Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

palikot 04.01.2012 22:34

Cytat:

Napisany przez Kogoro (Post 1195795)
(...)
(...) promowałoby to także wzrost bezrobocia, bo jeżeli 2 pracowników będzie pracowało po 12 godzin, to trzeci już będzie zbędny.

Koronny argument moich lewicowych kolegów, nawet wczoraj o nim pomyślałem ;)
Ale oczywiście, choć jest to pogląd zazwyczaj przypisywany lewicy i wygłaszany przez lewicę, to lewica nie ma na niego monopolu.
BTW był to z grubsza pogląd zmarłego Lecha Kaczyńskiego, zresztą prawo pracy i ubezpieczenia społeczne to był jego konik (chyba nawet doktorat czy hab. o tym robił).

Rozumiem logikę tego poglądu, jest spójny; ale uważam, że obecnie niemożliwy do wdrożenia i szkodliwy. Pominę argumentację, bo nie jestem w stanie krótko tego uzasadnić.

Ale tutaj różnimy się, to ustaliliśmy.

BTW nie wierzę też w istnienie czegoś takiego jak bezrobocie w Polsce od ~2000 roku, a przynajmniej inaczej bym to słowo zdefiniował.

Cytat:

Wymyślanie idealnych = sprawiedliwych modeli ma sens tylko jako coś do czego można dążyć. W praktyce to i tak niemożliwe.
Pełna zgoda.

Cytat:

Nie wiem czy "czysty" podatek liniowy gdziekolwiek istnieje.
Raczej nie istnieje, to też model idealny.
Zawsze w końcu polityk da ulgę podatkową jakiejś grupie; pokusa zbyt silna.

Cytat:

Napisany przez Kogoro (Post 1195795)
Mimo wszystko wolę system ulg, bo dawanie zapomóg to promocja biedy. Człowiek, który musi ubiegać się o zapomogę często przekracza pewien próg psychiczny (bariera biedy i niemożności), za którym jest już tylko nędza. I z tego jest potem trudno wrócić do normalności.

Jeśli miałyby to być ulgi w podatkach dochodowych, to tak się zazwyczaj składa, że ci najbiedniejsi już nie mają od czego odliczyć tych ulg albo są zagubieni, nie potrafią, wypadają z systemu i na to samo wychodzi.
A innym ludziom ulgi niepotrzebne, jeśli podatki byłyby powszechne i stąd niskie.

Co do ulg w stawkach VAT, no to fakt: czym kto biedniejszy, tym bardziej skurczy mu się koszyk (żywność). Z pewnością ileś osób na krawędzi egzystencji przekroczyłoby tę granicę przy jednej stawce VAT. Natomiast ludzie o średnich zarobkach musieliby mniej piwa pić i skorzystać z tańszych narzędzi pracy, to by im się wyrównało i na dobre wyszło ;)

Natomiast co do przekraczania "psychicznych progów", jak to ująłeś, to ja widzę nieco inny problem: człowiek, który bierze dowolną dotację (nie zapomogę) od państwa - jest demoralizowany. Nie cierpię całych tych lewackich funduszy unijnych i uważam je za wyjątkowo szkodliwe. Chciałbym mieć zapisane w Konstytucji, że nikt nie może dostać ani złotówki od państwa lub samorządu, za wyjątkiem pomocy społecznej dla ludzi, którzy trwale lub czasowo nie są zdolni do samodzielnej egzystencji.
Te dotacje nie są żadnym wyrównywaniem szans, ale promocją lekkomyślności. One zmniejszają szanse tych, którzy na swój start odłożyli kapitał ciężką pracą.
To dotyczy Polski, bo na Zachodzie są inne procesy i tam być może dotacje mogą się przydać (tam są większe różnice w majątkach).

No to ja w sumie już nic nie mam do dodania ;)
Dzięki za ciekawą dyskusję, chyba że Ty zechciałbyś coś dodać.

Kogoro 05.01.2012 07:12

W sumie tylko jedno jeszcze dodam.

Cytat:

Napisany przez palikot (Post 1195837)
Koronny argument moich lewicowych kolegów, nawet wczoraj o nim pomyślałem ;)
Ale oczywiście, choć jest to pogląd zazwyczaj przypisywany lewicy i wygłaszany przez lewicę, to lewica nie ma na niego monopolu.

