![]() |
Umiem. :taktak:
Przydatna umiejętność. :] |
Dobra, koniec jajcowania z dobrymi radami. :P
Jadę do Lidla, samochodem, bo na rowerze nie przywiozę kilku zgrzewek mineralnej i z jednej Pepsi, a druga sprawa, to w samochodzie mam suchy chłód :serdusz: Ktoś coś chce? Może kawę? Może wódkę za 13 zeta? :szczerb: Piwa tam nie ma niestety :| Znaczy jest jakieś, jedno gorsze od drugiego... No to do zobaczenia za jakiś czas, zdam relację jak było. :rotfl: |
Cytat:
|
Ty jakiś rocznik statystyczny robisz? Da się zarobić? Może jakąś sondę lepiej?
No fakt, niby wszystkie samochody powinny mieć liczniki, ale z Edem to nigdy nic nie wiadomo... Ja w samochodzie mam 3 liczniki i zegarek, w domu nawet więcej, do lidla mam 4 km wteiwewte, szyć umiem, a kilka razy popisałem się nawet haftem. Ale nie publicznie ;) |
Daruj sobie... widzę, że znowu masz miłą i przyjazną wenę twórczą :P
|
W końcu promocja jak trzeba :spoko:
http://img526.imageshack.us/img526/7527/dsc00172j.jpg Wziąłem 100 sztuk, zaoszczędziłem złotówkę! :> |
To poszalejesz dzis wieczorem :D
|
Cytat:
|
W najbliższym czasie w ALDI'm:
http://www.aldi.pl/OFFER_PL_SA/OFFER_28/BIG17.HTM Na coś takiego polowałem od dawna. Przyda się do odkręcania bardzo małych śrubek, wkrętów...:taktak: |
Kupilem dokladnie taki zestaw ostatnio w Lidlu :)
|
Cytat:
|
Wolę kupować każdy wkrętak osobno (za kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych), niż zestawy "uniwersalne". Od 20 lat używam wkrętaków firmy "BELZER". Są nie do zdarcia!
|
Cytat:
Kupiłem za 24,90zł. |
Cytat:
http://www.aldi.pl/OFFER_PL_SA/OFFER_28/OFF17.SHTML Ale prawie to samo, co lidlowy... tylko trochę droższy. Tak, czy owak - kupię. EDIT: Bitów tyle samo... :glupek: 35 części ma..., łącznie z pincetą, lupą, etc. |
To jest identyczny zestaw, tylko wygladem sie roznia akcesoria.
|
Takich zestawów warto mieć kilka. :>
Końcówki się gubią, a PH2 i PZ2 bardzo lubią się troszkę zbyt szybko zniszczyć. :] To mnie rozbawiło: Cytat:
|
Cytat:
|
|
Cytat:
Kupilem sobie ten zestawik http://www.allegro.pl/item681147019_...ka_robust.html . Wkrecilem PH2 i PZ2 po kilka tysiecy wkretow i nie wiem co to znaczy zniszczona koncowka ( w sumie jak nic razem bedzie 10000. Dla porownania uzylem kilka razy normalnych badziewi marketowych i widac ze szybko sie niszcza. Tak ze czasem warto wydac znacznie wiecej:spoko: A i mocowanie grotow w tej koncowce to rewelka |
Widzę Promi, że jesteś fanem Boscha. Wszystkie narzędzia i przybory masz już tej firmy :pytanie: Te lidlowe i aldikowe, już Cię nie interesują :D
|
|
Cytat:
Fanem bym tego nie nazwal, ale maniakiem, zboczencem:haha:. POprostu jestem uzalezniony od tej serii:rotfl: |
Tylko, że dzisiejszy Bosch - nawet ten niebieski - robiony jest najczęściej w Chinach. Dla mnie to już nie jest Bosch.
