Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SD-R5372\SD-R5372V (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sd-r5372-sd-r5372v-42179/)

somber 28.12.2004 13:34

Cytat:

Napisany przez Malo
To mój pierwszy post na tym forum, więc na początek się przywitam - Dzień dobry :)
Choć na forum jestem obecny od jakiegoś już czasu to dotąd tylko jako "czytacz", dziś debiucik jako "pisarz".

Po wielu dniach czytania testów (i czekania na CDRinfo-wy test :) ) i przymierzania się przed chwilą zakupiłem tytułową nagrywarkę w Proline Katowice www.proline.pl. Bios to TU-31, a napęd jest z grudnia.

Z dyskusji i testów wyłonił się problem odpowiedniego doboru płyt do w/w napędu. W związku z tym moje pytanie do osób posiadających tą Toshibę - napiszcie jakich płyt używacie, a które lepiej omijać z daleka (nie chodzi mi że np. wszystkie Mediastore są do kitu, tylko o konkretne nośniki). Wiem że jedna seria może być robiona w jednym zakładzie, a druga w innym, ale zawsze jest to jakaś informacja, ktora może być pomocna i pozwoli zaoszczędzić złotóweczki.
Chodzi zarówno o płyty DVD+-R/RW (DL) jak i o CD-R/RW

Ja mam obecnie do dyspozycji płyty TDK DVD+R 4x takie jak na obrazku http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=3568
sprawdzę w ciągu kilku dni jak się nagrywają i napiszę.

Pozdrawiam

Korzystając ze zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim udanego wypalania i ani jednej zniszczonej płyty (no i wypalarki oczywiście) :)

Zanim zrobilem nieszczesny Update do TU51 palila na wyszstkim bez problemu nawet TEAC W552E nie palil dobrze na tych plytach z max predkoscia ale po updacie cos sie zwalilo i albo zrobila sie cholernie wybredna co do nosnikow albo wogole ten bios nei jest wskazany do tego konkretnego modelu SD-R5372. poporstu nie moge nic odczytac ani zapisac bo poprostu naped sie wiesza np stoi na 5% lead-out a jak zostawilem dzisiaj do rana az doszla do 9% i nadal stala pozatym strasznie lubi freezowac system ;/ wczesniej na TU31 nei bylo takich problemow takze POMYSLCIE ZANIM ZROBICIE FLASHOWANIE DO TU53 CZY WARTO ....

Malo 28.12.2004 13:19

To mój pierwszy post na tym forum, więc na początek się przywitam - Dzień dobry :)
Choć na forum jestem obecny od jakiegoś już czasu to dotąd tylko jako "czytacz", dziś debiucik jako "pisarz".

Po wielu dniach czytania testów (i czekania na CDRinfo-wy test :) ) i przymierzania się przed chwilą zakupiłem tytułową nagrywarkę w Proline Katowice www.proline.pl. Bios to TU-31, a napęd jest z grudnia.

Z dyskusji i testów wyłonił się problem odpowiedniego doboru płyt do w/w napędu. W związku z tym moje pytanie do osób posiadających tą Toshibę - napiszcie jakich płyt używacie, a które lepiej omijać z daleka (nie chodzi mi że np. wszystkie Mediastore są do kitu, tylko o konkretne nośniki). Wiem że jedna seria może być robiona w jednym zakładzie, a druga w innym, ale zawsze jest to jakaś informacja, ktora może być pomocna i pozwoli zaoszczędzić złotóweczki.
Chodzi zarówno o płyty DVD+-R/RW (DL) jak i o CD-R/RW

Ja mam obecnie do dyspozycji płyty TDK DVD+R 4x takie jak na obrazku http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=3568
sprawdzę w ciągu kilku dni jak się nagrywają i napiszę.

Pozdrawiam

Korzystając ze zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim udanego wypalania i ani jednej zniszczonej płyty (no i wypalarki oczywiście) :)

somber 28.12.2004 02:52

Madmax podpinam sie pod prozbe o biosik do 5372 ale woalal bym TU31 bo flashowanie do 53 przeszlo bez problemowo ale dziwnie sie zachowuje od tego momentu zamraza na kilka minut system po wlozeniu/wyjeciu plyty a przy wypalaniu staje na 5% przy Lead-out ... coraz bardziej wqrwia mnie ta nagrywara a 4 owieczek jakos nie widzialem ani na starym ani na nowym biosie ;/

madmax2 27.12.2004 21:30

Taki to ja też mam. Sęk w tym, ze jak go wgrałem to napęd siadł, nie reaguje na komendy, a dida miga na zielono i system go widzi, jako TS H552A - jak spawarę Samsunga. No i potrzebny mi bios w formacie BIN, exe nie chce działać, a z BINa to jakoś spróbuję reanimować napęd.
Pozdr.

darantus 27.12.2004 21:24

tutaj masz najnowszy TU53

http://www.toshiba-europe.com/storag...&model=SDR5372

madmax2 27.12.2004 20:36

Chłopaki, czy ktoś z Was ma bios do Toshiby SD-R5372 B bulk w pliku BIN. Szukałem po całym Necie i nic. Chodzi o wersję TU53, ale TU31 też moze być, ewentualnie, czy ktoś ma soft do przeróbki tego biosu Toshiby z exe na bin. Sprawa GARDŁOWA.
Pozdr.

