![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#361 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moim zdaniem rower nie jest dobrym pojazdem na nasze ulice. Jeżeli już chcemy jeździć bezpiecznie (stosunkowo) to kaski, odblaskowe kamizelki itd powinny być.
To nie jest robienie łaski innym, ale dbanie o swoje własne bezpieczeństwo. To nic, że rowerzysta może mieć racje. W razie kolizji to on najbardziej oberwie, nawet jeżeli ma rację. Więc musi dbać o swoje bezpieczeństwo bardziej niż inni. A kolizje były są i będą. Inna sprawa, że rowerzyści chcą być na drogach traktowani poważnie, a często jeżdżą fatalnie i nie przestrzegają przepisów. Tak samo jak motocykliści. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.03.2013 o godz. 13:37 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#362 | ||
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
@sobrus tak samo jak kierowcy, ktorzy sa na drogach w wiekszosci. widac, ze WIEKSZOSC ma przepisy w dupie. I mozesz plakac do woli, ze tak nie jest. Nie zmienisz tego, ze tak JEST.
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#363 |
Jukebox Hero
W porównaniu do kierowców jednośladów kierowcy aut to święte owieczki.
Przepisy w dupie, ale jakie? Głównie przekraczanie prędkości. Reszta jest w miarę przestrzegana. Rowerzyści mają dokładnie na odwrót, prędkości nie przekraczają - ale za to nie przestrzegają całej reszty. Większość (jeżeli nie wszyscy) kierowcy "ścigacza" po zobaczeniu kawałka prostej dają ile fabryka dała. Po mieście. Do tego uważają, że mały wymiar motoru uprawnia ich do ignorowania np. wyznaczonych pasów ruchu i wciskania się gdzie popadnie. "Motocykle są wszędzie". Tylko jedna uwaga - to ich problem i sami go powodują. Gdyby jeździli zgodnie z przepisami to by wszędzie nie byli. Z rowerzystami jest jeszcze gorzej. Oni w ogóle nie muszą mieć uprawnień do kierowania pojazdem i znać kodeksu drogowego. Typowy rowerzysta uważa chyba, że przysługują mu wszystkie prawa zarówno pojazdu jak i pieszego. Jako pieszy nie musi nawet zatrzymać się na czerwonym, bo przecież piesi wtedy mają zielone ![]() To zdecydujmy wreszcie czy chcą być traktowani jak pojazd czy jak piesi? Bo jak pojazd to niech jadą normalnie, a jak piesi to wynocha z jezdni. A gdzie jest ich OC? Mojej koleżance z pracy koleś przywalił rowerem w nowiutką Mazdę i po prostu uciekł, bo musiałby wybulić sporą sumę z własnej kieszeni. Poszło z AC, ale nie każdy ma AC. Oczywiście nie chce uogólniać, ale fakt faktem zachowanie dużej ilości kierowców jednośladów z punktu widzenia kierowcy auta woła o pomstę do nieba. Wiem że są porządni rowerzyści, zazwyczaj z droższymi rowerami, odpowiednim osprzętem, oświetleniem, ubiorem, znajomością przepisów, świadomością i oczami dookoła głowy. Gdyby tylko tacy byli dopuszczeniu do korzystania z ulic to założę się problemów byłoby mniej. Ale takich dużo nie ma, większość to nawet nie "niedzielni kierowcy". Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.03.2013 o godz. 08:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
ZnakJaworznickiegoBikera
brednie, brednie i jeszcze raz brednie.
takich rowerzystow jest malo ale owszem sa. gdyby sytuacje opisywane w necie byly prawdziwe to wypadkow z udzialem rowerzystow byloby ze 3 razy wiecej niz obecnie a moze i nawet wiecej. http://polskanarowery.sport.pl/msrow...mitologia.html czyste dane z sewik, nawet policja podawala bledne z wlasnego systemu...coz. coprawda to jest o czyms innym ale sa liczby, ktore tu pasuja. obowiazkowe oc na rower to taki *****izm, ze nigdzie go nie ma. zeby bylo smieszniej sam posiadam oc na rower. prawo jazdy na rower? kolejna bzdura, ciekawe jaki procent ludzi po 20tce ma prawo jazdy...pewnie nie mniej jak 70%
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Jukebox Hero
Nie brednie tylko własne obserwacje. Chyba nie chcesz mi wmówić, że nie wiem co widzę?
OC bzdura, prawo jazdy *****izm. Jasne rowerzyści to święte krowy, które nic nie muszą i nic od niech wymagać nie można. Mogą być ślepi, niedouczeni, a moze nawet pijani i jechać bez świateł. Ale to przecież rowerzysta, wyższa forma życia i pojazd uprzywilejowany. Szkoda że na kogucie nie jadą. Rowerem według prawa nie można przejechać nawet przez przejście dla pieszych tylko jakoś nikt tego nie respektuje. Nikt. Raz na rok się trafi oświecony. Tylko posiadacze aut muszą wszystko mieć sprawne, opłacone, ubezpieczone, udokumentowane i muszą uważać. A niby dlaczego tylko oni? Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.03.2013 o godz. 10:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Brednie nie odnosilily sie do tego co widzisz. Sam widze *******cow na rowerowach...i 20 razy wiecej w samochodach, dla ktorych znaki, ograniczenia i przepisy to jakas abstrakcja.
![]() ![]() ![]() Jesli juz sie chcesz czepiac polglowkow zacznij od kierowcow bo ich jest wiecej i sa bardziej niebezpieczni. Mam nadzieje, ze pani od skody (sam zrobilem zdjecie bo to widzialem) i ktos od renault dostana mandaty bo zostalo zlgoszone - zakaz ruchu - 500zl 5pkt to pani ze skody bo wtedy byl taki znak / zakaz wjazdu - nie wiem ile jest - ktos z renault - parkowanie na miejscu wylaczonym 100zl 1pkt Oby dostali maksa!! i niech placza, ze ich sie chce doic, za *****izm trzeba placic. Gdyby oc bylo potrzebne to szwaby by je dawno mialy szczegolnie, ze rowerem tam mozna legalnie jechac majac 1,6 promila. W krajach rowerowych by je dawno wprowadzili. Ale nie ma, ciekawe czemu? Pewnie wdrazanie systemow i tego koszty sa nieadekwtne do korzysci. Ale co ja moge wiedziec. Proponuje udac sie na jakies zagraniczne forum i napisac, ze oc, prawko na rower, kaski, kamizelki i inne cuda na kiju - tylko wklej link zebym mogl sie pozniej posmiac. Wyraznie napisalem, ze wielu z jezdzacych na rowerach ma prawo jazdy na samochod i/lub motor - to maja robic kolejne? To jest idiotyzm dopiero.
![]() |
![]() |
![]() |
#367 |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Demek, a może lepiej zwalczać półgłówków niezależnie czy siedzą za kierownicą samochodu czy roweru?
Jedno drugiego nie wyklucza.
![]() |
#368 |
Jukebox Hero
Ja też jestem przeciwny OC na rowery itd. Ponieważ wychowałem się w kulturze, gdzie na rowerze się po prostu jeździ (inna sprawa że niekoniecznie po ulicy).
Ale zarysowanie auta przez rower, na przykład drzwi to najbidniej 300zł za polakierowanie elementu, pomijając utratę wartości przez auto które będzie malowane. Kaski to na prawdę nie problem kierowców samochodów. To kwestia jak bardzo rowerzysta ceni swoje własne zdrowie. Jak nie chce niech nie używa, choć nie wiadomo dlaczego w takim razie pasy bezpieczeństwa są obowiązkowe i jakoś rowerzystów to nie razi. Co do półgłówków, to jest to troche inaczej. Takie cuda jak wkleiłeś robią przeważnie ludzie zamożni, którzy nic sobie z mandatów nie robią i zawsze mają "super pilne sprawy" do załatwienia, a w miastach brakuje miejsc parkingowych (tak samo jak brakuje ścieżek rowerowych). Zauważ że 20 letniego samochodu tak zaparkowanego nie uświadczysz, bo właściciel jednak boi się mandatu. Nie usprawiedliwiam, mnie też to wnerwia, kiedyś jakaś pani zaparkowała w Lublinie na środku ruchliwej ulicy i sobie poszła do urzędu ![]() Ale ta skoda nikomu krzywdy tam raczej nie zrobi. A mówimy o bezpieczeństwie. Co do przestrzegania przepisów to jednak już podczas samej jazdy większość jest respektowana. Mało który kierowca auta przejedzie na czystym czerwonym czy skręci z niewłaściwego pasa. Najczęściej tak robią... znowu ludzie zamożni, którzy przecież swoją nową beemką w korku stać nie będą. Gdyby mandaty były proporcjonalne do zarobków a policja skuteczniejsza na pewno by się uspokoili. Tak jak mówi Prezesik problem jest złożony i wina leży po stronie wszystkich - kierowców samochodów - kierwoców rowerów - miasta które nie zapewnie odpowiedniej infrastruktury do poruszania się tymi pojazdami Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.03.2013 o godz. 11:36 |
![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
ZnakJaworznickiegoBikera
nie wyklucza, masz racje.
