Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SD-R5372\SD-R5372V (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sd-r5372-sd-r5372v-42179/)

picasso 15.07.2005 18:48

Skoro TU55 jest powalony to co tracisz wrzucając najnowszy? :) a nuż poprawia to co w TU55 zostalo zwalone? kto odważny no kto? tester potrzebny! :)

madmax2 15.07.2005 16:53

Pewnie równie powalony, co TU 55.

Bosskg 15.07.2005 16:41

Nowy bios

Pokazal sie nowy bios do toshiby o numerku TU56.
Zmiany:
* support for writing DVD-R dual layer media (4x media standard) with 5x
* support for writing DVD+R double layer media (8x media standard) with 5x
* support for CPRM on DVD-R dual layer
* improvement of write quality on DVD+/-R 16x media

Wgral go ktos juz? Jak sie sprawuje?
A oto link: http://www.toshiba-europe.com/storag...EBTU56_WIN.zip

Tlizzy 14.07.2005 20:53

Toshiba? lol

No dołączam sie do tej litanii, mnie sklep oddał kasę bo nie mieli na wymianę ( i faktycznie to nowy bios ją zrypał, optyka padła) i kupiłem Neca ND-3520A odpukać jest ok ale korekcja niestety kiepska. Do odczytu zniszczonych płyt używam liteona DVD..167, jest lepszy

picasso 14.07.2005 20:30

Cytat:

Napisany przez madmax2
A znasz na tyle angielski?

Dlatego użyłem określenia "może ktoś" co jednoznacznie wskazuje na to, że moja znajomość nie jest wystarczająca. Ale na boga to jest forum nie wierze że nikt z posiadaczy toshiby nie zna angielskiego w stopniu wystarczającym, aby wyjaśnić problem. Ewentualnie można napisać po polsku tutaj na forum, a ktoś na pewno przetłumaczy te kilka zdań. :blee:
Jeżeli się okazuje, że najlepiej pracowała na najstarszym biosie to może czas żeby toshiba umożliwiła powrót do starszej wersji biosu skoro nie udaje im się napisać poprawnie nowszych.

madmax2 14.07.2005 20:01

Cytat:

Napisany przez picasso
Słuchajcie , to skoro jest tyle przypadków problematycznych po zapodaniu TU55, może by ktoś nastukał jakiś list do toshiby z prośbą o wyjasnienie i ewentualnie łaskawie by poprawili bios?

A znasz na tyle angielski?

picasso 14.07.2005 18:31

Słuchajcie , to skoro jest tyle przypadków problematycznych po zapodaniu TU55, może by ktoś nastukał jakiś list do toshiby z prośbą o wyjasnienie i ewentualnie łaskawie by poprawili bios?

madmax2 13.07.2005 20:47

Ilość załączników: 2
A poniżej jescze:
1) Platinum DVD+R x 8, palona x 12 na biosie TU 55, od Ricoha.
Tu to już totalna masakra.

2) Platinum DVD-R x 8, palona x 12 na biosie TU 55, od CMC Magnetics.
Wykres może dobry, ale pod koniec płyty co chwila ścinki.

Pozdr.

madmax2 13.07.2005 16:32

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez picasso
Ja jak narazie nie widzę żadnych objawów negatywnych, bios TU 55. Jednak nie nagrywam więcej niż pozwala na to płyta. Z zasady używam płyt verbatim lub sporadycznie Platinium. Aspi mam odinstalowane, nagrywarka jest na jednej taśmie ze starym cd-romem LG. Ale tak jak mówię nie dostrzegłem jakichś problemów w działaniu i jakości nagraywania...

Ja też uzywałem Platinum i Verbatim, TDK, Traxdata, Sony.
Problem polegał na tym, że jak wypaliłem płytę nawet z prędkością dedykowaną np. x 8 to liczba błędów była porażająca.
W przypadku Traxdaty DVD+R x 8 nagranej x 8 płyta była nie do odczytu nawet w nagrywarce.
Sony DVD-R x 8 ścinała sie w napędach stacjonarnych i qpa. A wszystko po aktualizacji biosu, z tym, że być może jak pisałem wyżej napęd może być walnięty.
Zresztą wystarczy spojrzeć na różnice jakości Platinum palonych na biosie TU 31, a TU 55 (opis screenu -pierwsza cyfra - prędkość dedykowana, druga prędkośc z jaką wypalałem). ((
Pozdr.

picasso 13.07.2005 13:16

Ja jak narazie nie widzę żadnych objawów negatywnych, bios TU 55. Jednak nie nagrywam więcej niż pozwala na to płyta. Z zasady używam płyt verbatim lub sporadycznie Platinium. Aspi mam odinstalowane, nagrywarka jest na jednej taśmie ze starym cd-romem LG. Ale tak jak mówię nie dostrzegłem jakichś problemów w działaniu i jakości nagraywania...

madmax2 12.07.2005 17:10

Cytat:

Napisany przez tomdolar
Mam toshibe od dwóch miesiecy orginalnie była na biosie TU 53 wszystko było oki paliłem filmy dvd x8 a nawet x12 po zmianie biosu na TU 55 lipa błedów cała masa ,zmuszony jestem nagrywać x4 aby było OK .
Sadziłem ze to wina systemu lub cos skopałem w ustawieniach ,ale cos mi sie wydaje ze bios jest kulawy albo jego zmiana powoduje jakies anomalie ,własnie wróciłem do TU 53 zobacze z jakimi efektami .

U mnie podobnie, chociaż wszystko skopał już bios TU 53, a nalepiej wszystko chodziło na oryginalnym TU 31.
I co mnie podkusiło, żeby flashować bios. ???
No cóż zobaczę, co na to serwis.

VIZZARD - nic dodać, nic ująć. :)

VIZZARD 12.07.2005 09:36

Cytat:

Napisany przez madmax2
Mam te same odczucia. Dla odmiany DVD-ROM Toshiba SD-M1712 służy mi już bez problemu trzeci rok.
Spotkałem się zresztą z opinią, że to jedne z najlepszych DVD-ROM-ów jakie wyprodukowano.
Pozdr.

Faktycznie

Toshiba była marką dopóki nie zaczęła śmierdzieć Samsungiem ... :\

tomdolar 12.07.2005 00:40

Mam toshibe od dwóch miesiecy orginalnie była na biosie TU 53 wszystko było oki paliłem filmy dvd x8 a nawet x12 po zmianie biosu na TU 55 lipa błedów cała masa ,zmuszony jestem nagrywać x4 aby było OK .
Sadziłem ze to wina systemu lub cos skopałem w ustawieniach ,ale cos mi sie wydaje ze bios jest kulawy albo jego zmiana powoduje jakies anomalie ,własnie wróciłem do TU 53 zobacze z jakimi efektami .

madmax2 11.07.2005 21:46

Mam te same odczucia. Dla odmiany DVD-ROM Toshiba SD-M1712 służy mi już bez problemu trzeci rok.
Spotkałem się zresztą z opinią, że to jedne z najlepszych DVD-ROM-ów jakie wyprodukowano.
Pozdr.

somber 11.07.2005 21:24

heh po raz pierwszy przejechalem sie na toshibce ... a tak bardzo lubielm jej napedy i ten sentyment ... ;/

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:08.