Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

legion 05.11.2004 20:38

zgadza sie :D

kamoreks 05.11.2004 20:41

Za co bana?

khamill 05.11.2004 23:24

jednak NEC ma gorsze wyniki w testach niż Lite On 1633 - niestety - i nie jest w stanie palić w wysokiej jakoiści płyt z wysokimi prędkościami... a sama nagrywarka wydaje się być najlepsza i najszybsza obecnie. Mimo to nie zdecydowałbym się chyba na NECa :)

bibok11 06.11.2004 01:43

Ilość załączników: 5
pare testow neca i liteona + 1 ciekawostka odczyt plyty gigamaster (chyba najwiekszy szmelc ) nagranej na pionierze 108 oem dla mnie mistrzostwo swiata(dla porownania wrzucilem z neca tez test tej plyty) Odczyt cd to stara plyta z obrazem iso jakims. Platinum to platinum 8 nagrana 12x czas nagrywania 6minut 52 sekundy

bibok11 06.11.2004 03:01

cd testow jeszcze raz ta sama platinum tylko ze teraz zeskanowana 4x (powinni ja w necu puscic tak samo jak w pionierze na 16 x bo widze ze jeszcze ma zapas) Nastepne dwie to esperanzy 8X+puscilem na 8x nagrywanie a na necu sie nagrywala 13minut 58sekund a na liteonie 12minut 6sekund.Bufor w obu nagrywarkach szalal niesamowicie a szczegolnie pod koniec nec ostatnie 10% palil prawie 3 minuty.Niewiem dziwne bo poprzednio supratec na tym samym nosniku (mcc3)tez na neku mi tak sie powoli nagrywal. Ostatni test (stary testowalem wtedy bios memorexa) to odczyt cd supratec, nagrywanie obrazow gry na necu i memorexie, odczyt na memorexie

tytusdezoo 06.11.2004 10:23

Cytat:

Napisany przez khamill
jednak NEC ma gorsze wyniki w testach niż Lite On 1633 - niestety - i nie jest w stanie palić w wysokiej jakoiści płyt z wysokimi prędkościami... a sama nagrywarka wydaje się być najlepsza i najszybsza obecnie. Mimo to nie zdecydowałbym się chyba na NECa :)

W jakich testach. Przemyj oczy. :haha:

tytusdezoo 06.11.2004 10:34

Ilość załączników: 1
No to teraz test rewelacyjnych HAWK DVD+R 4x. :haha:
Wypalony na NEC 3500AG 2C8 z prędkością 4x.

PS. Uważam że to jest bez sensu płyta kosztuje 1.69 a za 1.80 sa PLATINUM DVD+R 8X.
Przy tak niskich cenach jak sa teraz nie warto się zastanowić.
Jak na taki nośnik i tak nieżle.

Golomb 06.11.2004 16:36

OK chyba znalazłem przyczynę.zrobiłem dzis testy i oto wyniki:
Nagrywałem TDK DVD+RW obraz noi jak zwykle zatrzymało sie w jednym miejscu .. no to sobie mysle lipa ALE po chwili ruszyło nagywanie jakies 15% i znów lipa ale takze rusyzło po jakims czasie noi ostattecznie jescze raz po 15% staneło ale płytka się nagrała kompletnie cała i DZIAŁA w porównaniu do zwykłych DVD+R i DVD-R niewywala błędu po prostu stoji .. jakby miala chwilowy zwis i pali od nowa - co to moze byc ?

pawelblu 06.11.2004 16:42

Cytat:

Napisany przez Golomb
OK chyba znalazłem przyczynę.zrobiłem dzis testy i oto wyniki:
Nagrywałem TDK DVD+RW obraz noi jak zwykle zatrzymało sie w jednym miejscu .. no to sobie mysle lipa ALE po chwili ruszyło nagywanie jakies 15% i znów lipa ale takze rusyzło po jakims czasie noi ostattecznie jescze raz po 15% staneło ale płytka się nagrała kompletnie cała i DZIAŁA w porównaniu do zwykłych DVD+R i DVD-R niewywala błędu po prostu stoji .. jakby miala chwilowy zwis i pali od nowa - co to moze byc ?

Np. Systemowy burdel do kwadratu lub zle podlaczenie napedow.

frog 06.11.2004 18:19

Oki panowie zamowilem pioniera 108 za 345zl powinien byc na dniach. Kurcze mam nadzieje ze nie bede zalowal i ze mimo braku bittsetingu nie bede mial problemu z odczytem na stacjonarnych dvd i psx2 po nagraniu na tej nagrywarce ......

slawekj 06.11.2004 18:29

Sony +Rx4 palony x4 na DVD Decrypter plikiem ISO

Nec 3500AG bios 2.17 oryginał

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12580&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12582&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12584&stc=1

:)

AleX69 06.11.2004 23:36

panowie "weterani" moze nie bedziemy robil sobie jaj z 'zawartosci' ...
te testy robia sie tendencyjne ...

sa plyt dobre/zle ....
z 'plyt' partie (nie wiem czy to wziasc w cudzyslow) DOBRE i ZLE ...
po wpaleniu 500 set sztuk jednej marki, mi sensu brak ... jest roznie (przy sprawdzani kazdej) ...

jedne ida jak ta lala inne daja 'dupy' (jak ta lala :jezyk: ) ...

ne widze sensu zapodawac testow jakosci odczytu ...

lakier/'nadruk' ... sensu brak na testy - artyzm

VIZZARD 07.11.2004 00:01

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
W jakich testach. Przemyj oczy. :haha:

Jak by nie patrzeć

slawekj przedstawił kilka wykresów 3500A vs 1633

Gdzie idą prawie łeb w łeb :czytaj:

VIZZARD 07.11.2004 00:06

Cytat:

Napisany przez frog
Oki panowie zamowilem pioniera 108 za 345zl powinien byc na dniach. Kurcze mam nadzieje ze nie bede zalowal i ze mimo braku bittsetingu nie bede mial problemu z odczytem na stacjonarnych dvd i psx2 po nagraniu na tej nagrywarce ......

