![]() |
No i w końcu jest nagrywarka dostępna w Polsce. Ciekawe teraz jak wypadnie w testach
|
No wlasnie "pare latek" :) Za pare latek to sie kupi nowa nagrywarke !
Nadal 90% gierek jest na CDkach, a nie na DVD. Tak samo muzyka. Filmow pewnie malo bede kopiowal - bo po co, jak w divx'ie mam te same filmy o pol roku wczesniej :) Ale chce miec mozliwosc nagrywania danych na plyty DVD. W/g mnie na razie jest tak samo wazne wypalanie DVD jak i CDR. |
Cytat:
|
Mozna tez zalozyc posta "nagrywarki DVD ktore kiepsko obsluguja CDR" :)
Akurat nagrywanie plyt CDR jest jedna z wazniejszych (od razu po nagrywaniu DVD) funkcja nagrywarek. Wiec nie uwazam, aby rozmowa o tym byla bez sensu. A poza tym to KTO rozpoczal dyskusje o nosnikach ? Ja tylko chcialem pokazac, ze jesli chodzi o nagrywanie CDR to NEC jest złym wyborem. A Pionek calkiem niezlym. |
Ja nagrywam na NECu CDR bez najmniejszych problemów, nawet na bardzo słabych jakościowo nośnikach.
|
Panowie odbiegacie od tematu. Kolega zadał konkretne pytanie. Schemat odpowiedzial powienien byc wg mnie taki: kto ma dany naped niech pisze co wg. niego jest w nim dobre a co zle.
Mam NEC'a, wszystko czyta cacy nie ma problemu, nie spotkalem sie z jakas plytka ktorej by bie czytał. Nagralem juz troche plytek DVD, CD i wszystko chodzi. Plytki DVD ktore wypalilem to PLATINUM, ESPERANZ'i, HAWK'i, TDK'i, VERBATIM'y, EMTEC'ki. Żadna nie padła w trakcie nagrywania, stacjonarne napedy(Pioneer, Manta, Panasonic, itd) je czytaja. CD rowniez ani jednej mi napeed nie uwalil. Jedyne co sie moge doczepic do nagrywania CD to to, że max 32x. Pdobno dla TDK'ów i Verbatim'ów 48x ale jeszcze nie sprawdzalem. Z tego co widzialem w specyfikacji to NEC obsluguje plytki DL a pioneer nie. Wybralem NEC'a i raczej napewno bym go nie zamienil na Pioneer'a, no ale to moja opinia :) . |
Cytat:
ona nie gryzie a oszczedzisz sobie komentarzy |
CDR 48x Supreme (firma garażowa) pali na 48x moj NEC.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
turboni: pali i czyta bezbłednie - to chyba oczywiste. Płytki mają już parę lat, co jak widać nie wpłynęło znacząco na ich trwałość. Mam też KingPro 24x i idą nominalnie.
rycho: Nie mam innych DVD prócz swoich, więc trudno mi się wypowiedzieć jak czyta nagrane na innej nagrywarce. |
@wiad:na dobrych nośnikach DVD czyta dobrze.Jęczy i stęka przy odczycie płyt no name zapisanych LITE-ONem.
Nie mam za wiele okazji do sprawdzania odczytu,ale ogólnie jestem zadowolony. Instalowałem WIN XP z kopii zapasowej CDR i Linux Mandrake z płyty DVD.Wszystko poszło doskonale pozatym, że XP instalował się odrobinę dłużej niż normalnie. |
rycho: to pewnie dlatego, że w myśl prawa autorskiego nie wolno jest robić kopii zapasowych programów komputerowych, a więc jest to przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 2 :-)
|
co do czytania DVD - w nero speed plytka nagrana w 100% odczytuje sie w czasie dokladnie 5:00 min. ze średnią prędkością bliską 12x
|
co powiecie o ND-3520A
Firma NEC oficjalnie wprowadziła na rynek drugą generację nagrywarek DVD, oznaczonych modelem ND-3520A.
Urządzenie obsługuje formaty zapisu DVD-RW z prędkością x6 oraz DVD+RW z prędkością x8, a także umożliwia nagrywanie dwuwarstwowe z szybkością x4. Sprzęt jest wyposażony w technologię Active OPC, zapewniającą stabilizację zapisu danych. Nowa nagrywarka DVD NEC-a trafi do sprzedaży w przyszłym miesiącu. Urządzenie będzie sprzedawane w zestawie wraz z oprogramowaniem Ahead Nero Express 6.6, NeroVision Express 3, Nero Recode 2, Nero Showtime 2, Nero BackItUp, Nero PhotoSnap, Nero PhotoSnap, Nero MediaHome, Nero Cover Designer, Nero InfoTool i Nero CD-DVD Speed. |
Wszyscy juz ta nagrywarke mamy, wiec bedzie las odpowiedzi ;)
A na serio, to ciekawe czy ma rekalibracje mocy lasera. Jesli nie ma, to bedzie tylko podrasowaną 3500a. Mozliwe ze po wgraniu firmware co 3500 da sie zrobic 3520 :) Bo co to za zniana w nagrywarce, ze zamiast 4x jest 6x. Takie "zmiany" mozna zrobic przez wgranie nowego firmware. Ale ze NEC chce zarobic podwojnie, to juz inna sprawa :) |
Moglibyście coś powiedzieć o wspomnianej przez DanielP nagrywarce NEC ND-3500A? Podobno wygrywała testy CHIPa, a ja mam zamiar ją nabyć. Chyba, że doradzilybyście jakąś inną, w podobnej cenie i z podobnymi funkcjami.
|
Cytat:
2. Obługuje DVD-DL ale dopiero od marca :( |
Cytat:
Jak ktos testuje 25 nagrywarek i tylko DWIE sa 16x, to wiadomo ktore wygraja. Wygral NEC przed Benkiem, bo nie bylo innych 16tek :) Wiec to zwyciestwo jest malo interesujace. Poza tym Chip nie testuje jakosci zapisu, a jedynie jego predkosc. Radzilbym sie tym testem nie sugerowac. Ja osobiscie bym 3500a nie kupil, choc wiele osob ma i go chwali. Na pewno jego zaleta jest niska cena. Poczytaj forum. |
Cytat:
Pozdrawiam |
juz mozna kupic NEC ND-3520A 16x OEM Black w Prolinie za 309 zl!
http://www.proline.pl/shop.php?prodi...415f424c41434b |
Cytat:
maniek |
Na allegro, w siriusie i w komputroniku też już są
|
Cytat:
tak to ta "fajna" firma z mojego miasta :> nie kupowac, bo sa pozniej problemy z gwarancja |
Jest test NECa 3520 na cdrinfo.com
|
Cytat:
|
wyglada na to ze problem jest w czym innym...wszystkie pliki video sie wykrzaczaja bo jest jakis konflikt z dzwiekiem ( mam zintegrowana pierdziawke na plycie)...po odinstalowaniu sterownikow dzwieku plyty sa odtwarzane normalnie...dziwne to....mam zainstalowane najnowsze sterowniki dzwieku...ktos wie moze jak sobie z tym poradzic?
update...wszystkei problemy sie rozwiazaly po deinstalacji Nero...nie powiem zeby mnie to uszczesliwilo... |
Nec3500 a overburning
Witam. Czytałem posty ale nie znalazłem ( może nie zauważyłem) ani pytania ani odpowiedzi co jest z nadpalaniem. W opisie w sumie nic nie ma na temat overburning dla dvd - sprawdziłem że nie nadpala - minusy nie da się a plusy niby się da ale i tak wyskakuje błąd i jest dobre tylko 4983 Mb a Cd tylko jest do 90 min - wypalałem Nero 6.3.1.17 - bios 2.18. Czy mógł by mi ktoś pomóc co zrobić aby nadpalić więcej na dvd i na cd 99 min. Jaki ewentualnie załadować bios i z kąd go pobrać - proszę o link i poradę. Proszę o wysłanie wiadomości prywatnej.
Krzysiek |
czy od tego modelu liteon 1653 bedzie lepszy
|
to znaczy ze plyta chodzi :>
|
Cytat:
od neca 3500 moze lepszy bedzie nec 3520 :) ale to tylko moze. |
A propos Neca: czym tak konkretnie sie roznia modele 3500 i 3520?
A odnosnie tego do czego potrzebuje nagrywarki... Chce jej uzywac jej do archiwizacji danych oraz do nagrywania kopii filmow DVD (VOBow sciagnietych z sieci jak rowniez Ripowania oryginalnych plyt DVD i robieniu sobie kopii bezpieczenstwa na DVD-R). Dodam ze nagrywane dane beda tylko do mojego uzytku - nagrywarka chyba odczyta poprawnie to co sama nagra:) Chociaz fajnie gdyby z nagraniami innych nagrywarek nie miala rowniez problemu. Z kolei nagrane kopie filmow DVD beda w 110% odtwarzane na odtwarzaczu stacjonarnym. Jezeli moge sie jeszcze jakos bardziej sprecyzowac to z checia sie okresle. Wybor czegokolwiek do komputera to dla mnie udreka - tym bardziej ze nie wymieniam sprzetu zbyt czesto. Jak sie juz na cos zdecyduje to nastepny zakup przewidziany bedzie raczej dopiero kiedy poprzednik "wyzionie ducha":) |
Powiem tak: NEC jest dobrym napędem ale nie idealnym. Np napędy TDK bazują tylko i wyłącznie na elektronice NEC-a ale laser mimo że wygląda identycznie jest inny. Nie wiem na ile inny ale myślę że jest dużo lepszy. Napędy BENQ też opierają się o napęd NEC-a. LiteON natomiast opierają się o elektronikę SONY. Optyka wygląda podobnie ale nie jest idealnie taka sama. No i najważniejsza rzecz to FIRMWARE nagrywarki. Pomimo podobieństw dzięki BIOS-owi są to całkowicie inne urządzenia. Od staranności napisania BIOS-u zależy co będzie można wycisnąć z elektroniki i optyki napędu. Np LiteON co chwilę wypuszcza nowy model napędu i są one bardzo niedopracowane (myślę tu o FIRMWARE). Poważne firmy (Plextor, TDK, Sony, NEC) wypuszczają mniej modeli ale są one lepiej dopracowane.
Sam zastanawiałem się długi czas nad wybraniem modelu nagrywarki i zastanawiałem się nad modelem LiteON, później nad NEC (używałem nagrywarki DVD NEC-a w laptopie i nagrałem około 10 płytek DVD - jakość rewelacyjna, na odtwarzaczu stacjonarnym wyraźnie szybciej wyszukiwana była informacja przy indeksowaniu i skoku do wybranego fragmentu w stosunku do płyt nagranych na LiteON czy LG). Po przeoraniu internetu i wszelkich opini oraz testów zakupiłem nagrywarkę TDK-880N. Nie jest to najnowszy model i nie nagrywa płyt DL ale płyt dwuwarstwowych myślę że przez jakieś dwa lata masowo nie będzie się nagrywać. Pomimo że nie narzekam na brak pieniędzy to nie kupiłem najnowszego Plextora czy TDK bo mi lepszy nie potrzebny. Płyty DVD i tak będę nagrywał z prędkością x4 gdyż uważam że z tą prędkością zapis jest idealny. Zastanawiałem się nad tym ile tych płyt będę wypalał. Stwierdziłem że maksymalnie 2 na tydzień. Nawet jak bym nagrywał jedną dziennie to i tak nagrywał bym ją z prędkością x4 i na markowej płycie aby później nie wkurzać się że coś nagrało się nie tak. Biorąc pod uwagę czas rippowania wraz z czasem nagrywania, czy nagram x4 czy x8 czy nawet x16 to sumarycznie i tak cała operacja zajmie pomiędzy 25 do 40 minut. Jeśli ktoś zamierza nagrywać nie dużo płyt to prędkość nie ma dużego znaczenia. Natomiast jeśli ktoś nagrywa duże ilości płyt to myślę że najleprzym wyborem jest Plextor lub TDK oczywiście z jak najszybszym indeksem prędkości nagrywania. |
Roznice nie sa wcale takie duze - troche podrasowali predkosc zapisu.
Ale cena tez niewiele wieksza, model 3520 jest drozszy o 20 - 30 zl. A chyba warto miec model nowszy... Co do odczytu - to poczytaj forum. Niektorym nie odczytuje nawet tego co sama nagra :) Jesli wiec to ma byc jedyny naped w komputerze, to dobrze sie zastanow. Moze lepiej wziac Pionka 109... Ja czekam na jego testy. Na testy NECa oczywiscie tez poczekam. Kto wie, moze w modelu 3520 cos poprawili... Zaraz oczywiscie ktos sie przyczepi, ze wypisuje glupoty, bo akurat jemu wszystko czyta i wogole... :) |
Cytat:
Dzięki. Ja wybrałem NEC, mam ją od środy i sprawuje się jak na razie super :D |
A ja mam inny problem. Wkładam do napędu płytkę VAKOSS 52x jak chcę nagrywać to mogę ale z prędkością 24x, a na płytce MINT 52x z prędkością 32x. W czym tkwi problem?
|
w jakości tych płyt.
|
A ja już od 30 grudnia mam tę nagrywarkę, tzn Neca 3520A :-)
dałem za nią 293 zł (więc nie majątek). Co do większej ilości informacji to narazie powolutku ją testuje (no wkońcu był sylwester, nowy rok). Według cdrinfo.com ma ona nowy chip i nie da się zmodernizować 3500 do niej. Hmmm przesiadłem się z modelu neca 2510A (którego mialem od sierpnia) i byłem z niego zadowolony... więc można już w Polsce kupić ten najnowszy model neca :-) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
ryzyko pewnie jakies istnieje (jeżeli chodzi o gwarancje). Ale i cena nie jest specjalnie wygórowana... |
Cytat:
Wstawili jeszcze nowy chipset I jakość korekcji DVD jest podobno o niebo lepsza niż dla 3500A Można zobaczyć małą reckę na cdrinfo.com :czytaj: |
Cytat:
maniek |
nec nd-3500A a 3500AG
Witam,
dzisiaj zakupilem neca nd-3500a ale pisze mi ze to nec nd-3500ag ?? co to za g na koncu ? moze mi ktos wyjasnic o co chodzi ? pozdrawiam |
a tam wsio ok to to samo
tu masz recenzje |
no jednak czyms musi sie roznic !! ????
|
Cytat:
zobacz jaki jest tytuł recenzji nagrywarki a jaka tam jest fotka http://www.cdrinfo.pl/artykuly/gfx/R...4-etykieta.png |
heh ok ;) to mnie uspokoiles...troszke sie zestresowalem :| dzieki ;)
pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
:czar: |
jak jest z glosnosica tych nagrywarek?
ja tez panuje kupic jedna z tych 2 widze ze zdania sa podzielone, ale ktos mi moze powie czy to az tak malo istatne ze ona (nec) ma tyle bledow? w tescie na cdrinfo.pl deklasowala wszystkie iloscia bledow, a to nie dobrze :) moze poczekac na litka 1673s i nec 3520a? |
Cytat:
Po 1: To Sony bierze OEMy od LiteOna, a nie odwrotnie. A po zawiązaniu koalicji Sony-LiteOn można powiedzieć, że są to identyczne napędy. Po 2: TDK 880N to OEM NEC ND-2500A. Elektronika ta sama (łącznie z głowicą), jednak różnią się mechaniką. TDK jest cichszym napędem, z dodatkowymi usprawnieniami, których nie posiada NEC. Jednak bez problemu można wgrać firmware od NECa. Sam posiadam ten napęd (TDK) i obecnie u mnie chodzi jako NEC ND-2510A - z obsługą DL :) Po 3: To, że LiteOn wypuszcza często firmware wcale nie znaczy, że napędy te są niedopracowane! Najczęściej są to biosy ze zaktualizowaną listą nośników. Dzięki temu, to właśnie LiteOn wykrywa większość dostępnych na rynku nośników. |
Zastanawiałem się nad poprzednią wypowiedzią i powiem tak: Na płytkach drukowanych napędów LiteON widnieje napis SONY. Może to oznaczać że LiteON robi płytki dla SONY ale nie chce mi się w to wierzyć. Wydawało mi się że LiteON zamawia gotowe podzespoły takie jak moduły laserów, płytki drukowane, silniki i składa je w jedną całość, daje swój firmware i sprzedaje. Ale to sprawdzę jeszcze na stronie LiteON. Wiem że jeden z zagranicznych serwisów testujących rozbiera napędy na "drobny mak" i przygląda się elektronice oraz mechanice. Na pierwszy rzut oka niby wszystko jest takie same ale różnica polega np: na innej pamięci cache (w jednym jest z czasem dostępu 70ns a w drugiej 60ns a jeszcze w innej 55ns, w jednej jest SAMSUNG a wdrugiej MTech) bądź innym laserze. Wizualnie są identyczne ale dopatrzyć się można że napis na mechanice lasera w jednych nagrywarkach jest S6 a w oem-ie innej firmy S4. Wyczytałem też o problemach z kalibracją lasera przy zmodowanych biosach bądź wgranych od niby takiego samego (pod względem wizualnym) napędu ale od innego producenta, chodź ten problem występuje rzadko. Co do elektroniki NEC-a to muszę stwierdzić na przykładzie mojej nagrywarki że jest praktycznie identyczna z oryginalnym NEC ND-2500A. TDK 880N ma minimalnie inną elektronikę (tego może dopatrzeć się raczej dobry elektronik) od TDK 882N pomimo że jest na tej samej płycie drukowanej. Laser jest identyczny co do wyglądu jak i oznaczenia. Ale w najnowszych wersjach TDK 880N z firmwarem 1.33 lub wyższym firma TDK robi obydwie wersje na tej samej lini technologicznej. Nawet oznaczenie na kodzie paskowym przyklejonym do płytki drukowanej jest takie jak w modelu TDK 882N. Zmieniany jest panel przedni (chodzi o nr modelu), nalepka na obudowie i wgrywają inny firmware. Najzwyczjniej można wgrać firmware od TDK 882N i mamy DL.
|
Ilość załączników: 2
Verbatim -R x4 (Pastel) TYG01 palony x4 na NEC 3520 f:1.04
|
2.TDK -R x8 palony x8 na NEC 3520 f:1.04
1.TDK +R x8 palony x8 na NEC 3520 f:1.04 coś mi się +r nie podoba Wcześniej była zła kolejność |
Cytat:
|
Cytat:
a co do AGE to "fachowcy" jakich malo :mruga: ale oddali szmal :> |
Cytat:
Masz racje w złej kolejności upload zrobiłem. Moja wina |
Cytat:
nie chcieli nawet rozwazyc ze sprzet jest wadliwy :D wie co sie okazalo musieli cala partie wycofac do producenta :D A servisant swoja elekwencja powiedzial mi tak : " ten sprzet ma tak wiec widzialy galy co braly " :> no potem sie nie pokazal na oczy jak cala partie wycofac musieli :D Cytat:
|
Hmmm mam pytanie do paru forumowiczów: czy to jest wątek o nagrywarce Nec 3520A czy wątek o złych firmach i sklepach????
w ten sposób rozmywa się to co tu pisza ludzie o tej nagrywarce i robi się z tego wątek offtopowy. a wracając do meritum czyli nagrywarki, mam małe pytanie: nagrywarka jest przy nagrywaniu cd-r 48x, to dlaczego nero uparcie pokazuje 32x, z czym to jest zwiazane??? jak to zmienić?? co do testów to niestety nie posiadam nagrywarki zdolenej do s[rawdzania jakości nagranych płyt (plextor, liteon). Posiadam dvd-rom toshiby czy ewentualnie jakiś jest program współpracujący z dvd-romem toshiby (podkreślam to nie jest nagrywarka, tylko odtwarzacz)... |
jak ci pokazuje 32x nagrywarka (a masz nagrywarke np 52x) a na plytce jest 48x - to firma od plytki SCIEMNIA
nagrywarka pokazuje max predkosc nagrania danego nosnika. |
Cytat:
Mam starego LiteOna 32123S i bardzo dużo badziewnych płyt widzi jako 24x mimo, że są 52x certified. :) |
ulan a jak cie się ona ogólnie sprawuje? Napisz coś więcej.
|
Cytat:
maniek |
i to nie wszystkie cdr verbatim bo niektore to juz taka porazka ze cdry tansze sa lepsze od nich
|
Cytat:
maniek |
hmmmm ja nagrywałem na płytkach Sony (napisane 48x, cake 50 szt. takie w opakowaniu w kolorze takim żółto-zielonym sprawdze co to za producent, ale chyba Sony samo produkuje swoje płyty). sprawdzałem tez Esperanzy nominalnie 56x ale pewnie to tylko tak z rozpędu :-) te też idą tylko 32.
Ale dziwią mnie te Sony (w pracy na NAGRYWARCE NEC 3500A idą bez problemów 48, więz stąd moje zdziwienie.... |
verbatim gora
|
Cytat:
maniek |
No i się wyjaśniło dlaczego mój Nec 3520 widzi te sony tylko jako 32x.
Wzięlem od koleżanki w pracy te płyty Sony co u niej na Necu 3500 palą się jako 48x, I co się okazało? ano to że te które są widziane jako 48x wyprodukował Daxon, a te które są widzane jako 32x wyprodukowalo samo Sony!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tak więc już nawet Sony nie mozna ufać :( ps. takie dane pokazuje DVDInfo pro... |
Cytat:
|
Co to jest DVD-R9
cześć! jestem właśnie przed kupnem nagrywarki DVD chcę kupić NEC ND-3500A. Ale zastanawia mmnie jedn a rzecz co to jest DVD-R9 i jak bardzo jest to potrzebne. Z góry dzięki za odpowiedź
|
jest to standard DVD
to info ci mowi czy nagrywa plytki dwuwarstwowe DVD+R-DL czy jest to potrzebne ?? jest (zalezy po co :mruga: ), ale plytki sa drogie |
Cytat:
DVD-R9 - jest to 9 płyt DVD-R Pakowane w cake po 9 sztuk :taktak: ^_^ |
przepraszam znow baga :(
|
Vizzard - nie pisz bo jeszcze ktos uwiezy ||
imho glupie oznaczenie (przynajmniej w opisie nagrywarki) - bo wlasciwie nie mowi czy chodzi o plytki + czy o - czy o zapis cz o odczyt, bo najczsciej uzywane jest w stosunku do plyt tloczonych marketingowcy jak zwykle sie popisali - bo DL to pewnie za dlugie zeby tusz marnowac na ulotce :> |
to wreszcie mam racje czy nie ???
:> |
Cytat:
Myślałem, że mam rację A tu nimal rzucił cień wątpliwości na moją wiedzę :| :idea: :czar: |
Cytat:
w zwiazku z tym nurtujacym pytaniem "co to jest ...?" OŚWIEĆCIE NAS KOLEDZY I KOLEŻANKI - POZBĄDŹMY SIĘ RAZ NA ZAWSZE WĄTPLIWOŚCI |
DVD9 - płyty tłoczone dwuwarstwowe
DVD+R9 - inaczej DVD+R DL płyty DVD+R dwuwarstwowe DVD-R9 - inaczej DVD-R DL płyty DVD-R dwuwarstwowe W przypadku tego Neca jest to zapewne DVD+R9, czyli DVD+R DL. |
Cytat:
Właściwy człowiek na właściwym miejscu :taktak: BTW Dobry żart nigdy nie jest zły :> ^_^ |
takich potrafi nagrywać a po co masz przepłacać za każdym razem. :peace:[/QUOTE]
Po to, żeby za dwa miesiące nie pisał postu typu - Help nie moge odczytać płyty, a wczesniej czytało ją bez problemu:-o . |
co jest?nikt nie spotkal sie z podobna sprawa. tylu tu fanow neca. ja mam coraz gorsze zdanie. smieszne sie wydaja opinie typu ze nagrywarka jest bardziej nastawiona na zapis niz za odczyt. przegranie polowy moich danych na dysk zakonczona niepowodzeniem. to jakis absurd. zastanawiam sie nad kupnem zwyklego czytnika dvd albo nawet cd...tym razem liteona...moze glosne napedy ale czytaja wszystko....
|
To jest właśnie NEC 3500A. Co z tego, że nieźle zapisuje jak nędznie czyta... :jezyk:
|
@biter jaki masz tam bios ????
:) ale sie zgodze @Marxterem |
zapodalem sobie 2c8...ale przed tym tez mialem podobny problem
chyba taki juz urok tej nagrywarki.. |
Cytat:
W spawarkach Sony siedzą Liteony !!! :O ^_^ |
Cytat:
Poprzez dedukcję, analizę i analogię podaję co wynika z tej wypowiedzi: Tania płytka z Reala nagrana na Necu chodzi w stacjonarce bez zarzutu i to z dźwiękiem AC3 5.1 na tych tanich płytach :spoko: Tania płytka z Reala nagrana na Liteonie w ogóle nie chodzi w stacjonarce, a jak już chodzi - to na pewno nie z dźwiękiem AC3 5.1, a tylko góra 4.1 lub nawet tylko 2.1 na tych na tych tanich płytach :O Brawo! Jak zawsze stały poziom i kompetencja w normie :taktak: Tak trzymać! ^_^ |
Cytat:
Mam płyty esperanza i inne tanizny DVD od lipca i wszystko chodzi jak należy już nie mówię o płytach CD te mają jakieś 3 lata i wszystko jest w porządku - nigdy nie biłem na nich rekordów prędkości nagrywania z tą utratą danych to chyba lekka przesada ,zresztą kto mi zagwarantuje że te markowe płyty wytrzymają długo -bo jeśli nie to co firma mi odda nową? :-o |
Cytat:
|
Witam
Nabyłem Nec'a 3520 A (wgrałem nowy bios 1.24) Nagrałem kilkanaście dvd-video (platinum8x verbatim4x tdk8x "plusy" book type dvd-rom prędkość 4x ) Odtwarzanie nagranych dvd na kilku stacjonarnych odtwarzaczach bez żadnego zająknięcia .( wcześniej były na nich problemy na płytach nagranych na litku 812@832 z prędkością 2x) Odczyt płyt nagranyn litkiem bez problemu. |
Cytat:
|
w temacie byloby wszystko jakby przeprowadzil testy i pokazal je na forum :)
a tak to niestety nic nie wiadomo dokladniej |
Cytat:
|
http://www.proline.pl/shop.php?prodi...415f424c41434b
Zobaczcie jakie NECi mają te *****e. PS.Jeżeli ktoś nie poznaje to dodam ze to LITEON. :rotfl: |
Cytat:
Dobra może tania DVD no name wytrzyma Ci trochę dłużej (swoją drogą możesz też trafić na płytki produkowane przez renomowaną firmę), ale co potem i jak dostaje w skórę napęd czytając takie badziewie. Czy, aż rzeczywiście jest tak duża róznica w cenie pomiędzy Verbatimem i TDK ( w Carrefour po 2, 90), a bezfirmowym szajsem ( po 90 groszy, albo 1,20 zł), że warto ryzykować utratę danych ( no chyba, że jest się piratem, a tu nie miejsce dla takich). Dla przykładu podam, że już w historii było kilka przykładów, jak to ludzie chcieli mieć taniej za wszelką cenę. Przysłowiowy Zabłocki, który żeby nie płacić cła przewoził mydło pod dnem statku jest świetlanym przykładem. Z nowszej historii i z życia wzięte. Byłem kiedyś w serwisie Renault. Dealer opowiedział mi historię gościa, co kupił w salonie najnowszą Lagunę 2.2 Dci za 100 tys. zł (full wypas), potem chciał zaoszczedzić na paliwie i wlał ropę z jakiejś badziewnej stacji tańszą od tej z Orlenu o 40 gr na litrze. Przyjmując, że wlał pełen bak zaoszczędził 40 złotych, a szlag trafił mu pompowtryskiwacze. Producent odmówił naprawy, bo klient naruszył warunki gwarancji i gość musiał zapałcić 10 tys. zeta. Komentarz jest w tym przypadku zbyteczny. Poniżej dwa wykresy z KProbe. Obie płyty to Mediastore DVD+R nagrane x 4. Pierwsza na LiteOn 451s@832s z biosem VSOB i druga na NEC 3500 z biosem 2.18. Dodam, że stacjonarne DVD Sony DAV 550s czyta obie płyty bez trudu (wiele innych modeli Sony, Roniny i Philipsy też). Wybredne LG (a dziwnym trafem przez, co niektórych na forum zachwalane) model DT 885NY czyta płytę nagraną na Litku mniej więcej do połowy, a potem ścina. Na nowszych stacjonarnych DVD LG obie chodzą bez zająknięcia ( co moim zdaniem dowodzi, że LG wzięło sobie do serca krytykę userów i zaczęło robić w miarę porządny sprzęt). Pozdr. |
Cytat:
Jeżeli nie potrafisz jasno powiedzieć o co chodzi :idea: To zamieszczaj didaskalia do swoich wypowiedzi W jakim kontekście coś piszesz :czytaj: Z twojego posta wynika jasno to - co napisałem :D A co do korekcji błędów - to nie - nie spotkałem się z tym problemem :nie: Odtwarzam na syfiastym Microlabie GK-3100 - jakiś wynalazek sprzed kilku lat A nagrywam na jeszcze większym syfie - czyli Liteonie I nigdy nie spotkałem żadnego rwania AC3 5.1 :O Więc drogi kolego! Albo ktoś tu wali w bambus :sciana: Albo ktoś jest wyjątkowo podatny na wszelkiego rodzaju plagi :help: Albo ktoś ma wyjątkowo wybujałą wyobraźnię :\ Pozdrawiam! :czar: |
Cytat:
Na razie wynika z tego, że linki juz zamieszczać umiesz :jupi: Jak dla mnie bomba :spoko: I co dalej? ??? BTW Na początek sprawdź, co znaczy sformułowanie: "Nie bądź rura i nie pękaj" :czytaj: Potem możemy podyskutować na jakiś temat Bo na razie z tego co zaprezentowałeś wynika, że twoje pojęcie na ten temat jest nijakie I tak samo ma się w stosunku do skomentowanej przez ciebie mojej wypowiedzi I jeżeli pojmowanie rozumienia jakichkolwiek podstaw jest u ciebie ogólnie tak ubogie To zaprawdę powiadam ci: Nie pogadamy sobie :nie: A szkoda by było utracić możliwość konwersacji z tak interesującym i inteligentnym człowiekiem jak ty :smutny: Więc luzik guzik I daj buzi :* :mruga: |
Cytat:
Jest prawdą :taktak: Duże brawa dla tych państwa! ^_^ |
Cytat:
prawie jak nec wyglada - od tylu :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:47. |