![]() |
Dziękuję
Cytat:
|
Jest już najnowszy firmware TU-55 z obsługą 8x DVD+RW i 6x DVD-RW dla nagrywarki SD-R5372:
http://www.toshiba-europe.com/storag...&model=SDR5372 |
Moje doświadczenia z Toshiba SD-R5372, TU53
Verbatim DVD-R 8x, Verbatim MCC 02RG20 - pierwsza płyta padła podczas wypalania w nero 8x, reszta jak na razie ok. Alcohol wypala płytę 6,1 ale prędkość nagrywania waha się w granicach 3x-8x http://republika.pl/jagal/verbatim.gif Monarch DVD+R 8x, Ritek R03 - płyta wypalona na LG 16x, Toshiba nie widzi płyty, udało się jej to 2x na kilkadziesiąt prób (miałem cierpliwość), TSSTcorp TS-L532A nie na problemu z odczłtaniem płyty Esperanza DVD-R 4x - wypalona na Liteon, w ogóle nie widzi, cały czas pali się dioda kontrolna. TSSTcorp TS-L532A też nie widzi płyty Esperanza DVD-R 4x, GSC001 - 2 z 10 płyt padły przy wypalaniu w nero 4x Philips DVD+R 8x, CMC MAG E01 - 2 z 3 płyt padły podczas wypalania w nero 8x Esperanza DVD+R 8x, Verbatim MCC 003 - Toshiba czasem nie widzi płyty nagranej 8x, nagrywane 4x widzi bez problemu. Emtec DVD+RW 4x, Optodisc OP4 - wypala tylko 2,4x Supratec DVD+RW 4x, INFODISC A10 - jw Esperanza DVD+RW 4x, INFODISC A10 - jw Verbatim DVD+RW 4x, Verbatim MKM A02 - wypala 4x Z płytami CD nie miałem żadnych problemów. Męczące jest czekanie na wyszukanie płyty, które trwa nawet 30s :[ Miałem jeszcze dziwną sytuację. Nagrałem Emtec DVD+RW 4x (wypala tylko 2,4x), później skasowałem płytę w nero szybkim kasowaniem i nagrałem ponownie całe 4,7GB, co dziwne w windowsie pokazuje że na płycie jest 4,7GB danych, ale rozmiar sesji w Nero wynosi tylko 4GB i 700mb praktycznie nie jest odczytywalne. Niektóre pliki są po prostu puste, ale kopiowalne. |
Bios
Czy to znaczy że nikt więcej o tym nowym biosie nie słyszał? :(
|
Ja myślę, ze to może od tej zmiany taśm (ale to tylko mój domysł). Sam niedawno robiłem format HDD i reinstalkę. Przed tym moja Toshiba nie chciała np. czytać i kasować niektórych płyt DVD RW. Po reinstalce wszystko chodzi bez problemu. Za to w trakcie wgrywania poszczególnych programów (zwłaszcza tych do nagrywania) palnik nie chciał czytać tej płyty, którą nagrał na starym systemie. Poza tym na starym systemie instalowałem i deinstalowałem kilka różnych softów do palenia płyt. Efektem był misz masz i problemy z kasowaniem i nagrywaniem.
Teraz po reinstalce wszystko chodzi bez problemu. Moaj rada podepnij taśmy tak, jak były. W razie czego sprawdź system. Jak nie pomoże to serwis. |
Najbardziej dziwi
Najbardziej dziwi fakt że po wgraniu nowego biosu wszystko mi "fruwało" do czasu :( bez problemu. Paliłem jak i co chciałem. Dopiero niedawno "coś się stało" i zonk. Nie przeinstalowywałem systemu, nie wgrywałem (chyba ) nic co mogło by wprowadzić zamęt.Jedyne co zrobiłem to zmieniłem taśmy - ale podpinałem urządzenia tak jak poprzenio.Taśmy zmieniałem na okrągłe aby poprawić chłodzenie.
