Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zbliza-sie-chlodny-okres-ogrzewanie-57278/)

legion 29.09.2012 00:27

nie oni zmienili ci taryfe :D latem przesli na zimowa :D

Jarson 29.09.2012 00:42

U nas jeszcze nie grzeją, jednak nie przeszkadza mi to szczególnie. Jakby co, to w piwnicy zawsze jest w zapasie farelka, ale daleko jeszcze do momentu, w którym będzie potrzebna - choć był już taki dzień, gdy rano ze zdumieniem odnotowałem na termometrze balkonowym 2 stopnie.

rycho 29.09.2012 00:47

Ty taki zdumiany...
Dziecku masz.
I jemu masz grzać!

ed hunter 29.09.2012 04:11

3 stopnie było u mnie w leśnym klimacie, na dole w domu 16,8, a na górze bez grzania mam 20, a na zewnątrz 9. Słonko daje radę.

sobrus 01.10.2012 07:47

Edu nic się nie chwaliłeś że kolektory masz :szczerb:

ed hunter 01.10.2012 18:50

Tak, kolektory pędzlem na brązowo malowane. :szczerb:

gallus 07.10.2012 22:10

A jak to jest teraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego jakie warunki, temperatura, termin czy co tam potrzebuje administrator aby rozpocząć ogrzewanie lokali? :)

- Deckard - 08.10.2012 11:04

Gdy temperatura w dzień spadnie poniżej 10 st. C a w domu poniżej 16 oraz temperatura ta będzie utrzymywać się przez przynajmniej 3 dni wtedy włącza się ogrzewanie - tak kiedyś formalnie było

Cytat:

W § 1 pkt. 20 Rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 15 stycznia 2007 roku, Dz. U. z dnia 1 lutego 2007 roku) sezon grzewczy zdefiniowano jako ***8222;okres, w którym warunki atmosferyczne powodują konieczność ciągłego dostarczania ciepła w celu ogrzewania obiektów***8221;. Brak jest natomiast przepisów, które wprost określają jakie warunki pogodowe skutkują koniecznością zapewnienia dostaw ciepła.

Odbiorca podejmuje decyzję w zakresie samodzielnie, natomiast § 28 cyt. rozporządzenia nakłada na przedsiębiorstwo ciepłownicze lub dystrybutora ciepła obowiązek uruchomienia i przerwania ciepła ***8222;na zlecenie odbiorcy do wskazanych przez niego obiektów***8221;.

W imieniu wspólnoty mieszkaniowej o włączeniu ogrzewaniu decyduje jej zarząd (lub zarządca, któremu powierzono zarząd w trybie art. 18 uwl), pożądaną praktyką jest jednak sprecyzowanie przez samych właścicieli w drodze uchwały warunków atmosferycznych, które obligują do zlecenia włączenia i wyłączenia ogrzewania.

ed hunter 08.10.2012 11:13

U mojej siostry cieć w imieniu wspólnoty, czy spółdzielni zapyla po mieszkaniach z kartką i ludzie głosują, czy już włączyć, czy jeszcze nie. Najczęściej włączają dopiero wtedy jak połowa bloku już się przeziębi. :]

gallus 09.10.2012 17:37

Nareszcie się zreflektowali i rozpalili w centralnym, nie trzeba się już tak przyodziewać :)

ed hunter 09.11.2012 14:43

Jestem teraz sam w domu, więc od wczoraj zacząłem schodzenie z grzaniem, wczoraj na 17 ustawiłem (było 19), teraz zjechałem do 16, w domu oczywiście cieplej, bo tak szybko nie spada, a kominek palony co 2 dzień też swoje daje, jutro zejdę do 15, pozakręcam wszystkie wyloty ciepłego powietrza, zostawię, żeby dmuchał na mój pokój i łazienkę. Nie będę grzał gazem całej chałupy, bo szkoda kasy, jak tak dalej się temperatura utrzyma, to wyłączę na amen i będę włączał tylko rano na 2 godziny. Robię to powoli, bo nie chcę się przeziębić.
A u mnie w pokoju przy włączonym kompie i tak 19, da się żyć. ;)

pali 09.11.2012 15:39

Oj Edi, nie wierz w te 12 miliardów i tańszy gaz.

Nie rób Donkowi na złość, bo przeziębisz się :D

ed hunter 09.11.2012 15:53

Ja nie wierzę w żaden gaz, znaczy wierzę szczerzę, że w ramach marketingu politycznego obniżą cenę z jakieś 10 groszy, na chwilę...
A przeziębić się nie przeziębię, bo dogrzeję się drewnem, a jak nie drewnem, to puszczę dmuchawę elektryczną na 1000 W na chwilę, potem pójdę spać.
Jak będzie dobrze zimno, to koteczek przyjdzie pod kołdrę, a on grzeje jak atomowa wełna. :D

nimal 16.11.2012 01:07

jestem wielkim fanem wlasnego pieca w mieszkaniu - mialem przez wiele lat i bylo tanio
a teraz pytanie - coraz czesciej zamiast indywidualnych piecow gazowych w nowych blokach stosuje sie jakies tam zrodlo ciepla i logotermy - indywidualne liczniki energii cieplnej wchodzacej do mieszkania (nie mylic z tymi pseudomiernikami wieszanymi na kaloryfery sluzacymi do oszukiwania ludzi)

niestety ciezko mi znalesc w necie wypowiedzi ludzi, ktorzy to maja

jak sie bedzie to sprawowac w nowym bloku, 5 pieter, 30 mieszkan po okolo 50 metrow kazde
piec jeden na gaz ziemny i rozprowadzenie logotermy
i na ogrzewanie i na ciepla wode

budynek z cegly, 20 cm styropian, okna trzykomorowe, mieszkanie naroznik budynku 2/3 pietro (od dolu i gory sasiedzi) - bedzie oszczednie? czy wielki kibel z rachunkami za cieplo?

problem jest taki, ze budynek w budowie i ciezko ocenic, jak bedzie wygladac zuzycie energii

nie mialem wczesniej do czynienia z logotermami
jedni znajomi mieli taka mozliwosc,ale zrezygnowali z uwagi na koszty (tam zrodlem ciepla byl prad)
w necie znalazlem pare wypowiedzi, ale na temat ekogroszku i tez zadowoleni nie byli
za to logotermy sa coraz czesciej wykorzystywane i chwalone (czytaj reklamowane) wlasnie za oszczednosc oraz sprawiedliwosc podzialu kosztow grzania

dostalem taka zagwostke i nie wiem, co wymyslic ;)

ed hunter 16.11.2012 02:12

Jak miałeś piecyk wiszący z otwartą komorą spalania, to one mają kiepską sprawność, jak będzie jeden porządny piec, to powinno być taniej, no chyba, że ktoś będzie chciał na tym zarobić.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:37.