Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

DejaVu 21.06.2009 12:07

Policja jaka jest każdy wie ;) ale co to za rodzice ??? Ja nie wiem o czym można myśleć prowadząc samochód ??? o dojechaniu szczęśliwie do celu , czy o d...Maryny ??? Blokady pod pedał gazu pozakładać tym co za szybko jeżdżą ,a rodzicom d... za narażenie na utratę życia lub zdrowia.:klnie:

andrzejj9 21.06.2009 13:38

Cytat:

Napisany przez onimusza666 (Post 1030868)
Policja jaka jest każdy wie ;) ale co to za rodzice ??? Ja nie wiem o czym można myśleć prowadząc samochód ??? o dojechaniu szczęśliwie do celu , czy o d...Maryny ??? Blokady pod pedał gazu pozakładać tym co za szybko jeżdżą ,a rodzicom d... za narażenie na utratę życia lub zdrowia.:klnie:

Wracają z pogrzebu można myśleć o wielu rzeczach. Oczywiście nie zwalnia to z przestrzegania przepisów, ale pozwala zrozumieć możliwe przyczyny tego, co się stało. Kierowca miał szczęście i refleks, popełnił błąd, ale nazywanie go piratem drogowym (słyszałem komentarze przy innej okazji - bo mówili też o tym w telewizji) jest niepotrzebną przesadą.

Co do policji to tutaj też bym się ich zbytnio nie czepiał, bo przynajmniej na tym filmie nie widać, żeby sami stwarzali dodatkowe zagrożenie. No może poza jedną rzeczą, której nie toleruję - po zatrzymaniu samochodu samochód policji nie miał włączonego sygnału świetlnego. Znając zwyczaje policjantów pewnie włączył światła awaryjne (we Wrocławiu to norma). Czy to jakaś mania, czy po prostu policjanci też specjalnie nie znają przepisów?

demek 21.06.2009 14:01

przeciez to cywilne auto...kogutow tam niet, sa za grilem swiatla

grzeniu 21.06.2009 14:13

Cytat:

Napisany przez onimusza666 (Post 1030868)

Nie wiem, na podstawie czego wyciągasz takie wnioski? Bez przesady.
Facet zwyczajnie nie zauważył znaku, co się zdarza, bo natura ludzka ułomna jest. Nie pędził na złamanie karku. Sytuacja faktycznie niebezpieczna i mieli dużo szczęścia, że nic tam się nie stało.
A przyczyny? Może rzeczywiście wracali z pogrzebu kogoś bardzo bliskiego, a wtedy bywa trudno się skupić na bieżącej sytuacji....wiem, może kierować powinna druga osoba....ale to najczęściej sobie uświadamiasz po fakcie. Może jeszcze sam nie miałeś takiej sytuacji.

Zapewniam cię, że kierowca po tym zdarzeniu miał co najmniej mokro w gaciach, a policjanci mu jeszcze dołożyli. W myśl przepisów słusznie.
Sytuacje tak na drodze, jak i w życiu bywają różne, a spotkanie z policjantem nie zawsze musi się wiązać z mandatem. Kary finansowe to nie jedyny środek poprawiający bezpieczeństwo na drogach.
Ostatnio jednak doprecyzowuje się przepisy tak, żeby nawet policjant nie miał możliwości manewru karą.

andrzejj9 21.06.2009 15:19

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1030906)
przeciez to cywilne auto...kogutow tam niet, sa za grilem swiatla

Bez sygnału świetlnego nie jest uprzywilejowany.

demek 21.06.2009 15:32

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1030927)

ale do czego pipjesz z tym uprzywilejowaniem?
ze nie mogli go zatrzymac czy co?

andrzejj9 21.06.2009 15:48

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1030930)
ale do czego pipjesz z tym uprzywilejowaniem?
ze nie mogli go zatrzymac czy co?

Że stojąc w tym miejscu bez wyraźnego sygnału świetlnego powodowali zagrożenie dla innych uczestników ruchu (a jeśli był zakaz, dodatkowo łamali przepisy). I nie chodzi mi o tą konkretną sytuację, ale codzienność, którą widzę we Wrocławiu - policja staje wszędzie: na zakazach, na skrzyżowaniach, trawnikach, przejściach dla pieszych i czasami tylko łaskawie włączy światła awaryjne, sygnału świetlnego praktycznie nigdy. I po prostu mnie to irytuje. Teoretycznie pełniąc taką funkcję powinni dawać innym przykład. No i w sumie dają..

demek 21.06.2009 16:18

aha
czyli mieli jechac za nim do usranej smierci, a gdyby byl nawalony? pomyslales o tym?

zauwazyles, ze zatrzymali sie na tym skrzyzowaniu?zauwazyles, ze zatrzymali go na prostej?

andrzejj9 21.06.2009 16:32

Sorry, ale nie rozumiem w czym ty masz problem. Poczytaj może jeszcze raz to, co napisałem..

Wawelski 21.06.2009 17:01

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1030927)

Koguty w tajniakach są schowane za przyciemnianymi szybami. I jak widziałem takie przewoźne kino jak akurat robili seans kierowcy, to mrugali ładnie bombkami.
Ale żeby to był pojazd uprzywilejowany to musi nadawać JEDNOCZEŚNIE sygnał dźwiękowy i świetlny (więc uprzywilejowani co nocą wyłączają dźwięk ryzykują - bo prawnie nie są pojazdem uprzywilejowanym).

A co do ścigania po ulicach, to dla mnie ostateczność. Ściganie zwiększa zagrożenie na drodze dla innych uczestników. Inaczej zachowuje się pirat "ścigany" a do tego ścigający też stwarzają zagrożenie. Po to policja jest organizacją, żeby koledzy "dalej" przejęli delikwenta, a nie żeby robić rajdy uliczne.
Przykładów tragedii spowodowanych ściganiem jest coraz więcej - przykład

rycho 21.06.2009 17:07

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1030953)
...A co do ścigania po ulicach, to dla mnie ostateczność...

:wow:
Od razu strzelać?
Nie przesadzasz?

Wawelski 21.06.2009 17:21

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1030954)
:wow:
Od razu strzelać?
Nie przesadzasz?

Nie - najpierw pomachać lizaczkiem.
Jak nie pomoże - rozłożyć kolczatkę.
Po co strzelać? Żeby znowu ktoś niewinny dostał rykoszetem albo wprost z niewprawnej ręki?

Jakby tego pirata, co sreberko chciało ścigać, zatrzymali koledzy kierowcy sreberka za kilka kilometrów - najprawdopodobniej nic by się nie stało. A tak samochód do kasacji i zapłacimy my - podatnicy. A okoliczni mieszkańcy mogą dziękować Bogu, że nie szli akurat poboczem czy nie jechali z naprzeciwka, jak "kierowca, co nie dostosował prędkości do warunków drogowych" wyleciał z drogi i dachował.
Ciekawe, czy policjanci odpowiedzą za spowodowanie wypadku i za zniszczenie mienia społecznego.

A w ogóle, to co to za obłuda, że pilnujący prawa nie muszą go przestrzegać? Póki nie zapalą bąbek i nie włączą sygnału dźwiękowego są zwyczajnym użytkownikiem drogi i tak samo powinni przestrzegać (wszyscy kierowcy dookoła mają prawo tego oczekiwać - piesi też) przepisów, ograniczeń prędkości, linii ciągłych itd. A ścigając "pirata" tego nie robią.
Pościgi zostawmy kinowcom. Są drogie, nieefektywne i niebezpieczne. Policja powinna stosować bezpieczne metody (a przy okazji tańsze).

rycho 21.06.2009 17:41

Nie. Trzeba ścigać. Kolczatkę mówisz?
Czasem jest czas...
Sytuacje są rożne.

DejaVu 21.06.2009 18:22

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...osoby_nie.html :nie::wow:

demek 21.06.2009 18:29

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1030950)
Sorry, ale nie rozumiem w czym ty masz problem. Poczytaj może jeszcze raz to, co napisałem..

ty chyba nie wiesz czego sie czepic juz

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:51.