Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

Jasienczyk 09.02.2005 19:53

Kupiłem NEC-a 3520A (produkcja styczeń 2005 ) i jestem z niego bardzo zadowolony. Nagrywam tylko płytki Verbatim (do tej pory ok. 150szt. ) i wszytkie chodzą bez zarzutu na całej gamie odtwarzaczy DVD.

maj3 09.02.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez maniek997
Niedługo zaczną rozdawać za darmo;( Co za tym idzie? Maaaasa świeeeżych postów, że pali, nie czyta, etc.
NAGRYWARA W KAŻDYM DOMU I ZAGRODZIE
maniek

zobaczysz przjdzie niebieski i wszystko wyrówna:ognicho: :mysz: :piknik: :jupi2: 8 )

slawekxxl 09.02.2005 19:20

jestem posiadaczem nec 3520 od 2 tygodni. Z przeprowadzonych prób wynika iż nagrywarka ta bardzo dobrze sprawuje się na markowych płykach ( tdk, Verbatim, nie które serie esperanzy) Wypalone płtyki są dobrze odczytywane na moim starym odtwarzaczu dvd LG, który jak wiadomo jest wybredny i nie wszystko czyta. Pozdro!!!

ulan 09.02.2005 18:46

Cytat:

Napisany przez maniek997
Niedługo zaczną rozdawać za darmo;( Co za tym idzie? Maaaasa świeeeżych postów, że pali, nie czyta, etc.
maniek

co chcesz w ramach cięcia kosztów produkcji w pierwszej kolejności pod nóż idzie dział kontroli jakości. Taniej wychodzi wymienic na nowy egzemplarz niż sprawdzać jakość produktu czy ew. go naprawiać...
To są zalety produkcji masowej i niższych cen...

maniek997 09.02.2005 18:38

Cytat:

Napisany przez epol
tytusdezoo - chyba nie musisz besztac wsyztskich dookola? Sam chyba od razu nie stales sie wszechwiedzacym? Na poczatku tez zadawales takie pytania.

Od wczoraj jestem posiadaczem NECa 3520A za 259zł :) A jeszcze w poniedizalek koszotwal 279zl. Kupiony w Proline.

maniek

epol 09.02.2005 17:41

Wczoraj kupilem w koncu tego Neca w Proline. Dalem 259zl, a dzien wczesniej byl jeszcze 279zl :P

epol 09.02.2005 17:40

tytusdezoo - chyba nie musisz besztac wsyztskich dookola? Sam chyba od razu nie stales sie wszechwiedzacym? Na poczatku tez zadawales takie pytania.

Od wczoraj jestem posiadaczem NECa 3520A za 259zł :) A jeszcze w poniedizalek koszotwal 279zl. Kupiony w Proline.

Dorian 09.02.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez biernal
Szczerze pisząc to jestem kompletnym laikiem w tych sprawach...
I mam pare pytan odnośnie tego co mam zrobić.
- czy jezeli zainstalowalem aspi_471a2 (nie pomogło) to czy mam wgrać ForceAspi (system operacyjny win XP) ?
- i czy w pkt. 2. "Wywal oba kanały IDE z menadzera urzadzen i resecik." Chodzi o odinstalowanie podstawowego i pomocniczego kanału IDE. Czy o cos wiecej...
Jezeli to nie to to prosiłbym o jakies dokładniejesze wskazówki (co i gdzie mam zrobić)
- oraz czy takie podłaczenie sprzetu jest prawidłowe
PM - HDD SEAGATE 80GB Barracuda VII
PS - CDROM LG GCR-8523B - 52x DMA Off
SM - NEC ND-3500AG DMA On
?
Jezeli nie to proszę o podowiedź.

Wgraj Force Aspi ale pewnie nie pomoże:( W pkt 2gim jest dokładnie tak jak piszesz. Odinstalować i upewnij się czy nie masz Multi Word Dma dla nagrywarki to naprawdę ważne. A podłączone masz wszystko ok z tym że tego Lg'ka bym dał na Secondary Slave ale to może tylko moja opinia. I serio jak nie pomoże zostaje serwis albo moze przeinstaluj Windows? Nie wiem sorry.

biernal 09.02.2005 15:15

Szczerze pisząc to jestem kompletnym laikiem w tych sprawach...
I mam pare pytan odnośnie tego co mam zrobić.
- czy jezeli zainstalowalem aspi_471a2 (nie pomogło) to czy mam wgrać ForceAspi (system operacyjny win XP) ?
- i czy w pkt. 2. "Wywal oba kanały IDE z menadzera urzadzen i resecik." Chodzi o odinstalowanie podstawowego i pomocniczego kanału IDE. Czy o cos wiecej...
Jezeli to nie to to prosiłbym o jakies dokładniejesze wskazówki (co i gdzie mam zrobić)
- oraz czy takie podłaczenie sprzetu jest prawidłowe
PM - HDD SEAGATE 80GB Barracuda VII
PS - CDROM LG GCR-8523B - 52x DMA Off
SM - NEC ND-3500AG DMA On
?
Jezeli nie to proszę o podowiedź.

