Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Rozrywka > Fotografia > Zdjęcia

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.07.2005, 09:32   #181
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
fakt - CPL sluzy do chmur, mgly w gorach i rozblyskow (itp), ale obniza on o 2-3 ilosc wpadajacego swiatla, wiec ludzie uzywaja go kjako ekwiwalentu filtrow ND

a propos dyfuzora - tu jest fajny schemat (co prawda na lampe na stopce, ale co za problem dopasowac... http://www.kki.pl/lech/porady/dyfuzor/
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.07.2005, 09:42   #182
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez prometeusz
to daj jakąś fotkę chętnie pooglądamy z tym filtrem
nei wiem czy sie Zona zgodzi na publikacje swojego wizerunku bo 99% portretow jej pstrykam

a dyfuzor musze sobie zrobic - niby sie o nim czyta, ale jakos dotychczas go nie mam

z ciekawostek - mam fajny schemat przystawki do skanowania materialow przezroczystch na skanerze bez takiej mozliwosci - jesli sa chetni to poszukam i zamieszcze
Stary 13.07.2005, 09:52   #183
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
nei wiem czy sie Zona zgodzi na publikacje swojego wizerunku bo 99% portretow jej pstrykam

a dyfuzor musze sobie zrobic - niby sie o nim czyta, ale jakos dotychczas go nie mam

z ciekawostek - mam fajny schemat przystawki do skanowania materialow przezroczystch na skanerze bez takiej mozliwosci - jesli sa chetni to poszukam i zamieszcze
a to dobre, u mnie jest teraz dokładnie na odwrót 99% ma synek

Co do CPL to mam już fawno, ale do portretów wewnątrz to raczej on się nie nadaje, a ja jestem ciekaw tego twojego.
Może znów będę miał na co zbierać - na razie czekam na tą dostawę soczewek:
+4 i +10 dpi

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2005, 09:59   #184
nimal
Author
Zlotowicz

portrety wewnatrz robie zwykle na blysku wypelniajacym i zawsze bez filtrow
na zewnatrz na zwyklym blysku i zaleznie czy jest to potrtet gdzie tlo ma byc rozmyte - wtedy ND4, czy jest to niebo wtedy CPL czy jest to cos co ma byc widoczne wyraznie wtedy bez niczego
Stary 13.07.2005, 14:29   #185
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm dokonczylem robic swoj pseudo dyfuzor Ok to tak mi to wyszlo z 1 groszowka na dyfuzorze z reki - troche ciemnawo ale to da sie polepszyc wyginajac inaczej gorna klapke - ogolnie faktycznie daje sie zlapac ostrosc w miare przy takich czasach - takze latanie za robalami bez statywu jak najb realne a to otwiera duzeeeee mozliwosci

1) Raynox

2) Helios

Stary 13.07.2005, 18:31   #186
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Zapraszam do tym razem troszkę odmiennego makro

Ostatnio zmieniany przez Calme : 13.07.2005 o godz. 21:27
Calme jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2005, 19:42   #187
nimal
Author
Zlotowicz

Calme - zrob zdjecie (jesli masz taka mozliwosc) i zamiesc sowjego dyfuzora zalozonego na Twoj aparat
i ewentualnie napisz co bys poprawil jesli widzisz jakies mozliwosci ulepszenia...
Stary 13.07.2005, 19:45   #188
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez nimal
Calme - zrob zdjecie (jesli masz taka mozliwosc) i zamiesc sowjego dyfuzora zalozonego na Twoj aparat
i ewentualnie napisz co bys poprawil jesli widzisz jakies mozliwosci ulepszenia...
nie mam takiej mozliwosci bo nie mam drugiej cyfry zeby zrobic z nalozonym na aparat

narazie szczerze mowiac to nic bym nie poprawial bo wszystko jest ok
Stary 13.07.2005, 21:09   #189
nimal
Author
Zlotowicz

a moze dasz rade zdjecie w lustrze? albo chociaz samego, choc interesuje mnei jak wyglada Twoja lampa i jak to zamocowales
jak by Ci sie chcialo to kombinujac z dwoma luterkami mozna by nawet z boku sptryknac
tylko zeby lampa nie blysnela
Stary 14.07.2005, 07:49   #190
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Teraz coś ode mnie.

Zdjęcie bez kadrowania i obróbki (poza konwersją RAW->JPG)

Ostatnio zmieniany przez para : 14.07.2005 o godz. 09:49
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 07:55   #191
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
para - no bardzo ładne!
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 08:50   #192
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

@para - fotka bardzo ładna

PS. przypominam, że ustaliliśmy, iż wrzucamy miniatury z image shack a nie całe byki - Ed to zaproponował i chiałbym aby się tego trzymać - jednak niektórzy nie mają dostatecznie szybkich łącz.....

Ps a to mój zachodzik zrobiony z założonym polarkiem (jakoś szczerze mówiąc kiepsko mi wychodzą

Stary 14.07.2005, 09:01   #193
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Calme
@para - fotka bardzo ładna
(...)
Ps a to mój zachodzik zrobiony z założonym polarkiem (jakoś szczerze mówiąc kiepsko mi wychodzą
Nie kiepsko... staraj się robić tak, aby "horyzont" był w 1/3 od dolnej, bądź górnej krawędzi... czasem ciekawiej takie zdjęcia wyglądają niż centralnie umieszczony temat.
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 09:14   #194
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
No.. w końcu miałem czas, żeby przejrzeć od początku cały ten topic, bo do tej pory jakoś tylko patrzyłem na niektóre umieszczane zdjęcia, ale nie miałem okazji się wczytać.

Przyszło mi do głowy, podczas przeglądania, kilka uwag, ale.. szczerze mówiąc nie pamiętam już, o co mi chodziło , więc tylko takie podsumowanie. Od razu jednak zaznaczam, że jest to tylko moja opinia i nie chciałbym, aby była przez kogokolwiek traktowana jako jakiś wyznacznik robienia zdjęć, czy coś takiego.

Dla mnie sporo fotografii tutaj wydaje się nieprzemyślana - tzn. robiona bez określenia, co tak naprawdę chcemy sfotografować i jaki efekt uzyskać. To nie musi być złe, sporo dobrych zdjęć wyszło mi właściwie "przez przypadek".. Jednak dla sam sens fotografii to nie jest latanie z aparatem, pstrykanie czego popadnie i mienie nadziei, że może akurat coś z tego wyjdzie. Wiem, że fotografia cyfrowa daje nam teraz takie możliwości i jest to chyba jeden z powodów, dla których powoli się od niej odsuwam i na najbliższy wyjazd na łono przyrody wezmę ze sobą raczej stary zasłużony kompakt i trochę lepszą lustrzankę, a cyfrówkę pozostawię innych "do zabawy".

To jednak tylko takie moje własne zdanie - ja po prostu nigdy nie akceptowałem czegoś takiego, że robimy po kilkadziesiąt zdjęć jednej rzeczy i mamy nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dla mnie każde zwolnienie migawki powinno być przemyślane i mieć jakieś założenie. Niestety ostatnio sam przyłapałem się na tym, że aparat cyfrowy zmienia podejście do wykonywania zdjęć. Przeszedłem się rano obejrzeć wschód słońca i wziąłem ze sobą aprata cyfrowy. Kiedy wróciłem miałem około 50 nienadających się do niczego zdjęć i z 5 ciekawych, które sobie zostawiłem. Gdybym wziął lustrzankę prawdopodobnie miałbym tylko te 5. Obawiam się jeszcze czegoś - podchodząc w ten sposób do "trzaskania" zdjęć, mogę ostatecznie stracić umiejętność robienia dobrych zdjęć za każdym razem. Bo w końcu przestanę w końcu odróżniać, czy dane ujęcie może być dobre, czy nie i będę po prostu robił kolejne zdjęcie nie zastanawiając się nawet specjalnie, czy wyjdzie z niego coś ciekawego... Nie podoba mi się to, ale dla mnie tak właśnie przedstawia się główna "zaleta" (?) fotografii cyfrowej..

Co do zdjęć, wczoraj wybrałem kilka zrobionych ostatnio za pomocą aparatu cyfrowego. Nie jest to jeszcze to, co robiłem zwykle lustrzanką czy nawet starym automatem, ale już mniej więcej zaczynam rozumieć, jak należy robić zdjęcia tym aparatem. Poniżej kilka przykładowych, więcej na stronie:

www.andrzejj.aplus.pl

którą przed chwilą uaktualniłem (jak zawsze wszelkie uwagi na temat ewentualnych błędów, czy niedziałających linków mile widziane):

I dwa zdjęcia co prawda nie macro, ale moich ulubionych zachodów i wschodów słońca :

Mam jeszcze dwa pytania:

Jedno do @Tommyxa (chociaż nie wiem, czy jeszcze zagląda na forum):

Patrząc na niektóre zdjęcia tutaj umieszczone, nabrałem ochoty na pobawienie się w "prawdziwe macro". Wspomniałeś o soczewce Hoya, której używasz. Czy coś takiego byłoby dobrym rozwiązaniem:

http://www.ebay.pl/listResults?Query...kontakt_com_pl

Drugie pytanie do @ Calme. Przy okazji pisałeś o odwrotnym założeniu starego obiektywu Heliosa.. Dałeś też kilka przykładowych zdjęć, na których jednak wyjątkowo małe było GO. Czy nie dało się tego jakoś obejść dłuższym czasiem naświetlania, albo innymi ustawieniami przesłony i czułości filmu?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 09:36   #195
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@Andrzejj9
nie zapominaj że my się dopiero uczymu macro.
I @Calme np jak się porówna pierwsze zdjęcia robi duże postępy - ja na razie tylko oglądam i czytam.
No a twój link jest do filtrów UVm a nie soczewek - lecz z tego co mapiętam to @Tommyx używa +4 dpi

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: