Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

andrzejj9 28.09.2011 10:03

Cytat:

Napisany przez Kogoro (Post 1183361)
Jesteś pewien, że to czym się "tuczy" roślinki (i chroni) jest takie zdrowe?

Na pewno zdrowsze od mięsa (chyba, że mówimy o wiejskiej śwince, czy kurze chodzącej po podwórku - wtedy zostaje tylko kwestia, czy - a jeżeli to ile - mięso jest człowiekowi potrzebne i dla niego korzystne). Chyba, że wkraczamy na obszar GMO, ale to zupełnie inny temat..

Kris 28.09.2011 10:19

Andrzejku, jesteś wegetarianinem?

Patrix 28.09.2011 13:05

Człowiek jest mięsożercą w 100% ! Zawsze był, a psioczenie, że mięso zdrowe nie jest to głupota.
Ale oczywiście do wegeterian nic nie mam, nie chcą, niech nie jedzą.

Wegetarianie dzielą się na głupich i mądrzejszych.
Ci pierwsi po prostu nie jedzą mięsa i lądują w szpitalu.
Drudzy zaś dokładnie znają zasady diety i substytuty. Choć i tak wg mnie marnie wyglądają.

sobrus 28.09.2011 14:18

Ale andrzejj9 nigdzie nie napisał że mięso jest niepotrzebne ani nic takiego.

Z tego co wiem nie da się przeżyć jedząc samo mięso, bo brakuje nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wiem jednak jak z jedzeniem samych roślin.
Dość dużo osób je tak i jakoś żyją. Niektórzy rzeczywiście lądują w szpitalu.
Ale może część tych składników, które są w mięsie można znaleźć w np jajach i przetworach mlecznych.
Do tego dochodzą ryby, które są powiedzmy "za darmo" bo nie musimy ich wypasać i karmić własym pozywieniem "lądowym".

A człowiek jest wszystkożercą. Kły od czegoś są. Trzonowce też.
Ja na pewno materiałem na wegetarianina nie jestem ;)

http://fakty.interia.pl/raport/lech-...a,1700762,6911
Tylko 7-10% raportu rosyjskiego zgadza się z ustaleniami naszych ekspertów.
Pewnie reszta raportów jest tak samo wiarygodna.

http://fakty.interia.pl/polska/news/...rmii,1700636,3
Cytat:

udokumentowano w pełni wydajność 320 metrów sześciennych na godzinę przy ciśnieniu 6,5 atmosfery, co uznać należy za wynik bardzo dobry
a ponoć tam nie było ciepłych źródeł :> ?

joujoujou 28.09.2011 14:29

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1183407)
[...]

Z tego co wiem nie da się przeżyć jedząc samo mięso, bo brakuje nienasyconych kwasów tłuszczowych. [...]

Da się, da. :taktak:

Pytanie tylko - jak długo. :idea:

Chociaż ja tak żyję już od lat - oprócz mięsa w zasadzie jedynie słodycze, kawa i fajki. :]

No i piwo, rzecz jasna. :tak!:

sobrus 28.09.2011 14:31

cukier jest z buraków, kawa to roślina! tytoń też :D
i to cała tajemnica ||

demek 28.09.2011 14:31

Cytat:

Napisany przez woitas (Post 1183327)
Nie. Wazniejsze jest dostanie odpowiednio grubej koperty.
Nikt mi nie wmowi, ze za umowa ze Stalexportem nie stoi "gratis".
Niestety, Polska to kraj, gdzie uczciwi sa traktowani jak frajerzy, a kombinatorzy i zlodzieje w bialych kolnierzykach jako ludzie sukcesu.

stal nie jeden bonus a wiele, dla wielu ludzi a pierwszy w kolejce pan emil wasacz, ktory do dzis czerpie z tego kase.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1183352)
Też nie wierze, że nikt nie mógł wymagać gwarancji na nawierzchnię, a tak zanim skończą budowac to juz remontują.
Gdyby firmy remontowały za swoje pieniadze to pewnie lepiej by budowały :bluzga:
To jest złodziejstwo w biały dzień, nawet kilkukrotne.

ale tam jest napisane, ze gwarancyjnie. a jesli mowisz o odcinku platnym a4 to placi za to stalexport. o to chodzi w dzierzawie tego. oni zbieraja, oni remontuja. wydaja gruba kase (mocno zawyzona) na ciagle wymiany nawierzchni bo musza to robic. w umowie jest kwota jaka maja przeznaczac albo rocznie albo przez calosc dzierzawy na modernizacje. wiec robia byle co byle tylko osiagnac taka kwote zapewne maja jeszcze cos dla siebie z tego. sadze, ze juz dawno mogli dolozyc trzeci pas na calosci i zrobic nowa nawierzchnie ale po co.

