Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

VIZZARD 24.01.2005 20:09

madmax2!

Pisałem ci przecież na priva :czytaj:

Czy te wyjaśnienia nie usatysfakcjonowały cię :>

Widzisz - CreAtivE ma 1912

A ty nie :smutny:

:D

madmax2 24.01.2005 21:01

Wiem, wiem. Czytałem. Wiem też, że ma 1912. Ale nadzieja matką głupich.Cholernie brakuje mi KProbe. Może też se wymienie na 1912. ;)
P.S.
Vizzard cosik mi się zdaje, ze chyba nie ten co trzeba post zacytowałeś . :peace:

Yetixxl 24.01.2005 21:03

Cytat:

Napisany przez kaszana
Fajna ta lista nośników dla Neca 3550 ;)

http://cdrinfo.com/Sections/Reviews...10711&PageId=11

Ciekawie by to wyglądało w sklepie:
"Poproszę płytki Mitsubishi x8, od producenta MCC, z oznaczeniem 003, najlepiej tanio!" Po takim tekscie wezwaliby chyba do sklepu karetkę, żeby mnie zbadać ;)

Ja mam takie płytki Esperanza, DVD Identifier podaje takie dane "Manufacturer Name:[Mitsubishi Chemical Corp.],Manufacturer ID:[MCC],Media Type ID:[003];)

VIZZARD 24.01.2005 21:21

Cytat:

Napisany przez madmax2
Vizzard cosik mi się zdaje, ze chyba nie ten co trzeba post zacytowałeś . :peace:

W ogóle nie wiem o co chodzi? :idea:

:jezyk:

madmax2 24.01.2005 21:24

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
W ogóle nie wiem o co chodzi? :idea:

:jezyk:

Dobra, dobra ja też wiem, co to jest edycja postów:serdusz:

VIZZARD 24.01.2005 21:34

Cytat:

Napisany przez madmax2
Dobra, dobra ja też wiem, co to jest edycja postów:serdusz:

I tu duży plus dla ciebie :taktak:

Niektórzy to ni chu chu

"Edycja posta? :O - A cio to?" :czytaj:

tytusdezoo 24.01.2005 22:34

Cytat:

Napisany przez Yetixxl
Ja mam takie płytki Esperanza, DVD Identifier podaje takie dane "Manufacturer Name:[Mitsubishi Chemical Corp.],Manufacturer ID:[MCC],Media Type ID:[003];)

Bo tak jest , ale to jakies odpady i najlepiej je palić max 4x.

Revoluszyn 24.01.2005 22:44

Kupiłem na komputroniku tą nagrywarkę czyli nec 3520A i w opisie pisało że pali DLx4, lecz tutaj wyczytałem że dopiero na nowym firmware bedzie ta opcja dostępna (w marcu). Czy to oznacza ze jakbym chcial dzis z buta zapodac płytke DL do tej nagrywarki to jej nie wypali ??

Kean[PL] 24.01.2005 22:51

w marcu bedzie palic -dl
teraz mozesz palic +dl 4x

Revoluszyn 24.01.2005 23:19

aha ;D a nie widziałem jeszcze nagrywarki która pali -dl, i jeszcze takie jedno pytanko, mam kino domowe samsunga (chyba to najtańsze http://www.samsung.com/pl/products/h...s/ht_ds100.asp ) nie obsługuje nośników dvd+rw, ale nigdzie w opisie nie pisze nic odnosnie płyt DL. Wiem że płyty DL jako takie prosto ze sklepu obsługuje ale pytanie moje jest takie że skoro obsługuje wszystkie rodzaje płyt z"-" np dvd-rw to czy obsłuży płytkę dvd-r (DL) ? A i jak sie sprawa ma odnośnie płyt DVD-RW (DL) istnieją takie i czy są do nabycia w Polsce ??

ulan 24.01.2005 23:59

hmmm płyty DVD-R DL (podkreślam "minusy") chyba nie sa dostępne jeszcze nigdzie na świecie (chyba są dopiero w fazie opracowywania standardów i stąd data marcowa neca - wtedy już powinny być, więc bedzie można dodać ich obsługę - jak narazie tylko Plextor 716A je wirtualnie obsluguje(pisze wirtualnie bo tak mówią, tylko jak to sprawdzić? jak płyt nie ma ;-)))
co do odczytu w tym samsungu to wydaje mi się, że dowiesz sie dopiero wtedy kiedy włóżysz taką płytke do samsunga. więc trzeba poczekać...

VIZZARD 25.01.2005 01:25

RECENZJA Neca 3520 :czytaj:

Może to komuś pomoże? :mruga:

UPDATE

Przejrzałem :czytaj:

Co do kompetencji się nie wypowiadam :nie:

Może zrobi to kto inny :>

Wnioski:

Przeczytać z dystansem

Duża dawka humoru ^_^

:mruga:

Marxter 25.01.2005 02:15

No tak, "magiczny" sklep Sirius...
Tak samo "profesjonalne" podejście do testów, jak do obsługi klienta...

Na razie nie mogę narzekać na tego NECa, ale testów żadnych nie przeprowadzałem więc opinia ta jest bardzo subiektywna. ;)

BTW, VIZZARD - gdzie kupujesz płytki w Szczecinie ? Masz jakiś sprawdzony sklep (duży wybór, tanio itp) , czy nie bardzo przywiązujesz do tego wagi ? :)

VIZZARD 25.01.2005 10:25

Cytat:

Napisany przez Marxter
BTW, VIZZARD - gdzie kupujesz płytki w Szczecinie ? Masz jakiś sprawdzony sklep (duży wybór, tanio itp) , czy nie bardzo przywiązujesz do tego wagi ? :)

Zazwyczaj w marketach :taktak:

A jeżeli już - to jest taki sklep co zdziera dość mało

www.comp-art.pl

Ostatnio kupiłem tam Dysany DVD+R x8 w cake25 za 40zł

Wyboru nie ma zbyt dużego, ale są jeszcze np. Verbatimy i Platinumki

Choć w chwili obecnej są pustki magazynowe :smutny:

legion 25.01.2005 10:30

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
RECENZJA Neca 3520 :czytaj:

Może to komuś pomoże? :mruga:

UPDATE

Przejrzałem :czytaj:

Co do kompetencji się nie wypowiadam :nie:

Może zrobi to kto inny :>

Wnioski:

Przeczytać z dystansem

Duża dawka humoru ^_^

ciekawe opinie pod testem widze dobrych slow nie pisza o tym nec'u :)

Revoluszyn 25.01.2005 12:46

Też macie problemy ze sklepem sirius? Ja od 7 tygodni tocze batalie bo zgłosiłem na gwarancje Saphire R9800Pro na rdzeniu XT i przysłali mi w zamian nie dość ze na rdzeniu PRO to jeszcze używaną! Ale praw swoich będe dochodził! To tak jakbym pooszedł do obuwniczego z reklamacją że w moich butach za 1200zł odpada podeszwa a sprzedawca zdją takie same buty z własnych nog i powiedział: "proszę te są ok - chodzę w nich od roku". Nie polecam.

legion 25.01.2005 15:04

Cytat:

Napisany przez Revoluszyn
Też macie problemy ze sklepem sirius? Ja od 7 tygodni tocze batalie bo zgłosiłem na gwarancje Saphire R9800Pro na rdzeniu XT i przysłali mi w zamian nie dość ze na rdzeniu PRO to jeszcze używaną! Ale praw swoich będe dochodził! To tak jakbym pooszedł do obuwniczego z reklamacją że w moich butach za 1200zł odpada podeszwa a sprzedawca zdją takie same buty z własnych nog i powiedział: "proszę te są ok - chodzę w nich od roku". Nie polecam.

najlepsze jest na takich sprzedawcow biuro konsumenta :) (znam to z praktyki)

kraluk 25.01.2005 16:03

Ilość załączników: 1
Sory za mały OT, ale się powstrzymać nie mogłem... WinXP Pro SP2 bardzo ciekawie widzi mojego Nec'a (patrz foto). Wnioskuje z tego, że mam nagrywarkę nagrywającą w jakimś nowym formacie:D

VIZZARD 25.01.2005 18:29

Cytat:

Napisany przez kraluk
Sory za mały OT, ale się powstrzymać nie mogłem... WinXP Pro SP2 bardzo ciekawie widzi mojego Nec'a (patrz foto). Wnioskuje z tego, że mam nagrywarkę nagrywającą w jakimś nowym formacie:D

Sprawdź czy w napędzie nie ma płyty

Z audycjami z Radia Maryja :czytaj:

Bo coś mi się zdaje, że tak może być, iż zapomniałeś wyjąć :>

kraluk 25.01.2005 18:36

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Sprawdź czy w napędzie nie ma płyty

Z audycjami z Radia Maryja :czytaj:

Bo coś mi się zdaje, że tak może być, iż zapomniałeś wyjąć :>

Właśnie w tym senk, że tak pokazuje, gdy nie ma płyty w napędzie:P:D

VIZZARD 25.01.2005 18:43

Cytat:

Napisany przez kraluk
Właśnie w tym senk, że tak pokazuje, gdy nie ma płyty w napędzie:P:D

Więc ani chybi Znak Boży :O

Czas się nawrócić :mruga:

slawekj 25.01.2005 19:02

Cytat:

Napisany przez kraluk

To jest normalne.
Prawdopodobnie to skrót od "Rackmount" .
DVD-RM zamontowany napęd (urządzenie).

:)

Marxter 25.01.2005 21:07

Cytat:

Napisany przez Revoluszyn

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=42591
Poczytaj. Nie odpuszczaj, bo Cię zrobią w wała jak tego kolesia. A na refubrished się nie zgadzaj. Gwarancja zawsze przewiduje naprawę sprzętu, wymianę na nowy, albo zwrot kasy. Nigdy wymianę na coś używanego przez inną osobę czy po naprawie.

maniek997 25.01.2005 22:37

Cytat:

Napisany przez mallow
ja mam wgrana 1.24 od I-O-Data, zalatwia bitsetting, ale powaznie zastanawiam sie nad biosem Liggy ;)

Otóż pierwsze ogólne wrażenia dot. biosu Liggy. Nie chce np. palić płyt verbatim printable x32 (srebrne)- komunikat błąd kalibracji lasera, HIT-y zwala na końcówce, Princo jakoś się nagrało. Co do palenia Płyt DVD, wygląda to poprawnie. Na NEC 3500AG w/w CDR palą się poprawnie.
maniek

ulan 26.01.2005 11:14

pojawiły sie nowe wersje firmware do neca 3520 na stronie http://www.micheldeboer.nl/firmware/
jest stary firmware 1.04 z nową strategią 6, pjawiła się tez nowa beta od Liggy's And Dee's...

bigBOY 26.01.2005 11:27

NEC 3520A lipa?

2 dni temu kupiłem NEC'a 3520A nowy 2 letnia gwarancja
dlugo zastanawialem sie nad kupnem Plextora, zakup nec'a chyba byl bledem.
w momencie kiedy wkladam nosnik do tacki i zamykam / otwieram ja slychac
jak nosnik obciera o jakas czesc mechanizmu/obudowy to normalne ?!!?!?
nie spotkalem sie z czyms podobnym wczesniej, ale moze to wada fabryczna tych necow ?
geez chce plexe

if22 26.01.2005 11:39

Chyba to nie jest normalne, ale nie wiem bo nie miałem nigdy Neca. Może wydaje Ci się że to obciera może to coś innego.

paput2000 26.01.2005 14:55

Może płytki mają za dużą średnicę? :haha:

michal_aniol 26.01.2005 15:15

U mnie nic nie ociera, jest wszyskto ok. Może masz jakiś wadliwy egzemplarz.

mallow 26.01.2005 17:29

Idz powiedz zeby Ci wymienili bo u mnie nie ma tego prbolemu a nagrywarke mam taka sama
pozdro ;)

maniek997 26.01.2005 19:19

Cytat:

Napisany przez mallow
Idz powiedz zeby Ci wymienili bo u mnie nie ma tego prbolemu a nagrywarke mam taka sama
pozdro ;)

U mnie tak samo -niby obciera;(
maniek

maniek997 26.01.2005 19:25

Cytat:

Napisany przez ulan
pojawiły sie nowe wersje firmware do neca 3520 na stronie http://www.micheldeboer.nl/firmware/
jest stary firmware 1.04 z nową strategią 6, pjawiła się tez nowa beta od Liggy's And Dee's...

Niestety bios od Liggy mi nie pasuje. Kłopoty przy nagrywaniu CDR ponadto przy DVD końcówki są fatalne ( sam nie przechodzi testu transferu Nero). Na orginalnym biosie jest lepiej.Nowa beta wprowadza tylko Riteka DLx4. Poszukuję biosu z bitsetingiem dla SL.
maniek

sem 26.01.2005 22:24

Melduje również brak ocierania.

P!otrek 26.01.2005 22:47

Zmień ją na gwarancji, coś jest nie tak. U mnie nic nie ociera.

P!otrek 26.01.2005 22:50

Cytat:

Napisany przez ulan

Co to jest strategia 6? :glaszcze: A linka do tego biosu już podawałem wcześniej. :)

bigBOY 26.01.2005 22:58

Wymieniam w piatek, ociera prawdopodobnie o spodek, ktory opada na nosniki
bo po delikatnym parciu :) na górna obudowe obciera duzo bardziej.
Na nosnikach nie widac sladu, ale wqr.ia mnie to na max'a.
Nowy naped i taka bardacha.
THX 2 All za odpowiedzi, nie spodziewalem sie takiej reakcji cool forum i userzy.
pozdro

Marxter 26.01.2005 23:11

Też potwierdzam, że u mnie nic nie ociera... :mruga:

ulan 26.01.2005 23:12

Cytat:

Napisany przez P!otrek
Co to jest strategia 6? :glaszcze: A linka do tego biosu już podawałem wcześniej. :)

akurat ten 3520_104_6th.zip pojawił się wczoraj, więc nie mogłeś podać do niego linka :-))))
A strategia? ->> strategia zapisu nośników np. ta wersja wprowadza dla dvd-r 1.01

maniek997 26.01.2005 23:30

NEC ND-3520A full review, oczywiście na stronie: http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...12314&PageId=0
maniek

P!otrek 26.01.2005 23:53

Cytat:

Napisany przez ulan
akurat ten 3520_104_6th.zip pojawił się wczoraj, więc nie mogłeś podać do niego linka :-))))
A strategia? ->> strategia zapisu nośników np. ta wersja wprowadza dla dvd-r 1.01

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=141

Linka do tego firmware podałem 4 dni temu w poście powyżej ze strategią 1.01 dla dvd-r i tą sama datą wydania co ten o którym mówisz. Zmyliła cie magia cyfr 5 i 6 w nazwie pliku.

I on nie pojawił się wczoraj, tylko pan Michel Deboer wczoraj go zamieścił na swojej stronce, nie kłóć się jak nie masz racji.

TGM 27.01.2005 10:51

Wytłumaczcie mi proszę jedną rzecz. Odpalam Nero CD-DVD speed, test transferu. Napęd (3520) rozpędza się, a na wykresie po jakimś czasie linie zielona i żółta idą w dół (kiepskie płytki). Odczyt spada nawet do x1.5, ale nie pracuje wcale ciszej (mimo, że na wykresie wyraźnie jest wykazane, że zwolnił). I tak się męczy nad odczytem przez parę minut. Ale potem szum 3520 wyraźnie maleje, a obie linie, żółta i zielona idą w górę ??? . Dlaczego więc mimo, że npęd zwalnia, wykres pokazuje co innego? I czy da się gdzieś, ustawić aby w razie problemów z odczytem napęd szybciej zwalniał (bo wtedy szybkość odczytu idzie w górę)? Sorry za lamerskie pytanie, ale od niedawna mam nagrywarkę.

Zibi1970 27.01.2005 11:02

"dlugo zastanawialem sie nad kupnem Plextora, zakup nec'a chyba byl bledem."

jak mozna takie glupie wnioski snuc tylko po tym ze akurat trafiles na uszkodzony model. chlopie jak ci trze to idz i wymien na nowy !!!! i jak ci kolejny bedzie tarl to mozesz stwierdzic ze kupienie takiego modelu to pomylka.

mallow 27.01.2005 11:43

Cytat:

Napisany przez Zibi1970
"dlugo zastanawialem sie nad kupnem Plextora, zakup nec'a chyba byl bledem."

jak mozna takie glupie wnioski snuc tylko po tym ze akurat trafiles na uszkodzony model. chlopie jak ci trze to idz i wymien na nowy !!!! i jak ci kolejny bedzie tarl to mozesz stwierdzic ze kupienie takiego modelu to pomylka.

Nastepnym razem jakbedziesz chcial cytowac to mniej roboty jest jak naciszniesz przycisk "ODP. Z CYTATEM"

PS popieram CIe w 100%
pozdro ;)

loki7777 27.01.2005 12:01

To sie nazywa sianiem ziarna niezgody:)I ogolnie wprowadza zamet i prowadzi do klotni na forum. Tak samo mozna powiedziec o dyskach, padla mi 40 Seagate, to nie kupie juz go bo jest beee, a tu chu.... bo 60 wymiatała:).Teraz mam wd i tez wymiata mimo ze glosny:)

mallow 27.01.2005 12:17

a DMA masz włączone?

legion 27.01.2005 15:03

Cytat:

Napisany przez mallow
a DMA masz włączone?

oj niewiem czy przyczyna jest dma ale moze sparwadzic :D ja bym stawial na plyty ktore sa gowniane :)

adbok 27.01.2005 18:30

Wlasnie wypalilem Nec`kiem kilka DVD+ (platinum i esperanza) :)i spox:) platinum poszedl nawet 12x!!!!!!!!!a na plytce pisze ze 8x;) Po kilku dniach uzytkowania moge powiedziec ze z DVD nie mam zadnych problemow:) tylko cos cd ;/;/ jak chcialem platinuma 52x to max poszedl na 32;/i cos marudzilo przy odczycie cd;/

Gupik 27.01.2005 18:40

nagrywarka DVD NEC 3530

mam pytanie, kidy ta nagrywarka bądzie w sprzedarzy i w jakiej cenie ??

ps. czy ktoś może podac linka do tej nagrywarki ??

Monica 27.01.2005 18:52

Cytat:

Napisany przez Gupik

Jest już 3520, ale o 3530 to nic nie słyszałam

bigBOY 27.01.2005 19:26

Cytat:

Glupie wnioski LOL! Jakie wnioski? Wysnules jakies bo ja tylko takie:
to nowa nagrywarka kupiona w sklepie wymagam jakosci ch.j mnie obchodzi ile kosztuje.
Mam 35km do miejsca w ktorym moge ja kupic nie podoba mi sie temat wydawania na benzyne 2X jezdzenia w ta i z powrotem i tracenie czasu na stanie w korkach reklamacje itp.
NEC to BDB producent uzywalem 3500 u kumpla all time i wszystko chodzilo pieknie i wiem (dowiedzialem sie tu) ze moj przypadek to pewnie rzadkosc dlatego wymieniam na ten sam model bo rewelacyjnie wypalil mi kilka sztuk DVDr
Mialem / mam z nia problem i napisalem o tym bo bylem ciekaw czy to pojedynczy przypadek. Zamet wprowadzasz tylko ty i tobie podobni.
Zastanawialem sie nad 716a ze wzgledu na marke i przypusczam ze w przypadku plexy nie mialbym tego problemu czytac: wiem za co place.
EOT

slawekj 27.01.2005 19:40

Cytat:

Napisany przez bigBOY
Zastanawialem sie nad 716a ze wzgledu na marke i przypusczam ze w przypadku plexy nie mialbym tego problemu czytac: wiem za co place.
EOT

Też miałem przypadek. :taktak:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=582

:)

tytusdezoo 27.01.2005 20:17

Z lipy można sobie zaparzyć dobrą herbatkę na uspokojenie. Potem zabrać się za nagrywanie na NECu. ;)

VIZZARD 27.01.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez adbok1
platinum poszedl nawet 12x!!!!!!!!!a na plytce pisze ze 8x;)

WOOOOW! :wow:

:>

loki7777 27.01.2005 22:48

Jak 52x nagrywal 32 to i tak dobrze, mozesz sprobowac nagrac np 16x i napisac jak z odczytem??

Yacko 27.01.2005 22:52

Cytat:

Napisany przez adbok1
Wlasnie wypalilem Nec`kiem kilka DVD+ (platinum i esperanza) :)i spox:) platinum poszedl nawet 12x!!!!!!!!!a na plytce pisze ze 8x;) Po kilku dniach uzytkowania moge powiedziec ze z DVD nie mam zadnych problemow:) tylko cos cd ;/;/ jak chcialem platinuma 52x to max poszedl na 32;/i cos marudzilo przy odczycie cd;/

Nic nowego, ja te Platinumy na BENQ 1620 pale 16x i nie jest źle.

Marxter 27.01.2005 23:44

Cytat:

Napisany przez Gupik

Dopiero niedawno NEC zarejestrował nazwę 3530, więc pewnie jeszcze kilka miesięcy poczekamy zanim pojawi się ona na rynku.

Kojiro 28.01.2005 00:35

NEC ND-3530A preliminary specs
Write speed /Read speed
DVD+R DL 8x ZCLV /DVD-ROM SL 16x
DVD+R 16x CAV /DVD-ROM DL 12x
DVD+RW 8x ZCLV /DVD***177;R 16x
DVD-R DL ??? /DVD***177;RW 12x
DVD-R 16x CAV /DVD-Video CSS 5x
DVD-RW 6x ZCLV /CD-ROM 48x
CD-R 48x CAV /CD-R 48x
CD-RW 32x ZCLV /CD-RW 40x

Access time DVD/CD: 140/120 ms
Buffer size: 2 MB

manru 28.01.2005 09:39

Nec 3520

Witam

Kupiłem nagrywarkę NEC 3520a i zauważyłem u siebie problem, że przy nagrywaniu DVD - w zasadzie niezależnie jaką prędkością - co jakiś czas bufor opróżnia się do 0% - zapewne włącza się buffer underrun protection lampka gaśnie, a następnie bufor wraca do 98-100%. Czytałem, że takie przerwy powodują, że nagrany w ten sposób film skacze potem w stacjonarnym odtwarzaczu.
Mam pytanie czy ktoś z Was się może zetknął z takim problemem i czy macie pomysły co z tym zrobć.
Mam podłączonego NEC-a jako master, nagrywarka CD LiteOn - jako slave, a na drugim kanale IDE - Barracude 80GB jako master + drugi HDD jako slave. Win XP Pro, Duron 1100, 256 RAM

Z góry dzięki za pomoc,
Manru

VIZZARD 28.01.2005 09:53

Hmmmmm ....

To zaiste bardzo ciekawe :idea:

^_^

DanielP 28.01.2005 10:13

Mi przychodzi tylko jeden pomysl - Duron 1100 :)))
Nie za wolne toto ? Oblicz sobie jakies transfery musi wykonac komputer, nawet przy nagrywaniu DVDx4 :)

Poza tym 256MB RAM dla Win XP Pro to tez zadna rewelacja :)

VIZZARD 28.01.2005 10:37

Cytat:

Napisany przez manru
Witam

Kupiłem nagrywarkę NEC 3520a i zauważyłem u siebie problem, że przy nagrywaniu DVD - w zasadzie niezależnie jaką prędkością - co jakiś czas bufor opróżnia się do 0% - zapewne włącza się buffer underrun protection lampka gaśnie, a następnie bufor wraca do 98-100%. Czytałem, że takie przerwy powodują, że nagrany w ten sposób film skacze potem w stacjonarnym odtwarzaczu.
Mam pytanie czy ktoś z Was się może zetknął z takim problemem i czy macie pomysły co z tym zrobć.
Mam podłączonego NEC-a jako master, nagrywarka CD LiteOn - jako slave, a na drugim kanale IDE - Barracude 80GB jako master + drugi HDD jako slave. Win XP Pro, Duron 1100, 256 RAM

Z góry dzięki za pomoc,
Manru

Po pierwsze jest temat o Necu 3520A - można zapytać tam :taktak:

Po drugie wszystko jest OK

Ten typ tak ma :D

Zobacz zresztą TU :czytaj:

I po trzecie wreszcie - jeżeli bufor spadnie do zera

To po to właśnie są systemy typu buffer underrun, itp. żeby wszystko było OK

Tak więc jest to nieprawdą, że film będzie się ciął :nie:

No! Bynajmniej nie z tego powodu :>

szymon4417 28.01.2005 11:19

Nec 3500a

Witam, mam problem z nagrywarką nec 3500a. Mianowicie chodzi oto, że po nagraniu nerem płyty DVD (6 filmów .avi nagranie przechodzi bez błędów) i ponownym włożeniu jej do nagrywarki wykrywa mi ją jako pustą płytę CD. Jeśli włoże ją do normalnego napędu DVD chodzi bez problemów. Kolejną rzeczą która mnie zaskoczyła jest to, że kiedy uruchomię kompa na windowsie 98 (normalnie używam xp) w/w płyta jest czytana przez nagrywarkę normalnie. Cojest przyczyną tego problemu???

icemac 28.01.2005 11:27

ASPI ???
bios do nagrywarki ???
Nero za stare ???

mallow 28.01.2005 11:28

Powylaczaj wszystkie niepotrzebne procesy pamieciozerne na czas nagrywania ;)
pozdro ;)

VIZZARD 28.01.2005 11:45

Cytat:

Napisany przez szymon4417
Witam, mam problem z nagrywarką nec 3500a. Mianowicie chodzi oto, że po nagraniu nerem płyty DVD (6 filmów .avi nagranie przechodzi bez błędów) i ponownym włożeniu jej do nagrywarki wykrywa mi ją jako pustą płytę CD. Jeśli włoże ją do normalnego napędu DVD chodzi bez problemów. Kolejną rzeczą która mnie zaskoczyła jest to, że kiedy uruchomię kompa na windowsie 98 (normalnie używam xp) w/w płyta jest czytana przez nagrywarkę normalnie. Cojest przyczyną tego problemu???

A po restarcie XP też jest pusta? :idea:

szymon4417 28.01.2005 13:17

kilka razy restartowałem i to samo

VIZZARD 28.01.2005 13:32

Cytat:

kilka razy restartowałem i to samo

A ta niby-nagrana płyta to .... :idea:

szymon4417 28.01.2005 13:42

Płyt nagrałem łącznie 4 i z każdą jest tak samo po restartach pokazuje że są to puste CD a na każdej są filmy. A płyty są firmy BUDGET. Dodam że nagrane są prędkościa 4x

VIZZARD 28.01.2005 13:45

Cytat:

Płyt nagrałem łącznie 4 i z każdą jest tak samo po restartach pokazuje że są to puste CD a na każdej są filmy. A płyty są firmy BUDGET. Dodam że nagrane są prędkościa 4x

No to spróbuj trochę podreperować BUDGET :D

I nagraj na firmówkę :taktak:

Choć jedną

icemac 28.01.2005 13:52

POPIERAM PRZEDMOWCE :tak!:

to jeszcze wiekszy shit niz "markowe" PRINCO
zaczelo sie od nosnikow CD - PRINCO BUDGET - wypal, odloz do pudelka bo i tak pozniej nie odczyasz :>

szymon4417 28.01.2005 14:00

Więc czemu na win 98 odczytuje normalnie???

VIZZARD 28.01.2005 14:15

Cytat:

Bo też jest z serii BUDGET? :idea:

DanielP 28.01.2005 14:40

Cytat:

Win98 w stosunku do WinXP ma znacznie mniejsze wymagania sprzetowe.
Moze sie po prostu system przytyka, masz zainstalowanych duzo rezydentow, antywirusy, jakies skanery, czarodzieje i wogole. Moze sa tez jakies pozostalosci w sterownikach, rejestrze po innych urzadzeniach, napedach...
Komp nie wyrabia przy szybkim nagrywaniu DVD. Jak dawno instalowales Winde ?

256 MB RAM to w WinXP starcza tylko na sam system. Do uzywania jakis aplikacji potrzeba kolejnych 256 MB :) A aplikacja nagrywajaca jest zasobozerna, bo po 1 - buforuje sobie dane w pamieci operacyjnej, a po 2 - caly czas mieli dyskiem spowalniajac system w bardzo znaczacym stopniu.

maniek997 28.01.2005 15:58

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Z lipy można sobie zaparzyć dobrą herbatkę na uspokojenie. Potem zabrać się za nagrywanie na NECu. ;)