Czy ktoś jeszcze słyszał coś na temat szykowania nowego biosu ? |
Boulevards of broken dreams - Green Day rulezzz tak czy inaczej :P ( od.... 8 lat :P )
a wypalare oddaj na gwarancje tak jak ja, bede zdawal sprawozdania z mojego sledstwa wobedz wypalary jak by co to w******* producentowi, mam nadzijee ze nie wypnie dupy jak yjama(czy jaokos tak) i nie bedzie chciala zwrocic towaru (sprzedala tysiace monitorow z defektem i dupaaaaaaaa nie uznali warancjiiiiiiii; nic tylko moczyc palca w rosole- nie mam pojecia co to znaczy, bo moment temu sam to wymyslilem) no to rozkrecaj sprzet i wbijaj z nim do sklepu aby wymienic. narska ide robic kimawe bo trzeba wtac rano |
zacznijmy od konca... od alkohola o sie odczep :P to ze jestem na bani to nie znaczy ze nie znam siea sprzecie :P.............. bekkkkkkkkkk............. normlanie ma masz to samo co ja, czyli nagrywara wypala DVD wypala jak "****" (bardzo dobze) a CD ni ***** :P i tu jest ZONK juz niedlugo oddaje wypalare na gwarncje
Sprawdzalem moja na innychkompach i **** to samo!!! to jest cos fabrycznie normalnie. Normalnie, nie mozan dostac starego firmware i to jest ****ane bo bez niegi zadnego CD ni moge wypalic: / |
[QUOTE=Dinx]Mam podobne wrażenie. Pojawiły się problemy z zapisem CD , a dokładnie CDRW ( wypalałem na płytkach Sony ). Teraz mam dwie płytki wypalone w pojedyńczej sesji ( jedna z jakąś muzą -mp3, druga z filmem ) i nie mogę ich skasować. Komunikat "błąd zapisu" przy próbie kasowania :) ...
Ktoś jeszcze ma podobne problemy ? Mam identyczny problem, nie jestem w stanie po zmianie biosu z TU31 na TU53 nagrać i zarazem skasować żadnej płytki CD-RW. Testowałem TDK, SONY, AKOSS, DATEX 10,12x i MEMOREX 24x. Płyty DVD-RW,+RW kasuje i nagrywa bez pudła. Dawno bym wrócił do starego biosu, gdybym mógł go zdobyć oraz program fleszujacy bios. Na stronie producenta jest tylko nowy bios w wersji exe. Myślę, że coś musieli przekombinować z tym biosem. Szperając po stronach japońskich :) na tyle na ile mogłem się zorientować szykowany będzie nowy bios TU73 ale jak na razie to ??? Przypomnę że próbowałem najnowszym nero i alkoholem. |
Sprawa jest taka ze chyba oddaje swoja do serwisu!!!! Doszedlem do wniosku ze byla od poczatku walnieta i tak mi sie po trochu sypala, jesli chodzi o zabezpieczone plytki jak np. G2 Noc kruka to moze byc wiele innych problemow z nagraniem, pamietam jak probowalem przegrac Gothic2, nielada wyczyn a wszytsko przez lekkomyslonosc mojego kumpla :D bo sie wqrwil ze nie moze grac (gra nie dzialala z obrazu plyty na HD) i wypalil na CD w wyniku czego wszystko zaczelo ladnie dzialac :D .... tak to jest z oryginalnymi grami. Musisz troche poczytac o przegrywaniu plytek i potestowac a wszytsko bedzie gralo.
U mnie Toshiba nie wyapla zadnej plyty CD i tu jest zonk :/ |
1. Spróbuj skasować uzywając GameJack 4, lub Clone CD - u mnie pomogło, przy DVD+RW Verbatima (możesz też spróbować wyłączyć nagrywanie systemowe).
2. Co, do SD 4 jest cały wątek w dziale zabezpieczenia. Pozdr. |
Cytat:
Ktoś jeszcze ma podobne problemy ? Co do tych czterech owieczeczek oznaczajacych możliwości kopiowania zabezpieczeń to mam powazne wątpliwości. Próbowałem zrobić kopię 1:1 gry Gothic 2 Noc Kruka PL ( SafeDisc 4 ) i mimo różnych rad , prób nie udało mi się jak do tej pory.Jak sobie radzicie z zabezpieczniemi? |
Jakiś czas temu pojawił sie nowy firmware do Tej wypalary, znajdziecie go na www.cdrinfo.pl. No i musze przyznac, ze mam troce klopotu po zainstalowaniu nowego firmware'u, ale sa i dobre strony moczu :P
1. Po ugrade'dzie zaczela mi wypalac nawet media-store DVD-R!!! To jest spory PLUS 2. Nagranie Prędkoscia 16x płytki DVD-R TDK zajeło jej 5min 30 sek!!! Tez pieknie 3. No i czas na zonk!!! Przestala mi praktycznie wypalac plyty CD!!! Szok, spaprala mi kilka Verbatim'ek i dupa. Nagrywam 12x i to nie zawsze bo zje... robote (w clone cd wyswietla sie jakis: "medium error"). Moze to moja wina, zle wgralem firmware?? (watpie) Mysle ze to sie poprawi z nowym firmware:] Tak czy inaczej wypalanie DVD to bajka :D |
Zrobiłem trochę dymu w Toshibie, Alstorze i Komputroniku - w związku z zwiększeniem prędkości nagrywania DVD+RW i DVD-RW.
UWAGA: Taką informację otrzymalismy od dystrybutora: Z ostatniej chwili: Toshiba przewiduje w 1 kwartale 2005 nowy firmware dla SD-R5372 z obsługą 6x DVD-RW i 4x DVD-R DL. W terminie późniejszym przewidywany jest firmware z obsługą 8x DVD+RW i 8x DVD+R DL (żadnych dat ani szczegółów). Pozdrawiam, Łukasz Kufel lukasz.kufel@komputronik.pl tel. (061) 835-94-56 GSM 0600-49-88-95 Od czasu do czasu warto zrobić mały nalot... |
Ilość załączników: 2
Dobra dziś potestowałem jeszcze moją Toshibę SD-R5372B z biosem TU 53. Po wielu bólach udało mi się zrobić działającą kopię gry zab. na CD - SD 3.20.022 - "Far Cry" PL. Gra rusza o ile w tle jest uruchomiony Alcohol 120 % i zaznaczona opcja ignoruj typ nośnika - ATIP. Inaczej nie chodzi (iina sprawa, że system mi siada i z ASPI coś nie tak, może na nowym będzie chodzić bez tych problemów).
Z kolei następnie wziąłem się za CD z "Call of Duty" PL - SD 3.10.015 (lub 3.10.020 po wgraniu patcha 1.5). Tu z kolei poszło bez problemów. Gra rusza, bez Alcohola w tle, ale ATIP musi być zaznaczony. Do kopiowania użyłem Alcohol 120 % 1.9.2 build 1705. Kopiowałem dla próby z oryginałów na CD-RW. DVD z "MOHPA" PL zab. SD 3.20.024 nie udało mię zrobić. Sztuczka z ATIP i Alcoholem w tle nie działa. Co do płyt do Toshiby. Moja lubi Verbatimy DVD+R x 8 TDK DVD+R x 8 (można palić x 12) i Platinum DVD+R x 8 (też można nagrywać x 12). Minusy Platinum x 8 też lubi, ale nagrywa max. x 4. Co do jakości nagrania radzę spojrzeć na załączone screeny. Zaznaczam, że nagrane płyty chodzą bez problemu w stacjonarnym LG DT 585NY, które jest bardzo wybredne i z nagrywanych płyt np. na LiteOnie SOHW 832 s czytało tylko TDK iVerbatimy (druga sprawa, że te płyty Litek :spoko: palił rewelacyjnie). Nie sprawdzałem ich w nagrywarce, czy widzi zawartość. Jak sprawdzę dam znać. Pozdr. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:00. |