![]() |
Aha, a jaki masz bios w spawarce?
|
Spróbuj jeszcze (o ile tego nie zrobiłeś) zainstalować stery od NForce, ale bez sterowników IDE SW.
One powodują sporo problemów. Polecam też kontakt telefoniczny z firmą "Alstor" z W-wy, dystrybutorem Toshiby w Polsce. Poproś o rozmowę z gościem, który zajmuje się napędami optycznymi. Ja rozmawaiałem z nim kilka razy i on naprawdę zna się na temacie i powie Ci, co jest z Twoim palnikiem. |
heh ja tam mam juz ochote rozwalic ten naped o sciane ... kupiony w znaku byl juz u nich sprawdzany ale hmmm mam watpliwosci co do tego ich sprawdzania, takie splawianie klienta.
jutro przekladam ja do innego starego kompa zobacze jak bedzie dzialac, mam wrazenie ze ogolnie sporo ludzi boryka sie z problemami nagrywarek na NF2 ... wyprobowalem wszelkie mozliwe ustwienia sec, prim, master, slave, domyslne stery systemu do plyty i producenta, aspi i bez aspi, pio, dma, i szczerze mowiac nie wiem co mam z nia zrobic plyty poznaje jak sie jej zachce, uzywam verbatimek i tdk, a jak juz je rozpozna to i tak potrafi je spalic, problemy sa nawet z tloczonymi plytami, w wiekszosci przypadkow zwiesza system. Abit NF7 NF2-400 Ultra, AMD 2500XP Barton, 2x512 MB Kingmax TinyBga, ktos ma podabna konfiguracje i tez ma z tym prolemy ?? jakies moze jeszcze sugestie ktore moglem przeoczyc ?? |
bezawaryjnosc nie jest mocna strona tego modelu (a wydawalo mi sie ze toshiba to bedzie nie do zdarcia :( )
mam nadzieje ze to fabryczna wada pewnej czesci napedow (moze celowo wyslanych na rynek polski - kto wie :D - na zachodzie jakos nikt sie nie skarzy na toshibke) i wymienione napedy beda sprawne. Moj po wymianie (zeby nie zapeszyc) sprawuje sie wysmienicie ,duzo lepiej niz poprzedni, i nagrywa doslownie na wszystkim (poprzedni egzemplarz praktycznie tylko na tdk i verbatim) . Tylko ze ja malo pale (bo palenie zabija :D) wiec trudno mi testowac wytrzymalosc. |
totez wlasnie tak zrobilem i nagrywarka od tygodnia na gwarancji.. :P
a do lask wrocil stary dobry LT 52246 ;) |
mialem tak samo!!!! co jak co ale tez dostalem wadliwa nagryware :/ [nie ma co sie zalamywac, kazdej firmie sie zdarza] ale wymienilem szybko i wszytsko ok.
|
problem
do pare dni temu bylem szczesliwym posiadaczem tej nagrywarki.... no moze prawie :P ( esperanzy -r wykrywa jako x8 no i wolne nagrywanie innych rw niz verbatim). problem wystapil taki ze wiekszosc wypalonych plyt po nagraniu zdawaloby sie w pelni poprawnym jest pusta ! na plytce widac ze bylo cos wypalane jednak za cholere nie da sie odczytac nawet jej etykiety nie mowiac o plikach. nagrywalem na TDK+ x8 i Platinium+ x8 w nero i alcoholu.
na gwarancje ? |
No i wlasnie zapomnialem dodac ze esperanza DVD+RW 4x wypala x2.4 :/ tak wiec chyba postawie na Verbaim... chociaz nigdzie w sklepach nie widzialem jeszcze, trzeba bedzie lepiej poszukac.
ogolnie dzieks za pomoc i mam nadzieje ze ktos rozwiaze problem nagrywaniem plyt DVD-/+RW innych marek. |
dodam ze Verbatim DVD-RW 6x faktycznie wypala sie 6x :D a Verbatim DVD+RW 4x @ 4x. Natomiast esperanza +RW 4x tylko 2,4.
Generalnie trzeba chyba celowac w RW od verbatima i nie bedzie problemow. |
Cytat:
|
Wypalanie DVD-/+RW
Mam ta nagrywarke od ponad 0,5 roku i mam ciagle problem z predkością DVD-/+RW. Płyty TDK DVD+RW x4 i EMTEC DVD+RW wypala mi x2,4 zamiast x4!!!! Zaś płyty EMTEC DVD-RW x4 wypala x2!! Co jest nie tak?? Cały czas pracuje bez ASPI - przynajmniej tak mi pokazywal "aspichk". Próbowalem wgrywać ASPI ale to nic nie dawało!! Mam wgrany "VIAHyperion4in1455vp1"... może on wadzi nagrywarce??
Jeśli chodzi o płytki DVD-/+R to jestem zadowolony w pełni. Płytki x4 domyslnie wypala x6 a x8 - x12 i nie wystepuja zadne błedy podczas zapisu. Nagrywałem Nero 6xxx a teraz 7xxx i jak narazie idzie wszystko ok za wyjatkiem wypalania DVD-/+RW. Please HELP. |
moja spawarka wrocila z naprawy (tzn wrocila nowa, z biosem TU53). Wgralem bios TU56, wywalilem nvidia IDE SW (aspi i tak nie mialem) i jak na razie pali jak marzenie (zobaczymy jak dlugo). Wszystko od hawkow i mediastore az po tdk i verby nagrywaja sie znakomicie i sa bez problemow czytane na stacjonarnym DVD. nie wiem jak z cyferkami (PIF i te sprawy) bo nie mam czym sprawdzic ale dopoki plyty odczytuja sie bez problemu to srednio mnie obchodzi.
Mam takze LG4163 i musze przyznac ze toshiba radzi sobie z hawkami o wiele lepiej (dla porownania moj poprzedni egzemlparz z TU31 w ogole ich nie czytal). Co wiecej na jakims marketowym syfie msonic 4x toshibka robi overspeeda 8x!). DVD-RW 6x takze nagrywa sie bez zastrzezen. CD wypalane sa wzorowo niezaleznie od firmy. Na pewno lepiej niz na moim CDRW LG52 x. Bez problemu sa odczytywane przez dreamcasta. Wniosek: - moja poprzednia byla od nowosci padnieta - IDE SW jest faktycznie do bani. Nagrywarka niby dziala ale jakosc nagran jest z nim fatalna (o dziwo nie dotyczy to CD) - mimo wszystko nie kupie juz toshiby (teraz celuje w pioneera albo benq - jakosc za rozsadna cene :P). A to ze wzgledu na awaryjnosc. Pioneerki sa nie do zdarcia (gdzies robili test ile razy mozna przepalic DVD-RW. Pionki dzialaly 24h/dobe i ani jeden sie nie zepsul). UWAGA: hawki i mediastorki zostaly zakupione dla testow. mimo ze nagrywaja sie OK to sam wyglad tych nosnikow odstrasza (kropki, skazy itp). Nie polecam. MSonic to inna sprawa - te nosniki wygladaja w porzadku - ale i tak warto zainwestowac w tdk lub verby. |
Cytat:
Hawki mają to do siebie, że po pewnym czasie przestają po prostu działać i wrażliwsze na jakość nośników nagrywarki przestają je czytać. Rada jest prosta nie używać hawków. Ceny płyt lepszych nie są aż tak drogie żeby sknerzyć i kupować największy badziew na rynku. A nie od dziś wiadomo, że toshiba nie toleruje tandetnych nośników. Dodatkowo sprawdź sobie ilość błędów na tych super hawkach to przestaniesz się dziwić, że są trudności z ich odczytaniem. Po prostu jest to badziew wśród nośników i tyle. A toshiba dziadostwa nie lubi i może to i dobrze. |
co do tamtych płyt to howka czytał na poczatku teraz niechce wcale a inne odtwarzacze czytaja a normalne cd czyta niewiem co sie z nia dzieje :/ moze jakas mondra rada??
|
Cytat:
Sarkastycznie zapytam, tańszych płyt nie było? Kupuj dalej tandetne nośniki. A testowałeś na normalnych płytach? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:22. |