A dasz jakieś testy? :mruga:

VIZZARD 07.11.2004 01:03

Cytat:

Napisany przez AleX69
panowie "weterani" moze nie bedziemy robil sobie jaj z 'zawartosci' ...
te testy robia sie tendencyjne ...

sa plyt dobre/zle ....
z 'plyt' partie (nie wiem czy to wziasc w cudzyslow) DOBRE i ZLE ...
po wpaleniu 500 set sztuk jednej marki, mi sensu brak ... jest roznie (przy sprawdzani kazdej) ...

jedne ida jak ta lala inne daja 'dupy' (jak ta lala :jezyk: ) ...

ne widze sensu zapodawac testow jakosci odczytu ...

lakier/'nadruk' ... sensu brak na testy - artyzm

No to jedno proste pytanie

Kilkakrotnie już zadawane:

"Co w takim razie jest sens robić?"

Powtarzać w kółko:

"Mi pali przepięknie!"

"W stacjonarce mi chodzi"

"Jeszcze mi nic nie popsuł"

???

macol 07.11.2004 02:35

Frog odnosnie bitsettingu w pionku to nie jest tak zle jakby sie moglo wydawac :D Proponuje przeczytac to :czytaj: i jeszcze to :taktak: a szukac trzeba TU :peace: :tak!: :banan2:
Ale wczesniej przeczytac to
To by bylo na tyle :uklon:

Pozdrawiam,
Macol

frog 07.11.2004 08:25

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A dasz jakieś testy? :mruga:

Vizzard jak patrze tu na forum i widze te walki o to ktory wykres lepszy to mnie slabi. Nie jestem zwolennikiem tych wykresow. Jedynym prawdziwym testem bedzie dla mnie jak bede wkladal plytke do PSX2 czy chodzi nagrana lub bede sprawdzal czy chodzi na roznych modelach dvd stacjonarnych. I to napewno napisze jesli kogos bedzie interesowac dodatkowo wykresiki no w sumi tez moge zrobic jesli ktos ma spac spokojnie przez to ;) Narazie czekanie.... na pionierka (ciekawe ile)...

frog 07.11.2004 08:40

Cytat:

Napisany przez macol
Frog odnosnie bitsettingu w pionku to nie jest tak zle jakby sie moglo wydawac :D Proponuje przeczytac to :czytaj: i jeszcze to :taktak: a szukac trzeba TU :peace: :tak!: :banan2:
Ale wczesniej przeczytac to
To by bylo na tyle :uklon:

Pozdrawiam,
Macol

Macol dzieki za linki, no widac ze juz mozna zrobic mala podmianke i bitseting jest :) Moze ktos juz testowal z rodakow i moglbysie wypowiedziec? Czy sa jakies wady takiej zamiany czy tylko zalety...

Golomb 07.11.2004 08:41

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Np. Systemowy burdel do kwadratu lub zle podlaczenie napedow.

I pawelblu wynalazłes tą samą metode co ja po prostu odłączyłem DVD które było na slave - została sama nagrywara na master - ZERO BŁĘDÓW Wszystko płynnie i idealnie sie nagrywa.XIDISCI I RESZTA :).
mimo wszytsko gratulacje pawelblu !
Dzięki wielkie.

AleX69 07.11.2004 11:42

Cytat:

Napisany przez frog
Vizzard jak patrze tu na forum i widze te walki o to ktory wykres lepszy to mnie slabi. Nie jestem zwolennikiem tych wykresow. Jedynym prawdziwym testem bedzie dla mnie jak bede wkladal plytke do PSX2 czy chodzi nagrana lub bede sprawdzal czy chodzi na roznych modelach dvd stacjonarnych. I to napewno napisze jesli kogos bedzie interesowac dodatkowo wykresiki no w sumi tez moge zrobic jesli ktos ma spac spokojnie przez to ;) Narazie czekanie.... na pionierka (ciekawe ile)...

taaa

Morris 07.11.2004 12:39

Testy sławkaj są rzeczywiście ciekawe. :taktak:
PS:
@terpilowski @tytusdezoo @khamill:
myśleliście o założeniu jakiegoś klanu czaszkowego?
:pirat:
^_^

tytusdezoo 07.11.2004 22:54

Zobaczcie test LITEONA 1633S , dla mnie masakra.

http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=10978

memorando 08.11.2004 06:53

mada faka 12 tdk zrąbany:D

p.s to żart oczywiście na temat litka:D

memorando 08.11.2004 07:03

Cytat:

Napisany przez dexa
Przez takie teksty nie wiem co kupic.
Zastanawialem sie i dalej nie wiem.

PARANOJA !!
Wszedzie Ci sami ludzie sie wypowiadaja i masakruja.
Nie ma argumentow tylko takie cos.

Kolega ma problem, a to chyba nie rozwiazuje owego problemu.

U mnie na NECu nigdy sie tak nie zdazylo.
7 razy skoczylo przy kalibracji do 0% i potem juz lecialo wporzasiu i chyba tak ma byc.

NAPRAWDE GRATULUJE, tak skutecznie udalo Wam sie z tytusem mnie zniechecic ze nie wiem co wybrac.

dam ci reputkę jaką wiesz....:D

memorando 08.11.2004 07:05

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Jak już zaczęliście tutaj dyskutować na temat jakie te nagrywarki NECa są, to chwilami mam już potąd tego urządzenia. O popsutych płytach pisałem już w innym temacie (1 HAWK DVD-R 4X, 2 Mediastore DVD+R 4X). Ostatnio nagrałem płytę muzyczną specjalnie z szybkością 8X, żeby była lepsza jakość (niestety CD-R HAWK). Na komputerze czyta się super, ale w stacjonarnych odtwarzach przeskakuje pod koniec. Owszem to wszystko to są tanie płyty, ale posiadam również nagrywarkę CD-RW LG 52X32X52X i nagrywałem na różnym badziewiu i problemów nie było jak dobrze dobrałem szybkość, co do DVD nie wypowiadam się - to moja pierwsza nagrywarka.

k***de mediastore nawet litek sypal mi a co dopiero hawki tylko markowe nośniki bo powiesz że wszystko jest dnem a potem jeszcze sam stwierdzisz że jesteś glupi bo kupowaleś zlomowate nośniki

memorando 08.11.2004 09:46

powem krótko zalety neca i wady:
zalety:
jakość audio na beznadziejnych nośnikach lepsza niż u litka, cisza, pięknie wyglądający czarny panel, wysuwanie się tacki ciche, dl razy4 , cena , jakość wypalania wszystkich nośnikow tanich i markowych:), mniejsza ilość błędów przy wyższych prędkościach na nośnikach dvd niż mialem na litku za***ista korekcja dla dvd
wady...
długość, długie zrzucanie audio klasyki, palić tylko można cdr do 32 razy dla mnie wystarczy dla innych będzie to wadą brakl nowych biosów z seri tzw wypas i legal trzeba szukać modowanych biosów tak jak u abita:D tyle mojej wypowiedzi w skali od 1 do 10 oceniam ją na 12:D

slawekj 08.11.2004 09:53

Cytat:

Napisany przez memorando
..cdr do 32 razy

Nec 3500A wypala CD-R x48 :taktak:
:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=31

memorando 08.11.2004 09:57

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nec 3500A wypala CD-R x48 :taktak:
:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=31

lol wiem o tym i każdy na tym forum ale razy 40 do 48 są błedy na cdr zbyt duże więc nienerwujmy się

VIZZARD 08.11.2004 11:29

Cytat:

Napisany przez frog

Jeżeli ktoś widzi walkę na wykresy

To niech powie z której strony patrzeć :O

Bo ja ni chu chu nie mogę tego dostrzec :nie:

Dla tych co chcą - wykresy są tylko potwierdzeniem przypuszczeń

A dla niektórych tylko na przypuszczeniach się kończy :>

Że się powtórzę po raz n-ty

To, że płyta w stacjonarce chodzi, czy nawet w PSX

I to, że się nagra, a nie skopie

Jest średnio wystarczającym dowodem na poprawność nagrywania :taktak:

Bo tak to można prawie wszystkie nagrywarki opisać

Jednak zależy oczywiście, co komu wystarczy :D

Ja poprosiłem o testy - nigdzie tam mowy o wykresach nie było :O
Chyba, że coś przeoczyłem :idea:

Bo jeżeli chodzi o mnie

To wierz mi - będzie mi się tak samo świetnie spało :spie:

Niezależnie od tego czy będziesz nagrywał na Pioneerze czy na Samsungu :>

A mam nadzieję, że podzielisz się z nami jakimiś testami

Potwierdzając klasę tego napędu lub jego przeciętność

Nie ulegając - jak większość - snobistycznemu zapatrzeniu się w napis Pioneer :mruga:

:czar:

icemac 08.11.2004 11:38

oj memo

dowcipnisiu :>

frog 08.11.2004 12:04

ok panowie nagrywarka ma byc za 4h :D Ciekawe czy bedzie... Planuje dokupic odrazu kilka plytek . Mysle nad PLATINUM ale nie wiem czy - czy +. No i nie wiem jak mi pojdzie z nagrywanie i autorigiem dvd bo dopiero czaczynam z dvd. Czy najlepiej wrzucic avi z txt na dvd ? Mysle nad uzywaniem dvdshrinka i dvd fab ale nie wiem czy za ich pmoca moge to zrobic... Ok sie ozbaczy jak nagrywarka bedzie w domciu :)

Lukas88 08.11.2004 13:28

Cytat:

Napisany przez memorando
k***de mediastore nawet litek sypal mi a co dopiero hawki tylko markowe nośniki bo powiesz że wszystko jest dnem a potem jeszcze sam stwierdzisz że jesteś glupi bo kupowaleś zlomowate nośniki

Po pierwsze zobacz moją następną wypowiedź - tamte slowa wycofałem. A po drugie do kupna nośników byłem zmuszony - nic lepszego nie było, teraz już wiem, że to syf i będę szukał czegoś dobrego, a nagrywarka jest naprawdę świetna i polecam każdemu.
Pozdrawiam.

bibok11 08.11.2004 14:09

nastepne testy
Crystal 4x+ nagrany 2 sesyjnie najpierw 1,8 gb a potem 2,5gb 4x predkosc nagrywania obu czesci nagrany nec3500a2c8

Tdk 4x+ nagrana na nec3500a2c8 z szybkoscia 8x czas palenia 9minut 23sek.
(a za wczesnie wyciagnolem plyte przed zapisaniem obrazka i mi zmienilo pi i pif na c1 i c2 tak jakby cd testowalo i znikla informacja jaki to nosnik ale po dlugosci latwo poznac ze to dvd)

dysan 8x+ nagrany na nec3500a2c8 z szybkoscia 8x czas nagrywania 9min47sek

Dla porownania stary Tdk 4x+ nagrana na 8x na sony 710a z omni.

ostatni cd tdk wypalony na nec3500a2c8 32x

pykson 08.11.2004 16:59

Alex69, niby racja, ale mozna by to rozumiec jako niejednorodnosc esper, skoro sie zdazaja i lepsze i gorsze

chyba jest jednak sens robienia wykresow
no bo verbatim sa TYLKO dobre, chyba ze sie znajdzie ktos kto tez nagral ich kilkaset i pokaze kilka nieudanych

memorando 08.11.2004 17:23

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Po pierwsze zobacz moją następną wypowiedź - tamte slowa wycofałem. A po drugie do kupna nośników byłem zmuszony - nic lepszego nie było, teraz już wiem, że to syf i będę szukał czegoś dobrego, a nagrywarka jest naprawdę świetna i polecam każdemu.
Pozdrawiam.

piwko reputka jutro dla ciebie dobra:)

memorando 08.11.2004 17:24

kocham neca kocham plextora kocham litka nienawidzę lg boże jak moja żona buczy i pali mi płytki:D

Lukas88 08.11.2004 18:21

Dodam jeszcze że właśnie sobie kupiłem 10 Platinumów DVD+R 8X i teraz płytki palą się super :spoko:
memorando @ co do 48X na CD-R to jest super. Mam płytki Maxell bodajże i z tą szybkością nagrywają się perfekcyjnie. :peace:

VIZZARD 08.11.2004 21:58

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Dodam jeszcze że właśnie sobie kupiłem 10 Platinumów DVD+R 8X i teraz płytki palą się super :spoko:
memorando @ co do 48X na CD-R to jest super. Mam płytki Maxell bodajże i z tą szybkością nagrywają się perfekcyjnie. :peace:

A tak z ciekawości:

Na jakiej podstawie twierdzisz
Że te płytki palą się odpowiednio: super i perfekcyjnie? :idea:

Bo chyba nie na podstawie tego

Że wkładasz płytkę do napędu, nagrywasz i wyjmujesz ją perfekcyjnie nagraną?

A pytanie pomocnicze brzmi:

Jak odróżniasz płytkę nagraną poprawnie i perfekcyjnie

Od płytki nagranej poprawnie ale beznadziejnie? :>

Chodzi mi dokładnie o to

Na czym ta perfekcyjność polega i na jakiej podstawie się ją stwierdza? :czytaj:

Lukas88 08.11.2004 22:00

Wykres odczytu w Nero CD-DVD Speed i widzę jak moja Toshiba M1712 (cholernie wybredna - czyta dobrze ale wolno) sobie z nią radzi. Poza tym stacjonarny DVD.

legion 08.11.2004 22:06

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Wykres odczytu w Nero CD-DVD Speed i widzę jak moja Toshiba M1712 (cholernie wybredna - czyta dobrze ale wolno) sobie z nią radzi. Poza tym stacjonarny DVD.

nie kumam a co ma do tego stacjonarny dvd tez ma wbudowany CD_DVD speeda:>

VIZZARD 08.11.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez Lukas88

No i to jest właśnie to, o czym mówię

Testy kProbe i Nero Test jakości - be!

Oszukują!

Ale poza tymi testami (i oczywiście PlexTools) - niestety

Nie da rady stwierdzić jak co się wypaliło :nie:

Czy świetnie, czy perfekcyjnie, czy dziadowsko

Po prostu się wypaliło

I tyle!

Lukas88 08.11.2004 22:48

Legion @ po prostu Esperanza czy jakieś inne dziadostwo czasami się przytnie w stacjonarce bo to takie nośniki, a lepszym się to nie zdarza, co do testów Kprobe niestety nie mogę ich robić bo nie mam czym, a w ogóle to czepiacie się :)

legion 08.11.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Legion @ po prostu Esperanza czy jakieś inne dziadostwo czasami się przytnie w stacjonarce bo to takie nośniki, a lepszym się to nie zdarza, co do testów Kprobe niestety nie mogę ich robić bo nie mam czym, a w ogóle to czepiacie się :)

Esperanza mozna tez wypalic dobrze i perfekcjnie wiec czemu ci sie przycina:D
kolego czyzby nagrywarka twoja z takim badziewiem sobie nie radzi jak espa:>

Lukas88 08.11.2004 22:56

Pilnuj swojej nagrywarki :) Espa się zacina na pół sekundy może raz, dwa na film czasami wcale, ale moja stacjonarka to Aiwa i to już ponad 2 latka gdzieś ma, a nagrywarka radzi sobie dobrze :peace:

VIZZARD 08.11.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez Lukas88
a w ogóle to czepiacie się :)

Nie wiem czemu to tak odbierasz

Jeżeli coś mówisz - to zawsze musisz mieć odpowiednie na to poparcie

Jak się ktoś ciebie uczepi - to żeby jakoś uargumentować swoje słowa :taktak:

Forum czytają różne osoby

I jeżeli ktoś czyta opinię:

"Pali się perfekcyjnie"

To pewnie chciałby wiedzieć - po czym to poznać?

Bo płyta którą wypali BenQ czy Samsung

Także może pójdzie na twojej Toshibie i w twojej stacjonarce

Ale czy to oznacza, że płyta została wypalona perfekcyjnie
Na równie perfekcyjnym napędzie? :idea:

:mruga:

Lukas88 08.11.2004 23:08

Oczywiście masz rację :) Z tym czepianiem to był żart ;) Tak w gruncie rzeczy to naprawdę tego jak się coś wypaliło do końca na 100% nie sprawdzimy - ludzie mają różne napędy i tak dalej i tak dalej...

legion 08.11.2004 23:13

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Oczywiście masz rację :) Z tym czepianiem to był żart ;) Tak w gruncie rzeczy to naprawdę tego jak się coś wypaliło do końca na 100% nie sprawdzimy - ludzie mają różne napędy i tak dalej i tak dalej...

teraz mowisz sensowniej :D
P.s mojej nagrywarki nie musze plinowac bo nigdzie sie nie wybiera :D

Turboni 08.11.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez legion
teraz mowisz sensowniej :D
P.s mojej nagrywarki nie musz plinowac bo nigdzie sie nie wybiera :D

a nie zabierasz jej na spacer czasami - tez musi sie przewietrzyc :D

VIZZARD 08.11.2004 23:17

Pax! Pax między chrześcijany!

Bo takie wojny domowe do nikąd nie prowadzą :nie:

Cieszmy się, że producenci coraz lepszy sprzęt robią

A my się martwmy :smutny:

Jak na ten lepszy powymieniać :>

legion 08.11.2004 23:18

Cytat:

Napisany przez Turboni
a nie zabierasz jej na spacer czasami - tez musi sie przewietrzyc :D

no nie bo jeszcze mi sie przeziembi i po co mi to :D

SebNET 09.11.2004 04:49

@Frog daj znać czy dostałeś nagrywarkę i co i jak ? Powiedz jeszcze jak możesz skąd ją zamówiłeś i podaj adres najlepiej, bo sam chce ją wziąść. Aha i jeszcze jedno, którą wersję dostałeś?

Tą:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Arti...ages/front.jpg

czy tą:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Arti...R-A08XLA_1.jpg

Osobiście bardziej podoba mi się ta druga wersja, lecz z tego co wiem jest ona w ersji BOX, a ty jaką masz ?

frog 09.11.2004 06:54

Nagrywareczke juz mam. Wersje OEM czyli ta gorna. Zamowilem z PROLINE. I jeszcze fart bo wczoraj staniala 10zl i wyszla mnie w sumie 339:> To nie ma tak zle ;) Bios miala 1.06 to odrazu zrobilem upgrade na 1.14. Wypalilem juz jedna CD AUDIO i 2 VCD. Z tego co dotychczas zaobserwowalem no na pochwalenie zasluguje BARDZO CICHA PRACA ! Kupilem dwie TDK 4x na + ale musze poczytac jak sie wypala avi i txt na dvd;) to cos potestuje ;)

legion 09.11.2004 10:58

Cytat:

Napisany przez frog
Nagrywareczke juz mam. Wersje OEM czyli ta gorna. Zamowilem z PROLINE. I jeszcze fart bo wczoraj staniala 10zl i wyszla mnie w sumie 339:> To nie ma tak zle ;) Bios miala 1.06 to odrazu zrobilem upgrade na 1.14. Wypalilem juz jedna CD AUDIO i 2 VCD. Z tego co dotychczas zaobserwowalem no na pochwalenie zasluguje BARDZO CICHA PRACA ! Kupilem dwie TDK 4x na + ale musze poczytac jak sie wypala avi i txt na dvd;) to cos potestuje ;)

zobacz czy bitsetting ci dziala bo jestem ciekaw:D

SebNET 09.11.2004 13:21

Witam !!!

A ja mam takie pytanie. Na początku, gdy chciałem kupić nagrywarkę to padł to LG GSA-4120B. Po wczorajszej rozmowie ze znajomym ciekawy stał się dla mnie NEC ND-3500A oraz Pioneer DVR-108D R/RW +/-. Wczoraj poczytałem wasze forum i byłem bardzo za tym Pionkiem, lecz dzisiaj zgasiła mnie wiadomość kolegi informatyka co pracuje już wiele lat w branży i dostałem taką wiadomość:

Kod:

Tylko powiem ci swoje zdanie, ale pioniery to nie jest za dobry sprzętu cd/dvd zarowno dvd bardzo szybko waliły sie lasery, a płyty audio nagrywaja kiepsko. To jest sprżet na poziomie samsungow jak cesz kupic pioniera to lepiej kup sobie samsunga (to jest taniocha) moim zadniem jak chcesz sobie kupować to albo LG, albo jak chesz cos lepszego to plextor, ale jest on o jakieś 150 droższy. Nie naprawdę szczerze ci odradzam. co innego pionier klocek grający do domu ja mam pd507 od 10 lat nie do zdarcia i ma parę takich ciekawych fnkcji jakich nie mają inne odtwarzacze, ale to takie z innej beczki...
Nie wiem co teraz mam brać :nie: Dużo ludzi poleca mi LG, dużo NEC, a o Pionku wiem tylko od jednego kolegi i z waszego forum. Może wy pomożecie mi rozwikłać ten problem, proszę ! :piwo:

frog 09.11.2004 13:51

Legion no jak ma byc bitseting jak nie ma. Musialbym wgrac biosa z piodaty ale tego narazie nie bede robil bo zobacze kompatybilnosc bez bitsetingu.
Sebnet nie wiem skad kolega ma taka opinie o pionierach ze to marny sprzet cd/dvd przeciez wiekszosc ludzi ci powie ze sprzet audio firmy pioneer to bardzo dobry sprzet i raczej rzadko czyta sie o wpadkach pioniera w tej dziedzinie. Mysle ze wybor miedzy NEC a PIONIEREM jak kupisz to czy to to napewno w zadnym przypadku nie bedziesz zalowal. O Lg niestety nie czytalem...

frog 09.11.2004 13:59

SebNET wiesz duzo ludzi tez mowi o innym sprzecie ze sie psuje o twardych dyskach firmy X or Y czy tam innych podzespolach a drudzy uzywaja te produkty bardzo dlugo bezawaryjnie i nie moga zlego slowa powiedziec o tych firmach. Sa dobre partie i zle partie mysle. Tak samo jak z plytkami. Niezawsze slawny VERBATIM czy TDK to plytki 1 klasa. Zdarzaja sie partie shitowe.... i ktos potem bedzie narzekal ogolnie na cala DOBRA marke...

SebNET 09.11.2004 15:22

Z tym sprzętem to zgadzam się. Bardzo kusi mnie ten Pionek, wcześniej też NEC, ale jak poczytałem, że w NEC ludzie robią ciągle te update biosów to mi się odechciewa, chcę poprostu kupić dobrą nagrywarkę, żeby wszystko chodziło i tyle. Czy to taki problem ?

dexa 09.11.2004 17:40

Pioneer 108 dzis odebralem.
Właśnie podłączyłem.
Odczyt gorzej niż NEC tak jak na testach, ale co ciekawe stabilniejszy, czyta wszystko równo i nie jąka się wogóle.
Zapis.... za 3 godziny napiszę czy jestem zadowolony.
NEC ND-3500A dla mnie oblal egzamin narazie i ja bym go juz nie zakupił drugi raz.

SebNET 09.11.2004 18:09

O co chodzi z tym odczytem ? Co odczytuje gorzej ??? :\

dexa 09.11.2004 18:29

CD czyta wolniej.
Ale ma lepsza korekcje.

bart132 09.11.2004 20:37

A ja właśnie dzisiaj zdecydowałem się na Neca. Kazdy mówi pionek, pionek ale nikt nie umie wytłumaczyć czy warty jest dołożenia tych 40 czy 50 zł i zakupienie go w porównianiu do Neca.Ja skłoniłem się ku 3500. Dzisiaj zamontowałem jednakże z braku czasu dziś jakieś testy na tdk itp zrobie jutro :] Mam nadzieje ze pujdzie ładnie. Pozatym wyszedł nowy biosik do neca więc myślę że bedzie jeszcze lepiej :)

Pozdrawiam

slawekj 09.11.2004 21:00

Platinum DL x2.4 palona x2.4 na NEC 3500AG bios 2.18 oryginał

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12656&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12657&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12658&stc=1

Pierwsza i druga warstwa została nagrana podobnie z tym samym poziomem błędów.
Wykres odczytu w Nero CD-DVD Speed można zaliczyć jako wzorcowy a jakość nagrania została w teście Disc Quality Test oceniona bardzo wysoko jak na płytę DVD-DL 93/100 punktów.

Płyta została przetestowana w całości na DVD Player AIWA XD-DV370. Całość została odczytania płynnie bez żadnych przeskoków. Po włożeniu do DVD Player'a bez oczekiwania płyta została od razu rozpoznana jako DVD. Płyta nagrana jako DVD +R bez zmiany booktype.

legion 09.11.2004 21:20

Cytat:

Napisany przez frog
Legion no jak ma byc bitseting jak nie ma. Musialbym wgrac biosa z piodaty ale tego narazie nie bede robil bo zobacze kompatybilnosc bez bitsetingu.

no wlasnie o to mi chodzi ale jak niechcesz to ok nikt cie nie zmusza bylem ciekaw:D

tytusdezoo 09.11.2004 22:06

No i gitarra. Nagraj tak na Litku. :haha:

slawekj 09.11.2004 22:10

Cytat:

No i gitarra. Nagraj tak na Litku. :haha:

Do czego mnie namawiasz. Bez aktywnego OPC można tylko pomarzyć o takiej jakości. :taktak:

tytusdezoo 09.11.2004 22:56

Tego właśnie mi brakowało w tym zasra........ teście na cdrinfo. Nie wiem dlaczego te tesy są takie niereformowalne. Według tego rozumowania na nagrywarkach DVD powinni nagrywać na płytach cdr, a jak bedzię BLUE-RAY to pewnie bedą testowac zapis płyt DVD i napszą że jest do du... :haha:

Ps. NEC jest jedną z najlepszych nagrywarek DVD, co wykazało wiele zachodnich renomowanych serwisów, ma najbardziej udany z wszystkich nagrywarek DVD zapis na nośnikach DL. :piwo:

PS. Nawet boją się podać info na stronce o nowym biosie (wysłałem im info).
Pewnie ekipa LITEONA by się obraziła.

VIZZARD 09.11.2004 23:40

Cytat:

PS. Nawet boją siępodać info na stronce o nowym biosie (wysłałem im info).
Pewnie ekipa LITEONA by się obraziła.

Nie wiem jak inni

Ale ja, jako przykładny przedstawiciel klanu Liteona

Już się obrażam :wsciekly:

I z tobą nie gadam :nie:

^_^

tytusdezoo 09.11.2004 23:48

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nie wiem jak inni

Ale ja, jako przykładny przedstawiciel klanu Liteona

Już się obrażam :wsciekly:

I z tobą nie gadam :nie:

^_^

:uscisk:

legion 09.11.2004 23:52

@tytusdezoo
nudny sie robisz :D z tymi tekstami
jako klanowicz liteonu to zapomniales ze liteon ma dobra korekcje bledow wiec nagrana plytka na nec'u tak ladnie wychodzi :haha: ale testy sa ladne jak na dl :D

VIZZARD 10.11.2004 00:01

Cytat:

:uscisk:

:zawstydz:

tytusdezoo 10.11.2004 00:10

Może i nudny, tylko dlaczego wchodząc na stronę widać ciągle nowe firmware do Liteon..........., a do innych dupa. Tylko nie pisz, że tak słabo wychodzą, bo nawet jak wyjdą dalej cisza. Nie jest to dziwne????????????????????

:piwo:

legion 10.11.2004 00:24

nie rozumiem cie a do nec nie wychodza ??? jakos nie dawno byl 2.17 a juz jest 2.18:D

VIZZARD 10.11.2004 00:25

Cytat:

(wysłałem im info)

Cytat:

Może i nudny, tylko dlaczego wchodząc na stronę widać ciągle nowe firmware do Liteon..........., a do innych dupa. Tylko nie pisz, że tak słabo wychodzą, bo nawet jak wyjdą dalej cisza. Nie jest to dziwne????????????????????

