Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.12.2013, 13:15   #631
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Szare fotoradary nadal mogą robić kuku
Do końca czerwca 2014 - właśnie nie pamiętałem, do kiedy obowiązuje okres przejściowy.

Zdziwiło mnie jednak w arcie, że na fotce wystarczy czytelny numer rejestracyjny pojazdu, gęba pirata jest zbędna.
Za co więc będzie karany właściciel, jeśli nie pamięta komu mógł dać auto np 5 m-cy temu, a na zdjęciu nie widać? W trzeciej opcji formularza jest, że będzie ukarany za niewskazanie sprawcy (bez punktów), ale jeśli on naprawdę nie pamięta i nic nie kombinuje? Po takim czasie to nie jest dziwne. Zdjęcie teoretycznie może pojechać do Warszawy zobaczyć ale to nadal nie musi niczego wyjaśnić.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.12.2013, 14:11   #632
CeKa
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.03.2013
CeKa zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Grzeniu toż tu nie chodzi o ukaranie winnego, tylko o wyciągnięcie pieniędzy, więc jeśli winny się nie znajdzie, to ukaramy właściciela pojazdu, za to że w ramach solidarności między-ludzkiej pożyczył auto. Stare dobre powiedzenie; "dobry zwyczaj nie pożyczaj", przecież to takie polskie ! Lepiej być gnuśnym egoistą, przynajmniej problemów mniej .
Powtórzę się:
Jeśli na prawdę zależy nam na bezpieczeństwie na drogach, to zacznijmy od poprawy dróg. Będą dobre drogi to nie będzie przekraczania prędkości. Wszyscy wiemy że przekraczanie prędkości na ekspresówce jest zbędne, tylko gdzie te ekspresówki ?
Na odcinku A4 np. mamy ekspresówkę i Bogu dzięki, przynajmniej nie trzeba płacić za jazdę po niej !
Fotoradary są dobre jeśli stoją w dobrych punktach. Te szare też robią robotę, nigdy nie wiesz czy działają więc i tak zwolnisz. Jak do tej pory to zauważyłem, że najlepsze fotoradary to te które nie robią zdjęć. Bezpieczeństwo poprawiają, a kieszeni nie ruszają.
CeKa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2013, 17:44   #633
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No z tym brakiem potrzeby przekraczania prędkości na ekspresówkach to się nie zgodzę - jak się kiedyś furmankami jeździło to i 50 km/h wydawało się zawrotne i każdy by myślał, po co szybciej. Nie będzie nigdy takiej prędkości, żeby komuś kto się spieszy nie było to za mało. Jak będzie mógł z Warszawy do Wrocławia pojechać o 40 minut krócej jadąc cały czas drogą ekspresową, to wyjedzie 45 minut później. Standard.

Natomiast przy całym moim zrozumieniu do koncepcji karania mandatami za przekraczanie prędkości pojąć wciąż nie mogę, że żaden RPO, ani SN nie zajęli się jeszcze kwestią wystawiania ticketów "na gębę", a właściwie to "bez gęby". Zresztą, nawet jeśli tak jest, to po pierwszym dniu tej praktyki powinien zostać zakaz karania za błędne wskazanie sprawcy. Teraz niby ten przepis też nie jest - o ile mi wiadomo - często stosowany, zwykle nikogo nie obchodzi kto jest wskazany przez właściciela, ale jeśli zdjęcie jest szczególnie wyraźne, widnieje na nim kobieta, a właściciel-facet skruszony powie że to on w lipcu jechał do Oszą?
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.12.2013, 08:10   #634
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Rosjanie wymyślili sposób na fotoradar! Planują eksport.

Wśród kierowców w Rosji hitem staje się specjalna folia. Wycięte z niej litery i cyfry właściciele samochodów naklejają na numery rejestracyjne. W opinii sprzedawców takie nalepki wymazują część rejestracji w chwili robienia zdjęcia z lampą błyskową***8230;

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2014, 13:37   #635
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez esem Podgląd Wiadomości
Jak błysnęło to rzuciłem okiem na licznik: ponad 60 przy ograniczeniu do 40. Pytanie ile miałem w momencie pomiaru (nie błysku) i komu jednak zrobili zdjęcie: mnie, temu za mną czy z przeciwka.
Najbardziej zdziwiony jestem błyskiem: 14.00, pełne słońce "w mordę" i tu błysk.
Nic to, trzeba czekać na listonosza. W ciągu miesiąca przejechałem koło 300 radarów ale 300 fotek to się nie spodziewam.
No i dzisiaj przyszło, przekroczenie o 29km/h.
Pytanie: co dalej, zgodzić się na 500,-zł czy wzorem internetowej większości olać i czekać na rozwój wypadków.
Stary 20.01.2014, 17:14   #636
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 21***8211;30 km/h - 100-200 złotych, 4 pkt.
Nie lepiej 200 i 4pkt?
W koncu jechales i przekroczyles, czego byles swiadomy...moze przyjac po mesku na klate?
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2014, 07:06   #637
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek Podgląd Wiadomości
Nie lepiej 200 i 4pkt?
W koncu jechales i przekroczyles, czego byles swiadomy...moze przyjac po mesku na klate?
No wariantów jest wiele:
1. Wziąć na swoją klatę, jw,
2. Wziąć na klatę członka Rodziny co już nie jeździ i nie będzie jeździł,
3. Zachować punkty i beknąć 500,-zł,
4. Nie wykonać dokładnie żadnego ruchu. GITD zostaje ugotowany przy obecnym stanie prawnym. Może próbować się za jakiś czas przypomnieć i tyle o ile ja będę konsekwentnie czekał na koniec września = przedawni się.
Wariant 4 wybiera 2/3 złapanych na stacjonarne radary i cieszy się bezkarnością.
Myślę, że trzeba poczekać na kolejny ruch GIDT
Stary 21.01.2014, 09:31   #638
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Mam znajomą co już 4 razy wybrała wariant 4-i NIC

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2014, 12:57   #639
CeKa
Stały bywalec ;)

Wariant 4 najczęściej wybierają stróże prawa, którym zdarzyło się popełnić wykroczenie. Wszak oni mają największe doświadczenie jak należy się zachować w takiej sytuacji. Na klatę biorą tylko ludzie którzy się tym szczerze przejmują i starają się być uczciwi, można wręcz rzec że naiwni (np. Ja płacąc mandat za fotoradar w Sławie, na rzecz Straży Miejskiej...).
I niech mi ktoś powie że to dla sprawiedliwości i bezpieczeństwa a nie wyszarpania szmalu...
Stary 21.01.2014, 13:12   #640
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jesli dla Ciebie uczciwosc to oznaka naiwnosci to ja nie mam wiecej pytan.
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2014, 13:28   #641
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Problem powstaje, gdy nieuczciwi definiują tą uczciwość.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2014, 13:30   #642
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez CeKa Podgląd Wiadomości
... Ja płacąc mandat za fotoradar w Sławie, na rzecz Straży Miejskiej...).
I niech mi ktoś powie że to dla sprawiedliwości i bezpieczeństwa a nie wyszarpania szmalu...
Straż Miejska to inna para kaloszy - tu się nie wygra tak łatwo.
A ja od początku płacę abonament RTV. Przebije mnie ktoś
Stary 21.01.2014, 13:31   #643
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A oni to w ogóle przysyłają poleconym?
Bo jeśli nie, to...
Stary 21.01.2014, 13:36   #644
esem
OldBoy

Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
A oni to w ogóle przysyłają poleconym?
Bo jeśli nie, to...
Poleconym z potwierdzeniem odbioru. Ale i tak nie mogą skierować do Sądu bo nie mają takowych możliwości prawnych. Kiedyś namawiali do tego Policję ale Prawo drogowe nie pozwala karać na podstawie cudzych fotoradarów (nie policyjnych). I tak w Państwie Prawa należy siedzieć cicho, sza i patrzeć jak Rostkowski@CO przeliczają się co do wpływów do budżetu.
Stary 21.01.2014, 15:02   #645
CeKa
Stały bywalec ;)

Cytat:
Uczciwość to cnota, więc jak najbardziej szanuje ludzi uczciwych. Tylko że czuje się zwałowany, ponieważ zapłaciłem, a tu się okazuje że nawet Policjanci olewają mandaty z fotoradarów i nie ponoszą konsekwencji. Wychodzi na to że byłem naiwny, wszak wyciągnęli ode mnie hajs, który u innych zostaje w kieszeni.
Postąpiłem zgodnie z prawem, uczciwie. Pytanie tylko czy to prawo jest uczciwe, bo jeśli okaże się że nie, to na naiwniaków wyjdą ci co płacili, a nie ci co się uchylili.
Nie rozczulam się nad tym że zapłaciłem, zrobiłbym to drugi raz. Wkurza mnie brak sprawiedliwości, cwaniacy znający prawo (najczęściej Ci którzy je znają np. Stróże Prawa) uchylają się od płacenia mandatów i pozostają bezkarni.
Ktoś tu chyba wykorzystuje uczciwość, do wyciągania pieniędzy z kieszeni, jednocześnie stawiając wykorzystanego w roli poszkodowanego, co czyni z niego naiwniaka który w dobrej wierze oddał pieniądze.

Wiem Demek że lubisz mnie stawiać w złym świetle takimi właśnie przycinkami, ale czy to ja stwarzam sytuacje w których ludzie uczciwi (płacący mandaty) zostają wykorzystywani przez nieuczciwych ? Jaki jest sens wystawiania mandatów skoro nie ma przymusu ich płacić ? To prawodawstwo stawia ludzi uczciwych (płacących) w roli naiwniaków, nie ja. To jest bardzo nie zdrowe bo co to za prawo, w którym karani są Ci którzy się karze dobrowolnie poddają ?
Dostałem mandat, moja kara: 200 zł i 4pkt
Dostał mandat, jego kara to: Nigdy Niezapłacone 200 zł i 4 pkt.

Myślę że dostatecznie jasno wytłumaczyłem.
Trudno Demek skoro sprowadzą uczciwość do naiwności, to będę uczciwym naiwniakiem.

Ostatnio zmieniany przez CeKa : 21.01.2014 o godz. 15:04
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: