![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#181 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
fakt - CPL sluzy do chmur, mgly w gorach i rozblyskow (itp), ale obniza on o 2-3 ilosc wpadajacego swiatla, wiec ludzie uzywaja go kjako ekwiwalentu filtrow ND
a propos dyfuzora - tu jest fajny schemat (co prawda na lampe na stopce, ale co za problem dopasowac... http://www.kki.pl/lech/porady/dyfuzor/ |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#182 | |
Author
Zlotowicz
Cytat:
![]() ![]() a dyfuzor musze sobie zrobic - niby sie o nim czyta, ale jakos dotychczas go nie mam z ciekawostek - mam fajny schemat przystawki do skanowania materialow przezroczystch na skanerze bez takiej mozliwosci - jesli sa chetni to poszukam i zamieszcze |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Co do CPL to mam już fawno, ale do portretów wewnątrz to raczej on się nie nadaje, a ja jestem ciekaw tego twojego. Może znów będę miał na co zbierać - na razie czekam na tą dostawę soczewek: +4 i +10 dpi ![]()
![]() |
![]() |
#184 |
Author
Zlotowicz
portrety wewnatrz robie zwykle na blysku wypelniajacym i zawsze bez filtrow
na zewnatrz na zwyklym blysku i zaleznie czy jest to potrtet gdzie tlo ma byc rozmyte - wtedy ND4, czy jest to niebo wtedy CPL czy jest to cos co ma byc widoczne wyraznie wtedy bez niczego |
![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
West Coast Player
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Hmm dokonczylem robic swoj pseudo dyfuzor
![]() ![]() 1) Raynox ![]() 2) Helios ![]() ![]()
![]() |
#186 |
West Coast Player
CDRinfo VIP
![]() |
Obiektywni.pl Ostatnio zmieniany przez Calme : 13.07.2005 o godz. 21:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Author
Zlotowicz
Calme - zrob zdjecie (jesli masz taka mozliwosc) i zamiesc sowjego dyfuzora zalozonego na Twoj aparat
i ewentualnie napisz co bys poprawil jesli widzisz jakies mozliwosci ulepszenia... |
![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
West Coast Player
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() narazie szczerze mowiac to nic bym nie poprawial bo wszystko jest ok ![]()
![]() |
![]() |
#189 |
Author
Zlotowicz
a moze dasz rade zdjecie w lustrze? albo chociaz samego, choc interesuje mnei jak wyglada Twoja lampa i jak to zamocowales
jak by Ci sie chcialo to kombinujac z dwoma luterkami mozna by nawet z boku sptryknac tylko zeby lampa nie blysnela ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Ostatnio zmieniany przez para : 14.07.2005 o godz. 09:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
para - no bardzo ładne!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
West Coast Player
CDRinfo VIP
![]() |
@para - fotka bardzo ładna
![]() PS. przypominam, że ustaliliśmy, iż wrzucamy miniatury z image shack a nie całe byki - Ed to zaproponował i chiałbym aby się tego trzymać - jednak niektórzy nie mają dostatecznie szybkich łącz..... Ps a to mój zachodzik zrobiony z założonym polarkiem (jakoś szczerze mówiąc kiepsko mi wychodzą ![]() ![]()
![]() |
#193 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No.. w końcu miałem czas, żeby przejrzeć od początku cały ten topic, bo do tej pory jakoś tylko patrzyłem na niektóre umieszczane zdjęcia, ale nie miałem okazji się wczytać.
Przyszło mi do głowy, podczas przeglądania, kilka uwag, ale.. szczerze mówiąc nie pamiętam już, o co mi chodziło ![]() Dla mnie sporo fotografii tutaj wydaje się nieprzemyślana - tzn. robiona bez określenia, co tak naprawdę chcemy sfotografować i jaki efekt uzyskać. To nie musi być złe, sporo dobrych zdjęć wyszło mi właściwie "przez przypadek".. Jednak dla sam sens fotografii to nie jest latanie z aparatem, pstrykanie czego popadnie i mienie nadziei, że może akurat coś z tego wyjdzie. Wiem, że fotografia cyfrowa daje nam teraz takie możliwości i jest to chyba jeden z powodów, dla których powoli się od niej odsuwam i na najbliższy wyjazd na łono przyrody wezmę ze sobą raczej stary zasłużony kompakt i trochę lepszą lustrzankę, a cyfrówkę pozostawię innych "do zabawy". To jednak tylko takie moje własne zdanie - ja po prostu nigdy nie akceptowałem czegoś takiego, że robimy po kilkadziesiąt zdjęć jednej rzeczy i mamy nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dla mnie każde zwolnienie migawki powinno być przemyślane i mieć jakieś założenie. Niestety ostatnio sam przyłapałem się na tym, że aparat cyfrowy zmienia podejście do wykonywania zdjęć. Przeszedłem się rano obejrzeć wschód słońca i wziąłem ze sobą aprata cyfrowy. Kiedy wróciłem miałem około 50 nienadających się do niczego zdjęć i z 5 ciekawych, które sobie zostawiłem. Gdybym wziął lustrzankę prawdopodobnie miałbym tylko te 5. Obawiam się jeszcze czegoś - podchodząc w ten sposób do "trzaskania" zdjęć, mogę ostatecznie stracić umiejętność robienia dobrych zdjęć za każdym razem. Bo w końcu przestanę w końcu odróżniać, czy dane ujęcie może być dobre, czy nie i będę po prostu robił kolejne zdjęcie nie zastanawiając się nawet specjalnie, czy wyjdzie z niego coś ciekawego... Nie podoba mi się to, ale dla mnie tak właśnie przedstawia się główna "zaleta" (?) fotografii cyfrowej.. Co do zdjęć, wczoraj wybrałem kilka zrobionych ostatnio za pomocą aparatu cyfrowego. Nie jest to jeszcze to, co robiłem zwykle lustrzanką czy nawet starym automatem, ale już mniej więcej zaczynam rozumieć, jak należy robić zdjęcia tym aparatem. Poniżej kilka przykładowych, więcej na stronie: www.andrzejj.aplus.pl którą przed chwilą uaktualniłem (jak zawsze wszelkie uwagi na temat ewentualnych błędów, czy niedziałających linków mile widziane): ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I dwa zdjęcia co prawda nie macro, ale moich ulubionych zachodów i wschodów słońca ![]() ![]() ![]() Mam jeszcze dwa pytania: Jedno do @Tommyxa (chociaż nie wiem, czy jeszcze zagląda na forum): Patrząc na niektóre zdjęcia tutaj umieszczone, nabrałem ochoty na pobawienie się w "prawdziwe macro". Wspomniałeś o soczewce Hoya, której używasz. Czy coś takiego byłoby dobrym rozwiązaniem: http://www.ebay.pl/listResults?Query...kontakt_com_pl Drugie pytanie do @ Calme. Przy okazji pisałeś o odwrotnym założeniu starego obiektywu Heliosa.. Dałeś też kilka przykładowych zdjęć, na których jednak wyjątkowo małe było GO. Czy nie dało się tego jakoś obejść dłuższym czasiem naświetlania, albo innymi ustawieniami przesłony i czułości filmu?
![]() |
#195 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Andrzejj9
nie zapominaj że my się dopiero uczymu macro. I @Calme np jak się porówna pierwsze zdjęcia robi duże postępy - ja na razie tylko oglądam i czytam. No a twój link jest do filtrów UVm a nie soczewek - lecz z tego co mapiętam to @Tommyx używa +4 dpi
![]() |
|
|