Szkoda tej marki, bo ich rzeczy dobre były. Teraz kupując jakieś ich elektronarzędzie trzeba uważać - jak masz trafić na chinola, to lepiej kupić inną markę. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ano - o względy klienta bardziej świadomego trzeba dbać i zabiegać inaczej. U nas powoli też do tego dojdzie, że nie tylko cena będzie się liczyć.
|
bo spozywke szybko psujaca dysonty kupuja na rodzimym rynku (logiczne)
zas art techniczne, slodycze, alkohole sa mieszanina rynku rodzimego i obejmujacego kilka krajow albo i cala siec dyskontow inna sprawa, ze artykuly np chemiczne przeznaczone na rozne rynki maja rozne normy kontroli - firmy tlumacza sie, ze chodzi o przepisy lokalne oraz przyzwyczajenia konsumentow (np proszki do prania w PL maja mniej czynnika aktywnego niz w DE - gdyz, wedlug ktoregos z producentow - niestety nie pamietam ktorego - Polacy przyzwyczajeni sa do sypania wiecej proszku) za to np czekoladki w Lidlu w PL, DE czy IR sa te same - tak samo pyszne :D prawde mowiac nie ma 100% regol, ale generalnie kupujac w PL Lidlu art techniczny mozna sie podziewac jakosci jak na zachodzie ale po srodki czystosci czy biale kosmetyki wole jezdzic do Niemiec |
Cytat:
|
Cytat:
to mniej więcej jak kupowanie leków w masarni albo kompa w sklepie z pralkami |
a ja sobie kupiłem ostatnio to: http://www.lidl.pl/pl/home.nsf//page...ennymi_szklami
jakość za tą cenę zadziwiająco dobra, ciekawe jaki to faktycznie producent jest. |
Widziałem, że ludzie brali tych okularów całkiem sporo, niektórzy chyba na handel...
Chciałem nawet kupić, ale nie wiedziałem czy wejdą ma mój wielki czerep... |
Noo okularki tego typu na allegro to średnio 50,- zdzierają
Chwilę móżdżyłem zanim udało mi się te plastiki na żółte zmienić :D |
mialem na nie ochote, ale nie sa polaryzacyjne :(
a szkoda |
Jutro od rana trzeba się zebrać i obrać kierunek: ALDI - po zestaw precyzyjny.
Cytat:
|
Do pierwszej grubszej roboty wytrzyma :spoko:
A potem trzeba będzie kupić coś porządnego :sciana: |
Nie sprzedają ostatnio telefonów stacjonarnych w B/L/A ? Bo w Kauflandzie są po 39 zł. Może coś taniej by się znalazło ?
|
Cytat:
|
W irlandzkim aldiku były - w ubiegłym tygodniu. :fiu:
|
W niemieckim ALDI'm za tydzień fajne przystawki do wykrawania otworów:
http://www.aldi-essen.de/OFFER_D_MO/OFFER_30/BIG05.HTM Ciekawe czy do nas trafią. Byłbym wtedy zainteresowany. Takie "cudo" do wycinania, nawet lepsze od wyrzynarki :taktak: @jou pewnie potwierdzi :hmm: Również zestaw gwintowników i narzynek: http://www.aldi-essen.de/OFFER_D_MO/OFFER_30/BIG06.HTM Może niepotrzebnie się nakręcam. Tyle już różnych rzeczy było w Niemczech a do nas nie trafiły. Kupiłem za to w weekend w ALDI'ku zestaw do mechaniki precyzyjnej. Super sprawa :spoko: |
Do mnie trafiły:
http://aldi.ie/ie/html/offers/2827_9818.htm Zestaw do gwintowania kupiłem już dawniej. :taktak: |
Tak, tylko recze Ci ze nie kosztowaly by te otwornice juz kilka zl
edit :hmm: Jou czemu to takie tanie |
Wkrótce w LIDL'u:
http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages...cisnienia_opon Myślę, że to interesująca rzecz. Używa ktoś może coś takiego i może polecić lub odradzić :pytanie: |
:wow: dobre to.
