![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zwykle mniej wydajny od innych ponieważ dokonuje analizy jakości nośnika i czasy zapisu są dłuższe. WOPC w przypadku idealnego nośnika można QSuitem wyłączyć i wówczas zapis jest w krótszym czasie. :spoko: Podobny system ale nie całkowicie zastosował Pioneer 108-109. Cytat:
:) |
Cytat:
ale ja prosił bym o odpowiedź na 3 pytania tylko: pytanie 1: czy napęd BenQ seria 1640 jest jedynym napędem który posiada OPC+WOPC (bo z tego co zrozumiałem posiada tego typu "system") , czy też są inne napędy innych firmy które zapisują płyty w tego typu "systemie" ? pytanie 2: czy faktycznie jest tak, iż dany "system" (w przpadku BenQ nazwany firmowo WOPC + BLER OPC) jest lepszy/wydajniejszy niż "systemy" nagrywania w nagrywarkach innych firm ? Pytanie to wydaje mnie się nie bez przyczyny, gdyż przy założeniu iż większość firm używa innego systemu zapisu, wynikałby z tego wniosek, że firmy te nie przemyślały swoich produktów do końca, albo też miały inne priorytety przy projektowaniu danego produktu. pytanie 3: chciałbym poznać Twoje prywatne zdanie na temat nagrywarki LG GSA-4163B w zakresie "jakości wypalania" w porównaniu do BenQ 1640 ? (z testu na CDRINFO.COM wynika iż całkiem dobrze się spisuje, nie gorzej niż BenQ) ostatnia kwestia z mojej strony/przemyślenie chyba się zagalopowaliśmy w opisie BenQ 1640 w porównianiu do Toshiby SD-R5372B/V na forum czyż nie ? w końcu ten topic miał opisywać ogólne wrażenia z użytkowania napędu Toshiba SD-R5372B/V przez użytkowników :) (ew. potencjalne kłopoty w użytkowaniu i rozwiązania) pozdrawiam serdecznie |
Stałe OPC ( Optimum Power Calibration) zapisuje z tą samą mocą wiązki promienia lasera i zadaną prędkością.
Zmienne strefowe OPC analizuje w wyznaczonych obszarach płytki nośnik i dokonuje przy różnicach w OPC napędu a stanem faktycznym płytki zmiany rekalibracji lasera i prędkości zapisu. Zmienne OPC + WOPC analizuje proces zapisu na całej powierzchni nośnika i natychmiast dokonuje rekalibracji i zmiany prędkości w zależności od występujących błędów nośnika. Zgodnie z moją wiedzą system zapisu OPC + WOPC pozwala na optymalny zapis z najmniejszymi błędami PI/PIF i Jitter. Czym mniejsze błędy PI/PIF i Jitter tym mniejsza szansa na powstanie błędów odczytu PO. Czy ma to wpływ na żywotność danych ? Tego nie wiem. ??? :) |
Toshiba SD-R 5372V
Wygląda na to że masz rację z tymi strefami zapisu i analizą nośnika.
Wygląda również na to, iż Toshiba się nie popisała niestety. Mam tylko jedno pytanie do Ciebie, slawekj, czy napęd BenQ seria 1620,1640 (może prócz Plextora PX-716A) są jedynymi napędami które posiadają OPC z analizą na całej powierzchni dysku ? I drugie moje pytanie Jak naprawdę ma się ta metoda zapisu (analiza całej płyty, nie strefowa) w porównaniu do metody zapisu strefowej, która to metoda jak rozumiem jest wykorzystywana w napędach innych marek. Chodzi mi głównie o jakość/trwałość zapisanych nośników, zarówno - jak i + w czasie, być może ktoś przeprowadził tego typu testy ? Muszę powiedzieć że troszkę się nauczyłem z czytanych tu postów :) (ale jak mówi przysłowie "człowiek uczy się całe życie, a i tak umiera głupi") I tym jakże optymistycznym akcentem kończę swoją wypowiedź w niniejszym poście ;) pozdrawiam wszystkich ps. ja jednak zostanę na razie przy Toshibie, powiedzmy ze względu na "sentyment", z drugiej strony też problemów z nią nie mam większych więc to chyba wyjaśnia wszystko prawda :) |
Ilość załączników: 5
Małe porównanie:
Prodisc 16x dvd+r 16x (PRODISCR04) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24391&stc=1 Imation 16x dvd+r 16x (RICOHJPNR03) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24390&stc=1 CMC 16x dvd+r 16x (CMCMAGM01) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24393&stc=1 Verbatim 16x dvd+r 16x (MCC004) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24392&stc=1 Digitank 16x dvd+r 16x (Infomer30) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24394&stc=1 Dla przykładu BenQ 1620 TDK +R 16x (TDK 003) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=13854 Verbatim +R 16x (MCC 004) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=13887 Wnioski: Jak widać z porównania zapisu 16x Toshiby SD-R5372V kolejnych różnych nośników wykresy są bliźniaczo podobne. Jest to dalej OPC strefowe bez analizy jakości nośnika na całej powierzchni. Obecnie jest tylko jeden system analizy podczas zapisu na całej powierzchni (Walking Optimal Power Control II oraz Tilt Control) BenQ 1620 i 1640 i oem tych modeli. Z wykresu zapisu na BenQ widać działanie tego systemu a wykresy są różne z uwagi na różnice w jakości zapisywanego nośnika. Prośba o zwrócenie uwagi na czasy zapisu Toshiby. Są krótsze od zapisu na BenQ a czasy zapisu Toshiby równe mimo różnych nośników. To następny dowód, że Toshiba nie dokonuje analizy na całej powierzchni tylko strefowo. :) |
Toshiba SD-R 5372V
Ilość załączników: 1
Wykres z Toshiby SD-R5372V - płyta DVD-R Sony spindle
|
Toshiba SD-R 5372V
Dzięki slawekj za udzielenie mi pomocy :)
Jutro postaram się wrzucić na forum test |
Ilość załączników: 2
Swoją drogą w Toshibie mógłby ktoś ruszyć te 4 litery i wprowadzić w nowym biosie obsługę pomiaru PI/PO i i Jitter (chyba, że to takie trudne), bo moim zdaniem im się po prostu nie chce i olewają klientów.
Poniżej screeny dwóch płyt nagranych na Toshiba SD-R5372B. Pierwsza cyfra w nazwie pliku to prędkość dedykowana, druga faktyczna z jaką nagrałem płytę i na koniec oznaczenie biosu. Może coś pomoże to w dyskusji. P.S. Jakby ktoś potrzebował zapodam więcej screenów. Aha @sławekj poczytałem sobie Twoje opinie w topicu o BenQ DW 1640 i się skusiłem. Sprzedałem Toshibe i kupiłem Benq. Jak na razie nie żałuję. Załącznik 24375 |
Toshiba SD-R 5372V
co się tyczy "rekalibracji mocy lasera"
(SD-R5372V Half-Height CD-R/-RW/DVD-R/-RW/+R/+RW Recorder (Write: 6x DL DVD+/-R; 16x DVD+/-R; 6x DVD-RW; 8x DVD+RW) Show all DVD-Recorder (Half Height) The SD-R5372V drive is the successor of the SD-R5372 Double-Layer DVD-writer. This drive is capable of writing 6x on DVD+/-R-Media - the fastest DL write speed of any DVD-writer on the market. It is an exceptionally fast, reliable and versatile DVD-writer that brings extreme levels of performance to people wanting to create more feature-rich movies and music. This drive incorporates following technological advancements: * Automatic optimization of the drive's speed according to the quality of the disc. * Tilting of the lens to overcome twisted discs. * Strengthening the writing performance by calibrating the laser power not only on the inner side but also the outer side of the dics. pozdrawiam serdecznie |
Cytat:
Takiego testu na Toshibie nie można zrobić. Mnie chodziło o pokazanie jak zapisuje Toshiba nośnik np. z prędkością 8x. Nero CD-DVD Speed --> Uruchom test --> Utwórz dysk z danymi.... i screen po zapisie. :) |
Toshiba SD-R 5372V
Mam mały kłopot
nie mogę znaleźć testu ZAPISU plikiem testowym w programie Nero :( test ODCZYTU płyty mam, ale ZAPISu jakoś nie mogę znaleźć ... prosiłbym o wskazówki gdzie w/w test mogę znaleźć, gdyż z tego co się orientuję nagrywarki Toshiby SD-R5372 zarówno B jak i V nie mają możliwości sprawdzenia błędów typu Pi, jitter itp. pozdrawiam |
Toshiba SD-R 5372V
cyt:
Toshiba ma strefowy zapis a więc dokonuje rekalibracji lasera nie na całej powierzchni ale wybranych stałych strefach. - slawekj - post z dnia 14.12.2004. godz. 18:49 Oczywiście w nowym modelu o oznaczeniu SD-R5372V napęd ten dokonuje rekalibracji lasera na całej powierzchni płyty, a nie na wybranych strefach, jak model starszy SD-R5372B. (przynajmniej tak wynika ze strony www.toshiba-europe.com) Co do zrobieniu testu w Nero postaram się w najbliższym czasie. Niestety z racji tego że nagrywarkę mam w domu, a internet w pracy potrwa to dzień-dwa. pozdrawiam Kolegę slawekj |
Cytat:
Osobiście znam tylko jedną metodę analizy i kalibracji lasera na całej powierzchni płytki. Z wykresu zapisu przekonamy się jak działa OPC Toshiby SR-R5372V. :taktak: :) |
Toshiba SD-R 5372V
Witam
Od około miesiąca jestem posiadaczem DVD-+RW Toshiba model SD-R5372V , BIOS seria Tu1x = Tu11 Chciałbym się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami dotyczącymi tego sprzętu.A więc, nagrywarkę mam podpiętą jako MASTER na kanale IDE1 (pg Abit AV83rd-Eye) Na dzień 02.08.2005. większych kłopotów z nią nie mam.Jeśli chodzi o ASPI, wykorzystuję te zawarte w Nero 6.6.0.15a+PL pack. Nagrywam głównie na TDK, Verbatim, Sony, zarówno w + jak i -. TDK+R x8 SLIM - idą jako x8 - 0 błędów Verbatim +R BOX x8 - tu mnie spotkała kinderniespodzianka, idą jako x4 = 0 błędów, jak nagram x8 to nie widzi w ogóle płyty nagrywarka Sony -R x8 spindel - idą jako x8 = 0 błędów Pragnę zwrócić jeszcze uwagę na kwestię występowania na rynku dwóch odmian SD-R5372. Odmiana starsza z dopiskiem B oraz odmiana nowsza, z polepszoną optyką oraz z kalibracją lasera na całej powierzchni płyty DVD, czyli model V Z testów które przeprowadziłem, model starszy z BIOSami z serii Tu5x po wgraniu najnowszego BIOSu TU56 nie ma żadnych kłopotów zarówno z zapisem -+R jak i RW ( nie występuje kłopot z zaniżaniem prędkości nagrywania znany mi z nowszego modelu BIOS serii TU11 <tyczy się konkretnie Verbatima +R> ) Ogólnie rzecz biorąc z nagrywarki jestem zadowolony. Utwierdza mnie w tym fakt, iż po nagraniu zarówno płyt wszystkich 3 marek o których wspomniałem, w Nero CDSpeed w sekcji skanowanie powierzchni dysku po nagraniu na dzień 02.08.2005. nie ma ani jednego źle nagranego sektora = 100 % odczytanych sektorów bez błędów. ps. mam nadzieję że po upgradzie BIOSu powyższy "kłopot" z Verbatimem +R x8 zniknie jak ręką odjął ;) (oczywiście na nowy BIOS do modelu V trochę sobie poczekam zanim Toshiba go wypuści. Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów |
Zgadzam sie co do tego ze hawki to nie plyty ale fakt nagrania czegokolwiek na nich zrobil na mnie pozytywne wrazenie (chodzi mi glownie o optyke nagrywaki a nie firmware itp - toshiba tez widziala te hawki (wiec to nie firmware) ale tylko jesli byla zimna tzn zaraz po starcie kompa. oczywiscie nic na nich nagrac nie mogla (zatrzymywalo sie przy ok 1%) ale je widziala. Po uzyskaniu temperatury powyzej 30 st przestawala je rozpoznawac.
A i jeszcze jedno - kupilem nagrywarke w wersji OEM wiec nero nie dostalem. Przez caly czas palilem na darmowym sofcie i dzialalo bez wiekszych problemow. (Nero tez sprawdzalem zwlaszcza ostatnio do testow - ale tez nie chcialo palic). Poza tym co to za nagrywarka (lub polityka firmy) ktora skazuje uzytkownika na uzywanie oprogramowania konkretnego producenta?. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:07. |