Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SD-R5372\SD-R5372V (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sd-r5372-sd-r5372v-42179/)

picasso 26.07.2005 00:42

Cytat:

Napisany przez sobrus
no dobra toshibka jest w serwisie. tymczasem do trzeciego kompa kupilem LG 4163B (chodzilo mi glownie o DVD-RAM). Jako ze toshibka zjarala mi wszystkie markowe plyty na pierwszy ogien poszedl HAWK DVD-R 4x (plyta wyglada jakby ja z szamba wciagnac). Wlozylem i..... nie dosc ze spawara rozpoznala plyte bez problemu to jeszcze zaproponowala 8x ... komp stary (PIII500+Intel440BX+Seagate 13GB) i plyta marna wiec nie skorzystalem ale 4x poszlo bez problemow... od tych hawkow to moja toshibka mogla sie co najwyzej zawiesic ... no nic w moim kompie siedzi teraz stara niezniszczalna nagrywarka CDRW LG 8x musze czekac az toshibka wroci to zrobie moze jakies testy.. ale na razie 1:0 dla LG. (wlasciwie to 3:0 bo obsluguje DVD-RAM i nagrywa DVD+RW z predkosciami wiekszymi niz 2,4x)...

edit:
poczytalem inne topiki o sdr5372 - moze faktycznie pownieniem usunac WSZYSTKIE ASPI z systemu - tylko wtedy 70% aplikacji nie zobaczy sprzetu...
Spaware przed oddaniem testowalem na 2 kompach (Athlon3200+nf2 i Duron1000+VIAKT266A). Zadna plyta nie wypalila sie zadowalajaco...

No tak ale wiesz to że jakaś nagrywarka nagrywa na jednych z najgorszych płyt na rynku to żaden atut bo tak czy siak trwałość takiego nośnika liczy się w dniach. Akurat wybredność toshiby to według mnie atut bo zmuszała do nagrywania na normalnych płytach, a nie tych z odzysku.

Jednak intryguje mnie kwestia nagłych problemów z Toshibą. Sam wiele nie nagrywam i narazie nie wystąpiły problemy wspomniane wyżej przez właścicieli Toshiby. No i sprawa aspi....
Na stronie Toshiby znalazłem tekst, że rekomendują do nagrywania Nero, (taka krótka notka w opisie nagrywarki możliwe, że nic nie znacząca) ciekawe jak wychodzi to w praniu z innym softem do nagrywania i kłopotliwym aspi.
Co może być czynnikiem zapalnym do wystąpienia problemów z nagrywarką.

Jak znajdę czas to poszperam w sieci może na jakichś zagranicznych forach będzie więcej informacji o ewentualnych problemach.

Grimlock 25.07.2005 22:32

A mi po wgraniu firmware'u TU56 Toshiba nie nagrywa CD-R bez względu na nośnik i prędkość. Nagrywara jest już w Alstorze i czeka na wymianę optyki.

sobrus 25.07.2005 22:19

no dobra toshibka jest w serwisie. tymczasem do trzeciego kompa kupilem LG 4163B (chodzilo mi glownie o DVD-RAM). Jako ze toshibka zjarala mi wszystkie markowe plyty na pierwszy ogien poszedl HAWK DVD-R 4x (plyta wyglada jakby ja z szamba wciagnac). Wlozylem i..... nie dosc ze spawara rozpoznala plyte bez problemu to jeszcze zaproponowala 8x ... komp stary (PIII500+Intel440BX+Seagate 13GB) i plyta marna wiec nie skorzystalem ale 4x poszlo bez problemow... od tych hawkow to moja toshibka mogla sie co najwyzej zawiesic ... no nic w moim kompie siedzi teraz stara niezniszczalna nagrywarka CDRW LG 8x musze czekac az toshibka wroci to zrobie moze jakies testy.. ale na razie 1:0 dla LG. (wlasciwie to 3:0 bo obsluguje DVD-RAM i nagrywa DVD+RW z predkosciami wiekszymi niz 2,4x)...

edit:
poczytalem inne topiki o sdr5372 - moze faktycznie pownieniem usunac WSZYSTKIE ASPI z systemu - tylko wtedy 70% aplikacji nie zobaczy sprzetu...
Spaware przed oddaniem testowalem na 2 kompach (Athlon3200+nf2 i Duron1000+VIAKT266A). Zadna plyta nie wypalila sie zadowalajaco...

Grimlock 24.07.2005 21:39

Dzięki za wskazówki, ale myślę nad czymś z LightScribe :)

madmax2 24.07.2005 21:37

NEC 3540a, lub Benq 1640 będziesz miał zero problemów.
NEC-a sam kupiłem to wiem, a co do Benq to wystarczy poczytać posty na forum.
Przy Benq możesz tez mierzyć jitter.
P.S.
"Komputronik" - porządna firma - mi wymienili na nowy sprzęt w 11 dni.

Grimlock 24.07.2005 20:46

Pewnie dostanę "przebranego" Szajsunga w Toshibę. Porażka. Gdzie te dawne dobre czasy? Zachciało mi się DL to teraz mam. A tak poza tym to do 5272 nie wychodzą żadne nowe firmware'y.

Tylko teraz to nie wiem co kupić

madmax2 24.07.2005 20:42

U mnie po wgraniu TU 56 zj...ała dwie płyty - Sony x 8 i Verba x 16.
Nagrywałem i nagle totalny zwis kompa przy 80 i 37 %, przypominający stare, dobre czasy Win 98 i ME :blee:
Zaznaczam, jednka, że być może to wina systemu i Nero (nie przeinstalowywałwem nic). Bo jak nagrałem x 4 na Alcoholu to poszło ładnie.
Ja swoją też sprzedaję.
Pozdr.

Grimlock 24.07.2005 20:22

No i się doigrałem. Wgrałem firmware TU56 i nagrywarka nie chce nagrywać CD.
CDRW, DVD-/+R/W i DL nagrywa ok, a CD nie. Ciągle tylko Write-Error. Wgrywałem najprzeróżniejsze wersje Nero, sprawdzałem nagrywarkę na dwóch kompach i to samo. Różne taśmy, kanały, kontrolery Nvidia, Intel.

Testowałem na TDK D-View 48x, D-View 52x i Verbatim 52x - kaplica. Przy każdej prędkości jaja. Na TU55 nie było takich cyrków oprócz problemów z TDK DVD-RW Scratch Proof - nagrywały się bez problemu i czytały na innych napędach a na 5372 nie.

Moja Toshiba jest z września 2004 (data produkcji), cholera pewnie przez 3 tygodnie będę bez sprzętu. Skutek kupowania w Komputroniku.

Jak wymienią na nową to chyba ją sprzedam i poszukam czegoś innego. Po cholerę sprzedawałem 5272 !?

sobrus 23.07.2005 14:38

sprawdzalem na aspi Nero i BurnOnCD/DVD (oraz bez ASPI - niektore programy nie wykorzystuja ASPI) . aspi adapteca nie mam od dawna bo gryzie sie z nforce2.
Kiedys dzialalo OK - kiepskiej jakosci plyty moze nie palily sie rewelacyjnie ale badsectorow nie bylo. Teraz nawet TDK laduja w koszu.
Sprawdze moze jeszcze na drugim kompie (VIA KT266A) :/
troche jestem zawiedziony mam dwie spawary LG (2000 i 2003) i obie dzialaja jak nowe - a toshibka wytrzymala pol roku :(

edit:
Na drugim kompie jest moze minimalnie lepiej - ale to moze kwestia przypadku. Sektory (CDRW) nie byly "nieczytelne" a zaledwie "uszkodzone" (a na spawarze LG wszystko jest OK) niestety nie mam juz plytek ani checi zeby testowac dalej - ostatnie 5 sztuk tdk dvd+r 8x i jakies 3 suprateki leza w smietniku (wiecej plyty nie-RW do niej nie wsadze). Tak czy inaczej nagrywara w poniedzialek leci do serwisu i do powrotu nie chce jej widziec (niezle mnie wkurzyla). Niech oni sie teraz tym martwia. W koncu 2 lata gwarancji do czegos zobowiazuje.
W sumie ta nagrywarka zepsula mi juz wiecej plyt (glownie DVD bo CD wypalala wspaniale) niz pozostale 2 razem wziete. Mam o niej coraz gorsza opinie - ale to moze jakies uszkodzenie poczekam az wroci z serwisu.

picasso 21.07.2005 14:45

Cytat:

Napisany przez sobrus
heh moja toshibka chyba wyzionela ducha :(
czyta wciaz pieknie ale palone plytki nadaja sie do kosza - nawet TDK.
sieje badsectorami na lewo i prawo :(
z dnia na dzien coraz gorzej
ide oddac ja do serwisu :(
wypalilem nowe firmware TU56 bylo chyba nawet troche lepiej ale uszkodzenie postepuje - 6% unreadable na kazdym CDRW od esperanzy do TDK i dysan :(

Pomimo odinstalowania aspi?

sobrus 21.07.2005 14:30

heh moja toshibka chyba wyzionela ducha :(
czyta wciaz pieknie ale palone plytki nadaja sie do kosza - nawet TDK.
sieje badsectorami na lewo i prawo :(
z dnia na dzien coraz gorzej
ide oddac ja do serwisu :(
wypalilem nowe firmware TU56 bylo chyba nawet troche lepiej ale uszkodzenie postepuje - 6% unreadable na kazdym CDRW od esperanzy do TDK i dysan :(

madmax2 20.07.2005 22:47

Ilość załączników: 2
Dzisiaj Toshiba wróciła z serwisu - dostałem nową z biosem TU 53.
Wywaliłem ASPI Adapteca z systemu i nagrałem płytkę - Sony DVD+R x 8. Paliłem też z prędkością x 8.
Test PI/PO poniżej. Jeszcze niżej test transferu. Co dziwne PI sporo, rzekłbym - mała tragedia, PIF mogą być, a transfer very, very.
No i płyta chodzi spoko na stacjonarnym DVD Manta Emperor 2 (wcześniej te same płytki się ścinały). Muszę, gdzieś dorwać Benq to zrobię test Jitter.
Pozdrawiam.

Załącznik 22948

Załącznik 22949

madmax2 16.07.2005 20:31

Cytat:

Napisany przez picasso
No właśnie, a mówiłem nie używać ASPI z Toshibą :bicz: ||

Madmax2 jeżeli masz ASPI to odinstaluj i zdaj relacje.

Jak mi napęd wróci z serwisu to popróbuję i dam znać, jak poszło.
Qrcze może rzeczywiscie to ASPI. Ja je wrzuciłem po reinstalacji systemu, a wcześniej przez nieuwagę ich nie wgrałem i OS chodził bez ASPI.
Narka.

picasso 16.07.2005 11:01

No właśnie, a mówiłem nie używać ASPI z Toshibą :bicz: ||

Madmax2 jeżeli masz ASPI to odinstaluj i zdaj relacje.

krzychwizzard 16.07.2005 10:19

Bios TU56

Witam!

Zauktualizowałem do numeru TU56 i wszystko jest OK! :) Zresztą nigdy nie mialem problemów. Jedyny jaki ostatnio mnie spotkał to że nagle płytki 16x i 8x nie wypalały mi się tak jak powinny. Zarówno 16x jak i 8x wypalały się średnio 6x. Problem opisałem w innej dyskusji. (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54413).

Ale poradziłem sobie z tym. Poprostu odinstalowałem sterowniki ASPI Adapteca i nagle wszystko powróciło do właściwego stanu. (zainstalowałem je niewiem czemu po reinstalacji windowsa ??? )

Płytki Verbatim 16x printable nagrywają sie 5:27min a 8x - 7:35.
DL model Ritek 2.4x też przetestowałem i działają bez zarzutu w stacjnonarnym odtwarzaczu (przynajmniej w 3 testowanych) 8 )

Pozdrawiam
Szczęśliwy użytkownik Toshiba :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:02.