Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

loki7777 18.03.2005 22:36

Zrzuc na dysk, moze plyta jest za bardzo porysowana, zwolnij predkosc ocdczytu

mallow 18.03.2005 22:41

Loki, on ta plytke nagral wczoraj wiec nie moze byc porysowana ...
pozdro ;)

loki7777 18.03.2005 22:57

Aha:)

zbyszek_1967 18.03.2005 23:27

Problem z nagrywaniem dvd +R

Witam .
Jestem posiadaczem nec 3520 od dwóch tygodni i mam z nim od początku dziwny problem.
Nec żle nagrywa mi dvd+r, tzn. po nagraniu nie można ich odczytać w moim stacjonarnym odtwarzaczu lg dvd 5095 a filmy nagrane na dvd+RW czyta idealnie.Filmy nagrywam jako dvd-rom , i takie same nagrane u kolegi na litku działają na tym odtwarzaczu idealnie.
Przetestowałem już parę biosów i na wszystkich to samo.
Dodam , że przez sam napęd filmy są odczytywane idealnie.
Nie mam juz pojęcia co to może być .
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?

arsenik^ 18.03.2005 23:36

Czyli co odnosnie mojego pytania nikt nie wie?:)

Tran 18.03.2005 23:55

NEC ND3520 duże użycie procesora

Witam wszystkich :piwo: .Jestem posiadaczem nagrywarki nec 3520 ,jestem z niej ogólnie zadowolony ale mam problem z duzym użyciem procesora podzczas jej pracy .Testowałem ją w NERO SPEED i wynik byl taki: przy predkosci 8x uzycie procesora wynosi 53% ,4x 25% ,2x 15% ,1x 8% .Jest to dosc denerwujace ,gdyz podczas zgrywania czy tez nagrywania dvd ,komp chodzi jak kulawy ślimak (pentium 4 3.0) i wykonywanie na nim operacji jest praktycznie nie do zniesienia . (( .Co mam począć RATUJCIE :'(

JAROmix 19.03.2005 00:14

Cytat:

Napisany przez arsenik^
Czyli co odnosnie mojego pytania nikt nie wie?:)

Czy podłączyłeś NECa na 80-żyłowej taśmie IDE ? i jest na niej samotnie?
Może gdiześ jest problem z poprawną trasmisją odczytu, czy komp się przy tym zmula?

Cytat:

Napisany przez zbyszek_1967
...Nec żle nagrywa mi dvd+r, tzn. po nagraniu nie można ich odczytać w moim stacjonarnym odtwarzaczu lg dvd 5095 a filmy nagrane na dvd+RW czyta idealnie.Filmy nagrywam jako dvd-rom ...

Może wina tkwi po stronie lg dvd 5095, nagrywałeś + normalnie jako + i też jest problem z odczytem w stacjonarnym? Z jaką prędkością wypalasz płyty?

JAROmix 19.03.2005 00:47

Ilość załączników: 1
Mam procesor AMD XP 2400 użycie procka tez mam na wysokim poziomie ale komp mi nie zmula, takie użycie procesora jest umnie nieodczuwalne.
Acha ustawiam na sztywno w Nero bufor pamięci na 80MB.
Może wina jest po stronie płyty głównej (Nforce) ? albo HD nie wydala?

Dodatkowo masz jeszcze dla porównania konfigurację użytkownika PIOTR34;
"Konfiguracja: Athlon 1.4 ghz, 512ram'u, Segate 80gb, wspomniany Nec 3520A."
pod tym adresem tutaj

loki7777 19.03.2005 07:10

A ja z innej beczki, czy macie w nero dla cd opcje trybu zapisu disc at once 96??Bo ja nie mam, a kurcze powinna byc, moje nero to 6608.

arsenik^ 19.03.2005 10:01

JAROmix: wlasnie zamulal niesamowicie, podlaczonego mam na jednej tasmie z nagrywarka LG CDRW 8520B (1.04). MIalem jeszcze zmieniona zworka na CSEL (aktualnie zmienilem na mastera i chodzi okey, oczywiscie secondary master). Jestem swiezo po formacie, bo wczoraj wieczorem nic nie moglem zrobic. Jeszcze jedyna opcja jesli teraz bedzie tak odczytywal, powrot do standardowego firmware lub podlaczenie nagrywarki na osobnej tasmie.

JAROmix 19.03.2005 10:02

Mam tylko Track i Disc-At-Once opcja DAO/96 niedostępna chyba jest dlatego że nagrywarka nie jest kompatybilna z Safedisc powyżej wersji 2.51

arsenik^ 19.03.2005 10:07

JAROmix: nie bedzie to wina tego firmware LD3520_1U8 ?

loki7777 19.03.2005 10:39

To nie to nagrywarka jest kompatybilna z dao-96 i safedisca do 2.6 tez kopnie bez wzmacniania itp, a ta opcja jest niedostepna, moze nero jest kopniete, bo jak do nich napisalem, to napisali ze mam zmienic tryb na iso96xx czy tam inne i tez nie bylo:(

JAROmix 19.03.2005 12:08

Cytat:

Napisany przez arsenik^
JAROmix: nie bedzie to wina tego firmware LD3520_1U8 ?

Nie mogę zapewnić że nie ale ja mam U8 nie mam tego problemu.

Cytat:

Napisany przez loki7777
To nie to nagrywarka jest kompatybilna z dao-96 i safedisca do 2.6 tez kopnie bez wzmacniania itp, a ta opcja jest niedostepna, moze nero jest kopniete, bo jak do nich napisalem, to napisali ze mam zmienic tryb na iso96xx czy tam inne i tez nie bylo:(

To będzie chyba się zgadzać, ale pod Alcoholem chyba jest ok.

pietreknr1 19.03.2005 12:43

czy opłaca się instalować nowy bios do nec 3520A?

