![]() |
Cześć, mam aparat Sony DSC-HX20V i zastanawiam się jaki obiektyw do niego dokupić. Znajomy mojego brata ma do sprzedania używaną sigmę 70-300 DG i nie wiem czy się nie skusić. Czy ktoś z was używał Sony z tym obiektywem albo jakiegoś innego aparatu z sigmą? Wiem, że temu chłopakowi zależy na tym żeby szybko sprzedać i musze dać mu odpowiedź do końca tygodnia, dlatego jeżeli możecie to odpiszcie w miarę szybko.
|
Jestem bardzo miły i naprawiłem, gdyż zupełnie przypadkiem w poście pojawiła się reklama http://forum.cdrinfo.pl/images/smilies/].gif Jeżeli naprawdę interesuje Cię odpowiedź, to najpierw napisz, do czego Ci potrzebny ten nowy obiektyw? Standardowy w tym aparacie nie jest najgorszy...
|
Nie no - zamontowanie obiektywu od lustrzanki do małego kompaktu z pewnością będzie bardzo interesujące ;)
Nie wiem, czy warto, ale jak ci sie uda, to daj znać :) ------ Chyba, że Jarson coś pokręcił przy ciachaniu :> |
Można przykleić taśmą i to będzie lomo, nie mylić z Łomo. Nie znacie się na trendach.
|
Cytat:
W zasadzie nada się każdy obiektyw Sony, a czy to ma sens? Może to i nie jest takie głupie, skoro w lustrzankach stosuje się obiektywy o jak największej jakości to może tym bardziej warto w kompakcie, gdzie matryca jest jaka jest i potrzebuje tyle światła ile wlezie. Przenośność też jest tu plusem - jak trzeba nie zajmować wiele miejsca, można wziąć to malutkie body wraz z malutkim standardowym obiektywem i wszystko zmieści się w kieszeni. Po założeniu porządnego obiektywu rzeczywiście dziwnie to musi wyglądać, a stosunek cena aparatu/cena obiektywu może być groteskowy :D |
Ale co? Jak?
Albo jest tutaj ironia, której nie załapałem, albo - co gorsza - jakieś modyfikacje sprzętowe, których tym bardziej nie znam.. Bo rozumiem, że wiesz, że to nie jest aparat z wymienną optyką..? |
kurcze to ja może do lx5 sobie zamontuje noktona :hmm:
|
Kompakt z Sigmą 70-300. Tak, chciałbym to zobaczyć.
|
takie małe OT
@Andrzej Ty jeszcze nie kupiłeś aparatu ?? ile Ty się z tym już bujasz ?? koniec OT :D |
A miałem?
Bo do różnych rzeczy się przymierzałem, ale akurat o aparacie nie pamiętam. Mam swój kompakt (który co prawda chętnie wymieniłbym na coś w stylu s100, ale na razie o tym nie myślę), mam superzooma.. Ten ostatni średnio mi pasuje, więc myślę o kupnie nowego, ale planować tego specjalnie nie planowałem. Teraz zaczęło mi to poważniej chodzić po głowie, bo jest szansa, że się na kilka dni na Kaszuby wybiorę i tak chętnie bym go ze sobą wział. Ale that's all jeśli chodzi o jakieś konkretne przymierzanie.. |
Pojawiły sie pierwsze zdjęcią z FZ200..
I cóż.. jakby to delikatnie (bardzo delikatnie..) powiedzieć.. - przypomina mi się FZ100.... |
Mam podobnie mieszane uczucia jak w przypadku LX7.
Na jednych serwisach sample są do niczego (te z budapesztu - pewnie o tych mówisz?), na innych wprost przeciwnie. Np tutaj: http://www.ephotozine.com/article/pa...n-review-19711 Ani matryca ani optyka szczególnie nie powala jakością, ale biorąc pod uwagę że to superzoom to chyba ciężko o lepsze. Wysokie ISO też wygląda nieźle (jak na taką małą matrycę). Nawet zdjęcia z Fuji S1 mi się nie podobały o ile pamiętam, a tam jest matryca z X10. Chyba trzeba będzie poczekać na recenzje, bo sample są bardzo nierówne. |
Chyba o tych z fotopolisa. Muszę sprawdzić na drugim komputerze.
Te tutaj są powiedziałbym znośne, ale.. co to za rozdzielczość? Albo robione w 5mp (wątpię), albo pomniejszone ponad dwukrotnie. To żadne sample wtedy.. |
Są pomniejszone na prośbę Panasonica do 5MPIX. Tak samo z LX7.
O ile jednak z LX7 można odszukać sample pełnowymiarowe, też nie najgorsze, np na DCRP: http://www.dcresource.com/reviews/pa...review/gallery o tyle tu już jest problem. Generalnie nie sądze, żeby zastosowali gorszą matrycę niż w FZ150, choć wszystko jest możliwe. Nie za bardzo lubie CMOSy w kompaktach, pomijając Fuji X10. Może mi sie wydaje, może na siłę szukam wady, ale wydaje mi się że w słabym świetle CMOSy dostają dziwnego szaro-niebieskiego zabarwienia, kolory gdzieś przepadają, a obraz mimo braku szumu zamienia się w papkę. CCD może szumi, ale obraz jest jakiś żywszy. Np tu: niby tylko ISO800 a wszystko wygląda jak z gliny: http://pliki.optyczne.pl/p_lx7/sample/P1000111.JPG Pomijam że wyraźnie matryca LX7 ma już duuuży problem z szumem i ten obraz to juz praktycznie picasso. Pomijam w ogóle stare CMOSy bo zdjęcia z nich wyglądają nie lepiej niż z komórki nawet w ISO100. Panasonic nie jest mistrzem sensorów CMOS, choć ostatnio widać bardzo duży postęp. |
A są też na prośbę Panasonica odpowiednia podrasowane?
Do nie powiem czego z takimi samplami. Albo się daje coś, co bezpośrednio wyszło z aparatu, albo... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:32. |