Dla mnie nie jest :nie:

Czy ty wiesz ile czasu takie info idzie?

Jaką drogą i przez jakie serwery musi się przepchać

Żeby trafić w końcu do celu :D

A potem trzeba te info wyłowić spośród kilku tysięcy innych tam nadesłanych

I następnie przedstawić je w zwięzłej i zrozumiałej dla wszystkich formie i treści

Jak sobie o tym wszystkim pomyślę :idea:

To wcale mnie to nie dziwi :nieee:

:>

tytusdezoo 10.11.2004 00:26

Wysłałem lotniczym. :haha: ale chyba poczekamy sobie bo talibowie samolot porwali................

VIZZARD 10.11.2004 00:31

Ale przynajmniej test Neca zrobili :mruga:

Sam napęd dotarł na szczęście wcześniejszym samolotem :D

VIZZARD 10.11.2004 00:35

Ilość załączników: 1
Zresztą zobacz :czytaj:

Na razie nie ma po prostu miejsca na info o nowych biosach :nieee:

Wszystkie pozycje zajęte ... :>

legion 10.11.2004 00:40

no i wszystko jasne nie ma miejsca :D

ffariat 10.11.2004 11:44

moze w tym poście ktoś mi sensownie odpowie czym jest spowodowany mój problem. Mianowicie mam NECa 3500Ag i mam problem z odczytem niektorych krązków CD-R nagranych wczesniej na TEACu CD-RW predkoscią 16x.
Nec poprostu jedną płytke odczyta pokaze co jest na niej ale jak zapuszcze zeby odtwarzal film który jest na niej w divxie to ani drgnie a skopiowac tego tez sie na dysk nieda. zas druga płytka wogole nie jest rozpoznawana. słychac tylko jak laser stuka i nic wiecej :(
wymieniłem tę nagrywarke na drugi model bo myslalem ze jest walnięta ale dalej to samo. identycznie sie zachowuje :(
mam sporo filmow na CD-R i nie chce sie z nimi żegnać :(

legion 10.11.2004 12:13

Cytat:

Napisany przez ffariat
moze w tym poście ktoś mi sensownie odpowie czym jest spowodowany mój problem. Mianowicie mam NECa 3500Ag i mam problem z odczytem niektorych krązków CD-R nagranych wczesniej na TEACu CD-RW predkoscią 16x.
Nec poprostu jedną płytke odczyta pokaze co jest na niej ale jak zapuszcze zeby odtwarzal film który jest na niej w divxie to ani drgnie a skopiowac tego tez sie na dysk nieda. zas druga płytka wogole nie jest rozpoznawana. słychac tylko jak laser stuka i nic wiecej :(
wymieniłem tę nagrywarke na drugi model bo myslalem ze jest walnięta ale dalej to samo. identycznie sie zachowuje :(
mam sporo filmow na CD-R i nie chce sie z nimi żegnać :(

nec ma problem z czytaniem cd-r i tyle :D

ffariat 10.11.2004 12:18

Jesli mozesz przetestuj jak czyta Ci płytki CD-R nagrywane jakis czas temu. Bo ja mam problem z tym w NECu :( i chyba wymienie ten szmelc na cos co jest bardziej kompatybilne i nie czyta wybiórczo :ysz:

ffariat 10.11.2004 12:22

to doradzcie mi co kupić ??? dołoże nawet 100zło zeby tylko nie miec problemu... Chciałem kupić litka ale doradzili mi NECa :/

Lukas88 10.11.2004 12:38

Dobrze zrobiłeś. Legion Ci robi wodę z mózgu :) Żeby nie wywołać niepotrzebnej kłótni to napiszę tak: obie nagrywarki są równie dobre...

ffariat 10.11.2004 12:42

ale jak widac NEC jest gorszy bo ma kijową korekcje błędów i nie czyta mi tych płytek :( a to nie na tym rzecz polega ze cos kosztem czegos ma byc. taka nagrywarka DVD powinna miec tak dobrą korekcje błedów ze powinna czytac nawet płyty chodnikowe :haha:

Lukas88 10.11.2004 12:45

To też świadczy o tym że te płyty masz do du.. niczego. Ja mam na przykład uszkodzone CD-RW Memorexa 24X i co ciekawe po nagraniu, odczytywane Toshiba M1712 - moje DVD co mówią że jest gorsze od NECa nie poradziło sobie z tą płytą, a NEC czyta, więc ja nie wiem, gdzie ta zła korekcja błędów.

ffariat 10.11.2004 12:49

ale jak juz mowilem wsadzam te płytki do TEACa CDW24E i śmigają od pierwszego razu, a ten teac wypalił juz ze 2000 płyt i z drugie tyle przeczytał i jakos niema problemu. Poprostu wygląda na to ze NEC to szmelc.

Lukas88 10.11.2004 12:52

Aż specjalnie zaraz poszukam najabrdziej zjechanych płyt i porobię testy... Na pewno to nie jest szmelc. A co to za płytki są, że takie kiepawe??

ffariat 10.11.2004 13:01

płytki nie są najlepsze bo HAWK i DATEX oraz stara ESPERANZA z przed 2 lat.
Ale mowie CI ze na kazdym innym napdzie, czy to CD-RW czy CD-ROM czy nawet na CD-RW LO która ma z 5 lat te płyty chodzą. To wybacz, kupując nagrywarke DVD chyba mam prawo wymagac zeby na niej tez chodziły a skoro nie chodzą to mowi samo za siebie. jak jest dobry sprzet to kazdą płyte przeczyta...

Lukas88 10.11.2004 13:03

Musi ich nie lubiec po prostu, bo wlasnie tetsuje losowe plytki stare - kilkuletnie i czyta elegancko. Nie przekreslaj jeszcze tej nagrywarki...

ffariat 10.11.2004 13:08

ale po co mi to to dziadostwo jak ja mam od cholery płyt CD-R z filmami i niemam zamiaru ich wyrzucac. Mozesz doradzic na jaka nagrywarke wymienic ? tak zeby była dobra i miala dobra korekcje ?

Lukas88 10.11.2004 13:10

Chyba Lite-ON 1633, ale z nim będziesz znowu miał taki problem, że on nagrywa do niczego CD-R ale czyta dobrze, przynajmniej tak widzialem w pewnym teście i również na wykresach porównawczych robionych przez posiadacza NECa i Litka naraz.

ffariat 10.11.2004 13:13

nagrywa CD-R do kitu? ale z jaka predkoscią?
bo ja nigdy nie nagrywam wiecej jak 12x -16x.
jestem zwolennikiem idei im wolniej tym lepiej :)
tak samo te płyty których NEC nie czyta były nagrywane predkością 16x a moze i 12x nawet i nie tak dawno.

slawekj 10.11.2004 13:17

CD-R 4-lata
LiteOn 1633S bios BS0K

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12668&stc=1

Nec 3500AG bios 2.18

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12669&stc=1

CD-R 2-lata ( wybrałem lekko uszkodzoną)

LiteOn 1633S bios BS0K

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12670&stc=1

Nec 3500AG bios 2.18

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12671&stc=1

Lukas88 10.11.2004 13:20

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41945
Poczytaj sam, ja nie chciałbym wprowadzić Cię w błąd. To chyba nie ten temat, ale gdzieś te wykresy porównawcze CD-R (liteon vs. NEC) widziałem, tylko nie mogę się doszukać.

ffariat 10.11.2004 13:20

wszystko pieknie ladnie tylko te plytki ktorych mi nie czyta nie są uszkodzone :D są gładkie jak pupa niemowlaka.
Czy mozecie mi doradzic jakas nagrywarke pożądną ?
czy PLEXTOR jest dobry ?
a moze TEAC? mam CD-RW Teac i sprawuje sie swietnie...

Bartez 10.11.2004 13:20

Cytat:

Nie jest dziwne. Biosy do LiteOnów były na głównej tak długo, bo nie było po nich innych dodanych. Aktualizacją biosów zajmuje się Misiek4, ale ostatnio jest on bardzo zajęty. Ja za kilka dni mam sesję, więc mój czas jest też mocno ograniczony. Poza tym, z czegoś trzeba żyć.

Tak więc przepraszam fanów NECa za brak informacji dotyczącej nowego firmware'u. Postaram się, żeby to już się nie powtórzyło ;)

tytusdezoo 10.11.2004 13:28

Cytat:

Napisany przez ffariat
wszystko pieknie ladnie tylko te plytki ktorych mi nie czyta nie są uszkodzone :D są gładkie jak pupa niemowlaka.
Czy mozecie mi doradzic jakas nagrywarke pożądną ?
czy PLEXTOR jest dobry ?
a moze TEAC? mam CD-RW Teac i sprawuje sie swietnie...

Ależ jesteś napalony. Może byś pomyślał o dobrym czytniku np.LITEON DVD-ROM 167T cena do 100 zł i masz problem z głowy.

PS. Tak myślę że ten twój TEAC musi być już nieźle zajechany, te płyty są kiepsko nagrane i tyle. Ja mam płyty nawet z przed 8 lat i mi je czyta bez problemu, tylko że to są płyty TDK,Verbatim,Rocoh,Sony bo wtedy tylko takie były a nie tak hjak teraz szmelc jakiś w marketach sprzedają: HAWK - miałem z nimi problemy na nagrywarce LITEON pisze na nich 52 a przy 24x były juz błędy i płyta do kosz.

ffariat 10.11.2004 13:32

nie jest zajechany bo nagrywam na nim i kazdy inny CD-ROM czy bagrywarka odczytuje te płytki, nawet napęd CD-RW LG 4x z przed 5 lat. A nie chce miec drugiego napędu bo po co mi ? nagrywarka powinna działac jak nalezy.
Czy moze mi ktos wkońcu doradzic pożadny sprzet ?????

tytusdezoo 10.11.2004 13:44

Cytat:

Napisany przez ffariat
nie jest zajechany bo nagrywam na nim i kazdy inny CD-ROM czy bagrywarka odczytuje te płytki, nawet napęd CD-RW LG 4x z przed 5 lat. A nie chce miec drugiego napędu bo po co mi ? nagrywarka powinna działac jak nalezy. /
Czy moze mi ktos wkońcu doradzic pożadny sprzet ?????

Masz rację powinna działać jak należy. Czyli nagrywać.

Ps. Ta nagrywarka jest zajechana jeżeli nagrałeś na niej juz tyle płyt.
Co z tego że inne napędy czytaja te płyty, one są źle nagrane i mają dużo błędów, a nośniki to też masz rewelacyjne.

ffariat 10.11.2004 13:48

Dobry sprzet przeczyta nawet płyte chodnikową :haha: :haha:
Teac czyta wszystko do tej pory !
wiec nie mow mi ze jest zjechany.

tytusdezoo 10.11.2004 13:53

Cytat:

Napisany przez ffariat
Dobry sprzet przeczyta nawet płyte chodnikową :haha: :haha:
Teac czyta wszystko do tej pory !
wiec nie mow mi ze jest zjechany.

Czyta swoje płyty, czyli te co nagrał. Z innymi napedami może byc różnie.

Ps. Ciężko tobie coś poradzić bo sam wiesz lepiej, tylko czego oczekujesz od nas??????

Ps2. Kup sobie czytnik płyt chodnikowych. :haha: :haha: :haha:

AMENT.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:10.