darantus 27.12.2004 20:28

Witam
ta TDK DVD+RW u mnie wypaliła 4X, do tej pory mialem tylko problem z tym HAWkiem(do czasu zmiany na TU53) jak narazie bez problemu u mnie to:DVD-R(PROSTORE)4X.DVD-R(+R)PLATINUM 8X,TDK-R(+R) 1-8X,DVD+R(VAKOSS) 1-8X pali u mnie 12x;DVD+R(DYSAN) 1-2.4X:DVD-R(VERBATIM)4X;z RW u mnie bez problemu OMEGA DVD+(-)RW 4X i 2,4X:DVD+RW MINT 4X:tylko tak kupiona EMTEC DVD+RW 1-4X z Certified pali u mnie tylko2,4X. Jesli chodzi o ripowanie na DVD D...to umnie 7-9X
z ostaniej chwili DVD-R(IMATION??) 4X tez bez problemu

IV0nka 27.12.2004 20:02

Cytat:

Napisany przez darantus
Witam
mała informacja po zmianie firmware TU31 na TU53 moja toshiba widzi poprawnie płytki HAWK DVD-R X4 przedtem w ogóle nic nie widziała***8230;.

A to ciekawe... u mnie widziala, na starym biosie, ale zapis mimo wykrycia predkości x4 trwał dokładnie DWA razy dłużej. Z nowym firmware nie widzę ŻADNYCH zmian.
Przypomne coś mojego z komentarzy, bo nikt nie potwierdził, ani nie zaprzeczył:

Firmware TU53, Nero 6.6.0.3

Zauważone "kwiatki"
1) TDK DVD+RW 1-4x
więcej danych tutaj
Nie można wypalać szybciej niż 2.4x

2) Creation DVD-RW (ver. 1.1) 2x Certified
aka Optodisc Technology Corp., OPTODISCW002
Płyta po nagraniu nie jest odczytywalna w
jakimkolwiek DVD, łącznie z samą nagrywarką

3) Hawk DVD-R x4 (opisany na początku posta)
aka Monarch Photonics Corp, ENGAGE 01
Nero podaje, że można wypalać x4, ale faktyczny zapis trwa dwa razy dłużej

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nośniki 2 i 3 to siary jakich mało i wstyd tym karmić jakąkolwiek nagrywarke, ale fakt jest faktem.
Nośnik, który do tej pory nie sprawiał mi jakichkolwiek problemów to
Verbatim DVD-R DataLifePlus 4x certified
aka Mitsubishi Chemical Corp, MMC 01RG20

DVD Decrypter 3.5.1.0 nie mógł osiągnąć większej prędkości ripowania niż x4 (niezależnie czy napęd został nakarmiony oryginalnym tłokiem 4-ro czy 9-cio gigowym). Jak to się ma do deklaracji producenta o zdjętym rip-locku?

Napiszcie proszę czy to tylko ja mam takiego pecha, czy ten napęd to faktycznie taka porażka?

shark123 27.12.2004 19:49

A toshiba obsługuję zmianę booktype i czy są do tego jakieś programy, bo w necie takowych obsługujących ten napęd nie znalazłem??

darantus 25.12.2004 00:27

oj tak długo było teraz jest raczej okolo 5s(w nero.shrinku, dectrypter...)

sirius 24.12.2004 22:46

a co z czasem rozpoznawania plyt
poprzednio być koło 30sek.?

darantus 24.12.2004 15:04

Witam
mała informacja po zmianie firmware TU31 na TU53 moja toshiba widzi poprawnie płytki HAWK DVD-R X4 przedtem w ogóle nic nie widziała***8230;.

madmax2 23.12.2004 19:56

Cytat:

Napisany przez DanielP
Polegac na testach z PCW - to rownie dobrze mozna zagrac w rosyjska ruletke :) Niestety obecnie ŻADNE pismo nie przeprowadza porzadnych, wiarygodnych testow sprzetu. Kiedys dobre testy robil Chip, ale to bylo kilka lat temu.

Racja Chip się zepsuł już parę lat temu. Sam pamiętam, jak twierdzili upracie, że LG GCE 8160B nie potrafi zrobić działającej kopii płyty zab. SD 2, podcza gdy powszechnie było wiadomo, że to kit i jest dokładnie odwrotnie (sam zresztą robiłem kopie bezp. takiej płyty bez najmniejszego problemu). Napisałem w związku z tym na ich redakcyjnego maila. Oczywiście odpowiedzieli;)
Zresztą w ostatnim numerze też się nie popisali. Pal diabli ich koncepcje, ale wysokie miejsce w testach nagrywarek DVD dla Samsunga, o napedach optycznych którego czytałm wiele, ale raczej negatywnych opinii dziwi.
No cóż, co kraj to obyczaj.
Pozdr.

DanielP 22.12.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez darantus
Hm jak przeczytasz PCWORDA z grudnia jest tam tescik najnowszych nagrywarek to humor Ci się od razu polepszy toshiba jest na 2-3 miejscu***8230;.

Polegac na testach z PCW - to rownie dobrze mozna zagrac w rosyjska ruletke :) Niestety obecnie ŻADNE pismo nie przeprowadza porzadnych, wiarygodnych testow sprzetu. Kiedys dobre testy robil Chip, ale to bylo kilka lat temu.

VIZZARD 22.12.2004 21:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
832S. :spoko:

:)

Tak myślałem :jupi:

:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:00.