Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Rozrywka > Fotografia > Zdjęcia

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.07.2005, 09:38   #196
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Drugie pytanie do @ Calme. Przy okazji pisałeś o odwrotnym założeniu starego obiektywu Heliosa.. Dałeś też kilka przykładowych zdjęć, na których jednak wyjątkowo małe było GO. Czy nie dało się tego jakoś obejść dłuższym czasiem naświetlania, albo innymi ustawieniami przesłony i czułości filmu?
Niestety @andrzejj9 nie ma takiej mozliwosci wynika to samej optyki obiektywu - GO jest drastycznie mała i stąd takie efekty - dlatego wolę Raynoxa daje nieporównanie lepsze GO przy nieco mniejszym powiększeniu (przestudiuj sobie Forum Cyberfoto to prawdziwa kopalnia wiedzy - o makro w szczególności
---------------------------------------------------------------
Pozwolę sobię teraz zaprezentować serię zdjęć LIQUID METAL by Calme

Wszystkie fotki zaprezentowane tutaj powstały na bazie pewnej tulejki ( z wyjątkiem drugiej serii zdjęć - gdzie pozowały różne metalowe przedmioty znalezione w domu ) - o dość ciekawej fakturze i spryskiwania jej wodą pod dużym makro z Raynoxem - nie używałem do obróbki żadnego programu graficznego - odcienie uzyskałem dzięki ustawieniu obiektu na parapecie okna i przymykania żaluzji oraz przysłaniania kolorowymi kartkami światła z okna, kombinowałem także z ustawieniami typów światła w samym menu aparatu.
Poniżej tulejka, której użyłem do zdjęć i same fotki:

1) Cytrynka

2) Faktura

3) Liquid Metal

4) Metaliczny Tlen

5) Diabelska Pieczęć

6) The Matrix

7) Na krawędzi

8) Rybie oko

9) Uśmiech solniczki

10) Róża Króla Midasa

Ostatnio zmieniany przez Calme : 14.07.2005 o godz. 09:43
Calme jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.07.2005, 09:41   #197
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez prometeusz
@Andrzejj9
nie zapominaj że my się dopiero uczymu macro.
I @Calme np jak się porówna pierwsze zdjęcia robi duże postępy - ja na razie tylko oglądam i czytam.
No a twój link jest do filtrów UVm a nie soczewek - lecz z tego co mapiętam to @Tommyx używa +4 dpi
I ja to rozumiem, zresztą.. ja się cały czas uczę i myślę, że dla każdego fotografa każde kolejne zdjęcie to jakaś nowa wiedza.. Nie chodziło mi też o krytykę samych zdjęć, bo i z tych niektóre są bardzo dobre. Po prostu, to była taka ogólna uwaga, refleksja odnośnie fotografii. Może akurat dla kogoś będzie w jakiś sposób ważna

Co do tego linka, to kurde rzeczywiście.. Wyszukiwarka znalazła mi soczewkę +4D i podążyłem za linkiem nawet nie patrząc dokładnie, gdzie mnie zaprowadził. No nic, będę w takim razie szukał dalej, a już się ucieszyłem, że cena nie jest taka wysoka...

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 09:47   #198
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Hmm jak dla mnie ten topic wydaje sie jednak troche wartosciowy (nie posadzajcie mnie tylko o jakas zarozumialosc jako jego autora) - zawsze wrzucam tu jakies znalezione ciekawostki., mozemy porozmawiac na temat warsztatu itp mysle, ze z czasem dzieki ogolnym komentarzom i ocenom dojdziemy do choc pewnej jakosci zdjec czego i Wam i sobie szczerze zycze
Stary 14.07.2005, 09:48   #199
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
nie wiem jak te ceny mają się do innych - nigdy nie sprawdzałem - ale mają to co chce i fajnie mi się u nich kupuje - zobacz sobie swoje +4

ps
zapomniałem linka
link

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 09:55   #200
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jeśli chodzi o cyfrówki to fakt, że korci strzelanie zdjęć bez opamiętania

niezłym lekarstwem na to jest brak miejsca na karcie - miałem tak na działce i powywalałem dużo zdjęć, aby zrobić lepsze

