![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#196 | |
West Coast Player
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Cytat:
![]() ![]() --------------------------------------------------------------- Pozwolę sobię teraz zaprezentować serię zdjęć LIQUID METAL by Calme Wszystkie fotki zaprezentowane tutaj powstały na bazie pewnej tulejki ( z wyjątkiem drugiej serii zdjęć - gdzie pozowały różne metalowe przedmioty znalezione w domu ) - o dość ciekawej fakturze i spryskiwania jej wodą pod dużym makro z Raynoxem - nie używałem do obróbki żadnego programu graficznego - odcienie uzyskałem dzięki ustawieniu obiektu na parapecie okna i przymykania żaluzji oraz przysłaniania kolorowymi kartkami światła z okna, kombinowałem także z ustawieniami typów światła w samym menu aparatu. Poniżej tulejka, której użyłem do zdjęć i same fotki: ![]() 1) Cytrynka ![]() 2) Faktura ![]() 3) Liquid Metal ![]() 4) Metaliczny Tlen ![]() 5) Diabelska Pieczęć ![]() 6) The Matrix ![]() 7) Na krawędzi ![]() 8) Rybie oko ![]() 9) Uśmiech solniczki ![]() 10) Róża Króla Midasa ![]()
Obiektywni.pl Ostatnio zmieniany przez Calme : 14.07.2005 o godz. 09:43 |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#197 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Co do tego linka, to kurde rzeczywiście.. Wyszukiwarka znalazła mi soczewkę +4D i podążyłem za linkiem nawet nie patrząc dokładnie, gdzie mnie zaprowadził. No nic, będę w takim razie szukał dalej, a już się ucieszyłem, że cena nie jest taka wysoka... ![]()
![]() |
![]() |
#198 |
West Coast Player
CDRinfo VIP
![]() |
Hmm jak dla mnie ten topic wydaje sie jednak troche wartosciowy (nie posadzajcie mnie tylko o jakas zarozumialosc jako jego autora) - zawsze wrzucam tu jakies znalezione ciekawostki., mozemy porozmawiac na temat warsztatu itp mysle, ze z czasem dzieki ogolnym komentarzom i ocenom dojdziemy do choc pewnej jakosci zdjec
![]() ![]()
![]() |
#200 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jeśli chodzi o cyfrówki to fakt, że korci strzelanie zdjęć bez opamiętania
![]() niezłym lekarstwem na to jest brak miejsca na karcie - miałem tak na działce i powywalałem dużo zdjęć, aby zrobić lepsze ![]() dla mnie cyfrówka bije na głowę aparat na kliszę jedną rzeczą - wywołuje to co naprawdę mi się podoba i mogę to wcześniej odpowiednio poprawić (usunąć niechcianego członka rodziny ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |||
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Cytat:
ale po ponad roku używania cyfrowej lustrzanki zginęły i nie zamieniłbym jej na zwykłą, która leży w szafie i się kurzy. Przy okazji fotografuję od około 20 lat i zaczynałem od Zenitha TTL. Cytat:
Zaobserwowałem u siebie podobny syndrom, tzn. robię o wiele więcej zdjęć cyfrówką. Cytat:
Pozdrawiam |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() @ Prometeusz Dzięki za link, ale do tego sklepu też przed chwilą dotarłem ![]() Znalazłem natomiast jeszcze jeden, gdzie mają w tym momencie wyprzedaż i dostałbym tą soczewkę już za 69 złotych ![]() http://www.pstryk.com.pl/opis/3611 Szkoda tylko, że termin realizacji do dwóch tygodni... Ale muszę sprawdzić dokładnie, gdzie ten sklep się mieści. Będę niedługo jechał z Wrocławia w stronę Kaszub, to może jest gdzieś po drodze, żeby wstąpić i zrobić zakupy ![]() @ Ed hunter Niestety.. ja mam kartę 1 GB więc to ograniczenie mnie nie dotyczy.. ![]() ![]() A co do wywoływania.. w sumie masz rację, zdecydowanie, tylko, że tutaj pojawia się druga skrajność.. Ja jeszcze nie wywołałem żadnego zdjęcia zrobionego cyfrówką, mam ich już jakieś... 6 GB...
![]() |
![]() |
#203 |
West Coast Player
CDRinfo VIP
![]() |
Ja np do konca nie zgadzam sie z Andrzejem bo np przy fotografii makro owadow - tym bardziej jesli robisz ja z dyfuzorem i z reki przy duzych powiekszeniach - jest strasznie ciezko zlapac dobry kadr GO i odpowiednia kompozycje - tutaj cyfrowki sa niezastapione. Co wiecej - wiekszosc osob, ktore zajmuja sie tym na powaznie i maja juz efekty wrecz profesjonalen - jak np Fotoman z watku makro na Cyberfoto lub np ten gosc co dawalem Wam linka z http://www.insektenmakros.de/ robia fotki praktycznie w wielkich ilosciach i tutaj nie chodzi o to, ze nie skupiaja sie na danym moemncie czy nie mysla o tym jak ma zdjecie wygladac - tu decyduja ulamki sekund i zdjecie - co wiecej idzie sie tutaj w kierunku juz nawet nie kart coraz wiekszych ale fotobankow na dyski 2,5" - zapytajcie kazdego kto bawi sie juz od dluzszego czasu w makro - owady robi sie wczesnym rankiem gdy sa leniwe i jest w miareee dobre swiatlo - nie ma czasu na przegladanie zdjec na aparacie - strzela sie duzooooo fotek zrzuca z czytnika a potem dopiero oglada efekty w domy i obrabia je - takze w pewnych dziedzinach nie kazda teoria sie sprawdza
![]()
![]() |
#204 | |
West Coast Player
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() ps. fotki glownie robie w RAW - nic tak pieknie nie oddaje kolorow ![]() wez pod uwage takze to, ze niektorzy (jak np wlasnie Fotoman) maja lustra cyfrowe z nawet 8 MP i kadruja z takich fotek potem przyslowiowe oko muchy ![]()
![]() |
![]() |
#205 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Jeszcze jedno pytanie, i wybaczcie, że tak banalne, ale wyleciało mi z głowy.. Jaką średnicę obiektywu ma zwykła lustrzanka (konkretnie Pentax ZX-1 (MZ-6))?
![]() |
![]() |
#206 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Ja mam inne podejście i ono mam nadzieję nigdy się nie zmieni - ja za każdym razem robiąc zdjęcie, chcę, żeby ono było dobre. Nie zależy mi na tym, żeby ze 100 zdjęć wybrać jedno super i na jego podstawie nazwać się dobrym fotografem. Zresztą, pomijam już fakt, że na takim tytule najmniej mi zależy. Ja po prostu lubię moment, w którym odbieram film z punktu i jestem zadowolony z rezultatów - przez co rozumiem, że nie jedna czy dwie fotki na trzydzieści mi się podobają, ale że jedna czy dwie uważam za złe... Dla mnie punktem docelowym (do którego nigdy nie dojdę, ale do którego przyjemność sprawia mi samo dążenie) jest, aby każde zdjęcie które robię było dobre, a nie jedno na ileś.. zdecydowanie nie jedno na 100, ale nawet nie jedno na 10..
![]() |
![]() |
#207 | |
West Coast Player
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
jak to sie ma wiec ten brak umiejtnosci robienia dobrych zdjec jesli robi sie ich tak duzo do fotek Fotomana, ktorymi zachwycaja sie juz chyba wszyscy w Polsce czy to na Plfoto czy na Onephoto - jak sam caly czas mowi aby uzyskac takie efekty musi robic setki naprawde setki zdjec a i tak nikt nie ma lepszych wynikow jak on takze jesli chodzi o makro stoje twardo przy swoim ![]() BTW jak podoba sie Wam seria Liquid Metal ? ![]()
![]() |
![]() |
#208 | |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jak w końcu dostane swoje zakupy to porównamy powiększenia tego Renoxa z moim B+W +10 ![]()
![]() |
![]() |
#209 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Rozumiem Twoją argumentację i... zostaję przy swojej ![]() Mamy inne opinie na ten temat (właściwie to ja mam inną niż reszta świata, ale będę musiał z tym życ ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#210 | |
West Coast Player
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|