Drugi raz w tym temacie powołałeś się na lewicowych kolegów.
Normy czasu pracy istnieją chyba w każdym państwie. Tego nikt nie kwestionuje, niezależnie od poglądów. Chodzi o polityków, ekonomistów mających realny wpływ na zmianę prawa w danym państwie.

Kogoro 05.01.2012 13:35

Czego to ludzie wymyślą
P2P oficjalną religią

4 zasady Misyjnego Kościoła Kopizmu
1. Cała wiedza dla wszystkich.
2. Poszukiwanie wiedzy jest święte.
3. Obieg wiedzy jest święty.
4. Czyn kopiowania jest święty.

Porządna religia powinna mieć dekalog.

andrzejj9 05.01.2012 18:53

Ślady po strzałach na limuzynie Jarosława Kaczyńskiego
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/slady...wiadomosc.html

Cytat:

Na szybie limuzyny, która należała do Jarosława Kaczyńskiego widać ślady po pociskach - czytamy na stronie dziennik.pl. Przedstawiciele ugrupowania odmawiają w tej sprawie komentarza, ale potwierdzają, że ktoś faktycznie strzelał w kierunku auta prezesa.

Ślady po pociskach na tylnej szybie srebrnego Saaba 9-5 odkrył nowy nabywca, który kupił samochód należący wcześniej do partii Jarosława Kaczyńskiego. Do samochodu prezesa PiS strzelano najprawdopodobniej z wiatrówki.

- Jak się przejedzie palcem, to czuć wyżłobienie. Snajper strzelał jakimiś seriami, bo trzy ślady są w podobnych odległościach w jednej linii - relacjonuje w rozmowie z serwisem dziennik.pl obecny właściciel limuzyny.

Pragnący zachować anonimowość polityk Prawa i Sprawiedliwości przyznał, że jakiś czas temu faktycznie miał miejsce taki "nieprzyjemny incydent". - Nie chcieliśmy informować o nim policji. Natychmiast by to obrócono przeciw nam - mówi.

Auto, którym poruszał się niedawno prezes PiS, ponownie jest wystawione na sprzedaż.
???

Czyli mam rozumieć, że snajperzy strzelają z wiatrówki?

ynsiwy 05.01.2012 18:57

ślady po śrucie z polowań na kaczki ||

Kogoro 05.01.2012 20:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1195902)
Ślady po strzałach na limuzynie Jarosława Kaczyńskiego
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/slady...wiadomosc.html

???

Czyli mam rozumieć, że snajperzy strzelają z wiatrówki?

Info pretenduje do miana najbardziej bezużytecznego newsa.

superrrmario 06.01.2012 00:20

Czy są wiatrówki, które strzelają seriami?

Zetoxa 06.01.2012 00:44

tak, np. AK-47, w wojsku strzelałem z tej wiatrówki k***a

woitas 06.01.2012 09:03

Kolejny news z pupy wzi***281;ty, maj***261;cy odwróci***263; uwag***281; "pospólstwa" od szarej rzeczywisto***347;ci.
Pasmo podwy***380;ek, zapa***347;***263; gospodarcza, gigantyczny d***322;ug publiczny... ale co tam, najwa***380;niejsze, ***380;e jaki***347; cycek strzela***322; do samochodu z wiatrówki.

Wys***322;ane z mojego HTC Wildfire za pomoc***261; Tapatalk

andrzejj9 06.01.2012 09:34

a widzieliście kurs dolara wczoraj..?

Miałem większą sumę do sprzedania i już nie wytrzymałem i sprzedałem. Ciekawe, czy będę żałował..

demek 06.01.2012 10:10

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1195927)
Czy są wiatrówki, które strzelają seriami?

tak sa takie wiatrowki. tyle, ze z nich efekt podobny do karabinu...

Kris 06.01.2012 17:38

Warszawski Orszak Trzech Króli z kolędowaniem

Serio? Chiński smok, czy to jakaś fotomanipulacja? k***a

ed hunter 06.01.2012 18:36

Góralska muzyka + chiński smok, to taka fajna manipulacja ku uciesze gawiedzi, szczególnie tej najmłodszej.

palikot 06.01.2012 22:01

Wszędzie tyle niebezpieczeństw, na każdym kroku Prawdziwego Polaka okraść chcą, zmanipulować i zbałamucić.

Dobrze, że jest wódeczka, można swój sprzeciw wykrzyczeć.

Patrix 08.01.2012 01:59

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:15.