Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   IMPREZKA ONLINE 2021 I DALEJ, w świetlaną przyszłość !!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/imprezka-online-2021-dalej-swietlana-przyszlosc-98386/)

ArnoldBoczek 23.08.2024 16:59

No to mówię, że spiryt z owada jest bardzo ok.

Mięta na noc, a teraz :kawa:

siwymariusz 23.08.2024 11:52

A moja :kawa: dopiero teraz .

grzeniu 23.08.2024 11:35

Nie, nie, żadne bimbry. Oryginalne spiryty się różnią ponoć, i tu wymiękłem.

O :kawa: już zapomniałem, była o 10

ArnoldBoczek 23.08.2024 11:21

Odespałem jeszcze trochę zaległości, dzisiaj też się nie ruszam do roboty, bo ile można... Jutro pojadę. No więc :piwo: a później :kawa:

Jarson 23.08.2024 10:53

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1469386)
Wiesz, temat zaczyna się od tego, że trzeba wiedzieć jaki spirytus (skąd) się nadaje... bo potem cała reszta może już nie mieć znaczenia. Ja w tym punkcie wymiękłem.
Takim czymś nie sposób się nie upić, pijesz jak kompot, a nazajutrz brak kaca :O :spoko:

Jeśli ktoś robi nalewkę na bimbrze, to musi się postarać o źródło, zakładam że spirytus ze sklepu powinien trzymać parametry i jakość. Niby teraz skończyły się czasy, kiedy spirytus robiło się na kartoflach czy życie, używa się melasy, przeterminowanych cukierków, syropów i takich tam, ale czy ja wiem czy to ma jakieś znaczenie?

Tymczasem dziś rano jest dość chłodno, więc :kawa:

Jutro z kolei upały. Mam nadzieję że nie przywali od samego rana bo o 9 biegnę i fajnie by było skończyć zanim się człowiek rozpuści :]

ArnoldBoczek 23.08.2024 05:22

Spirytus w najpopularniejszym sklepie jest bardzo ok.

Z domowych przetworów, to bardziej mnie w tej chwili interesuje, czy po tych ulewach grzyby będą.

:kawa:

joujoujou 22.08.2024 23:59

- Deckard - 22.08.2024 23:05

P.s W szkole średniej kolega pożyczał od ojca nalewkę czy tam wino z ryżu, po zjedzeniu salaterki tego ryżu z dna ciężko było trzymać pion..

grzeniu 22.08.2024 22:56

Wiesz, temat zaczyna się od tego, że trzeba wiedzieć jaki spirytus (skąd) się nadaje... bo potem cała reszta może już nie mieć znaczenia. Ja w tym punkcie wymiękłem.
Takim czymś nie sposób się nie upić, pijesz jak kompot, a nazajutrz brak kaca :O :spoko:

Jarson 22.08.2024 22:40

O tej smorodinówce to kiedyś w Ranczu było. Nigdy nie miałem okazji próbować, a trzeba by kiedyś było...

Nalewka powyżej 50% musi być zrobiona pieczołowicie, powyżej 60 nie przez byle kogo, a powyżej 70 przez prawdziwego kraftmana, żeby była pijalna dla przyjemności a nie dla picia. Mi wychodzi pigwówka na miodzie do ok. 55% i wyżej się nie pcham. Innych nalewek nie robię, bo tę lubię i umiem, a innych nie umiem a lepiej od nich smakuje mi whisky :P

grzeniu 22.08.2024 22:33

To karpackie całkiem wchodzi
:piwo:

superrrmario 22.08.2024 21:46

"Można je też zjeść, bardzo długa faza gwarantowana."

Lat temu 40 z ogonkiem byliśmy z narzeczoną prosić na wesele.
Gospodarze mieli w takiej dużej, grubej flaszce nalewkę na wiśniach.
Moja nie chciała pić, więc dostała gruby i długi drut do robótek i wyjadała wiśnie.
Kto odjechał?

ArnoldBoczek 22.08.2024 21:28

Robiłem tarninówkę, taką około 40%, jak postała już nawet rok, to wszyscy twierdzili, że ma ze 20%, a po wypiciu kilku kielonków, już wiedzieli, że nie. :D

Dzwoniłem do kumpla, żeby mi liści wiśni nazbierał, trzeba ich dużo dać, one gorycz aronii niwelują, no i oczywiście aronię trzeba porządnie zamrozić, to też zmniejsza garbnikowy posmak i powoduje przyspieszenie procesu.

Zamówiłem też słój 10 litrów, węgierki mocno dojrzałe pójdą w niego, te już będę musiał kupić, ale nalewka świetna, taki trochę kisielek, pije się super. :D

Owoce można dodać do ciasta, w pieczeniu wolty stracą, więc bez wpływu na pod wpływem będą.

Można je też zjeść, bardzo długa faza gwarantowana. :rotfl:

A teraz coś słabego w woltach, ciemny Kozel. :piwo:

grzeniu 22.08.2024 20:36

To jeszcze nie miałeś okazji pić dobrej nalewki 80. Fakt, musi odstać min 2-3 lata. Ale kielonki 20 :D
Delektowałem się tym u jednego forumowicza. Nie uwierzyłbym, że tyle ma, gdyby nie były mierzone. Gwóźdź imprezy - smorodinówka :spoko:

ArnoldBoczek 22.08.2024 20:13

No nie, trochę wody się doda, tak dla smaku. :szczerb:

Można też spirytus wódką rozcieńczyć, to ma sens. :spoko:

:haha:

Wypiłem piwo i zaczyna mnie mulić, chyba trzeba pomyśleć o spaniu, chociaż jest za wcześnie.

:piwko2:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:43.