Czy ktos mógłby odpowiedzieć na pytanie czy warto instalować nowy bios do nagrywarki nec 3520A? wiadomo że nie ma jeszcze oficjalnego firmware, ale są już nieoficjalne choćby na stronie http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html
Czy lepiej wgrać wersję 1.24 czy 1.U7 i jak to się ma do nagrywania płytek, czy jest poprawa, czy może się coś namieszać? Wszystkim zainteresowanym tym postem bardzo dziękuję za ewentualną odpowiedź, pozdrawiam!

loki7777 19.03.2005 12:46

Jeszcze nie sprawdzalem pod alkoholem, ale w cloniecd jest ok, to w takim razie co jest z tym g..., no chyba ze to ma uchronicnero od posadzenia, ze sprzedaje program do piracenia gier, nawet gdyby tylko mial sluzyc do wypalania image, a nie do zgrywania plytek

JAROmix 19.03.2005 13:11

A nie można było się dołączyć do tego wątku
Robi się coraz większy bałagan!

Cytat:

Czy ktos mógłby odpowiedzieć na pytanie czy warto instalować nowy bios do nagrywarki nec 3520A?
Zawsze można powrócić - czyli warto.

mallow 19.03.2005 13:11

Jestes nowy wiec bede mily... Witamy na forum ;)

Po pierwsze musisz nauczyc sie korzysac z opcji szukaj :pisze:

Po drugie na stronie ktra podales sa rowniez oficjalne biosy neca, ktore sa podane jako "oridżinal", nieoficjalne sa podane jako "modyfajd" :cool:

Obie wersje ktore podales do wyboru sa juz dosc stare... :klotnia:

To, jaki bios Ci polecic zalezy tylko od Ciebie... osobiscie jezeli chcesz jakis oficjany bios polece Ci I-O Data w wersi 3.22 gdyz jest z wczoraj i posiada najnowsze strategie zapisu dla wieksosci nasnikow (porownanie masz w tabelce zamieszczonej na stronie michalea) :piwo:

Jezeli chcesz pozbyc sie takich uniedogodnien jak RipLock (czyli ograniczenie predkosci zgrywania oryginalnych dvd na twardy dysk) i Blokady Regionow (czyli blokady na inne regiony niz wybrales w ustawieniach nagrywarki w menadzeze urzadzen) polece Ci zmodyfikowany bios od I-O Data (tak dla odmiany) ze sciagnietymi powyzszymi ograniczeniami lub LD U8 (beta8) ||

Kolejna rzecza na ktora warto zwrocic uwage (jezeli ma sie stacjonarke) to bitsetting... jezeli masz odtwarzacz dvd ktory obsluguje ci tylko romy, lub z problemami odczytuje +r i -r powinienes zastanowic sie nad wgraniem biosu ktory by wlaczal bitsetting dla wszystkich nosnikow (to spowoduje ze plyty nagrane przez Ciebie beda widziane jako DVD-ROM, czyli standardowe takie jak ze sklepu czy wypozyczalni ;)

Namieszac sie raczej nic nie namiesza, jezeli bios jest dopracowany....a nie tak jak to bylo w przypadku 1 i 2 bedty od Liggy'ego i Dee (LD), chyba ze ci prad wylacza jak bedziesz flashowal bios, ale i to jest raczej do odratowania... :pisze:

Wiec co wybierzesz zalezy od indywidualnych potrzeb... :serdusz:

pozdro ;)

zbyszek_1967 19.03.2005 13:16

Cytat:

Napisany przez JAROmix
Czy podłączyłeś NECa na 80-żyłowej taśmie IDE ? i jest na niej samotnie?
Może gdiześ jest problem z poprawną trasmisją odczytu, czy komp się przy tym zmula?

Może wina tkwi po stronie lg dvd 5095, nagrywałeś + normalnie jako + i też jest problem z odczytem w stacjonarnym? Z jaką prędkością wypalasz płyty?

Taśmę mam 80 żyłową.Nagrywarka jest podłączona jako master na drugim kanale razem z nagrywarka cd liteon.
Nagrywa bardzo dobrze zarówno płyty dvd rw , jak i cd.
Nic nie zmula komputera , a nagrywać się staram na 4x, bo kompa mam trochę zabytkowego i nie jestem pewny , czy wytrzyma większy transfer(duron 900)
Chociaż nagrywaqłem x8 i też wszystko było ok poza tym ,że nie czyta mi ten stacjonarny.Na kompie wszystko chodzi jak najlepiej.
Problem jest własnie w tym ,że super nagrywa płyty dvd rw , a do niczego dvd jednorazowe , a powinno być chyba tak na logikę odwrotnie tzn. lepsza jakośc wypalenia na dvd r.
Cały problem w tym w jaki sposób nagrywarka może nagrywać dobrze płyty rw , a żle r.
Oddawałem tego neca do sklepu , ale powiedział mi , że jest sprawny i że go wyśmieją w serwisie jak takiego im odda.
Nie mam już pojęcia o co w tym chodzi :'(
Dodam jeszcze , że nagrywałem na wielu różnych płytach verbatim , dysan ,esperanza,samsung, tdk i jakieś inne badziewia i na wszystkich efekt ten sam film mi odpala normalnie ale po paru minutach zaczynają się przycięcia i koniec oglądania , a dvd rw śmiga bez najmniejszego problemu , idealnie , a te rw to dysan i imation po 4 zł, więc też są to zwykle płyty.
Tak więc zagadka to dla mnie jak cholera.

mot 19.03.2005 13:56

Nowy biosik DL...

Pojawił się nowy oficjalny biosik:
I-O Data 3.22 with DL-9 support (rebadged to NEC 3520) (NEW 18-03-2005)

wojtek7 19.03.2005 14:32

Czy ten NEC poradzi sobie z zabezpieczona plyta DVD SecuRom 5.0?

loki7777 19.03.2005 15:01

Wydaje mi sie ze nie ma szans aby poradzil sobie z tym zabezpieczeniem

mallow 19.03.2005 17:35

Cytat:

Napisany przez wojtek7
Czy ten NEC poradzi sobie z zabezpieczona plyta DVD SecuRom 5.0?

To jest nagrywarka dvd, wiec nie wymagaj od niej nie wiadomo czego i zeby nie wiadomo co przegrywala... SR jest zabezpieczeniem cd i raczej powinienes to przegrwac cdrw :) dlatego najlpeiej jest miec te 2 urzadzenia w komputerku jak chce sie walczyc z zabezpieczeniami :) w skrocie: nie przegra ;)
pozdro ;)

ernieball 19.03.2005 18:34

OK mnie sie udalo uniknac wszystkich problemow z zamulaniem kompa przy nagrywaniu :) wrzucilem sobie 1.U8 biosik ;) nagrywa mi plytki z fajnymi predkosciami czyt. wiekszymi niz dedykowana :) aleeee.... patrze na wykresy z nero ktore wstawiacie i po przetestowaniu kilkunastu swoich plytek zadnego nie mam prostego ... :( co na to poradzic ? nagrywalem glownie na nosnikach SUpratec, Titanium i Hawk(jak narazie najlepsze dla mnie) czyli generalnie z nizszej polki. Aspi moze cos pomoc ???
http://gnu.univ.gda.pl/~bartusj/cos/titanium.JPG

ps. screen jest z biosu 1.26 ale na 1.u8 nie ma wiekszej roznicy :|

loki7777 19.03.2005 19:05

Ja na titanium mam o wieeeeele lepszy wykresik, hawki sa kicha, supratecow jeszcze nie mialem.Narazie z dobrych plyt testowalem samsungi pleomaxy-wykresik idealny, plytki x4 ale palilem x8:)

wojtek7 19.03.2005 19:09

Hmmm, powiadasz, ze tylko dla CD.
Zobacz:
http://www.nforce.nl/index.php?m=nfo&id=86620

szczegolnie dzialke PROTECTION

btw. warto zainstalowac ten bios 3.22? Testowal go ktos?

ernieball 19.03.2005 19:15

a jescze jedno ... dlaczego ja mam typ zapisu P-CAV podczas gdy niejaki bart ktory podawal screena (idealnego) dla Titaniumow ma CAV? dla tej samej nagrywary???
podpowiedzcie, co moze poprawic jakosc zapisu???

mihn 19.03.2005 20:59

Ilość załączników: 3
hyh
zmienić płytki poźniej BIOS a na końcu nagrywarkę ;]
a ja pokaże pare wykresów ;]

kraluk 19.03.2005 22:30

Namnożyło się tych biosów, tak więc który jest wart polecenia???

loki7777 19.03.2005 22:39

zaden;)trudno powiedziec u8 jest ok, ale moim zdaniem od med doga jest lepszy

kraluk 19.03.2005 22:43

Cytat:

Napisany przez loki7777
zaden;)trudno powiedziec u8 jest ok, ale moim zdaniem od med doga jest lepszy

A można wiedzieć, który Mad Dog??? 1.A3 czy 1.F3???

West666 19.03.2005 23:33

Witam wszystkich na forum. Jestem z wami pierwszy raz.
od 2 dni jestem posiadaczem NEC ND-3520A ,jest to wogóle moja pierwsza nagrywarka.
Pytanko: Jak na tym NEC będą się sprawowały płytki AXE od VERBATIMA, czy to wogóle są dobre płytki bo wiem że mój stacjonarny PANASONIC bardzo je lubi??

PIOTR34 20.03.2005 00:31

Cytat:

Napisany przez mallow
To, jaki bios Ci polecic zalezy tylko od Ciebie... osobiscie jezeli chcesz jakis oficjany bios polece Ci I-O Data w wersi 3.22 gdyz jest z wczoraj i posiada najnowsze strategie zapisu dla wieksosci nasnikow (porownanie masz w tabelce zamieszczonej na stronie michalea) :piwo:

Jezeli chcesz pozbyc sie takich uniedogodnien jak RipLock (czyli ograniczenie predkosci zgrywania oryginalnych dvd na twardy dysk) i Blokady Regionow (czyli blokady na inne regiony niz wybrales w ustawieniach nagrywarki w menadzeze urzadzen) polece Ci zmodyfikowany bios od I-O Data (tak dla odmiany) ze sciagnietymi powyzszymi ograniczeniami lub LD U8 (beta8) ||

Kolejna rzecza na ktora warto zwrocic uwage (jezeli ma sie stacjonarke) to bitsetting... jezeli masz odtwarzacz dvd ktory obsluguje ci tylko romy, lub z problemami odczytuje +r i -r powinienes zastanowic sie nad wgraniem biosu ktory by wlaczal bitsetting dla wszystkich nosnikow (to spowoduje ze plyty nagrane przez Ciebie beda widziane jako DVD-ROM, czyli standardowe takie jak ze sklepu czy wypozyczalni ;)

Cześć, jak dotąd nigdy nie korzystałem z wgrywania biosu do nagrywarek (do żadnej) po prostu nie miałem takiej potrzeby, aczkolwiek intryguje mnie od jakiegoś czasu "bitsetting" nie jestem tu nowy i liczę się z tym że mnie ktoś przeklnie, ale w tym temacie jestem DĘTKA. Posiadam nagrywarkę Nec 3520A i moje pytania brzmią:

1. Jak zrobić kopię oryginalnego biosu
2. Czy jest możliwość wgrania biosu z poziomu XP Pro
3. Gdy wystąpią jakie kolwiek problemy po wgraniu nowszego biosu, powrót do oryginalnego odbywa się w ten sam sposób
4. Prośba o jakiś mały poradnik krok po kroku

Z góry dziękuję

logimen 20.03.2005 02:07

co powiecie o tym wykresiku ? :D Chyba dobry ?

Boger 20.03.2005 02:47

Cytat:

Napisany przez West666
płytki AXE od VERBATIMA

???

loki7777 20.03.2005 07:34

Biosik mad doga 1.f3 bez rip locka

Michal 20.03.2005 10:29

Cytat:

Napisany przez Realok
???

Podobno Axe to OEM Verba :) Podobno...

mallow 20.03.2005 19:55

Do wszystkiego o co pytasz potrzebny jest NEC Wingui dostepny na stronie michaela chociazby albo w ktoryms posci z tych tematow.
AD1. W powyzszym programie naciskadz DUMP i zgrywa Ci twój pierwotny bios do pliku *.bin
AD2. Tak, tym wlasnie programem
AD3. Czasami wystarczy normalnie wgrac, a czasami trzeba kombinowac w dosie... nie ma regoly...
AD4.
a)Sciagasz NEC Wingui
b) Naciskasz dump w celu zgrania orginalnego biosu (tak na wszelki wypadek)
c) Naciskasz FLASH
d) wybierasz w okienku dialogowym jakie Ci wyskoczy wczesniej sciagniety bios
e) Po wgraniu restartujesz kompa i sprawdzasz np w nero info tool czy wszystko jest ok ;)
Koniec
pozdro ;)

mallow 20.03.2005 20:01

Hm....
@ernieball, aspi zawsze powinno byc wgrane... a czy przypadkiem jak testowales ta plytke nie miales jakichs procesow dzialajacych w tle i czegos nie robiles... to by wyjasnialo krzywa wykresu... z tych 3 plytek co podales godne sa titanumy, choc lepsze tej firmy sa cdr ;) A jeszcze dosc wazna kwestia jest jaka date produkcji ma twoj naped...

Ja mam wgrany najnowsze I-O Data ale jeszcze nie mialem okazji przestestowac plytki zadnej na nim.... wiec moze za jakis czas cos zamieszcze... a poki co, prawie wszystkiw wykresy nagranych przeze mnie plyt wygladaja jak u logimena....

pozdro ;)

wojtek7 21.03.2005 11:50

Powiedzcie mi co mam zrobić. Mam NEC ND-3520A z firmwarem 1.26. Gdy nagrywam cokolwiek nigdy nie moge dokonczyc procesu weryfikacji bo jakis sektor sie nie zgadza.... Np. nagralem plytke z danymi w Nero. Dalem zweryfikuj kompilacje, gdzies pod koniec wywala mi, ze jakis sektor sie nie zgadza. Czego to jest wina? Zmienilem firmware z 1.04 na 1.26, czy jest jakis lepszy? Czy jesli jest blad w sektorze to czy odczyta wszystko na plycie? Pozdro...

Zmieniłem firmware na 1.U8, zobaczymy co będzie :)

VG 21.03.2005 13:26

Może ktos mi powie co oznacza litera W która pojawia się po wgraniu biosu 3520_3.22_RPC+RL.BIN do nec_dvd_rw nd-3520a . Po tej operacji nagrywarka przedstawia się jako nec_dvd_rw nd-3520aw.

VIZZARD 21.03.2005 13:32

Cytat:

Napisany przez VG
Może ktos mi powie co oznacza litera W która pojawia się po wgraniu biosu 3520_3.22_RPC+RL.BIN do nec_dvd_rw nd-3520a . Po tej operacji nagrywarka przedstawia się jako nec_dvd_rw nd-3520aw.

Może wypas? :idea:

:D

VG 21.03.2005 13:59

a tak serio ktoś wie?
mam nadzieję że wgrałem własciwy bios ;) i to jest ten sam model

BTW nie radzę nagrywać cd-rw mint 4x-12x, widzi te płytki jako max 10x i robi masę błedów. Dobrze pali (0 błedów) Verbatimy cd-rw 8x-12x HI-SPEED.
Sprawdzałem jak nagrywa te Minty Pionek 107 i skan pokazuje 0 błedów no ale ona ma dobrą korekcję błedów i ta sama płyta w necu już w teście pokazuje kilka zółtych pól.

loki7777 21.03.2005 15:13

To tak jak z neciem 3500 "ag", nie ma czegos takego to jest wymysl marketingowy, mimo ze pojawia ci sie "w" to i tak nadal jest to ten sam dobry stary nec 3520a

mallow 21.03.2005 15:59

no no... tylko nie stary :D

West666 21.03.2005 18:02

witam . ja też mam problemy z biosem . a przede wszystkim który bios pozwala na bitsetting?? i jeszcze jedno pytanko jak mogę sprawdzić jaki obecnie bios posiadam??
NEC 3520A zakupiony 15.03.2005

VG 21.03.2005 18:12

Cytat:

Napisany przez West666
... i jeszcze jedno pytanko jak mogę sprawdzić jaki obecnie bios posiadam??
NEC 3520A zakupiony 15.03.2005

np. NeroInfoTool

West666 21.03.2005 18:37

a co do tego bitsettingu to nawet nie wiem na czym to polega , czy wystarczy wgrać odpowiedni bios i to samoczynnie zmienia nagrywane płytki na DVD-ROM , czy to trzeba gdzieś ustawić ręcznie np w nero??

loki7777 21.03.2005 18:41

Jeszcze troche i stary 3540 nadchodzi i wersja 4xxx z obsluga dvd-ram tez juz sie zbliza:)

