![]() |
Rozwieje wątpliwości cenowe. Ceny hurtowe brutto:
LiteOn 812S bulk + soft - 357zł LiteON 832S bulk + soft - 480zł Jak ktoś ma przeznaczone niecałe 400zł na napęd to na pewno nie będzie dla niego pryszczem zakup modelu droższego o 123zł:) |
Jako ze mam zamiar kupic w ciagu najblizszych dni nagrywarke Lite-On zaczalem przegladac ten watek i w zwiazku z tym mam pytania.
Czym oprocz biosu rozni sie w takim razie 812 od 832? Czy tylko za bios placi sie te dotakowe 150 zl? I czy lepiej kupowac 832, czy robic "upgrade" 812? |
W zeszlym tyogodniu kupilem LiteOn'a 812S BOX za 390 PLN i po przeczytaniu wszystkich zamieszczonych tu postow postanowilem go przerobic na 832S. Dodam tylko ze jest to model - Luty 2004 z FW: US05. Wgranie FW przebieglo bez zadnych klopotow wg ponzszych krokow:
- wszelkie pliki sciagnalem ze strony: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html - za pomocą programu Firmware Flashing Tool v1.0.0 wykonałem i zweryfikowałem kopie FW: US05. - uruchomiłem plik 812S.US0N.stock.exe z archiwum 812.US0N.stock.rar - po dwoch restartach (WinXPSP1PL) stałem sie posiadazem 812S z FW US0N. - testy nagrywania i odczytu przebiegly pomyslnie. - uruchomilem program DVDRWOmnipatcher i wgralem plik 832S.VS04.patched-8125S@832S.exe. Opcja "Crossflashing" byla zaznaczona - tak ma byc. - uruchomilem plik 832S.VS04.patched-8125S@832S.exe z archiwum 832S.VS04.stock.rar - po dwoch restartach stałem sie posiadaczem 832S z FW VS04. - testy nagrywania i odczytu przebiegly pomyslnie i do dzisiaj naped pracuje bez najmniejszych klopotow. Na koniec mam pytanie: Czy po ukazaniu sie FW: VS05 bede musial uruchomic plik 832S.VS05.patched-8125S@832S.exe czy tez 832S.VS05.stock.exe ? |
wszystko ladnie rozmawiamy sobie jak zastosowac alternatywne rozwiazanie zeby miec lepszy sprzet.A czy moze ktos spotkal sie z wypowiedza produceta jak sie ustosunkowal do tego typu praktyk i w jaki sposob chce temu zapobiec przeciez musimy miec swiadomosc ze w ten sposob uciekaja mu pieniadze przez palce jezeli ktos cos wie to poprosze o jakies informacje.A tak na marginesie tez jestem uzytkownikiem 812@832 .Ale musze powiedziec ze brak mi jakichkolwiek problemow tu opisywanych,sprzet dziala bez zarzutu
|
Cytat:
Jakiś czas temu Nec wydał oficjalne oświadczenie, że by neca 2500A na 2510A nie przerabiać bo wiąże się to wówczas z utratą gwarancji, brakiem kompatybilności i dużą awaryjnością. Był nawet taki topic na forum - ostrzeżenie firmy Nec - czy coś takiego |
Cytat:
Cześć Czytam to forum od jakiegoś czasu i zauważyłem że są dwie szkoły przeróbek 812->832 powyższa i druga taka samo poza tym że bez: "uruchomilem program DVDRWOmnipatcher i wgralem plik 832S.VS04.patched-8125S@832S.exe. Opcja "Crossflashing" byla zaznaczona - tak ma byc." czy może któś powiedzieć którą stosować ???? Co dało wgranie pliku w DVDRWOmnipatcher ??? |
Cytat:
|
Ilość załączników: 3
Jestem wsciekly :wsciekly: . Kupilem w tamtym tygodniu 812s. Pierwsze 2 plytki nagralem biosem US0N. Jedna z nich to tani szmelc - intenso +R (Optodisc), nagrywany 2,4x. Efekty mozna podziwiac na zalaczniku pierwszym.
Po 2 dniach wgralem nowy bios 812@832 (v04) i nagralem taką samą płytke - wynik wydaje sie byc troche gorszy (załącznik 2). Stwierdzilem, ze skoro kolega _Vip_ i paru innych forumowiczow tak chwali Platinumki +R x8, to kupie ze 4 sztuki - na dobre filmy DivX, zeby dlugo trzymaly. Niestety albo trafilem na wadliwą sztukę, albo PLATINUM sucks :bicz: (patrz załącznik 3) I co o tym sądzicie? Moze powinienem wrocic do biosu 812, choc narazie 832 sie spisuje w miare dobrze, czyta +R/RW, jedynie przy wlaczaniu booktype (oryginalny od liteona) pokazuje komunikat ze nie wykryto nagrywarki DVD. Pozdrawiam |
tez mialem problem z booktype.Tak samo nie wykrywal palnika.problem ten ustepuje po usunieciu ASPI z systemu :mruga:
Spokojnie mozesz sobie darowac booktypa,szczegolnie ze poprzez omnipatchera mozesz sobie uaktywnic funkce auto-bittseting i automatycznie wszystkie DVD+R/RW beda nagrywane juz jako DVD-ROM,niewspomne juz o nowszych wersjach NERO z opcja "DVD-Rom wg ksiegi" Co do Platinumow...sprawdz na jakich masz nosnikach,powinno byc RICOHJPN.Wczoraj kupilem DVD+RW od TDK z nadzieja ze beda na Ricochu a tu mi jakis syfiasty Philips wyskoczyl :( |
Cytat:
Narazie nagralem tylko jedna plytke, moze pozostale beda lepsze...w co wątpię Zauwazylem jeszcze jedno: po 30 minutach jeszcze raz zaczelem skanowac tą samą plytke (platinum) i wyniki PI były średnio o 50 mniejszcze niż poprzednio - przynajmniej na początku nośnika. Nie skanowałem do końca bo szkoda mi było czasu... Czy ktos jeszcze zauwazyl takie cos? A moze plyta dopiero po "ostygnięciu" osiąga najlepsze parametry :mruga: |
kprobe czasami rozna dziwne rzeczy pokazuje :mruga: i napewno nie nalezy go traktowac jako wyrocznia
|
Ilość załączników: 1
No nie odrazu wyrocznia, ale kiedys sledzilem ten wątek i natknąłem sie na jakis post, który traktował o normach EEC, czy jakos tak. O ile dobrze sobie przypominam, to PI chyba nie powinno przekraczac 50, a PO (w nowym kprobe PIF to chyba PO??) moze byc góra 1, czasami 2. Tymczasem mój wykresik zupełnie odbiega od tych norm
Narazie spośród 3 (roznych) testowanych przeze mnie plyt jedna sie ladnie nagrywa - PLATINUM +RW 4x (tą nagrywałem full speed x4). I zastanawiam sie, czy przypadkiem szybciej nagrana plyta moze miec lepszą strukture? Zerknijcie na stronke: http://www.liteon.neostrada.pl/kprobe.html Przykladowy TDK -R 1-4x wypalony z predkoscia 4x ma znacznie lepszą charakterystyke od tego samego nośnika (nawet ten sam producent), ale wypalonego z prędkością 2x :blee: Myśle sobie - gostek pewnie pomylił obrazki i wkleił odwrotnie. Ale patrze dalej i taka sama sytuacja dla plytki platinum :wow: . Bylem pewien, ze szybsza prędkość = gorsza płytka, a tu... O co chodzi ??? EDIT: Wlasnie wypalilem drugiego platinum (z tego samego kija), ale tym razem predkoscia 6x. Efektu mozna bylo sie spodziewac (patrz zalacznik). Wynik wielokrotnie lepszy od poprzedniego (palonego 4x)- gdyby nie ten początek... Teraz bede chyba probowal smażyć platinka x8 || |
Witam!
Dzisiaj kupiłem 812 z datą prdukcji kwiecien 2004. Wgrałem biosa 832 V04 i nagrałem płytke verbatim 4x DVD-R szybkością 4x. Zrobiłem test w kprobe. Tylko nie bardzo sie znam na tym kprobe wiec czy moze mi ktoś napisac czy to jest dobry wynik czy nie. http://free.polbox.pl/g/gutek18/verbatim.PNG |
Cytat:
Co do kprobe - ogólnie mówiąc im mniej kolorowo tym lepiej :mruga: |
Nagrałem drugiego verbatimka i w kprobe dałem szybkość 4x. Wygląda dużo lepiej gdyby nie te kilka kresek.
http://free.polbox.pl/g/gutek18/verbatim2.PNG |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:19. |