Cytat:

Raz kradną na benzynie (opłata drogowa), potem na budowie (budują na piasku), potem na opłatach za przejazd, potem na remontach i koło się zamyka.

nie mam nic do oplat za przejazd jesli ida do panstwa i w calosci na budowe drog.

Cytat:

Dlaczego mamy płacić za przejazd jakiejś firmie skoro budowane były za nasze pieniadze? Prywatna firma kasy na to nie wyłożyła. Kto wymyślił ten skandaliczny system?

tez nie mam problemu, ze to prywatna firma, niech tylko dba o to jak nalezy i moze miec z tego profity. ale stalexport tego nie robi.

Cytat:

A frajerzy płacą.

Ja bym żadnym krajowym złodziejom nie dał zarobić, wynajął niemiecką firmę i zrobił (za państwowe pieniądze) autostrade 100% państwową. Pewnie taniej by wyszło. Ale nie jestem królem niestety ;)

Ale nasi rządzący nie są głupi, wszystko to jest pewnie zgodnie z planem. By żyło się lepiej.

ja czekam ciag dalszy batalii stalexport vs jaworzno
a poki co stalexport przegrywa conajmniej 3:0
- powstala nowa droga i nie byli w stanie tego zablokowac
- sad uznal ich za monopoliste wiec moglismy odzyskac pieniadze za przejazd z okresu kiedy byla w wielu miejscach remontowana
- sad uznal, ze umowa nie moze byc i nakazal odtajnienie, tutaj beda sie odwolywac do konca bo pewnie zapisy w niej sa niezgodne z prawem i interesem publicznym

bedzie ciekawie :)

andrzejj9 28.09.2011 17:13

Nie jestem wegetarianinem (choć kiedyś prawdopodobnie będę). Znam jednak takich, widzę, jak się odżywiają i w jakim są zdrowiu. Niestety znam też sporo przypadków osób żywiących się 'normalnie' i ciężko schorowanych. Mięso samo w sobie złe nie jest, ale w takich ilościach i takiej jakości, jak się obecnie spożywa, jest bardzo szkodliwe.

Patrix 28.09.2011 17:40

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1183437)
Mięso samo w sobie złe nie jest, ale w takich ilościach i takiej jakości, jak się obecnie spożywa, jest bardzo szkodliwe.

Jak ktoś szama na tłusto, ociekająco to jest to niezdrowe...

Kogoro 28.09.2011 17:42

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1183369)
Na pewno zdrowsze od mięsa (chyba, że mówimy o wiejskiej śwince, czy kurze chodzącej po podwórku - wtedy zostaje tylko kwestia, czy - a jeżeli to ile - mięso jest człowiekowi potrzebne i dla niego korzystne). Chyba, że wkraczamy na obszar GMO, ale to zupełnie inny temat..

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1183437)
Nie jestem wegetarianinem (choć kiedyś prawdopodobnie będę). Znam jednak takich, widzę, jak się odżywiają i w jakim są zdrowiu. Niestety znam też sporo przypadków osób żywiących się 'normalnie' i ciężko schorowanych. Mięso samo w sobie złe nie jest, ale w takich ilościach i takiej jakości, jak się obecnie spożywa, jest bardzo szkodliwe.

Jakież fajne przewidywania odnośnie własnej przyszłości lub wizyta u wróżki. ;)

"Chemii" jest wszędzie dużo, dotyczy to także upraw
Poza tym należy pamiętać, że sporo wegetarian (i inni śmiertelnicy również) kupuje produkty wysoko przetworzone. A tu już spore pole do manewru dla wszelkich szkodliwych dodatków.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1183385)
Człowiek jest mięsożercą w 100% ! Zawsze był, a psioczenie, że mięso zdrowe nie jest to głupota.
Ale oczywiście do wegeterian nic nie mam, nie chcą, niech nie jedzą.

Wegetarianie dzielą się na głupich i mądrzejszych.
Ci pierwsi po prostu nie jedzą mięsa i lądują w szpitalu.
Drudzy zaś dokładnie znają zasady diety i substytuty. Choć i tak wg mnie marnie wyglądają.

Cytat:

Ale andrzejj9 nigdzie nie napisał że mięso jest niepotrzebne ani nic takiego.