VANTWG 09.02.2005 12:06

Cytat:

Napisany przez Marxter
No jak nie jak tak... Przecież nie ma lepszych płytek niż Hawki...

a ja głupi kupiłem 50 verbów pasteli......a mogłem mieć 4x więcej świetnych hawków........... :sciana:

Marxter 09.02.2005 11:50

Cytat:

Napisany przez zene_k
Zawsze myslałem, że verbatimy to jedne z najlepszych nośników, aż tu nagle dowiaduję się, że to badziewie, no,no ;)

No jak nie jak tak... Przecież nie ma lepszych płytek niż Hawki... :mruga:

Boger 09.02.2005 11:41

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Sprawdzenie i prowidłowo ustawienie DMA oraz zaistalowanie ASPI to dla Ciebie eksperymenty??? Może lepiej nie montowac napędu do kompa bo to też eksperyment, lepiej wezwać autoryzowany SERWIS. ^_^ ^_^ ^_^

Ja tam proponuje pogotowie komputerowe :jezyk:

Duzo profesjonalnych :> firm oglasza sie na slupach :bicz:

Oni na pewno pomoga ||

zene_k 09.02.2005 11:20

Cytat:

Napisany przez doktor
Już w którymś wątku pisałem o tym NEC'u. Mam go od dwóch tygodni i nie mam z nim żadnego problemu. Kupiłem na giełdzie po kilka różnego rodzaju płytek ***8211; najtańszych, aby sprawdzić jego możliwości. Wypala każde badziewie InfoDisk, Verbatim, Esperanta, Platinum, Datek, Titanum, Galagio i Speed Movie. Żadnych strat w płytkach czy uszkodzeń w nagranych. Gorszego badziewia na giełdzie nie było. Albo ja trafiłem na dobry egzemplarz, albo Wy macie pecha. :O

Zawsze myslałem, że verbatimy to jedne z najlepszych nośników, aż tu nagle dowiaduję się, że to badziewie, no,no ;)

tytusdezoo 09.02.2005 11:18

Sprawdzenie i prowidłowo ustawienie DMA oraz zaistalowanie ASPI to dla Ciebie eksperymenty??? Może lepiej nie montowac napędu do kompa bo to też eksperyment, lepiej wezwać autoryzowany SERWIS. ^_^ ^_^ ^_^

ZIDU 09.02.2005 07:31

Moja rada jest taka.

Nie kombinuj tylko jesli mozesz to wyslij e-maila do producenta o ile masz
gwarancje i jestes zarejestrowany. Sprobuj uzyc Pc-Doctor i sprawdz naped.
Szkoda czasu na eksperymenty.

wwojtek26 09.02.2005 06:27

Cytat:

Napisany przez kreatin
Witanko! Mam najnowsze informacje. Wlasnie wypalilem bezblednie 4 plytki Hawk dvd-r bezblednie !!! Sprawdzilem poprzez weryfikacje zapisu w Nero. Za***iscie sie ciesze, bo wychodzi na to ze wczesniejsze problemy z wypalaniem minusow byly spowodowane zla jakoscia plytek 8 )

No właśnie, a wcześniej pisałem, w tym samym temacie stronę lub dwie wcześniej:[...axe economy to produkto oem verbatime...] tak jak skoda to oem vw a aopen to oem pioneer.Ta wypowiedź kierowana jest do romcia, który zamienił nec 3520 na liteon,a chciałby o asus.
Pozdrawiam

Dorian 09.02.2005 03:37

Kurcze nie wiem . Mam identyczna nagrywarke i zupelnie nie mam z nia problemow. Hmm moze sprobujesz standardówki?

1. DMA wlaczone dla nagrywarki,ale to pewnie masz.
( jesli jest wlaczone to sprawdz czy nie pracuje w trybie Multi_Word DMA...strasznie to zamula napęd. Wykonaj punkt 2gi wtedy....info powinno zamienić się na Ultra DMA 2 )
2. Wywal oba kanały IDE z menadzera urzadzen i resecik.
3. Wgraj ForceAspi
4. Sprawdz tasme na ktorej nagrywarke podlaczyles / zamien na inna
5. I ostatnie moze nie dosc madre ale moze kabel zasilania... podlacz jakims innym. Zasilacze robia takie cyrki czasami ,ze naprawde nic nie zaskoczy czlowieka juz.

pewnie nic nie pomoge ale warto sprobowac.

Jak nie to serwis raczej....

biernal 09.02.2005 03:17

Obecnie tak własnie jest podłączony.
Z tym ze wczesniej był podłaczony jako primary slave i problem rowniez występował.

Dorian 09.02.2005 03:08

hmm właściwie to jak podpiąłeś ten napęd? Jako master na 2gim IDE?

gajdzik 09.02.2005 03:06

Spróbij wgrać najnowsza wersje aspi . Może taśma od nagrywarki jest uszkodzona. Spróbuj podpiąć nagrywarkę pod inna taśmę, lub starą lepiej dociśnij. MOze to akurat to

biernal 09.02.2005 02:54

Mam identyczny problem.
Dodam iż mam najnowszy oficjalny firmware i to nic nie pomaga.
Pomocy!!!

tytusdezoo 09.02.2005 02:10

Cytat:

Napisany przez kreatin
1. Z zamontowaniem Neca sobie jakos poradzilem ( o dziwo)
2. To nie byla plytka LG tylko Axe i nie jedna, tylko 5 pod rzad (sprzedawca sam je doradzil wiec bylem wqrwiony ze sie zle pala)
3. Nie bylem pewien czy wszystko ok, bo nie mialem w zyciu zadnej nagrywarki ( nawet nie probuje sie do ciebie przyrownywac bo ty pewnie miales ich juz 10tki) dlatego mam prawo wejsc na forum i czegokolwiek sie dowiedziec. Ale ostatnio udalo sie nagrac kilka plytek innej firmy pod rzad wiec umiescilem sprostowanie
3. Nie musisz czytac tego co pisze, bo w tym przypadku konkretnie sie do ciebie nie zwrocilem.

No i o to chodziło, nagrałeś działa , SUUUPER. Dodam tylko że jeszcze stoczysz wielkie boje z nośnikami. A jak chcesz się upewnić że nagrywarka jest zwalona to strawdzaj na różnych nośnikach tzn nie na pięciu tych samych tylko na innego producenta.

Ps. Z ilością nagrywarek DVD prawie trafiłeś teraz mam BENQ1620 i jest to moja ósma nagrywarka DVD.

kreatin 09.02.2005 01:27

Cytat:

Warto bo 1.25 ma bitsetting dla DVD+R. A ty człowieczku co się tak boisz wgrywać firmware, dziwię się ze nie boisz się montować nagrywarki w kompie, ja na twoim miejscu udałbym się do autoryzowanego serwisu.

