Cytat:
Napisany przez FatAlbert
(Post 716321)
no jak nie jak tak ;)
ja zupełnie poważnie :taktak:
jutro robie białą kiełbase z piwem ||
|
ok, Zonie tez smakowalo :)
12 platow makaronu lasania gotuje 10 minut na duzej patelni
w tym czasie kroje pol kilo piczarek, 3 cebule dymki i szczypior z nich
makaron hartuje a patelnie spowrtem na ogien - i wrzucam cwierc kostki masla/margaryny
jak sie rozpusci to wrzucam pol kilo mielonego miesa i szybko siekam caly czas (teflonowymi narzedziami - zeby patelki nie zniszczyc) az sie upiecze (jakies 6minut)
zdejmuje mieso na talez a patelnia zostaje na ogniu - wrzucam kolejna cwiartke masla
na patelnie trafiaja pieczarki i dymki ze szczypiorem
skrapiam to wszystko sosem sojowym (jako ze jak moge to nie uzywam soli) i posypuje ostra papryka
jak pieczarki juz zaczna brazowiec lekko to zalewam to wszystko dwoma koncetratami pomidorowymi (jesli sa kwaskowate to trzeba poslodzic)
w miedzyczasie smaruje forme do lasanii i nagrzewam piekarnik na 200 stopni
zdejmuje sos z ognie i ukladanie - lyzka miesa, lyska sosu rozporowadzam i na to 3 platy makaronu (zeby szczelnie przykryly to co pod nimi)
na to znowu mieso i sos i makaron i tak do gory
na sam wierzch znowu sos i mieso i na to wszystko 300g sera zoltego startego bardzo tlustego :)
30 minut do piekarnika i gotowe
na okolo 6 osob
podawac z duza iloscia czerwonego wina
oczywiscie to tylko przyklad z dnia dzisiejszego - za kazdym razem lekko modyfikuje przepis
fajne efekty daje dodanie bazylii i sera mascarpone do sosu ;)