![]() |
Zrzuc na dysk, moze plyta jest za bardzo porysowana, zwolnij predkosc ocdczytu
|
Loki, on ta plytke nagral wczoraj wiec nie moze byc porysowana ...
pozdro ;) |
Aha:)
|
Problem z nagrywaniem dvd +R
Witam .
Jestem posiadaczem nec 3520 od dwóch tygodni i mam z nim od początku dziwny problem. Nec żle nagrywa mi dvd+r, tzn. po nagraniu nie można ich odczytać w moim stacjonarnym odtwarzaczu lg dvd 5095 a filmy nagrane na dvd+RW czyta idealnie.Filmy nagrywam jako dvd-rom , i takie same nagrane u kolegi na litku działają na tym odtwarzaczu idealnie. Przetestowałem już parę biosów i na wszystkich to samo. Dodam , że przez sam napęd filmy są odczytywane idealnie. Nie mam juz pojęcia co to może być . Może ktoś spotkał się z podobnym problemem? |
Czyli co odnosnie mojego pytania nikt nie wie?:)
|
NEC ND3520 duże użycie procesora
Witam wszystkich :piwo: .Jestem posiadaczem nagrywarki nec 3520 ,jestem z niej ogólnie zadowolony ale mam problem z duzym użyciem procesora podzczas jej pracy .Testowałem ją w NERO SPEED i wynik byl taki: przy predkosci 8x uzycie procesora wynosi 53% ,4x 25% ,2x 15% ,1x 8% .Jest to dosc denerwujace ,gdyz podczas zgrywania czy tez nagrywania dvd ,komp chodzi jak kulawy ślimak (pentium 4 3.0) i wykonywanie na nim operacji jest praktycznie nie do zniesienia . (( .Co mam począć RATUJCIE :'(
|
Cytat:
Może gdiześ jest problem z poprawną trasmisją odczytu, czy komp się przy tym zmula? Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Mam procesor AMD XP 2400 użycie procka tez mam na wysokim poziomie ale komp mi nie zmula, takie użycie procesora jest umnie nieodczuwalne.
Acha ustawiam na sztywno w Nero bufor pamięci na 80MB. Może wina jest po stronie płyty głównej (Nforce) ? albo HD nie wydala? Dodatkowo masz jeszcze dla porównania konfigurację użytkownika PIOTR34; "Konfiguracja: Athlon 1.4 ghz, 512ram'u, Segate 80gb, wspomniany Nec 3520A." pod tym adresem tutaj |
A ja z innej beczki, czy macie w nero dla cd opcje trybu zapisu disc at once 96??Bo ja nie mam, a kurcze powinna byc, moje nero to 6608.
|
JAROmix: wlasnie zamulal niesamowicie, podlaczonego mam na jednej tasmie z nagrywarka LG CDRW 8520B (1.04). MIalem jeszcze zmieniona zworka na CSEL (aktualnie zmienilem na mastera i chodzi okey, oczywiscie secondary master). Jestem swiezo po formacie, bo wczoraj wieczorem nic nie moglem zrobic. Jeszcze jedyna opcja jesli teraz bedzie tak odczytywal, powrot do standardowego firmware lub podlaczenie nagrywarki na osobnej tasmie.
|
Mam tylko Track i Disc-At-Once opcja DAO/96 niedostępna chyba jest dlatego że nagrywarka nie jest kompatybilna z Safedisc powyżej wersji 2.51
|
JAROmix: nie bedzie to wina tego firmware LD3520_1U8 ?
|
To nie to nagrywarka jest kompatybilna z dao-96 i safedisca do 2.6 tez kopnie bez wzmacniania itp, a ta opcja jest niedostepna, moze nero jest kopniete, bo jak do nich napisalem, to napisali ze mam zmienic tryb na iso96xx czy tam inne i tez nie bylo:(
|
Cytat:
Cytat:
|
czy opłaca się instalować nowy bios do nec 3520A?
Czy ktos mógłby odpowiedzieć na pytanie czy warto instalować nowy bios do nagrywarki nec 3520A? wiadomo że nie ma jeszcze oficjalnego firmware, ale są już nieoficjalne choćby na stronie http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html
Czy lepiej wgrać wersję 1.24 czy 1.U7 i jak to się ma do nagrywania płytek, czy jest poprawa, czy może się coś namieszać? Wszystkim zainteresowanym tym postem bardzo dziękuję za ewentualną odpowiedź, pozdrawiam! |
Jeszcze nie sprawdzalem pod alkoholem, ale w cloniecd jest ok, to w takim razie co jest z tym g..., no chyba ze to ma uchronicnero od posadzenia, ze sprzedaje program do piracenia gier, nawet gdyby tylko mial sluzyc do wypalania image, a nie do zgrywania plytek
|
A nie można było się dołączyć do tego wątku
Robi się coraz większy bałagan! Cytat:
|
Jestes nowy wiec bede mily... Witamy na forum ;)
Po pierwsze musisz nauczyc sie korzysac z opcji szukaj :pisze: Po drugie na stronie ktra podales sa rowniez oficjalne biosy neca, ktore sa podane jako "oridżinal", nieoficjalne sa podane jako "modyfajd" :cool: Obie wersje ktore podales do wyboru sa juz dosc stare... :klotnia: To, jaki bios Ci polecic zalezy tylko od Ciebie... osobiscie jezeli chcesz jakis oficjany bios polece Ci I-O Data w wersi 3.22 gdyz jest z wczoraj i posiada najnowsze strategie zapisu dla wieksosci nasnikow (porownanie masz w tabelce zamieszczonej na stronie michalea) :piwo: Jezeli chcesz pozbyc sie takich uniedogodnien jak RipLock (czyli ograniczenie predkosci zgrywania oryginalnych dvd na twardy dysk) i Blokady Regionow (czyli blokady na inne regiony niz wybrales w ustawieniach nagrywarki w menadzeze urzadzen) polece Ci zmodyfikowany bios od I-O Data (tak dla odmiany) ze sciagnietymi powyzszymi ograniczeniami lub LD U8 (beta8) || Kolejna rzecza na ktora warto zwrocic uwage (jezeli ma sie stacjonarke) to bitsetting... jezeli masz odtwarzacz dvd ktory obsluguje ci tylko romy, lub z problemami odczytuje +r i -r powinienes zastanowic sie nad wgraniem biosu ktory by wlaczal bitsetting dla wszystkich nosnikow (to spowoduje ze plyty nagrane przez Ciebie beda widziane jako DVD-ROM, czyli standardowe takie jak ze sklepu czy wypozyczalni ;) Namieszac sie raczej nic nie namiesza, jezeli bios jest dopracowany....a nie tak jak to bylo w przypadku 1 i 2 bedty od Liggy'ego i Dee (LD), chyba ze ci prad wylacza jak bedziesz flashowal bios, ale i to jest raczej do odratowania... :pisze: Wiec co wybierzesz zalezy od indywidualnych potrzeb... :serdusz: pozdro ;) |
Cytat:
Nagrywa bardzo dobrze zarówno płyty dvd rw , jak i cd. Nic nie zmula komputera , a nagrywać się staram na 4x, bo kompa mam trochę zabytkowego i nie jestem pewny , czy wytrzyma większy transfer(duron 900) Chociaż nagrywaqłem x8 i też wszystko było ok poza tym ,że nie czyta mi ten stacjonarny.Na kompie wszystko chodzi jak najlepiej. Problem jest własnie w tym ,że super nagrywa płyty dvd rw , a do niczego dvd jednorazowe , a powinno być chyba tak na logikę odwrotnie tzn. lepsza jakośc wypalenia na dvd r. Cały problem w tym w jaki sposób nagrywarka może nagrywać dobrze płyty rw , a żle r. Oddawałem tego neca do sklepu , ale powiedział mi , że jest sprawny i że go wyśmieją w serwisie jak takiego im odda. Nie mam już pojęcia o co w tym chodzi :'( Dodam jeszcze , że nagrywałem na wielu różnych płytach verbatim , dysan ,esperanza,samsung, tdk i jakieś inne badziewia i na wszystkich efekt ten sam film mi odpala normalnie ale po paru minutach zaczynają się przycięcia i koniec oglądania , a dvd rw śmiga bez najmniejszego problemu , idealnie , a te rw to dysan i imation po 4 zł, więc też są to zwykle płyty. Tak więc zagadka to dla mnie jak cholera. |
Nowy biosik DL...
Pojawił się nowy oficjalny biosik:
I-O Data 3.22 with DL-9 support (rebadged to NEC 3520) (NEW 18-03-2005) |
Czy ten NEC poradzi sobie z zabezpieczona plyta DVD SecuRom 5.0?
|
Wydaje mi sie ze nie ma szans aby poradzil sobie z tym zabezpieczeniem
|
Cytat:
pozdro ;) |
OK mnie sie udalo uniknac wszystkich problemow z zamulaniem kompa przy nagrywaniu :) wrzucilem sobie 1.U8 biosik ;) nagrywa mi plytki z fajnymi predkosciami czyt. wiekszymi niz dedykowana :) aleeee.... patrze na wykresy z nero ktore wstawiacie i po przetestowaniu kilkunastu swoich plytek zadnego nie mam prostego ... :( co na to poradzic ? nagrywalem glownie na nosnikach SUpratec, Titanium i Hawk(jak narazie najlepsze dla mnie) czyli generalnie z nizszej polki. Aspi moze cos pomoc ???
http://gnu.univ.gda.pl/~bartusj/cos/titanium.JPG ps. screen jest z biosu 1.26 ale na 1.u8 nie ma wiekszej roznicy :| |
Ja na titanium mam o wieeeeele lepszy wykresik, hawki sa kicha, supratecow jeszcze nie mialem.Narazie z dobrych plyt testowalem samsungi pleomaxy-wykresik idealny, plytki x4 ale palilem x8:)
|
Hmmm, powiadasz, ze tylko dla CD.
Zobacz: http://www.nforce.nl/index.php?m=nfo&id=86620 szczegolnie dzialke PROTECTION btw. warto zainstalowac ten bios 3.22? Testowal go ktos? |
a jescze jedno ... dlaczego ja mam typ zapisu P-CAV podczas gdy niejaki bart ktory podawal screena (idealnego) dla Titaniumow ma CAV? dla tej samej nagrywary???
podpowiedzcie, co moze poprawic jakosc zapisu??? |
Ilość załączników: 3
hyh
zmienić płytki poźniej BIOS a na końcu nagrywarkę ;] a ja pokaże pare wykresów ;] |
Namnożyło się tych biosów, tak więc który jest wart polecenia???
|
zaden;)trudno powiedziec u8 jest ok, ale moim zdaniem od med doga jest lepszy
|
Cytat:
|
Witam wszystkich na forum. Jestem z wami pierwszy raz.
od 2 dni jestem posiadaczem NEC ND-3520A ,jest to wogóle moja pierwsza nagrywarka. Pytanko: Jak na tym NEC będą się sprawowały płytki AXE od VERBATIMA, czy to wogóle są dobre płytki bo wiem że mój stacjonarny PANASONIC bardzo je lubi?? |
Cytat:
1. Jak zrobić kopię oryginalnego biosu 2. Czy jest możliwość wgrania biosu z poziomu XP Pro 3. Gdy wystąpią jakie kolwiek problemy po wgraniu nowszego biosu, powrót do oryginalnego odbywa się w ten sam sposób 4. Prośba o jakiś mały poradnik krok po kroku Z góry dziękuję |
co powiecie o tym wykresiku ? :D Chyba dobry ?
|
Cytat:
|
Biosik mad doga 1.f3 bez rip locka
|
Cytat:
|
Do wszystkiego o co pytasz potrzebny jest NEC Wingui dostepny na stronie michaela chociazby albo w ktoryms posci z tych tematow.
AD1. W powyzszym programie naciskadz DUMP i zgrywa Ci twój pierwotny bios do pliku *.bin AD2. Tak, tym wlasnie programem AD3. Czasami wystarczy normalnie wgrac, a czasami trzeba kombinowac w dosie... nie ma regoly... AD4. a)Sciagasz NEC Wingui b) Naciskasz dump w celu zgrania orginalnego biosu (tak na wszelki wypadek) c) Naciskasz FLASH d) wybierasz w okienku dialogowym jakie Ci wyskoczy wczesniej sciagniety bios e) Po wgraniu restartujesz kompa i sprawdzasz np w nero info tool czy wszystko jest ok ;) Koniec pozdro ;) |
Hm....
@ernieball, aspi zawsze powinno byc wgrane... a czy przypadkiem jak testowales ta plytke nie miales jakichs procesow dzialajacych w tle i czegos nie robiles... to by wyjasnialo krzywa wykresu... z tych 3 plytek co podales godne sa titanumy, choc lepsze tej firmy sa cdr ;) A jeszcze dosc wazna kwestia jest jaka date produkcji ma twoj naped... Ja mam wgrany najnowsze I-O Data ale jeszcze nie mialem okazji przestestowac plytki zadnej na nim.... wiec moze za jakis czas cos zamieszcze... a poki co, prawie wszystkiw wykresy nagranych przeze mnie plyt wygladaja jak u logimena.... pozdro ;) |
Powiedzcie mi co mam zrobić. Mam NEC ND-3520A z firmwarem 1.26. Gdy nagrywam cokolwiek nigdy nie moge dokonczyc procesu weryfikacji bo jakis sektor sie nie zgadza.... Np. nagralem plytke z danymi w Nero. Dalem zweryfikuj kompilacje, gdzies pod koniec wywala mi, ze jakis sektor sie nie zgadza. Czego to jest wina? Zmienilem firmware z 1.04 na 1.26, czy jest jakis lepszy? Czy jesli jest blad w sektorze to czy odczyta wszystko na plycie? Pozdro...
Zmieniłem firmware na 1.U8, zobaczymy co będzie :) |
Może ktos mi powie co oznacza litera W która pojawia się po wgraniu biosu 3520_3.22_RPC+RL.BIN do nec_dvd_rw nd-3520a . Po tej operacji nagrywarka przedstawia się jako nec_dvd_rw nd-3520aw.
|
Cytat:
:D |
a tak serio ktoś wie?
mam nadzieję że wgrałem własciwy bios ;) i to jest ten sam model BTW nie radzę nagrywać cd-rw mint 4x-12x, widzi te płytki jako max 10x i robi masę błedów. Dobrze pali (0 błedów) Verbatimy cd-rw 8x-12x HI-SPEED. Sprawdzałem jak nagrywa te Minty Pionek 107 i skan pokazuje 0 błedów no ale ona ma dobrą korekcję błedów i ta sama płyta w necu już w teście pokazuje kilka zółtych pól. |
To tak jak z neciem 3500 "ag", nie ma czegos takego to jest wymysl marketingowy, mimo ze pojawia ci sie "w" to i tak nadal jest to ten sam dobry stary nec 3520a
|
no no... tylko nie stary :D
|
witam . ja też mam problemy z biosem . a przede wszystkim który bios pozwala na bitsetting?? i jeszcze jedno pytanko jak mogę sprawdzić jaki obecnie bios posiadam??
NEC 3520A zakupiony 15.03.2005 |
Cytat:
|
a co do tego bitsettingu to nawet nie wiem na czym to polega , czy wystarczy wgrać odpowiedni bios i to samoczynnie zmienia nagrywane płytki na DVD-ROM , czy to trzeba gdzieś ustawić ręcznie np w nero??
|
Jeszcze troche i stary 3540 nadchodzi i wersja 4xxx z obsluga dvd-ram tez juz sie zbliza:)
|
NEC 3520A nie wypala CD-R
Witam
Problem jak w tytule. Nagrywarka psuje mi plytki CD-R Platinum 52x. Myslalem, ze to problem mojego ciut starszego Nero ale po zainstalowaniu najnowszego problem sie powtarza. Raz udalo jej sie poprawnie wypalic plyte z predkoscia 24x. Plytki DVD nagrywa poprawnie. Ktos z Was zna rozwiazanie tej zagadki ? |
Z jakiego miesiaca nagrywarka?
pozdro ;) |
Cytat:
|
stary ale JARY :P
|
NEC 3520A rysuje plyty podczas nagrywania
czy zdarzylo sie Wam ze wasza nagrywarka czasami rysuje plyty podczas zapisu? czy w tej sprawie powiniennem poprostu oddac ja na servis?
|
Nigdy mi się to nie zdarzyło. Moim zdaniem serwis, to nie jest normalne zjawisko.
|
no mowie na 20 plyt 2 mi zarysowalo, a moze byc to przyczyna ze plyty sa najtansze bezfirmowe bez nadruku? moze to jakas skaza plyt, choc kazda plyte przed wlozeniem do nagrywarki ogladam czy nie jest zarysowana...