Z tego co wiem nie da się przeżyć jedząc samo mięso, bo brakuje nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wiem jednak jak z jedzeniem samych roślin.
Dość dużo osób je tak i jakoś żyją. Niektórzy rzeczywiście lądują w szpitalu.
Ale może część tych składników, które są w mięsie można znaleźć w np jajach i przetworach mlecznych.
Do tego dochodzą ryby, które są powiedzmy "za darmo" bo nie musimy ich wypasać i karmić własym pozywieniem "lądowym".

A człowiek jest wszystkożercą. Kły od czegoś są. Trzonowce też.
Ja na pewno materiałem na wegetarianina nie jestem ;)

W sumie racja. Jesteśmy wszystkożercami, ale należy też pamiętać, że potrafiliśmy oszukać naturę i radykalnie zmienić nasz tryb życia. Co ma swoje konsekwencje, czyli powinno wpływać również na dobór diety.
Poza tym zazwyczaj to co nam j szkodzi, to najlepiej smakuje.

Cytat:

http://fakty.interia.pl/raport/lech-...a,1700762,6911
Tylko 7-10% raportu rosyjskiego zgadza się z ustaleniami naszych ekspertów.
Pewnie reszta raportów jest tak samo wiarygodna.

http://fakty.interia.pl/polska/news/...rmii,1700636,3

a ponoć tam nie było ciepłych źródeł :> ?

Cóż, ze smoleńskiego tematu nie muszę wyrzucać ani jednego swojego osądu, bo chyba nigdzie się nie pomyliłem. W sumie to smutne.

andrzejj9 28.09.2011 18:01

Cytat:

Napisany przez Kogoro (Post 1183443)
Jakież fajne przewidywania odnośnie własnej przyszłości lub wizyta u wróżki. ;)

"Chemii" jest wszędzie dużo, dotyczy to także upraw
Poza tym należy pamiętać, że sporo wegetarian (i inni śmiertelnicy również) kupuje produkty wysoko przetworzone. A tu już spore pole do manewru dla wszelkich szkodliwych dodatków.

Wiesz - to nie jest kwestia przypadku, ale świadomego wyboru. Taką przyszłość można przewidywać.

Co do chemii to niewątpliwie jest jej sporo i unikanie jej nie jest łatwe (a powiedziałbym, że bardzo trudne). Ale da się, jeśli się chce.

Reetou 29.09.2011 10:43

30 km/h w obszarze zabudowanym? System elektroniczny połączony z alkomatem w każdym samochodzie, uniemożliwiający uruchomienie silnika zanim nie chuchniesz w rurkę?

"Szefie... szefie! Chuchnij mnie w te rurkie, bo nie mogę bryki odpalić..."

Czy w tym parlamencie europejskim siedzi za pieniądze podatników ktoś przy zdrowych zmysłach?

http://moto.wp.pl/kat,121,title,Drak...wiadomosc.html

grzeniu 29.09.2011 10:53

Muszą przypominać o swoim istnieniu, im głośniej tym lepiej.
Znaczy są potrzebni :sciana:

A - i jeszcze mają pomysł ujednolicenia dopuszczalnych promili na terenie całej unii. Ciekawe na ile, i co powiedzą ci którym obniżą. Największe kraje unii chyba mają powyżej naszych 0,2...

Kogoro 29.09.2011 12:32

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1183536)
30 km/h w obszarze zabudowanym? System elektroniczny połączony z alkomatem w każdym samochodzie, uniemożliwiający uruchomienie silnika zanim nie chuchniesz w rurkę?

"Szefie... szefie! Chuchnij mnie w te rurkie, bo nie mogę bryki odpalić..."

Czy w tym parlamencie europejskim siedzi za pieniądze podatników ktoś przy zdrowych zmysłach?

http://moto.wp.pl/kat,121,title,Drak...wiadomosc.html

PE to przecież twór z masą urzędasów, a ci muszą co po chwilę coś udoskonalać. Czasem z konkretnym zyskiem dla kogoś lub jakiejś grupy, a czasem tak by tylko zwiększać kontrolę nad obywatelem europejskim. Patrz niedawno prezentowany w temacie Michalkiewicz.

joujoujou 29.09.2011 13:38

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1183539)
[...]

A - i jeszcze mają pomysł ujednolicenia dopuszczalnych promili na terenie całej unii. Ciekawe na ile, i co powiedzą ci którym obniżą. Największe kraje unii chyba mają powyżej naszych 0,2...

Mocno powyżej - u mnie dozwolone jest 0.8. Próba obniżenia do 0.6 kilka lat temu niemal doprowadziła do upadku rządu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:13.