QUR wa człowieku odwal sie od tej jednej płyty LG i idź kup nowe nośniki i wypalaj na nich i przestań tu pier dolić!!! Jedna płyta ci nie działa i robisz z tego aferę. Wiesz ile płyt się wywala do śmieci??? Nikt tu o tym nie pisze i nie marudzi.

1. Z zamontowaniem Neca sobie jakos poradzilem ( o dziwo)
2. To nie byla plytka LG tylko Axe i nie jedna, tylko 5 pod rzad (sprzedawca sam je doradzil wiec bylem wqrwiony ze sie zle pala)
3. Nie bylem pewien czy wszystko ok, bo nie mialem w zyciu zadnej nagrywarki ( nawet nie probuje sie do ciebie przyrownywac bo ty pewnie miales ich juz 10tki) dlatego mam prawo wejsc na forum i czegokolwiek sie dowiedziec. Ale ostatnio udalo sie nagrac kilka plytek innej firmy pod rzad wiec umiescilem sprostowanie
3. Nie musisz czytac tego co pisze, bo w tym przypadku konkretnie sie do ciebie nie zwrocilem.

VIZZARD 09.02.2005 01:18

Cytat:

Napisany przez epol
Na poczatku tematu bylo pisane, ze w Proline NEC to litek czy jakos. Czy to jest prawda? Z tego co widac po zdjeciach wersji bialej tak nie jest. Powiedzcie co i jak, bo dzis bracik mial mi kupic wlasnie tego Neca w bialej wersji w Proline :| A moze sobie jajca robicie :)

Tam dali dupy ze zdjęciem ^_^

A Nec to z pewnością nie Litek :nie:

A co do prawdziwości wyglądu to można zobaczyć TU :czytaj:

Jest jeszcze biały i czarny

:mruga:

tytusdezoo 09.02.2005 01:06

Warto bo 1.25 ma bitsetting dla DVD+R. A ty człowieczku co się tak boisz wgrywać firmware, dziwię się ze nie boisz się montować nagrywarki w kompie, ja na twoim miejscu udałbym się do autoryzowanego serwisu.

QUR wa człowieku odwal sie od tej jednej płyty LG i idź kup nowe nośniki i wypalaj na nich i przestań tu pier dolić!!! Jedna płyta ci nie działa i robisz z tego aferę. Wiesz ile płyt się wywala do śmieci??? Nikt tu o tym nie pisze i nie marudzi.

maniek997 09.02.2005 00:38

Cytat:

Napisany przez morito
Witam!
Kupiłem płytkę Dwuwarstwową Varbatim i w związku z tym mam pytanie:
Czy ktoś z szanownych forumowiczów nagrywał tą nagrywarką płytki DL Decrypterem (obraz płyty oczywiście)z biosem 2.16 ?

Dzieki
Paweł B.

Radziłbym zmienic bios na nowszy bo w razie czego:( szkoda byłoby płytki.
maniek

kreatin 08.02.2005 23:39

Moj Nec wlasnie poprawil swoje notowania. Wypalil bezblednie 4 plytki dvd-r Hawka pod rzad, a wczesniejsze problemy z nagrywaniem minusow to prawdopodobnie wina plytek ( Axe dvd-r 4x ....Odradzam :nie: )
Pozdrawiam

kreatin 08.02.2005 23:35

PS. pozdro wzajemnie :piwo:

kreatin 08.02.2005 23:34

Cytat:

Napisany przez mallow

@kreatin z jakiego miesiaca masz nagrywarke? bo moze tez padles ofiara wydarzen grudniowych ^_^

pozdro ;)

Nagrywarka jest ze stycznia, ale mam nadzieje ze juz wszystko w porzadku bedzie ;) ( a kolo w sklepie sam doradzil te skopane plytki Axe :| )

kreatin 08.02.2005 23:31

Witanko! Mam najnowsze informacje. Wlasnie wypalilem bezblednie 4 plytki Hawk dvd-r bezblednie !!! Sprawdzilem poprzez weryfikacje zapisu w Nero. Za***iscie sie ciesze, bo wychodzi na to ze wczesniejsze problemy z wypalaniem minusow byly spowodowane zla jakoscia plytek 8 )

mallow 08.02.2005 22:58

draznisz mnie :klnie:

domel666 08.02.2005 22:00

Ja mam także NEC'a ale wcześniejszy model (3500) i stukanie także mam, ale NIGDY podczas nagrywania. Przyznam, że od pewnego czasu to nawet podczas odczytu nie mam. Dodam, że u mnie to stukanie pojawiało się tylko (o ile dobrze pamiętam) podczas pruby odczytu (kopiowania) uszkodzonych nośników CD-R.

doktor 08.02.2005 21:27

Już w którymś wątku pisałem o tym NEC'u. Mam go od dwóch tygodni i nie mam z nim żadnego problemu. Kupiłem na giełdzie po kilka różnego rodzaju płytek ***8211; najtańszych, aby sprawdzić jego możliwości. Wypala każde badziewie InfoDisk, Verbatim, Esperanta, Platinum, Datek, Titanum, Galagio i Speed Movie. Żadnych strat w płytkach czy uszkodzeń w nagranych. Gorszego badziewia na giełdzie nie było. Albo ja trafiłem na dobry egzemplarz, albo Wy macie pecha. :O

wwojtek26 08.02.2005 20:51

Cytat:

Napisany przez mallow
@wwojtek26 Ty sie bawisz w przekrecanie licznika postow czy pomoc innym... jak chcesz sobie narobic reputacji lioczba postow to raczej marnie to/Cie widze...

@kreatin z jakiego miesiaca masz nagrywarke? bo moze tez padles ofiara wydarzen grudniowych ^_^

pozdro ;)

no ale podobno naprawdę tak jest

epol 08.02.2005 18:47

Na poczatku tematu bylo pisane, ze w Proline NEC to litek czy jakos. Czy to jest prawda? Z tego co widac po zdjeciach wersji bialej tak nie jest. Powiedzcie co i jak, bo dzis bracik mial mi kupic wlasnie tego Neca w bialej wersji w Proline :| A moze sobie jajca robicie :)

Dorian 08.02.2005 17:47

Nie mam LiteOn'a nie wypowiadam sie:) Z LiteOn'em jest podobno tak jak z polonezami. Jeden chodzi dobrze a drugi wciaz sie psuje ( sadze tak po postach z forum:) ). Z Necami juz rzadziej. Gdybym nie czytal tego forum pewnie bym kupil LiteOn'a lecz ceny byly tak malo zroznicowane,ze postawilem na NEC'a co imho bylo swietnym wyborem. Nagrywa doslownie kazda plytke, a wpadka z filmiem i esperanza to byla wina TYLKO nosnika. Lite'ony to dobre nagrywarki tylko trzeba dobrze trafic.

mallow 08.02.2005 17:19

@wwojtek26 Ty sie bawisz w przekrecanie licznika postow czy pomoc innym... jak chcesz sobie narobic reputacji lioczba postow to raczej marnie to/Cie widze...

pozdro ;)

morito 08.02.2005 15:36

Nec 3500-nagrywanie Decrypterem płyt DL

Witam!
Kupiłem płytkę Dwuwarstwową Varbatim i w związku z tym mam pytanie:
Czy ktoś z szanownych forumowiczów nagrywał tą nagrywarką płytki DL Decrypterem (obraz płyty oczywiście)z biosem 2.16 ?

Dzieki
Paweł B.

Baronia 08.02.2005 14:21

Ja kupiłem NEC'a za 260zł w ostatnią niedzielę na giełdzie w Warszawie. Faktycznie, że nagrywa bez problemu. Jeszcze nie zepsułem żadnej płytki, a nagrywam na razie tylko na Esperanzach. I tylko dlatego kupiłem właśnie ją, bo wyczytałem, że świetnie nagrywa na najtańszych płytkach. Jeśli chodzi o odtwarzanie to już podobno gorzej, bo ma słabą korekcję błędów. Ja na szczęście jeszcze nie wiem co to jest. Największy minus, jest bardzo głośna przy odczycie nagrywanych płytek. Ale jak napisałem (nie tylko ja) kilka postów wcześniej, z tym też można sobie poradzić. Poza głośnością jestem zadowolony, np.: oglądam w tym samym czasie telewizję z karty satelitarnej i nagrywam film na DVD, to wszystko na Athlonie2400XP, 256MB RAMu i WinXP. Przy nagrywaniu 8X jest bardzo cicha. Niestety o innych nagrywarkach nie wiem za dużo...

yacek _b 08.02.2005 13:44

Pany , moze jakieś lepsze płytki zapodacie co ? Heh , czyli LiteOn wcale nie taki zły 8 )

Dorian 08.02.2005 13:23

Moim zdaniem to wina płytek. Mam co prawda Neca 3500 , ale na Platinumach i Esperanzach pomimo wymiany firmware zazwyczaj cos mieszal. Na tych plytach tylko przechowuje dane.Pomimo ze tanie plyty nagrywa niezle to strach ich uzywac . Do filmow kupuje tylko TDK lub Verbatim. Kazda inna plytka sie wykrzaczala predzej czy pozniej. Przy nagrywaniu nie mam problemow, dopiero pozniej . Np na Esperanze nagralem Efekt Motyla z oryginalnej DVD i film idzie ogladac do 75 % okolo. Pozniej zenada. To samo nagralem na TDK na drugi dzien i chodzi jak burza. TDK i Verbatim do filmow i wazniejszych danych. Do reszty mozna sobie wybierac. Wg mnie wina plytek.

SX1 08.02.2005 12:59

nec jest najlepsza nagrywarka do nagrywania :) moze do odczytu sa lepsze ale tez sobie swietnie radzi, najladniejszy wykres jaki widzialem na forum to verbatim pastel nagrany wlasnie na NECu :)

KamilM 08.02.2005 12:36

Witam

Właśnie za pare chwil mam zamiar zakupić opisywanego w tym watku NEC ND-3520A 16x. Mogę go mieć albo za około 275zł w Arest.pl - http://www.arest.pl/index.php?inc=koszyk

...albo za 259zł w Proline.pl - http://www.proline.pl/shop.php?prodi...442d3335323041

Ktoś powyżej napisał, ze w Proline mają jakieś poprzerabiane te nagrywarki... Czy wogóle ten NEC jest warty uwagi, czy lepiej może wziąć jakąś Toshibę? Tak wogóle to szukam jakiejś do 280zł.

Pozdrawiam.

Baronia 08.02.2005 12:00

Do Grzegorz71, dziękuję za konkretną poradę. Użyłem Nero Drive Speed i już wszystko działa tak jak trzeba. Informacyjnie dodam tylko, że przy ustawionej max prędkości na 8X, napęd chodzi w miarę cicho. Ale jak ustawię max, tj. 16X wtedy jest bardzo głośny. Czy wszyscy użytkownicy NECa 3520A mają głośne te napędy?
PS. Aby nagrana płytka z filmem była odtwarzana normalnie, tj. cicho w komputerowych nagrywarkach jak np: NEC-3520A należy nagrywać ją w Nero jako DVD-Movie. Wtedy nie trzeba nawet używać Nero Drive Speed 3.0 lub podobnych. Płytka od razu jest odtwarzana jak zwykłe DVD z filmem.
PS2. Szmatka pewnie też by pomogła :)

wwojtek26 08.02.2005 08:30

Cytat:

Napisany przez sem
We łbie mi sie miesza od tego wszystkiego.Ja mam bios 1.04, pali wszystko, odczytuje wszystko, tylko nie pierze i nie gotuje.To w końcu jest sens zmieniać na 1.25 czy nie?!
Najlepsze choc spóźnione życzenia dla tych co się urodzili w ostatnich dniach

1.25, po małej modyfikacji tacki podobno loda trzaska

sem 07.02.2005 22:30

Cytat:

Napisany przez Romcio
JA wgrałem ten BIOS http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip - jak pisałem, brak jakiekolwiek poprawy w kwestii odczytu w NEC-u 3520A. Dlatego od soboty mam Liteon 1673S - jest zdecydowanie cichszy w czasie kopiowania od NEC-a 3520A, a co najważniejsze w ogóle kopiuje w przeciwieństwie do NEC-a.

We łbie mi sie miesza od tego wszystkiego.Ja mam bios 1.04, pali wszystko, odczytuje wszystko, tylko nie pierze i nie gotuje.To w końcu jest sens zmieniać na 1.25 czy nie?!
Najlepsze choc spóźnione życzenia dla tych co się urodzili w ostatnich dniach

VIZZARD 07.02.2005 21:57

Piękny temat :spoko:

Kolejny do tomiku poezji :czytaj:

^_^

VIZZARD 07.02.2005 20:55

Cytat:

Napisany przez loki7777
Z divx robie tak samo, szkoda plytki i napedu:)

No i szkoda szmatki :mruga:

kreatin 07.02.2005 20:34

Bylem w sklepie i wymienili mi na inny egzemplarz... Podpialem pod kompa wypalilem cd-rw, wlaczylem weryfikacje zapisu w nero i.... to samo qrwa ((
Wywala blad i nie moze dokonczyc weryfikacji. Pomyslalem ze moze to wina zasilacza np, wiec przepialem nagryware do kumpla kompa, a tu taka sama sytuacja. Zaznaczam ze na jego nagrywrce cd LG plytka elegancko sie wypala. Co ja mam o tym sadzic? Zaczynam zalowac ze kupilem sobie to "pomocne" urzadzenie, bo jak narazie tylko bezskutecznie trace czas i nerwy zeby dojsc z nia do ladu, a te prawie 3 stowki ktore na nia wydalem moglbym z powodzeniem przeznaczyc na cos innego. Madry polak po szkodzie...Ehh

rycho 07.02.2005 20:11

Cytat:

Napisany przez ed hunter
@rycho a co się chce samemu?

Zabij!
Nie odpowiem.
Mogę tylko zdradzić, że chodzi o nagrywarkę NEC DVD+/-RW ND-3520A. ;)
edit:
A tak nawiasem poniedziałki mi nie służą.

ed hunter 07.02.2005 19:31

@rycho a co się chce samemu? :P ;|grzechy to mamy wszyscy te same @Realok: uczesTniczymy w forum :);)

maj3 07.02.2005 19:27

Cytat:

Napisany przez rycho
@namor
Wszystkiego najlepszego w Dniu Urodzin!!! :piwo:

przyłaczam się zdrowie wasze w gardło nasze:piwo: :tak!:

snorf 07.02.2005 19:27

Zgadzam sie ze moze to byc stukanie zwiazane z przesuwem lasera... stad tez sie tym nie przejalem (a moze trzeba bylo tego samego dnia wrocic do sklepu)... zaniepokoil mnie jednak moment kiedy komputer "zamrozil sie" na kilka minut podczas nagrywania a nagrywarka dlala koncert stulecia stukajac niemilosiernie:( Tak czy owak zanioslem nagrywarke do sklepu... za kilka dni maja sie odezwac... zobaczymy!
THX!

namor 07.02.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez rycho
@namor

dzięki

maj3 07.02.2005 19:23

Cytat:

Napisany przez Realok
Boze, za jakie grzechy karzesz nas codzien takimi samymi pytaniami???

chester007 :bicz:

jak to za jakie - młodości^_^ ^_^ :jupi: :ja_chce:

rycho 07.02.2005 19:22

Cytat:

Napisany przez namor

@namor

Boger 07.02.2005 19:20

Boze, za jakie grzechy karzesz nas codzien takimi samymi pytaniami???

chester007 :bicz:

rycho 07.02.2005 19:19

Cytat:

Napisany przez maj3
ja to wiem jakiej firmy kupie jak moja wyzionie ducha a jaki to bedzie model to odległa przyszłośc 8 )

To wszyscy wiedzą.
Masz to w podpisie. :)
I o to chodzi, aby kupować to co się chce samemu, a nie to co wraża propaganda głosi. ;) :piwo:

namor 07.02.2005 19:18

http://img220.exs.cx/img220/698/hicik5lv.giftemat
i
:gerda: :gerda: :gerda:

maj3 07.02.2005 19:15

Cytat:

Napisany przez rycho
...i jak je wszystkie przeczytasz to napewno nie będziesz wiedział co kupić.:)
Ale może będziesz wiedział, czego nie chcesz kupować.
W najgorszym razie swoje 320 zł wydasz na leczenie rozdwojenia jaźni. ;)

ja to wiem jakiej firmy kupie jak moja wyzionie ducha a jaki to bedzie model to odległa przyszłośc 8 )

rycho 07.02.2005 19:08

Cytat:

Napisany przez maj3
:welcom: prowokator
to twoje many luknij na forum takich tematów jest multum

...i jak je wszystkie przeczytasz to napewno nie będziesz wiedział co kupić.:)
Ale może będziesz wiedział, czego nie chcesz kupować.
W najgorszym razie swoje 320 zł wydasz na leczenie rozdwojenia jaźni. ;)

loki7777 07.02.2005 18:37

Z divx robie tak samo, szkoda plytki i napedu:)

maj3 07.02.2005 18:16

:welcom: prowokator
to twoje many luknij na forum takich tematów jest multum

chester007 07.02.2005 18:10

NEC DVD+/-RW ND-3520A czy aby napewno ??