|
mój stary Hp9200 rysował plyty zaniosłem do serwisu i mi za 2 tygodnie nowa dali :D tobie tez radze tak zrobic [tylko jesli nagrywasz na szmelcach to sie nie pucuj ,bo na to zwala wine]
pozdrawiam :piwo: |
Problem NEC 3520a i FILM RING 0
Mam NEC 3520a bios 3520_3.22_RPC+RL i FILM RING 0 z wypożyczalni i jest problem po wrzuceniu płytki do napędu lampka napędu się pali i dysku trwa to około 30sek po czym napęd nieznajduje płyty z wypożyczalni zainstallowałem rownież AnyDVD ale problem nieznikł.Ta sama płyka na Liteonie jest widziana bez problemu i zrzucona rownież bez problemu.O co chodzi .Mam też zainstalowanego Daemona czy to może być jego wina??Inne filmy z wypożyczalni są widziane normalnie i niema z nimi żadnego problemu.Dajcie znać co jest grane i jaki najlepej zainstalować BIOS
|
Hm... masz film z wypozyczalni i film z wypozyczalni nie chce ci sie zgrac na dysk na necu a ten film z wypozyczalni bez problemu jak kazde inne filmy z wypozyczalni zrzucil litek. to dziwne dlaczego płyta z wypozyczalni nie chce sie dac zgrac na twardego na necu... ja jak mialem filmy z wypozyczalni to bez problemu je zgrywalem, a mialem juz do czynienia z wieloma filmami z wypozyczalni. Trafil Ci sie chyba jakis wyjatkowy egzemplarz filmu z wypozyczalni. pamietaj ze robinie kopii filmow z wypozyczalni jest nielegalne...
PS a tak poza tym ro ktory raz pytasz sie o bios PS2 chyba juz maniek wspominal Ci cos o avatarze, zmien go... tenktory masz juz o dawna jest w uzyciu.... pozdro ;) |
Ring 0 ma pełno błędnych sektorów ( już gdzieś na forum było omawiane to "zabezpieczenie" ) i mój litek też sobie niestety nie radzi...
|
Mallow hehe tak mówisz bo ja też miałem pełno filmów z wypożyczalni i narazie z tym był tylko preoblem wiec to chyba ty niewiesz o co biega;)
|
kloncd1 nie obraz sie za to co teraz napisze...
Czy jestes na prawde az tak ograniczony zeby nie zrozumiec o co mi chodzilo? czy tylko udajesz? Bo jak nie udajesz to powinienes nad tym popracowac... Staralem sie pisac jak najdelikatniejszym jezykiem... pozdro ;) |
hehe spox MALLOW ja poprostu pisze że z tym NEC-iem chyba cos jest nie tak.Przed chwila miałem problem z matrixem niemoglem zrzucic 2ostatnich vobów a poszedłem do kumpla i bez problemu zrzucilo mi się u niego na zwykłym odtwarzaczu DVD LITEONA. U mnie wyskakuje błąd Mallow a może to być wina Biosu.Aha spox NIEOBRAZIŁEM SIĘ :)
|
tak mialem to :D
myslalem ze trafil mi sie uszkodzony egzemplarz pioneer 109 poradzil sobie bez zajakniecia :spoko: |
kloncd1
Albo masz plytke zabezpiczona albo porysowana zrob obraz lepiej alcoholem zaznacz opcje ignoruj bledy odczytu,i szybkie pomijanie blednych sektorow i powinno pomoc |
jestem w szoku po ostatniej wypowiedzi!!!!! :wow: :wow: :wow: :wow: :wow: i nic więcej nie potrzeba do popełnienia tego przestępstwa? :glaszcze:
|
ed hunter
eee tam narzekasz :niepow: |
Cytat:
Mam ten sam problem, dzisiaj przez przypadek zaznaczyłem opcje "sprawdź poprawność zapisanych" w nero 6.6.0.8 i też gdzieś pod koniec wywaliło że jakiś sektor się nie zgadza. Mam NEC ND-3520A z biosem I-O Data 3.22, a nagrywałem z prędkością 8x na verbatimie. Czy ktoś ma ten sam problem? Mam nadzieje że to tylko nero takie głupoty wygaduje :) Wojtek daj znać jeśli możesz czy na biosie 1.U8 udaje się Tobie przeprowadzić weryfikacje w nero do końca bez błędów. Pozdrawiam |
|
Tak sobie Was czytam i rację przyznaję tym którzy bronią nowego Nec'a choć go nie mam.Mam prawie rocznego Nec'a 3500. Uznana to firma jeśli chodzi o nagrywarki DVD . Lecz z drugiej strony odnoszę wrażenie ,ze coś jest nie tak . Nie wiem czy skusiłbym się na 3520...raczej za wszelką cenę szukałbym z 2 napędów 3500 i oba kupił...tak jestem z niego zadowolony. Myślę z drugiej strony ,że tak z 3,4 mies, troszkę nowego firmware i 3520 dorówna "kultowością" 2500 no i 3500 również. To dobry napęd ...przecież to NEC:) Pozdrawiam.
|
Cytat:
Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt |
Dzieki za porady ja rowniez z nich skorzystalem - flashowanie poszlo bezproblemowo :) uzywam teraz I-O 3.22 i jest cool :)
|
Ten niby nowy firmware od mad doga jest datowany na 31 stycznia wiec jest stary:)
|
Cytat:
|
Cytat:
lyb wybierz bios w ktorym bitsetting bedzie wlaczony i wtedy w Wingui poustawiasz sobie wszystko ;) pozdro;) |
NEC 3500 PI/PIF Podobno Działa
Widzę, że topic na temat PI/PIF dla nec'a 3520 przerodził się w jakąś kłutnię, więc twożę nowy temat.
Pojawiła się najnowsza wersja DVDInfoPro 3.55 http://www.dvd-recordable.org/wwwimg...ro/dvdinfo.zip Z tego co wyczytałem, ten soft potrafi testować płytki DVD pod kątem obecności błędów PI/PIF. Opcja działa od biosu 2R8. Nie byłem tego w stanie sprawdzić, Ponieważ nie mam tego napędu, ale skoro się o tym dowiedziałem postanowiłem poinformować użytkowników owej palarki, bowiem na pewno nie mogą się doczekać tej opcji. Czekam na pierwsze skany. |
Wow... CD/DVD Speed tez juz umie :serdusz:
Ale poki co biosu do 3520 z oblsuga pi/pif nie wymyslili :cool: pozdro ;) |
Testy własne NEC 3520
Witka mialem troche wolnego czasu i pobawilem sie nero cd/dvd speed 3.75
testowalem sobie rozne nosniki wyniki mozna obejrzec tu: http://83.17.40.130/~calme/nero_test/ i teraz pytanko do posiadaczy LG GSA-4163B i Pionka 108 /109 czy ktos z Was robil cos podobnego na podobnych plytkach i moglby sie podzielic np takimi testami chcialbym sobie sprawdzic jakie sa roznice - albo wogole posluchac waszych komentarzy na temat tych wynikow |
Witam!
Bardzo fajnie ze cos takie zrobiles... tylko szkoda ze nie polinkowales obrazkow i nie umiesciles w poscie.... moze warto takie cos przemyslec.... PS to czekamy teraz na testy PI/PIF na tej nagrywarce i bedzie wszystko fajno ;) pozdro ;) |
Cytat:
zrobilem w koncu domene dla tego zeby to mialo rece i nogi www.calme.prv.pl co do dalszych tescikow bardzo chetnie cos wysmaze jak sie pojawi w koncu firmware odpowiedni :) |
Calme a [ i m g ] ...... [ / i m g ] na prawde nie zadziala???
|
Cytat:
http://83.17.40.130/%7Ecalme/nero_te..._nec3250_2.png |
sorki :( to moja nieznajomosc forum :( mysle, ze dobrze by bylo wrzucic troche testow z cd na C1 i C2 ??
|
Cytat:
pozdro ;) |
a tu obiecane wykresiki :)
1) Verbatim DVD+R x16 http://lsm.the-best.org/~calme/nero_..._nec3250_2.png 2) Dysan DVD+RW x4 http://lsm.the-best.org/~calme/nero_...drw%20x4_2.png 3) "Ghost Dog" [gazeta] http://lsm.the-best.org/~calme/nero_...azeta%5d_2.png 4) "Underworld"orginał [dwuwarstwowa] http://lsm.the-best.org/~calme/nero_...arstwowa_2.png 5) Audio CD "In Grid" http://lsm.the-best.org/~calme/nero_...0in-grid_2.png |
Dzis udalo sie jeszcze przeprowadzic tescik DAE zrobiony na plycie testowej utworzonej przez nero cd/dvd speed 3.75 > na najtanszym szajsie :) - Platinet Media CD RW x12
TUTAJ WYNIKI |
Nigdzie nie moge znaleść tego NEC Wingui ?? Nawet na stronie michalea, podajce link z kąd moge to ściągnąć jeżeli to wam kłopotu nie sprawi
|
wrzucilem ci na FTP jest w dziale nec_tools > NECWinFlash.exe
|
nec nd-3520a problem :(
witam..
kupiłem dzisiaj nagrywarke dvd NEC nd-3520a i niestety mam problem... otóż po zamontowaniu napędu nie zostaje on wykryty.. a zamiast uruchomienia się, Windows 98 wywala na czarnym ekranie taki błąd: "Podczas instalacji urządzenia SHELL: Odnalezienie lub załadowanie wymaganego pliku KRNL386.EXE jest niemożliwe. Plik nie ten został odnaleziony." po czym komputer się wyłącza.. nie wiem może to BIOS, mam płyte główą: DFI K6BV3+ , bios jest z 1999 roku :D jest nowasz wersja ale jest to BETA.. może macie jakieś pomysły co można zrobić żeby napęd działał.. ;( Pozdrowienia.. ;) |
A bez podłączonej nagrywarki system się uruchamia? Jeżeli tak, to sprawdź zworki, czy na kanale jest master i slave. Ewentualnie sprawdź taśmę. Powinna być 80-cio żyłowa. Napisz więcej szczegółów, jak podpięty jest napęd itd.
PS: Witamy na forum :) |
Bios płyty raczej nie ma nic do rzeczy, komp (płyta główna) widzi napęd dvd jako zwykły napęd, więc powinien wykryć go. Na początku sprawdź czy w biosie kompa wykrywa Twój napęd, jeśli nie to patrz na pytania Barteza, jeśli wykrywa to najlepiej przeinstaluj winde :)
|
Nowy BIOS
Witam
Zajrzałem na stronę http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html patrzę i widzę nowy BIOSIK Liggy's And Dee's NEC ND-3520 1.U9 (Beta9) datowany na 30-03-2005 czyli dzisiaj :) Niestety nic nie piszą czy ten BIOS wprowadza sprawdzanie błędów PI/PIF na czym mi teraz najbardziej zależy. Ciekaw jestem jak sprawuje się ten nowy bios od Liggy's And Dee's, mam nadzieje że dacie znać. Pozdrawiam |
Cytat:
Sprawdz to i spróbuj zainstalować 6606. |
U9 nie wprowadza testow, z prostego powodu bazuje na firmware, ktory nie posiada tej opcji wiec on sam tez jej nie ma.Co do poprawy czegokolwiek, narazie sie wstrzymam z flashowaniem, zaczekam na innych:)
|
SŁABY ODCZYT NEC 3520a
Mój nec słabo coś sobie radzi z porysowanymi płytkami.Czego to może być wina BIOSU?Mam bios 3520_3.22_RPC+RL .Mój stary Lite_on 811s radził sobie z tą samą płytą bardzo dobrze a Nec niechce.Wziołem do kumpla płytę i przetestowaliśmy ją na odtwarzaczu LiteOn i płyta zrzucila się bez zajęknięcia.Co mam zrobić żeby poprawić korekcje w tym napędzie czy wgranie nowego bioso może tutaj coś dać?Prosze o pomoc.Dzięki z góry
|
Taka już jego uroda
U mnie nie bardzo mu idzie z palonymi płytami (cd i dvd), ale tłoczone porysowane idą ogólnie dobrze.
|
Te napedy maja w standarcie slaba korekcje, wiec nic na to nie poradzisz :nie:
Jedyny sposob to kupienie dodatkowego czytnika dvd (albo 2-giej nagrywarki - polecam Benq;)), ktory bedzie do czytania takich plyt. Pytanie czy warto??? |
Cytat:
maniek |
Witam!!
Ja mam takie dziwne pytanko :) Czy te biosy ze stronki http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html nazwane "Original Firmware" są aby napewno official ?? Pytam bo zamierzam swoją nagrywarke zaopatrzyć w możliwości bittsetingu ale nie jestem pewien czy użycie takiego biosu nie spowoduje utraty gwarancji. Dziwi mnie że takie rzeczy nie znajdują sie na stronie oficjalnej NEC'a skoro są "oficjalne" Pozdrawiam!! |
Cytat:
Dzięki za rady. Cytat:
Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:50. |