Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Toshiba SD-R5372\SD-R5372V (https://forum.cdrinfo.pl/f15/toshiba-sd-r5372-sd-r5372v-42179/)

_XZIBIT_ 08.10.2005 11:57

siemka ja mam problem mam 3 płyty dvd których mi wogule nieczyta nagrywarka co jest moze mi ktos powiedziec ?? jedna to Media Store a druga to Hawk w innych dvd dizałaja tylko w mojej niechca mam toshibe sd-r5372

szymekk27 01.10.2005 12:46

Toshiba SD-R5372V

Witam ponownie

korekta: wygląda na to że nagrywarka Toshiby jest w pełni sprawna jednak ...
podłączyłem ją na świeżo zainstalowanym XP HE PL OEM na pg ASRocka, chipset nVidia nForce3, na kanale IDE2 jako MASTER, i jest wykrywana poprawnie, pracuje w trybie DMA2 zamiast w PIO, oraz przy nagrywaniu płyt obciążenie oscyluje nie 92-100 % ale poprawnie od 2 - 7 %.

Wnioski:
zmieniałem ostatnio (tydzień temu BIOS w swojej pg Abit AV8), więc jest możliwość że po zmianie BIOSu coś mi się namieszało

albo w XP mam jakiś bug

albo taśma (mam okrągłą w splotce) jest walnięta.

Niemniej jednak sam napęd jest w pełni sprawny.
Mam nadzieję że przez weekend dojdę co się stało że się Toshiba nagle ni z tego ni z owego na mojej pg Abita przeskoczyła z trybu DMA2 na PIO, przy jednoczesnym obciążeniu totalnie systemu.

pozdr.

szymekk27 30.09.2005 10:27

Toshiba SD-R5372V

Witam

właśnie padła mi ta Toshiba (pracuje w trybie PIO4, zamiast w DMA)
co za tym idzie płytki nagrywa w 29 minut, przy obciążeniu systemu do 92-100 % (to samo miałem z hdd Maxtora)

Także niestety ale się pożegnamy z firmą Toshiba w tym momencie.
Kupuję LG GSA-4163B black (mam nagrywarkę CDRW LG od grudnia 2003, jeszcze się na LG nie zawiodłem, widocznie muszę powrócić do tzw. "korzeni" )

sobrus 21.09.2005 19:07

tak ten typ tak niestety ma :( na szczescie przy CD jest znosnie.

picasso 20.09.2005 13:45

Czy u ciebie też występuje to spore opóźnienie zanim płyta po włożeniu do napędu zacznie być dostępna do przeglądania?

sobrus 20.09.2005 08:52

Po wielu tygodniach spawarka wrocila z naprawy. Właściwie to wrocila inna (moja byla nov'04 i TU31 a ta march'05 i TU53) - widac cos niezle musialo sie zepsuc. Od razu upgradowalem TU53-->TU56 (poniewaz mam az jeden egzemplarz plyty DVD-RW 6x) i wypalilem pare plyt. Spostrzezenia:

1. Moj poprzedni egzemplarz byl prawdopodobnie zepsuty od poczatku (i zapewne dlatego wiekszosc DVD firm innych niz TDK i Verbatim ladowala w koszu).
2. Obecny egzemlparz bez problemu rozpoznaje plyty DVD HAWK (poprzedni zawieszal sie po wlozeniu plyty do napedu - dioda caly czas swiecila sie). Nie wiem jak z wypalaniem HAWKow poniewaz nie jestem w stanie tak szybko wyprodukowac 4,5GB (w dodatku malo cennych danych bo nic waznego na hawka nie pojdzie). Mimo wszystko juz sama mozliwosc odczytania hawkow wypalonych na spawarce LG (jak w podpisie) nastawila mnie pozytywnie.
3. Naped pracuje (chyba) ciszej.
4. Lepiej czyta plyty DVD (poprzednio rzadko czytal szybciej niz 4x - tylko najlepsze plyty. Rozpedzal sie i od razu zwalnial.)
5. Szuflada pracuje lepiej (przy wysuwaniu nie lata na prawo i lewo).

Zeby nie zapeszac to na razie jest lepiej. Duzo lepiej.

Malo 16.08.2005 20:42

U mnie reinstalka nie pomogła. Nawet na czystym systemie płyty nie są odczytywane. Nie ma znaczenia jakie to są dane, może to być film DVD (stacjonarne nie widzą płyty), pliki, gra na PS2 (konsola też ich nie widzi).

Każdy program do nagrywania (Nero, DVD Decrypter, Clone DVD) wypisuje, że nagranie zakończyło się sukcesem, a po ponownym włożeniu płyty nie widzi.

Jak po raz pierwszy oddałem do serwisu (Proline) to po 3 dniach dali mi nową nagrywarkę (TU53), ale nie chcieli powiedzieć (nie wiedzieli?!) co się stało ze starą i dlaczego wysiadła.
Jutro jadę ją oddać do serwisu - zobaczymy co dalej.

madmax2 15.08.2005 20:52

Cytat:

Napisany przez Malo
A moja nagrywarka po pół roku pracy (niezbyt intensywnej) padła i dostałem nowy egzemplarz z biosem TU53. Wszystko było cacy do dziś. I znowu to samo - nagrywam płytę DVD (TDK 1-8x) z prędkością x4 w np. Nero, dostaję komunikat że jest OK. Nie wyciągam płyty, sprawdzam czy jest coś nagrane i czy da się odczytać - jest OK. Po wyjęciu płyty i ponownym włożeniu do nagrywarki, ta już jej nie widzi i dostaję komunikat, że nie ma płyty w napędzie. Płytki nagrywane wcześniej odczytuje bez problemu. Płyty CD-R(W) nagrywa i widzi.

Może miał ktoś podobny problem i wie czym to może być spowodowane ?

Miałem podobny problem spowodowany nadmierną ilością programów do nagrywania i zmęczeniem systemu.
Reinstalka Windy rozwiązała sprawę.

picasso 15.08.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez Malo
A moja nagrywarka po pół roku pracy (niezbyt intensywnej) padła i dostałem nowy egzemplarz z biosem TU53. Wszystko było cacy do dziś. I znowu to samo - nagrywam płytę DVD (TDK 1-8x) z prędkością x4 w np. Nero, dostaję komunikat że jest OK. Nie wyciągam płyty, sprawdzam czy jest coś nagrane i czy da się odczytać - jest OK. Po wyjęciu płyty i ponownym włożeniu do nagrywarki, ta już jej nie widzi i dostaję komunikat, że nie ma płyty w napędzie. Płytki nagrywane wcześniej odczytuje bez problemu. Płyty CD-R(W) nagrywa i widzi.

Co jest zawartością płyty?

Malo 15.08.2005 17:49

madmax2 11.08.2005 17:02

Ilość załączników: 1
Poniżej zgodnie z dawną moją obietnicą screen z testu płyty DVD+R DL Traxdata x 2.4, nagranej x 2.4 na biosie TU 55.

Grimlock 08.08.2005 12:10

Moja Toshibka wróciła z Alstoru z nową optyką (OPU). Testy przeszła wzorowo, jak na razie chodzi ok. Firmware TU55, jakoś teraz nie mam odwagi wgrywać TU56 :|

szymekk27 04.08.2005 17:43

dzięki :)

slawekj 04.08.2005 17:31

Ilość załączników: 3
Przyklad:
LiteOn 1653S (stałe OPC)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24398&stc=1

LG 4163B (stałe lub zmienne strefowe w zależności od prędkości zapisu)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24399&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=24400&stc=1

Pioneer 109XL (zmienne na całej powierzchni)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=22200

:)

szymekk27 04.08.2005 17:01

slawekj

co do pytania 3 to sorry ;)

natomiast w pytaniu pierwszym miałem na myśli, jakie systemy wykorzystują np. marki LiteON, LG, Pioneer, HP, Toshiba (tu już wiem że strefowy), w porównaniu do BenQ 1640 ?

Tak w ogóle jednak, uważam prywatnie że nie czas jest najważniejszy w nagrywaniu DVD, lecz JAKOŚĆ, a ta uzyskana z napędem Toshiby SD-R5372V mnie całkowicie zadowala ;) (oczywiście przy zastosowaniu "rozsądnych płyt" znanych marek, nie interesują mnie Hawki i inne wynalazki, w końcu na "czas" nie nagrywam, oczekuję tylko tego żebym mógł powiedzmy za 2-3 lata odczytać taką płytę bez kłopotu)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:07.