Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.12.2011, 22:04   #466
palikot
Banned

Data rejestracji: 20.11.2011
palikot zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiem, zapewne "dobijanie" R407C jako zamiennik R12 i R22 - do instalacji zaolejonej, z cząstkami aluminium itd
Scenariuszy mnóstwo po takiej naprawie
palikot jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.12.2011, 22:28   #467
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Produkowali chyba lodówki od razu z czymś żrącym, albo na nasz rynek trafiały jako nówki "odświeżańce" z takim dodatkiem, moja padła, gość co przyjechał ją naprawiać, twierdził, że nagminne są takie awarie, oczywiście gwarancję dwuletnią przechodziły bez problemu, moja chyba z 5 lat działała. Naprawa nieopłacalna, wtedy (2005?) krzyknął 450 złotych i dawał gwarancję na 6 miesięcy, wyciągnąłem Gorenie z piwnicy i tak to było do niedawna. Gorenje działa nadal od święta, wygląda na niezniszczalną jak Mińsk.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2011, 22:48   #468
palikot
Banned

To nie wiem co to było, może faktycznie regenerowany R12 lub R22, skoro to kilka lat temu było.
Albo R407C, to jest cholerstwo paskudne.
W ogóle wszystkie te czynniki są albo wybuchowe albo toksyczne albo coś tam.

Przyszłością zapewne jest CO2 jako czynnik chłodniczy, który jak wiadomo jest przyjazny dla człowieka. Na razie jest wyłącznie w dużych, nowych instalacjach, bo wymaga dużej kultury technicznej, choćby przez potężne ciśnienia w instalacji. Technologia rozwinie się, to trafi do lodówek.

Obecnie chyba większość lodówek jest na R600A, czyli swojski izobutan. Można go sobie uzupełnić z takiego pojemnika do nabijania zapalniczek, co są w kioskach
Stary 02.12.2011, 23:55   #469
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jakieś trzy lata temu kupiłem lodówkę Beko CSA 29000. Trochę pochodziła, trochę poodpoczywała (mieszkanie było wynajmowane z przerwami). Działa (jeszcze) bez problemu. Ale rozlazła się uszczelka - pruje się w rowku jakby tam była zawleczka do prucia. Podobno to częsty przypadek w tym modelu.

To jeden z przykładów potwierdzających tandetność współczesnego AGD. Przynajmniej z segmentu "popularnego".

Ponieważ robię remont w tym mieszkaniu i zostanie tylko lodówka (wymiana uszczelki jest w miarę tania), to wróciłem do tego tematu. I chyba kryteria decyzyjne mam sprecyzowane, co do najważniejszych:
1. Olać markę. I tak wszystko jest tandetą w lwiej części produkowaną w tych samych, chińskich fabrykach, przez tak samo sprawne, tak samo słabo opłacane rączki z taką samą kontrolą jakości. Tylko potem różne loga są przyklejane/tłoczone.
2. pogodzić się, że sprzęt pochodzi tyle, co na gwarancji + 1-2 lata. Jak pochodzi dłużej - cieszyć się. Jak krócej - mam pecha. Ale pogodzić się z tym, że nikt nie produkuje już sprzętu działającego przez kilkanaście czy kilkadziesiąt lat - bo zawsze coś się zepsuje a nieliczne naprawy będą miały sens ekonomiczny.
3. jeżeli porównywalne funkcjonalnie sprzęty mają różne gwarancje - wybrać ten z dłuższą
4. jeżeli coś jest produkowane w EU a jeszcze bardziej w PL (jak uda się coś znaleźć) - dać za to plusik (czy może raczej minus 10% do ceny - i porównywać z chińszczyzną z 10% droższą).
5. uwzględnić jakość/rodzaj serwisu.

I wychodzi mi, że benchmarkiem jest... Ikea.

Teraz na liście zakupów mam:
Piekarnik - Framtid OV9 (taki z funkcją pizza - Made in Poland)
Okap - Ikea Luftig BF325
Płyta - Amica PGX6411 (albo coś podobnego - ideał ma tylko 3 palniki, są one w rzędzie w tym jeden wielkiej mocy - ale jak już znajdzie się coś takiego, to ma bezwstydną cenę)

Dylemat mam ze zmywarką. Kuchnia ciasna - a do 45 Ikea nie robi frontów (tylko stalowy). I nie mogę się zdecydować - czy 45 wolnostojąca, do zabudowy i coś rzeźbić czy jakoś wcisnąć 60. Kuchnia ma być prosta - białe meble i drewniany blat. Więc chyba wygra biała, wolnostojąca z demontowalnym blatem, żeby wsunąć pod drewniany.

Rady i sugestie mile widziane
Stary 03.12.2011, 00:18   #470
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A ten lokal szykujesz pod wynajem? To chyba wiadomo, że trzeba szukać najtańszych z najdłuższą gwarancją, zaraz mnie tutaj jeden oskarży o oczywiste oczywistości, i nie będzie to Pali , ale chwilę myśląc, to nic teraz nie przychodzi do głowy mądrzejszego, bo WSZYSTKO, to syf, niezależnie od marki, można trafić lepiej, lub gorzej.
Stary 03.12.2011, 00:26   #471
palikot
Banned

Ma rację Wawelski co do olania marki lodówki, bardzo słusznie
(chyba, że kogoś stać na premium w postaci Miele, no to fajnie - tu nie ma co liczyć opłacalności, po prostu ma się przyjemność z korzystania ze sprzętu wysokiej klasy).

W wielu sklepach (np.agito) można dokupić gwarancję, świadczoną przez zewnętrzne podmioty, nie przez sklep ani producenta.
Ale nie wiem czy jest sens - trzeba byłoby wczytać się dokładnie w warunku usługi.

Co do zmywarki z Ikea - naprawiałem przyjacielowi taką, w środku miała napis Whirlpool. Żaden cud techniki, ale też nie widziałem badziewia. Popsuła się, bo ją zafajdał, niechluj, kawaler ;P
Stary 03.12.2011, 04:09   #472
Wawelski
Always newbie

Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
A ten lokal szykujesz pod wynajem?
Dla siebie (przynajmniej na jakiś czas). Ale lubię robić wszystko (a zwłaszcza wydawać pieniądze) optymalnie. Unikam tandety. Ale też nie lubię wydać kolejnej złotówki, jeżeli dostanę za nią mniej, niż za poprzednią (wg mojej subiektywnej oceny).
Nawet, jakbym pod wynajem robił, to pewnie kupiłbym to samo, co kupię sobie (tylko w najemców innych bym celował) - robię innym co mi miłe
Zresztą - bardzo prawdopodobne, że za kilka lat się wyprowadzę (mieszkanie w świetnym miejscu - ale ciasne) i wtedy albo będę wynajmował, albo sprzedam. I w jednym, i w drugim przypadku chciałbym, żeby efekt obecnego remontu jeszcze był na tyle dobry, że (co najwyżej po odmalowaniu) nabywca/najemca zwróci mi znaczącą część kosztów remontu.
Stary 03.12.2011, 09:16   #473
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Tak to tylko w Erze, czym droższą kupisz lodówkę, tym więcej stracisz, takie mam odczucia na temat jakości dzisiejszych sprzętów AGD.
Moja siostra ma lodówkę Westfrost od ponad 20 lat, dwa razy psuł się termostat...
Teraz chyba nikt nie robi takich lodówek.
Stary 03.12.2011, 09:40   #474
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie robi. Jak by robił to by poszedł w plajtę jak Vestfrost.
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.12.2011, 10:10   #475
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mamy od 5 lat lodówkę dwuagregatową Electrolux. Na razie, odpukać, sprawuje się świetnie.
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2012, 13:00   #476
Wawelski
Always newbie

Jakie zmywarki 45cm mają skuteczniejsze rozwiązanie na sztućce, niż koszyk?
Stary 17.01.2012, 06:45   #477
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
W***322;a***347;nie wczoraj po ponad 12 latach pad***322;a mi pralka Bosch. Jutro przychodzi kole***347; obluka***263;, czy jest sens jej naprawy.
No ale dmuchaj***261;c na zimne, stoj***281; przed konieczno***347;ci***261; zakupu nowej. Chc***281; kupi***263; co***347; taniego, z dobrym serwisem i nie sypi***261;cego si***281; nami***281;tnie.
Widzia***322;em fajn***261; z Beko, ale czy ta firma robi dobre zabawki Agd?

Wys***322;ane z mojego HTC Wildfire za pomoc***261; Tapatalk

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2012, 08:45   #478
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mamy od pięciu lat pralkę Indesita, sprawuje się znakomicie.
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2012, 15:24   #479
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Rychu by się nie krzywił na Beko
Stary 26.01.2012, 23:14   #480
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Jakie zmywarki 45cm mają skuteczniejsze rozwiązanie na sztućce, niż koszyk?
Zmywarki Miele mają oddzielną szufladę, ale nie wiem czy dotyczy to wszystkich modeli czy tylko standardowych 60.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: