Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

Kogoro 07.11.2011 13:43

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1188774)
aha wymog. a gdzie to jest zapisane?

a w ogole dlaczego powinien byc na znaczkach?

Demek, czytaj ze zrozumieniem.
Napisałem, że wymóg, bo:
1. Monety nasze i obce istnieją (znalazłem obce na allegro - troszkę kosztują)
2. Znaczki przez inne nacje wyemitowane istnieją.
3. Gratka kolekcjonerska

Tylko tyle. Zapisów prawnych nie postulowałem.

@Kris, @Demek nie przesadzajcie.
Dla mnie osobiście to "rybka", bo ani monet, ani znaczków nie kolekcjonuję.

------
Reetou raczej ma rację. Tych 90% pewnie nie będzie. Na papierze tak. Na papierze to i może nawet Nergal jest członkiem KK.
Nie mniej większość Polaków to osoby wierzące.

Kris 07.11.2011 13:43

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1188776)
@Sobrus - nie przesadzaj. Może tak jest u was w Lubelskiem, ale wierz mi, że u nas tylko księża by chcieli żeby tak było.
W najgorszym przypadku na ostatnią chwilę możesz się nie załapać na miejsce siedzące w kosciele. Nie będę tu pisał o %, ale nabudowali kościołów jak banków i teraz ludzi do nich brakuje. A księża walczą między sobą o rewiry kolędowe. Dosłownie!

Dobrze, większa konkurencja, to i ceny może będą niższe. :szczerb:

grzeniu 07.11.2011 13:46

Ceny niższe? Zapomnij.
Za śluby, pogrzeby, chrzty itp okazje, gdzie jesteś przywiązany rejonowo do swojej parafii, koszą ile wlezie. Równo - dogadani są między sobą.

Kris 07.11.2011 13:47

No to do UOKiK - zmowa cenowa. :mruga:

k***a

sobrus 07.11.2011 14:02

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1188776)
@Sobrus - nie przesadzaj. Może tak jest u was w Lubelskiem, ale wierz mi, że u nas tylko księża by chcieli żeby tak było.
W najgorszym przypadku na ostatnią chwilę możesz się nie załapać na miejsce siedzące w kosciele. Nie będę tu pisał o %, ale nabudowali kościołów jak banków i teraz ludzi do nich brakuje. A księża walczą między sobą o rewiry kolędowe. Dosłownie!

W niedziele w zwykłą Mszę faktycznie tłumów nie ma. Tutaj tak samo. Człowiek to jest taka sprytna bestia, że jak nie widzi w czymś "interesu" czy zysku to zwyczajnie "dupy sobie tym nie zawraca".

Ale jak trwoga, to do Boga. Nic dodać nic ująć.
Wtedy od razu co innego ... tłumy murowane i nawet hojne dary na tacę się znajdą.
Jak w naszym dotychczas niezbyt znanym Kościele całkiem sporo osób doznało niewytłumaczalnych uzdrowień (w mojej rodzinie też) to ludzie i po 100zł zaczęli rzucać na tace, a do Kościoła ciężko sie dopchać.

Tak jest w zasadzie wszędzie gdzie Msze z modlitwami o uzdrowienie się odbywają, u nas od zeszłego roku. Poprzednio (pare lat temu) były np. w Żabiej Woli i tłumy były jeszcze większe, jak koncert Iron Maiden w nocy w grudniu i na mrozie (taka Msza trwa 3-4 godziny, czasem dłużej, sporo z tego czasu się klęczy). I tak co miesiąc lato czy zima.

Ale na niedzielną przychodzić i posłuchać kazań i Ewangelii znanej na pamięć - łeee nie chce się - tacy już jesteśmy.

Kris 07.11.2011 14:37

Jakoś nie przypominam sobie, żeby w Piśmie Świętym Jezus lub Apostołowie przy okazji uzdrowień zbiórki kasy robili...

Jabba the Hutt 07.11.2011 19:55

Faktycznie, może i obserwować można mniejszą frekwencję na niedzielnych Mszach Św. Mówią o tym księża na sprawozdaniach z kolędy. Duże osiedla , takie jak Popowice czy Gądów we Wrocku, tracą stałych mieszkańców (umierają emeryci, młodsi kupują domy, mieszkania w lepszych osiedlach) a na ich miejsce przychodzą albo wynajmujący mieszkania studenci (nie chodzący do koscioła) albo ludzie "nowego chowu", kościół omijający z daleka (chyba,że ślub, pogrzeb). Ale bardzo źle nie jest. Podstawowe Msze , powodują wypełnienie kościoła osiedlowego i tak jest nie tylko w Święta. Mniej ludzi chodzi na 18 czy 21. Ale to normalne.

Przy okazji - ślub brałem i od opłat nie zbankrutowałem ;). Z wrodzonego skąpstwa dałem nawet mniej niż przyjete i nikt mnie nie pogonił ;) . Księża oblaci nie naciagają ludzi po kolędzie, kazdy daje ile może i chce,

Kris 07.11.2011 21:10

Za to ciotka, jak chcieliśmy pochować babcię, usłyszała coś w tym stylu od księdza "Tyle za pogrzeb i ani złotówki mniej, masz, masz tyle, ja wiem, ile dostajecie z ubezpieczenia".

demek 07.11.2011 22:22

ja juz przezylem kazanie na slubie gdzie sie zastanawialem kto pierwszy ta czarnemu w ryj, pan mlody,pani, rodzice czy moze ja.

bo na co laska dal za malo zaznaczajac, ze nie wie ile sie daje...

woitas 08.11.2011 05:27

Za pogrzeb mojej mamy 4 lata temu da***322;em ksi***281;dzu "co ***322;aska" 350 z***322;.

Kogoro 08.11.2011 08:38

Pozostawiam to bez komentarza.

Cytat:

Kontrowersyjna wizjonerka Elżbieta Gas, która przewidziała miejsca powodzi na świecie zachęca do inwestowania w Polsce a konsumentom radzi aby domagali się polskich produktów w sklepach. Jej zdaniem nigdy nie dojdzie do przyjęcia euro w Polsce gdyż to polski pieniądz stanie się walutą międzynarodową***8230;
Tutaj całość
Wizjonerka: Inwestujcie w Polsce i domagajcie się w sklepach polskich produktów!!!

sobrus 09.11.2011 08:07

http://expressilustrowany.pl/repreze...f1da712a010000

Na nowych koszulkach reprezentacji nie ma Orzełka! :wow:
Przecież zawsze był, nawet na gadżetach dla kibiców!

Czyżby komuś przeszkadzał?

To może jeszcze godło zwiesimy ze szkół i urzędów ?

:sciana:

Ale logo nike jest i PZPN :taktak:
Czyli to nie jest reprezentacja Polski! To reprezentacja PZPN!
:w00t:
http://www.weszlo.com/news/8435-Kosz...ate_do_podlogi
Cytat:

czekamy jeszcze, by odpowiednia związkowa komórka wymyśliła skoczną pioseneczkę, którą zastąpiony zostanie "Mazurek Dąbrowskiego".
Trafili w sedno.

Przywrócenie Orzełka niemożliwe!
http://www.weszlo.com/news/8437-Nike...nie_niemozliwe

reakcja kibiców :rotfl:
Cytat:

18 miesiecy by zaprojektowac biala szmate z czerwonym prostokatem i z logo dziadkow lesnych hahahaha,to jakas paranoja!Ten czas to pewnie na projektowanie materialu na koszulke,bo taki wzor to moje dziec ko w 5 minut nabazgra

andrzejj9 09.11.2011 08:22

Co tam na nich jest to mnie w sumie mało interesuje (chociaż PZPN bym wyp...). Bardziej natomiast fakt, że są po prostu.. słabe.. Jak na 18 miesięcy prac projektowych spodziewałbym się czegoś lepszego.

demek 09.11.2011 08:46

LOOOOOOOOOOOL

jak nie ma orzelka? no nie ma standardowego, ale przypaczcie sie uwaznie na to logo, nawet korona jest...

sobrus 09.11.2011 08:50

Cytat:

Art. 2 ust. 1. Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego ze złotą koroną na głowie zwróconej w prawo, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i szponami złotymi, umieszczony w czerwonym polu tarczy.
Ktoś ich prosił o przeprojektowanie godła? To jest "logo" Polski, a nie jakieś dziwolągi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:13.