Tracer 22.03.2005 15:34

NEC 3520A nie wypala CD-R

Witam

Problem jak w tytule. Nagrywarka psuje mi plytki CD-R Platinum 52x. Myslalem, ze to problem mojego ciut starszego Nero ale po zainstalowaniu najnowszego problem sie powtarza. Raz udalo jej sie poprawnie wypalic plyte z predkoscia 24x. Plytki DVD nagrywa poprawnie.
Ktos z Was zna rozwiazanie tej zagadki ?

mallow 22.03.2005 16:34

Z jakiego miesiaca nagrywarka?
pozdro ;)

mihn 22.03.2005 22:03

Cytat:

Napisany przez West666
a co do tego bitsettingu to nawet nie wiem na czym to polega , czy wystarczy wgrać odpowiedni bios i to samoczynnie zmienia nagrywane płytki na DVD-ROM , czy to trzeba gdzieś ustawić ręcznie np w nero??

możesz ustawić w programie do flashowania :D

mihn 22.03.2005 22:04

stary ale JARY :P

emilmaj 23.03.2005 21:46

NEC 3520A rysuje plyty podczas nagrywania

czy zdarzylo sie Wam ze wasza nagrywarka czasami rysuje plyty podczas zapisu? czy w tej sprawie powiniennem poprostu oddac ja na servis?

Popielaty 23.03.2005 21:47

Nigdy mi się to nie zdarzyło. Moim zdaniem serwis, to nie jest normalne zjawisko.

emilmaj 23.03.2005 21:50

no mowie na 20 plyt 2 mi zarysowalo, a moze byc to przyczyna ze plyty sa najtansze bezfirmowe bez nadruku? moze to jakas skaza plyt, choc kazda plyte przed wlozeniem do nagrywarki ogladam czy nie jest zarysowana...

Yarozelsky 23.03.2005 22:00

mój stary Hp9200 rysował plyty zaniosłem do serwisu i mi za 2 tygodnie nowa dali :D tobie tez radze tak zrobic [tylko jesli nagrywasz na szmelcach to sie nie pucuj ,bo na to zwala wine]

pozdrawiam :piwo:

kloncd1 23.03.2005 23:32

Problem NEC 3520a i FILM RING 0

Mam NEC 3520a bios 3520_3.22_RPC+RL i FILM RING 0 z wypożyczalni i jest problem po wrzuceniu płytki do napędu lampka napędu się pali i dysku trwa to około 30sek po czym napęd nieznajduje płyty z wypożyczalni zainstallowałem rownież AnyDVD ale problem nieznikł.Ta sama płyka na Liteonie jest widziana bez problemu i zrzucona rownież bez problemu.O co chodzi .Mam też zainstalowanego Daemona czy to może być jego wina??Inne filmy z wypożyczalni są widziane normalnie i niema z nimi żadnego problemu.Dajcie znać co jest grane i jaki najlepej zainstalować BIOS

mallow 24.03.2005 01:13

Hm... masz film z wypozyczalni i film z wypozyczalni nie chce ci sie zgrac na dysk na necu a ten film z wypozyczalni bez problemu jak kazde inne filmy z wypozyczalni zrzucil litek. to dziwne dlaczego płyta z wypozyczalni nie chce sie dac zgrac na twardego na necu... ja jak mialem filmy z wypozyczalni to bez problemu je zgrywalem, a mialem juz do czynienia z wieloma filmami z wypozyczalni. Trafil Ci sie chyba jakis wyjatkowy egzemplarz filmu z wypozyczalni. pamietaj ze robinie kopii filmow z wypozyczalni jest nielegalne...

PS a tak poza tym ro ktory raz pytasz sie o bios

PS2 chyba juz maniek wspominal Ci cos o avatarze, zmien go... tenktory masz juz o dawna jest w uzyciu....
pozdro ;)

JarasMSR 24.03.2005 07:51

Ring 0 ma pełno błędnych sektorów ( już gdzieś na forum było omawiane to "zabezpieczenie" ) i mój litek też sobie niestety nie radzi...

kloncd1 24.03.2005 09:55

Mallow hehe tak mówisz bo ja też miałem pełno filmów z wypożyczalni i narazie z tym był tylko preoblem wiec to chyba ty niewiesz o co biega;)

mallow 24.03.2005 12:33

kloncd1 nie obraz sie za to co teraz napisze...
Czy jestes na prawde az tak ograniczony zeby nie zrozumiec o co mi chodzilo? czy tylko udajesz? Bo jak nie udajesz to powinienes nad tym popracowac...
Staralem sie pisac jak najdelikatniejszym jezykiem...
pozdro ;)

kloncd1 24.03.2005 15:50

hehe spox MALLOW ja poprostu pisze że z tym NEC-iem chyba cos jest nie tak.Przed chwila miałem problem z matrixem niemoglem zrzucic 2ostatnich vobów a poszedłem do kumpla i bez problemu zrzucilo mi się u niego na zwykłym odtwarzaczu DVD LITEONA. U mnie wyskakuje błąd Mallow a może to być wina Biosu.Aha spox NIEOBRAZIŁEM SIĘ :)

AleX69 24.03.2005 21:02

tak mialem to :D

myslalem ze trafil mi sie uszkodzony egzemplarz
pioneer 109 poradzil sobie bez zajakniecia :spoko:

Tachion 25.03.2005 19:45

kloncd1

Albo masz plytke zabezpiczona albo porysowana zrob obraz lepiej alcoholem zaznacz opcje ignoruj bledy odczytu,i szybkie pomijanie blednych sektorow i powinno pomoc

ed hunter 25.03.2005 22:42

jestem w szoku po ostatniej wypowiedzi!!!!! :wow: :wow: :wow: :wow: :wow: i nic więcej nie potrzeba do popełnienia tego przestępstwa? :glaszcze:

