Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

frog 01.11.2004 21:52

Kurcze jutro juz chcialbym kupic ta nagrywarke i tez dalej nei wiem ktora. CZy ten pioneer bez tego booktype ti o tak warto ? Czy bez bootype bede mial problemy z kompatybilnoscia na psx2 czy stacjonarnych dvd nagrywajac na pionku 108 ? Czy jednak ten brak booktype nie jest tak duza wada i moze bedzie zniwelowany w jakims przyszlym biosie ?

namor 01.11.2004 22:12

mam tego pionka i Booktype nie jest żadna wadą a jeżeli twoje stacjonarne DVD czyta bez problemu i "+" i "-" to tym bardziej jest bez znaczenia czy obsługuje Booktype czy nie , osobiście nie posiadam PSX2 ale nagrywałem innym i nie ma problemu płytki chodzą OK (nagrywane z prędkością x12)
jak najbardziej POLECAM !!!

VIZZARD 01.11.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez dexa
Dla mnie to wiekszosc wypowiedzi to paplanina.
Dobry, lepszy, najlepszy, a moze poprostu markowy lub nie i wystarczy ?
Dla mnie moze byc LiteOn, bo mialem przez 2 lata.
Ale teraz jak mialem NECa to nie chce sie cofac.
Nie wiem jak to powiedziec to tak jak z Mercedesa przesiasc sie do Forda.
A i ford dobry i mercedes nie sadzisz ;)

Kazda nagrywarka jest ok, i kazda sie czasem psuje.
To tak jak swego czasu bylo z genialnym IBM 307030 - padalnosc 85% :D

Dexa :)

PS: A ja dalej nie wiem czy Pioneer czy NEC :D

Jak dla mnie określenie: MARKOWY nic nie znaczy :nie:

W tej chwili jest dużo zestawów kina domowego np. SONY, LG

Gdzie ludzie zgłaszają, że nie chce im płytek czytać

To co to za markowość?

Zresztą "markowy" to pojęcie względne

Dla jednego LG to marka, dla innego nie :D

Co do samochodów - to były już takie porównania

Do niczego to nie doprowadziło

Zobacz TU :czytaj:

I większy fragment tej dyskusji

Co do padalności IBM

To jakbyś to ujął: przecież IBM to sprzęt markowy, no nie?

A co do Pioneer vs. Nec

To na dwoje babka wróżyła

Przy modelach Pioneer 107D vs. Nec 2500A nie było raczej problemu z wyborem

Jak dla jednego napędu w kompie - Nec odpadał - fatalna korekcja DVD

Z modelem 3500A przyszła poprawa i zarazem dylemat :idea:

Jednak jest jeszcze jeden aspekt - na który radziłbym zwrócić uwagę

Gość nazywa się Herrie i zajmuje się napędami Nec :mruga:

Biosy które gość zapodaje nadają Necom nowego wymiaru funkcjonalności

I można raczej domniemywać, że nie zaprzestanie swej radosnej twórczości

Co to oznacza?

Nowe biosy, support nowych nośników, nowe strategie zapisu, ect., ect., ...

A Pioneer?

No cóż!

W tej materii nie brak może entuzjastów

Ale na entuzjazmie się kończy :taktak:

Jednak ...

Nie wszyscy są przecież biosowymi maniakami ||

Telewizor w końcu też się kupuje po to, by go oglądać

A nie po to by przy nim grzebać

Tak więc wybór należy do was :>

legion 02.11.2004 11:38

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Oj Vizzard widze ze nie w temacie jestes. Sony stacjonarne (nowe) lub AIWA(oem SONY) świetnie czytają szystkie rodzaje płyt. Nawet te co są wg. KPROBE do kosza bo mają nagły skok dużej ilości błędów.

PS. Chodzi mi tylko o nowe, ze starymi mozliwe ze są problemy.

Nie prawda @vizzard jest w temacie.
Prawda jest taka ze sony ma straszne problemy z minusami nie mowie ze jest tak ze wszystkimi modelami ale wiekszaosc nie czyta plytek jak to kiedys powiedziales chodnikowych sam mam sony stacjonarne starszy model (Dvp-S336) i z tego co wiem a ty pewnie niewiesz owiele silniki sie nie zmienily od czasu wydania mojego modelu dalej sa problemy z minusami :D i dla tego bt jest bardzo przydatnym programem bo wtedy mam pewnosc ze plyta bedzie smigac.
A co do kp jest taka prawda ze kiedy wykresy dochodza do 1000 plytka staje sie nie czytelna w stacjonarce lub jest poszatkowana wizja ponizej tysiaca :D
co powoduje jedynie dodatek do wystroju mieszkania :D

P.S nie wazne czy Aiwa jest oem'em Sony bo moj sasiad ma podobny problem:D
BTW mysle ze ty nie jestes w temacie poraz enty :fiu:

memorando 02.11.2004 12:40

nec 350ag kilka pytań

Musialem zmieniń palnik na czarną wersję litka niestety niemieli ale wziąłem neca więc teraz mam pytanko jest jakiś nowszy biosek niż 2.16 chodzi mi o oficjal jak nie ma to dajcie mi opis backupowania starego bioska oraz liny do najlepszych craczonych wersji. Poza tym powiedzcie to jest nagrywara typu pali wszystko włącznie z chodnikowymi czy raczej tylko odrobinkę lepsze od liteonka?:) pozdrawiam i podajcie mi też oemy tego piecyka pozdrawiam piwko dla wszystkich:)

tytusdezoo 02.11.2004 14:12

Człowieku wzrok ci odebrało. Masz temat na forum i takie pytania zadajesz???

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41493

memorando 02.11.2004 15:14

Cytat:

Człowieku wzrok ci odebrało. Masz temat na forum i takie pytania zadajesz???

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41493

mam wadę minus 13 noszę brylę minus 6 to niemoja wina że slabo widzę niemogę mieć mocniejszych szkiel bo oslepne rozumiesz??? troszke tolerancji;( malpiszonie jeden:)

tytusdezoo 02.11.2004 15:24

Z taką reputacja i ilością postów chyba znasz instrukcję obsługi forum???

memorando 02.11.2004 15:32

Cytat:

Z taką reputacja i ilością postów chyba znasz instrukcję obsługi forum???

znam ale zrozum mam problemy z czytaniem w tej rozdzialce mi nie chodzilo o caly topic na temat neca ale info jaki jest oficjal bios jaka jest wasza ocena niemam czasu przebijać się przez 200 postów i czytać ich ja pracuję nad weażną sprawą a forum jest po to że jak ktoś prosi to userzy mu pomagają dlatego zawęzilem topic aby ktoś wsadzil odpowiedz i tyule pozdrawiam tytuse de zoooooo

Bardziej 02.11.2004 15:54

Tutaj masz wszystko co potrzebne: http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html.

Do backupu użyj NECWinFlash.exe , chcociaż wersja 2.16 z tej strony jest identyczna do tego, który miałem w swojej nagrywarce.

Bartez 02.11.2004 16:35

mam zamknąć? :>

ideJ 02.11.2004 16:57

@tytusdezoo:
poważnie się zaczynam zastanawiać czy nie popełniłem błędu zdejmując bana....

Obu Panów proszę o zaprzestanie osobistych wycieczek. Od tego jest priv (jeśli w ogóle)
Dyskusja na tym poziomie jest lekko żenująca. Może sami ocenzurujecie własne wypowiedzi? Z góry dziękuję.

frog 02.11.2004 17:08

Panowie jutro kupuje . Podsumowujac - na strone pioniera za booktype i za malo biosow tak ? czy ktos mysli ze z biosami sie polepszy i pojawi sie booktype ? CZy bez tego i tak pionier ma dobra kompatybilnosc z dvd stacjonarnymi i psx2 ? NEC - rozwijany jak widac i jakos z parametrami duzo odbiega od pioniera ? jesli tak to ktorymi ? Jakies konkretne wady czy raczej nie ma sie czego doczepic ? Predkosc dla mnie nie jest wazna MAX... Czy na nim tez bez problemu bedzie mozna nagrac na dvd stacjonarne (no tak ma booktype ) i psx2.... PAnowie tylko konkrety a nie jakies glupie klotnie (pokazujecie tylko swoj poziom). Dzieki wszystkim tym ktorzy dotychczas dali konkretne odpowiedzi na podany TEMAT !

maniek997 02.11.2004 17:51

NEC 3500AG i bufor

Pierwsze schody. Skaczący bufor nagrywarki z 94% do 0% ok. 7 razy na jedną sesję. DMA i inne takie tam sprawy sprawdzone. Sytuacja dzieje się na + i - R, natomiast na RW nie występuje. Paliłem na Dysanach+Rx8 i Esperanzach+R i -Rx4.
maniek

tytusdezoo 02.11.2004 17:54

Cytat:

Napisany przez maniek997
Pierwsze schody. Skaczący bufor nagrywarki z 94% do 0% ok. 7 razy na jedną sesję. DMA i inne takie tam sprawy sprawdzone. Sytuacja dzieje się na + i - R, natomiast na RW nie występuje. Paliłem na Dysanach+Rx8 i Esperanzach+R i -Rx4.
maniek

Maniek pisałem juz o tym, czytałeś i już zapomniałeś???
Tak ma byc , to system AOPC , czyli kalibracja mocy lasera co jakiś czas dla zapewnienia najwyższej jakości zapisu.

maniek997 02.11.2004 18:19

Cytat:

Maniek pisałem juz o tym, czytałeś i już zapomniałeś???
Tak ma byc , to system AOPC , czyli kalibracja mocy lasera co jakiś czas dla zapewnienia najwyższej jakości zapisu.

Tak, ale Dysan ostro haczy w stacjonarce. Mam dużą partię do wypalenia i nie chcę palić do kosza. Dysan +Rx8 printable od CMC.
maniek

tytusdezoo 02.11.2004 18:20

Nagraj 4x.

maniek997 02.11.2004 18:27

Cytat:

Nagraj 4x.

Obojętnie 4 czy 8. Może trzeba x2.4:(
maniek

VIZZARD 02.11.2004 18:55

Cytat:

Napisany przez maniek997
Obojętnie 4 czy 8. Może trzeba x2.4:(
maniek

Prędkość zapisu x2,4 daje na ogół gorsze rezultaty

Niż jakość wypalonej płytki z prędkością x4 :taktak:

maniek997 02.11.2004 20:12

Cytat:

Napisany przez frog
Panowie jutro kupuje . Podsumowujac - na strone pioniera za booktype i za malo biosow tak ? czy ktos mysli ze z biosami sie polepszy i pojawi sie booktype ? CZy bez tego i tak pionier ma dobra kompatybilnosc z dvd stacjonarnymi i psx2 ? NEC - rozwijany jak widac i jakos z parametrami duzo odbiega od pioniera ? jesli tak to ktorymi ? Jakies konkretne wady czy raczej nie ma sie czego doczepic ? Predkosc dla mnie nie jest wazna MAX... Czy na nim tez bez problemu bedzie mozna nagrac na dvd stacjonarne (no tak ma booktype ) i psx2.... PAnowie tylko konkrety a nie jakies glupie klotnie (pokazujecie tylko swoj poziom). Dzieki wszystkim tym ktorzy dotychczas dali konkretne odpowiedzi na podany TEMAT !

Miałem Liteona 401 ,812 teraz mam neca 3500. Słowo daję najmniej problemów miałem z 401(może platimium edition?). Nec jest chyba przereklamowany.W tej chwili poważnie zastanawiam się nad Plextorem. W moim przypadku czas to pieniądz i nie mogę sobie pozwolić na eksperymenty i testy.
maniek

frog 02.11.2004 20:19

O a juz sie klonilem ku necowi. Pionierow 108 oem nie maja sklepy na stanie u mnie i chcialem juz miec tego neca no ale kurde przereklamowany. Ktos nagrywal gry na psx2 na NECU i czy booktype rozwiazuje totalnie problem z dvd stacjonarnymi ? KAzdy juz odczyta zmieniona tak plytke bootypem ?

legion 02.11.2004 20:25

@maniek997 czyzby rozczarowanie :>

dexa 02.11.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez legion

Przez takie teksty nie wiem co kupic.
Zastanawialem sie i dalej nie wiem.

PARANOJA !!
Wszedzie Ci sami ludzie sie wypowiadaja i masakruja.
Nie ma argumentow tylko takie cos.

Kolega ma problem, a to chyba nie rozwiazuje owego problemu.

U mnie na NECu nigdy sie tak nie zdazylo.
7 razy skoczylo przy kalibracji do 0% i potem juz lecialo wporzasiu i chyba tak ma byc.

NAPRAWDE GRATULUJE, tak skutecznie udalo Wam sie z tytusem mnie zniechecic ze nie wiem co wybrac.

maniek997 02.11.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez frog
czy booktype rozwiazuje totalnie problem z dvd stacjonarnymi ? KAzdy juz odczyta zmieniona tak plytke bootypem ?

Powinna być czytana, ale życie pokazuje że nie zawsze tak jest. Paliłem kiedyś większą partię tego samego materiału właśnie +R booktype i kilka osób zgłaszało że płyta wogóle się nie czyta.Nie jestem w tej chwili pewny czy to wina płytek (verbatim+Rx8), booktype, nagrywarki czy też sprzętu klientów. Z wypalaniem DVD to loteria taka jak kiedyś była z CDR. Teraz to małe piwo. Sądzę, że za dwa lata wypalanie DVD znormalnieje chyba że wejdzie coś nowego pod strzechy i znowu będziemy królikami doświadczalnymi dla producentów sprzętu i nośników.
maniek

tytusdezoo 02.11.2004 21:08

Cytat:

Napisany przez maniek997
Powinna być czytana, ale życie pokazuje że nie zawsze tak jest. Paliłem kiedyś większą partię tego samego materiału właśnie +R booktype i kilka osób zgłaszało że płyta wogóle się nie czyta.Nie jestem w tej chwili pewny czy to wina płytek (verbatim+Rx8), booktype, nagrywarki czy też sprzętu klientów. Z wypalaniem DVD to loteria taka jak kiedyś była z CDR. Teraz to małe piwo. Sądzę, że za dwa lata wypalanie DVD znormalnieje chyba że wejdzie coś nowego pod strzechy i znowu będziemy królikami doświadczalnymi dla producentów sprzętu i nośników.
maniek

Dlaczego tak rozpaczasz??? Jaki masz BIOS wgrany ??? Może przez to takie problemy.

frog 02.11.2004 21:18

Panowie bo na pionka musial bym czekac z tydzien a nec mam od reki 40zl tanszy nie wiem co brac ;) Kompatybilnosc na tym mi zalezy !

martivip 02.11.2004 21:21

pytanko o nagrywarkę DVD NEC ND-3500A

Witam czy ktoś z was wie z jaką minimalną prędkością można nagrywać płytki DVD ?

a macie jakiś link do strony oficjalnej z biosami , bo na ich stronie nie mogę się połapać :)

pozdrawiam
Marti

tytusdezoo 02.11.2004 21:22

ZOBACZCIE TEST NA NASZEJ STRONCE.
CO DLA MNIE NAJWAŻNIEJSZE:

"wysoka jakość nagrania wszystkich testowanych nosników CD i DVD
cicha praca
odczyt płyt zabezpieczonych technologią Key2Audio i CDS200
krótkie czasy odczytu płyt z danymi"

tytusdezoo 02.11.2004 21:25

No nie panikuj tak. Zobacz teścik na stronce. Potwierdza tylko moje zdanie o NECu, a LEGION to jakiś prześladowca przysłany z fabryki LITEON.

namor 02.11.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez frog
Panowie bo na pionka musial bym czekac z tydzien a nec mam od reki 40zl tanszy nie wiem co brac ;) Kompatybilnosc na tym mi zalezy !

może warto poczekać tydzień,można też kupić w sklepie internetowym i za dwa dni masz już w domu
a tu masz jeszcze :
Recenzja NEC ND-3500AG

dexa 02.11.2004 21:30

Jak chcesz frog to moge Ci tego Pioneera zalatwic taniej.
Bo ja sklanialbym sie do NECa.
A moge wybrac co chce w tej samej cenie.
A NECa gdzies indziej kupie w tej samej cenie, a przy okazji pomoge.
Naped nowy z gwarancja 04.11.2004 !! czyli pojutrze wystawiony przez firme.

frog 02.11.2004 21:32

masz na mysli stronke cdrinfo juz patrze na recenzje jakies . Kurcze z minuty na minute razjestem za pionierem raz a nec ;)NO za tym pionierem to mi tylko ten booktype nie pasuje brak znaczy jego. Nie wiecie jak nec sie spisuje przy kopiowaniu psx2 gier ? No i jak wypada jakos nagrania necem a pionkime dvd filmow tak ogolnie

frog 02.11.2004 21:34

taniej tzn ile ?> ja mam 345 za oema tego pionka...

frog 02.11.2004 21:36

...jednak napęd nie rozpoznał wogle płyty CD 90 min (800 MB) z danymi. Podobnie było z następną testową płytą CD 99 min (870 MB) z danymi. Wniosek z tego płynie taki, że napęd może mieć problemy z odczytem płyt CD o większej niz 700 MB pojemności... cytat z recenzji. czy to prawda nie czyta 800 i 970 ? :((( to powazna wada

LuHash 02.11.2004 21:53

to jeszcze ja zadam pytanko...
czy i od jakiej wersji naped obsluguje zmiane bitsetingu dla dvd+r/rw?

maniek997 02.11.2004 22:27

Cytat:

Napisany przez legion

W tej chwili cały czas te dysany x2.4. Wybiórczo wzięta płytka odtwarza się prawidłowo w stacjonarce.
maniek
P.S. A tak po recce na stronie głównej to NEc według swojskiego serwisu nie wypada najlepiej. Ciekawie moim zdaniem wypada MSI z flakami od Philipsa.

legion 02.11.2004 22:35

Cytat:

No nie panikuj tak. Zobacz teścik na stronce. Potwierdza tylko moje zdanie o NECu, a LEGION to jakiś prześladowca przysłany z fabryki LITEON.

chciales powiedziec odwrotnie to ty napadasz na liteon'a ja na nec'a nie napadam tylko mowie ze sam sie chyba rozczarowal ten post oraz temat :
Cytat:

Napisany przez maniek997
Miałem Liteona 401 ,812 teraz mam neca 3500. Słowo daję najmniej problemów miałem z 401(może platimium edition?). Nec jest chyba przereklamowany.W tej chwili poważnie zastanawiam się nad Plextorem. W moim przypadku czas to pieniądz i nie mogę sobie pozwolić na eksperymenty i testy.
maniek

no i nic dodac nic ujac jak za checasz ludzi do nec'a ok niemam nic przeciwko ja niemam kompleksu nec ani litka tak jak ty wiec nie przeszkadzaj sobie :D
Cytat:

Napisany przez maniek997
W tej chwili cały czas te dysany x2.4. Wybiórczo wzięta płytka odtwarza się prawidłowo w stacjonarce.
maniek
P.S. A tak po recce na stronie głównej to NEc według swojskiego serwisu nie wypada najlepiej. Ciekawie moim zdaniem wypada MSI z flakami od Philipsa.

Ciekaw ze na x2.4 dopiero wybiorczo wybran plyta sie w stacjonarce odtwarza prawidlowo ale mowisz o dysanach 4.7GB 1-8x.
Moze jak masz mozliwosc wymien na pioniera :D sprobuj moze bedziesz zadowolony z niego :D
Cytat:

Napisany przez dexa
Przez takie teksty nie wiem co kupic.
Zastanawialem sie i dalej nie wiem.

PARANOJA !!
Wszedzie Ci sami ludzie sie wypowiadaja i masakruja.
Nie ma argumentow tylko takie cos.

Kolega ma problem, a to chyba nie rozwiazuje owego problemu.

U mnie na NECu nigdy sie tak nie zdazylo.
7 razy skoczylo przy kalibracji do 0% i potem juz lecialo wporzasiu i chyba tak ma byc.

NAPRAWDE GRATULUJE, tak skutecznie udalo Wam sie z tytusem mnie zniechecic ze nie wiem co wybrac.

Sluchaj niema argumentow zadna strona tylko trzeba miec zimne podejscie do sprawy z tego co wiem przejechales sie na necu wiec sprobuj jak masz mozliwosc wymienic czy kupic moze pioniera.
Ja mam Liteona 812 zrobilem z niego 832 i pali mi bez problemu ale jest wielu
ktorzy pozbyli sie tego urzadzenia bo jak mowili sa do dupy itp i takze jest wielu zadowolonych podobnie jest z tytusem u nie go moze byc wszystko nie awaryjne oprocz liteona ktorego niby z servisu odbiera a u ciebie moze byc problem z nec'm.
I co wtedy tytus ci pomoze?
Nie!!! sam musisz sobie pomoc co wybrac kazdy jest kowalem swojego losu kazdy wie co robi i jak sie obchodzi z napedem wiec to zalezy tylko od twoich umiejetnosci a my mozemy ci tylko pomoc jak sobie radzic z tym co nie znane.
Teksty typu x jest super pali wszystko a y jest do dupy bo x moze to lub to sa
nie na miejscu :D

Nie chce cie do niczego zniechecac jak wybierzesz nec'a to co myszlisz ze bede do ciebie pisal teksty typu "dales plamy" uwarzam ze nec'i sa dobrymi nagrywarkami ale bez przesady :D

maniek997 02.11.2004 23:08

Tak, są to dysany 1-8x +R od CMC. Specjalnie kupiłem badziewną stacjonarkę w supermarkecie spożywczym aby sprawdzać wypalone płyty.Przecież 70% ludzi takie ma bo tanie. Statystyczny Kowalski nie zagląda na forum. Kupuje co najtańsze. No i płyty muszą u takiego chodzić.
maniek

legion 02.11.2004 23:13

Cytat:

Napisany przez maniek997
Tak, są to dysany 1-8x +R od CMC. Specjalnie kupiłem badziewną stacjonarkę w supermarkecie spożywczym aby sprawdzać wypalone płyty.Przecież 70% ludzi takie ma bo tanie. Statystyczny Kowalski nie zagląda na forum. Kupuje co najtańsze. No i płyty muszą u takiego chodzić.
maniek

to sa niezle plyty i dziwi mnie to bo nec nie jest tak wybredny jak liteon:)

Ufil123 02.11.2004 23:54

Cytat:

martivip- Witam czy ktoś z was wie z jaką minimalną prędkością można nagrywać płytki DVD ?

a macie jakiś link do strony oficjalnej z biosami , bo na ich stronie nie mogę się połapać :)
minimalna prędkość na Nec'u 3500A to x2 (oczywiście zależy od płyty) możesz też nagrywać x1 ale nie wiem czy znajdziesz taką płyte 8 )

Ufil123 02.11.2004 23:58

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez LuHash
to jeszcze ja zadam pytanko...
czy i od jakiej wersji naped obsluguje zmiane bitsetingu dla dvd+r/rw?

możliwe że wyszło juz coś nowszego, ale ja używam tego i wszystko śmiga :)

legion 03.11.2004 09:39

http://www.cdrinfo.pl/artykuly/Recen...00AG/index.php

asik-102 03.11.2004 13:01

cześć wszystkim
kumpel ma liteona 832s i prubował na czym się dało i doszedł że obrazu na stacjionarnym (soniaczu) mu nie przycina tylko na verbatimach nagranych x4 ja mam neca 3500ag ale nie prubowałem jeszcze na stacjonarnym jak coś to dam znać.pozdrawiam

tytusdezoo 03.11.2004 13:12

Testy Nec 3500ag

Ilość załączników: 2
Na początek dwie płytki odczytane na moim nowy LITEON 1633S.
PLATINUM DVD-R 8X palony 8x oraz BENQ DVD+R 8X palony 12X.
NEC 3500AG bios pzrerobiony z TDK 2C8.

PS. Legion proszony o skomentowanie wyników. :haha:

tytusdezoo 03.11.2004 13:50

I kolejnie.
ESPERANZA DVD+R 4X PALONA 4X ORAZ PLATINUM DVD+R 8X PALONY 8X.

icemac 03.11.2004 14:12

co do ostatniego wykresu to dosc dobry (platinum +R 8x) tylko te bledy PIF na zyt wysokim poziomie - dosc malo ale duze

a reszta to mogloby byc znacznie lepiej nie kompletna tragedia, ale tez zadna rewelacja

P.S. to moje zdanie i mozna sie z nim nie zgodzic

Lukas88 03.11.2004 14:59

Jak już zaczęliście tutaj dyskutować na temat jakie te nagrywarki NECa są, to chwilami mam już potąd tego urządzenia. O popsutych płytach pisałem już w innym temacie (1 HAWK DVD-R 4X, 2 Mediastore DVD+R 4X). Ostatnio nagrałem płytę muzyczną specjalnie z szybkością 8X, żeby była lepsza jakość (niestety CD-R HAWK). Na komputerze czyta się super, ale w stacjonarnych odtwarzach przeskakuje pod koniec. Owszem to wszystko to są tanie płyty, ale posiadam również nagrywarkę CD-RW LG 52X32X52X i nagrywałem na różnym badziewiu i problemów nie było jak dobrze dobrałem szybkość, co do DVD nie wypowiadam się - to moja pierwsza nagrywarka.

kamoreks 03.11.2004 15:13

Maniek przeciez nie musisz wyrzucać plytek do kosza zawsze mozna pożucać. :)

SLAYER 03.11.2004 16:07

Mi NEC czyta 90 bez problemu, 99 nie patrzylem.

tytusdezoo 03.11.2004 16:46

Teraz Verbatim DVD-R 4x spindel palony 4x.

PS. Test płyty Benq tak wygląda gdyż nagły skok pod koniec wynika z zapisu z prędkością 12x.

tytusdezoo 03.11.2004 17:35

BENQ DVD+R 8X paolny 4x na biosie 2.17 orig.

legion 03.11.2004 18:19

kolega @icemac skomentowa trafnie tez nie widze zadnej rewelacji kup moze Datexy za 1.20zl:D zobaczymy jak wypali je nec

Esiek 03.11.2004 19:09

Cytat:

Napisany przez Ufil123
możliwe że wyszło juz coś nowszego, ale ja używam tego i wszystko śmiga :)

Wyszło :)
2f9

LuHash 03.11.2004 20:03

a wlasnie... to wytlumacz mi esiek... jakie zmiany przynioslo 2f9... widze ze wydal to jakis inny gostek niz ten co zapodal 2c8... jakas poprawa dzialania?

tytusdezoo 03.11.2004 20:05

Rewelacja może to nie jest ale są normalne, takie jak powinny być. Tej normalności jednak brakuje kilku nagrywarkom.

Testy najgorszych płyt jakie miałem: MEDIASTORE DVD+R4X@4X i SKY DVD-R4X@4X:

brodkiew007 03.11.2004 20:14

Wyszło nowe firmware 3500w2f9. Będzie szansa na testy? :D

http://zabrze.net.pl/nadkanalem/esiek/3500w2f9.zip :)

Ps. News przekazał kolega: "ESIEK" :piwo:

tytusdezoo 03.11.2004 20:19

Sorry ale czy wy czytacie te forum???

Zobacz ten link i post kiedy o tym pisałem:

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...1&postcount=72

Firmware jest od producenta MAD DOG i dziwie się zachowuje na niektórych nagrywarkach. Więcej cos napisze jak je przetestuje. Jednak na dzień dzisiejszy 2C8 ma największą bazę nośników. Dziwne nie????

Esiek 03.11.2004 21:49

Cytat:

Napisany przez LuHash
a wlasnie... to wytlumacz mi esiek... jakie zmiany przynioslo 2f9... widze ze wydal to jakis inny gostek niz ten co zapodal 2c8... jakas poprawa dzialania?

Poprawa?? hmm pare nowych strategii zapisu nic szczegolnego ale jak juz wgrywac to najlepiej najnowsze. 2c8 chyba bylo przerobką 2f8 (albo odwrotnie)o ile sie nie myle

Lukas88 04.11.2004 08:05

Chyba wycofuję to co napisałem o NECu. Coś mi się zdaje, że te wszystkie problemy wynikają z beznadziejnych nośników, gdzie dużo zdaża się wadliwych, bo ogólnie nagrywarka działa świetnie...

tytusdezoo 04.11.2004 11:09

Jakiś mądry powiedział że NEC nie nadaje się do nagrywania płyt CD-R.
Prosze oto wykresik:

Vosh 04.11.2004 11:12

Cytat:

Jakiś mądry powiedział że NEC nie nadaje się do nagrywania płyt CD-R.
Prosze oto wykresik:

Na jakim biosie nagrywałeś CD-R?

tytusdezoo 04.11.2004 11:12

2c8

Lukas88 04.11.2004 11:23

A tak bluzgalem na tą nagrywarkę a wszystko przez tandetne nośniki. Ja używam firmware MAD DOG i chyba jest w porządku - czas pokaże. Aha jaki dvd-rom byście polecili do testów kprobe albo w Nero Quality Check, bo moja Toshiba M1712 jest taka sobie a poza tym potrzebuję dvd do 2-giego kompa.

icemac 04.11.2004 11:33

te kolejne lepiej wygladaja ;)

moja uwaga dotyczy tych widocznych zalacznikow (wyswietlone obrazki), a nie w zalacznikach

ale plytki maja chodzic bez freezow w stacjonarce to wtedy bedzie OK

Bartez 04.11.2004 11:43

Cytat:

Napisany przez Lukas88
A tak bluzgalem na tą nagrywarkę a wszystko przez tandetne nośniki. Ja używam firmware MAD DOG i chyba jest w porządku - czas pokaże. Aha jaki dvd-rom byście polecili do testów kprobe albo w Nero Quality Check, bo moja Toshiba M1712 jest taka sobie a poza tym potrzebuję dvd do 2-giego kompa.

Testy w KProbe powinno się przeprowadzać tylko na nagrywarkach, a nie na odtwarzaczach. Głównie ze względu na inną korekcję błędów.

Lukas88 04.11.2004 11:46

Wiem wiem slyszalem o tym, no ale jesli juz cos wybrac, chocby zeby porownac tylko u siebie ktore nosniki lepiej sie czytaja, to co mozna sprobowac? Czy naprawde nie ma to zadnego sensu?

tytusdezoo 04.11.2004 12:01

Liteon 167t,sony Ddu 1613 - Kprobe I Nero Cd Speed Test Jakości
Aopen 1648app, Pioneer 121s - Nero Cd Speed Test Jakości

Ps. Dodam jeszcze że te napedy najlepiej z wszystkich radza sobie z nagrywanymi płytami DVD. Czytają prawie wszystko bez błędów , co Toshiba nie potrafi, gdyż ma bardzo wiele problemów( z błędami i prędkością odczytu)

tytusdezoo 04.11.2004 12:38

TDK 2.C8:

Code:
DVD+R

50 52 4f 44 49 53 43 00 52 30 33 00 01 -> [PRODISC R03 ] 2.4 4.0 6.0 8.0 12.0

44 41 58 4f 4e 00 00 00 41 5a 32 00 01 -> [DAXON AZ2 ] 2.4 4.0 6.0 8.0 12.0

43 4d 43 20 4d 41 47 00 4d 30 31 00 01 -> [CMC MAG M01 ] 4.0 6.0 8.0 12.0

53 4f 4e 59 00 00 00 00 44 32 31 00 01 -> [SONY D21 ] 4.0 6.0 8.0 12.0 16.0

Maddog 2.F9:

Code:
DVD+R:

50 52 4f 44 49 53 43 00 52 30 33 00 01 -> [PRODISC R03 ] 2.4 4.0 6.0 8.0

44 41 58 4f 4e 00 00 00 41 5a 32 00 01 -> [DAXON AZ2 ] 2.4 4.0

(no support for CMC MAG M01 and SONY D21)

niby firmware MAD DOG jest nowszy ale ma całkiem inną bazę nosników i indeksów prędkości. 2C8 narazie jest najlepsze.

asik-102 04.11.2004 12:38

Mam pytanko czy ma ktoś orginalny bios do 3500a i czy będę mógł wrucić do niego jeśli bym wgrał 2.17 i w jaki sposób.Dzięki ,pozdrawiam.

tytusdezoo 04.11.2004 13:39

Platinum 52x palony 32x.

tytusdezoo 04.11.2004 13:56

Ten sam nośnik nagrany na świetnej nagrywarce marki LITEON 1633S VBS0K :haha: :haha: :haha:

Ps. Dobrze że tą płytę da się odczytać. :wow:

tytusdezoo 04.11.2004 14:19

Kolejna płytka CD-R. Verbatim Pastel 48x palony 48x na LITEON 1633S.

PS. Podobno Nec jest taki do dupy, podobno użyłem nośników do dupy i co jeszcze?? ||

Nec dużo lepiej pali płytki CD-R taka jest prawda 8 ) , jeżeli ktoś uważa że Nec nadaje się tylko do zapisu płyt DVD i niczego więcej, jest w wielkim błędzie i pisze tylko pomówienia nie podparte żadnymi dowodami. :czytaj:

morito 04.11.2004 16:27

Nec 3500 -Nagrywanie płyt dwuwarstwowych

Witam!
Czy ktoś z szanownych grupowiczów nagrywał płytki dwuwarstwowe na tym Necu z biosem 2.16 ?Proszę o ewentualne uwagi.

Pozdrawiam
Paweł B.

maniek997 04.11.2004 16:36

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Chyba wycofuję to co napisałem o NECu. Coś mi się zdaje, że te wszystkie problemy wynikają z beznadziejnych nośników, gdzie dużo zdaża się wadliwych, bo ogólnie nagrywarka działa świetnie...

To co teraz można kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie to może przyprawić o ból głowy. Przynajmniej kilkanaście typów plusów i minusów. Zresztą co dostawa to nowe nośniki. Sprawdzisz kilka, idziesz kupić więcej to albo juz ich nie ma albo są ale już z innej fabryki. Jedynie co to pozostaje to kupować sprawdzone markowe płyty.
maniek

maniek997 04.11.2004 16:39

MOże te testy przeprowadzone przez szanowną redakcję cdrinfo są podobne z założenia do tych z Chipa, Komputer Świat, Enter i innych?
maniek

tytusdezoo 04.11.2004 17:15

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...3&page=2&pp=15

Zobacz co juz dawno pisałem. Szkoda że zakładasz nowy temat, jak jest juz o Necu kilka. Bios 2c8 bo malepszą bazę nośników DL.

AleX69 04.11.2004 17:19

tytusdezoo@ ... mi sie na 2500a zle palily cd'ki
przerywalo - bez najmniejszego powodu zapis ... (iso) :(

teraz na 3500ag jeszcze nic prazylem z image'ow ...

tytusdezoo 04.11.2004 17:27

Cytat:

Napisany przez AleX69
tytusdezoo@ ... mi sie na 2500a zle palily cd'ki
przerywalo - bez najmniejszego powodu zapis ... (iso) :(

teraz na 3500ag jeszcze nic prazylem z image'ow ...

Nigdy nie miałem żadnych problemów z zapisem ani na 2500 ani na 3500.
może miałeś jakieś nośniki-odpady, który ja od pewnego czasu nie stosuję, staram się kupować w miarę firmowe nośniki, gdyż uważam że teraz przy tak niskich cenach, te parę groszy warto dołożyć.

PS. Nojgorsze noiśniki to z marketów na wagę. :haha:

terpilowski 04.11.2004 17:43

@tytus, masz zdrowie ...
dobrze, ze podajesz nam te informacje i linki
mam neca i czytam wszystko co napiszesz
poza twoim podpisem
good job !!

AleX69 04.11.2004 17:49

teraz to nie pamietam co to dokladnie bylo ... nec mial problem z wypaleniem obrazu
bez wzgledu na nosnik cd ... zwalil trzy/cztery plyty kolejna wypalilem juz na LG CD-R/W
mialem tak kilka razy z roznymi obrazami iso ... ale to jak pisalem tylko na 2500A

co do zakupow :> to ja robie w hurtowni kupujac po 500szt Espery printable ... :spoko:

Golomb 04.11.2004 17:51

NEC 3500A + JAKIES PLYTKI XIDEX 8x

Witam mam problem z nagrywarką mianowicie przy próbie nagrania nosnika DVD+R XIDEX 8x nagrywarka w losowych m,iejscach wywala mi błąd i psuje płytkę. Płyty CDR wszystkie znakomicie sie nagrywają. Juz 4 płytki poszły w kosz. Czego moze to byc wina - firmware ? Nagrywarka ?? dodam ze jest nowa i ani jednej płytki jescze nienagrała PS. Zmianiałem firmware na 2.17 dostepne na oficjalnej stornie forum cdrinfo. Tzn na oryginalnym firmware nienagralem ani nieprobowalem nagrac zadnej płytki odrazu na 2.17 sie przerzuciłem i niedziała .. ma ktos jakis pomysl ??
Z góry thx

PS bład objawia sie tym ze w nero wyskakuje błą INVALID BLOCK ADRESS i nagrywara zapisuje lead out tzn widoczne są dane w napedzie ale niesposob ich odczytac.

5 Xdisców juz niema

Turboni 04.11.2004 18:01

tak zmien plytki :)

tytusdezoo 04.11.2004 18:02

Pewnie dostane za to bana. 8 ) Bo robie reklamę Necowi.
Takie są testy , i nic tego nie zmieni, jeżeli komuś wychodzi inaczej , możliwe że ma pecha/szczęście lub jest nie obiektywny.

Mam LITEONA 1633S I NEC3500AG i widzę która jest lepsza jak się komuś to nie podoba to jego problem. :peace:

terpilowski 04.11.2004 18:21

necowi nie jest potrzebna zadna reklama
necowi sa potrzebne narzedzia takie jak ma liteon, aby posiadacze neca mogli sobie sprawdzac te PI i PIF oraz C1 i C2
tego mi brakuje w necu najbardziej
od czasu do czasu chetnie bym sobie sprawdzil co nieco
wiem, ze na moich verbach +r x4 od mcc i na plantiumach x8 od richoha japan pali sie wszystko wspaniale, odczyty ida jak brzytwa, ale taki test jest jednak niepelny
dlatego uwaznie szukam kazdego testa, gdzie nec wypalal cokolwiek :)

terpilowski 04.11.2004 19:04

Cytat:

Napisany przez Golomb
....5 Xdisców juz niema

a wiec sie nie oplaca tych 30 groszy na sztuce zarobic ...
no i nawet jak sie wypali prawidlowo to dalej masz kiepskiej jakosci plytke
nie warto
jak kolega wyzej napisal - wypal moze na czyms choc odrobinke lepszym
trafiaja sie cale skopane serie [firmowym nosnikom tez sie to zdarza, niestety].

legion 04.11.2004 20:36

Cytat:

Napisany przez maniek997
To co teraz można kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie to może przyprawić o ból głowy. Przynajmniej kilkanaście typów plusów i minusów. Zresztą co dostawa to nowe nośniki. Sprawdzisz kilka, idziesz kupić więcej to albo juz ich nie ma albo są ale już z innej fabryki. Jedynie co to pozostaje to kupować sprawdzone markowe płyty.
maniek

czasami i markowe nie sa najlepsze :D jak sie o nich mysli

Turboni 04.11.2004 21:03

masz na mysli made in india :>

jak tak to masz 100% racje :)

VIZZARD 05.11.2004 15:39

Cytat:

Pewnie dostane za to bana. 8 ) Bo robie reklamę Necowi.

Pewnie dostajesz za to jakieś grube pieniądze :kasa:

Za reklamowanie Neca :>

^_^

Golomb 05.11.2004 19:28

DVD-R CRYSTAL 1-4X - Ten sam bład co XIDEX'ach 8x DVD+R

Turboni 05.11.2004 19:42

troche bardziej markowe to znaczy chociaz esperanza
ale polecam verbatim, tdk, memorex, dysan, platinium no i ostatnio dolaczyly datexy :)

Golomb 05.11.2004 19:53

Cytat:

Napisany przez Turboni
troche bardziej markowe to znaczy chociaz esperanza
ale polecam verbatim, tdk, memorex, dysan, platinium no i ostatnio dolaczyly datexy :)

Jakbym wiedzial ze ten NEC taki wybredny to bym go w zyciu niebral jestem przyzwyczajony do nagrywarek które palą na byle syfie. ostatnie podejscie jutro uzbroje sie w DVD-R VERBATIM I TDK oraz DVD+R VERBATIM oraz jakies DVD+RW jesli naped niezapisze takze tych dysków to oddaje na gware a moze to cos z NERO(6.6.00 Reloaded) lub ASPI(windowsowe .. wogole nie instalowałem bo nigdy niemiałem potzreby miałem juz 4 nagrywary i zadna jaj nierobiła tak jak NEC ...) ?? Dodam ze CDR jakiejs firmy HAWK shitowe nagrywa jak strzała na 48x o esperanzach i jakichs traxdatach niewspomne .. tylko z tymi dvd jeest problem jescze ZADNEGO niewypalilem na tej wypalarze a miala byc taka dobra...

VIZZARD 05.11.2004 19:55

Cytat:

Napisany przez Golomb
Jakbym wiedzial ze ten NEC taki wybredny to bym go w zyciu niebral jestem przyzwyczajony do nagrywarek które palą na byle syfie. ostatnie podejscie jutro uzbroje sie w DVD-R VERBATIM I TDK oraz DVD+R VERBATIM oraz jakies DVD+RW jesli naped niezapisze takze tych dysków to oddaje na gware a moze to cos z NERO(6.6.00 Reloaded) lub ASPI(windowsowe .. wogole nie instalowałem bo nigdy niemiałem potzreby miałem juz 4 nagrywary i zadna jaj nierobiła tak jak NEC ...) ?? Dodam ze CDR jakiejs firmy HAWK shitowe nagrywa jak strzała na 48x o esperanzach i jakichs traxdatach niewspomne .. tylko z tymi dvd jeest problem jescze ZADNEGO niewypalilem na tej wypalarze a miala byc taka dobra...

Czyżby rozczarowanie? :O

Kto by pomyślał :>

legion 05.11.2004 19:59

Cytat:

Napisany przez Golomb

widocznie jednak jest wybredny juz ktos mial podobny problem na necu :D ale czy to problem:>

Golomb 05.11.2004 20:06

Nec 3500a + Nosniki Slabej Jakosci

Prosilbym o wypisanie o ile mozna problemow z nagrywaniem dvd na ww napedzie oraz nosnikach danych mozliwie slabej jakosci z wykresami o ile mozna - okaze sie czy naped ten rzeczywiscie ma problem ze slabymi jakosciowo dvd.

pawelblu 05.11.2004 20:14

Xidex i Xdisc to nie sa jakies niemarkowe plytki ...

Powiem wiecej - sa niezle, przynajmniej tak sie u mnie pala na NECu 2500.

Masz problem. 8 )

Golomb 05.11.2004 20:15

Do poniedziałku jesli okaze sie ze niedziała takze na verbatimach i innych oddaje na rekojmie w sumie nawet jak zadziała to niech sie pocałuje w pupe a nóz przyjdzie ktos z pierwszą lepszą płytką XYZ z kiosku ipowie zebym mu cos nagrał a ja co wtedy odpowiem ? nie bo moja nowa nagrywarka za 350zł niepotrafi tego zapisac :[

Golomb 05.11.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Xidex i Xdisc to nie sa jakies niemarkowe plytki ...

Powiem wiecej - sa niezle, przynajmniej tak sie u mnie pala na NECu 2500.

Masz problem. 8 )

POmoz mi go rozwiazac bez uzycia jakichs radykalnych posuniec

pawelblu 05.11.2004 20:19

Po pierwsze - sprawdz kto robi te plytki. Xdisc ostatnio zmienil producenta (bylo GSC teraz jest jakas interaxia czy cos takiego), a Xidexy to pamietam sprzed pol roku (wtedy byl chyba prodisc).

Golomb 05.11.2004 20:27

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Po pierwsze - sprawdz kto robi te plytki. Xdisc ostatnio zmienil producenta (bylo GSC teraz jest jakas interaxia czy cos takiego), a Xidexy to pamietam sprzed pol roku (wtedy byl chyba prodisc).

No ale chyba najlepszym wyjesciem bedize kupno czegos rasowo firmowego jak TDK i verbatim i osadzenie na podstawie takich nosnikow co nie ??

PS jesli np na dvd+RW nagra a na DVD+R lub DVD-R nie no to mamy winnego ? niewazne . to nowa nagrywarka i ma dzialac NA WSZYSTKICH CD a nie zadne widzimisie.

legion 05.11.2004 20:37

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...452#post344452

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:28.