Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

Lupinskimichal 06.12.2004 21:46

Panowie Szanowni!!!
Obserwuje Wasze forum juz od paru miesiecy (zaraz po zakupie 812stki). Aktualizuje biosy wg Waszych zalecen i do niedawna bylo ok.
ALE.....problem polega na tym: kazda nagrana plyta dvd (z filmem) pod koniec, czyli w koncowych czapterach filmu zawsze sie zacina. Zmienialem biosy, nosniki, software - probowalem chyba wszystkiego - ale nic to nie dalo!
Poradzcie cos - please!!
Cpo jest nie tak? Turboni - pomoz, czy czeka mnie reklamacja nagrywarki?

obecnie mam bios - VS0Eoficjalny(autobitsetting+force fallback)

VIZZARD 06.12.2004 22:54

Cytat:

Napisany przez Lupinskimichal
Panowie Szanowni!!!
Obserwuje Wasze forum juz od paru miesiecy (zaraz po zakupie 812stki). Aktualizuje biosy wg Waszych zalecen i do niedawna bylo ok.
ALE.....problem polega na tym: kazda nagrana plyta dvd (z filmem) pod koniec, czyli w koncowych czapterach filmu zawsze sie zacina. Zmienialem biosy, nosniki, software - probowalem chyba wszystkiego - ale nic to nie dalo!
Poradzcie cos - please!!

Optymalnym i raczej sprawdzonym rozwiązaniem software'owym

Wydaje się być DVD Decrypter + bios @832.stock VS0B lub VS0E od Liteona

Czyli bez force backów roll backów, i innych backów

I sprawdzone płytki - niekoniecznie najdroższe :nie:

Jeżeli to nie pomoże - to coś od strony hardware'u może :idea:

Coś bliżej na temat konfigu kompa, komponentów, konfigu IDE? :czytaj:

gHeDe 11.12.2004 20:56

:)

heh fartem udalo bez problemow ^_^ przerobic 812@832 przy czym plytka DVD byla w napedzie uff

dziala bez problemu VS0Eoficjalny(wszystko)
oto screen:
http://www.tkk.pl/~ghede/foto_pc/dvd/TDK.jpg

a co sadzicie o "832S.CG3E.patched-cf"

legion 11.12.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez gHeDe
heh fartem udalo bez problemow ^_^ przerobic 812@832 przy czym plytka DVD byla w napedzie uff

dziala bez problemu VS0Eoficjalny(wszystko)
oto screen:

a co sadzicie o "832S.CG3E.patched-cf"

muszisz test w kp ponowic i ustawic nie na max tylko na 4x:D

gHeDe 12.12.2004 12:23

no to mala porpawka speedem 4x:
http://www.tkk.pl/~ghede/foto_pc/dvd/2tdk.JPG

hmm przy tescie powinna sie lampka w napedzie swiecic? bo cos nie mryga nic i wogole ??? ... hehe czyzby firmware wplywa energetycznie-ekonomicznie na emitacje swiatla z kompa ^_^

legion 12.12.2004 13:00

Cytat:

Napisany przez gHeDe
no to mala porpawka speedem 4x:

hmm przy tescie powinna sie lampka w napedzie swiecic? bo cos nie mryga nic i wogole ??? ... hehe czyzby firmware wplywa energetycznie-ekonomicznie na emitacje swiatla z kompa ^_^

nie powinna sie swieci przy tescie kp :D
ale wykres ladny :taktak:

mikad 13.12.2004 11:53

Cytat:

Napisany przez Lupinskimichal
Panowie Szanowni!!!
Poradzcie cos - please!!

ja tez mam 812 i mialem takie same problemy. wgrywalem wszystkie odicjalne biosy do 812 a takze do 832 i za kazdym razem bylo to samo ??? . ale jak zaladowalem CG3E to wszystko przeszlo. teraz to chyba nawet na papierowej plycie wypale :>

PaWCi0 13.12.2004 21:50

Moze glupie pytanie, ale czy bios z pliku bin (od kolegi Bartka15) moge wgrac za pomoca programu Firmware Flashing Tool v.1.0? Bo tylko taka wersje posiadam...
Ewentualnie prosilbym jakis adresik do najnowszej wersji LtnFlash - szukalem nawet na googlach, ale wszedzie tylko opisy, zadnych konkretow.
Aha i jeszcze dla pewnosci - podczas wgrywania opcja Update Boot Code ma byc WYLACZONA?

max66 14.12.2004 08:37

Panowie mam ogromną prośbę nie dawno kupiłem Liteona 832S coś mu się pokićkało i zaczoł mi kiepsko palić markowe płyty innych nie stosuje bo jest totalne dno i dlatego też mam dwa pytanka:

1. Czy do wgrania nowego biosu wystarczy jak odpale orginalny biosik VS0E.EXE czy muszę zastosować się do użycia specjalnych programów.

2.Co i jak (krok po kroku jak dla laika) powinienem pozmieniać w ustawieniach systemowych i nie tylko aby ten proces przebiegł bez problemu.

Przepraszam za laickie pytanie ale poraz pierwszy piszę na forum i mam ograniczony dostęp do internetu aby przeczytać wszystko na ten temat - bo jest tego tyle że że głowa boli.

Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc

legion 14.12.2004 11:27

Cytat:

Napisany przez PaWCi0
Moze glupie pytanie, ale czy bios z pliku bin (od kolegi Bartka15) moge wgrac za pomoca programu Firmware Flashing Tool v.1.0? Bo tylko taka wersje posiadam...
Ewentualnie prosilbym jakis adresik do najnowszej wersji LtnFlash - szukalem nawet na googlach, ale wszedzie tylko opisy, zadnych konkretow.
Aha i jeszcze dla pewnosci - podczas wgrywania opcja Update Boot Code ma byc WYLACZONA?

http://cdrinfo.pl/software/strona.php?page=Utils-LiteOn

Cytat:

Napisany przez max66
Panowie mam ogromną prośbę nie dawno kupiłem Liteona 832S coś mu się pokićkało i zaczoł mi kiepsko palić markowe płyty innych nie stosuje bo jest totalne dno i dlatego też mam dwa pytanka:

1. Czy do wgrania nowego biosu wystarczy jak odpale orginalny biosik VS0E.EXE czy muszę zastosować się do użycia specjalnych programów.

2.Co i jak (krok po kroku jak dla laika) powinienem pozmieniać w ustawieniach systemowych i nie tylko aby ten proces przebiegł bez problemu.

Przepraszam za laickie pytanie ale poraz pierwszy piszę na forum i mam ograniczony dostęp do internetu aby przeczytać wszystko na ten temat - bo jest tego tyle że że głowa boli.

Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc

ad1) mozez wgrac exe i mozesz wgrac przez specjalny program ale najlepiej sciagnac omni zaznaczyc pare funkcji ktore poprawia jakosc nagrywania plus dodac baze i strategie dla nosnikow :D
ad2) przy exe nic nie musisz robic odpalasz wybierasz naped go go go i reset:D

max66 14.12.2004 11:59

@Legion
Jaki bios możesz mi zaproponować i co należy zaznaczyć.

Dzięki

legion 14.12.2004 12:05

Cytat:

Napisany przez max66
@Legion
Jaki bios możesz mi zaproponować i co należy zaznaczyć.

Dzięki

ja u siebie mam VS0E ale oficjalny i smiga dobrze :)
na stronie cdinfo masz ten bios :
http://cdrinfo.pl/software/bios.php?id=4300214042

jak masz 832 fabryczna to wbiaj czysty jak bedzie cos nie tak to wtedy mozesz sie omni pobawic :D

kamdul 14.12.2004 18:25

witam
mam małe pytanko mam litka 812@832 vs0a i do niedawna bylo wszystko ok teraz jednak cos sie z nim dzieje i nie odczytuje mi zadobrze.Długo nie właziłem na forum i wiec zwracam sie do was z pytaniem jaki biosik moge wgrac teraz do mojego litka. Bo tyle tego jest ze juz niewiem bardzo prosze o linka do jakiegos dobrego sprawdzonego pozdrawiam kamdul

PaWCi0 14.12.2004 18:40

Z testow wynika, ze w zaleznosci od egzemplarza Litka, obecnie najlepiej palą biosy VS0B oraz VS0E - przynajmniej tak zrozumialem cala dyskusje :>
Tak wiec musisz sprobowac obydwa i sprawdzic ktory bedzie w twoim przypadku lepszy.
Linki do biosow masz u kolegi legion'a w podpisie.

PaWCi0 16.12.2004 22:42

Zauwazylem pewna regularnosc:
Przy nagrywaniu plytek DVD-R wyniki sa bardzo marne - PI non-stop w okolicach 100 czasami nawet 200 :\ , PO minimum 1, dochodzi do 5,6.
Natomiast gdy nagrywam DVD+R wyniki są bardzo dobre - PI w granicach 10-15, PO sporadyczne skoki do 1.
Czy zjawisko takie jest normalne?
Zaznaczam, ze nagrywam wylacznie na markowych nosnikach (verbatim i TDK)
Nagrywarka: 812@832 VS0E

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:24.