Powiem m tak cyfrowego nie uzywalem, mam dobry tradycyjny (10PLN) , i jemu wierze, natomiast ten z pompki jets do dupy, musz ena nim napompowac do prawie 3, by bylo tak naprawde 2,1 :sciana: Wiec chyba warto, elektronika nie powinna oszukiwac |
mam coś takiego, ale z plusa, chyba z 18zł kosztowało - daje radę :)
|
Tez mam i nie jest zly. Porownujac z takim mechanicznym (lepszym niz za 5 zl) wskazania sa zblizone.
|
Nie mam, nie potrzebuję - co kilka tygodni i tak sprawdzam/pompuję koła na stacji benzynowej. :]
|
Cytat:
|
w lidlu kiedys byly otwornice, ale kicha niesamowita, szybko trzeba bylo kupic cos lepszego
|
Cytat:
http://www.aldi-essen.de/OFFER_D_MO/OFFER_30/BIG05.HTM Napisz coś więcej :spoko: |
Cytat:
A jeżdżę na goodyearach F1, nabitych do 2.5 atm. :fiu: |
Cytat:
a co moge wiecej napisac? po kilku otworach sie tepily niesamowicie, po 15 spotlightach to juz sie meczyc trzeba bylo, zeby sie krzywily jeszcze na dodatek to moze sa lepsze o ile to inne sa |
Cytat:
|
Cytat:
|
Latem w Irlandii opony nie muszą trzymać się asfaltu, asfalt trzyma się nich, dosłownie. :>
|
Cytat:
Następne też będą F1 (P6000 dzieli od nich przepaść - nawet na suchym, a na mokrym to szkoda słów). |
Bardzo ciekawy topic. Miałbym pytanie odnośnie tego zestawu:
http://up.programosy.pl/foto/s2_b.gif Ktoś ma? Warto kupić? Końcówki namagnesowane, torx i inne precyzyjne śrubokręty. Wygląda nieźle, a aktualnie moje przedpotopowe śrubokręty są w rozsypce i przydałby się taki zestaw. |
Cytat:
|
Jak się widzeniem jakość narzędzi sprawdza? Ja znam kilka sposobów, ale czekam na następne.
|
Jak ktos ma jeden maly remont to narzedzia sa w sam raz.
Potem sobie kupi nowe. |
Generalnie nie zależy mi na tym uniwersalny 'bitowym' śrubokręcie. Częściej używam pojedynczych. Nie jestem jakimś fachowcem, po prostu czasami trzeba jakieś urządzenie rozkręcić, torx do komórki by się przydał itp.
Rozumiem, że przez złą jakość rozumiecie połamanie się końców lub rączki. Czy może tylko materiał z jakiego zrobiona jest rękojeść? :P |
w tego typu sruboretozestawach zwykle pierwsze padaja krzyzaki
znaczy sie na pierwszej srobce, ktora jest minimalnie mocniej dokrecona lub lekko choc zastala zjezdzaja sie do zera nie twierdze, ze w tym konkretnie zestawie tak sie stanie - ale jest to wielce prawdopodobne i tu nie chodzi o to, ile razy sie cos uzywa, czy jest sie fachowcem czy nie sam mam wiele bardzo tanich narzedzi i bronie dzielnie zdania, ze amatorom nie warto kupowac zawsze drogich serii pro ale srubokrety po zlotowke za sztuke zwykle sa polrazowe - bo nawet tej pierwszej, mocniej dokreconej (co wcale nie oznacza, ze mocno) sruby nie odkreca, tlyko sie od razu zjada z drugiej strony - jak ktos kupi i bedzie ok - to napiszcie :D |
Ja skutecznie odzwyczaiłem się od tego typu tandety jak nie dość, że końcówki mi popadały, to jeszcze uszkodziłem wykręcane śruby.
|
I o to chodzi. To ze nawet badziewiem da sie odkrecic dokrecic to normalne tylko ile razy:szczerb:
|
Ale CENA!
CENA się liczy! No i potem te emocje. To jest dobre, bo jest tanie. A pomyśleć, że sami ujeżdżacie na ludziach, co kupują szajskie płytki w lidlomarketach :O |
Można pójść na kompromis - kupić taki zestaw, a krzyżaki dokupić firmowe, te co się ich używa. :szczerb:
|
Cytat:
|
@romanesco Tobie Lidl i Aldi powinny wypłacać subsydia za mocną i nachalną reklamę... :) Jeśli chodzi o narzędzia z Praktikera to jest przepaść pomiędzy tymi z Aldiego, nawet te tanie chińskie w Praktikerze mają dłuższy czas żywotności niż analogiczne z Aldiego... w Aldim nawet kapusta kiszona jest do "d..." i można po niej dostać rozwolnienia (przetestowane na sobie)... ostatnio w lidlu był sylikon sanitarny, akurat mam remont w domu i kupiłem bo był tani i było mi do sklepu blisko i widziałem w gazetce że jest... żałuje ze to kupiłem, teraz odłazi warstwami i trzeba będzie zerwać to dziadostwo... zresztą jak to mówią kto tanio kupuje to dwa razy kupuje...
Lidlomarkety dobre są do uzupełnienia cukru, mąki, mleka, papieru toaletowego, warzyw i podobne... ale porównując ostatnio ceny przynajmniej w mojej okolicy wcale jakoś specjalnie taniej nie wychodzą te produkty tam niż w Auchanie, Tesco, Kauflandzie czy Intermarche... do których wole pojechać mimo to bo Koźlaka nie uraczysz w Lidlu ni w Aldi czy innej Biedronce... |
No wlkasnie nawet nazwy nie pamietasz, czyli ich nie uzywasz :jezyk:, wiec sa dobre:D
|
Romanesco - dla przykładu, znajdź mi jednego mechanika samochodowego, który daje radę kluczami z lidla, albo tymi tu śrubokręcikami... ja kiedyś kupiłem taki klucz do kół do busa. Jakie to szczęście miałem, że nie przyszło mi zmieniać tym kluczem koła - klucz przy okazji spróbował innej śruby i po tym jak zwinąłem go w trąbkę wylądował w kiblu.
Każdy musi przejść przez chińsko-lidlowy etap sam, ja już przeszedłem. Mnie teraz najbardziej wkurza, jak w normalnym sklepie widzę ten sam chłam za większe pieniądze. Wbrew pozorom nie ma wielu sklepów, gdzie można kupić porządne narzędzia. Na tanim chińskim szmelcu mają największe przebitki. |
Grzeniu dostajesz upomnienie za zasmiecanie sciekow lidlowskimi kluczami :D
|
Kochani malkontenci!
Ja nikogo nie mam zamiaru zachęcać ani tym bardziej przekonywać żebyście cokolwiek kupowali w Lidlu/Aldim czy Biedronie :nie!: Ja tylko opisuję moje odczucia, natomiast każdy postąpi wg swojego uznania. Już kiedyś chyba o tym pisałem ale widzę, że nie dotarło. Kupujcie, co chcecie i gdzie chcecie. Każdy przecież ma prawo do swojego wyboru. |
Nie mam narzędzi z tych sklepów. Jestem za biedny, żeby kupować takie g...
|
Cytat:
Cytat:
|
@romanesco co Ty się tak irytujesz :) My Ci tutaj rozjaśniamy sytuacje, a Ty się wkurzasz... napisze Ci ze mój tato parę lat temu zachłysnął się tymi tanimi produktami z dyskontów, nie koniecznie zaraz z Lidla ale z innych podobnych... kupił m.in. odkurzacz, opiekacz - ruszt elektryczny, oprawki do halogenów, sokownik elektryczny (taki wynalazek do robienia soków), wyciskacz do cytryn i grejpfrutów, radio do kuchni z minutnikiem podczepiane pod szafkę, latarkę podróżna z diodami LED, zestaw noży kuchennych, oraz do czego mnie gorąco namawiał wiertarkę udarową w biedronce... i wiele wiele innych rzeczy... wszystko to nie przekraczało kwoty 100 zł i było bardzo tanie, wyobraź sobie dziś odkurzacz już nie działa (wysiadł zaraz jak minęła gwarancja - poszedł do kubła), ruszt elektryczny jeszcze działa ale wykonanie było tak kiepskie że popękały elementy plastikowe i wygląda bardzo nieestetycznie, rodzice go nie używają, zanieśli go do piwnicy, sokownik okazał się urządzeniem wogole nie przydatnym i przeciekał użyty dwa razy zaniesiony do piwnicy... oprawki od halogenów wymienione, bo okazało sie ze te lidlowe pasują tylko do ichniejszych wówczas halogenów, które trudno dostać, latarka się rozpadła na którejś wyprawie ojca do piwnicy, wyciskacz do cytrusów pękł - plastik sparciał i wyrzucono go, noże się zwyczajnie połamały - mimo że to stal a łamały się jakby były z plastiku, radio gra, ale minutnik już nie działa - po gwarancji jest, wiertarka udarowa się spaliła po dwóch dniach, ale cale szczęście ze ojciec dostał pieniądze bo uznano gwarancje... po tym zimnym deszczu bubli, mój ojciec kupuje tylko specjalistycznych sklepach AGD/RTV i tp. radząc sie kilku osób co do wytrzymałości produktów... nie pisze ze odkurzacz, latarkę czy wiertarkę musiał nabyć jeszcze raz...
