Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

Noodles 09.07.2004 12:38

Cytat:

Napisany przez hoot
ha! Noodles, to moze byc to! Mam własnie nForce2 i zapodałem pakiet najnowszych sterów... ciekawe, czy to jest to, zaraz poleca w p*... :bicz: hoot

Alleluja !! To jest to. Odinstalowanie sterowników IDE (tylko IDE) przez Dodaj/Usuń programy trwało sekundę a potem wszystko stało się normalne.
Nagrałem Esperanzę DVD-RW x2 której LiteOn nie chciał nigdy nawet zacząć nagrywać. Wywalił wprawdzie błąd przy nagrywaniu Lead-out'u ale płytka odtworzyła się bez problemu w stacjonarnym, badziewnym odtwarzaczu marki MBO. Nagrałem też 3 płyty przy których pojawiał sie komunikat "invalid block address" (Verbatim DVD-R x4, TDK DVD+RW x4 i Magnetik DVD-R x4). Myślę że teraz wszystko będzie dobrze.
Dzisiaj postaram się kupić kilka płyt z tych których nie chciał nagrywać przedtem i zobaczymy. Jestem teraz dobrej myśli.

Pozdrawiam.

legion 09.07.2004 10:34

Cytat:

Napisany przez Crypter
hehe, ale w tej branzy biosowej sie wszystko szybko rozwija :) wlasnie sciagam nowy bios. Czy ktos probowal wygrywac ten pliczek? i czy trzeba go omnipatcherem najpierw potraktowac, czy mozna wygrywac tak jak jest?

no dla wlasnego dobra lepiej omni uzyj:)

B@rtek 09.07.2004 09:44

Cytat:

Napisany przez Crypter
hehe, ale w tej branzy biosowej sie wszystko szybko rozwija :) wlasnie sciagam nowy bios. Czy ktos probowal wygrywac ten pliczek? i czy trzeba go omnipatcherem najpierw potraktowac, czy mozna wygrywac tak jak jest?

Ja go ściągnąłem ale nie wiem czy wgrywać. Mam orginalnego 832S więc wgrywam tak jak jest tylko troche mnie dziwi rozmiar 1,60MB a VS04 ze stronu litka 600kb? Ktoś coś rozumie?

Crypter 09.07.2004 09:40

B@rtek 09.07.2004 08:57

Jest nowy bios na tej stronce ale na stronie liteona go nie ma? Własna robota pewnie. Ale wgram zobaczę :)

legion 09.07.2004 05:10

Cytat:

Napisany przez Crypter
No wreszcie odwazylem sie wgrac ten biosik: 832S.VS04.patched-812S@832S.auto-bitsetting.exe do mojej 812s z MARCA
Cala operacja przebiegla bez problemu (naped byl na SEC. MASTER)
Jak narazie wypalilem tylko jedna DVD ESPERANZE RWx2 (za kilka groszy ze sklepu). Wypalilo sie normalnie w dwadziescia kilka minut, bez zadnych kilkunastogodzinnych kalibracji (z tego co czytalem niektorzy mieli takie sytuacje). Zrobilem test w Kprobe. Plik z wykresami dalem w zalaczniku. Jestem dopiero poczatkujacy jesli chodzi o nagrywanie DVD... moglby jakis fachowiec rzucic okiem na te wykresy i wyrazic swoja opinie? :)
Jutro pobawie sie w dalsze testy... moze jakies sugestie co warto posprawdzac? (jesli mial ktos wczesniej jeszcze jakies problemy)

no ladny wykresik ale troche bledow sie wkradlo:)
a tak po za tym pojawil sie juz VS05 do 832
http://dhc014.rpc1.org/indexOEM.htm#SOHW-832S

Crypter 09.07.2004 01:18

no i przerobilem

Ilość załączników: 1
No wreszcie odwazylem sie wgrac ten biosik: 832S.VS04.patched-812S@832S.auto-bitsetting.exe do mojej 812s z MARCA
Cala operacja przebiegla bez problemu (naped byl na SEC. MASTER)
Jak narazie wypalilem tylko jedna DVD ESPERANZE RWx2 (za kilka groszy ze sklepu). Wypalilo sie normalnie w dwadziescia kilka minut, bez zadnych kilkunastogodzinnych kalibracji (z tego co czytalem niektorzy mieli takie sytuacje). Zrobilem test w Kprobe. Plik z wykresami dalem w zalaczniku. Jestem dopiero poczatkujacy jesli chodzi o nagrywanie DVD... moglby jakis fachowiec rzucic okiem na te wykresy i wyrazic swoja opinie? :)
Jutro pobawie sie w dalsze testy... moze jakies sugestie co warto posprawdzac? (jesli mial ktos wczesniej jeszcze jakies problemy)

VIZZARD 09.07.2004 00:06

Cytat:

Napisany przez SEBA1609
Ale po co to wszystko????? I tak jak na razie nikt nie bedzie palil DL w tej cenie nawet jak cena zejdzie do 20zl to i tak za drogo. W miescie Kraka tloczka DVD o nieokreslonym miejscu produkcji mozna nabyc w cenie 20 zeta.
Jak na razie 4,7Gb jest spoko bo cena nosnika jest atrakcyjna a jakosc z cce jest bbbbbbaaaardzo fajna. Pozdro i bawcie sie dalej. Ps. Jest to tworcze, przyznam:)

Bądź co bądź - bardzo trzeźwe - i przyznacie - sensowne podejście do sprawy :spoko:

Ale ten dreszczyk emocji ..... :szybksex:

Turboni 09.07.2004 00:03

Cytat:

Napisany przez SEBA1609
Ale po co to wszystko????? I tak jak na razie nikt nie bedzie palil DL w tej cenie nawet jak cena zejdzie do 20zl to i tak za drogo. W miescie Kraka tloczka DVD o nieokreslonym miejscu produkcji mozna nabyc w cenie 20 zeta.
Jak na razie 4,7Gb jest spoko bo cena nosnika jest atrakcyjna a jakosc z cce jest bbbbbbaaaardzo fajna. Pozdro i bawcie sie dalej. Ps. Jest to tworcze, przyznam:)

A wszystko po to abys nie musial placic wiecej za naped tylko mogl wgrac bios i wiedzial ze masz wieksze mozliwosci nagrywarki.
A po drugie to wolisz kupic plytke nie wiadomego pochodzenia z nie najlepsza jakoscia i lektorem zaciagajacym troche wschodem czy nagrac sobie pozadny film prosto z wypozyczalni. Ja wole wydac 20 zeta (jak stanieja) na plytke DL i miec to co chce w bardzo dobrej jakosci

||

SEBA1609 08.07.2004 23:47

Crypter 08.07.2004 23:03

przepraszam, moglby mi ktos napisac jak zrobic kopie biosu nagrywarki (zapisac go do jakiegos pliku BIN lub exe)

Turboni 08.07.2004 22:19

pelny sukces plyta dvd DL po nagraniu na 812@832 biega w stacjonarnych odtwarzaczach tych tanich i tych drogich.

hoot 08.07.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez Noodles
Szukając rozwiązania mojego problemu trafiłem na forum cdrfreaks a potem na forum nforcershq. Dowiedziałem się że przyczyną nieprawidłowej pracy nagrywarki mogą być sterowniki nForce do kontrolera IDE znajdujące się w pakiecie sterowników do chipsetu nForce 2. Podobno najnowszy SW IDE jest szczególnie przykry. Zalecają odinstalować je w Windows XP przez przywrócenie Windowsowych natywnych sterowników lub programem Driver Cleaner. Na domyślnych Windowsowych sterownikach IDE podobno jest OK.
Dzisiaj po powrocie z pracy bedę to ćwiczył. Albo odinstaluję sterowniki albo przeinstaluję Windows......albo nagrywarka pojedzie do serwisu.

ha! Noodles, to moze byc to! Mam własnie nForce2 i zapodałem pakiet najnowszych sterów... ciekawe, czy to jest to, zaraz poleca w p*... :bicz:

thx & pozdro
hoot

Noodles 08.07.2004 12:42

Cytat:

Napisany przez hoot
czachas, masz to samo co ja - 16h 'kalibracji' na kolejnych nosnikach
u mnie poszly sie walic 2 Platinum DVD+R x8
ale juz +RW i uwaga: +R ale x4 tez Platinum poszly bez zarzutu, normalnie, wiec WTF??

zastanawia mnie dlaczego jak jest OK bufor nagrywarki pracuje normalnie, plysta sie kreci, dioda pali
jak jest awaria - bufor zatrzymuje sie zaraz po lead-in na 6% i ani drgnie, plyta wariuje a dioda miga

rozwazam @832 ale meczy mnie pelna sprawnosc jako 812 najpierw...

pozdro
hoot

Szukając rozwiązania mojego problemu trafiłem na forum cdrfreaks a potem na forum nforcershq. Dowiedziałem się że przyczyną nieprawidłowej pracy nagrywarki mogą być sterowniki nForce do kontrolera IDE znajdujące się w pakiecie sterowników do chipsetu nForce 2. Podobno najnowszy SW IDE jest szczególnie przykry. Zalecają odinstalować je w Windows XP przez przywrócenie Windowsowych natywnych sterowników lub programem Driver Cleaner. Na domyślnych Windowsowych sterownikach IDE podobno jest OK.
Dzisiaj po powrocie z pracy bedę to ćwiczył. Albo odinstaluję sterowniki albo przeinstaluję Windows......albo nagrywarka pojedzie do serwisu.

czachas 07.07.2004 22:29

Ja mam 812@832 :)
I dziwią te wykresy bo o dziwo płyta chodzi super zgrywa się , niestety nie mam innych płyt nie ma u nas wyboru :(

http://www.moderator.e-tv.pl/Czacha/...stary bios.PNG

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:47.