![]() |
To moze ktorys z niesfornych domownikow Ci cos namotal?
pozdro ;) |
raczej nie, tylko czesc sie zna troszke na oblsudze kompa a co dopiero na ustawieniach sprzetowych itd ;)
|
ok wiec najlepiej w ogole nie instalowac IDE SW ??? jak to jest?
Myslicie ze pomoze ??? z tego co pamietam jeszcze jak mialem Litka 52327s to nie mialem z tym rpoblemow a jak nie instalowalem IDE SW to jakos komp mi mulil troche. Generalnie z moich spostrzezen chodzilo lepiej z IDE zainstalowanym :( |
Cytat:
Czy stery: 5.1.2600.1106 mają to SW czy nie. Jak to sprawdzić i jak odinstalować i zainstalować dobre? |
Ilość załączników: 1
Bardzo dużo jest problemów z nagrywaniem na kompach z zainstalowanym IDE SW
Ja osobiście nie używam :nie: Jak poznać IDE SW? ??? W zależności od wersji i rodzaju chipsetu wygląda to różnie :taktak: Ale mniej więcej chodzi o to, że jeżeli nie ma IDE SW To będzie widać dodatkowo przy gałęzi: nVidia MCPT Controller vx.x... czy jakoś podobnie Jeszcze dwie dodatkowe gałęzie - takie jak na obrazku Gdy jest zainstalowane IDE SW - tych gałęzi nie ma Tak przynajmniej jest na Epoxie 8RDA+ :mruga: |
Uchhhhh... Faktycznie tak miałem wczorej (bez tych gałęźi dodatkowych, i były problemy), a tak mam teraz. I na razie OK.
|
hmm ja to nie wiem juz sam co sie dzieje .... wczoraj nie mialem galezi ---> do dupy , dzis mam galezie ----> do dupy :( wiec chyba w weekend zainstaluje winde od nowa :( i bez IDE SW. W razie czego zawsze mozna je doinstalowac prawda ? :/
|
Cytat:
Chociażby nie instalując IDE SW :mruga: |
Nec 3520a ??????????
mam pytanko co sie do jasnej ciasnej dzieje zmoja nagrywareczka ;(
A wiec nagrywanie plytek DVD oki ale jak nagrywam CD to male pliki sie nagrywaja spox ale te wieksze co okolo 80% plytki zajmuja sie nie nagrywaja w nero wywala write error!!!! a i jeszce wszystkie plytki zaniza podczas nagrywania. PS skad sciagnac orginalny nowy bios??? |
Witam
Zajrzyj tu http://www.micheldeboer.nl/firmware/ a najnowszy bios to chyba ten http://upload.cdfreaks.com/Dee27/LD3520_1U6.zip ale poczekaj jeszcze na zdanie specjalistow :) pzdr |
Cytat:
|
No to jak sie nie zna to sie nadaja na to aby cos popsuc, tak wiesz przez pomylke tu cos klikna tam cos zmienia i gotowe;)
|
Cytat:
|
tylko zeby zmienic region trzeba duzo kliknieci i przestawien:) tego nie potrafia :)
|
Witam!
Podepnę się pod ten temat bo u mnie też coś się dziwnie zachowuje ta nagrywarka. Kupiłem ją dwa tygodnie temu a problemy zaczęły się przed trzema dniami. Sam proces nagrywania (w Nero) odbywa się bezproblemowo natomiast podczas weryfikacji kompilacji czasami wyskakuje błąd. Ale tu ciakawostka, w rzeczywistości pliki na płycie są nagrane poprawnie. Porównywałem sumy kontrolne plików na płycie z plikami źródłowymi na dysku i jest OK. Dziwne, prawda? Czy ktoś tak miał? Wcześniej miałem nagrywarkę CD i NIGDY tak się nie zdażyło. |
Trzy pytania do tej nagrywarki
1. Jak jest z nagranymi grami n PlayStation 2 ?? czy wszystko jest ok ?? 2. Czy mozna zapisywac CD z Overburningiem tzn CD 870 i 890 mb ?? 3. Z jaka najlniejsze predkoscia mozna nagrywac DVD + i - ?? Chyba ogarne ten napędzik Pozdro ALL |
1.Tak, poszukaj na forum
2.Nie widzi w ogole plytke 870 i wiekszych, a po co ci to jak masz dvd, tak swtierdzil moj kumpel i ma racje:) 3.16x i 16x 4.Ja go ogarnalem i ty tez dasz rade, w koncu to nie ruski sprzet:) |
Cytat:
|
3.16x i 16x
Sory , ale chodzilo mi o najmniejszy speed :p Pozdro |
wybaczcie ze sie pewnie powtarzam, ale :)
Mam 'typowy' problem z moim 3520A. Model ze stycznia, wystepuja problemy z odczytem. Po zrobieniu testu w nero cd-dvd speed w najlepszym wypadku raczej dobry wykresik jest tak do 3gb, potem juz sa znaczne problemy. Nagrywam na Tdk dvd+r 8x w Nero i K3b pod Linuxem. Przymierzam sie do zmiany biosu na 1.25, czy to powinno rozwiazac me problemy i nic nie pogorszy? Powiem szczerze, ze troche sie boje tego kroku :). Gwary tez nie strace?:) Nowy bios nie zmienia regionu? Bo ktos chyba cos o tym pisal. |
3. Najmniejsza predkosc zalezy od plytki, ale bedzie pewnie 2 lub 2.4
anzelmo jeszcze nie mam plyt dvd nagranych przez siebie, ale z odczytemnie mam problemu, gwarancji nie stracisz, ale zrob sobie kopie swojego biosu na wszelki wypadek.Region moze sie przestawic |
Cytat:
do pobrania stąd: http://forum.rpc1.org/dl_file.php?si...e=3520_125.ZIP Gwarancji nie stracisz bo zawsze moze sz wgrac orginalny. maniek |
Cytat:
maniek |
Zabiore sie za ten stad: http://www.micheldeboer.nl/firmware/nec3520_125.zip :) Ciekawe tez jest to ze plytka tdk dvd-r 4x nagrana na litku u kumpla czyta sie prawie idealnie. No nic, wgram ten 1.25, nagram cos i przetestuje :)
Przetestowalem i w sumie jest jak bylo. Co wiecej zauwazylem, ze naped roznie czyta. Tzn. wlozylem plytke raz odczyt w miare, wlozylem drugi raz tak jak zazwyczaj. Troche mnie to wkurza. Stary dvd-rom czyta jak nalezy... Co mam w tej sytuacji zrobic? Bo chyba to wina felernego napedu... Widze takie mozliwosci: olac sobie szybkosc odczytu, lub isc do serwisu. W drugim przypadku dopuszczam mozliwosc ze znow dostane jakis niefajny egzemplarz:/. |
Cytat:
:D |
Pozwole sie podłączyć pod ten post.
Od tygodnia mam Neca 3520 i na początku jakoś bez problemu wypalił kilka płytek, ale ostatnio zaczęło sie coś złego dziać. Podczas wypalania dochodzi do połowy, bufor spada do zera, ładuje się na nowo i nagrywrka sie wiesza ( nawet tacki nie moge wysunąć ) Jak do tej pory wypalałem na platinumkach x8 ( przy szybkości x4) i espranzach x4 ( przy x4 sie wieszał, x2 czqasem wypalał czasem nie). zastanawiam sie czy zmiana płytek coś pomoze, czy raczej wymieniac wadliwy model?? |
Jak mozesz to wymien dvd-wr. A moze mi ktos powiedziec czy test w nero drive speed, test jakosci plytki da sie przeprowadzic dla dvd-video, czy tylko dla dvd-data, bo nie moge, a moze to przez riplock'a?
|
A tak patrze i patrze i widze ze nec nie obsluguje DAO 96, albo moje nero na to nie pozwala (6.6.0.8).Cholerka dziwne to;).Ciagne manuala i zobacze, bo Nero Info Tool pokazuje ze obsluguje.I teraz przestawilem sobie w nero bitsetting dla + na rom, ale czy to mozliwe??Mam bios 1.04 (oryginalny).
I czy test jakosci nosnika dvd w nero (chyba juz to pisalem?:) mozna przeprowadzic tylko na dvd-data czy na dvd-video tez? |
Ilość załączników: 4
Po wielu testach stwierdzilem ze nagrywarka czyta jak chce :( za kazdym razem jest inaczej. Jeden raz bylo nawet idealnie... Zauwazylem, ze:
1. nagrywarka ma problemy z odczytem plyt ktore sama wypalila (testowalem tylko kilka sztuk dvd+r tdk x8) raz nawet transfer byl rzedu 400kb/s... 2. raczej dobrze czyta plyty ktorych sama nie wypalila (2 sztuki tdk dvd-r x4 nagrane na jakims litku) Inny dvd-rom czyta ta sama pyte wrecz idealnie... Zastanawia mnie tez czemu z odczytem 9 na 10 razy jest zle(ale w sumie zawsze inaczej), a raz dobrze. (tzn. wogole tylko raz bylo dobrze). Narazie nagrywalem tylko na tdk dvd+r x8, w pon kupie jakies dobre dvd-r i dokonam kolejnego pomiaru. Niemniej dziwi mnie ze ze na innym, 3 letnim napedzie odczyt jest praktycznie zawsze dobry. Nie chce mi sie wybierac do serwisu, ale chyba jestem zmuszony... Fragment moich bojow w zalaczniku. |
Cytat:
|
ma juz litka 1633S ale potrzebuje druga wypalarke zawsze slyszalem ze NEC nie ma sobie rownych jesli chodzi o jakosc wypalania... powiedzcie mi prosze czy warto zainwestowac w te nagrywarke? i jak jest z biosami bnie koniecznie orginalnymi :) z gory dzieki :)
|
Cytat:
pzdr |
troszeczke o nowym nec 3540
http://www.de.nec.de/productdetail.php/id/1240 |
Cytat:
|
Cytat:
Hmmm... dlaczego o model nizsza? Czyzby 3500 lepiej wypalala? |
Cytat:
|
A jak sie ma 3520 do 3540? Moze sa to te same spawary?
|
Raczej tak, z tego co wynika, to robia juz jak litek, wzrosnie predkosc zapisu i tyle zmian widziano
|
To moze wystarczy w takim razie zmienic firmware?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nec ND 3520A
mam problem z predkoscia nagrywania bo nagrywa tylko 4x
plytki sa 8x a pali okolo 15-16min a 4x 14-15min co jest grane ??? |
nie ten dzial na forum :nie:
DMA jest wlaczone ?? jakie plytki ??? |
sory za dzial ale jestem pierwszy raz
co to DAM |
Kurcze DMA
a plytki TDK PLATINUM SAMSUNG ESPERANZA |
DMA - skrót ang. Direct Memory Access
bezposredni dostep do pamieci ustawienie kontrolera ide w panelu sterowania panel sterowania>system>menadzer urzadzen>kontroleri ide>podstawowy i pomocniczy kontroler> Tryb DMA ma byc wlaczony |
raczej jest wlaczony
czy moze byc inna przyczyna cos z XP albo BIOSEM w DVD?? |
Cytat:
ma byc na 100% ja osobiscie wykluczam bios, moze problem z plytkami bo nie musza byc certyfikowane na taka predkosc jaka jest nadrukowanai nagrywarka pali je 4x a nie 8x. a problem z XP - to inna bajka ale i tak DMA i jeszcze mozna zarzucic ASPI :> |
"raczej" dlarego bo jestem w pracy a komp DVD jest w domu
a jak by DMA bylo wylaczone to by wolno zgrywalo na twardziela(tak mi sie zdaje) a dziala ok ale mam linuxa zobaczymy jak tam bedzie nagywac a co do plytek to kumpel ma nd-3500a i te same plytki nagrywa szybciej i jeszcze jedno jak ustawilem szybkosc na 8x to nagranie trwa 15min na 6x 14min a na 4x ponizej 14min niezle jaja. |
NEc 3520 a pytanko
Czy na tym napedzie jest mozliwe przeprowadzenie testu jakosci plytki dvd w nero, bo u mnie ta opcja jest nieaktywna.Wiem ze bledow PI nie pokaze, ale zeby w ogole nie chcial plytki odczytac?Ten sam test dla cd jest przeprowadzany bez problemu?W jakim innym programie, ale na tym napedzie mozna przeprowadzic test zapisu nosnika dvd?A moze zmienic trzeba firmware?
|
Cytat:
BTW Ile razy można o to pytać ... :blee: |
ok moge sie podzielic wrażeniami co osiagnalem przez ponowne zainstalowanie systemu...
wiec wporzadku nec zaczal normalnie nagrywac bez zamulania systemu gdy sterowniki IDE SW nie sa zainstalowane..... ale .... :( bez IDE SW wyraźnie wydłużyła sie predkosc zapisu z partycji na partycje lub wymiany danych miedzy dyskami ;( |
Rozwiązaniem tego problemu był serwis...
2 tyg. czekania i w końcu nowa nagrywarka Nd-3520A. Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam |
Cytat:
Jesli tak to powinienes ich :bicz: Nowo kupiony naped i od razu zepsuty = natychmiastowa wymiana! Inna bajka jesli kupiles uzywke od kogos... No, ale najwazniejsze ze dziala:) |
nec 3500 bios2,18
czesc
mam problem podczas nagrywania przy predkosci 6 nagrywarka poprostu mi staje!!bufor stoi w miescu!!mialem starszy bios te ze zawieszaly dvd!! dzieki |
Cytat:
Albo nagrywanie Albo po dyskach hulanie :D :mruga: |
Cytat:
|
Ja tam z Neciem 3520 nie mam w ogole problemow, po zdjeciu riplocka i regionu.
|
BTW wiele, ale po zmianie biosu na mad doga, ta funkcja sie uaktywnia, tak prawie;)Bo w sumie nie zadziala, ale ikonka staje sie aktywna
|
Cytat:
Jak napęd nie obsługuje tej funkcji :nie: :D |
Wiem, ale na cdfreaks rzucili takie haslo, ze moze modyfikujac bios by sie dalo, ale to jest watpliwe
|
Cytat:
pozdrawiam |
powiedz ile masz
ramu ?? Mala ilosc ramu powoduje, ze bufor zamiera, tez tak mialem. |
512 mb ddr400
120 gb 7200 caviar 8 m |
masz tu moja konfiguracje
|
heh, ciekawe, powinno byc dobrze. Tak naprawde to porwalem sie na wiatraki. Powinienec szezej opisac swoj problem zaczynajac od konfiguracji poprzez historie co i jak modyfikowales, to znacznie ulatwia zdiagnozowanie problemu. Sorki ze cie pouczam ale poprzez tak skromnie wyjasniony post zniechecasz innych do dystkutowania nt. twojego klopotu :) :)
|
Ilość załączników: 1
Wgraj ten bios i sprawdź. Masz tam biosik + flascher
|
Cytat:
|
NECi 35xx umozliwiaja juz testownia (PI/PIF)...
Wlasciciele NEC-ow doczekali sie mozliwosci testowania (PI/PIF) :)
http://www.cdfreaks.com/news/11447 Czekamy na LG... :| |
Gratuluje wlascicielom Nec'ow :spoko:
To byl jeden z minus ktory zawazyl na tym, ze nie kupilem Nec'a:) Teraz juz go nie ma:) Czekamy na testy! :taktak: |
Cytat:
:D |
moze glupio pytam ale co to test(PI,PIF)????
|
Znowu NEC 3520A
Pare dni temu pisalem o problemie z czasem nagrywania(dlugo i nie wazne czy x12,x8,x6,x4 zawsze okolo 13-15min 3,8Gib)
Tak mam plytki x8 i naca 3520A winxp i linuxa Sprawdzilem pare rzeczy i tak Nec idzie na DMA Zmienilem kabel i ustamilem go na master ale bez zmian Aktualizacja biosi nic nie dala no moze tyle ze plutki x8 w nero mozna ustawic x12. A dokladniej to tak Jak ustawie nagrywanie x4 to plytka 3,8Gib nagrywa okolo 13min -x6 to samo DVD okolo 14min -x8 ok 15min a jak ustawie x12 to dvd nabier predkosci ale po chwili spada i nagrywa jak x4 Kontrolka od dysku caly czas swieci i nic nie da sie zrobic strasznie przymula. ale przelozylem neca do innego kompa i tam to samo DVD x8 palil ok 7min i jeszcze to dvd pod linuxem x4 10min ale predkosc wahala sie x4-x6. Czy to moze byc wina xp, defragm.danych na dysku, szybkosci samego HDD, czy samej nagrywarki a dokladnie jej biosu bo cos slyszalem ze nec rozpoznaje symbol danej plytki sam ustawia predkosc. Sory ze ten post jest taki dlugi i tak zakrecony ale mam nadzieje ze zrozumialy Prosze o pomoc co robic ??? |
@kataryniarz trzeba zbombardować LG mailami.....tak jak to zrobili nec'owcy....
|
Cytat:
:mruga: |
nagrywarki to chyba nie, bo jak sam piszesz ze przekladales do innego kompa i jest OK czyli 8x to wypada okolo 7-8 minut :tak!:
wolne nagrywanie moze zalezec od wielu skladnikow, tak jak piszesz kontrolery, szybkosc hdd, procek, ram itp. no i syf na dysku :tak!: wszystkie skladniki maja wplyw na predkosci nagrywania P.S. na pytanie "co mam robic ?" odpowiem krotko: NAGRYWAC 4x jak sprzet nie wyrabia na wiekszych predkosciach :mruga: |
ale linuxa mam na tym samym kompie i tez pogram do nagrywania ustawil sobie tylko x4
ale nagrywal z predkoscia od x4-x6 i 10min praktycznie nie spadal ponizej 4 podobno jest jakis bios ktory ma ustawione na wszystkie DVD x16 ale czy to dziala? mam programik do sprawdzania ustawien biosu i przy wiekszosci 90% modeli plytek DVD ma ustawione tylko x4 szkoda ze nie da sie edytowac. |
macie tu moja konfiguracje
plyta soltek nv400 na chipsecie nforce 2 barton 2500+ 512 ddr 400 a to moj problem podczas nagrywanie przy roznych predkoscia nagrywarka potrwi sie zawiesic!poprostu nic nie nagrywa a komputer chodzi!!czym moze byc to spowodowane!!teraz mam obecnie bios 2c8!i narazie nie mam klopotow!!dzieki |
Czy można testować NECA na obecnych biosach czy trzeba poczekać na nowy bios pozwalający na spirawdzanie PI, PIF ??
|
Cytat:
|
Napisz jaki masz zainstalowany sterownik do kontrolera IDE bo jeżeli masz zainstalowany od nvidi to tu można upatrywać przyczyn Twojego problemu. Napisałeś że masz płytę "soltek nv400 na chipsecie nforce 2" a problem nforce'a był tu już wiele razy poruszany, przeszukaj forum pod tym kątem.
|
a ja sciagnalem to nero cd/dvd speed ze strony www.cdspeed2000.com ale dalej nie moge robic testow na nec 3520...przycisk POCZATEK jets nieaktywny...
|
Cytat:
Tak jak zresztą na cdfreaks napisali :D |
no to czekam az sie ukaze nowa wersja :D ciekawe kiedy to nastapi... swoja droga moze ktos moglby przetlumaczyc caly ten artykul ? :)
|
NEC 3520 - nagrywanie i odglosy
witam
podczas nagrywania bufor spada do ok 7%, to ok, ale czasami przy tym pojawia sie jakies "cykniecie", raz ciszej innym razem glosniej, czasami 2 razy "cyknie" innym razem 1. i tak za kazdym razem inaczej, tzn. na kazdej plytce w innej kolejnosci, na jednej pojawia sie to ze 2 razy na innej z 5. znalazlem na forum cos o stukaniu, ale raczej stukaniem to u mnie nie jest. wystepuje to na wszystkich plytkach, od verb, tdk do esperanz. dane sa ok, ale 2 fimy obejrzalem cale i na jednym sa 2 moenty, ze na 1-2 sek wyskakuje jakas pikseloza. u was tez tak jest czy ten moj egzemplarz cos kombinuje? pozdawiam |
Cytat:
|
jasne, ze wlaczone.
to ze bufor spada to sprawka kalibraji lasera, mi chodzi o te odglosy co sie wtedy czasmi pojawiaja. |
A jakim programem nagrywasz? Moze to wina samego progsa. Moj NEC 3520A kupiony az za 59 USD.... chodzi az "furczy" nie mam zadnich z nim problemow. A co najwazniejsze nagrywam na plytkach
RiDATA 4x DVD+RW. Plytki te "lapie" kazdy odtwarzacz DVD. Pozdrawiam Szatyn |
Cytat:
w nero i dvd decrypter, tak samo. nakupilem do testow troche "smieci": esperanzy, hawki, sky, eproformance, mediastore i jeszcze jakies dziwne, wsio w + i - (jezeli bylo), skopal tylko hawk -R, to wiem. 2 plytki z filmami obejrzalem cale z czego na jednej sa 2 krotkie pikselozy, i nie wiem czy to nie ma zwiazku z tym "cykaniem". nie codzi mi o to czy dma wlaczone i takie inne. katuje wszelkiego rodzaju palniki od czasu pojawienia sie cdr x2 i raczej wiem co i jak mam zmienic w razie problemow. stad tez moje pytanie: czy u was tez wydaje jakies odglosy? jezeli nie, to dopycham z nim do serwisu. jeszcze jedno, skopal pierwsza plytke jaka mu zaaplikowalem, emtc, nagral ja do ok polowy, i do tego w nagranej czesci zostaly 3 czy 4 czyste przerwy, ok 1 mm kazda (nawet nieglupio to wyrzezbil :) ), ze wszstkimi nastepnymi juz ok, lacznie z tymi emtc pozdrawiam |
Ja mam to samo, dokładnie to samo 7% i cyknięcie (3520). Ale płytki wyskakują dobre. I ten bufor + cyknięcie należy ze sobą powiązać na 100%. Co do - Hawków to też mam problem z nimi. Na płycie nie ma żadnych obtarć więc to jakieś obcieranie o obudowe wewnątrz tacki lub coś takiego. U mnie to cyknięcie jest niemal niesłyszalne.
|
dzieki za odpowiedz.
obcieranie to u mnie raczej na pewno nie jest, pewnie to burnfroof za to odpowiada. mozliwe tez, ze ta pixeloza to "wypadek przy pracy", jest to chyba na jednej z tych tanich plytek do testow, nagrywam glownie na verbach i tdk, ale nie mam czasu siedziec i ogladac wszystkiego po calosci, zeby wylapywac takie przypadki, a nie chce sie o czyms takim dowiedziec ( o i le to wina sprzetu) za jakis czas jak nagram tak troche plytek :). pozdrawiam |
Być może to cyknięcie to włączenie "burnfroof". W każdy razie ja mam to samo. A jakość wypalonych płyt u mnie OK. Tylko że nagrywam na supratekach (1.20 zł, + i - x4), lub na werbatimach(+ x4), Dysanach (x8). I zawsze tak się dzieje.
|
i też pozdrawiam
|
u mnie tez cyka wiec to albo normalne albo jakas duza partia nagrywarek z wadą.
|
no to moze to normalne.
nie chce mi sie ganiac i uzerac tymi lolkami w serwisie. chyba, ze zaraz pare osob powie, ze u nich nic nie cyka :) . pozdrawiam |
Mam pytanie!
Jestem posiadaczem nd-3520A i chcialbym w nim zmienic firmware, na taki ktory nie mialby riplocka i regionu. Zalezy mi na tym zeby byl to firmware, ktory nie zmienia niczego na gorsze, nie koniecznie najbardziej wybajerowany o wysrubowanych osiagach. Chcialbym taki, ktory jest najlepiej firmwarem producenckim o zmienionych tych dwoch parametrach (riplock i region zdjete) Nigdy nie flashowalem napedu, dlatego prosilbym o linki do koniecznego oprogramowania i w miare mozliwosci wskazowki jak to zrobic. Bardzo mile widziany link do biosa ktory spelnialby moje wymagania. Czy ktos z Was potrafi mi pomoc? |
http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html oto link, wybierasz nec3520_125.zip w srodku jest plik exe klikasz i robisz flash, ewentualnie sciagniesz inny z oryginalnych i poszukasz exe, albo sciagnij z tej stronki
http://www.micheldeboer.nl/firmware/utilities.html necflash_wingui.zip i wskazujesz mu plik bin i tez flash i dziala.Nie zapomnij, nie mozesz miec plytki w napedzie, wylacz co sie da i zrob kopie biosu, opcja dump w execu lub flasherze i 20 sekund i po bolu |
Problem z NEC 3520
??? ??? Mam problem z moją nagrywarką i jest tak od nowości, ale to chyba nie jest normalne. Przy nagrywaniu z jakąkolwiek prędkością (4-16) dysk (baracuda z 8MB buforu) zaczyna pracowac tak intensywnie ze praktycznie nic sie nie da zrobic. Sprawdzalem nagrywarke u kumpla i jest to samo - dysk sie "pali" :( Czy wszystkie necki tak maja czy to raczej nie jest normalne. Pomoze mi nowy soft??? czy lepiej oddac na gwarancję?? Czy jezeli załaduje oryginalny soft czy nie strace gwarancji??? pomóżcie ???
|
- Jakim masz system operacyjny ?
- czy ASPI zainstalowane poprawnie ? - czy DMA włączone ? - Jakim softem wypalałeś, próbowałeś wypalać innym softem ? - jak masz podłączone taśmy ? |
watpie zeby pomoglo ale dorzuce 3 grosze.
nav 2004 odwalal takie sztuczki (nie uzywam ale pewnie wina ustawien w nim, albo ten wspanialy soft tak ma, skonczylem przyjazn z nim na 2003), po prostu mielil caly czas tempa tak ze podczas nagrywania praktycznie nie dalo sie nic zrobic na kompie, wylaczenie pomoglo a wywalenie dalo swiety spokoj. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:52. |