Cos mi się wydaje, że ten nowy Nec 3520 to rzeczywiście lipa. Mam juz drugiego a ten jeszcze gorszy od pierwszego. A tak w ogóle to się nie umywa do 3500AG którego mam. Być może jest to sprawa biosów, przetestowałem prawie wszystkie które są dostepne ale jeszcze nie jest to co być powinno. Jak na razie ode mnie duży minus dla modelu 3520.
maniek

shafran 28.01.2005 16:14

https://gullfoss2.fcc.gov/prod/oet/cf/eas/reports/ViewExhibitReport.cfm?mode=Exhibits&RequestTimeout =500&calledFromFrame=N&application_id=571719&fcc_i d='A3DND-3530A'

shafran 28.01.2005 16:33

moim zdaniem zrobiłeś w ogóle błąd, bo nec 3500 ma dużo większą 'scene':D. do niego jest właśnie najwięcej różnych zmodyfikowanych biosów i na nich właśnie wypala wiele nośników ostro szybciej niż widniejąca na tychże płytkach szybkość:D

maniek997 28.01.2005 17:16

Cytat:

Napisany przez shafran
moim zdaniem zrobiłeś w ogóle błąd, bo nec 3500 ma dużo większą 'scene':D. do niego jest właśnie najwięcej różnych zmodyfikowanych biosów i na nich właśnie wypala wiele nośników ostro szybciej niż widniejąca na tychże płytkach szybkość:D

Ja się nie ścigam;). Chodzi mi o jedną podstawową zasadę- wypal i zapomnij co w przypadku Neca3520 na dzień dzisiejszy nie jest jeszcze możliwe.
maniek

mallow 28.01.2005 17:49

Wezcie pod uwage to ze 3520 jest jeszcze swiezy... a 3500 ma juz troche... Mysle ze trzeba czekac co ten nowy chip pokaze ;)

pozdro ;)

Yacko 28.01.2005 18:06

Cytat:

Napisany przez mallow
Wezcie pod uwage to ze 3520 jest jeszcze swiezy... a 3500 ma juz troche... Mysle ze trzeba czekac co ten nowy chip pokaze ;)

pozdro ;)

Też tak myślę, że nowsze biosy dopiero wyciągną max z tego palnika.

shafran 28.01.2005 19:56

kurcze, skoro nie chodzi ci o dl albo jakies inne rw szybsze, to 3500 nagrywa dokladnie z taką samą szybkością nośniki sl jak 3520...i 3530:D

maniek997 28.01.2005 20:29

Cytat:

Napisany przez shafran
kurcze, skoro nie chodzi ci o dl albo jakies inne rw szybsze, to 3500 nagrywa dokladnie z taką samą szybkością nośniki sl jak 3520...i 3530:D

Trochę się rozpedziłeś, 3530 jeszcze nie ma:)

Oto test Nero płyty platimium+Rx8 palonej na 3520 z prędk. x16 a odczytanej na 3500.

maniek997 28.01.2005 21:32

Cytat:

Napisany przez maniek997
Trochę się rozpedziłeś, 3530 jeszcze nie ma:)

Oto test Nero płyty platimium+Rx8 palonej na 3520 z prędk. x16 a odczytanej na 3500.

I pseudotest na 166S

wwojtek26 28.01.2005 22:02

Tak czy inaczej-jeśli za coś płacisz to wymagasz.Coraz częściej można spotkać się z towarem drugiego sortu sprzedawanym jako pełnowartościowy.Wepchnij im tą nagrywarkę przez gardło do dupy.

maniek997 28.01.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez mallow
chodzilo mi o bios ten ktory podal maniek, bo ten od I-O-Data 1.24 ze strony ktrej podales mam wlasnie wgran i jest wszystko ok :)
pozdro :)

A ja tego jednego ni jak nie mogłem wgrać.
maniek

mallow 28.01.2005 22:36

Cytat:

Napisany przez maniek977
A ja tego jednego ni jak nie mogłem wgrać.
maniek

u mnie zadnego problemu z jego wgraniem nie bylo... dziwne... jak chcesz to podesle Ci go z BinFlashem na miala...
pozdro ;)

maniek997 28.01.2005 22:42

Cytat:

Napisany przez mallow

u mnie zadnego problemu z jego wgraniem nie bylo... dziwne... jak chcesz to podesle Ci go z BinFlashem na miala...
pozdro ;)

Przeleciałem wszystkie 1.04 od 1 do 6, dwa Liggy i został tylko 1.24 od IO-DATA.
maniek

mallow 28.01.2005 22:47

Jak dla mnie jedyna wada tej nagrywarki jest brak testu jakosci zapisanych dancyh tak jak to ma miejsce w liteon... ubolewam nad tym bo ni mam dostapu do zadnego liteona zeby sprawdzac, a wiele osob opiera sie wlasnie na testach kProbe....
pozdro ;)

maniek997 28.01.2005 23:17

Cytat:

Napisany przez mallow

pozdro ;)

Wyślij
maniek

mallow 28.01.2005 23:20

podaj :)

maniek997 28.01.2005 23:29

Cytat:

Napisany przez mallow
podaj :)

maniek9977@poczta.onet.pl
Flashowałeś spod Dosa czy windows?
Wgrywałeś modyfikowany czy orginalny?

Nowy bios od I-O DATA :http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip

bart87 29.01.2005 00:48

Cytat:

Napisany przez maniek997
Cos mi się wydaje, że ten nowy Nec 3520 to rzeczywiście lipa. Mam juz drugiego a ten jeszcze gorszy od pierwszego. A tak w ogóle to się nie umywa do 3500AG którego mam. Być może jest to sprawa biosów, przetestowałem prawie wszystkie które są dostepne ale jeszcze nie jest to co być powinno. Jak na razie ode mnie duży minus dla modelu 3520.
maniek

maniek, a co konkretnie Ci się nie podoba? Filmy Ci się tną czy jak? 3500AG jest na rynku już sporo czasu, a 3520... hmm.. niecały miesiąc.. sądzę więc, że kolejne aktualizacje firmware'u przyniosą polepszenie, ale.. właśnie - polepszenie czego? ???
Pozdrawiam. :)

Marxter 29.01.2005 03:34

Ze względu na narzekania niektórych osób odnośnie prędkości nagrywania CDR na tym NECu, to postanowiłem przejrzeć trochę swoich płytek i zobaczyć jak to wygląda.
Czyli po kolei: płytka z sugerowaną prędkością wypalania - producent - maksymalna prędkość z jaką pozwala wypalić ją NEC 3520A FW 1.04:
TDK 48x-52x - CMC - 48x
TDK 52x - TDK - 48x
Memorex 48x-52x - CMC - 48x
Verbatim 48x - CMC - 48x
Platinum 40x - producent nieznany :mruga: - 48x
Emtec 32x - producent nieznany - 48x
Dysan 48x - Prodisc - 32x
Dysan 32x - Prodisc - 32x
Dysan Black 40x - CMC - 40x
Akoss 32x - Prodisc - 16x
Vakoss 48x - producent nieznany - 24x
Benq 48x - Sony - 32x
Hawk 40x - Gigastorage - 16x :D
Mint 40x - Gigastorage - 16x
Xdisc 40x - Gigastorage - 16x
Esperanza 40x - producent nieznany - 32x

Szpindel 50 sztuk Memorex czy też TDK od CMC kosztuje 40zł (MediaMarkt, Selgros). IMHO jest to niewygórowana cena, a jak widać ten NEC bardzo je lubi. :mruga:
Jeżeli ktoś chce jeszcze bardziej zaoszczędzić, a nie zależy mu na prędkości to polecam Vakoss 48x, 50 sztuk za 30zł (Selgros). Prędkość wypalania ich na tym NECu mnie trochę zawiodła (LiteOn 32123S pali je 32x, czyli max dla siebie), ale mimo wszystko wypalają się bardzo ładnie i nie ma najmniejszych problemów z odczytem itp.
Może komuś się to przyda. :mruga:

maniek997 29.01.2005 10:18

Cytat:

Napisany przez bart87
maniek, a co konkretnie Ci się nie podoba? Filmy Ci się tną czy jak? 3500AG jest na rynku już sporo czasu, a 3520... hmm.. niecały miesiąc.. sądzę więc, że kolejne aktualizacje firmware'u przyniosą polepszenie, ale.. właśnie - polepszenie czego? ???
Pozdrawiam. :)

Choćby to:

maniek997 29.01.2005 10:20

I to:

mallow 29.01.2005 11:05

Cytat:

Napisany przez maniek997
maniek9977@poczta.onet.pl
Flashowałeś spod Dosa czy windows?
Wgrywałeś modyfikowany czy orginalny?

Nowy bios od I-O DATA :http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip

Flashowalem windowsem
a wgrywalem oryginalny
pozdro ;)

maniek997 29.01.2005 11:09

Cytat:

Napisany przez mallow
Flashowalem dosem
a wgrywalem oryginalny
pozdro ;)

Możesz wrzucić jakis wykres z NeroCDspeed?

maniek997 29.01.2005 11:15

I jeszcze to:

mallow 29.01.2005 11:22

Cytat:

Napisany przez maniek997
Możesz wrzucić jakis wykres z NeroCDspeed?

nie moge dodac zalacznika :klnie:
pod ff :klnie:

bart87 29.01.2005 11:47

Woow... no to hardcore.. :O A na jakich płytkach nagrywałeś? Dziwne to, przecież większość ludzi w ogole nie ma problemów, przynajmniej jeżeli chodzi o jakość nagrywanych płytek przez 3520. ???

maniek997 29.01.2005 11:55

Cytat:

Napisany przez bart87
Woow... no to hardcore.. :O A na jakich płytkach nagrywałeś? Dziwne to, przecież większość ludzi w ogole nie ma problemów, przynajmniej jeżeli chodzi o jakość nagrywanych płytek przez 3520. ???

To jest już drugi Nec3520 z takimi wynikami. Płyty to platinium +Rx8. Na Nec 3500 wszystko O.K.
maniek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:40.