![]() |
Pioneer DVR-111 D\BK\DBK\DSV\L \ DVR-A11\A11XL
Ilość załączników: 5
Po pierwszych wrażeniach - czas na kolejne
Przygoda z Liteonem niestety zakończyła się :smutny: Niestety - bo sentymant zawsze pozostaje - niewykluczone że kiedyś znowu zagości u mnie w kompie Zwłaszcza w świetle newsów o konszachtach z BenQ :mruga: Po padnięciu Litka 160P6S - choć ten akurat całkiem całkiem był Postanowiłem spróbować się z czymś innym Na starcie stanęły 4 napędy: Pioneer DVR-111 Nec 4571 LG H20L BenQ 1655 W przedbiegach odpadł BenQ 1655 - jedynie dlatego że poza LS nie różni się zbytnio od 1640 I pewnie na chwilę obecną gdyby nie 1640 - to on grzałby się w środku mojego kompa Pozostała trójka - informacji i skanów jak na lekarstwo Ostatecznie postanowiłem zawłaszczyć niby nadchodzącą rewelację obecnego rynku napędów optycznych Czyli Pioneera DVR-111D oczywiście w wersji black :> DESIGN Pierwsze co rzuca się w oczy to oczywiście jak Pioneera "przystało" bardzo ascetyczny wygląd W świetle nadchodzącego ostatniego BenQ 1670 by BenQ - Pioneer wygląda jak z kołka ciosany Chociaż wytłok: Pioneer by się przydał, a tu ni chu chu :nie: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 Tył jak tył http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 Etykietka http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 Oczywiście nie omieszkałem od razu zrobić sobie z modelu D model bez D - i prestiż juz podskoczył o parę punktów bo nagle okazało się, że mam już model 111XLA || NeroInfoTool z D http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 NeroInfoTool bez D ( zmienił się tyl napędu oraz przy funkcjach zapisu pojawił się ptaszek przy DVD-RAM -> widzicie to :mruga: ) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 DIODA Fani czerwieni będą zawiedzeni Przy zapisie dioda pali sie światłem ciągłym na zielono, przy odczycie zresztą też Przy płycie wewnątrz bez pracy dioda nie świeci się GŁOŚNOŚĆ Co do głośności to nieprawdą jest, że chodzi jak odrzutowiec - faktycznie wycie zbliżone jest do Benka 1640 WYPOSAŻENIE Napęd dostałem golutki, nawet bez folii - fajnie muszą je sztukować w fabryce Po prostu tak se leżą Pionki jak cegły :D BITSETTING Póki co brak wsparcia Reszta wrażeń na bieżąco Skany które pojawią się już niedługo będą na Benku 1640 Pioneer nie nadaje się zupełnie do skanowania w Nero CD/DVD Speed Wychodzi jakaś sieczkarnia młockarnia A do DVDInfoPRO nie mogę się przekonać :nieee: Wiecie - brak estetyki, przejrzystości i nasrane jakieś lampki... :blee: |
Ilość załączników: 4
Omega -R x8 palona x8
Załącznik 30729 Dla porównania ta sama płyta palona x8 w BenQ 1650 Załącznik 30730 Frog +R x8 palona x8 Załącznik 30731 Ta sama płyta palona x8 na BenQ 1650 Załącznik 30732 |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144654496 Dla porównania ten sam cake (10szt.) BenQ 1640 bios BSOB palony 8x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144654531 BenQ 1640 dużo większe błędy i aż 106 błędów PIF ponad normę. :) |
Cytat:
Co do skan***243;w - widzia***322;em ju***380; ich troch***281; na r***243;***380;nych spawarkach I jakkolwiek ostatnio BenQ jest bardzo szykanowany - to jest wyznacznikiem jako***347;ci poprzez skanowanie na nim Bo przegl***261;daj***261;c tak***380;e zagramaniczne fora - tam te***380; wi***281;kszo***347;***263; skanuje na Benkach - st***261;d mo***380;liwo***347;***263; por***243;wnania jako***347;ci Natomiast swoje zdanie o jako***347;ci Pioneera opieram tylko i wy***322;***261;cznie na tym co widzia***322;em na forach - a niewiele tego jest Je***380;eli za***347; chodzi o Hawki - to Hawk a Hawk to czasem niebo i ziemia Hawki dzi***347; s***261; o wiele lepszej jako***347;ci ni***380; Hawki kiedy***347; Wi***281;c dobre wypalenie jednego Hawka nie mo***380;e by***263; tak***380;e jedynym wyznacznikiem Aczkolwiek zgadzam si***281;, ***380;e rzeczywi***347;cie ***322;adny skanik I tak jak ju***380; napisa***322;em powy***380;ej - b***281;dziemy czeka***263; na dalsze wyniki nagrywania :czytaj: :mruga: |
Cytat:
Też miałem Benq 1640 ale niestety tylko kilka dni i zdążyłem wypalic tylko kilka Verbatimów - rewelacja, Sony - bardzo dobrze, Platinum - tak sobie i TDK - kiepsko (CMC) zanim zamieniłem go na 1650. Moim zdaniem nie jest to wyznacznik żadnej jakości bo wypalić dobrze na Verbatimie to żadna zasługa dla nagrywarki. Nie zdążyłem przepuścic przez niego tzw. śmiecia więc porównać mi jest trudno. Porządnie przetestować bedę mógł dopiero BenQ 1650 (który wszedł u mnie na miejsce 1640) i Pioneera (który wszedł na miejsce NEC'a 4570). Na obie nagrywarki czekają pokaźne stosy płyt powszechnie uznanych za obraźliwe (Frogi, Omegi i inne świństwa) i dopiero wtedy pokaże się co kto jest wart. Jak na razie nie śmiałbym twierdzić że Pioneer jest bezkonkurencyjny ale wrażenie zrobiło na mnie piękne nagranie płyt marki Hawk (przepraszam za wyrażenie) i wyraźnie lepsze radzenie sobie z "minusami" niż uprzednio męczone przeze mnie nagrywarki. |
Cytat:
Przyglądając się im jednak patrzę i widzę, że Pioneer to nie jest zła nagrywarka, ale... Przypatrując się tematowi z sąsiedniej wioski nie miałem do porównania żadnych wykresów wykonanych na Benku Teraz juz mam i powiem szczerze, że po peanach w stylu: "takiej jakości zapisu nie widziałem nigdy w życiu" Spodziewałem się, że jakość rzuci mnie na kolana, a tu? :pytanie: Biorąc pod uwagę testy z choćby BenQ 1640 Mogę powiedzieć że jak dla mnie to plan normy dla poprawnie palącego napędu został wykonany I to chyba właściwie wszystko :ysz: Mam nadzieję, że z nowymi biosami da radę zobaczyć tu jakiś pazur tej rewelki Bo jak na razie to mający nastąpić szok jest na razie niewielki... :nie: || |
Cytat:
:) |
Ilość załączników: 5
Dysan -R x8 palony x8
Załącznik 30715 Platinum +R x8 palone x8 Załącznik 30719 Sony +RW x4 palone x4 (Żadna nagrywarka w moich rękach nie zapisała porządnie płyty DVD-RW. Moja wina czy nagrywarek ?) Załącznik 30716 A teraz 2 Hawki. Hawk +R x8 palony x8 Załącznik 30717 Hawk -R x8 palony x8 Załącznik 30718 I niech ktos powie że Pioneer to zła nagrywarka. A swoją drogą to jak potraktować - i tu pytanie kieruję do SławkaJ - wykresy płyt -R które to wypalone na NEC'u 4570 miały fatalne oceny bo podobno BenQ kłamie przy ocenianiu minusówa tu uzyskały bardzo dobry wynik ? Wierzyć im ? |
Cytat:
Prośba o zaznaczenie "block". Wykres będzie podobny do Nero CD-DVD Speed. :) |
Ilość załączników: 4
TDK zdemaskowane. Prawda czasu - prawda ekranu.
TDK (CMC) +R x16 palone x8 na Pioneer 111D. Testowane na CD-DVD Speed. Załącznik 30686 Testowane na DVDInfo Pro. Nie dało się zakończyc testu. Załącznik 30687 TDK (TY) +R x16 palone x8 na Pioneer 111D. Testowane na CD-DVD Speed. Załącznik 30688 Testowane na DVDInfo Pro. Załącznik 30689 TDK is brutal and full of zasadzkas. P.S. Co zrobić żeby DVDInfo Pro wystawił płycie ocenę ? Nie ta wersja ? |
Za dużo słów a za mało czynów....
I po co to w kółko... Na Forum doradza się tak jak powinno być a nie jakie mamy widzimisie. Błędy TE/FE to nie wymysł Sławkaj tylko jeden z wielu parametrów okręślający jakość nośnika. Zaczynamy od podstaw a kończymy na poprawnym wypalaniu. Można inaczej... bawić się i bawić.... w nagrywanie. :spoko: :) |
Cytat:
|
To nie filozofia... tylko zasada. Jedyna i poprawna.
A czy kto***347; z niej korzysta to jego sprawa. :spoko: Napisa***263; na p***322;ytce mo***380;na wszystko, nagrywa***263; te***380; dowolnie... :) |
@slawek weź nie filozuj ok??
Jak kupuję płytkę 8x to ją pale 8x jak kupuję 16x to palę 16....no chyba że jakieś badziewia ktoś lubi palić....ale w teście występują np. bardzo dobre verby i tdk'i 16x.....no i przyzwoite soniaki.... |
Cytat:
Pytanie dlaczego nośniki mają w biosie zapisywanie np. 4-16x. Jakieś nowe normy. ??? Dobry napęd ma obowiązek nagrywać poprawnie każdą zapisaną w biosie prędkością. :spoko: A prędkość zapisu zależy nie od napisu na płytce tylko od błędów TE/FE zapisywanej płytki. :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:33. |