![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#601 |
![]() |
polecam Samsuga
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#602 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#603 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Potrzebuję jakąś pralkę do mieszkania, które wynajmuję (najczęściej studentom..), bo stara niestety będzie do wyrzucenia (łożysko).
Chciałbym: - zapłacić mało - nie przejmować się za dwa lata, że zepsuje - nie płacić wysokich rachunków za energię i wodę Myślę, że ze względu na punkt drugi kupowałbym w electro.pl bo te ich 5 letnie gwarancje wyglądają zachęcająco (a i ceny mają dobre). Patrzyłem na raczej niedroższe modele, ale jeśli warto (chociażby na ekonomiczność) mogę dopłacić więcej. Patrzyłem na: http://www.electro.pl/Pralka_INDESIT...29-715621.html http://www.electro.pl/Pralka_INDESIT...29-537589.html http://www.electro.pl/Pralka_AMICA_AWB_510D-507996.html http://www.electro.pl/Pralka_BEKO_WM...Y-s779682.html
![]() |
#604 |
Forumator
Data rejestracji: 24.01.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dołożyłbym jeszcze electroluxa, choćby tego
http://www.electro.pl/Pralka_ELECTRO...TW-674028.html Ciut drożej, ale za to oszczędniejsza. Na pralkach czy lodówkach nie ma co zbyt oszczędzać. Faktycznie, electro ma dosyć ciekawie rozpracowane pakiety korzyści.
![]() |
#605 |
the one
CDRinfo VIP
Nie mówię nie, bo choć szkoda mi generalnie pieniędzy na to (bo wiem, że i tak pralka nie będzie szanowana), to jednak nie lubię kupować najtańszych sprzętów (chyba, że wysokiej jakości, co jednak rzadko idzie w parze).
Jednak w kwestii ekonomiczności patrzę, że pomimo wyższej klasy (A++) podane wartości zużycia prądu i wody (roczne) są wyższe od tych w pierwszym Indesicie. Już to w innym porównaniu widziałem i nie do końca to rozumiem..
![]() |
#606 |
Forumator
Bardziej kierowałbym się klasą A++, bo to norma. Electrolux ma nieco większy wsad. Zatem musi więcej zużywać, jednak jeżeli do tych pralek włożysz dokładnie taką samą odzież, a nie maksymalną wagę, to zużycie w przypadku Electroluxa będzie korzystniejsze.
![]() |
#607 |
![]() |
Zainteresuj się też jakąś pralkami Gorenje choćby tym modelem
electro.pl/Pralka_GORENJE_W_7503-sE035122.html Nie kupowałbym Amiki - nie wiem jak teraz ale kiedyś Amiki to bezawaryjnie działały tylko kuchenki z resztą sprzętów była zawsze mniejszy lub większy problem. Generalnie trudno znaleźć tani sprzęt AGD "nie do zdarcia" |
![]() |
![]() |
![]() |
#608 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#609 |
the one
CDRinfo VIP
^^ hmm... pralka generalnie jest już stara, więc jak mi ktoś powiedział, że to się nie opłaca, to w sumie na słowo uwierzyłem.. (ale ktoś z rodziny, nie jakiś spec)
W takim razie jeszcze poszukam, chociaż jednak pralka jakiejś mało znanej firmy (nawet teraz nie pamiętam, muszę sprawdzić), więc z częściami może być słabo..
![]() |
#610 |
Nie szukaj w serwisach pralek do tego modelu tylko zmierz średnicę i do sklepu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#611 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Ciesz się, że masz starą pralkę i można wymienić łożysko/łożyska. Jak starannie zrobisz, to całkiem prawdopodobne, że stara pochodzi dłużej od nowej.
W nowej w takim przypadku zostanie ci tylko wymiana całej pralki na kolejną nową. |
![]() |
![]() |
![]() |
#612 | |
Forumator
Cytat:
Jeżeli mocno chcesz ciąć koszty, to można jeszcze kupić używaną.
Pozdrawiam Kogoro Akechi Ostatnio zmieniany przez Kogoro : 29.05.2014 o godz. 16:11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#613 |
the one
CDRinfo VIP
No tą w sumie kupowałem używaną i generalnie nie mam co na nią narzekać, bo wytrzymała przynajmniej z 5 lat (a może i dłużej). Teraz raczej kupowałbym już coś nowego, żeby nie ryzykować.
Sprawdziłęm tą pralkę i model to IGNIS AWV 513-500. Nie mam pojęcia, czy dałoby się do niej dokupić to łożysko, ale poszukam. Zakładam, że wymiana bardzo trudna nie jest.. .... ok, zmieniłem zdanie ;-) Łożysko o dziwo udało mi się namierzyć i to niedrogo (ktoś akurat na Allegro sprzedaje), ale.. sprawdziłem też, jak wygląda ta wymiana i... ja tu nie widzę pół godziny roboty tylko 2-4 przy dobrych wiatrach. I nie wiem czy jest jakaś część pralki, której przy okazji nie trzeba rozkręcić ![]() W domu może bym się pobawił, ale w mieszkaniu to raczej za duża robota (i zbyt dużo widzę tu rzeczy, które pewnie po drodze sprawią problemy). Z kolei fachwiec weźmie za to pewnie kilka stówek...
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 29.05.2014 o godz. 19:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#614 | |
Bywalec
Data rejestracji: 22.04.2011
![]() |
Cytat:
Co teraz w lodówkach rządzi w normalnych cenach, nadal Liebher, a może brać w/g kóra się bardziej podoba? Jest taka super Norweska firma, złote skraplacze itd ale 8kz za sztukę nie dam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#615 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
"Najtańszą z najdłuższą gwarancją" - Rycho
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp | Calme | Fotografia | 2839 | 29.01.2021 12:46 |
Kupno pralki i lodówki - prośba o doradzenia | Kunte | Off topic | 2 | 27.03.2009 11:38 |