Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Rozrywka > Fotografia > Zdjęcia

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.09.2005, 13:39   #331
frog
Żabol

Data rejestracji: 27.04.2003
frog niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Berion no jak widac na bakier W polsce to ja myslalem ze sa takie zwierzeta jak Zubr, Bobr k.... LOS Kuna, Ryjowka, Kaczka A nie jakies Harlekiny znaczy Arlekiny Stanowczo za malo ANIMAL PLANET No ale na nauke nigdy nie jest zapozno Postaram znalesc sie jakies ciekawe PODKAMIENIOWE ZDOBYCZE jka tylko opanuje manuala do mego aparaciku bo narazie sie deczko krece

HARDSTYLE IS MY STYLE !!!
frog jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.09.2005, 17:33   #332
frog
Żabol

Oki poraz pierwszy wyszedlem z aparacikiem na dwor i cos pstryknalem. Wszystko mialem ustawione na AUTO bo nie znam sie jeszcze tak na pstrykaniu.... Mam nadzieje ze jak poznam bardziej sprzet i techniki fotografowania to ciut lepsiejsze fotki zdolam z tego aparatu wycisnac...
Powiedzcie czy chodz od biedy moga byc ? Jak na pierwszy raz
2x Pscolka, 2x Pajacek, 2x Slimacek

Stary 04.09.2005, 22:45   #333
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
od biedy

A serio to są całkiem ok, ja teraz napaliłem się na Raynoxa, więc każde powiększenie, w którym widać owada w całości, a nie jego składowe jakoś mnie nie satysfakcjonuje

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.09.2005, 22:52   #334
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
hłe, hłe @frog, oby wszystkim taka bieda
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2005, 02:04   #335
frog
Żabol

Kurde serio sa oki ? Wasza opinia jest dla mnie cenna jako fachowcow w tym dziale... No te mi jakos wyszly ale jak bylem wczoraj na DISCO to totalnie nie wiedzialem jakie ustawienia dac i wiekszosc fotek robila mi sie rozmazana Zmienialem ciagle na inne ustawienia i niektore wyszly IDEALNIE ale jeszcze widac duuuuuzo czytania i prob zanim go opanuje..... No i trza przestac pic bo sie rece za bardzo trzesa )) Wkrotce postaram sie dorwac kolejne robaczki lub inny stuff na MACRO FOTO i sie podziele...

Stary 05.09.2005, 08:46   #336
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Fotki naprawę nie są złe

Co do ustawień na dyskotece. Nie wiem, jakie masz możliwości regulacji i ustawień w apacie, ale powiem ci jakie ja ustawienia wybrałem metodą prób i błędów przy robieniu zdjęć na weselu wczoraj w nocy.

Wybrałem ustawienia tematyczne do "Party" (powinieneś coś takiego mieć). Dodałem do tego lampę błyskową i zmniejszałem jej moc w przedziałe od -1 do -1 i 3/4 (całkowity przedział jest od -2 do 2). Spróbuj poszukać czegoś analogicznego, daje to naprawdę ciekawe rezultaty - czasy naświetlania są sensowne, bo dochodzą do 1/25 - 1/30 co już nie daje efektów rozmycia nawet przy w miarę dynamicznym tańcu, a jednocześnie zdjęcia nie są takie bardzo jasne, surowe, tylko przyjemnie, ciepło przyciemnione - widać naturalne oświetlenie, które w moim przypadku stanowiło kilka delikatnych, kolorowych lamp i świece na stole.

Stary 10.09.2005, 09:57   #337
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

W oczekiwaniu na Raynoxa (zamówiony od tygodnia, ale cały czas dostawa nie przychodzi..) bawię się jak mogę

Udało się na stałe doczepić (dorobiona jeszcze jedna przejściówka) odwróconego zenita i pierścienie macro do cyfrówki. W połączeniu z 12 krotnym zoomem optycznym daje to interesujące rezultaty

Nie miałem statywu, więc zdjęcia niewyraźne, ale to próbka możliwości powiększenia takiej konstrukcji:

1) To jest czcionka, na oko 8 - 10 z gazety

2) A to czcionka podobna wielkością, ale na ciemnym tle biała i chyba lekko "boldowa"

Trzeba przyznać, że powiększenie jest imponujące, ale mało praktycznie, bo trudno cokolwiek sensownego z tym zrobić.

I jeszcze ostatnie zdjęcie, pająka - niewielkie to macro, ale nie śmiałem zbliżyć obiektywu na bliżej niż 3 cm bo bydlę z niego było straszne

3)

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Raynoxa.. Z tymi wszystkimi moimi konstrukcjami problem jest jeden - żeby złapać ostrość trzeba się zbliżyć nie przesadzając na dosłownie pół centymetra od fotografowanego obiektu. Wiadomo, że w przypadku zdjęć owadów jest to nierealne. Jak to wygląda z Raynoxem? Po założeniu go na obiektyw z jakiej odległości można robić zdjęcia i łapać dobrze ostrość?

---
EDIT

Jeszcze jedno - żadne ze zdjęć nie było kadrowane tylko zmniejszone do 40% na komputerze - to ważne zwłaszcza przy pierwszych dwóch jeśli chodzi o ich powiększenie

Stary 10.09.2005, 12:58   #338
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Raynoxa.. Z tymi wszystkimi moimi konstrukcjami problem jest jeden - żeby złapać ostrość trzeba się zbliżyć nie przesadzając na dosłownie pół centymetra od fotografowanego obiektu. Wiadomo, że w przypadku zdjęć owadów jest to nierealne. Jak to wygląda z Raynoxem? Po założeniu go na obiektyw z jakiej odległości można robić zdjęcia i łapać dobrze ostrość?
Przy maksymalnym tele u mnie (x10) jest to okolo 5 do 8cm
przy mniejszym do 12 cm - to tak na oko Ci podaje
Stary 10.09.2005, 13:03   #339
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Też trochę mało, ale zdecydowanie lepiej niż 1-5mm... I dzięki, właśnie o takie orientacyjne mi chodziło

To teraz pozostaje czekać, aż ten nieszczęsny Raynox się w końcu pojawi...

Stary 10.09.2005, 23:17   #340
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
zadko ostatno zdjecia zamieszczam, wiec dzis mala rehabilitacja

biedronka pierwsza - niezwykle cierpliwe bestie do focenia

biedronka druga

motyl - chyba po jakis przejsciach w stylu disko w remizie
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.09.2005, 13:54   #341
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
samo przylazło do kuchni

Stary 25.09.2005, 18:10   #342
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam - podczas dzisiejszego wypadu na rowerkach udało mi się spotkać jakieś dziawadełko - może mnie oświecicie co to za okaz ?

1)

2)

3)

4)

5)
Stary 25.09.2005, 21:58   #343
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Co to jest to ja pojęcia nie mam, ale wygląda fajnie

Dorzucę też coś od siebie - kilka zdjęć kwiatków, które dostałem na urodziny

Eksperymenty z różnym rodzajem podświetlenia (naturalnym i sztucznym) oraz tłem:

1)

2)

3)

4)

5)

I jeszcze pytanie - jak zrobić, żeby głębia ostrości była stosunkowo mała (rozmycie tła za kwiatkami) a jednocześnie zdjęcie niezbyt ciemne (przez bardzo krótki czas naświetlania). Minimalna (cyferka w oznaczeniu) przesłona niestety nie wystarcza..

Stary 26.09.2005, 18:15   #344
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

pająk "krzyżak" nie dał się namówić na zmianę pozycji a 15 cm za nim ściana.

Stary 10.10.2005, 21:16   #345
Aszej
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 13.12.2003
Aszej zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mój wczorajszy wypad na strzelnice ZK, zdjędzie z automatu
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-img_0327.jpg  

MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
Aszej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: