Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

ed hunter 03.10.2012 10:44

Zwolnić kilkadziesiąt tysięcy niepotrzebnych urzędników z nadania rodzinnego i od razu będzie ulga. A Narodowy wynająć Chińczykom. Czymś trzeba będzie w końcu zapłacić za tą ukradzioną ziemię na której stoi.

Zetoxa 03.10.2012 10:46

:spoko:

pali 05.10.2012 09:55

Piotr Ikonowicz on facebook:

Komornik Aleksander Pardus planuje kolejne barbarzyństwo. Zamierza w poniedziałek wyeksmitować rodzinę z 4-letnia córeczka do noclegowni. Oznacza to, że wbrew obowiązującym przepisom nie zapewnia tym ludziom nawet pomieszczenia tymczasowego. Idąc za radą naszej Kancelarii (Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej - przyp. moja), młode małżeństwo zwróciło się do kilku noclegowni z pytaniem czy zostaną przyjęci i dostali odnowy na piśmie. Noclegownie nie przyjmują pod swój dach nieletnich. A zatem komornik Pardus zamierza wyeksmitować to dziecko wraz z rodzicami wprost na bruk. Próbujemy temu zapobiec. Napisaliśmy skargę na czynność i jutro będziemy zabiegać w sądzie o niezwłoczne jej rozpatrzenie. Interweniowaliśmy również w Warszawskiej Izbie Komorniczej. Po poprzednich "wyczynach" komornika Pardusa powiadomiliśmy prokuraturę, która wszczęła przeciwko niemu śledztwo. Chodziło o to, że wykonał dwie eksmisje, pomimo, że uprzednio sąd zawiesił ich wykonanie. Przeciwstawianie się temu co robi ten komornik nie jest już nawet aktem obywatelskiego nieposłuszeństwa, lecz walką o przestrzeganie litery prawa. Dlatego rozważamy możliwość blokowania poniedziałkowej eksmisji, jeżeli interwencje w izbie komorniczej i skarga w sądzie nie przyniosą w porę spodziewanego rezultatu.

ed hunter 05.10.2012 10:13

Trzeba zwalniać mieszkania dla słoików, taka polityka bufetu.

ed hunter 05.10.2012 11:49

Zatrważające wyniki badań alkoholu

Cytat:

We Wrocławiu opublikowano wyniki kontroli alkoholu, który do badań przynosili ze swoich domów mieszkańcy. Przebadano w sumie 560 butelek wódki. W pięciu znaleziono śmiertelny metanol. W 290 płyn do mycia szyb.
http://fakty.interia.pl/polska/news/...koholu,1849727

Panowie, czas zacząć własną produkcję, tylko po bożemu, a nie na drożdżach co w 2 dni robią gotowy zacier, produkt nadaje się wtedy też tylko do spryskiwaczy.

sobrus 05.10.2012 11:56

Mnie zastanawia tylko
- czy to wódki które można kupić w sklepie z akcyzą są takiej "jakości"?
- czy to Polacy kupują taki syf z niepewnych źródeł?

ed hunter 05.10.2012 12:01

I tak i tak. Sam w budzie gdzie sprzedają Ukrainki kupiłem 200 deLuxy, po której mało nie padłem, a że piłem z sokiem grejpfrutowym, to nie poczułem co za świństwo, jak się rano obudziłem z potwornym kacem i powąchałem resztkę co została w buteleczce, to zrozumiałem. Była to moja ostatnia wizyta u nich.

Reetou 05.10.2012 20:05

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1224948)
Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej - przyp. moja

Możecie, kolego Pali, rozwinąć ten skrót? Bo mi gramatyka siada...

pali 05.10.2012 20:17

Przypowiedź kolego Reetou ;) Starożytna wersja przypisu.
Tak to jest, jak się czyta osiemnastowieczne romanse z Dzikiego Zachodu. Z trupami.

Powiem szczerze, że nie napisałem tego specjalnie. Coś mi nie grało, gdy to pisałem, ale nie wiedziałem co :)

Reetou 05.10.2012 20:52

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1225045)
Przypowiedź kolego Reetou ;) Starożytna wersja przypisu.

Chyba starożytnia... Bo o przypowieści słyszałem, ale przypowiedzi to tylko w nieprzebranych czeluściach internetu znaleźć można, u tych co im rodzice papierki różowe załatwili już w przedszkolu...

pali 05.10.2012 21:42

No nawet miałem zaznaczyć, że nie przypowieści biblijne, bo również sprawdziłem w google.

Nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi się, że w przedwojennych książkach Gebethner & Wolf widziałem formę przypowiedź, w sensie dzisiejszego przypisu. Swoją biblioteczkę mam ciągle w starym domu, ale w końcu przywiozę i spróbuję znaleźć. Niemniej pewien nie jestem, być może to moja żytnia imaginacja :) (której nie stosuję niestety, zdrowia brak).

Wawelski 06.10.2012 17:01

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1224948)
Piotr Ikonowicz on facebook:

Komornik Aleksander Pardus planuje kolejne barbarzyństwo.

P. Ikonowicz ma podejście komisarza z rewolucji zwanej nie wiedzieć czemu u nas październikową. Każdy właściciel wynajmujący komuś mieszkanie to burżuj i nawet jak najemca nie płaci to wszystko jest OK i najemcę trzeba bronić. I nic nie szkodzi, że przez to właściciel musi dokładać do interesu i nie ma co do gęby włożyć.

Jak chce pomagać - to niech faktycznie pomaga najemcom stanąć na nogi. A nie pomaga ograbiać właściciela.

Sam swego czasu musiałem wynajmować mieszkanie w innym mieście - a najemca mojego mieszkania mi nie płacił.
Masakra - legalnie nic mu zrobić nie można (niestety, ustawodawca ma podobne podejście jak p. Ikonowicz). I idę o zakład, że najemca żył wtedy lepiej, niż ja.

Więc skoro już sprawa doszła do komornika - to znaczy, że najemca naprawdę nieźle dał popalić właścicielowi przez lata nie płacąc (w praktyce do sądu można kogoś podać gdy nie płaci za wynajęte mieszkanie od pół roku - do wyroku mijają lata).

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1224983)
jak się rano obudziłem z potwornym kacem i powąchałem resztkę co została w buteleczce, to zrozumiałem.

Mi tam na kacu wóda zawsze koszmarnie cuchnie. Choćby to była The Famous Goose.

pali 06.10.2012 17:22

Wiadomo czemu październikowa - kalendarz juliański, no ale chyba o tym wiesz.

Co do działalności Piotra Ikonowicza.
Nie za bardzo chcę polemizować, bo mimo dawnej znajomości - nie jestem z nim związany. Notkę wrzuciłem po prostu informacyjnie, a nie jako wyraz moich poglądów.

Powiem tylko, że wedle mojej najlepszej wiedzy Ikon uderza nie w prywatne relacje wynajmu takie jak twoje, a w rozkładający się system mieszkań komunalnych oraz związany z tym system reprywatyzacji starych nieruchomości. Uderza nie z trybuny sejmowej, nie z pozycji publicysty czy jeszcze innej, a z pozycji bezpośredniej działalności, "na ulicy". Można to nazwać pracą u podstaw AD 2012.

Czy ma rację? Nie wiem. Na pewno z chłopakami popełnili niejeden błąd. Ale patrząc na indolencję elit politycznych, które nie potrafią poradzić sobie nawet z tak prostą sprawą jak archaiczne prawo meldunkowe - widzę, że on jest jedyny, który się o te sprawy od lat upomina i stąd mnie ponownie, po latach, zaciekawił.

Myślę, że nawet zagorzały libertarianin, który chce demontażu całego tego kulawego systemu, musi w pewien sposób przyznać Ikonowi rację - bo nie można tego czynić w ten sposób, kłamliwy i złodziejski, jak to się obecnie odbywa.

Osobiście uważam, że problem jest w tym, iż trzem warszawskim stowarzyszeniom lokatorskim brakuje spójnej polityki informacyjnej i platformy dyskusji, dzięki której można by obrać spójny kierunek działań oraz właśnie oddzielić ziarno od plew: ludzi którzy chcą wykorzystać społeczników do obrony własnej niegospodarności, zaniedbania etc Chociaż gdzie przebiega granica za którą należy człowieka zostawić samego, uznać że tylko on jest winien - to ja nie wiem.

Wawelski 06.10.2012 17:37

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1225089)
Wiadomo czemu październikowa - kalendarz juliański, no ale chyba o tym wiesz.

Wiem, że u nas mamy kalendarz gregoriański.

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1225089)
Powiem tylko, że wedle mojej najlepszej wiedzy Ikon[U] uderza nie w prywatne relacje wynajmu takie jak twoje, a w rozkładający się system mieszkań komunalnych

Jeżeli tak jest, to go poprę. Nie rozumiem systemu mieszkań komunalnych. Znam kilku radców prawnych mieszkających w takich - i zarabiających krocie a płacących za nibytonajem mniej, niż ja we wspólnocie mieszkaniowej mam opłat. Dlaczego niektórzy mają dostawać z moich podatków mieszkanie, a ja muszę sam się o nie troszczyć?
Pewnie, że to takie nieludzkie pozwolić rodzinie z dziećmi troszczyć się o siebie. Pewnie, niech się dzieci uczą, że nierobów i nieudaczników muszą utrzymywać zaradni i pracowici rodzice ich kolegów ze szkoły.

Jak ktoś chce pomagać - niech robi to z własnej nieprzymuszonej woli. System, który siłą zabiera ludziom pieniążki poprzez podatki i rozdaje je np. w formie prawie darmowych mieszkań zniechęca do pracowitości i dobrze rozumianej zaradności (oczywiście nagradza źle rozumianą zaradność - jak np. ci radcy prawni korzystający z takich mieszkań).
Moim zdaniem państwo co najwyżej powinno się angażować na poziomie RNS. Ostatecznie TBSy.

Prezesik 08.10.2012 13:59

Cytat:

Tysiące litrów piwa rozlało się dzisiaj rano na Rondzie Podwale w Lesznie.
http://leszno.naszemiasto.pl/artykul...?kategoria=506

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:25.