![]() |
Cytat:
|
Ja też jestem bardzo ciepłolubny ale przy 23 w zimie robi mi się słabo.
Jak sobie zrobie 25 to max t-shirt i szorty. Najlepiej czuje się w 19-21. Ale do 15 roku życia miałem w pokoju 25. I często chorowałem ;) |
U was też liczniki energii wszelakiej kręcą się coraz szybciej i dłużej? k***a
|
Niestety, oszukują!
|
U mnie cały dzień się nie kręcą, ja noszę w domu 2 pary wszystkiego i jest git... :sciana:
Włączam centralne mocniej nad ranem, bo rano, to ciepłolubny czas... |
A ja pale teraz w kominku brykietem z węgla brunatnego. Udało mi się go tanio kupić, szkoda że tak mało. Rozpalam na drewnie, a na żar daje ten brykiet. Problem to duża ilość popiołu na drugi dzień, wiec trzeba sprzątać co drugi dzień. Poza tym pale papier, tekturowe opakowanie, stare skarpety i inne. Unikam tylko butelek pet i opakowań plastykowych, no bo to kominek jednak... Gazu staram się unikać, jedynie rano jak zgaśnie kominek i w tygodniu jak w pracy dłużej siedzę to CO z gazem hula... Kominek to dobra sprawa, dzięki brunatnemu mam teraz około 25 stopni w domu, na dębinie tyle nie wyciągnąłem. Dobra koza (kominkowa) w domu to podstawa teraz przy obecnych cenach gazu i prądu :) Jak niegdyś miałem tylko gazowe to max 18 - 19 stopni to było szaleństwo... Kominek robi mi z salonu Hawaje.
|
Brykiet Rekord nie do dostania w Warszawie, Niemcy cenę podnieśli i nikt tym u mnie nie handluje, albo w chorych cenach. Paliłem tym w kominku 2 lata, sprawdza się świetnie, a popiół z brunatnego można w ogródek ładować.
Brzozą w tej chwili palę, brykietem z dębu, pelletem rozpalam, wszystko to daje znikome ilości popiołu a ciepła dużo. Jak nie mogłeś dębem dogrzać porządnie, to znaczy, że był mokry, ja mam ze 2 metry suchego jak pieprz, czeka na duże mrozy. |
Niedaleko mnie rekord jest po 770zł/tona.
Troche sporo :szczerb:. W tamtym roku kupiliśmy troche brykietu słomianego za ok 450zł/tona. Fajnie tym się pali i pachnie w pokoju łąką :szczerb: :hahaha: Ale w tym roku nie do dostania w okolicach Lublina :( Skończy się zapas i koniec. cos w ten deseń, ma całkiem przyzwoitą wartość opałową i jest tanie http://www.asket.pl/brykiety.php |
Może mają zapas z zeszłego roku, u mnie nie ma.
W Warszawie nic nie kosztuje taniej niż 880 złotych za tonę, taki urok stolycy. :] Jeszcze tak dla przypomnienia, REKORD nie nadaje się do typowych polskich kominków na drewno, bez wkładu, no chyba, że ktoś chce się koniecznie zaczadzić. |
Dostałem dzisiaj informację od fachowca, ogrodnika, że trzeba bardzo mocno podlać przed zimą iglaki, rododendrony i wszystko co na kwaśnej ziemi żyje. Mamy straszną suszę i aby te rośliny przetrwały w zdrowiu, to je trzeba, teraz w czasie ciepłej i suchej jesieni, praktycznie utopić. Lać ile ziemia przyjmie, iglaki podobno tak powinny na jesieni zostać potraktowane przed mrozami.
Ja jutro odkręcam wodę, co ją już dawno zamknąłem na zimę, i leję. :) |
Nie lac wode, tylko grzac. To w koncu temat o grzaniu :drinking:
|
Cytat:
|
Jest super ciepło, ale menele z Grochowa i Pragi gdzieś się pochowali. Na wczasy się wybrali, bo ciepło? ||
|
W Aninie pod mostem/k***322;adk***261; nad Czecha siedz***261;, przed chwil***261; widzia***322;em :)
|
giejownik jeden :sciana:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:47. |