2 odzielne płytki (tylko tyle, że masz to w jednym kawałku).

A tak poza tym, możesz mi łaskawie wytłumaczyć, jakim cudem i w którym miejscu podpisałeś tą płytkę?
Bo albo ja czegoś nie jarzę, albo ty zdolny jesteś :)

Popielaty 18.06.2005 22:17

Może podpisał na wewnętrznym kręgu gdzie są białe opisy stron płyty, bo jeżeli w innym miejscu to... :)

TOKKSA 19.06.2005 13:23

Problem z DVD NEC ND3540A

posiadam DVD rw NEC ND 3540A z możliwością nagrywania płyt dvd x16 i wszystko było by wporządku gdyby tak było. Nagrywałem na nie płytę Platinuim x8 w czasie 12min. czy to możliwe i dlaczego się tak dzieje że każdą płytę jaką włoże czy Sony czy Esperance czy TDK z możliwością nagrywania x8 to NEC nagrywa je z prędkością x4. O co chodzi? To już 2 nagrywarka taka sama bo w sklepie wymieniłem ją na nową tej samej marki. W teście nero speed płyta np sony nagrywana była od prędkości x7-x16 w czasie 6min, a przy normalnym trybie nagrywania w nero expres nagrywa ją x4 w czasie 12min, mimo że na końcu pojawia się komunikat o poprawnym nagraniu płyty z prędkością x8. Proszę powiedzie co mam zrobić - już nie mam sił do tego sprzętu!

Zaznaczm że mam włączone DMA.
Nagrywa mi wszystkie marki tak samo czyli 12-13,5min niezależnie od wskazań poniższego testu. Dziwne. ???

a oto wyniki Test
Użyłem płyty TDK x1-x8

Operating System Windows XP Professional
Drive _NEC DVD_RW ND-3540A
Firmware Version 1.01
Disc DVD-R
Capacity 4.31 GB

Transfer Rate

Start 6.68x
End 4.14x
Average 8.49x
Type P-CAV

Time Elapsed Action
[10:41:57] Rozpoczęto test transferu
[10:50:42] Prędkość:7-4 X P-CAV (8.49 X średnio)
[10:50:42] Upłynęło: 8:45
[10:55:14] Rozpoczęto test użycia procesora
[10:55:30] Użycie CPU dla 1X: 13 %
[10:55:46] Użycie CPU dla 2X: 17 %
[10:56:03] Użycie CPU dla 4X: 37 %
[10:56:21] Użycie CPU dla 8X: 83 %
[10:56:21] Upłynęło: 1:07
[10:57:27] Rozpoczęto test transferu z kontrolera do napędu
[10:57:29] Transfer magistrali: 25 MB/sec (25495 KB/sec)
[10:57:29] Upłynęło: 0:02
[10:57:43] Rozpoczęto test czasów rozpędzania/zwalniania
[10:57:48] Czas rozpędzania: 2.43 seconds
[10:58:01] Czas zwalniania: 2.91 seconds
[10:58:01] Upłynęło: 0:18
[10:58:19] Rozpoczęto test czasów przeszukiwania
[10:58:33] Random Szukaj: 135 ms
[10:58:49] 1/3 Szukaj: 160 ms
[10:59:17] Full Szukaj: 280 ms
[10:59:17] Upłynęło: 0:58

A może wszytko jest tak jak należy?

ManATMoon 20.06.2005 16:18

Upał, nie wszystko może zrozumiałem.
Jeśli to druga sztuka i ciągle bez zmian to mało prawdopodobne, że zawinił napęd.
No chyba, że wymienili na tem sam egzemplarz. ||
Wszystkie płyty nagrywa z prędkością x4(? - nie chce mi się wyliczać) - to znaczy, że używa deskryptora przeznaczonego dla płyt których nie potrafi zidentyfikować.

Ja wiem, że wyświetla ich nazwę i parametry prawidłowo, ale w momencie nagrywania nie potrafi prawidłowo odczytać parametrów płyty.
Ja mam podobną sytułację na LG - płyty Dysana nagrywane są x6 zamiast x8, i to nagrywane z błędami. Na szczęście dotyczy to tylko tego jednego rodzaju nośnika.

Masz bardzo duże obciążenie procesora - ja na LG mam ok. 5-10% na procesorze AMD2200+.

Moja rada?
Najpierw, jesli masz mozliwość, sprawdź tę nagrywarkę na innym kompie - poproś jakiegoś znajomego. Warto podłączyć jako jedyny napęd na kontrolerze jako master - nie zapomnij sprawdzić zworki. Sprawdż ustawienia w biosie, czy włączone UDMA dla kontrolera.
Dla pewności wgraj na jego kompie bios do nagrywarki, nawet jesli nie ma nowszego, zainstaluj też najnowszą wersję Nero - demo do ściągnięcia z www.nero.com. Soft dołączony do nagrywarki nie zawsze jest w najnowszej wersji - generalnie odradzam wersję Nero Express.

Miałem przez chwilę taki napęd jak Twój w rękach - nie miałem z nim żadnych problemów.

Obstawiam na błąd w Twoim kompie, może "kręcony", może w jakiś sposób niekompatybilny z tą nagrywarką, może za mocno "zaśmiecony" system/rejestr, może za słaby zasilacz, może kabel wadliwy, może to, może siamto....

Jeśli u znajomego będzie dobrze działać, to niestety, słynny format c: i modlić się, żeby reinstalacja systemu poskutkowała....

Powodzenia

TOKKSA 20.06.2005 21:50

Witam ManATMoon. Sęk w tym że w biosie i nie tyklo sprzęt jest ustawiony na UDMA. Miejsca na system też mam sporo gdyż system jest zainstalowany na dysku o pojemności 30GB a programy na osobnej partycji 20GB-towej.Więc nie powinno to mieć żadnego wpływu na nagrywanie. Zresztą postawiłem system tydzień temu. Paski, kable i inne tam są dobre. A co do kompa to wygląda on tak a dokładnie jego podzespoły:

ASUS A7N8X-E DELUXE
AMD ATHLON 2500 X M
ATI 9600 RADEON 128MB
2X512 MB TWINMOS
DYSK SATA 250GB 7200
DYSK SATA 120GB 7200
SAMSUNG-120GB7200
TOGAN 380W
DVD RW NEC ND-3540A
LITEON NAGRYWARKA DVD TEAC DV W50DK
FLOPY

Wstawił bym wykresy z nero ale nie umiem więc poniżej przedstawię to w formie opisowej. posłużyłem się kilkoma markami płyt DVD a oto wyniki:

TDK DVD-R 1-8x
Nero CD-DVD Speed: Disc Info
Basic Information
Typ dysku: : DVD-R
Book Type : DVD-R
Producent: : nieznany
MID : TTH01
Write speeds: : 2 X - 4 X - 6 X - 8 X - 12 X - 16 X
Blank Capacity : 4.38 GB

[21:43:06] Rozpoczęto test transferu
[21:52:13] Prędkość:7-4 X P-CAV (8.52 X średnio)
[21:52:13] Upłynęło: 9:07

PLATINIUM DVD-R x8
Basic Information
Producent: : CMC
MID : CMC MAG. AE1
Write speeds: : 2 X - 4 X - 6 X - 8 X

[21:55:54] Rozpoczęto test transferu
[22:07:04] Prędkość:4-4 X Z-CLV (6.15 X średnio)
[22:07:04] Upłynęło: 11:10

TDK DVD-R 1-16x
Basic Information
Producent: : nieznany
MID : TTH02
Write speeds: : 2 X - 4 X - 6 X - 8 X - 12 X - 16 X

22:08:47] Rozpoczęto test transferu
[22:22:33] Prędkość:7-4 X P-CAV (4.88 X średnio)
[22:22:33] Upłynęło: 13:46

Przyczym w niekturych testach staruje od np x6 poczym spada do x4 a nawet do x1,2 :\

Pozostaje mi zobaczyć jak u kolegi działa ale ostatnio powiedział mi że nagrał płytkę w 9,5min (posiada tą samą nagrywarkę co ja).
Zaniosę mu moją i sprawdzimy czy tak samo mu nagra czy nie. Ale jeśli byś mógł skomentować ten post będzę wdzięczny. Pozdrowionka

tytusdezoo 20.06.2005 23:12

Dziś właśnie zmieniłem swojego BENQ na ten model NEca. I właśnie wypalam na PLATINUM 8x DVD+R i mam ten sam problem co ty. Tak samo wypala mi zamiast 8x to 4x. Jednak widzę podobieństwa u nas. Masz płytę na Nforce ja tez ale do A64, myślę że to wina zainstalowanego sterownika SW IDE. Odinstaluj sterowniki NFORCE i zainstaluj forceaspi1.8 . Potem zainstluj stery do nforce ale bez sterownika SW IDE.

VIZZARD 21.06.2005 09:57

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Dziś właśnie zmieniłem swojego BENQ na ten model NEca.

Zgrzeszyłeś synu! I to strasznie! :blee:

Oby ci się ciągle sypał ten Nec :>

:mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:56.