dla mnie cyfrówka bije na głowę aparat na kliszę jedną rzeczą - wywołuje to co naprawdę mi się podoba i mogę to wcześniej odpowiednio poprawić (usunąć niechcianego członka rodziny )
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 09:56   #201
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Wiem, że fotografia cyfrowa daje nam teraz takie możliwości i jest to chyba jeden z powodów, dla których powoli się od niej odsuwam i na najbliższy wyjazd na łono przyrody wezmę ze sobą raczej stary zasłużony kompakt i trochę lepszą lustrzankę, a cyfrówkę pozostawię innych "do zabawy".
Też miałem takie wątpliwości na początku co do aparatów cyfrowych,
ale po ponad roku używania cyfrowej lustrzanki zginęły i nie zamieniłbym jej na zwykłą, która leży w szafie i się kurzy.
Przy okazji fotografuję od około 20 lat i zaczynałem od Zenitha TTL.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
To jednak tylko takie moje własne zdanie - ja po prostu nigdy nie akceptowałem czegoś takiego, że robimy po kilkadziesiąt zdjęć jednej rzeczy i mamy nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dla mnie każde zwolnienie migawki powinno być przemyślane i mieć jakieś założenie. Niestety ostatnio sam przyłapałem się na tym, że aparat cyfrowy zmienia podejście do wykonywania zdjęć. Przeszedłem się rano obejrzeć wschód słońca i wziąłem ze sobą aprata cyfrowy. Kiedy wróciłem miałem około 50 nienadających się do niczego zdjęć i z 5 ciekawych, które sobie zostawiłem. Gdybym wziął lustrzankę prawdopodobnie miałbym tylko te 5. Obawiam się jeszcze czegoś - podchodząc w ten sposób do "trzaskania" zdjęć, mogę ostatecznie stracić umiejętność robienia dobrych zdjęć za każdym razem. Bo w końcu przestanę w końcu odróżniać, czy dane ujęcie może być dobre, czy nie i będę po prostu robił kolejne zdjęcie nie zastanawiając się nawet specjalnie, czy wyjdzie z niego coś ciekawego... Nie podoba mi się to, ale dla mnie tak właśnie przedstawia się główna "zaleta" (?) fotografii cyfrowej..
Zgadzam się co do ilości, która bardzo rzadko przekłada się na jakość.
Zaobserwowałem u siebie podobny syndrom, tzn. robię o wiele więcej zdjęć cyfrówką.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Co do zdjęć, wczoraj wybrałem kilka zrobionych ostatnio za pomocą aparatu cyfrowego. Nie jest to jeszcze to, co robiłem zwykle lustrzanką czy nawet starym automatem, ale już mniej więcej zaczynam rozumieć, jak należy robić zdjęcia tym aparatem. Poniżej kilka przykładowych, więcej na stronie:
U mnie przesiadka na cyfrowy aparat była bezproblemowa, może dlatego, że zmieniłem Canona na Canona.

Pozdrawiam
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 10:00   #202
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Calme
Hmm jak dla mnie ten topic wydaje sie jednak troche wartosciowy (nie posadzajcie mnie tylko o jakas zarozumialosc jako jego autora) - zawsze wrzucam tu jakies znalezione ciekawostki., mozemy porozmawiac na temat warsztatu itp mysle, ze z czasem dzieki ogolnym komentarzom i ocenom dojdziemy do choc pewnej jakosci zdjec czego i Wam i sobie szczerze zycze
Topic jest bardzo wartościowy i też dowiedziałem się z niego kilka ciekawych rzeczy, a niektóre umieszczane zdjęcia naprawdę dobre. Powtórze jeszcze raz - nie traktujcie mojej poprzedniej wypowiedzi jako krytykę, coś w stylu - fajnie, że się tym podniecanie, ale zdjęcia są do niczego.. Nie o to mi chodziło i mam nadzieję, że jednak tak nie zostałem zrozumiany

@ Prometeusz

Dzięki za link, ale do tego sklepu też przed chwilą dotarłem

Znalazłem natomiast jeszcze jeden, gdzie mają w tym momencie wyprzedaż i dostałbym tą soczewkę już za 69 złotych

http://www.pstryk.com.pl/opis/3611

Szkoda tylko, że termin realizacji do dwóch tygodni... Ale muszę sprawdzić dokładnie, gdzie ten sklep się mieści. Będę niedługo jechał z Wrocławia w stronę Kaszub, to może jest gdzieś po drodze, żeby wstąpić i zrobić zakupy

@ Ed hunter

Niestety.. ja mam kartę 1 GB więc to ograniczenie mnie nie dotyczy..

A co do wywoływania.. w sumie masz rację, zdecydowanie, tylko, że tutaj pojawia się druga skrajność.. Ja jeszcze nie wywołałem żadnego zdjęcia zrobionego cyfrówką, mam ich już jakieś... 6 GB...

Stary 14.07.2005, 10:01   #203
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Ja np do konca nie zgadzam sie z Andrzejem bo np przy fotografii makro owadow - tym bardziej jesli robisz ja z dyfuzorem i z reki przy duzych powiekszeniach - jest strasznie ciezko zlapac dobry kadr GO i odpowiednia kompozycje - tutaj cyfrowki sa niezastapione. Co wiecej - wiekszosc osob, ktore zajmuja sie tym na powaznie i maja juz efekty wrecz profesjonalen - jak np Fotoman z watku makro na Cyberfoto lub np ten gosc co dawalem Wam linka z http://www.insektenmakros.de/ robia fotki praktycznie w wielkich ilosciach i tutaj nie chodzi o to, ze nie skupiaja sie na danym moemncie czy nie mysla o tym jak ma zdjecie wygladac - tu decyduja ulamki sekund i zdjecie - co wiecej idzie sie tutaj w kierunku juz nawet nie kart coraz wiekszych ale fotobankow na dyski 2,5" - zapytajcie kazdego kto bawi sie juz od dluzszego czasu w makro - owady robi sie wczesnym rankiem gdy sa leniwe i jest w miareee dobre swiatlo - nie ma czasu na przegladanie zdjec na aparacie - strzela sie duzooooo fotek zrzuca z czytnika a potem dopiero oglada efekty w domy i obrabia je - takze w pewnych dziedzinach nie kazda teoria sie sprawdza
Stary 14.07.2005, 10:02   #204
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
@ Ed hunter
Niestety.. ja mam kartę 1 GB więc to ograniczenie mnie nie dotyczy..
andrzejj9 zapewniam Cie, ze po wypadzie ze mna na sesje makro zapelnie Ci bez problemu twoja 1GB karte
ps. fotki glownie robie w RAW - nic tak pieknie nie oddaje kolorow
wez pod uwage takze to, ze niektorzy (jak np wlasnie Fotoman) maja lustra cyfrowe z nawet 8 MP i kadruja z takich fotek potem przyslowiowe oko muchy a takie zdjecia zapisane w RAW waza sobie i to niezleeeeee
Stary 14.07.2005, 10:03   #205
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez para
U mnie przesiadka na cyfrowy aparat była bezproblemowa, może dlatego, że zmieniłem Canona na Canona.

Pozdrawiam
No u mnie niestety nie ja kupowałem lustrzankę, bo wtedy na pewno zdecydowałbym się na Pentaxa (IstD) i myślę, że od razu bym się w nim "znalazł"

Jeszcze jedno pytanie, i wybaczcie, że tak banalne, ale wyleciało mi z głowy.. Jaką średnicę obiektywu ma zwykła lustrzanka (konkretnie Pentax ZX-1 (MZ-6))?

Stary 14.07.2005, 10:08   #206
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Calme
Ja np do konca nie zgadzam sie z Andrzejem bo np przy fotografii makro owadow - tym bardziej jesli robisz ja z dyfuzorem i z reki przy duzych powiekszeniach - jest strasznie ciezko zlapac dobry kadr GO i odpowiednia kompozycje - tutaj cyfrowki sa niezastapione. Co wiecej - wiekszosc osob, ktore zajmuja sie tym na powaznie i maja juz efekty wrecz profesjonalen - jak np Fotoman z watku makro na Cyberfoto lub np ten gosc co dawalem Wam linka z http://www.insektenmakros.de/ robia fotki praktycznie w wielkich ilosciach i tutaj nie chodzi o to, ze nie skupiaja sie na danym moemncie czy nie mysla o tym jak ma zdjecie wygladac - tu decyduja ulamki sekund i zdjecie - co wiecej idzie sie tutaj w kierunku juz nawet nie kart coraz wiekszych ale fotobankow na dyski 2,5" - zapytajcie kazdego kto bawi sie juz od dluzszego czasu w makro - owady robi sie wczesnym rankiem gdy sa leniwe i jest w miareee dobre swiatlo - nie ma czasu na przegladanie zdjec na aparacie - strzela sie duzooooo fotek zrzuca z czytnika a potem dopiero oglada efekty w domy i obrabia je - takze w pewnych dziedzinach nie kazda teoria sie sprawdza
No właśnie to jest podejście, którego mam nadzieję nigdy nie zaakceptować.. Przez cały czas jak "zajmowałem" się fotografią, powtarzałem, że nigdy nie zamierzam zostać "profesjolanym" fotografem. Bo to, co dla mnie było wyróżnikiem takiego "profesjonalizmu" to robienie w danej sesji fotograficznej kilkunastu rolek filmu, a nie kilkunastu zdjęć.. Zresztą, przy każdej sesji zdjęciowej (np. modelki) jeszcze za czasów fotografii analogowej, fotograf robił kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt rolek filmów i z tego wybierał KILKA! zdjęć.. Dla mnie to jest dowód na kompletny brak umiejętności robienia dobrych zdjęć, a nie profesjonalizm...

