Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   IMPREZKA ONLINE 2021 I DALEJ, w świetlaną przyszłość !!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/imprezka-online-2021-dalej-swietlana-przyszlosc-98386/)

grzeniu 27.12.2022 09:29

Fstawać gieje.
:czas: czas na :kawa:

joujoujou 27.12.2022 10:12

:kawa:

Zetoxa 27.12.2022 10:27

przymierzam się do drugiej :kawa:

joujoujou 27.12.2022 12:22

Druga :kawa: bez przymierzania. Pasuje. :spoko:

Jarson 27.12.2022 12:29

Cytat:

Napisany przez ArnoldBoczek (Post 1457405)
(...) jest kryzys, pszczoły się wojny boją, miodu mniej.

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1457407)
Ostatnio, jak się leczyłem, to pół słoja miodu poszło do lekarstw. Na święta dostałem nowy, jeszcze większy słój. :O Nie wiem czy mam częściej chorować, czy co? :rotfl:

W tym roku pasieka przez ponad 70 (!) lat (wielokrotnie przewożona, ona widziała Białowieżę, Gołdap, kilka miejsc Lubelszczyzny) prowadzona przez mojego dziadka doczekała się nowego właściciela i nie jestem nim ja. Niestety w tych okolicach wiele pasiek dotknęła jedna z chorób pszczelich, w tym tą (ukłony dla sąsiada, który natargał z zakażonych pasiek oddawanych za darmo uli), co ją przetrzebiło, ponadto odległość powodowała, że pszczelarstwo byłoby w moim wypadku bardzo drogim hobby (w pasiece trzeba być najbidniej co trzeci dzień, a zdecydowanie najlepiej rano i wieczorem). Żałuję, bo czego jak czego ale pszczół nam potrzeba, a i miód lubię...

Patrząc na rynek obawiam się (i przez to tym bardziej żałuję :D), że miód będzie nadal drożał.

Grzeniu! Słyszysz? Miód!

grzeniu 27.12.2022 13:49

No słyszę, słyszę. Nie jestem jakimś smakoszem miodowym, używam leczniczo jak zauważam, że coś zaczyna mnie brać. Wtedy idzie sporo. Warunek, żeby się nie spóźnić, bo potem to ani kadzidło nie pomoże... i działa.
A pszczółki też fajne, choć bliżej mi było do trzmieli, które miewałem - i nie, nie dla miodu. Miło popatrzeć jakie to robotne, w żadnym razie złośliwe czy niebezpieczne, wystarczy uszanować ich miejsce w ekosystemie. I mało kto zdaje sobie sprawę, jakie potrzebne.
Dzięki takim jak ja populacja trzmieli w naszym kraju odrodziła się, bo już ich brakowało. No i fajnie.

A żeby było na temat, to :piwko2:

Jarson 27.12.2022 23:24

Oczywiście, że są potrzebne (zarówno pszczoły jak i inne owady zapylające typu trzmiele właśnie). Nie dziwi mnie co prawda, że nie wiedzą o tym przeciętni ludzie, nie każdy musi wiedzieć wszystko o wszystkim, ale zaskakuje, że tak samo miewają rolnicy. No i potem wychodzą kwiatki z opryskiwaniem nomen omen kwiatków w środku dnia, kiedy w najlepsze pracują sobie na nich owady...

Swoją drogą pszczoły to naprawdę zdumiewające stworzenia, złożoność i jednocześnie sprawność ich, jak byśmy to dziś powiedzieli, struktury korporacyjnej jest naprawdę niesamowita :)

No nic, pora odpsyknąć :piwo:

grzeniu 27.12.2022 23:52

No słusznie :taktak:
:piwo:

joujoujou 28.12.2022 08:39

KaiQ 28.12.2022 09:46

przyjdź do pracy w okresie międzyświątecznym mówili...
będą luzy ... mówili :sciana:

grzeniu 28.12.2022 10:16

ArnoldBoczek 28.12.2022 12:27

Po dwóch dniach ciągłego ustawicznego nieprzerwanego nasączania się ankoholem, stwierdziłem wczoraj rano, że pomimo zakończenia procederu wczesnym popołudniem dnia poprzedniego, to nie jestem pewny, że nie posiadam magicznych 0,2 promila z samego rana, więc pojechałem do roboty autobusem i Boltem, raptem 3 dychy, a zero ryzyka. :D

Ale dzisiaj nasączam się colą z tym łotrem z Ameryki, a do tego piję Krupnik z sokiem jabłkowym i lodem. Były po 2 takie dryny, więc czas na piwo. toast2

grzeniu 28.12.2022 14:07

No fucktycznie czas na piwo :taktak:
:kolejka:

joujoujou 28.12.2022 17:57

:piwko2: ot tak sobie. :)

grzeniu 28.12.2022 21:37

A to tak też wolno? :wow:
No to ja też :piwko2:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:04.