Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

woitas 15.05.2009 14:06

żalosne to, że tak potężna śląska aglomeracja nie będzie gościła piłkarzy euro 2012...

cieszę się, że wrocław wygrał, ale wiem jak wygląda to miasto w chwili obecnej... wszystko rozkopane, koszmarnie dziurawe drogi i niebotyczne korki w godzinach szczytu... miasto jest piękne, leży przy autostradzie, ma czym przyciągnąc ludzi, ale komunikacyjnie chyba nie da rady.

sobrus 15.05.2009 14:10

Może wreszcie komunikacja zacznie działać jak należy.
Siostra (z AUS) mówiła mi że na olimpiadę Sydney 2000 tak to miasto odpicowali, że nie do Poznania ;)
Oczywiście Poznań czy Wrocław aż tak sie nie zmieni, ale może chociaż troche rzeczy wreszcie ponaprawiają. Taka impreza dla miasta to zawsze duża szansa na rozwój.

demek 15.05.2009 16:23

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1023035)
Demek, nie znam się na stadionach, ale skoro wygrały pewne miasta, to zapewne czymś przekonały ludzi którzy mieli dokonać wyboru. Nie sądze żeby UEFA, PiS czy ktokolwiek inny miał jakieś zapędy na udupienie Chorzowa. W takich przypadkach zawsze jest pewna grupa osób które się z wyborem nie zgadzają. Zawsze są jakieś za i przeciw.

zapedy w udupieniu reszty polski ma warszawa. jak juz kilka razy pisalem, slaski na chwile obecna chcial tylko najwazniejsze mecze zeby reszta polski miala cos dla siebie. zalozenie stadionu narodowego jest takie, ze kadra ma grac tam i tylko tam, BYC MOZE spotkania towarzyskie beda rozgrywane gdzie indziej. rzad za pis zglosil (i to nie jest wina pzpn bo to polski rzad wzial na siebie ciezar euro) chorzow i krakow jako miasta rezerwowe.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1023035)
Rzeczywiście z opisu w Wybiórczej Chorzów nie wyglądał na najlepszy wybór. Może trzebaby sie zastanowić - od którego miasta Chorzów jest lepszy. Od Warszawy czy Gdańska raczej nie. Może Wrocław... ciężko mi powiedzieć.

czy jakakolwiek czesc fundamentow jest zrobiona w warszawie lub gdansku? NIE. a slaski jak stal tak stoi

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1023037)
Ale o co tyle krzyku?
Przecież od początku Chorzów i Kraków były miastami rezerwowymi i miały one dostać Euro, gdyby któreś z miast miało wyraźne opóźnienia znacznie odbiegające od harmonogramu prac. I taką umowę przecież podpisały Chorzów i Kraków.
Miasta podstawowe wywiązały się i po prostu UEFA pozostała przy wcześniejszych ustaleniach. Nie ma powodów by zmieniać umowy o organizację mistrzostw, które już przecież UEFA podpisała z Poznaniem, Gdańskiem, Warszawą i Wrocławiem.
A szans Krakowa i Chorzowa dopatrywano się głównie w tym, że Ukraina sobie nie za dobrze radzi. I że więcej polskich miast dostanie organizację Euro. UEFA się na taki podział nie zgodziła. No i tyle.

nie krakow i chorzow tylko polski rzad. nie ma umowy miedzy miastami a uefa.

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1023041)
żalosne to, że tak potężna śląska aglomeracja nie będzie gościła piłkarzy euro 2012...

tak jak pisalem wczesniej - 9 mln polakow w promieniu 100km od stadionu slaskiego, najlepsi w polsce kibice, pilkarze powiedzieli, ze chca grac tylko tam, siatkowka i spodek...lodz ma hale na 9000 a spodek troche wiecej, dlaczego kadra i zagraniczni zawodnicy kochaja to miejsce? dzieki kibicom! tak wiem, pewnie przypadek...

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1023041)
cieszę się, że wrocław wygrał, ale wiem jak wygląda to miasto w chwili obecnej... wszystko rozkopane, koszmarnie dziurawe drogi i niebotyczne korki w godzinach szczytu... miasto jest piękne, leży przy autostradzie, ma czym przyciągnąc ludzi, ale komunikacyjnie chyba nie da rady.

odejmij przyjezdnych studentow, ktorych jest dosc duzo. jesli skoncza remonty drog moze byc dobrze! trzeba byc dobrej mysli

Prezesik 15.05.2009 16:37

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1023056)
nie krakow i chorzow tylko polski rzad. nie ma umowy miedzy miastami a uefa.

Owszem jest umowa. Przynajmniej na pewno z tymi miastami, które od początku były podstawowe, czyli z Poznaniem, Wrocławiem, Warszawą i Gdańskiem.

demek 15.05.2009 16:43

nie, nie ma zadnej umowy, nigdy nie bylo i nigdy nie bedzie. to sa miasta kandydaci, krakow i chorzow miasta rezerwowe. umowa jest miedzy ueafa a rzadem polskim, ktory zobowiazal sie do tego i tamtego

Prezesik 15.05.2009 16:50

Ma także umowy z miastami i możesz o tym poczytać w necie.
A to są słowa Michela Platiniego:

Cytat:

Przed dwoma laty przyjęliśmy płynącą z Polski propozycję organizacji finałowego turnieju ME w roku 2012 w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku. Z wymienionymi miastami UEFA podpisała stosowne umowy. Oczekiwania, że do gry trafi Kraków i Chorzów byłyby uzasadnione jedynie w sytuacji szczególnych zaniedbań w przygotowaniu do Euro wyznaczonej czwórki. A tak się nie stało - spokojnie odparł Platini.

demek 15.05.2009 16:52

umowa jest podpisana miedzy uefa a spolka skarbu panstwa "euro2012" (czy jak im tam). to tez mozna znalesc w necie...
dopiero ta spolka ma umowy z miastami...na remonty itd a nie na organizacje, na organizacje to teraz beda mogli podpisac po wyborze miast przez uefa. bo niby jak mozna podpisac umowe przed oficjalnym wyborem? tak ciezko to zrozumiec?

Prezesik 15.05.2009 16:59

Ciężko to zrozumieć, że bez względu na to kto reprezentuje obie strony i jaka jest forma umowy, wyraźnie wskazuje ona które miasta są miastami podstawowymi, a które rezerwowymi i w jakich okolicznościach rezerwowe mogą zastąpić podstawowe?

demek 15.05.2009 17:08

ciezko zrozumiec dlaczego kociol czarownic byl praktycznie najwazniejszym punktem w staraniach o euro a chwile po wyborze stal sie stadionem rezerwowym

ed hunter 15.05.2009 19:42

Chyba Demek za bardzo nie lubi Warszawy, pocieszę go - ja Jej też nie lubię. :D

zene_k 15.05.2009 19:59

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1023084)
Chyba Demek za bardzo nie lubi Warszawy, pocieszę go - ja Jej też nie lubię. :D

To po co tam mieszkasz?:>
:P

ed hunter 15.05.2009 20:44

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1023095)
To po co tam mieszkasz?:>
:P

Ja mieszkam w lesie. Pod okupacją Warszawy. :D

Prezesik 15.05.2009 23:05

Krew, pot i łzy - 10 najgorszych polskich gier

Smartek 16.05.2009 10:09

Natrafiłem na ciekawy artykuł, przeglądając komentarze na Wykopie:
http://otworz-oczy.org/?p=327

andy 16.05.2009 22:47

http://www.wykop.pl/link/183357/the-code

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:08.