Tachion 25.03.2005 23:17

ed hunter

eee tam narzekasz :niepow:

Aradiel 26.03.2005 00:29

Cytat:

Napisany przez wojtek7
Powiedzcie mi co mam zrobić. Mam NEC ND-3520A z firmwarem 1.26. Gdy nagrywam cokolwiek nigdy nie moge dokonczyc procesu weryfikacji bo jakis sektor sie nie zgadza.... Np. nagralem plytke z danymi w Nero. Dalem zweryfikuj kompilacje, gdzies pod koniec wywala mi, ze jakis sektor sie nie zgadza. Czego to jest wina? Zmienilem firmware z 1.04 na 1.26, czy jest jakis lepszy? Czy jesli jest blad w sektorze to czy odczyta wszystko na plycie? Pozdro...

Witaj
Mam ten sam problem, dzisiaj przez przypadek zaznaczyłem opcje "sprawdź poprawność zapisanych" w nero 6.6.0.8 i też gdzieś pod koniec wywaliło że jakiś sektor się nie zgadza. Mam NEC ND-3520A z biosem I-O Data 3.22, a nagrywałem z prędkością 8x na verbatimie. Czy ktoś ma ten sam problem? Mam nadzieje że to tylko nero takie głupoty wygaduje :)
Wojtek daj znać jeśli możesz czy na biosie 1.U8 udaje się Tobie przeprowadzić weryfikacje w nero do końca bez błędów.
Pozdrawiam

Zofer 26.03.2005 15:57

Nowe firmware'y dla NECa 3520:
I-O Data 3.03
Mad Dog 1.F1 (16XDVD9A2)

Dorian 26.03.2005 17:06

Tak sobie Was czytam i rację przyznaję tym którzy bronią nowego Nec'a choć go nie mam.Mam prawie rocznego Nec'a 3500. Uznana to firma jeśli chodzi o nagrywarki DVD . Lecz z drugiej strony odnoszę wrażenie ,ze coś jest nie tak . Nie wiem czy skusiłbym się na 3520...raczej za wszelką cenę szukałbym z 2 napędów 3500 i oba kupił...tak jestem z niego zadowolony. Myślę z drugiej strony ,że tak z 3,4 mies, troszkę nowego firmware i 3520 dorówna "kultowością" 2500 no i 3500 również. To dobry napęd ...przecież to NEC:) Pozdrawiam.

Aradiel 27.03.2005 04:38

Cytat:

Napisany przez Zofer
Nowe firmware'y dla NECa 3520:
I-O Data 3.03
Mad Dog 1.F1 (16XDVD9A2)

Ciekawe dlaczego wyszedł firmware 3.03 po 3.22. Po przejrzeniu specyfikacji na www.micheldeboer.nl wersja 3.03 jest gorsza od 3.22 conajmniej pod względem bitsettingu, ale pewnie jest coś czego nie wiem i pewnie zaraz się dowiem :)
Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt

Calme 27.03.2005 09:18

Dzieki za porady ja rowniez z nich skorzystalem - flashowanie poszlo bezproblemowo :) uzywam teraz I-O 3.22 i jest cool :)

loki7777 27.03.2005 09:50

Ten niby nowy firmware od mad doga jest datowany na 31 stycznia wiec jest stary:)

Zofer 27.03.2005 11:09

Cytat:

Napisany przez loki7777
Ten niby nowy firmware od mad doga jest datowany na 31 stycznia wiec jest stary:)

Też to zobaczyłem po dodaniu posta, w każdym bądź razie na stronie pojawiły się wczoraj, dlatego też postanowiłem obwieścić to tutaj.

mallow 27.03.2005 12:34

Cytat:

Napisany przez West666

Wybierz bios z autobistettingiem, wted nie bedziesz musial nic robic...
lyb wybierz bios w ktorym bitsetting bedzie wlaczony i wtedy w Wingui poustawiasz sobie wszystko ;)
pozdro;)

bart_3d 27.03.2005 19:06

NEC 3500 PI/PIF Podobno Działa

Widzę, że topic na temat PI/PIF dla nec'a 3520 przerodził się w jakąś kłutnię, więc twożę nowy temat.

Pojawiła się najnowsza wersja DVDInfoPro 3.55
http://www.dvd-recordable.org/wwwimg...ro/dvdinfo.zip

Z tego co wyczytałem, ten soft potrafi testować płytki DVD pod kątem obecności błędów PI/PIF. Opcja działa od biosu 2R8.

Nie byłem tego w stanie sprawdzić, Ponieważ nie mam tego napędu, ale skoro się o tym dowiedziałem postanowiłem poinformować użytkowników owej palarki, bowiem na pewno nie mogą się doczekać tej opcji.

Czekam na pierwsze skany.

mallow 27.03.2005 19:22

Wow... CD/DVD Speed tez juz umie :serdusz:

Ale poki co biosu do 3520 z oblsuga pi/pif nie wymyslili :cool:

pozdro ;)

Calme 27.03.2005 22:27

Testy własne NEC 3520

Witka mialem troche wolnego czasu i pobawilem sie nero cd/dvd speed 3.75
testowalem sobie rozne nosniki wyniki mozna obejrzec tu:

http://83.17.40.130/~calme/nero_test/

i teraz pytanko do posiadaczy LG GSA-4163B i Pionka 108 /109
czy ktos z Was robil cos podobnego na podobnych plytkach i moglby sie podzielic np takimi testami chcialbym sobie sprawdzic jakie sa roznice - albo wogole posluchac waszych komentarzy na temat tych wynikow

mallow 27.03.2005 23:09

Witam!
Bardzo fajnie ze cos takie zrobiles... tylko szkoda ze nie polinkowales obrazkow i nie umiesciles w poscie.... moze warto takie cos przemyslec....
PS to czekamy teraz na testy PI/PIF na tej nagrywarce i bedzie wszystko fajno ;)
pozdro ;)

Calme 28.03.2005 00:19

Cytat:

Napisany przez mallow
Witam!
Bardzo fajnie ze cos takie zrobiles... tylko szkoda ze nie polinkowales obrazkow i nie umiesciles w poscie.... moze warto takie cos przemyslec....
PS to czekamy teraz na testy PI/PIF na tej nagrywarce i bedzie wszystko fajno ;)
pozdro ;)

co do podlinkowania to niestety nie bardzo jest taka mozliwosc - mam konto "ala" ftp na naszym serwerze w sieci osiedlowej i wglad jest jaki jest :( moge podac tylko link do swojego katalogu public i podkatalogow dalej nie da rady

zrobilem w koncu domene dla tego zeby to mialo rece i nogi www.calme.prv.pl

co do dalszych tescikow bardzo chetnie cos wysmaze jak sie pojawi w koncu firmware odpowiedni :)

mallow 28.03.2005 00:21

Calme a [ i m g ] ...... [ / i m g ] na prawde nie zadziala???

namor 28.03.2005 00:25

Cytat:

Napisany przez Calme
co do podlinkowania to niestety nie bardzo jest taka mozliwosc - (...)

jak to nie ma możliwości ,a to :
http://83.17.40.130/%7Ecalme/nero_te..._nec3250_2.png

Calme 28.03.2005 00:35

sorki :( to moja nieznajomosc forum :( mysle, ze dobrze by bylo wrzucic troche testow z cd na C1 i C2 ??

mallow 28.03.2005 10:34

Cytat:

Napisany przez Calme
sorki :( to moja nieznajomosc forum :( mysle, ze dobrze by bylo wrzucic troche testow z cd na C1 i C2 ??

Mysle ze w tym dziale nie ma co, same DVD wystarczy ;) Nie mecz sie, i tak odwaliles kawal dobrej roboty ;)
pozdro ;)

Calme 28.03.2005 12:20

a tu obiecane wykresiki :)

1) Verbatim DVD+R x16
http://lsm.the-best.org/~calme/nero_..._nec3250_2.png
2) Dysan DVD+RW x4
http://lsm.the-best.org/~calme/nero_...drw%20x4_2.png
3) "Ghost Dog" [gazeta]
http://lsm.the-best.org/~calme/nero_...azeta%5d_2.png
4) "Underworld"orginał [dwuwarstwowa]
http://lsm.the-best.org/~calme/nero_...arstwowa_2.png
5) Audio CD "In Grid"
http://lsm.the-best.org/~calme/nero_...0in-grid_2.png

Calme 28.03.2005 19:59

Dzis udalo sie jeszcze przeprowadzic tescik DAE zrobiony na plycie testowej utworzonej przez nero cd/dvd speed 3.75 > na najtanszym szajsie :) - Platinet Media CD RW x12
TUTAJ WYNIKI

Matefusz 29.03.2005 11:15

Nigdzie nie moge znaleść tego NEC Wingui ?? Nawet na stronie michalea, podajce link z kąd moge to ściągnąć jeżeli to wam kłopotu nie sprawi

Calme 29.03.2005 11:19

wrzucilem ci na FTP jest w dziale nec_tools > NECWinFlash.exe

a.ras 29.03.2005 16:41

nec nd-3520a problem :(

witam..

kupiłem dzisiaj nagrywarke dvd NEC nd-3520a i niestety mam problem...
otóż po zamontowaniu napędu nie zostaje on wykryty.. a zamiast uruchomienia się, Windows 98 wywala na czarnym ekranie taki błąd:

"Podczas instalacji urządzenia SHELL:
Odnalezienie lub załadowanie wymaganego pliku KRNL386.EXE
jest niemożliwe.
Plik nie ten został odnaleziony."

po czym komputer się wyłącza..

nie wiem może to BIOS, mam płyte główą: DFI K6BV3+ , bios jest z 1999 roku :D jest nowasz wersja ale jest to BETA.. może macie jakieś pomysły co można zrobić żeby napęd działał.. ;(

Pozdrowienia.. ;)

Bartez 29.03.2005 17:58

A bez podłączonej nagrywarki system się uruchamia? Jeżeli tak, to sprawdź zworki, czy na kanale jest master i slave. Ewentualnie sprawdź taśmę. Powinna być 80-cio żyłowa. Napisz więcej szczegółów, jak podpięty jest napęd itd.

PS: Witamy na forum :)

Aradiel 29.03.2005 23:29

Bios płyty raczej nie ma nic do rzeczy, komp (płyta główna) widzi napęd dvd jako zwykły napęd, więc powinien wykryć go. Na początku sprawdź czy w biosie kompa wykrywa Twój napęd, jeśli nie to patrz na pytania Barteza, jeśli wykrywa to najlepiej przeinstaluj winde :)

Aradiel 30.03.2005 20:25

Nowy BIOS

Witam
Zajrzałem na stronę http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html patrzę i widzę nowy BIOSIK Liggy's And Dee's NEC ND-3520 1.U9 (Beta9) datowany na 30-03-2005 czyli dzisiaj :) Niestety nic nie piszą czy ten BIOS wprowadza sprawdzanie błędów PI/PIF na czym mi teraz najbardziej zależy.
Ciekaw jestem jak sprawuje się ten nowy bios od Liggy's And Dee's, mam nadzieje że dacie znać.
Pozdrawiam

karolkiewicz 30.03.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez Aradiel
Witaj
Mam ten sam problem, dzisiaj przez przypadek zaznaczyłem opcje "sprawdź poprawność zapisanych" w nero 6.6.0.8 i też gdzieś pod koniec wywaliło że jakiś sektor się nie zgadza. Mam NEC ND-3520A z biosem I-O Data 3.22, a nagrywałem z prędkością 8x na verbatimie. Czy ktoś ma ten sam problem? Mam nadzieje że to tylko nero takie głupoty wygaduje :)
Wojtek daj znać jeśli możesz czy na biosie 1.U8 udaje się Tobie przeprowadzić weryfikacje w nero do końca bez błędów.
Pozdrawiam

Nero nie wygaduje głupot. Mam taki sam napęd i bios ale nero 6606 i zawsze sprawdzam poprawność danych i wszystko ok (nawet jak przepalam suprateki 4X na 8x, przypadkowo i się udało). A pisze bo na początku miałem błędy, taki sam problem. Zawsze w tych samych (trzech początkowych) sektorach każdej płyty. Pomogło przeinstalowanie ASPI i odinstalowanie IDE SW. Teraz od jakiś 30 płytach nie mam błędów.

Sprawdz to i spróbuj zainstalować 6606.

loki7777 30.03.2005 23:30

U9 nie wprowadza testow, z prostego powodu bazuje na firmware, ktory nie posiada tej opcji wiec on sam tez jej nie ma.Co do poprawy czegokolwiek, narazie sie wstrzymam z flashowaniem, zaczekam na innych:)

kloncd1 31.03.2005 10:35

SŁABY ODCZYT NEC 3520a

Mój nec słabo coś sobie radzi z porysowanymi płytkami.Czego to może być wina BIOSU?Mam bios 3520_3.22_RPC+RL .Mój stary Lite_on 811s radził sobie z tą samą płytą bardzo dobrze a Nec niechce.Wziołem do kumpla płytę i przetestowaliśmy ją na odtwarzaczu LiteOn i płyta zrzucila się bez zajęknięcia.Co mam zrobić żeby poprawić korekcje w tym napędzie czy wgranie nowego bioso może tutaj coś dać?Prosze o pomoc.Dzięki z góry

P_M_ 31.03.2005 11:40

Taka już jego uroda

U mnie nie bardzo mu idzie z palonymi płytami (cd i dvd), ale tłoczone porysowane idą ogólnie dobrze.

Boger 31.03.2005 11:43

Te napedy maja w standarcie slaba korekcje, wiec nic na to nie poradzisz :nie:

Jedyny sposob to kupienie dodatkowego czytnika dvd (albo 2-giej nagrywarki - polecam Benq;)), ktory bedzie do czytania takich plyt.
Pytanie czy warto???

maniek997 31.03.2005 17:37

Cytat:

Napisany przez Realok
Te napedy maja w standarcie slaba korekcje, wiec nic na to nie poradzisz :nie:

Jedyny sposob to kupienie dodatkowego czytnika dvd (albo 2-giej nagrywarki - polecam Benq;)), ktory bedzie do czytania takich plyt.
Pytanie czy warto???

Taki przykład. Miałem taka jedną porysowaną płytę. ND 3520 nawet jej nie przyjął, ND 3500 przy zgrywaniu wykrzaczył się na 84%, natomiast XJ166s zrzucił całą bez problemu.
maniek

grymberg 01.04.2005 17:34

Witam!!
Ja mam takie dziwne pytanko :)
Czy te biosy ze stronki
http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html
nazwane "Original Firmware" są aby napewno official ??
Pytam bo zamierzam swoją nagrywarke zaopatrzyć w możliwości bittsetingu ale nie jestem pewien czy użycie takiego biosu nie spowoduje utraty gwarancji.
Dziwi mnie że takie rzeczy nie znajdują sie na stronie oficjalnej NEC'a skoro są "oficjalne"

Pozdrawiam!!

Aradiel 01.04.2005 19:24

Cytat:

Napisany przez karolkiewicz
Nero nie wygaduje głupot. Mam taki sam napęd i bios ale nero 6606 i zawsze sprawdzam poprawność danych i wszystko ok (nawet jak przepalam suprateki 4X na 8x, przypadkowo i się udało). A pisze bo na początku miałem błędy, taki sam problem. Zawsze w tych samych (trzech początkowych) sektorach każdej płyty. Pomogło przeinstalowanie ASPI i odinstalowanie IDE SW. Teraz od jakiś 30 płytach nie mam błędów.

Sprawdz to i spróbuj zainstalować 6606.

Po nagraniu trzech kolejnych płyt DVD, plikami z hdd weryfikacja przeszła pomyślnie. Wcześniej (kiedy był błąd weryfikacji) robiłem kopie zapasową programu do nauki języka angielskiego, być może płytka była zabiezpieczona i nero sobie z nią nie poradził.
Dzięki za rady.

Cytat:

Napisany przez grymberg
...Czy te biosy ze stronki
http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html
nazwane "Original Firmware" są aby napewno official ??
Pytam bo zamierzam swoją nagrywarke zaopatrzyć w możliwości bittsetingu ale nie jestem pewien czy użycie takiego biosu nie spowoduje utraty gwarancji.
Dziwi mnie że takie rzeczy nie znajdują sie na stronie oficjalnej NEC'a skoro są "oficjalne"

Pozdrawiam!!

Już kiedyś czytałem takie pytanie na tym forum, ale nikt nie udzielił odpowiedzi na nie, mam nadzieje że tym razem będzie inaczej bo sam jestem ciekaw tego. Moim zdaniem jeśli coś "Originalnego" wyjdzie to będzie tutaj http://support.necsam.com/OEM/downloads/FlashFirmware/
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:50.