![]() |
U mnie to samo. Przy TDK x 16, po nagraniu x 12 wywalało bad sektory w Nero. Przy x 4 wszystko było GIT.
Z tymi biosami coś jest. Bo na TU 31 paliłem Platinum (producent Ricoh) DVD+R x 8 z prędkością x 12. Liczna błędów PI wynosiła około 200, a płyta smigała w każdej stacjonarce. Po aktualizacji na TU 53 i potem TU 55 wszystko się z...bało. Na tej samej płycie ilość błedów PI ponad 2000. Jak nagrywałem x 4 ( na obnojetnie, jakim biosie) wszystko było ok. Rozmawiałem w tej sprawie z seriwsem. Powiedzieli, że prawdopodobnie laser pada i nie ma odpowiedniej mocy, aby utrzymać właściwą jakość płyty przy wyższych prędkościach nagrywania. Obecnie czekam na decyzję serwisu, bo tam wysłałem napęd. Problemy są dwa 1. Toshiba wydała powalony bios, 2. Napęd padł ( u mnie już po raz drugi), a jeżeli to prawda to Toshiba = Szajsung. Pozdr. |
z tego co wywnioskowalem z czytania roznych forum i wlasnego doswiadczenia to firmware ma za zadanie "usrednic" dzialanie wysztkich napedow ... u mnie lepiej chodzila na TU53 niz na TU55 plyt DVD za zeta lub mniej nie widzi poprostu a verbatki x8 potrafia siac bledy veryfikacji nero nawet palone przy predkosci x4 takze poprostu chyba trzeba sie wstrzelic z odpowiednim firmware w odpowiedni hardware nagrywarki ... widac ich jakosc nei jest powtarzalna w procesie produkcji ...
|
hmmm ja ostatnio mam problemy z nagrywaniem plyt DVD nawet na verbatimkach x8 jak pale przy x4 potrafia byc bledy po veryfikacji w nero ... a wypalam zwykle dane zadnych obrazow itp ... any idea whats going on ??
jakich nosnikow uzywacie czy polecacie do SD-R5372 ?? pozdro |
dzieki madmax zrobilem tak jak napisales :) nagrywara jest super poprostu wypala mi soniaki 8semki z predkoscia 12x :DDDDDDDDDDDD
czyta wszystko zapisuje wszystko REWELACJA dziekuje za uwage..:) na czas dostepu mozna przymknac oko ogolnie predkosc jesy dobra wazne zeby byla nie zawodna mam nadzieje ze sie taka okaze. eh teraz mi zainstalwala 800mega w nie calo minute spoko :) |
Chodziło mi o to, że to kwestia softu do nagrywania. Ani Clone CD, ani Alcohol 120 % nie umożliwiają wyboru profilu przy kopiowaniu płyt DVD, a skoro Toshiba robi SD 3.20 na CD to na DVD tez powinna.
Sam odczyt płyty DVD zab. SD jest nieco, że tak powiem dziwny, bo nie pjawiają się w jego trakcie błędne sektory. Z SD trochę powalczyłem i sądzę, że dobór odpowieniej płyty pozwoliłby na zrobienie kopii działającej bez wspomagania. Na razie mam oryginał "MOHPA" więc nie zamierzam wydawać pieniędzy na kolejne próby. Zresztą, w którymś poście, w tym wątku ktoś pisał, że zrobił działającą kopię tej gry na tej Toshbie z biosem TU 31 i na płycie TDK DVD-R x1-x8. Co do Litka 832 nie przeczę, jego możliwości kopiowania zabezpieczeń są duże tyle, że jezeli chodzi o np. SD 3.20 to ja musiałem kombinować. Odczyt płyty Alcoholem, zapis Clonem. Z Toshibą pewnie też uda się. Jak będę miał czas i nastrój to popróbuję. Pozdr. |
...jako uzupełnienie podam, że Toshiba radzi sobie bez problemu z SD 3.20.022 na CD, na DVD z SD 3.20.024 z tym, że w tle musi być włączony Clone CD z zaznaczoną opcją -ukryj nośnik CDR (inaczej z kopii nie ruszy)
Pytanie :BEZ problemu ? To czemu ten Clonecd? Jak by było bez problemu,to by niepotrzebne były stuczki z clonem. Aha nie chciałem ci dopiec czy coś podobnego. A bez problemu nagrywa SD 3 i 4 Litek 832S oraz Samsung TS-H 292A. Sam mam takowe i kopie gierek chodzą bez wspomagania. |
dzieki za odpo. mam nfotce i stery SW zobacze jak bez nich czy to pomoze bios mam najnowszy jeszcze to moze byc wina plyty idac takim tropem bo cos mis ie kontroler wali na plycie:(
|
Sprawdź DMA i zainstaluj ASPI. Jeżeli masz płyte główną na Nforce to odinstaluj sterowniki IDE SW.
Poza tym zaktualizuj bios na najnowszy. prędkośc nagrywania to x 4 i wszystko powinno być ok. Pozdr. |
witam ja mam ta nagrywarke i mam z nia duzy problem po 1 nagrywa mi dvdr soniaki 8x tylko z predkoscia 2.4x po drugie czyta dvd romy z taka sama predkscia wyzej nie idzie i dalej plytki oryginalne np film zacinaja sie przy odtwarzaniu tak na 30 sekund co 10 min ;(( trafilem chyba na wadliwy model :( jak narazie mam ja pare dni i tylko tyle zauwazylem z minusow i ogolnie wolna jest nie jest demonem predkosci :(
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hiba+SD-R5372B jako uzupełnienie podam, że Toshiba radzi sobie bez problemu z SD 3.20.022 na CD, na DVD z SD 3.20.024 z tym, że w tle musi być włączony Clone CD z zaznaczoną opcją -ukryj nośnik CDR (inaczej z kopii nie ruszy) Myślę, że dla forumowiczów istotne będzie, że Toshiba po aktualizacji biosu do TU 55 pali bez problemu płyty DVD+R DL Traxdaty x 2,4. Wypaliłem jedną (robiłem kopię bezp. ważnego filmu). Płytę sprawdziłem w dwóch stacjonrakach: Manta Emperor 2 i Sony DAV 550S. W obu hula bez problemu. Poniżej screen z testu transferu - moim zdaniem niezły. Test z PI/PO zamieszczę później. |
Czy mogł by ktoś rozwinąć wątek dotyczący nagrywania płyt zabezpieczonych safediskiem? Coś ktoś pisał o udanej kopii z safedisk przy pomocy alkohol'a i podpianania pod wirtuala... chodzi o wirtuala z alkohol'a?
|
Ilość załączników: 2
No i poniżej kilka nowych screenów.
Po kilku miesiącach użytkownia tej nagrywarki mogę powiedzieć, że najlepiej wychodzi palenie na nośnikach TDK i Verbatim TDK można (o ile nagrywarka pozwala) palić szybciej niż wynosi max. prędkość zapisu podawana przez producenta płyty. Np. TDK x1-x8 mozna spoko palić z dobrą jakością x 12 i film odtwarzany jest nawet w wymagajacych stacjonarkach. Z kolei jeżeli chodzi o inne nośniki raczej z wyższej półki np. Sony i Platinum również można nagrać je dobrze, ale bez przesadzania z prędkością. Optymalna szybkość to x 4, a jako dowód proponuję rzut oka na pkoniższy screen. Opis screenów oznacza - I cyfra max. prędkość z jaką można wypalić płytę i II prędkość z jaką faktycznie wypalono płytkę. Pozdr. |
I jeszcze jeden mały wykresik.
TDK DVD-R x 16 palony x 12 (szybciej nie można - nagrywara nie chce). Dodam, że płyta jest czytana nawet przez wybredne LG DT 585 NY bez ścinek. Załącznik 20803 |
Zgadzam się całkowicie. Użyłem takiego napedu, jaki miałem pod ręką.
Dla porównania tak, jak obiecałem test tego samego Memorexa na Nero CD/DVD Speed na NEC 3520: Pozdr. |
Wszystko byłoby OK, gdyby ten LiteOn nie był napędem combo. Generalnie zasada jest taka, że test na PI/PIF powinno się przeprowadzać na nagrywarkach DVD, a nie DVD-ROMach, czy COMBO. Związane jest to z nieco inną korekcją, jaką posiadają te urządzenia.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:02. |