Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

slawekj 01.08.2004 19:41

Nie wiem co sądzić o Waszych biosach ze zmienioną strategię zapisu, ale ilośc błędów w/g mnie jest chyba niepokojąco duża.
HP +Rx8 palony x8.

B@rtek 01.08.2004 19:44

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie wiem co sądzić o Waszych biosach ze zmienioną strategię zapisu, ale ilośc błędów w/g mnie jest chyba niepokojąco duża.
HP +Rx8 palony x8.

Sławek a ty znowu swoje. PI max 14 błędów a ty mówisz, że to niepokojaco dużo :haha:

slawekj 01.08.2004 19:55

Cytat:

Napisany przez barte_k
Sławek a ty znowu swoje. PI max 14 błędów a ty mówisz, że to niepokojaco dużo :haha:

Odniosłem się tylko do powyższych wykresów.

B@rtek 01.08.2004 20:00

Cytat:

Napisany przez slawekj
Odniosłem się tylko do powyższych wykresów.

Wykres np. VIP'a uważam za bardzo dobry. Nigdy nie osiągnie się perfekcji w zapisie :nie:

slawekj 01.08.2004 20:07

Podejmujemy wspólnie próby różnych ustawien tego samego biosu. Na żywo dzielę się swoimi uwagami, nie mam na myśli krytyki. To tylko nowe doświadczenia. Mnie również zależy na optymalnym ustawieniu.
Dowodem tego jest bios VS0A na nowym omni 1.3.8 i wynik jest lepszy.

_Vip_ 01.08.2004 20:07

slawekj,bo tylko ty masz idealnie wilgotnego kompa poprostu :]

Biosik ,ktory linkowalem wyzej wchodzi zarowno do 812@832 jak i orginalnych 832 (lacznie z tymi zmodowanymi poprzez eeprom Zebry)

co do mojego wykresu ...to jest nosnik za 3zl i 12gr...jak dla mnie rewelacja ,jak na taka cene

BTW : bledy PI swiadcza o jakosci nosnika,natomiast PO/PIF o jakosci zapisu nagrywarki (co rowniez jest zalezne od jakosci nosnika :] )

slawekj 01.08.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez _Vip_
slawekj,bo tylko ty masz idealnie wilgotnego kompa poprostu :]

Biosik ,ktory linkowalem wyzej wchodzi zarowno do 812@832 jak i orginalnych 832 (lacznie z tymi zmodowanymi poprzez eeprom Zebry)

co do mojego wykresu ...to jest nosnik za 3zl i 12gr...jak dla mnie rewelacja ,jak na taka cene

BTW : bledy PI swiadcza o jakosci nosnika,natomiast PO/PIF o jakosci zapisu nagrywarki (co rowniez jest zalezne od jakosci nosnika :] )

Mamy na pewno podobne warunki. Próbowałem również ustawień tak jak w twoim biosie lecz błędy były wyższe. Wniosek, trzeba próbować różnych ustawień na różnych palnikach.

_Vip_ 01.08.2004 21:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Mamy na pewno podobne warunki. Próbowałem również ustawień tak jak w twoim biosie lecz błędy były wyższe. Wniosek, trzeba próbować różnych ustawień na różnych palnikach.

mozliwe.

Wiec badz tak dobry i napisz dokladnie na jakim biosie jedziesz,jak jest zmodyfikowany (jesli jest),Jaka wersja omni,jakie opcje zaznaczone,czy zmieniales strategie zapisu itd.itp.

...moze wtedy obali sie mit o zaletach wilgotnosci :]

cobreti 01.08.2004 21:33

Hmm czyli powiedzcie tak. Jezeli mam Bios VS08, to lepiej zmienic na edycje Vip-a ta VS0A ? :help:

_Vip_ 01.08.2004 21:34

tak

cobreti 01.08.2004 21:39

naciskam tylko na ten twoj plik i wszystko ladnie nalozy sie na tamta wersje??

_Vip_ 01.08.2004 21:47

nie,najpier musisz sciagnac pliczek.Pozniej zrobic dwa przysiady,cztery pompki (jak umisz to mozesz na jednej rece zrobic dwie),nastepnie stajesz na glowie i wykrzykujesz dziesiec razy "hakuna matata".Po tej operacji klikasz na biosik i powinno byc ok :] ,na koniec polewasz sie woda zeby byla idealna wilgotnosc :]

JEZUSICKU czy aktualizacja firmware'a to naprawde tak skomplikowany proces ???

cobreti 01.08.2004 21:51

no qrcze musialem zrobic 4 pompki bo na jednej rece nie umim ^_^ spoko vip juz robie. Spytalem tak dla pewnosci ;p

legion 01.08.2004 22:09

Cytat:

Napisany przez _Vip_
nie,najpier musisz sciagnac pliczek.Pozniej zrobic dwa przysiady,cztery pompki (jak umisz to mozesz na jednej rece zrobic dwie),nastepnie stajesz na glowie i wykrzykujesz dziesiec razy "hakuna matata".Po tej operacji klikasz na biosik i powinno byc ok :] ,na koniec polewasz sie woda zeby byla idealna wilgotnosc :]

JEZUSICKU czy aktualizacja firmware'a to naprawde tak skomplikowany proces ???

vip zapomniales o browarku:)

slawekj 01.08.2004 22:37

Cytat:

Napisany przez _Vip_
mozliwe.

Wiec badz tak dobry i napisz dokladnie na jakim biosie jedziesz,jak jest zmodyfikowany (jesli jest),Jaka wersja omni,jakie opcje zaznaczone,czy zmieniales strategie zapisu itd.itp.

...moze wtedy obali sie mit o zaletach wilgotnosci :]

Moje problemy z biosem zaczęły się od wersji VS0A. Opisywałem to dokładnie.Obecnie mam wgrany VS0A modyfikowany omnii 1.3.8.
Na moim palniku na omnii 1.3.8 mam zaznaczoną tylko ostatnią opcję. Nie stosuję zmiany strategii, uważam że firma LiteOn - tak przypuszczam na podstawie swoich dokładnych laboratoryjnych badań ustaliła optymalne wartości dla swoich nagrywarek. Dlatego tych wartości nie zmieniam. Próbowałem zaznaczać poszczególne funkcje lecz rezultaty statystycznie biorąc były gorsze. To są dodatkowe zmiany na fabrycznym biosie i każdy kto to zmienia robi na własną odpowiedzialność. Stąd tak różne wykresy na tych samych nośnikach. Oczywiście płytka płytce nie równa, ale można założyć pewną granicę błędów i na tej podstawie określić jakie nośniki przy różnych ustawieniach biosu i prędkościach nagrywania są dobre a jakie złe. Podejrzewam, że te dodatkowe funkcje będą różne efekty przynosić na różnych nagrywarkach. Każdy z nas metodą prób i błędów ustali co dla niego jest optymalne. A to czy ustawienia są poprawne można sprawdzić przez pomiary na kprobie.
Mała suma wszystkich błędów świadczy o poprawnym ustawieniu biosu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:37.