Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

DonAlberto 17.10.2004 20:35

Ilość załączników: 1
Ale męczę to co powiecie nato??
Bios przerobiony, dodana opcja zapisu 8 włączona opcja force fallback i faster burn no i wykresik zupełnieinny, musze jesxcze spróbować jak chodiz w stacjonarnym odtwarzaczu bo te poprzednie sie przycinały na końcu płyty
Acha mam pytanko aby nie czytać całego forum po nagielsku co vidziałem link vizzarda czy faster burn powinno być włączone czy raczej nie i jakie opcja powinny być zaznaczone skoro już sie bawie omnipatcherem?

maniek997 17.10.2004 19:54

Cytat:

Napisany przez DonAlberto
przetestowałe inną płytę - tym raze DVDRW ale pod koniec wyskoczyło coś innego
prze teście Kprobe na końci płyty wyskoczył Servoerror 030900 after LBA 22EF ....
a teścik przysyłam wam- nie wiem co jużmam myśleć

Też mam taka płytę i fixuje, ale w inny sposób. Podejrzewam, że ten model nagrywarki po prostu nie lubi tej płyty.
maniek

DonAlberto 17.10.2004 19:41

A ja dlaej męcze się z moim litkiem, teraz uwaga, dla próby nagrałem na TDK od Ricoha i tu zamieszczam wykres. Czyżby moje verbatim Pastele TY01 był do dupy, czy może pobawićsiętroche strategią zapisu, pozmieniaćto i owo w omnipatche-rze nie wiem, raczej zanim wyśłe jąde serwisu to siewstrzymam kilka dni, tym bardizej że będę mógł to zrobić dopiero w najbliższy weekend.

Acha co pozmieniać o omni aby było lepiej?

Turboni 17.10.2004 18:55

Ilość załączników: 2
zrobilem teraz bo mialem chwilke 2 wykresy tej samej plytki Esperanza DVD+R palona x4 jakis juz czas temu na litku 832 na biosie VS0A

pawelblu 17.10.2004 18:11

Cytat:

Napisany przez pykson
pawelblu, a nie jest moze tak, ze to wina biosu sony'ego, ze taki slaby wynik?
tzn. chodzi mi o to, ze ta plytka moze wlasnie jest b. dobrze nagrana, ale kProbe to test odczytu i jak bios do d*py to i wykres musi byc do d*py
bo sorry, ale okreslenie 'plytka jest bardzo dobra' nie jest zbyt konkretne - ja bym powiedzial, ze plytka zostala odczytana b. dobrze (bios 832) co rokuje duze nadzieje, ze rowniez b. dobrze zostala nagrana czyli powiedzmy 'jest b. dobra'. A to, ze bios sony'ego daje slaby wykres, oznacza ze plytka sie zle odczytuje, ale niekoniecznie jest zle nagrana.

pewno potrafilbys to jakos matematycznie ujac, jakies implikacje czy cos w tym stylu, ja juz tego nie pamietam, bo dawno sie tego uczylem, a szkoda, bo sie musialem naklepac deczko :)

Ale to wlasnie powoduje ze robienie wykresow zaczyna tracic sens skoro slaby wynik mozna tlumaczyc slabym odczytem danego nosnika, a dobry wynik nie znaczy ze nie pojawia sie read errory (tak sie zdarzalo nawet u mnie, ze przy niskim PI < 30 i PIF < 4 wystepowaly read errory). Ja osobiscie nie mam nic przeciwko wykresom ale nie traktujcie tych testow tak powaznie. Je nalezy traktowac co najmniej z duzym dystansem.

JohnDoe 17.10.2004 17:52

DonAlberto ja bym na Twoim miejscu oddał na gwarancję nagrywarę i Ci pewnie wymienią napęd... kiedyś miałem podobny problem ale na napędzie combo (oczywiście marki LiteOn). Co prawda były to zwykłe cdr ale też nie umiał nagrać do końca bez błędów. Oddałem i dostałem nówkę. Spróbuj po co się masz męczyć :D

DonAlberto 17.10.2004 17:41

Cytat:

Napisany przez pykson
DonAlberto, moze sprobuj wgrac VS0A, niektorym lepiej sluzy, chociaz rzeczywiscie na zadnym biosku sie tak dziac nie powinno. RW od ricoha pali mi podobnie, moze mnie nieco mniej PIFu wychodzi.
a to servo error tez ciekawe, moze Twoj litek jest akurat felerny?
czy na pewno palisz zgodnie z specyfikacja (tzn. nie wiekszy speed niz certyfikowany)?

Spróbowałem wgrałem nawet S08 - totalna klapa płyta poza wszelkimii normami, wgrałem też S0A, nic to nie zmienia, około 90 % płyty pojawiająsię błędy dochodzące do 400 PI i 40 PIF,
co robić, reklamować?? ale jak jeśłi dane pali całkim poprawnie , oczywiście nigdy nie dogrywam do 100 % płyty, a film tak pierdzieli? Jeśłi reklamować to na jakiej podstwie? A może się pobawić omnipatcherem i coś ustawić coby pomogło?

pykson 17.10.2004 15:40

DonAlberto, moze sprobuj wgrac VS0A, niektorym lepiej sluzy, chociaz rzeczywiscie na zadnym biosku sie tak dziac nie powinno. RW od ricoha pali mi podobnie, moze mnie nieco mniej PIFu wychodzi.
a to servo error tez ciekawe, moze Twoj litek jest akurat felerny?
czy na pewno palisz zgodnie z specyfikacja (tzn. nie wiekszy speed niz certyfikowany)?

Daniel290 17.10.2004 15:39

BookType nie widzi mojej nagrywarki 812@832s . !!. :O Czemu ?? :O

mensir67pl 17.10.2004 15:08

Cytat:

prze teście Kprobe na końci płyty wyskoczył Servoerror 030900 after LBA 22EF ....

----------------------------------------------------------------

przy podobnej sytacji pomoglo full format - i ponowne nagranie

DonAlberto 17.10.2004 12:30

slawekj 17.10.2004 11:26

Cytat:

Proszę abyście mi doradzili co zrobić, dość mam już kombinowania, zastanawiam sięczy jakbym wgrał bios od sony ( nie wiem który ale napewno od 700A) to czy to coś zmieni, czy nagrywarka będzie inaczej się zachowywać, a może to nic nie da i trzeba zrobić jeszcze coś innego?

Tak nie powinno być. Czy to dotyczy wyłącznie Verbatim-Pastel czy też płytek na innym nośniku ?.

DonAlberto 17.10.2004 11:01

ta nagrywarka zaczyna mnie powoli denerwować

Chodzi oczywiście o liteona 832 S bios VSOB (najnowszy oficjalny), jak jąkupiłem to działy się różne cuda ale dzięki temu forum wydawało mi się że wiem już jak palić aby było dobrze. Palęna verbatimach pastel, TDK tych od Ricocha i jest ok. Ale teraz zachciało mi się przegrywaćfilmy DVD, zazwyczaj filmy trzeba troche przerobić aby sięzmieściał na płytę 4,7 GB, ale zarówno Clone DVD, DVDShirk, DVD Decrypter na końcu płyty po wypaleniu robią dużąilość błędów, PI okło 300 co w porównaniu z początkowym stanem (poniżej 10) jest niedoprzyjęcai, zdarzyłó się raz nawet że płytka pastel nie chciał być czytana w odtwarzaczu komputerowym LG. Do postu załączam wykres.
Proszę abyście mi doradzili co zrobić, dość mam już kombinowania, zastanawiam sięczy jakbym wgrał bios od sony ( nie wiem który ale napewno od 700A) to czy to coś zmieni, czy nagrywarka będzie inaczej się zachowywać, a może to nic nie da i trzeba zrobić jeszcze coś innego?

pykson 17.10.2004 00:37

pawelblu, a nie jest moze tak, ze to wina biosu sony'ego, ze taki slaby wynik?
tzn. chodzi mi o to, ze ta plytka moze wlasnie jest b. dobrze nagrana, ale kProbe to test odczytu i jak bios do d*py to i wykres musi byc do d*py
bo sorry, ale okreslenie 'plytka jest bardzo dobra' nie jest zbyt konkretne - ja bym powiedzial, ze plytka zostala odczytana b. dobrze (bios 832) co rokuje duze nadzieje, ze rowniez b. dobrze zostala nagrana czyli powiedzmy 'jest b. dobra'. A to, ze bios sony'ego daje slaby wykres, oznacza ze plytka sie zle odczytuje, ale niekoniecznie jest zle nagrana.

pewno potrafilbys to jakos matematycznie ujac, jakies implikacje czy cos w tym stylu, ja juz tego nie pamietam, bo dawno sie tego uczylem, a szkoda, bo sie musialem naklepac deczko :)

VIZZARD 17.10.2004 00:34

Cytat:

Napisany przez benek99
Wydaje mi sie, ze piszecie to co inni chca , ale zastanowcie sie, nad problemem i dajcie subiektywna odpowiedz , a nie serkastyczne docinki.
Potraficie tylko komus ublizyc , a nie doradzic.

Oooo !
Dajcie mu MODa! :klnie:

Zróbcie to, zróbcie tamto!

Jesteście tacy, śmacy, owacy!

I bardzo dobrze!

Chyba nie wyobrażasz sobie jaki świat byłby nudny

Gdyby wszyscy na świecie byli tacy jak ty! :D

Cytat:

Napisany przez benek99
Sam troche eksperymentuje i wiem co dla mnie najlepsze - mam litka 851

Taaaak?

A czym eksperymentujesz?

Siusiakiem?

Bo chyba nie Liteonem :nie:

Eksperymenty to można robić, jak się ma jaieś porównanie, jakieś wyniki

A mój drogi bez przetestowania bzdurnym Nero Speedem

I jeszcze bardziej *****wym kProbe

To sobie można płytki pod słońce oglądać

A nie eksperymentować

Zaraz ktoś powie, że w stacjonarce mu chodzi

A i owszem - chodzi

Ale z pewnością nie jest to żaden definitywny wyznacznik jakości - ani płytki ani sprzętu nagrywającego

Dlaczego?

Ano dlatego, że poza bardzo wieloma innymi czynnikami

Dochodzi bardzo ważny - odtwarzacz stacjonarny

Na którym przykładowo wszystkie płytki takie jak Vakoss, Mediastore, Vobis i inne wynalazki nawet nie jękną

Ana innym tylko: "NO DISC"

Cytat:

Napisany przez benek99
powiedzcie takim uzytkownikom litkow jak ja co najlepiej wgrac i w jaki sposob, aby ich nagrywarka spelniala swoje zadanie

Jak jesteś taki cwaniak i obserwator - to sam powiedz :taktak:

Większość problemów związanych z Liteonami

Jeżeli nie wszystkie - już zostało rozwiązanych

I miast się gniewać - wytrawny obserwator - także parę linków mógłby podrzucić

Cytat:

Napisany przez benek99
Rozgniewany obserwator tego forum.

Normalnie "The Watcher" z Keanu Reeves'em :wow:

Cytat:

Napisany przez benek99
w jednym progranie np (kprobe ) wychodza wam testy lepiej, a w drugin np nero - gorzej i jestecie za***icie podnieceni.

Jak na razie to podniecenie wyczuwam w twoich tekstach

Właśnie takich jak powyżej :czytaj:

Cytat:

Napisany przez benek99
Ps. zawsze wypalam na lepszych plytach np. Verebatim - i wszystko chodzi mo OK

No proszę!
A tu krzyczą, że wykresy to chujnia! :klnie:

A tak się akurat przypadkowo składa

Że zazwyczaj na Verbatimach wychodzą jedne z najlepszych wykresów :wow:

Więc nie mówimy tutaj o kilku punktach, ale o kilkuset

Wiadomo, że dokładnie nic nie odzwierciedli procesów jakości wypalania

Oraz wpływu na niego czynników wewnętrznych i zewnętrznych

Bo wiele razy już było, że kProbe i Nero Speed to nie wyrocznia :nie:

Jednak robiąc to wszystko mamy chociaż ogólne pojęcie na ten temat

Cytat:

Napisany przez benek99
Mialem was naprawde za fachowców , ale chyba zmienie zdanie bo z tego co czytam to zajmujecie sie o *******ami, nie konkretami (wykresy wam tylko w glowie , ktore ze swojego doswiadczenia daja wam wyniki jakie same chca.)

A teraz puenta:

Ostatno na forum pojawia się coraz węcej domorosłych guru

Którzy uważają, że pozjadali wszystkie rozumy świata

*******ą wszystko i wszystkich, bo im się wydaję, że są pępkami świata

Nie uznając żadnych argumentów - bo sami ich nie mają

Wielokrotne gadki w stylu:

"Jesteście żałośni"

"Jesteście głupi"

"Nie znacie się"

"A ja i moja spawarka - my to dopiero debeściaki"

"Po co wam to"

and much more fantastic

To już chleb powszedni

Zapominają oni jednak w swym egocentryźmie

Że my tu wiedzę czerpiemy nie z kosmosu

Ale wzajemnie ucząc się od siebie

I nawet jeżeli ktoś klepie głupoty, to zaraz go drugi ktoś naprostuje

Jeżeli ktoś jakiś fake popełnia - nie przejdzie to niezauważone

Bo mówcie co chcecie, ale fachowców tu nie brakuje

I na podstawie przeczytanych postów można stwierdzić

Że powstali oni właśnie tu - na forum

Na początku wiedzą nie grzesząc

By teraz uważanymi być za expertów w tej dziedzinie

Dodatkowo nie wypada tu nie wspomnieć o grupie entuzjastów na rozdrożu:

"Co kupić tak do 500zł" i "Jestem zielony"

Jak jesteś zielony - to dorastaj, wchłaniając cenne i pożyteczne pierwiastki wiedzy

Których dostarcza żyzna gleba jaką jest forum

Przynajmniej rośliny tak robią i zobaczcie jak kwitną

A co do tych co mają gotówkę

I nie chce im się cennego czasu poświęcać na czytanie

To niech sobie kupią Komputer Świat

Tam jest wszystko fachowo, rzeczowo, na temat

I bez wykresów!

:czar:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:09.