Ja mam inne podejście i ono mam nadzieję nigdy się nie zmieni - ja za każdym razem robiąc zdjęcie, chcę, żeby ono było dobre. Nie zależy mi na tym, żeby ze 100 zdjęć wybrać jedno super i na jego podstawie nazwać się dobrym fotografem. Zresztą, pomijam już fakt, że na takim tytule najmniej mi zależy. Ja po prostu lubię moment, w którym odbieram film z punktu i jestem zadowolony z rezultatów - przez co rozumiem, że nie jedna czy dwie fotki na trzydzieści mi się podobają, ale że jedna czy dwie uważam za złe...

Dla mnie punktem docelowym (do którego nigdy nie dojdę, ale do którego przyjemność sprawia mi samo dążenie) jest, aby każde zdjęcie które robię było dobre, a nie jedno na ileś.. zdecydowanie nie jedno na 100, ale nawet nie jedno na 10..

Stary 14.07.2005, 10:15   #207
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
fotograf robił kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt i z tego wybierał KILKA! zdjęć.. Dla mnie to jest dowód na kompletny brak umiejętności robienia dobrych zdjęć, a nie profesjonalizm....
@andrzejj9 ale w takim przypadku aby zlapac robala z taka ostroscia jak robia to niektorzy musialbys polowac na to idealne zdjecie miesiac albo i lepiej......

jak to sie ma wiec ten brak umiejtnosci robienia dobrych zdjec jesli robi sie ich tak duzo do fotek Fotomana, ktorymi zachwycaja sie juz chyba wszyscy w Polsce czy to na Plfoto czy na Onephoto - jak sam caly czas mowi aby uzyskac takie efekty musi robic setki naprawde setki zdjec a i tak nikt nie ma lepszych wynikow jak on

takze jesli chodzi o makro stoje twardo przy swoim to taki rodzaj forografii gdzie nie da sie nie robic setek zdjeca dla uzyskania jednego mistrzowskiego

BTW jak podoba sie Wam seria Liquid Metal ?
Stary 14.07.2005, 10:21   #208
prometeusz
Guru

Data rejestracji: 07.01.2003
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Calme
@andrzejj9 ale w takim przypadku aby zlapac robala z taka ostroscia jak robia to niektorzy musialbys polowac na to idealne zdjecie miesiac albo i lepiej......

jak to sie ma wiec ten brak umiejtnosci robienia dobrych zdjec jesli robi sie ich tak duzo do fotek Fotomana, ktorymi zachwycaja sie juz chyba wszyscy w Polsce czy to na Plfoto czy na Onephoto - jak sam caly czas mowi aby uzyskac takie efekty musi robic setki naprawde setki zdjec a i tak nikt nie ma lepszych wynikow jak on

takze jesli chodzi o makro stoje twardo przy swoim to taki rodzaj forografii gdzie nie da sie nie robic setek zdjeca dla uzyskania jednego mistrzowskiego

BTW jak podoba sie Wam seria Liquid Metal ?
mnie tak - myślę że łatwiej będzie teraz chyba mówic jak coś spaprasz.
Jak w końcu dostane swoje zakupy to porównamy powiększenia tego Renoxa z moim B+W +10

prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2005, 10:27   #209
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Calme

Rozumiem Twoją argumentację i... zostaję przy swojej

Mamy inne opinie na ten temat (właściwie to ja mam inną niż reszta świata, ale będę musiał z tym życ ) i nie ma w tym nic złego. Możemy dalej umieszczać tu zdjęcia i na ich temat dyskutować

Stary 14.07.2005, 10:28   #210
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez prometeusz
mnie tak - myślę że łatwiej będzie teraz chyba mówic jak coś spaprasz.
Jak w końcu dostane swoje zakupy to porównamy powiększenia tego Renoxa z moim B+W +10
hmm w zasadzie Raynox to +8 wiec powiekszenie moze byc mniejsze - zaobaczymy jak na soczewce bedzie z winietowaniem i aberacjami...

Twoje uprawnienia: