Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp (https://forum.cdrinfo.pl/f42/wybor-aparatu-co-kupic-osprzet-filtry-obiektywy-itp-55075/)

devil-80 14.02.2006 12:55

no bez przesady,że panasonic robi tylko telewizory,aparat nie jest aż taki tragiczny;)potrafii też robić niezłe fotki,a że szumi to już inna sprawa.

tom-as 14.02.2006 12:42

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Cieszę się, jeśli pomogłem, chociaż to, co napisałem, mimo wszystko jest bez przekonania, bo.. przed chwilą znowu czytałem recenzję FZ-30 i został oceniony najwyżej ze wszystkich testowanych aparatów, ze szczególnym naciskiem na bardzo dobrej jakości zdjęcia.. Tak więc ja już sam nie wiem. W każdym razie moje odczucia odnośnie modelu poprzedniego opisałem.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/OWP/OWPA.HTM

Z tymi testami to różnie bywa - oglądałem kilka i faktycznie Panasonic poczynał sobie całkiem nieźle. Wg. mnie problem tkwi w tym, że jak zdjęcia z Panasonic były rozione z najniższym ISO, a pozostałe aparaty podczas testów miały ISO większe ustawione. :ysz:

Cytat:

Napisany przez mp666
a czytałeś to ?
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=finepix_s9500

a co do porównania canona do pasanonica... jak można porównywać firme która robi telewizory do czołowego producenta sprzętu foto ?

Jasne, że czytałem :) A z porówananiem Canona do Panasonica masz rację. Ja bym od siebie jeszcze Sony dodał. Oglądałem niedawno zdjęcia z Sony (nie pamiętam modelu) i mimo Carl Zeiss na pokładzie zdjęcia były... średnie :blee: Chyba dlatego Sony wykupiło KoniceMinolte. Ciekawe czy idąc tym tropem nowe aparaty będą się nazywać SonyKonicaMinolta ;)

pops 14.02.2006 12:03

a czytałeś to ?
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=finepix_s9500

a co do porównania canona do pasanonica... jak można porównywać firme która robi telewizory do czołowego producenta sprzętu foto ?

andrzejj9 14.02.2006 11:58

Cytat:

Napisany przez tom-as
I oto chodzi. Informacja z pierwszej ręki jest najlepsza! :respect:

Sytuacja powoli się przejaśnia :)

Cieszę się, jeśli pomogłem, chociaż to, co napisałem, mimo wszystko jest bez przekonania, bo.. przed chwilą znowu czytałem recenzję FZ-30 i został oceniony najwyżej ze wszystkich testowanych aparatów, ze szczególnym naciskiem na bardzo dobrej jakości zdjęcia.. Tak więc ja już sam nie wiem. W każdym razie moje odczucia odnośnie modelu poprzedniego opisałem.

Ale, żeby dać też coś więcej, to - jeśli jeszcze tu nie byłeś - przejrzyj tę stronkę. Tylko zarezerwuj sobie trochę czasu, bo jest to naprawdę potężne źródło wiedzy. Ale tutaj znajdziesz wszystko - od porządnych, obiektywnych opisów, poprzez dokładne specyfikacje, aż do naprawdę trafnych zdjęć przykładowych dla każdego aparatu. Polecam i.. miłej lektury ;)

http://www.imaging-resource.com/PRODS/OWP/OWPA.HTM

(akurat otwarte na aparacie Pentaxa, ale znajdziesz inne, praktycznie wszystkie na rynku obecne, modele)

tom-as 14.02.2006 10:52

Cytat:

Napisany przez devil-80
nie wiem czemu jeszcze myślisz nad tym fuji,skoro on nie ma stabilizcaji,wybór chyba powinien paść na panasonica,skoro juz tylko te 2 aparaty zostały,chyba że już nei potrzeba ci stabilizacjii. zresztą poczytaj sobie:)Poza tym fuji s9500 to cyfrowa lustrzanka z zintegrowanym obiektywem,tak piszą :)

Nie tylko piszą ;) Kilku ludzi z branży potwierdziło ten fakt ;)
Cytat:

Napisany przez devil-80
http://www.dcresource.com/reviews/pa...ew/index.shtml
Widzę,że jak będe kupował nowy aparat,to też czeka mnie ciężki orzech do zgryzienia,ale może ty kupisz tego panasonica i podzielisz się wrażeniami.

Strona jako tako przeglądnięta. Tak na szybko to moge powiedzieć o 2 rzeczach które bolą. Ilość zrobionych zdjęć na akumulatorku nie jest zachwycająca (Canon S2 IS nieźle się prezentuje, no i szkoda, że do porównania nie ma Fuji). No i te szumy. :smutny: TU dla porównania zdjęcia z Fuji przy ISO400, max zoomie, bez stabilizacji. A tak na marginesie to podziele się wrażeniami niezależnie od zakupu. No chyba, że ktoś ma jakiś sprzeciw.

Z kupnem aparatu nie spieszy mi się. Tzn. nie muszę go mieć na jutro więc narazie czytam jak najwięcej o każdym potencjalnym sprzęcie.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Utrudnię (a może ułatwię..) ci wybór jeszcze bardziej.. Sam mam Panasonica FZ-20, który jest bardzo podobny do FZ-30 (różni się praktycznie tylko rozdzielczością matrycy) i powiem szczerze, że wbrew wszystkim testom, które miałem okazję przeglądać, według mnie ten aparat robi po prostu średnie zdjęcia.. I próbowałem już naprawdę wielu różnych ustawień, w najróżniejszych warunkach.. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna, ale najzwyklejszy automat Canona (oczywiście cyfrówka), który moja siostra przywiozła ze Stanów robił o niebo lepsze jakościowo zdjęcia.. Dlatego teraz, chcąc kupić jakąś niedrogą cyfrówkę, prawie na pewno wybiorę właśnie Canona, mimo, że Panasonic ma całkiem ciekawy model pod względem parametrów.

I oto chodzi. Informacja z pierwszej ręki jest najlepsza! :respect:

Sytuacja powoli się przejaśnia :)

andrzejj9 14.02.2006 10:38

Cytat:

Napisany przez tom-as
No tu masz niesamowitą rację!!! Na samym początku miałem już prawie kupiony Fuji s5600, ale poczytałem conieco i gama aparatów się nieznośnie powiększyła. Teraz stoje przed wyborem Panasonic FZ30 a Fuji s9500. Sam jestem ciekawy co z tego będzie ;)

Nad S1 nigdy nie myślałem. A co do matrycy to raczej kroku w tył nie wykonam :) Obecnie mam 4MPx 8 )

Utrudnię (a może ułatwię..) ci wybór jeszcze bardziej.. Sam mam Panasonica FZ-20, który jest bardzo podobny do FZ-30 (różni się praktycznie tylko rozdzielczością matrycy) i powiem szczerze, że wbrew wszystkim testom, które miałem okazję przeglądać, według mnie ten aparat robi po prostu średnie zdjęcia.. I próbowałem już naprawdę wielu różnych ustawień, w najróżniejszych warunkach.. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna, ale najzwyklejszy automat Canona (oczywiście cyfrówka), który moja siostra przywiozła ze Stanów robił o niebo lepsze jakościowo zdjęcia.. Dlatego teraz, chcąc kupić jakąś niedrogą cyfrówkę, prawie na pewno wybiorę właśnie Canona, mimo, że Panasonic ma całkiem ciekawy model pod względem parametrów.

ro29 14.02.2006 01:54

Witam !
Cytat:

Napisany przez devil-80
wg mnie mi dłużej myślisz tym wybór trudniejszy;) (...)

Niestety - zazwyczaj to święta prawda ;)

ro29

devil-80 14.02.2006 01:21

to,że masz 4Mpx nie oznacza,że te 3.2 są gorsze:)no ale fakt s1 to nie jest najnowszy model.nie wiem czemu jeszcze myślisz nad tym fuji,skoro on nie ma stabilizcaji,wybór chyba powinien paść na panasonica,skoro juz tylko te 2 aparaty zostały,chyba że już nei potrzeba ci stabilizacjii. zresztą poczytaj sobie:)Poza tym fuji s9500 to cyfrowa lustrzanka z zintegrowanym obiektywem,tak piszą :)
http://www.dcresource.com/reviews/pa...ew/index.shtml
Widzę,że jak będe kupował nowy aparat,to też czeka mnie ciężki orzech do zgryzienia,ale może ty kupisz tego panasonica i podzielisz się wrażeniami.pozdrawiam i życze miłej nocki.idę spać.

tom-as 14.02.2006 00:51

Cytat:

Napisany przez devil-80
wg mnie mi dłużej myślisz tym wybór trudniejszy;)

No tu masz niesamowitą rację!!! Na samym początku miałem już prawie kupiony Fuji s5600, ale poczytałem conieco i gama aparatów się nieznośnie powiększyła. Teraz stoje przed wyborem Panasonic FZ30 a Fuji s9500. Sam jestem ciekawy co z tego będzie ;)
Cytat:

Napisany przez devil-80
a czy myslaleś np nad tym s1??czy matryca 3.2 tobie nie wystarcza.

Nad S1 nigdy nie myślałem. A co do matrycy to raczej kroku w tył nie wykonam :) Obecnie mam 4MPx 8 )

devil-80 14.02.2006 00:43

wg mnie mi dłużej myślisz tym wybór trudniejszy;)a czy myslaleś np nad tym s1??czy matryca 3.2 tobie nie wystarcza.

tom-as 14.02.2006 00:27

Cytat:

Napisany przez devil-80
no dokładnie wpierw przelicz jaką kwotą dysponujesz,później przemyśl czego oczekujesz od aparatu i do jakich celów będziesz go używać,a na koniec pomyśl czy nie lepiej kupić lustrzankę cyfrową:)

Lustrzanka już była pod lupą. Niby wszystko cacy, ale kupując lustro ze KITowy szkłem to sobie zbytnio nie pozoomuje :smutny: a to jest dość ważny parametr jak dla mnie.

devil-80 14.02.2006 00:22

no dokładnie wpierw przelicz jaką kwotą dysponujesz,później przemyśl czego oczekujesz od aparatu i do jakich celów będziesz go używać,a na koniec pomyśl czy nie lepiej kupić lustrzankę cyfrową:)

tom-as 14.02.2006 00:20

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ten dedykowany akumulatorek pochodzi ze dwa lata najmarniej i już jest, więc dochodzi kwestia kupna dodatkowego, oczywiście zamiennika.

No właśnie o ten dodatkowy chodzi. Majac aparat na bateryjki to w razie jakiejś draki można dać zwykłe paluszki i jest OK. Trzeba będzie dokładnie przeliczyć zasoby finansowe i zdecydować.

No jeszcze na "-" w Panasonic można szumy zaliczyć już na niskich ISO.

ed hunter 14.02.2006 00:05

ten dedykowany akumulatorek pochodzi ze dwa lata najmarniej i już jest, więc dochodzi kwestia kupna dodatkowego, oczywiście zamiennika. też bym wolał AA ale sam nie wiem czy to taki problem...

ja stawiam na Panasonica FZ30 :spoko: gdybym teraz kupował to TO inna klasa niż S2 IS, TO już ciężko nazwać zabawką.

devil-80 13.02.2006 23:55

który fuji??chyba nie s5600 a jak s9500(to już ponoć wyższa szkoła jazdy,no i brak stabilizacjii),weź najlepiej kup sobie canona s1(duży zoom,stabilizacja,czego chcieć więcej i cena ok 900zł) a dedykowany akumulatorek to koszt ok 30-50 zł,więc nie tak źle.Ja na twoim miejscu przemyślałbym też tego a610,chyba ,że koniecznie chcesz stabilizację,w sumie to chyba fuji s5600 też nie ma stabilizacjii.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:19.