|
a ja wole wydac raz a porzadnie, przynajmniej nie mysle, ze sie zepsuje i kiedy sie zepsuje
|
Dziękuję wszystkim za troskę ale jestem zadowolony ze wszystkiego co do tej pory kupiłem. Może kiedyś zmienię zdanie, kto to wie... I to byłoby na tyle... w tym temacie.
|
no widzisz Romek, nie musiałeś się pieklić :sciana:
|
Romanesco, wybacz jeśli Cię uraziłem. Wychodzę z założenia, że "chytry dwa razy traci". Pracuję w usługach. Mam markowe narzędzia, których używam od 20 lat. Jakość wykonania, ergonomia uchwytów są w mojej pracy niezbędne!! Niektórzy koledzy kilkukrotnie zmieniali "park narzędziowy", ja nie muszę!
|
Mariusz, to może wypijmy :piwo:
|
Już polewam :)
|
za zaoszczędzone na lidlu?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A ja za raz doleje Wam obu :D
|
Cytat:
Nie można jednak twierdzić, że takie narzędzia są dobre do wszystkiego. Czasami na klucz trzeba założyc 2-metrową rurę, żeby odkręcić coś przy zawieszeniu, albo choćby (jak Promuś pisał) wkręcić ileś tysięcy wkrętów wkrętarką i tu nie ma się co oszukiwać - lidlowe zabawki się nie nadają. PS Przyznam się bez bicia, że sam używam tanich wierteł (akurat nie lidlowych). Dlaczego? Dlatego, że nie mam często i dużo wiercenia, a najczęściej wiertła mi się łamią - nie dlatego, że są tanie, ale często przychodzi wiercić w fikuśnych pozycjach i zwyczajnie liczę się z ryzykiem złamania. Jak wiertło się stępi, to potrafię sobie naostrzyć i jadę dalej. Jeden wyjątek - tanie wiertło widiowe, które kupiłem nie nadaje się do niczego. Stare już wyszczerbione ale idzie, nowe zaś nie :sciana: |
Cytat:
|
Cóż mam ci powiedzieć? Może te tanie z lidla są gorsze od tanich spoza lidla? :hmm: Z narzędzi stricte z lidla nie mam nic...
Z tego typu końcówek krzyżakowych mam stanleya i powiem, że to też jest szmelc. Kupiłem na sztuki po kilka, za często nie mam okazji się tym męczyć, to sobie tak leżą. A konkretne śrubokręty czy klucze kupuję pojedynczo wg potrzeb i najchętniej polskie. Wygląd może nie ten, ale są naprawdę dobre. |
Z mojego doświadczenia powiem tyle, że te narzędzia z Lidla są dużo lepsze niż taniocha z miejscowego żeleźniaka, stosunek cena - jakość jest bardzo dobry, ale jak ktoś chciałby tego używać do profesjonalnych celów, to polecam moczenie nóg w ciepłej wodzie.
