Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SD-R5372\SD-R5372V (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sd-r5372-sd-r5372v-42179/)

madmax2 01.05.2005 19:18

Ilość załączników: 4
Oki Panowie kilka nowych screenów.

Wszystko jest w opisie. Pierwsza cyfra oznacza dedykowaną prędkość zapisu płyty, druga prędkość z jaką została nagrana. Na koniec bios w palarce.
Z tych płyt testowanych na stacjonarnym LG Dt 585 NY chodzą bez problemu Verbatim i Memorex.
Platinum z małymi przycięciami.
Co ciekawe Memorexa zapodałem w Nero CD/DVD Sopeed na NEC-u 3520 i wyszło około 40 PI i 7 PIF (screena zapodam później). I Wierz tu programom testującym.
Pozdr.

Załącznik 20443

Załącznik 20444

Załącznik 20445

Załącznik 20446

jawlo 30.04.2005 14:52

tak mi się wydawało ale nie byłem pewny , dzięki.

sobrus 29.04.2005 01:00

zmiany bitsettingu chyba nie obsluguje ale dvd+r i chyba dvd+r dl maja automatycznie ustawiany na dvd-rom.

jawlo 29.04.2005 00:07

U mnie pali i odczytuje bez problemu Dysany DVD+R 1-8x i TDK DVD+R 1-8x innych jeszcze nie sprawdzałem aha i bez problemu zapisuje i czyta Verbatim DVD+RW x4.
Do tego jest cichutka.
Czy może ktoś napisać Toshiba 5372 a bitsetting, obsługuje czy nie i jaki program?
Dziękuję i pozdrawiam

jawlo 29.04.2005 00:05

U mnie pali i odczytuje bez problemu Dysany DVD+R 1-8x i TDK DVD+R 1-8x innych jeszcze nie sprawdzałem aha i bez problemu zapisuje i czyta Verbatim DVD+RW x4.
Do tego jest cichutka.
Czy może ktoś napisać Toshiba 5372 a bitsetting, obsługuje czy nie i jaki program?
Dziękuję i pozdrawiam

VanGreeg 27.04.2005 13:14

Witam,

Mam ten napęd już jakiś czas, w międzyczasie zaktualizowałem firmware do TU55 i mogę powiedzieć kilka słów:
1) Płyty CD wyższej jakości oraz markowe nagrywa po prostu wspaniale!
2) Taniochy CD nie nagrywa wogóle, to znaczy widzi czystą, nagrywalną płytę, zaczyna nagrywanie i to wszystko, po shwili wyskakuje "error", a płyta jedt nietknięta...
3) DVD+R nagrywa wspaniale, nie próbowałem jeszcze wetknąć jej taniochy, ale z TDK i Platinium radzi sobie bez zastrzeżeń
4) DVD+R DL nagrałem jak dotąd dwie - na TU53 nagrałem X-Disc-a, niestety w stacjonarnym odtwarzaczu film nieco "skacze", to znaczy co kilka sekund robi sobie prz_erwę, natomiast już na TU55 nagrałem Imation i działa wspaniale - nie widać nawet momentu zmiany warstwy.

Reasumując, napęd jest niewiele, bo raptem około 50 PLN tańszy, od Pioneer-a 109, który obsługuje dwuwarstwowe płyty zarówno DVD+R jak i DVD-R (choć jeszcze takowych nie widziałem), do tego z dotychczasowym Pioneer-em (A04) nie miałem żadnych problemów a służył mi dość długo... Jeśli szkoda wam 50 PLN i decydujecie się ograniczyć jedynie do markowych nośników gwarantuję zadowolenie, w innych przypadkach polecam Pioneer-a.

madmax2 26.04.2005 18:56

Żadnych problemów, chociaż jest mały prztyczek. Z testów na stronie cdrfrekas wynika, że nagrywanie x 8 na DVD+RW nie działa. Testowali dostepne obecnie nośniki Verbatima i Riteka i mogli nagrać tylko x 4 (chyba, że żle zrozumiałem - angielskiego się nie uczyłem). Za to nagrywanie x 6 na DVD-RW działa.
Cóż do garnka z miodem Toshiba dolała łyżkę dziegciu.
Poniżej link do testu:

http://www.cdfreaks.com/article/195

Pozdr.

picasso 25.04.2005 20:05

a jak obserwacje działania z nowym biosem? nie pojawiły się jakieś nieoczekiwane problemy? bo sie zastanawiam nad zapodaniem...

madmax2 18.04.2005 17:04

Ja też nie żałuję zakupu tego palnika.Wcześniej miałem Litka SOHW 832S i muszę przynać, że Toshiba jest lepsza. Np. o ile nagrałem na Litku DVD+R lub DVD+RW mimo, że zpais był dobrej jakości z małą liczbą błędów PI/PO to takiej płyty niemogłem odtworzyć w DVD-ROM Toshiba SD-M1712. Wszelkie próby kończyły sie komunikatem "Dysk jest uszkodzony, lub używa formatu niezgodnego z systemem Windows". Z płytami palonymi na Toshibie nie ma takiego problenmu wszystko chodzi bez zarzutu. Jakośc nagranych płyt DVD jest wysoka, przynajmniej jeżeli chodzi o nośniki typu Memorex, Verbatim, Platinum, TDK, czy Sony. Platinumy + i Sony - mimo, że są dedykowane do prędkości x 8 można palić spokojnie, bez straty jakości x 12 i tak nagrane płyty są bez problemu odtwarzane w stacjonarkach. Liczba błędów PI/PO nie przekracza odpowiednio 100 i 30, a z reguły waha sie pomiędzy 20, a 40 (jako napędu testowego używałem NECa 3500 i programu Nero CD/DVD Speed). Dalej nagrywarka radzi sobie bez problemu z płytami zabezpieczonymi. Mozna robić kopie bezpieczeństwa płyt zabezpieczonych SafeDisc 3.20 na CD i DVD. Na CD nawet bez korekcji EFM - z tym, że płyta chodzi tylko z nagrywarki. Z korekcją chodzi też w DVD-ROM. Płyty z muzyka to też nie problem , no i wspaniała korekcja błędów. Warto też dodać, że Toshiba w nowych biosach dodała nowe funkcje podnoszące znacznie możliwości naoędu.
Pozdr.
Pozdr.

picasso 17.04.2005 23:39

taką samą opinie chcę wyrazić.. już ją posiadam jakiś czas i zadowolony jestem z zakupu i faktu, że nie dałem się porwać w pęd i wir kupowania benq'ów czy też liteon'ów.
Dzisiaj nagrywałem kuzynowi płytę, po skończonym nagrywaniu kiedy wyjmuję płytę żeby mu dać na jego twarzy wymalowało się totalne zdziwnienie "TO JUŻ???" a chodziło dokładniej o to że tej nagrywareczki praktycznie nie słychać :)
Od nowości aktualizowałem bios tylko raz, a że aktualnie chodzi ok to nie eksperymentuje.

boryskul 17.04.2005 23:19

Mineło trochę czasu od kiedy kupiłem toshibe sd-r5372 i muszę powiedzieć, że jestem zadowolny. Co jakiś czas pojawia się nowy bios, który zwieksza szybkości :piwo: i jest ok. Chociaż mam juz 2 egzemplaż tej samej wypalary bo za pierwszym razem dostałem felerny egzemplaż i chrzaniło mi sie wszystko a szczególnie Nero. Ale już jest ok bo dostałem nową 8 ) Jak narazie wypala praktynie bez zajaknięcia... gdzieś kiedyś jeden Datex czy jakoś tak sie nie chciał wypalić :bicz: ===> Datex. Muszę powiedzieć, ze warto zakupić tą wypalarę, nie pożałujecie.

qazzy 18.03.2005 12:55

firmware wgral sie bezproblemowo, kilkanascie sekund i po strachu :)
na razie nagralem CD Platinum 52x (prod.Plasmon) i DVD+RW Sony 4x (prod.Philips). niestety Platinum nadal jest widziany jako 32x a Sony jako 2,4x :( w Nero CD/DVD speed:disc quality test wyniki nie odbiegaja od tego co bylo na starszej wersji biosu
BTW: jak to jest z bledami C2 dla danych? w artykule na cdrinfo napisali ze ich sprawdzanie ma sens tylko przy nagrywaniu cdaudio, natomiast dla danych nie ma sensu bo o niczym nie swiadczy, ale ja nie jestem o tym tak do konca przekonany bo w koncu to sa jakies bledy...

Dinx 17.03.2005 07:18

Cytat:

Napisany przez madmax2
A instaluje się bez problemu. Jak chodzi nagrywarka na tym biosie? Testowałeś już coś?
Pozdr.

Dołączam się do pytania.

madmax2 16.03.2005 19:40

Cytat:

Napisany przez Grimlock
Jest już najnowszy firmware TU-55 z obsługą 8x DVD+RW i 6x DVD-RW dla nagrywarki SD-R5372:

http://www.toshiba-europe.com/storag...&model=SDR5372

A instaluje się bez problemu. Jak chodzi nagrywarka na tym biosie? Testowałeś już coś?
Pozdr.

picasso 16.03.2005 16:04

zdrajca :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:22.