![]() |
|
Zwolnić kilkadziesiąt tysięcy niepotrzebnych urzędników z nadania rodzinnego i od razu będzie ulga. A Narodowy wynająć Chińczykom. Czymś trzeba będzie w końcu zapłacić za tą ukradzioną ziemię na której stoi.
|
:spoko:
|
Piotr Ikonowicz on facebook:
Komornik Aleksander Pardus planuje kolejne barbarzyństwo. Zamierza w poniedziałek wyeksmitować rodzinę z 4-letnia córeczka do noclegowni. Oznacza to, że wbrew obowiązującym przepisom nie zapewnia tym ludziom nawet pomieszczenia tymczasowego. Idąc za radą naszej Kancelarii (Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej - przyp. moja), młode małżeństwo zwróciło się do kilku noclegowni z pytaniem czy zostaną przyjęci i dostali odnowy na piśmie. Noclegownie nie przyjmują pod swój dach nieletnich. A zatem komornik Pardus zamierza wyeksmitować to dziecko wraz z rodzicami wprost na bruk. Próbujemy temu zapobiec. Napisaliśmy skargę na czynność i jutro będziemy zabiegać w sądzie o niezwłoczne jej rozpatrzenie. Interweniowaliśmy również w Warszawskiej Izbie Komorniczej. Po poprzednich "wyczynach" komornika Pardusa powiadomiliśmy prokuraturę, która wszczęła przeciwko niemu śledztwo. Chodziło o to, że wykonał dwie eksmisje, pomimo, że uprzednio sąd zawiesił ich wykonanie. Przeciwstawianie się temu co robi ten komornik nie jest już nawet aktem obywatelskiego nieposłuszeństwa, lecz walką o przestrzeganie litery prawa. Dlatego rozważamy możliwość blokowania poniedziałkowej eksmisji, jeżeli interwencje w izbie komorniczej i skarga w sądzie nie przyniosą w porę spodziewanego rezultatu. |
Trzeba zwalniać mieszkania dla słoików, taka polityka bufetu.
|
Zatrważające wyniki badań alkoholu
Cytat:
Panowie, czas zacząć własną produkcję, tylko po bożemu, a nie na drożdżach co w 2 dni robią gotowy zacier, produkt nadaje się wtedy też tylko do spryskiwaczy. |
Mnie zastanawia tylko
- czy to wódki które można kupić w sklepie z akcyzą są takiej "jakości"? - czy to Polacy kupują taki syf z niepewnych źródeł? |
I tak i tak. Sam w budzie gdzie sprzedają Ukrainki kupiłem 200 deLuxy, po której mało nie padłem, a że piłem z sokiem grejpfrutowym, to nie poczułem co za świństwo, jak się rano obudziłem z potwornym kacem i powąchałem resztkę co została w buteleczce, to zrozumiałem. Była to moja ostatnia wizyta u nich.
|
Cytat:
|
Przypowiedź kolego Reetou ;) Starożytna wersja przypisu.
Tak to jest, jak się czyta osiemnastowieczne romanse z Dzikiego Zachodu. Z trupami. Powiem szczerze, że nie napisałem tego specjalnie. Coś mi nie grało, gdy to pisałem, ale nie wiedziałem co :) |
Cytat:
|
No nawet miałem zaznaczyć, że nie przypowieści biblijne, bo również sprawdziłem w google.
Nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi się, że w przedwojennych książkach Gebethner & Wolf widziałem formę przypowiedź, w sensie dzisiejszego przypisu. Swoją biblioteczkę mam ciągle w starym domu, ale w końcu przywiozę i spróbuję znaleźć. Niemniej pewien nie jestem, być może to moja żytnia imaginacja :) (której nie stosuję niestety, zdrowia brak). |
Cytat:
Jak chce pomagać - to niech faktycznie pomaga najemcom stanąć na nogi. A nie pomaga ograbiać właściciela. Sam swego czasu musiałem wynajmować mieszkanie w innym mieście - a najemca mojego mieszkania mi nie płacił. Masakra - legalnie nic mu zrobić nie można (niestety, ustawodawca ma podobne podejście jak p. Ikonowicz). I idę o zakład, że najemca żył wtedy lepiej, niż ja. Więc skoro już sprawa doszła do komornika - to znaczy, że najemca naprawdę nieźle dał popalić właścicielowi przez lata nie płacąc (w praktyce do sądu można kogoś podać gdy nie płaci za wynajęte mieszkanie od pół roku - do wyroku mijają lata). Cytat:
|
Wiadomo czemu październikowa - kalendarz juliański, no ale chyba o tym wiesz.
Co do działalności Piotra Ikonowicza. Nie za bardzo chcę polemizować, bo mimo dawnej znajomości - nie jestem z nim związany. Notkę wrzuciłem po prostu informacyjnie, a nie jako wyraz moich poglądów. Powiem tylko, że wedle mojej najlepszej wiedzy Ikon uderza nie w prywatne relacje wynajmu takie jak twoje, a w rozkładający się system mieszkań komunalnych oraz związany z tym system reprywatyzacji starych nieruchomości. Uderza nie z trybuny sejmowej, nie z pozycji publicysty czy jeszcze innej, a z pozycji bezpośredniej działalności, "na ulicy". Można to nazwać pracą u podstaw AD 2012. Czy ma rację? Nie wiem. Na pewno z chłopakami popełnili niejeden błąd. Ale patrząc na indolencję elit politycznych, które nie potrafią poradzić sobie nawet z tak prostą sprawą jak archaiczne prawo meldunkowe - widzę, że on jest jedyny, który się o te sprawy od lat upomina i stąd mnie ponownie, po latach, zaciekawił. Myślę, że nawet zagorzały libertarianin, który chce demontażu całego tego kulawego systemu, musi w pewien sposób przyznać Ikonowi rację - bo nie można tego czynić w ten sposób, kłamliwy i złodziejski, jak to się obecnie odbywa. Osobiście uważam, że problem jest w tym, iż trzem warszawskim stowarzyszeniom lokatorskim brakuje spójnej polityki informacyjnej i platformy dyskusji, dzięki której można by obrać spójny kierunek działań oraz właśnie oddzielić ziarno od plew: ludzi którzy chcą wykorzystać społeczników do obrony własnej niegospodarności, zaniedbania etc Chociaż gdzie przebiega granica za którą należy człowieka zostawić samego, uznać że tylko on jest winien - to ja nie wiem. |
Cytat:
Cytat:
Pewnie, że to takie nieludzkie pozwolić rodzinie z dziećmi troszczyć się o siebie. Pewnie, niech się dzieci uczą, że nierobów i nieudaczników muszą utrzymywać zaradni i pracowici rodzice ich kolegów ze szkoły. Jak ktoś chce pomagać - niech robi to z własnej nieprzymuszonej woli. System, który siłą zabiera ludziom pieniążki poprzez podatki i rozdaje je np. w formie prawie darmowych mieszkań zniechęca do pracowitości i dobrze rozumianej zaradności (oczywiście nagradza źle rozumianą zaradność - jak np. ci radcy prawni korzystający z takich mieszkań). Moim zdaniem państwo co najwyżej powinno się angażować na poziomie RNS. Ostatecznie TBSy. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:25. |
|