Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

legion 10.09.2004 20:29

Cytat:

Napisany przez Waldemar54
Cześć.
Wtam wszystkich moja nagrywarka to LITE-ONE SOHW 812S(obecnie USON ).
Od dość dawna śledzę to forum i muszę przyznać ,że sporo mnie to nauczyło.
Instalowałem już chyba wszystkie możliwe biosy i poszło już sporo płytek,wyniki były bardzo różne.
U mnie w większości wszystkie (prawie) chodzą, ale na stacjonarnym "Samsung P-145"
beznadzieja (albo nie startuje,albo się zacina )głównie nagrywam filmy z kamery w
"Ulead VideoStudio 8" i używam NERO v6.3.1.20.
Napiszcie jak to wygląda u was i może jakieś porady by się przydały :-)))).
Pozdrawiam.

a uzywasz bt (booktype)

B@rtek 10.09.2004 20:19

VIZZARD taki wykres zawsze zostanie w naszej pamięci ;p :spoko:

VIZZARD 10.09.2004 19:58

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez slawekj
Ładnie to DL wypala litek 832S. :taktak:

Tak, widziałem ten wykres

Faktycznie ładnie :taktak:

Na szczęście "ładnie" - jest pojęciem względnym

Dla kogoś innego może być inaczej

Ale jak dla mnie obydwa te wykresy mieszczą się w tym zakresie

Dlaczego?

Ano dlatego, że skala potrafi być bardzo duża i nie takie wykresy widywałem

I to na mojej nagrywarce :mruga:

Zapewne także pamiętasz mój wykres, ale dla pewności raz jeszcze go przedstawię

Szczota 10.09.2004 19:24

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A czym przerabiałeś 2500A@2510A?

I czy poza DL wypalałeś coś jeszcze po przeróbce?

Jest jakaś różnica w jakości nagrywania/odczytu?

No a poza tym, to jak dla mnie to bardzo ładnie się wypaliła ta Traxdata

Oby jakość płytek DL była coraz lepsza, a ceny coraz niższe :D

W dosie przerabialem palnik. Najwazniejsze bylo zeby bios byl jak najstarszy. Nowe jakos nie chcialy sie przyjmowac. Po przerobce nagrywalem tylko ta plyte. A wlasnie ta traxdata nie jest czytana na moim necu. Na nim po prostu znika mi nagrywarka z nero :). Na stacjonarce wybrednej tez nie czyta. Powrocilem do 2500A bo myslalem ze na niej mi sie odpali ta plyta. Zreszta na 2500A moge szybciej wypalac gorsze plytki :D

PS Traxdata DL przy zakupie 5 sztuk wychodzi 29zl. www.22.pl - nic jeszcze niekupowalem w tym sklepie, nawet mi na maila nieodpowiedzieli. Zaraz bede palic plytke Mediastore za 1,9zl DVD-R x4 i chce ja wypalic z predkoscia x8. Zapodam za jakies 30 min wykresik. Oczywiscie palone na NEC2500A

slawekj 10.09.2004 19:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Ładnie to DL wypala litek 832S. :taktak:

VIZZARD 10.09.2004 19:10

Cytat:

Napisany przez Szczota
Na moim Nec 2500A mialem illegal disc ale juz widzial plytke. Musialem przerobic na Nec2510A na biosie 2.16 z obsluga DL

A czym przerabiałeś 2500A@2510A?

I czy poza DL wypalałeś coś jeszcze po przeróbce?

Jest jakaś różnica w jakości nagrywania/odczytu?

Waldemar54 10.09.2004 18:45

Cześć.
Wtam wszystkich moja nagrywarka to LITE-ONE SOHW 812S(obecnie USON ).
Od dość dawna śledzę to forum i muszę przyznać ,że sporo mnie to nauczyło.
Instalowałem już chyba wszystkie możliwe biosy i poszło już sporo płytek,wyniki były bardzo różne.
U mnie w większości wszystkie (prawie) chodzą, ale na stacjonarnym "Samsung P-145"
beznadzieja (albo nie startuje,albo się zacina )głównie nagrywam filmy z kamery w
"Ulead VideoStudio 8" i używam NERO v6.3.1.20.
Napiszcie jak to wygląda u was i może jakieś porady by się przydały :-)))).
Pozdrawiam.

Szczota 10.09.2004 18:42

Ilość załączników: 1
Nagralem Traxdate DL ta co byla na allegro. Pamietacie???

No wiec opisze jakie problemy mnie napotkaly. No wiec tak jak gosciu pisal plyta w ogole mu nie chodzila na litku 812@832. Faktycznie u kumpla na tym samym litku z biosem VS0A (jest juz obsluga tej plytki) to byly problemy i w ogole nic nie bylo (tak jak spalona). Na moim Nec 2500A mialem illegal disc ale juz widzial plytke. Musialem przerobic na Nec2510A na biosie 2.16 z obsluga DL. I o to wynik. Test robilem na predkosci x2

K4r0l 10.09.2004 18:38

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A co to za cudo?
Czym się różni od poprzednich wersji?
Bo dawno w tym temacie nie siedziałem :nie:

Nowy czytnik Toshiba wykonany przez Toshiba Samsung Storage Technologies.
Czym się różni to jeszcze nie wiem, bo na razie cdrinfo.pl nie zapodało testu, tylko mój (prymitywny) na Forum ;]
A napęd pojawił się w sprzedaży w ten poniedziałek :taktak:

VIZZARD 10.09.2004 18:08

Cytat:

Napisany przez K4r0l
świeża Toshiba SD-M1912 ;]

A co to za cudo?

Czym się różni od poprzednich wersji?

