Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

rycho 27.09.2011 14:17

Znaczy komu nie?

andrzejj9 27.09.2011 14:31

Ok - zdrowotnie może tylko wyjść na dobre. Finansowo mnie nie interesuje :>

sobrus 27.09.2011 17:53

Jest tylko taki problem że ludzi na świecie jest coraz więcej a żarcia nie bardzo.
I windowanie cen żywności dobrze się nie skończy.
Nie mówię tu o biednych Murzynkach z Ugandy.
Jak się ktoś wreszcie wkurzy, że tylko najbogatszych stać na jedzenie, to się może kiedyś skończyć dość krwawo.

Dlatego jestem za tym by ludzie opracowywali technologie pozwalające produkować dużo taniej żywności. Ale oczywiście bez przesady i trucia - i aby można było kupić również tą lepszą w adekwatnej do jakości cenie.

Dwa że jak wszyscy ruszą do "dobrych rolników" w poszukiwaniu "dobrego mięsa" to jego cena albo pójdzie w górę albo albo ci rolnicy z chęci zysku zaczną oszukiwać i w końcu będziemy jeść znowu chemiczny shit.

Patrix 27.09.2011 17:58

Zgadzam się z gościem...

ed hunter 27.09.2011 18:26

Na całe szczęście mumii europejskiej zostało co najwyżej kilka lat.

andrzejj9 27.09.2011 19:07

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1183248)
Dlatego jestem za tym by ludzie opracowywali technologie pozwalające produkować dużo taniej żywności. Ale oczywiście bez przesady i trucia - i aby można było kupić również tą lepszą w adekwatnej do jakości cenie.

Już opracowali - wegetarianizm. Wymaga 11-krotnie mniejszej powierzchni i nakładów niż 'uprawa' mięsa. Na dodatek jest (w większości wypadków) zdrowszy.

M@X 28.09.2011 00:44

...ale co to za zycie bez miecha xD?

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

grzeniu 28.09.2011 00:51

Bez mięcha, to nie życie
to wegetacja k***a

M@X 28.09.2011 01:09

Stad sie chyba wziela nazwa "wegetarianizm" w sumie xD!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

demek 28.09.2011 01:17

jadac dzis do pracy zaczalem sie zastanawiac. dlaczego to nie nasze panstwo obsluguje platne autostrady. z oplat za to mogliby nie dosc, ze je remontowac to jeszcze budowac nowe bo to sa ogromne pieniadze. chocby z samego odcinka katowice - krakow.

czy w naszym kraju chwilowy zarobek jest wazniejszy niz duzo wiekszy, ktory zajmie ciut wiecej?

woitas 28.09.2011 05:30

Nie. Wazniejsze jest dostanie odpowiednio grubej koperty.
Nikt mi nie wmowi, ze za umowa ze Stalexportem nie stoi "gratis".
Niestety, Polska to kraj, gdzie uczciwi sa traktowani jak frajerzy, a kombinatorzy i zlodzieje w bialych kolnierzykach jako ludzie sukcesu.

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk

sobrus 28.09.2011 08:34

Też nie wierze, że nikt nie mógł wymagać gwarancji na nawierzchnię, a tak zanim skończą budowac to juz remontują.
Gdyby firmy remontowały za swoje pieniadze to pewnie lepiej by budowały :bluzga:
To jest złodziejstwo w biały dzień, nawet kilkukrotne.

Raz kradną na benzynie (opłata drogowa), potem na budowie (budują na piasku), potem na opłatach za przejazd, potem na remontach i koło się zamyka.

Dlaczego mamy płacić za przejazd jakiejś firmie skoro budowane były za nasze pieniadze? Prywatna firma kasy na to nie wyłożyła. Kto wymyślił ten skandaliczny system?

A frajerzy płacą.

Ja bym żadnym krajowym złodziejom nie dał zarobić, wynajął niemiecką firmę i zrobił (za państwowe pieniądze) autostrade 100% państwową. Pewnie taniej by wyszło. Ale nie jestem królem niestety ;)

Ale nasi rządzący nie są głupi, wszystko to jest pewnie zgodnie z planem. By żyło się lepiej.

ed hunter 28.09.2011 08:42

Rozbiórka trasy S8

Cytat:

Rekordowo droga trasa S8 ma pecha. W dzień w rejonie węzła w Konotopie drogowcy rozbierają część nowej jezdni. W nocy trwają poprawki gwarancyjne na całym odcinku między Konotopą a Powązkowską.
***8211; To najdroższa droga w Polsce. Budowa kilometra kosztowała 220 mln zł. Jeszcze jej nie otworzyli, a już rozbierają? ***8211; dziwią się warszawiacy.
Nie ma się czemu dziwić, Polska w budowie. :]

Kogoro 28.09.2011 09:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1183220)
Nie polemizuję, bo nie mam tak dalekiej wiedzy w temacie, żeby być pewnym. Niemniej to, co przez lata czytałem, wydaje się pasować do ogólnego wydźwięku tej książki.

Co do przykładu - akurat zohydzanie filetów rybnych, coli, a i większości dostępnego w sklepach mięsa, akurat może jedynie wyjść wszystkim na dobre..

Fakt, że tanie mięcho oznacza zazwyczaj jego niską jakość, ale nie tylko.

Wszelkie koncerny to samo zło, także medialne.
Problem polega ta tym, że jednak nie odpowiadają w 100% za każdą ludzką krzywdę.
Dlatego trzeba na przytoczoną przez Ciebie książkę uważać, bo być może jej autor sam jest w jakimś stopniu ofiarą koncernu, w którym pracował, np. ktoś go "wysadził" z intratnego stanowiska.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1183273)
Już opracowali - wegetarianizm. Wymaga 11-krotnie mniejszej powierzchni i nakładów niż 'uprawa' mięsa. Na dodatek jest (w większości wypadków) zdrowszy.

Jesteś pewien, że to czym się "tuczy" roślinki (i chroni) jest takie zdrowe?

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1183248)
Jest tylko taki problem że ludzi na świecie jest coraz więcej a żarcia nie bardzo.
I windowanie cen żywności dobrze się nie skończy.
Nie mówię tu o biednych Murzynkach z Ugandy.
Jak się ktoś wreszcie wkurzy, że tylko najbogatszych stać na jedzenie, to się może kiedyś skończyć dość krwawo.

Dwa że jak wszyscy ruszą do "dobrych rolników" w poszukiwaniu "dobrego mięsa" to jego cena albo pójdzie w górę albo albo ci rolnicy z chęci zysku zaczną oszukiwać i w końcu będziemy jeść znowu chemiczny shit.

Ale przecież ludzie już coś takiego opracowali. Oczywiście będą to czynić dalej, i dalej ceny może będą spadać. Np. jeszcze 25 lat temu w szynce bywało do 25% wody, teraz może być nawet ok. 50%. To ma oczywisty wpływ na jej cenę.

Kris 28.09.2011 09:33

Jest różnica pomiędzy 'wędliną' z marketów a wędliną z mniejszych sklepów z małych zakładów wędliniarskich. Takich trzeba szukać.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:03.