Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zbliza-sie-chlodny-okres-ogrzewanie-57278/)

ed hunter 11.11.2011 11:04

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1189232)
Cieplolubny jestem i tyle. Wiem, ze dla wiekszosci to za duzo - moi goscie zawsze niemalze narzekaja ze jest u mnie goraco nalegajac na otwarcie okna, co robie niechetnie, by nie wypuscic ciepla :-).

Ja już zgadłem o co chodzi! Po prostu musisz mieć tak ciepło jak w Cupertino w Kalifornii. lol2

sobrus 11.11.2011 17:25

Ja też jestem bardzo ciepłolubny ale przy 23 w zimie robi mi się słabo.
Jak sobie zrobie 25 to max t-shirt i szorty.
Najlepiej czuje się w 19-21.
Ale do 15 roku życia miałem w pokoju 25. I często chorowałem ;)

grzeniu 17.11.2011 23:15

U was też liczniki energii wszelakiej kręcą się coraz szybciej i dłużej? k***a

sobrus 18.11.2011 07:44

Niestety, oszukują!

ed hunter 18.11.2011 09:27

U mnie cały dzień się nie kręcą, ja noszę w domu 2 pary wszystkiego i jest git... :sciana:

Włączam centralne mocniej nad ranem, bo rano, to ciepłolubny czas...

Ormianin 24.11.2011 13:39

A ja pale teraz w kominku brykietem z węgla brunatnego. Udało mi się go tanio kupić, szkoda że tak mało. Rozpalam na drewnie, a na żar daje ten brykiet. Problem to duża ilość popiołu na drugi dzień, wiec trzeba sprzątać co drugi dzień. Poza tym pale papier, tekturowe opakowanie, stare skarpety i inne. Unikam tylko butelek pet i opakowań plastykowych, no bo to kominek jednak... Gazu staram się unikać, jedynie rano jak zgaśnie kominek i w tygodniu jak w pracy dłużej siedzę to CO z gazem hula... Kominek to dobra sprawa, dzięki brunatnemu mam teraz około 25 stopni w domu, na dębinie tyle nie wyciągnąłem. Dobra koza (kominkowa) w domu to podstawa teraz przy obecnych cenach gazu i prądu :) Jak niegdyś miałem tylko gazowe to max 18 - 19 stopni to było szaleństwo... Kominek robi mi z salonu Hawaje.

ed hunter 24.11.2011 14:32

Brykiet Rekord nie do dostania w Warszawie, Niemcy cenę podnieśli i nikt tym u mnie nie handluje, albo w chorych cenach. Paliłem tym w kominku 2 lata, sprawdza się świetnie, a popiół z brunatnego można w ogródek ładować.
Brzozą w tej chwili palę, brykietem z dębu, pelletem rozpalam, wszystko to daje znikome ilości popiołu a ciepła dużo.
Jak nie mogłeś dębem dogrzać porządnie, to znaczy, że był mokry, ja mam ze 2 metry suchego jak pieprz, czeka na duże mrozy.

sobrus 28.11.2011 22:44

Niedaleko mnie rekord jest po 770zł/tona.
Troche sporo :szczerb:.
W tamtym roku kupiliśmy troche brykietu słomianego za ok 450zł/tona.
Fajnie tym się pali i pachnie w pokoju łąką :szczerb: :hahaha:
Ale w tym roku nie do dostania w okolicach Lublina :( Skończy się zapas i koniec.

cos w ten deseń, ma całkiem przyzwoitą wartość opałową i jest tanie
http://www.asket.pl/brykiety.php

ed hunter 29.11.2011 05:40

Może mają zapas z zeszłego roku, u mnie nie ma.

W Warszawie nic nie kosztuje taniej niż 880 złotych za tonę, taki urok stolycy. :]

Jeszcze tak dla przypomnienia, REKORD nie nadaje się do typowych polskich kominków na drewno, bez wkładu, no chyba, że ktoś chce się koniecznie zaczadzić.

ed hunter 02.12.2011 22:53

Dostałem dzisiaj informację od fachowca, ogrodnika, że trzeba bardzo mocno podlać przed zimą iglaki, rododendrony i wszystko co na kwaśnej ziemi żyje. Mamy straszną suszę i aby te rośliny przetrwały w zdrowiu, to je trzeba, teraz w czasie ciepłej i suchej jesieni, praktycznie utopić. Lać ile ziemia przyjmie, iglaki podobno tak powinny na jesieni zostać potraktowane przed mrozami.

Ja jutro odkręcam wodę, co ją już dawno zamknąłem na zimę, i leję. :)

prometeusz 02.12.2011 23:25

Nie lac wode, tylko grzac. To w koncu temat o grzaniu :drinking:

grzeniu 03.12.2011 00:26

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 1191985)
Nie lac wode, tylko grzac. To w koncu temat o grzeniu :drinking:

Odwal się gieju k***a

ed hunter 03.12.2011 00:36

Jest super ciepło, ale menele z Grochowa i Pragi gdzieś się pochowali. Na wczasy się wybrali, bo ciepło? ||

H-y-d-e 03.12.2011 01:29

W Aninie pod mostem/k***322;adk***261; nad Czecha siedz***261;, przed chwil***261; widzia***322;em :)

prometeusz 03.12.2011 02:54

giejownik jeden :sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:47.