jak sie pisze mandat kierowcy to zamiast przyjac jak mezczyzna to placze, ze go doja. rozumiesz to? teraz sobie wyobraz babcie jezdzaca po bulki na wsi przez polna droge i kawalek chodnikiem...ma miec oc. sytuacji podobnych jest wiele. @sobrus to jest to samo miejsce gdzie stoi renault...wtedy autobus tez za chwile stal. nie wiem dlaczego ludzie maja czekac na polglowkow pozniej? w tym miejscu wszystko parkuje, ludzie nie mysla i tyle. tam nie musisz czekac zeby ktos stanal, idziesz i staja. idealne miejsce stanac z kamera i zaniesc do strazy wiejskiej (niech przynajmniej kasa w miescie zostanie a nie u ryzego nam panujacego)
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM Ostatnio zmieniany przez demek : 14.03.2013 o godz. 11:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Jukebox Hero
Być może ze względu na firewalla w robobie nie widze żadnego renaulta , tam jest jedno zdjęcie czy więcej?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#372 |
ZnakJaworznickiegoBikera
sa 3. zaraz zmienie link
![]() ![]() bitte ;]
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM Ostatnio zmieniany przez demek : 14.03.2013 o godz. 11:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Jukebox Hero
No cóż, to mandat, proporcjonalny do zarobków. I tyle.
Ale karać mandatami należy tak samo kierowców aut jak i rowerów. Każdy za jego wykroczenia. Obecnie tym drugim bardzo dużo też uchodzi płazem. No i zanim zaczniemy karać na maksa niech potworzą parkingi, połatają drogi i zrobią scieżki rowerowe. Bo teraz można dostać mandat nawet za wpadnięcie w dziurę ![]() I na tym skorzysta głównie wincent od ryżego, a nie my. |
![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Przed blokada nic nie stoi, jak idzie faktycznie na chwile to niech tam stanie a nie jak cep malorolny ;-)) dlatego wole zglaszac na straz wiejska ;-))
Ale oczywiscie, jestem za karaniem rowerzystow i pieszych podobnie jak kierowcow. Wielokrotnie powtarzalem, ze lamie nie jeden przepis jadac rowerem ale robie to tak aby nikomu nie szkodzic np jak jade przez przejscie dla pieszych to tylko jesli nikogo na nim nie ma a samochody nie musza uzywac hamulca. Gdy beda mnie chcieli ukarac to owszem powiem, ze w tym przypadku to bzdet i nie byl (bo nie mogl) byc niebezpieczny, jesli beda chcieli jednak wypisac to przyjme bo przeciez celowo i swiadomie przepis zlamalem. Dla mnie to oczywiste. Kierowcy lamia przepisy swiadomie i maja z tym wielki problem aby to przyjac jak nalezy, a rowerzysci, ktorzy mysla podobnie do mnie tez nie maja problemow. oczywiscie sa i tacy co karanie za to uwazaja za bezsens ale to grupa podobna do kierowcow, ktorzy twierdza, ze ograniczenia ich nie doitycza bo sa kolejny Kubica.
![]() |
![]() |
![]() |
#375 |
Jukebox Hero
Kierowcy łamią przepisy dokładnie tak jak Ty. Świadomie. To są tacy sami ludzie.
Tobie łatwiej jest przejechać przez przejście, skoro i tak "nikogo w pobliżu nie ma". Im łatwiej jest zaparkować w niedozwolonym miejscu, niż zapitalać kilometr do najbliższego wolnego parkingu, czy zawrócić na zakazie, skoro i tak "nikogo w pobliżu nie ma". W obu przypadkach trafią się totalni idioci którym już nic nie pomoże, raz spotkałem rowerzyste który wjechał na przejście dla pieszych na czerownym (dnia niego), zmusił mnie do hamowania i jeszcze coś zaczął krzyczeć i chciał się ze mną bić, bo go otrąbiłem! Szkoda że nie jestem "Bruce Lee" bo faktycznie przydałoby sie mu wtedy porządnie przywalić. Problem polega na tym, że czasem to łamanie jest nazbyt bezczelne i zaczyna przeszkadzać innym. Ale to są tacy sami ludzie ja bym tu nie dzielił na kierowców aut i rowerów, bo to dokładnie taki sam mechanizm. I żadna z grup na plus tu się nie wyróżnia. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.03.2013 o godz. 12:13 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Naziemna Telewizja Cyfrowa (NTC) w Polsce - plany, rozwój, obecna sytuacja itp. | andrzejj9 | Off topic | 13 | 10.07.2011 23:55 |
Festiwale w Polsce | Qbi@k | Film i Muzyka | 11 | 25.04.2011 10:25 |
Drogi w Polsce (i infrastruktura komunikacyjna) | andrzejj9 | Off topic | 19 | 02.03.2009 17:28 |
Internet DSL 15 Mbit/s już w Polsce! | kraluk | Off topic | 41 | 24.03.2006 21:07 |