Witam
zamierzam zakupić nagrywarke dvd,mój wybór padł na
NEC DVD+/-RW ND-3520A,i tak sie zastanawiam czy to jest aby najlepszy wybór (mam 320 zł),czy zdecydowac sie na nia czy może na coś innego,co mi radzicie ??
Dzięki wszystkim za wypowiedzi.
pozdro!!!

ulan 07.02.2005 17:34

ja np. przegrywam film w dvix na dysk twardy i dopiero wtedy oglądam...
a DVD zawsze oglądam na stacjonarnym...

wwojtek26 07.02.2005 17:01

Cytat:

Napisany przez Romcio
JA wgrałem ten BIOS http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip - jak pisałem, brak jakiekolwiek poprawy w kwestii odczytu w NEC-u 3520A. Dlatego od soboty mam Liteon 1673S - jest zdecydowanie cichszy w czasie kopiowania od NEC-a 3520A, a co najważniejsze w ogóle kopiuje w przeciwieństwie do NEC-a.

romcio romcio coś ty uczynił

Grzegorz71 07.02.2005 17:00

Po co się mczyć w owijanie, lepiej wynieść komputer do drugiego pokoju

VIZZARD 07.02.2005 16:37

Cytat:

Napisany przez Grzegorz71
Aby wyciszyć napęd przy oglądaniu filmów ...

Można też owinąć szmatką ... :taktak:

:D

Grzegorz71 07.02.2005 16:27

Aby wyciszyć napęd przy oglądaniu filmów najlepiej skorzystaś z jenego z programów CD-Bremse wersja 1.38, CD-Speed wersja 3.4 , Nero Drive Speed 3.0 , CD-ROM Tool.
Tu jest opis programów - http://www.realitynet.pl/content.php?article.142

loki7777 07.02.2005 16:11

Przeciez nikt nie bedzie ci robil problemu, jak wgrasz nowszy firmware, zwlaszcza jak oryginalny, przeciez po to jest aby teoretycznie cos poprawial, a nie po to aby lezal na serwerze i sie kurzyl. Jak masz czym i sie za bardzo nie boisz to wgrywaj, moze bedzie lepiej. A tytus fajtycznie zachowuje sie jakby wszystko wiedzial

ulan 07.02.2005 15:27

Cytat:

Napisany przez kreatin
Taki profejonalista z ciebie, tylko podziwiac... Gdybym wiedzial wszystko i bylbym tak obeznany we wszystkim jak ty to w ogole bym na to forum nie wchodzil... Firmware moge zmienic bez problemu,ale gorzej jak to nie pomoze i jak zaniose do sklepu to zaczna sie strzelac, ze niepotrzebnie ingerowalem... Chyba tylko zlewac z innych potrafisz

zawsze możesz wrócic do oryginalnego firmware (no chyba, że napęd padnie całkowicie, ale to malo prawdopodobne...)

kreatin 07.02.2005 15:22

Cytat:

^_^ ^_^ ^_^ jesteś strasznym amatorem. Strata gwarancji... ^_^

Taki profejonalista z ciebie, tylko podziwiac... Gdybym wiedzial wszystko i bylbym tak obeznany we wszystkim jak ty to w ogole bym na to forum nie wchodzil... Firmware moge zmienic bez problemu,ale gorzej jak to nie pomoze i jak zaniose do sklepu to zaczna sie strzelac, ze niepotrzebnie ingerowalem... Chyba tylko zlewac z innych potrafisz

tytusdezoo 07.02.2005 14:52

Cytat:

Napisany przez kreatin
Przyznam sie szczerze ze zamiany biosu sie troche obawiam (mam standardowke 1.04) , bo przeciez mozna w ten sposob stracic gwrancje... A ja kupowalem ta wypalarke kilka dni temu, wiec moze lepiej nie ryzykowac i wymienic? Tylko boje sie ze z nastepna bedzie podobnie (podobnie jak z Liteonem ktorego mialem wczesniej i nawet nie chcial ruszyc z zapisem), i w ten sposob powstanie bledne kolo :|

^_^ ^_^ ^_^ jesteś strasznym amatorem. Strata gwarancji... ^_^

tytusdezoo 07.02.2005 14:51

Cytat:

Napisany przez Romcio

Świetna zamiana , moje kondolencje. ^_^ ^_^ ^_^

GrzesN 07.02.2005 14:41

Mam wrażenie ze NEC-35xx nie lubi słabych jakościowo płyt a Esperanza do takich niewątpliwie się zalicza. Spróbuj Platinium albo Dysan.
Ja uzywam NECa 3520 od kilku dni i nagrałem już kilkanascie płytek tych firm. Bez najmniejszego problemu.

Romcio 07.02.2005 14:06

maniek997 07.02.2005 13:49

Cytat:

Napisany przez Baronia
Kupiłem tego NEC'a głównie dla filmów, więc sprawa głośności jest dla mnie kluczowa. Z tego co czytam, nie jestem sam. Proszę o jakieś rady, może można zaradzić na ten hałas.

1. Do palenia filmów NEC jak najbardziej.
2.Do ogladania filmów najlepsza jest stacjonarka.
maniek

makaron 07.02.2005 13:34

Zobacz jak sie zachowa po nowym FW. jak bez zmian to wadliwy model.U kumpla działa bez zarzutu.a tak przy okazji http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=114391

Baronia 07.02.2005 13:20

Kupiłem wczoraj ten palnik, tj. NEC-3520A. Niby wszystko OK.
Filmy piraty-tłoki czyta prawie niesłyszalnie. Nagrywa Esperanzy DVD-R 8X przy swojej prędkości także podobnie-prawie nie słychać. Dopiero jak wkładam później tą samą płytkę z filmem i próbuję oglądać, to słyszę jedno przeciągłe wycie z DVD. Krótko: oglądanie filmów przy takim hałasie jest niemożliwe. Czy można coś zrobić z tym wyciem, może obniżyć prędkość, bądź nagrać inaczej film?
Kupiłem tego NEC'a głównie dla filmów, więc sprawa głośności jest dla mnie kluczowa. Z tego co czytam, nie jestem sam. Proszę o jakieś rady, może można zaradzić na ten hałas.

loki7777 07.02.2005 12:33

Wgrywajac oryginalny bios nie tracisz gwary, w przeciwym razie po co by dawali biosy??

jakwos 07.02.2005 11:29

witam

Chciałem dołożyć swoje 5 gr :). Zastanawiałem się ostatnio nad zakuem nagrywarki DVD i znalazłem się na tym forum :). I ten wątek przekonał mnie do ND 3520A i w zeszłym tygodniu nabyłem owe cacko. Co prawda w wersji OEM nie było nic prócz samej nagrywarki, no i panel przedni jest dość ubogi, ale i tak jestem zadowolony z zakupu. Na razie mało wypaliłem, ale płyta Maxmax 4x wypaliła się szybko i prawie bezgłośnie :P. Sam odczyt płyt DVD również jest bardzo cichy, natomiast przy odczycie cpłyt CD zaczyna trochę głośniej pracoweać. Wczoraj nagrałem kilka płyt CD firmy SPEED i wszystkie z prędkością 48x.
POLECAM tą nagrywarkę wszystkim, którzy chcą kupić dobry sprzęt do kwoty 300 zł.

pozdro 4 oll :D

kreatin 07.02.2005 09:45

Cytat:

Napisany przez P!otrek
:idea:
Jaki masz firmware? Wgraj 1.25 http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip

Przyznam sie szczerze ze zamiany biosu sie troche obawiam (mam standardowke 1.04) , bo przeciez mozna w ten sposob stracic gwrancje... A ja kupowalem ta wypalarke kilka dni temu, wiec moze lepiej nie ryzykowac i wymienic? Tylko boje sie ze z nastepna bedzie podobnie (podobnie jak z Liteonem ktorego mialem wczesniej i nawet nie chcial ruszyc z zapisem), i w ten sposob powstanie bledne kolo :|

P!otrek 07.02.2005 05:58

Cytat:

Napisany przez kreatin
Witam! Pisalem juz o tym w nowym temacie, ale z uwagi na mala ilosc komentarzy, postanowilem swoj problem przedstawic tutaj....Przedwczoraj kupilem nagrywarke Necka 3520 i od poczatku mam z nia klopot. Mianowicie:
1. Wypala kazda plytke, ale robi to z bledami i daje sie pozniej odczytac lub skopiowac tylko czesc zapisanych danych (jedynym wyjatkiem byla plytka dvd+rw platiniuma).
Moze to byc czesciowo wina plytek Axe dvd-r x4, ale sytuacja powtorzyla sie klikakrotnie z cd-rw Esperanza (plytka ta na nagrywarce LG u kumpla nagrala sie bezblednie)
2. W nero predkosc nagrywania dobierana jest automatycznie, nie mam mozliwosci jest wyboru

Zaznaczam ze kilkakrotnie instalowalem Nero od nowa, doinstalowywalem sterowniki Aspi a ostatnio nawet wgralem nowego windowsa Xp. Kupujac ta nagrywarke doplacilem do LiteOna 1653, ktory w ogole nie chcial nagrywac plytek -dvd. Prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszelkie wskazowki

:idea:
Jaki masz firmware? Wgraj 1.25 http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip

ulan 07.02.2005 03:33

Cytat:

Napisany przez Cichom
Widze że jeszcze nikt nie wspomniał o nowym biosiku Liggy & Dee.
Biosik oparty na fw 1.25, dla zmyłki nazwany 1.05 :) Więcej info :
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124886
U mnie sobie mieszka w nagrywarce jak tylko ujrzał światło dzienne i jak narazie żadnych problemów nie napotkałem. Poza tym że platinumy x8 na Ricohu r02 wysiadają przy ok x15 przy nagrywaniu :)

Kolega chyba niezbyt dokładnie czyta forum... była już o tym biosie wielokrotnie mowa....

Cichom 07.02.2005 03:25

Widze że jeszcze nikt nie wspomniał o nowym biosiku Liggy & Dee.
Biosik oparty na fw 1.25, dla zmyłki nazwany 1.05 :) Więcej info :
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=124886
U mnie sobie mieszka w nagrywarce jak tylko ujrzał światło dzienne i jak narazie żadnych problemów nie napotkałem. Poza tym że platinumy x8 na Ricohu r02 wysiadają przy ok x15 przy nagrywaniu :)

kreatin 07.02.2005 00:36

Witam! Pisalem juz o tym w nowym temacie, ale z uwagi na mala ilosc komentarzy, postanowilem swoj problem przedstawic tutaj....Przedwczoraj kupilem nagrywarke Necka 3520 i od poczatku mam z nia klopot. Mianowicie:
1. Wypala kazda plytke, ale robi to z bledami i daje sie pozniej odczytac lub skopiowac tylko czesc zapisanych danych (jedynym wyjatkiem byla plytka dvd+rw platiniuma).
Moze to byc czesciowo wina plytek Axe dvd-r x4, ale sytuacja powtorzyla sie klikakrotnie z cd-rw Esperanza (plytka ta na nagrywarce LG u kumpla nagrala sie bezblednie)
2. W nero predkosc nagrywania dobierana jest automatycznie, nie mam mozliwosci jest wyboru

Zaznaczam ze kilkakrotnie instalowalem Nero od nowa, doinstalowywalem sterowniki Aspi a ostatnio nawet wgralem nowego windowsa Xp. Kupujac ta nagrywarke doplacilem do LiteOna 1653, ktory w ogole nie chcial nagrywac plytek -dvd. Prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszelkie wskazowki

captor. 06.02.2005 22:41

Witam! Ja zakupiłem w sobotę neca i jak do tej pory nie udało mi się wypalić jescze ani jednej płytki, 10 płytek platinum DVD-R szlak trafił, za każdym razem w trakcie wypalania nagrywarka się zatrzymuje i koniec, próbowałem róznych sposobów z podłączeniem i nato wychodzi że jest chyba uszkodzona, natomiast inne płytki DVD czyta bez problemu oraz nagrywa cdr, zastanawiam się czy to był dobry wybór czy tyko pech, jutro ide wyminić mam nadzieje ze niebędzie problemu.

maniek997 06.02.2005 21:52

Cytat:

Napisany przez bart87
Hmm... no więc chyba wszystko jasne.. Na tym forum niektórzy użytkownicy sygnalizowali już problemy z NEC'ami z grudnia. Ty chyba jesteś kolejną ofiarą. Ale niech się inni wypowiedzą, bo ja jeszcze NEC'a nie kupiłem.
Moim zdaniem, będziesz musiał oddać napęd i żądać nowego, ze stycznia (bieżącego roku oczywiście :P).

Właśnie. Miałem 2szt. z grudnia. Problemy jak wyżej opisywane. Sam zresztą przedstawiłem parę wykresów z tragicznym odczytem. Dopiero egzemparz ze stycznia działa u mnie prawidłowo.
maniek

gjd 06.02.2005 21:39

tez mam od piątku nagryware NEC ND-3520A. i tez na esperanzach mi kaszani (( .jutro bede probowal platinumy (tak mi tutaj doradzono) lub verbatimy. obrazy nagrał dobrze, ale z nagranych szesciu filmów na jednym dvd chodzą cztery , reszta nie dziala. to samo z kopiowaniem na dysk, te co sie uda odtworzyc to czasem sie skopcą a reszta nie. mam nadzieje ze zmiana nosnika na lepszy rozwiąże problem, i niebedzie to wina nagrywarki bo sie chyba pochlastam :klnie: .
pozdrawiam .narazie.

bart87 06.02.2005 21:22

Cytat:

Napisany przez Romcio
Data produkcji tego NEC-a 3520A - grudzień 2004

Hmm... no więc chyba wszystko jasne.. Na tym forum niektórzy użytkownicy sygnalizowali już problemy z NEC'ami z grudnia. Ty chyba jesteś kolejną ofiarą. Ale niech się inni wypowiedzą, bo ja jeszcze NEC'a nie kupiłem.
Moim zdaniem, będziesz musiał oddać napęd i żądać nowego, ze stycznia (bieżącego roku oczywiście :P).

kreatin 06.02.2005 20:57

Problem z Neckiem 3520:(

Witam! Przedwczoraj kupilem nagrywarke Necka 3520 i od poczatku mam z nia problem. Mianowicie:

Zaznaczam ze kilkakrotnie instalowalem Nero od nowa, doinstalowywalem sterowniki Aspi a ostatnio nawet wgralem nowego windowsa Xp. :'( Kupujac ta nagrywarke doplacilem do LiteOna 1653, ktory w ogole nie chcial nagrywac plytek -dvd. Prosze o pomoc i z gory dziekuje za wszelkie wskazowki

Romcio 06.02.2005 20:06

Data produkcji tego NEC-a 3520A - grudzień 2004

maniek997 06.02.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez Romcio
Jeżeli chodzi o wersję firmware dla nagrywarki Nec 3520A, to ze strony http://www.micheldeboer.nl/firmware/ ściągnąłem 3520_104_6st.zip oraz najnowszy nec3520_125.zip - zero poprawy w kwestii odczytu.

A jaka jest data produkcji napędu?
maniek

wkruzel 06.02.2005 16:51

witam, ja na Twoim miejscu udał bym się do miejsca w którym zakupiłem ten sprzęt i opisał te stukanie i poprosił o sprawdzenie wypalarki, pozdr

wwojtek26 06.02.2005 16:49

Wierzę ci-ale gdybyś najpierw przejżał fora to uniknąbyś tego rozgoryczenia

Romcio 06.02.2005 16:41

Jeżeli chodzi o wersję firmware dla nagrywarki Nec 3520A, to ze strony http://www.micheldeboer.nl/firmware/ ściągnąłem 3520_104_6st.zip oraz najnowszy nec3520_125.zip - zero poprawy w kwestii odczytu.

wwojtek26 06.02.2005 16:30

Cytat:

Od soboty mam Liton-a 1673S. Odczyt problematycznych płyt (dla NEC-a 3520A) przebiegał wprawdzie powoli, ale zakończył się sukcesem,
Nikt nigdy nie mówił że nec jest dobrym czytnikiem płyt,raczej co w rodzaju-napęd dodatkowy
Cytat:

Nowe Asuski to OEM Pionka,
płytki dvd axe economy to produkt oem verbatime, skoda to oem volkswagena, asus oem pionka
Cytat:

A co do Mobo, to wybieram DFI, później Asus
Wybieram epox.....fajnie się kręci

Marxter 06.02.2005 16:21

Cytat:

Napisany przez wwojtek26
Można dyskutować-lepsze od czego?bo od nagrywarek asus napewno

Nowe Asuski to OEM Pionka, natomiast nie wiem jak wcześniej było.
A co do Mobo, to wybieram DFI, później Asus. :mruga:

wwojtek26 06.02.2005 16:17

Cytat:

Jeżeli chodzi o płyty główne, to mimo wszystko Abit produkuje nieco lepsze.
Można dyskutować-lepsze od czego?bo od nagrywarek asus napewno

wwojtek26 06.02.2005 16:12

Cytat:

Ale po minięciu około 75% płytki NEC zaczynał mieć problemy, mimo bardzo szybkiego wirowania płyty w napędzie, transfer zaczynał spadać nawet do około 2-3 MB/s, aby w przypadku 4 płyt z tych 9 testowych sztuk proces kopiowania zakończyć z niepowodzeniem !!!
Ciekawy jestem jaki bios jest w tej nagrywarce
A tak na marginesie nec2500 wypalił mi do tej pory około 2500 płyt, nec 3500 około 1500.Zwykła nagrywarka Asus którą miałem jeszcze pół roku temu padła po 1000 płyt.I co tu porównywa ć?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:53.