Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

tomaj 27.06.2004 13:30

Rozwieje wątpliwości cenowe. Ceny hurtowe brutto:
LiteOn 812S bulk + soft - 357zł
LiteON 832S bulk + soft - 480zł

Jak ktoś ma przeznaczone niecałe 400zł na napęd to na pewno nie będzie dla niego pryszczem zakup modelu droższego o 123zł:)

Drian 27.06.2004 13:43

Jako ze mam zamiar kupic w ciagu najblizszych dni nagrywarke Lite-On zaczalem przegladac ten watek i w zwiazku z tym mam pytania.
Czym oprocz biosu rozni sie w takim razie 812 od 832? Czy tylko za bios placi sie te dotakowe 150 zl?
I czy lepiej kupowac 832, czy robic "upgrade" 812?

cichytom 27.06.2004 18:38

W zeszlym tyogodniu kupilem LiteOn'a 812S BOX za 390 PLN i po przeczytaniu wszystkich zamieszczonych tu postow postanowilem go przerobic na 832S. Dodam tylko ze jest to model - Luty 2004 z FW: US05. Wgranie FW przebieglo bez zadnych klopotow wg ponzszych krokow:
- wszelkie pliki sciagnalem ze strony: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html
- za pomocą programu Firmware Flashing Tool v1.0.0 wykonałem i zweryfikowałem kopie FW: US05.
- uruchomiłem plik 812S.US0N.stock.exe z archiwum 812.US0N.stock.rar
- po dwoch restartach (WinXPSP1PL) stałem sie posiadazem 812S z FW US0N.
- testy nagrywania i odczytu przebiegly pomyslnie.
- uruchomilem program DVDRWOmnipatcher i wgralem plik 832S.VS04.patched-8125S@832S.exe. Opcja "Crossflashing" byla zaznaczona - tak ma byc.
- uruchomilem plik 832S.VS04.patched-8125S@832S.exe z archiwum 832S.VS04.stock.rar
- po dwoch restartach stałem sie posiadaczem 832S z FW VS04.
- testy nagrywania i odczytu przebiegly pomyslnie i do dzisiaj naped pracuje bez najmniejszych klopotow.
Na koniec mam pytanie:
Czy po ukazaniu sie FW: VS05 bede musial uruchomic plik 832S.VS05.patched-8125S@832S.exe czy tez 832S.VS05.stock.exe ?

micronik 27.06.2004 20:05

wszystko ladnie rozmawiamy sobie jak zastosowac alternatywne rozwiazanie zeby miec lepszy sprzet.A czy moze ktos spotkal sie z wypowiedza produceta jak sie ustosunkowal do tego typu praktyk i w jaki sposob chce temu zapobiec przeciez musimy miec swiadomosc ze w ten sposob uciekaja mu pieniadze przez palce jezeli ktos cos wie to poprosze o jakies informacje.A tak na marginesie tez jestem uzytkownikiem 812@832 .Ale musze powiedziec ze brak mi jakichkolwiek problemow tu opisywanych,sprzet dziala bez zarzutu

VIZZARD 27.06.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez micronik
wszystko ladnie rozmawiamy sobie jak zastosowac alternatywne rozwiazanie zeby miec lepszy sprzet.A czy moze ktos spotkal sie z wypowiedza produceta jak sie ustosunkowal do tego typu praktyk i w jaki sposob chce temu zapobiec przeciez musimy miec swiadomosc ze w ten sposob uciekaja mu pieniadze przez palce jezeli ktos cos wie to poprosze o jakies informacje.A tak na marginesie tez jestem uzytkownikiem 812@832 .Ale musze powiedziec ze brak mi jakichkolwiek problemow tu opisywanych,sprzet dziala bez zarzutu

Jasne że tak

Jakiś czas temu Nec wydał oficjalne oświadczenie, że by neca 2500A na 2510A nie przerabiać bo wiąże się to wówczas z utratą gwarancji, brakiem kompatybilności i dużą awaryjnością.

Był nawet taki topic na forum - ostrzeżenie firmy Nec - czy coś takiego

maciek777 28.06.2004 08:36

Cytat:

Napisany przez cichytom
W zeszlym tyogodniu kupilem LiteOn'a 812S BOX za 390 PLN i po przeczytaniu wszystkich zamieszczonych tu postow postanowilem go przerobic na 832S. Dodam tylko ze jest to model - Luty 2004 z FW: US05. Wgranie FW przebieglo bez zadnych klopotow wg ponzszych krokow:
- wszelkie pliki sciagnalem ze strony: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html
- za pomocą programu Firmware Flashing Tool v1.0.0 wykonałem i zweryfikowałem kopie FW: US05.
- uruchomiłem plik 812S.US0N.stock.exe z archiwum 812.US0N.stock.rar
- po dwoch restartach (WinXPSP1PL) stałem sie posiadazem 812S z FW US0N.
- testy nagrywania i odczytu przebiegly pomyslnie.
- uruchomilem program DVDRWOmnipatcher i wgralem plik 832S.VS04.patched-8125S@832S.exe. Opcja "Crossflashing" byla zaznaczona - tak ma byc.
- uruchomilem plik 832S.VS04.patched-8125S@832S.exe z archiwum 832S.VS04.stock.rar
- po dwoch restartach stałem sie posiadaczem 832S z FW VS04.
- testy nagrywania i odczytu przebiegly pomyslnie i do dzisiaj naped pracuje bez najmniejszych klopotow.
Na koniec mam pytanie:
Czy po ukazaniu sie FW: VS05 bede musial uruchomic plik 832S.VS05.patched-8125S@832S.exe czy tez 832S.VS05.stock.exe ?

Cześć

Czytam to forum od jakiegoś czasu i zauważyłem że są dwie szkoły przeróbek
812->832
powyższa i druga taka samo poza tym że bez:
"uruchomilem program DVDRWOmnipatcher i wgralem plik 832S.VS04.patched-8125S@832S.exe. Opcja "Crossflashing" byla zaznaczona - tak ma byc."

czy może któś powiedzieć którą stosować ????
Co dało wgranie pliku w DVDRWOmnipatcher ???

micronik 28.06.2004 09:56

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Jasne że tak

Jakiś czas temu Nec wydał oficjalne oświadczenie, że by neca 2500A na 2510A nie przerabiać bo wiąże się to wówczas z utratą gwarancji, brakiem kompatybilności i dużą awaryjnością.

Był nawet taki topic na forum - ostrzeżenie firmy Nec - czy coś takiego

no tak co taka firma produkujaca sprzet ma napisac trudno by bylo sie przyznac ze to ten sam sprzet tylko inny soft :spoko:

PaWCi0 28.06.2004 14:20

Ilość załączników: 3
Jestem wsciekly :wsciekly: . Kupilem w tamtym tygodniu 812s. Pierwsze 2 plytki nagralem biosem US0N. Jedna z nich to tani szmelc - intenso +R (Optodisc), nagrywany 2,4x. Efekty mozna podziwiac na zalaczniku pierwszym.
Po 2 dniach wgralem nowy bios 812@832 (v04) i nagralem taką samą płytke - wynik wydaje sie byc troche gorszy (załącznik 2). Stwierdzilem, ze skoro kolega _Vip_ i paru innych forumowiczow tak chwali Platinumki +R x8, to kupie ze 4 sztuki - na dobre filmy DivX, zeby dlugo trzymaly. Niestety albo trafilem na wadliwą sztukę, albo PLATINUM sucks :bicz: (patrz załącznik 3)
I co o tym sądzicie? Moze powinienem wrocic do biosu 812, choc narazie 832 sie spisuje w miare dobrze, czyta +R/RW, jedynie przy wlaczaniu booktype (oryginalny od liteona) pokazuje komunikat ze nie wykryto nagrywarki DVD.

Pozdrawiam

_Vip_ 28.06.2004 14:43

tez mialem problem z booktype.Tak samo nie wykrywal palnika.problem ten ustepuje po usunieciu ASPI z systemu :mruga:

Spokojnie mozesz sobie darowac booktypa,szczegolnie ze poprzez omnipatchera mozesz sobie uaktywnic funkce auto-bittseting i automatycznie wszystkie DVD+R/RW beda nagrywane juz jako DVD-ROM,niewspomne juz o nowszych wersjach NERO z opcja "DVD-Rom wg ksiegi"

Co do Platinumow...sprawdz na jakich masz nosnikach,powinno byc RICOHJPN.Wczoraj kupilem DVD+RW od TDK z nadzieja ze beda na Ricochu a tu mi jakis syfiasty Philips wyskoczyl :(

PaWCi0 28.06.2004 14:52

Cytat:

Napisany przez _Vip_
Co do Platinumow...sprawdz na jakich masz nosnikach,powinno byc RICOHJPN.

No i jest to nosnik RICOHJPN - wystarczylo sprawdzic na screenie z kprobe.
Narazie nagralem tylko jedna plytke, moze pozostale beda lepsze...w co wątpię
Zauwazylem jeszcze jedno: po 30 minutach jeszcze raz zaczelem skanowac tą samą plytke (platinum) i wyniki PI były średnio o 50 mniejszcze niż poprzednio - przynajmniej na początku nośnika. Nie skanowałem do końca bo szkoda mi było czasu... Czy ktos jeszcze zauwazyl takie cos? A moze plyta dopiero po "ostygnięciu" osiąga najlepsze parametry :mruga:

_Vip_ 28.06.2004 15:13

kprobe czasami rozna dziwne rzeczy pokazuje :mruga: i napewno nie nalezy go traktowac jako wyrocznia

PaWCi0 28.06.2004 15:32

Ilość załączników: 1
No nie odrazu wyrocznia, ale kiedys sledzilem ten wątek i natknąłem sie na jakis post, który traktował o normach EEC, czy jakos tak. O ile dobrze sobie przypominam, to PI chyba nie powinno przekraczac 50, a PO (w nowym kprobe PIF to chyba PO??) moze byc góra 1, czasami 2. Tymczasem mój wykresik zupełnie odbiega od tych norm

Narazie spośród 3 (roznych) testowanych przeze mnie plyt jedna sie ladnie nagrywa - PLATINUM +RW 4x (tą nagrywałem full speed x4). I zastanawiam sie, czy przypadkiem szybciej nagrana plyta moze miec lepszą strukture?
Zerknijcie na stronke:
http://www.liteon.neostrada.pl/kprobe.html
Przykladowy TDK -R 1-4x wypalony z predkoscia 4x ma znacznie lepszą charakterystyke od tego samego nośnika (nawet ten sam producent), ale wypalonego z prędkością 2x :blee:
Myśle sobie - gostek pewnie pomylił obrazki i wkleił odwrotnie. Ale patrze dalej i taka sama sytuacja dla plytki platinum :wow: . Bylem pewien, ze szybsza prędkość = gorsza płytka, a tu...

O co chodzi ???

EDIT:
Wlasnie wypalilem drugiego platinum (z tego samego kija), ale tym razem predkoscia 6x. Efektu mozna bylo sie spodziewac (patrz zalacznik). Wynik wielokrotnie lepszy od poprzedniego (palonego 4x)- gdyby nie ten początek...
Teraz bede chyba probowal smażyć platinka x8 ||

gutek18 28.06.2004 17:41

Witam!
Dzisiaj kupiłem 812 z datą prdukcji kwiecien 2004. Wgrałem biosa 832 V04 i nagrałem płytke verbatim 4x DVD-R szybkością 4x. Zrobiłem test w kprobe. Tylko nie bardzo sie znam na tym kprobe wiec czy moze mi ktoś napisac czy to jest dobry wynik czy nie.
http://free.polbox.pl/g/gutek18/verbatim.PNG

PaWCi0 28.06.2004 18:13

Cytat:

Napisany przez gutek18
Zrobiłem test w kprobe. Tylko nie bardzo sie znam na tym kprobe wiec czy moze mi ktoś napisac czy to jest dobry wynik czy nie.

Początek jest niemal idealny, dopiero pod koniec PI bardzo wysoko skacze, PO jest poza dopuszczalną granicą. Spróbuj zrobić test przy odczycie z prędkością 4x (gdyż teraz masz na max.) Wykres powinien się nieco zmienić...
Co do kprobe - ogólnie mówiąc im mniej kolorowo tym lepiej :mruga:

gutek18 28.06.2004 19:11

Nagrałem drugiego verbatimka i w kprobe dałem szybkość 4x. Wygląda dużo lepiej gdyby nie te kilka kresek.
http://free.polbox.pl/g/gutek18/verbatim2.PNG

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:19.