|
Co do koncowek stanleya to true true, ale lepsze sa z wihy (o wiele i cenowo tez):)
|
Coś mi się przypomniało ze starych czasów, odszukałem i proszę:
Cytat:
Cytat:
|
Gwarantuje ze jakbys dostal w swoje rece prawdziwe elektronarzedzia , to dopiero bys wiedzial jak szybko mozna wszystko zroic i w dodatku bez wiekszego wysilku :ok:
Nie niszczac przy tym strasznych ilosci narzedzi , typu wiertel, pil do wyrzynarek itd |
Cytat:
http://www.topex.net/pl/oferta/katal...52/art143.html Kupione w "Praktikerze" kilka lat temu za 5 zł. ;) |
Cytat:
chodzi do dzis, (tylko kilka wiertel juz wymienilem - kamienie w stropach - ale to przeciez ani od wietarki ani od wiertla nie jest zalezne) ba, w czasie remontu, jaki mialem w mieszkaniu, robotnicy pozyczali ja ode mnie, mimo, ze sami mieli dwie wielkie wiertarki - byla po prostu wygodniejsza a rownie dobrze radzi sobie w codziennym uzytkowaniu jak juz wczesniej pisalem, mam sporo tanich narzedzi i dzialaja tylko mam dlugie zeby na srubokrety krzyzakowe - tego robic nie potrafia chinczycy jednak ;) a, no i jeszcze sruby i kolki - zamiast jezdzic do Castoramy czy innego Praktikera, wole kupic w 1001 drobiazgow na osiedlu - o dziwo taniej, koles pomoze dobrac do zastosowania, doradzi i ma to, czego potrzebuje, a nie wybor 100 rodzaji kolkow szybkomocujacych a zadnego normalnego |
Do ścian, stropów itp. używam Black&Deckera na wiertła sds. Jeszcze nie było takiej dziury, której bym nie przewiercił :)
|
Dobra zaczyna sie||
Poznan i reszta Polski :D Nimal czytaj kurcze co napisalem. Nie powiedzialem ze nia da rady. Tylko jak mam wiercic kilkaset otworow w stropie to po co meczyc sie kilka dni wiertarka z marketu jak mozna to zrobic w kilka godzin :spoko: I tak dla kazdego elektronarzedzia by mozna dawac pzryklady:P |
Cytat:
|
no wlzasnie czytam i napisales, ze jest roznica
no i jest, skoro profesjonalisci majac pod reka wlasne profesjonalne narzedzia uzywali mojej zabawki (i glosno komentowali, ze tez musza takie malenstwo kupic, bo od wiercenia setek dziur w scianach to od tych ich wiertar lapy odpadaja) ;) chodzilo mi tylko o to, ze kazdy kij ma dwa konce i fakt, ze jakbym zarobkowo mial uzywac narzedzi, to bym pewnie kupowal niebieskiego boscha czy inne stanleye ale tez niektorych rzeczy tanio sie zrobic nie da - np srubokretow a i nie do kazdego zastosowania kazde narzedzie jest dobre - sens uzycia mlota udarowego za 1000pln do wiercenia dziur w domu na obrazki pozostawiam ocenie kazdego zainteresowanego z drugiej strony jak ktos ma busa i chce odkrecic w nim kolo (przyklad z tego forum :D ) to klucz za 10pln z lidla moze sobie w d. najwyzej wlozyc wiec krotko - aby ocenic dane narzedzie trzeba znac jego zastosowanie - a nie krzyczec ze cos jest do d. albo ze cos jest za drogie i w tym sie zgadzamy i za to :piwo: |
Jak ktoś wierci dziure "raz na ruski rok" to taka wiertareczka za "40zł" spoko - wystarczy.
Bo co mi zalezy czy wywierce te dziure w godzine czy w 20 sec. (coś z reala za 45zł /KRESS za 350zł) No chyba ze wierci sie w 100 letniej (nie każdej :-) ) cegle albo kartongipsie to wtedy różnicy praktycznie niema a nawt ze wskazaniem na "cos" bo lzejsze jest. |
:piwo:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:09. |