Bo dawno w tym temacie nie siedziałem :nie:

UPDATE

OK już znalazłem TU :D

VIZZARD 10.09.2004 17:56

Tak, tak!

Mediastore, Vakoss, Gigamaster, Supratec (najlepszy z tych wszystkich) to raczej dno jakościowe płyt DVD :taktak:

Verbatim jednak nie powinien tak źle wypaść :nie:

Pierwsze co zrób - to wróć do 812 biosu N lub Q i sprawdź jakiś dobry nośnik (Verbatim, TDK)

Jeżeli będzie kicha - to zbierz kilka tych uwalonych płytek i wal do serwisu :worek_tre

Natomiast jeśli będzie poprawa, to wgraj bios 812@832 VS08 lub VS0A

I sprawdź ponownie

Bios VS0B budzi mieszane uczucia i raczej przeważają opinie negatywne niż pozytywne na jego temat

Gdy będzie lepiej - to OK, jeżeli nie - wróć z powrotem do jakiegoś biosu 812

I daj popracować serwisantom, co w efekcie powinno zaowocować nowym napędem :mruga:

K4r0l 10.09.2004 17:46

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To stare wykresy, gdzie jeszcze przez przypadek tak miałem ustawione :taktak:
Nic na to nie poradzę :nie:
Sprawdź zresztą daty - to się przekonasz :D

Zresztą wykres jak wykres
Ale ilość błędów przez to się nie zmienia :mruga:

Co racja to racja- data się zgadza - dawno dawno temu - jak patrzeć w tym wątku :D

Przy okazji, DVD-RW Esperanzy, której nie łyka LiteOn 812@832(który sam ją wypalił), łyknęła świeża Toshiba SD-M1912 ;]

sliniak 10.09.2004 17:46

@Buller
Tak wogóle to w Kprobe speed ustaw na 4x a nie Max i jeszcze raz testuj :)

polakT 10.09.2004 17:13

Cytat:

Napisany przez Buller
witam...:)
jak pewnie zauwazyliscie jestem tu nowy...
udalo mi sie dzieki opisom znalezionym tutaj zrobic 812@832 (VS0B)
wszystko bylo ok... do pewnego momentu...:(
od jakiegis czasu plyty DVD nagrywane u mnie nie sa chyba najlepszej jakosci...:(
wyglada to tak, ze (zaznaczam, ze nagrywam glownie div'xy i dane...) pierwsze dwa nagrane filmy sa ok... natomiast reszta nie daje sie ruszyc...:(
zrobilem testy programem KProbe2, ale wygladaja one "troche" inaczej niz te ze zrzutow zawartych w temacie...:(
od momentu pojawienia sie problemow, jedyna plyta, ktora udalo sie nagrac bez bolu (czyt. jest cala czytelna...:) ) to Verbatim DVD-RV 4x
zalaczam zrzuty z KProbe kilku nagranych plyt...
czy ktos zorientowany w temacie moglby rzucic na to okiem i uswiadomic mnie co sie dzieje...?
czy powinienem powoli sie zbierac z nagrywarka do serwisu? (jezeli tak, to gdzie moge znalezc oryginalny bios do palnika - nagrywarka kupiona w maju tego roku), czy moze jest jakas inna przyczyna?
badzo prosze o pomoc... po spaleniu okolo 20 plyt w ciagu 2 dni dostaje juz szalu...:(

Kurcze jak patrze na twoje wykresy mam ochote pojechac w gory ,normalnie polskie tatry

co do wykresow to kup porzadne plytki, a nie w markecie za 0.99 zl(VACOSS) 1,25(MEDIASTORE)- przynajmnie u mnie takie sa ceny,

nawet platinum sa w miare jak za plytke za 1,99zl <-polecam jako tani nosnik

:D a co do verbatima to juz nagrywarce wpadlo nawyk kiepskie palenie i tez spie******** sprawe :D

Buller 10.09.2004 16:13

witam...:)
jak pewnie zauwazyliscie jestem tu nowy...
udalo mi sie dzieki opisom znalezionym tutaj zrobic 812@832 (VS0B)
wszystko bylo ok... do pewnego momentu...:(
od jakiegis czasu plyty DVD nagrywane u mnie nie sa chyba najlepszej jakosci...:(
wyglada to tak, ze (zaznaczam, ze nagrywam glownie div'xy i dane...) pierwsze dwa nagrane filmy sa ok... natomiast reszta nie daje sie ruszyc...:(
zrobilem testy programem KProbe2, ale wygladaja one "troche" inaczej niz te ze zrzutow zawartych w temacie...:(
od momentu pojawienia sie problemow, jedyna plyta, ktora udalo sie nagrac bez bolu (czyt. jest cala czytelna...:) ) to Verbatim DVD-RV 4x
zalaczam zrzuty z KProbe kilku nagranych plyt...
czy ktos zorientowany w temacie moglby rzucic na to okiem i uswiadomic mnie co sie dzieje...?
czy powinienem powoli sie zbierac z nagrywarka do serwisu? (jezeli tak, to gdzie moge znalezc oryginalny bios do palnika - nagrywarka kupiona w maju tego roku), czy moze jest jakas inna przyczyna?
badzo prosze o pomoc... po spaleniu okolo 20 plyt w ciagu 2 dni dostaje juz szalu...:(

zrzuty...

GIGA master DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/GIGA master-R.JPG

MediaStore DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/MediaStore-R.JPG

VAKOSS DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/VAKOSS-R.JPG

Supratec DVD+R 4x (cala czytelna...:) )
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/Supratec+R.JPG

Verbatim DVD-RW 4x (kasowana 2x cala czytelna...:) )
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/Verbatim-RW.JPG

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:09.